Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση προόδου για την Τουρκία
  • [02] Τριήμερο πένθος και στη Βιρμανία
  • [03] Εθνικό πένθος στην Κίνα
  • [04] Κεντάκι και Όρεγκον στις κάλπες
  • [05] Πελόσι: Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε διπλωματική προσπάθεια με Ιράν
  • [06] Προσπάθειες διάσωσης συνομιλιών για επίλυση της κρίσης στο Λίβανο

  • [01] Έκθεση προόδου για την Τουρκία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Στρασβούργο

    20-05-2008

    Η έκθεση προόδου για το 2007 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία θα εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο.

    Οι Ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας πριν από τη συζήτηση του που θα διεξαχθεί την Τετάρτη με αναφορές στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στην Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απευθύνουν έκκληση προς την Τουρκία να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο και στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

    'Η πλήρης εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας είναι κάτι παρα πάνω από απαίτηση είναι αναγκαιότητα', τονίζουν οι δύο αντιπρόεδροι της 'σοσιαλιστικής ομάδας' Γιάν Μαρίνους Βίσμα και Χάνες Σβόμποντα επισημαίνοντας ότι η 'Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας'.

    Οι δύο ευρωβουλευτές εκφράζουν παράλληλα την ικανοποίησή τους για την αναθεώρηση του άρθρου 301 του Ποινικού Κώδικά της Τουρκίας και καλούν τις αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ελεύθερη έκφραση στην χώρα.

    Οι αντιπρόεδροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναφέρονται στην ανάγκη σεβασμού της ελευθερίας των συνδικάτων της λήψης μέτρων για την εφαρμογή της νομοθεσίας των δικαιωμάτων των γυναικών και ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και των παιδιών. Τέλος επισημαίνουν ότι το Κουρδικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο και μέσα από πολιτική λύση.

    [02] Τριήμερο πένθος και στη Βιρμανία

    20-05-2008

    Τριήμερο πένθος κήρυξε από σήμερα η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς που έπληξε το Δέλτα του ποταμού Ιραγουάντι στις 3 Μαίου. Τα θύματα ανέρχονται στις 78.000, ενώ 56.000 αγνοούνται.

    Σε άλλες εξελίξεις, η Βιρμανία συμφώνησε να δεχτεί τη βοήθεια των γειτονικών της χωρών για το συντονισμό της διεθνούς προσπάθειας αρωγής σε περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ναργκίς. Η συμφωνία επετεύχθη τη Δευτέρα στη Σιγκαπούρη στα πλαίσια έκτατης συνάντησης του Συνδέσμου Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Τζωρτζ Γίο, δήλωσε ότι παρότι η Βιρμανία δέχτηκε 300 άτομα υγειονομικό προσωπικό από τις χώρες του συνδέσμου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους δώσει και απεριόριστη πρόσβαση.

    Η κυβέρνηση της Βιρμανίας αρνείται να δεχτεί διεθνή βοήθεια, αλλά κατά τη συνάντηση στη Σιγκαπούρη οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών του Συνδέσμου συμφώνησαν να εγκαταστήσουν μηχανισμό συντονισμού της διεθνούς αρωγής για τα θύματα του κυκλώνα.

    Την ερχόμενη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη και ο Σύνδεσμος Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας θα οργανώσουν συνέδριο στη Ραγκούν για την προσφορά υποστήριξης και οικονομικής βοήθειας στη Βιρμανία. Οι καταστροφές από τον κυκλώνα μπορεί να ανέλθουν σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [03] Εθνικό πένθος στην Κίνα

    20-05-2008

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα εθνικού πένθους στη Κίνα για τα χιλιάδες θύματα του καταστροφικού σεισμού. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τη Δευτέρα στη πλατεία Τιέναμεν στο Πεκίνο, φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης για την επαρχία Σιτσουάν που επλήγει από τον ισχύος 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σεισμό.

    Εκατομμύρια κόσμου τήρησε σιγή στις 2 και 28 το απόγευμα τοπική ώρα, την ακριβή ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός. Η κυκλοφορία σταμάτησε, ο κόσμος άρχισε να κορνάρει, σειρήνες ηχούσαν και όλοι έγειραν το κεφάλι σε ένδειξη υποστήριξης για τα θύματα. Ανάμεσα τους ήταν και ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζινταο.

    Η Κίνα επίσης ανέστειλε την λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας και ιστοσελίδες απέσυραν ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Πάντως άλλη μία καταστροφή σημειώθηκε τη Δευτέρα στην επαρχία Σιτσουάν: κατολίσθηση λάσπης κάλυψε 200 εργαζόμενους σε σωστικά συνεργεία.

    [04] Κεντάκι και Όρεγκον στις κάλπες

    20-05-2008

    Προκριματικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στις πολιτείες Κεντάκυ και Όρεγκον, καθώς οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον συνεχίζουν τον αγώνα τους για το χρίσμα του κόμματος.

    Πάντως τη Δευτέρα ο κ. Ομπάμα πραγματοποίησε εμφανίσεις στη Μοντάνα ενόψει των προκριματικών εκεί στις 3 Ιουνίου, ενώ η κ. Κλίντον ήταν στο Κεντάκυ, όπου αναφέρθηκε κυρίως στο οικονομικό της πρόγραμμα για μείωση του κόστους της ενέργειας. Η Χίλαρυ Κλίντον προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στο Κεντάκυ και ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται στο Όρεγκον.

    Από τη πλευρά του ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, επικέντρωσε τα πυρά του τη Δευτέρα στον κ. Ομπάμα επικρίνοντας τον προεδρικό υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος για την θέση του αναφορικά με το ενδεχόμενο συνομιλιών με το Ιράν.

    [05] Πελόσι: Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε διπλωματική προσπάθεια με Ιράν

    20-05-2008

    Η κ. Πελόσι με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σίμων Πέρεζ

    Η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές και οικονομικές εναλλακτικές λύσεις με το Ιράν προτού αποφασίσει μία ένοπλη αντιπαράθεση.

    Η κ. Πελόσι έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια ομιλίας της στη Ισραηλινή εθνοσυνέλευση στη Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα. Η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής ηγείται διακομματικής επιτροπής του Κογκρέσου που επισκέφτηκε το Ισραήλ στα πλαίσια εορτασμών για την συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του.

    Πάντως η κ. Πελόσι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει την πιθανότητα χρήσης βίας σε βάρος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, και η ΕΕ υποπτεύονται ότι το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει πυρηνικό όπλο, ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

    [06] Προσπάθειες διάσωσης συνομιλιών για επίλυση της κρίσης στο Λίβανο

    20-05-2008

    Μια τελευταία προσπάθεια διάσωσης των συνομιλιών μεταξύ των αντιπάλων φατριών του Λίβανου καταβάλουν Άραβες διαμεσολαβητές για την επίλυση της πολιτικής κρίσης. Η Χεζμπολά, η οποία κυριαρχεί στην αντιπολίτευση του Λιβάνου, απέρριψε πρόταση του Κατάρ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Ντόχα.

    Οι διαμεσολαβητές πρότειναν πρώτα την εκλογή νέου προέδρου από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την αντιπολίτευση και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μετά την εξέταση διαφωνιών για την νέα εκλογική νομοθεσία.

    Όμως η αντιπολίτευση αρνήθηκε να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για την εκλογική νομοθεσία. Σήμερα αναμένεται και νέος γύρος συνομιλιών για την επίλυση του αδιεξόδου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 21 May 2008 - 1:19:12 UTC