Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς τιμάται από το Κογκρέσο
  • [02] Κλείνουν 789 αντιπροσωπείες της Chrysler
  • [03] Συνεργασία ΗΠΑ-Πακιστάν σε θέματα μυστικών πληροφοριών
  • [04] Ολοκληρώνεται η περιοδεία του Πάπα Βενέδικτου στη Μέση Ανατολή
  • [05] Νέα κρούσματα της νέας γρίπης στη Νέα Υόρκη
  • [06] Επιτυχημένος διαστημικός περίπατος για επισκευές στο Χάμπλ

  • [01] Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς τιμάται από το Κογκρέσο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    15-05-2009

    Ακούστε το ρεπορτάζ "Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς τιμάται από το Κογκρέσο" - Download (MP3)

    Ακούστε το ρεπορτάζ "Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς τιμάται από το Κογκρέσο" - Listen (MP3)

    Benjamin Cardin, Αλεξανδρος Μαλλιάς με τη σύζυγό του Francoise

    Οι φίλοι της Ελλάδας στο Αμερικανικό Κογκρέσο συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα σε μια μεγάλη αίθουσα επισήμων εκδηλώσεων κάτω ακριβώς από την επιβλητική ροτόντα του Καπιτωλίου και ένας-ένας χαιρέτισαν τον Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρο Μαλλιά, που συμπληρώνει τέσσαρα χρόνια επιτυχημένης θητείας στην Ουάσιγκτον κι επιστρέφει στην Αθήνα όπου θα θέσει τώρα την μεγάλη πείρα του και το πλούσιο διπλωματικό ταλέντο του στην διάθεση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία του αναθέτει από τον Σεπτέμβρη καθήκοντα συμβούλου της.

    Στην δεξίωση είδαμε πολλούς Γερουσιαστές όπως ο Robert Menendez από την Νέα Υερσέη και ο Benjamin Cardin από την Μέρυλαντ οι οποίοι έχουνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και βουλευτές όπως η IleanaRos-Lehtinen από την Φλόριντα, ο John Sarbanes από την Μέρυλαντ και η Shelley Berkley από την Νεβάδα, που επίσης διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο στα πλαίσια της λεγόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο.

    Robert Menendez και Α. Μαλλιάς

    Σε κάποια στιγμή που η αίθουσα του Καπιτωλίου ήταν κατάμεστη από κόσμο ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και πρώην υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ, Γερουσιαστής John Kerry εισηγήθηκε και καταχωρήθηκε στα πρακτικά του Κογκρέσου ειδικό αφιέρωμα στον Πρέσβη κ. Μαλλιά για το έργο του. Ο Γερουσιαστής Kerry επισημαίνει ότι κατά την πολυετή θητεία του στον νομοθετικό κλάδο είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με πρεσβευτές πολλών κρατών στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά αποφάσισε να κάνει ιδιαίτερη καταχώρηση στα πρακτικά του Κογκρέσου γιατί ήθελε να γίνει ευρύτερα γνωστή η πολύπλευρη συμβολή του απερχόμενου Έλληνα πρέσβη. Κατά την έκφραση του Γερουσιαστή Kerry: 'Ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς εργάστηκε σκληρά για να αντιπροσωπεύσει κατά τον καλύτερο τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κυβέρνησή μας, την Ελλάδα και την πολιτιστική κληρονομιά της, την οποία μοιράζονται και κάπου τρία εκατομμύρια Αμερικανοί Ελληνικής καταγωγής. Εκτός του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και συνεργάζονται αρμονικά για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων, από το Αφγανιστάν μέχρι τις πρόσφατες επιχειρήσεις για την καταστολή της πειρατείας, έχουν παράλληλα και κοινές αρχές που βρίσκονται υπεράνω των κοινών συμφερόντων μας, και στις οποίες περιλαμβάνεται ο αμοιβαίος σεβασμός για την δημοκρατία και την ελευθερία, τόσο στην Βοστώνη όσο και στην Αθήνα'.

    Στην καταχώρηση στα πρακτικά της Γερουσίας τονίζεται επίσης: 'Κατά την διάρκεια της θητείας του (στην Ουάσιγκτον) ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση στο Κογκρέσο διοργανώνοντας ειδικές παρουσιάσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις για Γερουσιαστές, Βουλευτές και επιτελάρχες των μελών της νομοθετικής εξουσίας. Ιδιαίτερα εκτιμώ τις προσπάθειες που κατέβαλε για να καταστήσει τόσο αποτελεσματική την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία είχα την χαρά να φιλοξενήσω σε ένα γεύμα εργασίας της Γερουσιαστικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Ο Πρέσβης διατηρούσε επίσης δεσμούς με δεξαμενές σκέψης, ομάδες προώθησης ειδικών θεμάτων, λαϊκές οργανώσεις και πανεπιστήμια και ταξίδευε σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών για να ενημερώνει και να ανταλλάσει απόψεις με κοινοτικούς παράγοντες, Ελληνοαμερικανούς, φοιτητές και άλλα πρόσωπα γύρω από σημαντικά διμερή θέματα. Τέλος, η δραστηριότητές του στην Εβραϊκή και την Αφροαμερικανική κοινότητα ήταν τόσο σημαντικές που τιμήθηκε γι αυτές με διάφορες διακρίσεις, περιλαμβανομένου του Βραβείου MartinLutherKing. Σε πολλούς από εμάς στο Κογκρέσο θα μας λείψει η εξαίρετη δουλειά που έκανε ο Έλληνας Πρέσβης, στον οποίον και ευχόμαστε κάθε καλό'.

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε προς τιμήν του κ. Μαλλιά στο Κογκρέσο, ο Γερουσιαστής Cardin του επέδωσε πιστό αντίγραφο του κειμένου της καταχώρησης αυτής, την οποία έκανε ο Γερουσιαστής Kerry εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής και της Γερουσίας.

    Το Σαββατοκύριακο οι μεγάλες Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις ΑΧΕΠΑ και Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον διοργανώνουν αποχαιρετιστήριο δείπνο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αμερικανικής πρωτεύουσας για τον Πρέσβη κ. Μαλλιά και την σύζυγό του Francoise Mallias, η οποία με την εξαίρετη προσωπικότητά της τον βοήθησε να αυξήσει όσο γίνονταν περισσότερο τους φίλους της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [02] Κλείνουν 789 αντιπροσωπείες της Chrysler

    15-05-2009

    Η Αμερικανική βιομηχανία αυτοκινήτων Chrysler ανακοίνωσε το κλείσιμο του 25% των αντιπροσωπειών της στα πλαίσια των προσπαθειών περικοπής των εξόδων της ενόψει της προγραμματισμένης συγχώνευσης της με την Ιταλική FIAT.Αξιωματούχοι της Chrysler δηλώνουν ότι οι περικοπές αυτές είναι απαραίτητες, αλλά οι ιδιοκτήτες των αντιπροσωπειών προειδοποιούν ότι το κλείσιμο τους θα βλάψει την εταιρεία μακροπρόθεσμα.Το κλείσιμο 789 αντιπροσωπειών της Chrysler θα κοστίσει 40 χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και θα βλάψει τοπικές κοινωνίες και δήμους που εξαρτώνται από τα φορολογικά έσοδα αυτών των αντιπροσωπειών. Οι αντιπροσωπείες που επηρεάζονται έχουν το δικαίωμα να εφεσιβάλλουν την απόφαση, αλλά η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Ιουνίου.

    [03] Συνεργασία ΗΠΑ-Πακιστάν σε θέματα μυστικών πληροφοριών

    15-05-2009

    Ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ έλαβαν την άνευ προηγουμένου απόφαση να μοιραστούν με το Πακιστάν απόρρητες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με την βοήθεια μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών. Ο Αμερικανός ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, δήλωσε σε μέλη του Κογκρέσου ότι το Πακιστάν είχε ζητήσει τις εν λόγω πληροφορίες για να βοηθηθεί στις επιχειρήσεις του σε βάρος εξτρεμιστών κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν.

    Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του ζήτησε συμμετοχή στις επιχειρήσεις των Αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιτίθενται σε κοινές επιχειρήσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν λόγω ανησυχιών ότι οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα διαρρεύσουν στους εξτρεμιστές.

    [04] Ολοκληρώνεται η περιοδεία του Πάπα Βενέδικτου στη Μέση Ανατολή

    15-05-2009

    Ο Πάπας Βενέδικτος ολοκληρώνει σήμερα την πενθήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή με επίσκεψη στον ιερό ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ.

    Τη Πέμπτη σε υπαίθρια θεία λειτουργία ενώπιον 50 χιλιάδων πιστών στην Ναζαρέτ, ο Πάπας ζήτησε από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους 'να αρνηθούν την καταστροφική δύναμη του μίσους και της προκατάληψης και να βρουν τρόπο ειρηνικής συνύπαρξης'.

    Εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι το μήνυμα της ειρήνης αποτελούσε στόχο της περιοδείας του Ποντίφικα στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την ελπίδα του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

    [05] Νέα κρούσματα της νέας γρίπης στη Νέα Υόρκη

    15-05-2009

    Η πόλη της Νέας Υόρκης αποφάσισε να κλείσει τρία σχολεία επί μια εβδομάδα, λόγω νέων κρουσμάτων του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης. Ένα μέλος του προσωπικού των σχολείων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 4 μαθητές του εν λόγω σχολείου αρρώστησαν επίσης απ' τον ιό. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο υποδιευθυντής του σχολείου που αρρώστησε μπορεί να είχε άλλα 'προϋπάρχοντα' προβλήματα υγείας που τον έκαναν ποιο ευάλωτο στη γρίπη. Επίσης ο κ. Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι τα τρία σχολεία που κλείνουν για μια εβδομάδα είχαν ασυνήθιστα πολλά κρούσματα γρίπης.

    Ο ιός Η1Ν1 της νέας γρίπης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το περασμένο μήνα, με την ασθένεια δεκάδων μαθητών σε Καθολικό ιδιωτικό σχολείο. Οι μαθητές αυτοί είχαν επισκεφτεί το Μεξικό.

    3.300 κρούσματα της γρίπης των χοίρων έχουν επιβεβαιωθεί σε 47 Αμερικανικές πολιτείες, ενώ τρία άτομα έχουν πεθάνει απ' τη νόσο.

    [06] Επιτυχημένος διαστημικός περίπατος για επισκευές στο Χάμπλ

    15-05-2009

    Οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς εγκατέστησαν νέα κάμερα στο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χάμπλ, επιτρέποντας του έτσι να συνεχίσει να αναλύει βαθύτερα το σύμπαν. Συγκεκριμένα σε μαραθώνιο διαστημικό περίπατο, που διήρκεσε 7 ώρες και 20 λεπτά, οι αστροναύτες Τζον Γκράνσφελντ και Ντριού Φιούστελ εγκατέστησαν τη κάμερα που σύμφωνα με την ΝΑΣΑ θα επιτρέψει στο τηλεσκόπιο να παίρνει μεγάλες, λεπτομερείς φωτογραφίες με πληθώρα χρωμάτων. Επίσης οι αστροναύτες αντικατέστησαν υπολογιστή μετάδοσης δεδομένων στα επιστημονικά όργανα του τηλεσκοπίου και στο κέντρο ελέγχου στη Γη.

    Πρόκειται για τον πρώτο, 5 προγραμματισμένων διαστημικών περιπάτων για την επισκευή του τηλεσκοπίου Χάμπλ με στόχο την συνέχιση της λειτουργίας του για άλλα 5 χρόνια.Το διαστημικό τηλεσκόπιο βρίσκεται στο διάστημα από το 1990 και αυτή είναι η 5η και τελευταία φορά που η ΝΑΣΑ το επισκευάζει.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 16 May 2009 - 1:18:30 UTC