Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις μέρες δράσης
  • [02] Συνάντηση Πάπα-Νετανιάχου
  • [03] Ομπάμα: Δεν θα δημοσιευτούν φωτογραφίες με κακοποιήσεις κρατουμένων
  • [04] Ο Πακιστανικός στρατός πλήττει νέους στόχους ανταρτών
  • [05] Γκάιτνερ: Προχωρά η διαδικασία οικονομικής προσαρμογής
  • [06] Μαλίκι: Η απελευθέρωση κρατουμένων προκαλεί βία
  • [07] Στα βήματα του Μεγαλέξανδρου στο Αφγανιστάν

  • [01] Τρεις μέρες δράσης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    14-05-2009

    Από σήμερα και μέχρι τις 16 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων οργανώνει τις 'Τρεις Ευρωπαϊκές Ημέρες Δράσης'.

    Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι αναμένεται να βγουν από σήμερα και μέχρι το Σάββατο στους δρόμους των Βρυξελλών, της Μαδρίτης, του Βερολίνου και της Πράγας. Η Συνομοσπονδία τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι 'Μέσα σε ένα πλαίσιο κρίσης όπου η ανεργία σημειώνει έκρηξη τα ευρωπαϊκά συνδικάτα θα διαδηλώσουν για την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και για να υπενθυμίσουν πως πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους'.

    Στην ανακοίνωση αναφέρονται και οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκτιμούν απώλεια 8,5 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης το 2009 και το 2010 και αύξηση της ανεργίας στο 9,9 % για φέτος στις χώρες της ζώνης του ευρώ και στο 11,5% το 2010.

    Με τα δικά τους αιτήματα μεταξύ των οποίων και η άρνηση της ελαστικοποίησης στο ωράριο εργασίας κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία σήμερα και η Έλληνες εργαζόμενοι. Την απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

    Στα αιτήματα της κινητοποίησης αναφέρονται μεταξύ άλλων: -Η άμεση κρατική επιχορήγηση του Ταμείου Πρόνοια Δημοσίων Υπαλλήλων. -Πραγματικές αυξήσεις και όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων. -Πλήρη απασχόληση στο Δημόσιο και κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και τέλος. -Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νομοθετικών ρυθμίσεων και μη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών .

    [02] Συνάντηση Πάπα-Νετανιάχου

    14-05-2009

    Από την συνάντηση Πάπα-Αμπάς

    Ο Πάπας Βενέδικτος θα συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ χθες ο Ποντίφικας επανέλαβε την αφοσίωση του στην σύσταση 'ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους'.Η θέση αυτή του Πάπα τον φέρνει σε αντιπαράθεση με την νέα Ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους.Επίσης σήμερα ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα πρωτοστατήσει θείας λειτουργίας στην Ναζαρέτ.

    Τη Τετάρτη σε ομιλία του στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης ο Πάπας Βενέδικτος έκανε έκκληση 'για αποφυγή ενεργειών βίας και τρομοκρατίας' και επισκέφτηκε το τείχος ασφάλειας που έχει στήσει το Ισραήλ στη περιοχή.Αυτά τα τείχη 'δεν διαρκούν για πάντα', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας και επεσήμανε ότι τείχη σαν αυτό 'μπορούν να γκρεμιστούν'. Ο Πάπας συναντήθηκε στη Δυτική Όχθη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και εξέφρασε την συμπαράσταση του προς όσους υπέφεραν από τις Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα στις αρχές του χρόνου.

    [03] Ομπάμα: Δεν θα δημοσιευτούν φωτογραφίες με κακοποιήσεις κρατουμένων

    14-05-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει ότι οι φωτογραφίες των οποίων τη δημοσίευση απαγόρευσε και οι οποίες δείχνουν κακοποιήσεις κρατουμένων σε Ιράκ και Αφγανιστάν 'δεν είναι ιδιαίτερα συνταρακτικές', όπως είπε, και η δημοσίευση τους δεν θα βοηθήσει κανέναν. Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι οι φωτογραφίες διερευνήθηκαν γιατί δείχνουν συμπεριφορά που δεν συνάδει με τους κανονισμούς του Αμερικανικού στρατού και τόνισε ότι οι υπεύθυνοι γι' αυτή τη συμπεριφορά έχουν ταυτοποιηθεί και αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε παράλληλα ότι έχει ζητήσει απ' τους νομικούς του συμβούλους να αντιταχθούν στην δημοσίευση των φωτογραφιών γιατί κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών είχε υποβάλει αγωγή το 2004 για την δημοσίευση των φωτογραφιών και το Πεντάγωνο είχε συμφωνήσει να δημοσιευτούν στις 28 Μαΐου.

    [04] Ο Πακιστανικός στρατός πλήττει νέους στόχους ανταρτών

    14-05-2009

    Πακιστανοί στρατιώτες συνέχισαν τις επιθέσεις σε βάρος προπυργίων των Ταλεμπάν στα βορειοδυτικά της χώρας, ενώ χιλιάδες άμαχοι της περιοχής συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα χωριά τους λόγω της κλιμάκωσης των βιαιοτήτων.

    Ανακοίνωση του Πακιστανικού στρατού αναφέρει ότι ο στρατός κατάφερε να αποκαταστήσει πλήρως τον έλεγχο του επί της κοιλάδας Πιοτσάρ, στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με τον Πακιστανικό στρατό, ειδικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στην κοιλάδα και τοποθετήθηκαν πίσω από τις θέσεις των Ταλεμπάν.

    Παράλληλα, ο αρχηγός των Πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ασφάκ Καγιάνι, διέταξε το στρατό να χρησιμοποιεί 'πλήγματα ακριβείας', όπως χαρακτηρίστηκαν, σε βάρος των Ταλεμπάν, για να αποφευχθούν θάνατοι αμάχων. Σύμφωνα με τις Πακιστανικές αρχές περίπου 800 χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τη περιοχή λόγω των μαχών.

    [05] Γκάιτνερ: Προχωρά η διαδικασία οικονομικής προσαρμογής

    14-05-2009

    Νέα έκθεση δείχνει μείωση κατά 0,4% των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.Πάντως ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιτνερ, δήλωσε ότι 'έχουμε ήδη ξεπεράσει σημαντικό' κομμάτι της διαδικασίας οικονομικής 'προσαρμογής', όπως είπε, που ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και επεσήμανε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει.

    Η πρόοδος αυτή, σημείωσε ο κ. Γκάιτνερ, οφείλεται στις έντονες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό της πιστωτικής αγοράς, την βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου και την σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων.

    [06] Μαλίκι: Η απελευθέρωση κρατουμένων προκαλεί βία

    14-05-2009

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, δηλώνει ότι η πρόσφατη κλιμάκωση των βιαιοτήτων οφείλεται στην απόφαση του Αμερικανικού στρατού να αφήσει ελεύθερους κρατούμενους στο Ιράκ. Ο κ. Μαλίκι επεσήμανε ότι η 'βιαστική' απελευθέρωση των κρατουμένων αποτελεί έναν απ' τους κύριους λόγους αύξησης του αριθμού τρομοκρατικών επεισοδίων.

    Από την αρχή της χρονιάς οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει πάνω από 3.300 κρατουμένους στα πλαίσια της συμφωνίας ασφάλειας που επετεύχθη με την Ιρακινή κυβέρνηση. Επίσης άλλοι 12 χιλιάδες κρατούμενοι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το τέλος της χρονιάς.

    Ο Απρίλιος ήταν ένας απ' τους χειρότερους μήνες φέτος στο Ιράκ, με 355 θανάτους Ιρακινών από βομβιστικές επιθέσεις. Πάντως ο Ιρακινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι η κλιμάκωση της βίας αποτελεί απειλή για την χώρα του.

    [07] Στα βήματα του Μεγαλέξανδρου στο Αφγανιστάν

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    14-05-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ «Στα βήματα του Μεγαλέξανδρου στο Αφγανιστάν» - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ «Στα βήματα του Μεγαλέξανδρου στο Αφγανιστάν» - Δείτε (WM)

    Υπό την αιγίδα της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη έγινε στην Ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον μια λαμπρή εκδήλωση, με τίτλο Ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αφγανιστάν, για την ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης στο Αφγανιστάν.

    Ανάγλυφο. Φωτ. National Geographic

    Ομιλητής ήταν ο Fredrik Hiebert, επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων του περιοδικού National Geographic και έφορος της έκθεσης Θησαυροί από το Μουσείο της Καμπούλ, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και περιέχει μεταξύ άλλων αρχαιολογικά ευρήματα του Αφγανιστάν εμπνευσμένα από την κλασσική Ελλάδα και την εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου.

    Fredrik Hiebert

    Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο διακεκριμένος αρχαιολόγος είπε: 'Είναι μια υπέροχη έκθεση. Θα την έχουν δει πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί μέχρι τον άλλο μήνα που ανοίγει στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης. Η έκθεση δείχνει πως αναπτύχτηκε ο πολιτισμός στην αρχαιότητα μέσω των διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Κεντρική Ασία και ειδικότερα με το Αφγανιστάν'.

    Χρυσό στέμα. Φωτ. National Geographic

    Οι θησαυροί τους οποίους έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Αφγανιστάν προγραμματίζεται να επιδειχθούν σύντομα και στον λαό που ενέπνευσε την δημιουργία τους. Κατά τον Fredrik Hiebert: 'Μετά την Νέα Υόρκη σχεδιάζουμε η έκθεση να πάει στην Ευρώπη κι όταν φθάσει εκεί θα περιοδεύσει και στην Ελλάδα. Ελπίζουμε να παρουσιαστεί στην Αθήνα σύντομα'.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Οικοδεσπότης της εκδήλωσης, στην οποία προβλήθηκε επίσης και το ντοκιμαντέρ του BBC που ακολουθεί τα αχνάρια του Μεγαλέξανδρου στο Αφγανιστάν, ήτανε ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς. Έκδηλα περήφανος για την επιτυχία της βραδιάς ο κ. Μαλλιάς μας δήλωσε: 'Ήτανε μια εκδήλωση η οποία προετοιμαζότανε επί αρκετούς μήνες. Απέβλεπε να δείξει την σημαντική παρουσία του Ελληνικού πολιτισμού στο Αφγανιστάν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ταυτόχρονα όμως και να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα τόσο διμερώς όσο και μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ με την παρουσία της στην ISAF (International Security Assistance Force) στο σημερινό Αφγανιστάν.

    Omar Sultan με τον Γιώργο Μπίστη

    Τους ιστορικούς δεσμούς Αθήνας-Καμπούλ ανέπτυξε ο Αφγανός Υφυπουργός Πολιτισμού Omar Sultan, άλλοτε μαθητής του αρχαιολόγου Μανώλη Ανδρόνικου, ο οποίος ανακάλυψε τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας το 1977.

    Όταν έμαθε ότι η σύντομη τηλεοπτική συνέντευξη που του ζήτησα να μας δώσει προορίζονταν για ελληνόφωνο κοινό, ο Omar Sultan προθυμοποιήθηκε να μας μιλήσει στα Ελληνικά. Είπε μεταξύ άλλων: 'Διαβάζοντας την ιστορία μαθαίνουμε πως ο Ηρόδοτος έγραψε σε βιβλίο του ότι πριν ακόμα έρθει ο Μέγας Αλέξανδρος στο Αφγανιστάν υπήρχανε εκεί Έλληνες. Να σας πω πως. Υπήρχανε στην Περσία μισθοφόροι Έλληνες οι οποίοι όταν άρχισαν οι πόλεμοι δεν μπορούσανε να πάνε πίσω στην Ελλάδα ούτε και να μείνουνε στην Περσία, γιατί τους ξέρανε.Τότε πήγαν στο Αφγανιστάν, στην Βακτριανή'.

    Νίνα Γκατζούλη

    Στην επιτυχία της εκδήλωσης, στην οποία παρέστη μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αμερικής Νίνα Γκατζούλη, βοήθησε και η χρονική στιγμή της διεξαγωγής της.

    Σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ελλάδας: 'Όσο και αν το είχαμε προγραμματίσει κ. Μπίστη ποτέ δεν θα πετυχαίναμε η εκδήλωση αυτή να γίνει στην καλύτερη δυνατή συγκυρία, ήτοι ένα μήνα ακριβώς μετά την συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου το ζήτημα του Αφγανιστάν ήτανε κυρίαρχο και όπου η Ελληνική κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού ανακοίνωσε την ουσιαστική της συμβολή, και λίγα μόνον 24ωρα μετά την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης εξειδίκευσε την Ελληνική συμβολή στις εδώ συνομιλίες του. Δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή στιγμής και διότι σήμερα στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν κύριος Karzai κι αύριο έρχεται ο Πρόεδρος του Πακιστάν κύριος Zardari για τριμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο Obama'.

    Γ. Μπίστης, F. Hiebert με τον Πρέσβη της Ελλάδας

    Η εκδήλωση έδειξε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει παρούσα στην διεθνή προσπάθεια για την σταθεροποίηση του Αφγανιστάν, προς μεγάλη ικανοποίηση πολλών προσκεκλημένων και ιδιαίτερα του ελληνομαθούς Omar Sultan που πάνω στον ενθουσιασμό του μας έκανε την εξής εξομολόγηση: 'Νομίζω ότι η σχέση Αφγανιστάν κι Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερη. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα που μας έδωσε υποτροφίες αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Με μια από τις υποτροφίες αυτές σπούδασα κι εγώ εκεί. Τώρα ακούω πως σχεδιάζουνε να δώσουνε σε πολίτες μας υποτροφίες του Υπουργείου Αμύνης για να σπουδάσουνε ιατρική στην Ελλάδα.Αισθάνομαι πως η δεύτερη πατρίδα μου είναι η Ελλάδα'.

    Omar Sultan

    Στην επιτροπή που διοργάνωσε την εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Kabul, το Ίδρυμα Nouristan Foundation και πολλοί Αμερικανοί βουλευτές, περιλαμβανομένων των φιλελλήνων Lee Hamilton, John Sarbanes και Chris Van Hollen.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 15 May 2009 - 1:18:19 UTC