Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλημμύρες στην Ιόβα
  • [02] Σκληρή κριτική Ράις στο Ισραήλ
  • [03] Συνάντηση Μπους- Μπράουν
  • [04] Αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου
  • [05] Ζεμπαρί: "Σημαντική πρόοδος" προς την επίτευξη συμφωνίας με ΗΠΑ
  • [06] Ο Τζων Μακέην επισκέπτεται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

  • [01] Πλημμύρες στην Ιόβα

    16-06-2008

    Η στάθμη των ποταμών στην πολιτεία Iowa έχει αρχίσει να υποχωρεί, ενώ οι κάτοικοι αρχίζουν να καταγράφουν τις καταστροφές που επέφεραν οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Ο κυβερνήτης της Iowa δήλωσε ότι οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει μαζικές καταστροφές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην πόλη Σίνταρ Ράπιντς που επλήγη περισσότερο απ' τις θεομηνίες εκατοντάδες τετράγωνα βρίσκονταν υπό την στάθμη του νερού και 24 χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη περιοχή. Η στάθμη του ποταμού Iowa υποχώρησε κατά δύο μέτρα τη Κυριακή, αλλά αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα περάσει άλλη μια εβδομάδα πριν η στάθμη του ποταμού υποχωρήσει στα πριν της πλημμύρας επίπεδα. Πλημμυρισμένο παραμένει και το μεγαλύτερο μέρος του πανεπιστημίου της Iowa, με 20 κτήρια κάτω απ' την στάθμη του νερού. 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους απ' τις πλημμύρες, τους ανεμοστρόβιλους και τις καταιγίδες στην Iowa, όπου απ' τις θεομηνίες έχουν καταστραφεί και χιλιάδες στρέμματα φυτειών καλαμποκιού.

    [02] Σκληρή κριτική Ράις στο Ισραήλ

    16-06-2008

    Κοντολίζα Ράις με το Μαχμούντ Αμπάς

    H Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η κατασκευή Ισραηλινών οικισμών επηρεάζει αρνητικά τις συνομιλίες για την επικράτηση ειρήνης με τους Παλαιστίνιους. Οι δηλώσεις αυτές της κ Ράις αποτέλεσαν την εντονότερη κριτική της κυβέρνησης Μπους για την Ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα. Η κ. Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την κατασκευή 1.300 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την οποία οι Παλαιστίνιοι προορίζουν για πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

    Ο κ. Αμπάς χαρακτήρισε την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ 'ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια' στην ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ. Η κ Ράις επεσήμανε ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ εγείρει ερωτηματικά ως προς τα κίνητρα του Ισραήλ.

    Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κτίζει σε σημεία της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης που σχεδιάζει να διατηρήσει στα πλαίσια μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας και αρνείται ότι τέτοιες δραστηριότητες έρχονται σε αντίθεση με τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

    [03] Συνάντηση Μπους- Μπράουν

    16-06-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους με την Πρώτη Κυρία στο αεροδρόμιο του Χήθροου.

    Ο πρόεδρος Μπους δείπνησε τη Κυριακή το βράδυ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, στον τελευταίο σταθμό της περιοδεία του στην Ευρώπη. Οι δύο ηγέτες θα έχουν επίσημες συνομιλίες σήμερα που αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Περίπου δυόμισι χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στο κέντρο του Λονδίνου τη Κυριακή κατά της επίσκεψης Μπούς.

    Μάλιστα ορισμένοι απ' αυτούς κατηγορούσαν τον Αμερικανό πρόεδρο για τρομοκρατία. 13 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση Μπράουν ενδεχομένως να θέσει προθεσμία για την απόσυρση των Βρετανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    Πάντως ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τις διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου στο θέμα της απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων, λέγοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στο Ιράκ.

    Νωρίτερα τη Κυριακή, ο κ. Μπούς και η σύζυγος του Λώρα παρακάθισαν σε τσάι με την βασίλισσα Ελισάβετ και περιηγήθηκαν στα ανάκτορα του Γουίντσορ.

    [04] Αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου

    16-06-2008

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή της τον άλλο μήνα κατά 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Ο κ. Μπαν δήλωσε ότι ενημερώθηκε για το Σαουδαραβικό σχέδιο την Κυριακή από τον υπουργό πετρελαίου της Ριάντ, Αλί Αλ Ναΐμι. Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη αυξήσει τη παραγωγή της αυτό το μήνα κατά 300 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Ο γ.γ. του ΟΗΕ επισκέφτηκε την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας όπου συναντήθηκε τον βασιλιά Αμπντάλλα και συζήτησε μαζί του τις διεθνείς ανησυχίες για τις αυξανόμενες τιμές του μαύρου χρυσού και τις συνέπειες τους στις τιμές των τροφίμων. Ο κ. Μπαν δήλωσε ότι ο Σαουδάραβας μονάρχης παραδέχτηκε ότι οι τιμές πετρελαίου είναι 'αφύσικα υψηλές' και υποσχέθηκε πως θα κάνει ότι μπορεί για να τις μειώσει.

    [05] Ζεμπαρί: "Σημαντική πρόοδος" προς την επίτευξη συμφωνίας με ΗΠΑ

    16-06-2008

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφάλειας δεν έχουν περιπέσει σε αδιέξοδο. Μάλιστα ο κ. Ζεμπαρί επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί 'σημαντική πρόοδος' προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο, αλλά τώρα ο κ. Ζεμπαρί δηλώνει ότι είναι σίγουρος πως η Ουάσιγκτον και η Βαγδάτη μπορούν να ολοκληρώσουν την συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ο κ. Ζεμπαρί επεσήμανε ότι η στρατηγική αποστολής περισσότερων Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ έχει πετύχει και σημείωσε ότι η χώρα του 'έχει πάει στην κόλαση και έχει γυρίσει πολλές φορές', όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά τώρα έχει δρομολογήσει την κατάλληλη πολιτική και διαθέτει τα κατάλληλα πρόσωπα για να πετύχει τους στόχους της.

    [06] Ο Τζων Μακέην επισκέπτεται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    16-06-2008

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με τον Προεδρικό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τ. Μακέην

    Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Νέα Υόρκη, τον Υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζων Μακέην με τον οποίο και είχε συνομιλία μισής περίπου ώρας.

    Μετά την συνομιλία ο Σεβασμιότατος και ο Γερουσιαστής Μακέην έκαναν από μία σύντομη δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης, ο πρώτος για να διευκρινίσει ότι η συνάντηση δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα και ο δεύτερος για να τονίσει την υποστήριξή του στην ανάγκη για προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας στον πλανήτη μας.

    Τζον Μακέην

    Ειδικότερα, ο Γερουσιαστής Μακέην είπε: 'Είμαστε υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, ειδικότερα σε περιοχές στις οποίες φαίνεται πως η αρχή αντιμετωπίζει προκλήσεις. Θα συνεχίζουμε τον διάλογο και τις συζητήσεις μας και θα επιχειρήσουμε να κάνουμε ότι το δυνατόν μπορούμε για να διασφαλίσουμε πως κάθε θρησκεία προστατεύεται και γίνεται σεβαστή'.

    Από δικής του πλευράς, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στην μακρά παράδοση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να είναι πάντοτε ανοικτή σε όλους τους υποψηφίους του κάθε κόμματος της χώρας και υπενθύμισε ότι ο ίδιος, υπό την ιδιότητά του ως ηγέτης της Εκκλησίας Αμερικής, ήταν πάντοτε υπεράνω κομματικών θεμάτων και παραβρέθηκε στα εκλογικά συνέδρια και των δύο κομμάτων όταν αυτά αναδείκνυαν τους προεδρικούς υποψηφίους τους για τις εκλογές τόσο του έτους 2000 όσο και του έτους 2004.

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος

    Ο Σεβασμιότατος τόνισε μεταξύ άλλων: 'Όπως είπα, διατηρούμε την πόρτα ανοικτή σε όλους και κατά κανένα τρόπο δεν αναμιγνυόμαστε σε κομματικά θέματα. Παράλληλα όμως δεν είμαστε αδιάφοροι για τις εξελίξεις που αφορούν στο ανώτατο αξίωμα της διακυβέρνησης στην χώρα μας'.

    Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος ανέφερε ότι συνεχώς προσεύχεται για τους ηγέτες της Αμερικής και ζητά από τον Θεό να τους καθοδηγεί στις ενέργειές τους. Πρόσθεσε όμως ότι συναντήσεις σαν αυτήν που είχε με τον κ. Μακέην προσφέρουν και την δυνατότητα να εγείρονται θέματα, ανησυχίες και επιθυμίες που σχετίζονται άμεσα με την ζωή της εκκλησίας και τις αρχές της Ορθοδοξίας. Σε αυτά τα θέματα ο σεβασμιότατος περιέλαβε την ειρήνη, την συμφιλίωση κι επίσης ζητήματα που αφορούν στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου γιατί πιστεύει πως η εκκλησία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά είναι ένας θεσμός στήριξης του ανθρώπου, του οποίου η ζωή επηρεάζεται από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες.

    Καταλήγοντας ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος είπε ότι ο Γερουσιαστής Μακέην ήτανε εξαιρετικά ευγενικός και ευχάριστος και η επίσκεψή του έδωσε την δυνατότητα να εξεταστούν ελεύθερα, ειλικρινά και απευθείας, διάφορες ανησυχίες, ιδέες και πάθη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 17 June 2008 - 6:09:15 UTC