Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς στην Ιταλία
  • [02] Η Ελληνική Βουλή επικύρωσε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας
  • [03] Αντιπαράθεση Μακέιν-Δημοκρατικών για Ιράκ
  • [04] 10 δισεκατομμύρια δολάρια για Αφγανιστάν
  • [05] Φέντ: "Αδύναμη" η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ
  • [06] Διαμαρτυρία Πακιστάν για Αμερικανικούς βομβαρδισμούς

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς στην Ιταλία

    12-06-2008

    Άφοιξη Μπούς στην Ιταλία

    Ο πρόεδρος Μπούς συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη με επίσκεψη σήμερα στην Ιταλία όπου αναμένεται ότι το θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με την Ιταλική ηγεσία. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι η Ιταλία είναι εμπορικός εταίρος του Ιράν, γι' αυτό η Ρώμη αποτελεί παράγοντα καίριας σημασίας σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αποφασίσει να εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

    Συνομιλίες Μπούς-Μέρκελ

    Σε συνομιλίες που είχε τη Τετάρτη με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ο κ. Μπούς επανέλαβε το αίτημα του για διπλωματική επίλυση της αντιπαράθεσης με το Ιράν, αλλά αρνήθηκε να αποκλείσει την λήψη άλλων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης στρατιωτικής βίας.

    Από τη πλευρά της, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η διπλωματία έχει επιφέρει αποτελέσματα, αλλά τόνισε ότι νέες κυρώσεις θα κριθούν αναγκαίες αν το Ιράν δεν τερματίσει τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου.

    [02] Η Ελληνική Βουλή επικύρωσε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας

    12-06-2008

    Το Ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης την νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισσαβόνας, ενώ σήμερα οι Ιρλανδοί προσέρχονται στις κάλπες στα πλαίσια δημοψηφίσματος με θέμα τη Συνθήκη.

    Με 250 ψήφους υπέρ, έναντι 42, η Ελλάδα έγινε το 18ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικύρωσε τη Συνθήκη, ενώ η Φινλανδία και η Εσθονία την είχαν επικυρώσει νωρίτερα τη Τετάρτη.

    Πάντως η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα μέλος που θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη Συνθήκη, ενώ σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφτεί. Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν, ζήτησε απ' τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την Συνθήκη, τονίζοντας ότι η Ιρλανδία δεν θα πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι γυρνά την πλάτη στην Ευρώπη. Οι πολέμιοι της νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης υποστηρίζουν ότι θα υποσκάψει την Ιρλανδική ευημερία.

    [03] Αντιπαράθεση Μακέιν-Δημοκρατικών για Ιράκ

    12-06-2008

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, δήλωσε ότι δεν είναι 'ιδιαίτερα σημαντικό' το πότε θα αποσυρθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες απ' το Ιράκ, δήλωση που επικρίθηκε αμέσως απ' το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μακέιν επεσήμανε ότι είναι σημαντικότερη η μείωση των Αμερικανικών θανάτων στο Ιράκ.

    Από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος, ο Γερουσιαστής Τζον Κέρρυ, σχολιάζοντας την δήλωση Μακέιν εκ μέρους της προεκλογικής εκστρατείας Ομπάμα, σημείωσε ότι πρόκειται για ένδειξη του 'πόσο εκτός πραγματικότητας' είναι ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επεσήμανε ότι για τον Αμερικανικό λαό, και ιδιαίτερα τις οικογένειες των στρατιωτών, το σημαντικότερο πράγμα είναι η επιστροφή τους στις ΗΠΑ.

    Στο μεταξύ, παραιτήθηκε τη Τετάρτη βασικό στέλεχος της τριμελούς ομάδας για την ανεύρεση υποψήφιου αντιπροέδρου του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, μετά από καταγγελίες για αμφιλεγόμενες δοσοληψίες του για προσωπικά δάνεια.

    [04] 10 δισεκατομμύρια δολάρια για Αφγανιστάν

    12-06-2008

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι με τον ΥπΕξ της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ

    Οι ΗΠΑ χορηγούν 10 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια στο Αφγανιστάν στα πλαίσια συνόδου δωρητριών χωρών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παρίσι. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η βοήθεια θα χορηγηθεί σε διάστημα δύο ετών, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ανησυχίες για την διαφθορά στο Αφγανιστάν. Επεσήμανε όμως ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και χρειάζεται βοήθεια.

    Στην σύνοδο δωρητών στο Παρίσι Αφγανοί αξιωματούχοι θα ζητήσουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε τη Τετάρτη ότι θα χορηγήσει 653 εκατομμύρια δολάρια για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης η Νορβηγία υποσχέθηκε συνολικά 730 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 5 ετών. 65 χώρες θα συμμετάσχουν στην σημερινή διάσκεψη δωρητών για το Αφγανιστάν.

    [05] Φέντ: "Αδύναμη" η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

    12-06-2008

    Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη τον Απρίλιο και το Μάιο ήταν 'γενικά αδύναμη', όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς η ώρα αντιμετώπισε υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας. Το υψηλό κόστος των τροφίμων και της ενέργειας 'πιέζει' τα Αμερικανικά εισοδήματα, αναφέρεται στην έκθεση της Φέντ και είχε σαν αποτέλεσμα της μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

    Επίσης οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και πρώτων υλών. Πάντως οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να μειώσει κι άλλο το κύριο δανειοδοτικό της επιτόκιο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 2%.

    Στο μεταξύ η τιμή του αργού πετρελαίου εκτοξεύτηκε κατά 6 δολάρια το βαρέλι τη Τετάρτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά από κυβερνητική έκθεση που δείχνει μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν μείωση των αποθεμάτων μαύρου χρυσού.

    [06] Διαμαρτυρία Πακιστάν για Αμερικανικούς βομβαρδισμούς

    12-06-2008

    Σε έντονη διαμαρτυρία προς τις ΗΠΑ προέβη η κυβέρνηση του Πακιστάν μετά από Αμερικανική αεροεπιδρομή που κόστισε τη ζωή σε 11 Πακιστανούς στρατιώτες σε φυλάκιο στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Οι λεπτομέρειες του επεισοδίου που εκτυλίχθηκε τη Τρίτη, δεν έγιναν γνωστές.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν εξέδωσαν ανακοινωθέν τη Τετάρτη λέγοντας ότι συμμαχικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά όταν δέχτηκαν επίθεση από εξτρεμιστές σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από την συνοριακή γραμμή του Αφγανιστάν στην ανατολική επαρχία Κουνάρ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιχείρηση έγινε σε συντονισμό με το Πακιστάν.

    Πάντως εκπρόσωπος του Πακιστανικού στρατού χαρακτήρισε την Αμερικανική επίθεση 'αναίτια και άνανδρη' ενέργεια, ενώ ανακοινωθέν του Πακιστανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η επίθεση υποσκάπτει την βάση συνεργασίας με τις συμμαχικές δυνάμεις. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου υπεραμύνθηκε της αεροεπιδρομής λέγοντας ότι επρόκειτο για ενέργεια σε βάρος δυνάμεων που είχαν επιτεθεί κατά συμμαχικών δυνάμεων.

    Ανακοινωθέν της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ισλαμαμπάντ εκφράσει λύπη για το συμβάν, καθώς και συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 13 June 2008 - 6:16:30 UTC