Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας
  • [02] Αλλαγή του τρόπου ζωής σκέφτονται οι Αμερικανοί
  • [03] Εύθραυστη η εκεχειρία Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [04] Ζεμπαρί: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράκ
  • [05] Νομοσχέδιο της Γερουσίας με αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν
  • [06] Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
  • [07] Μεγάλες καταστροφές σε Αϊόβα, Ιλινόις και Μισούρι
  • [08] Πρώτη μέρα εκεχειρίας παρά τις αμφιβολίες

  • [01] Συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

    19-06-2008

    Χένρυ Πώλσον

    Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Χένρυ Πώλσον, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί συνθήκης διεύρυνσης των επενδυτικών ευκαιριών και στις δύο χώρες. Ο κ. Πώλσον προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση διήμερων συνομιλιών για το θέμα έξω απ' την Ουάσιγκτον. Όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, η προς συζήτηση συνθήκη θα άρει περιορισμούς που ισχύουν για Αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη Κίνα και θα δημιουργήσει πλαίσιο για την επίλυση διαφορών και την προσφορά προστασίας στους επενδυτές. Επίσης οι δύο χώρες συμφώνησαν σε 10ετές σχέδιο για την ενέργεια και το περιβάλλον που ο κ. Πώλσον χαρακτήρισε πολύ σημαντικό μιας και οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου στο κόσμο και εκπέμπουν τα περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα θα είναι δύσκολες και ότι ενδεχομένως να μην ολοκληρωθούν πριν το τέλος της θητείας του προέδρου Μπους τον Ιανουάριο.

    [02] Αλλαγή του τρόπου ζωής σκέφτονται οι Αμερικανοί

    19-06-2008

    Άνοδο δυόμισι δολαρίων σημείωσαν ξανά οι τιμές πετρελαίου και έκλεισαν σχεδόν στα 137 δολάρια το βαρέλι, λόγω ανησυχιών για επικείμενη απεργία στη Νιγηρία. Οι τιμές πετρελαίου άρχισαν να σημειώνουν άνοδο όταν εργαζόμενοι στη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Σεβρόν ανακοίνωσαν ότι απέτυχαν οι συνομιλίες με διοικητικά στελέχη της εταιρείας και μπορεί ανα πάσα στιγμή να κηρύξουν απεργία.

    Νωρίτερα , το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης της χώρας πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια.

    Στο μεταξύ νέα σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ζόγμπυ-Ρώυτερς δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωή τους λόγω των υψηλών τιμών καυσίμων.

    Περίπου 60% των αμερικανών είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητό τους, ενώ 40% μπορεί να αλλάξουν τα σχέδια διακοπών τους. Επίσης ένα μεγάλο μέρος αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι σκέφτονται να μετακομίσουν πιο κοντά στον τόπο εργασίας τους.

    [03] Εύθραυστη η εκεχειρία Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    19-06-2008

    Το Ισραήλ δέχτηκε την εκεχειρία με την Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς η οποία θα δώσει τέλος σε μήνες μαχών μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Όμως Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν θα τηρηθεί η εκεχειρία η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα το πρωί στις 6. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι ελπίζει να πετύχει η κατάπαυση του πυρός, αλλά διέταξε το στρατό να ετοιμαστεί για πιθανή επιχείρηση στη Γάζα.

    Στη Γάζα, ο ηγέτης της Χάμας, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε ότι όλες οι Παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν να σεβαστούν την εκεχειρία και να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ. Με τη σειρά του το Ισραήλ θα σταματήσει τις χερσαίες και αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και θ' αρχίσει σταδιακά την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

    [04] Ζεμπαρί: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράκ

    19-06-2008

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ιράκ-ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας σε θέματα ασφάλειας, αφότου οι ΗΠΑ επέδειξαν μεγαλύτερη 'ευελιξία', όπως είπε.

    Ο κ. Ζεμπαρί έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη μετά από συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις διαπραγματεύσεις, αλλά επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμβιβαστικές λύσεις σε διάφορα θέματα.

    Η Βαγδάτη επιμένει ότι κάθε συμφωνία ασφάλειας με τις ΗΠΑ δεν πρέπει να παραβιάζει την αυτεξουσιότητα του Ιράκ. Η συμφωνία επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν στο Ιράκ πέραν της 31ης Δεκεμβρίου που εκπνέει η εντολή των Ηνωμένων Εθνών για την παραμονή των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    [05] Νομοσχέδιο της Γερουσίας με αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

    19-06-2008

    Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο που επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και νέα απαγόρευση στην εξαγωγή Αμερικανικής κατασκευής ανταλλακτικών αεροσκαφών στο Ιράν και απαγορεύει τις εισαγωγές χαλιών, χαβιαριού, ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων από το Ιράν στις ΗΠΑ. Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει απαγόρευση εξαγωγών Αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας στη Ρωσία, έως ότου η Μόσχα σταματήσει να προσφέρει πυρηνική βοήθεια στη Τεχεράνη. Αλλά το νομοσχέδιο της Γερουσίας προβλέπει αύξηση των προγραμμάτων ανταλλαγών μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών πολιτών.

    [06] Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

    19-06-2008

    Κατά την σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το μέλλον της συνθήκης της Λισσαβόνας μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία. Τη Τετάρτη το Βρετανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συνθήκη και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του Ιρλανδικού δημοψηφίσματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα πιέσουν τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Μπράιαν Κάουαν, να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας ψηφοφορίας στην Ιρλανδία. Και ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν την συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης, ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, δήλωσε ότι η Συνθήκη θα πρέπει να θεωρηθεί νεκρή.

    [07] Μεγάλες καταστροφές σε Αϊόβα, Ιλινόις και Μισούρι

    19-06-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους επισκέπτεται την Αϊόβα.

    Ο πρόεδρος Μπους επισκέφτηκε την Πέμπτη 2 πόλεις στη πολιτεία της Αϊ'οβα μεγάλο μέρος της οποίας καταστράφηκε από πλημμύρες και ενημερώθηκε για το μέγεθος των καταστροφών.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος επισκέφτηκε την πόλη ΣΊνταρ Ράπιντς όπου συναντήθηκε με ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς αξιωματούχους. Ο κ Μπους είπε ότι ολόκληρη η Αμερική συμπάσχει με τους κατοίκους της περιοχής και υποσχέθηκε ομοσπονδιακή βοήθεια στις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

    Επίσης ο κύριος Μπους εξέτασε από αέρος το μέγεθος των καταστροφών όπου μεγάλες βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν άνοδο της στάθμης του ποταμού Μισισιπή.

    Στο μεταξύ, η στάθμη του ποταμού συνεχίζει να ανεβαίνει. Μέχρι στιγμής πάνω από 24 φράγματα υπερχείλισαν ή υπέστησαν ρήγματα στις πολιτείες Αϊόβα , Ιλινόις και Μισούρι πλημμυρίζονται δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις, καταστρέφοντας κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς και στρέμματα καλλιεργειών καλαμποκιού και σιταριού.

    [08] Πρώτη μέρα εκεχειρίας παρά τις αμφιβολίες

    19-06-2008

    Iσραηλινό τανκς στα συνορα με τη Γάζα.

    Τηρείται η εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας την πρώτη μέρα της εφαρμογής της, ενώ και οι δυο πλευρές εξέφρασαν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά της. Η εκεχειρία αναμένεται να ισχύσει 6 μήνες και τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη το πρωί. Η εύθραυστη αυτή εκεχειρία δοκιμάστηκε όταν λίγο πριν αρχίσει η ισχύ της, Ισραηλινές δυνάμεις που στόχευαν εκτοξευτήρες ρουκετών σκότωσαν Παλαιστίνιο εξτρεμιστή. Επίσης, αφού τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, το Ισραηλινό ναυτικό έριξε προειδοποιητικές βολές σε παλαιστίνιο ψαρά που πέρασε σε ισραηλινά χωρικά ύδατα.

    Στο μεταξύ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες του Ισραήλ με την Παλαιστινιακή Αρχή εξελίσσονται καλά και επεσήμαινε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε θέματα όπως τα σύνορα του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 20 June 2008 - 12:34:31 UTC