Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ράις στην Κίνα
  • [02] Προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Ιράν
  • [03] Νέα συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος
  • [04] Αρχίζει η σύνοδος κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης
  • [05] Το Ισραήλ ανοίγει εμπορικό πέρασμα προς τη Γάζα
  • [06] Αυξήθηκαν οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν

  • [01] Η Ράις στην Κίνα

    30-06-2008

    H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκεπτεται περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

    Ανησυχία εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις για την κατάσταση στο Θιβέτ, όπου οι κινεζικές αρχές πάταξαν πρόσφατα διαδηλωτές. Η κ Ράις ήγειρε το θέμα την Κυριακή στο Πεκίνο στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κινέζο ομόλογό της Γιάνγκ Τζιέτσι. Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο συνομιλίες μεταξύ διαπραγματευτών της Κίνας και του Θιβέτ θα αρχίσουν ξανά συνομιλίες το Ιούλιο. Οι συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί τον Ιούνιο αναβλήθηκαν λόγω των καταστροφικών σεισμών στις 12 Μαΐου στη επαρχία Σιτσουάν.

    Σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο και τον Πρωθυπουργό της χώρας Ουέν Ζιαμπάο για να εξετάσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

    Νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επίσης εξήρε την Κίνα για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε στον καταστροφικό σεισμό που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 70 χιλιάδες άτομα και να μείνουν άστεγοι εκατομμύρια άλλοι πολίτες.

    Η κυρία Ράης προέβη σε σχετικές δηλώσεις κατά την διάρκεια περιοδείας στην πόλη Ντουτζιαν-γκιάν της επαρχίας Σιτσουάν, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η Αμερικανίδα υπουργός είπε ότι την εντυπωσίασε αφάνταστα το πνεύμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας του Κινεζικού λαού.

    Επίσης η κυρία Ράης επαίνεσε τις Κινεζικές αρχές που συνεργάστηκαν με την διεθνή κοινότητα για την χορήγηση βοήθειας στα θύματα της τραγωδίας, σε αντίθεση με τον τρόπο που ενήργησε η κυβέρνηση της Βιρμανίας σε ανταπόκριση του Κυκλώνα Ναργκίς, το πέρασμα του οποίου έσπειρε τον θάνατο σε πάνω από 130 χιλιάδες άτομα τον περασμένο μήνα.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας ήγειρε εμπόδια σε άλλες κυβερνήσεις και υπηρεσίες παροχής βοήθειας που επεχείρησαν να ανακουφίσουν τα θύματα του κυκλώνα.

    [02] Προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Ιράν

    30-06-2008

    Ράηαν Κρόκερ

    Αμερικανική δημοσιογραφική πηγή αναφέρει ότι το Κογκρέσο ενέκρινε στα τέλη του περασμένου χρόνου πρόταση του Προέδρου Μπους για την επιχορήγηση μεγάλης κλίμακας μυστικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν.

    Κατά το περιοδικό The New Yorker, ο πρόεδρος Μπους είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να διαθέσει 400 εκατομμύρια δολάρια για μια απόπειρα για την αποσταθεροποίηση της θρησκευτικής ηγεσίας του Ιράν.

    Το περιοδικό επικαλείται πηγές του Πενταγώνου και του Κογκρέσου τις οποίες όμως δεν κατονομάζει. Αναφέρει όμως ότι στις εγκεκριμένες μυστικές δραστηριότητες εναντίον του Ιράν περιλαμβάνεται η παροχή υποστήριξης προς μειονοτικές ομάδες και κύκλους αντιφρονούντων καθώς επίσης και η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο καταγγέλλεται ότι αποβλέπει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Βαγδάτη, Ράηαν Κρόκερ δήλωσε στο CNN ότι δεν έχει διαβάσει την δημοσιογραφική αυτή έρευνα αλλά διέψευσε πληροφορίες ότι Αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το Ιράκ σαν βατήρα για επιθέσεις μέσα στο Ιρανικό έδαφος.

    Σύμφωνα με το περιοδικό The New Yorker οι νέες επιχειρήσεις τεκμηριώνονται σε ένα άκρως απόρρητο Προεδρικό Πόρισμα το οποίο έχει υπογράψει ο πρόεδρος Μπους.

    [03] Νέα συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος

    30-06-2008

    Μπαν κι Μουν

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν ζήτησε από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών του πλανήτη μας μέχρι το τέλος του 2009.

    Ο κ Μπαν έκανε τις δηλώσεις αυτές την Κυριακή στο Κιότο της Ιαπωνίας, όπου υπεγράφη το πρωτόκολλο-ορόσημο του 1997 για την μείωση των βλαβερών για το περιβάλλον αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Ο γ.γ. επαίνεσε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για το σχέδιό της μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων κατά 60 με 80% μέχρι το 2050.

    Ο γενικός γραμματέας των Η. Ε. έφτασε στη Ιαπωνία την Κυριακή στα πλαίσια της περιοδείας του σε χώρες της Ανατολική Ασίας. Ο κ Μπαν επίσης αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ στις 7 με 9 Ιουλίου.

    Εξάλλου, ενόψει της συνόδου τους δρόμους του Τόκιο κατέκλυσαν πάνω από 1.000 διαδηλωτές.

    [04] Αρχίζει η σύνοδος κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης

    30-06-2008

    H ορκομωσία του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    Ηγέτες αφρικανικών χωρών συγκεντρώνονται στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου για την ενδέκατη σύνοδο κορυφής των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης που αρχίζει αργότερα σήμερα. Η σύνοδος θα επικεντρωθεί στη εκπλήρωση των στόχων ανάπτυξης της χιλιετίας όσο αφορά στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό καθώς και σε θέματα δημόσιας υγιεινής.

    Επίκεντρο θα αποτελέσουν επίσης οι πρόσφατες εκλογές στη Ζιμπάμπουε, όπου ο Πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε ορκίστηκε για άλλη μία πενταετή θητεία μετά από απατηλή εκλογική διαδικασία.

    Ανώτεροι διπλωμάτες και πολιτικοί των χωρών της Αφρικής συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών για μερικές ώρες την Κυριακή και νωρίς σήμερα το πρωί για να αποφασίσουν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ Μουγκάμπε πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο. Ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε ζητούν από την Αφρικανική Ένωση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    [05] Το Ισραήλ ανοίγει εμπορικό πέρασμα προς τη Γάζα

    30-06-2008

    Οι Ισραηλινές αρχές άνοιξαν ξανά το εμπορικό πέρασμα με τη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή μετά τον τερματισμό των Παλαιστινιακών επιθέσεων στο νότιο Ισραήλ.

    Εκπρόσωπος των Ισραηλινών δήλωσε ότι το Ισραήλ επέτρεψε τη διέλευση 80 φορτηγών με προμήθειες στη Γάζα από το πέρασμα Σούφα.

    Οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν τη Σούφα και άλλα περάσματα την Τετάρτη όταν Ισλαμική Τζιχαντ στόχευσε με ρουκέτες το Ισραήλ.

    Η Χαμάς προειδοποίησε ότι θα αναλάβει δράση εναντίον οποιουδήποτε παραβιάσει την εκεχειρία.

    [06] Αυξήθηκαν οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν

    30-06-2008

    Ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής των Ηνωμένων Εθνών Τζον Χολμς, αναφέρει ότι το 2008 αυξήθηκαν κατά 60% οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν. Ο κ. Χολμς δήλωσε ότι περίπου 700 Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και ξένων στρατευμάτων το 2008 σε σύγκριση με 430 που ήταν οι απώλειες αμάχων την ίδια περίοδο το 2007.

    Ο κ. Χολμς αναφέρει ότι οι απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από τους αντάρτες οι οποίοι φαίνεται ότι δεν σέβονται καθόλου την ανθρώπινη ζωή. Επεσήμανε επίσης ότι μειώθηκαν οι θάνατοι αφγανών πολιτών που προκλήθηκαν από κυβερνητικά ή ξένα στρατεύματα.

    Οι απώλειες αμάχων παραμείνει ένα ευαίσθητο θέμα στο Αφγανιστάν γιατί οι ηγέτες της χώρας ανησυχούν ότι τέτοια επεισόδια μπορεί να αυξήσουν την υποστήριξη των Αφγανών προς του Ταλιμπάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 1 July 2008 - 1:18:16 UTC