Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 16 σχολεία της Νέας Υόρκης κλείνουν προληπτικά
  • [02] Απεσταλμένος των Η.Ε. στη Αϊτή ο Μπιλ Κλίντον
  • [03] Συνάντηση Ομπάμα- Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο
  • [04] Σταθεροποιείται η αμερικανική οικονομία
  • [05] Πρώτος σταθμός Μπάιντεν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη
  • [06] ΠΟΥ: Παραμένει ο κίνδυνος πανδημίας
  • [07] Γκιλάνι: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στο βορειοδυτικό Πακιστάν
  • [08] ΑΧΕΠΑ, ΑΗΙ, ΣΑΕ και HANC τιμούν τον πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά

  • [01] 16 σχολεία της Νέας Υόρκης κλείνουν προληπτικά

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    19-05-2009

    Mία μόλις μέρα μετά τον θάνατο του υποδιευθυντή σχολείου από την νόσο των Χοίρων, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της πόλης έκλεισαν την Δευτέρα ακόμα 4 σχολεία στα οποία εντοπίστηκαν κρούσματα της νόσου. Σε ανακοίνωσή τους υποστήριξαν πως τα σχολεία αυτά βρίσκονται στην περιοχή του Κουίνς, όπου υπάρχουν και οι περισσότεροι Ελληνες της Νέας Υόρκης.

    Τα σχολεία έκλεισαν διότι υπήρχε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό περιπτώσεων μαθητών με συμπτώματα γρίπης που όμως δεν έχει εξακριβωθεί εάν είναι σίγουρα η νόσος των χοίρων. Με τα τέσσερα σχολεία που έκλεισαν χτες Δευτέρα, συνολικά 16 σχολεία στην Νέα Υόρκη έχουν παύσει να λειτουργούν λόγω της νόσου. Ο εκπρόσωπος Υγείας της Πολιτείας Ρίτσαρντ Ντέινς δήλωσε χτες πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 186, εκ των οποίων 73 είναι νέα κρούσματα και συγκεκριμένα 5 από αυτά εντοπίστηκαν στην περιοχή Nάσο και από ένα στις περιοχές Ουέστσεστερ και Σάφορκ. Τα υπόλοιπα σχολεία είναι όλα στην περιοχή του Κουίνς.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της πόλης της Νέας Υόρκης κ. Μπλούμπεργκ, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον για μια εβδομάδα, μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης απολύμανσή τους.

    [02] Απεσταλμένος των Η.Ε. στη Αϊτή ο Μπιλ Κλίντον

    19-05-2009

    Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, θα διορίσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ειδικό απεσταλμένο του στην Αϊτή.Η επίσημη ανακοίνωση για το διορισμό αναμένεται σήμερα.Ο κ. Κλίντον και ο κ. Μπαν είχαν επισκεφτεί την Αϊτή το Μάρτιο για να ρίξουν τον προβολέα της διεθνούς δημοσιότητας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή της Καραϊβικής.

    Η εφημερίδα Miami Herald φέρει τον κ. Κλίντον να χαρακτηρίζει 'τιμή' του την πρόταση του γ.γ. του ΟΗΕ να αναλάβει ρόλο ειδικού απεσταλμένου στην Αϊτή, που θεωρείται η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.

    [03] Συνάντηση Ομπάμα- Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο

    19-05-2009

    Βενιαμίν Νετανιάχου και Μπαράκ Ομπάμα

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, να εκμεταλλευτεί 'την ιστορική ευκαιρία' που παρουσιάζεται για να σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με του Παλαιστίνιους. Κατά τη διάρκεια των πρώτων συνομιλιών του με τον κ. Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα επανάλαβε την υποστήριξη του για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι θέλει την αυτοδιοίκηση των Παλαιστινίων, αλλά χωρίς 'ορισμένες εξουσίες που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο το Ισραήλ', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Πάντως ο κ. Ομπάμα ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους νααντιμετωπίσουν με σοβαρότητα όλες τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και παρότρυνε το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική του δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη και να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ταυτόχρονα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να παραμείνει ένα 'ασφαλές ανεξάρτητο Εβραϊκό κράτος'.

    [04] Σταθεροποιείται η αμερικανική οικονομία

    19-05-2009

    Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ, δήλωσε ότι η Αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να σταθεροποιείται,αλλά η ανεργίαθα εξακολουθήσει να ανέρχεται. Στα πλαίσια ομιλίας του τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον ο κ Γκάιτνερ αναφέρθηκε σε διάφορες θετικές οικονομικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης και της βελτίωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Πρόσθεσε όμως ότι ο τομέας των προσλήψεων δεν εμφανίζει κινητικότητα οπότε η ανεργία θα πάρει χρόνο να αντιστραφεί.

    Ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε επίσης ότι ο τρόπος αμοιβής υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων πρέπει να αλλάξει ώστε τα διευθυντικά στελέχη να σκέφτονται την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επιχείρησηςκαι να υπολογίζουν με μεγαλύτερη προσοχή τους κινδύνους. Ο αμερικανός υπουργός οικονομικών κατέληξε λέγοντας ότι μία τέτοια προσέγγιση θα είναι χρήσιμη στο να αποφευχθούν οικονομικά προβλήματα στο μέλλον.

    [05] Πρώτος σταθμός Μπάιντεν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    19-05-2009

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναχώρησε για τριήμερη επίσκεψη στα Βαλκάνια που αποσκοπεί στο να τονίσει τη σπουδαιότητα των χωρών της περιοχής για την ατζέντα της κυβέρνησης Ομπάμα.

    Πρώτος σταθμός του κ. Μπάιντεν θα είναι η Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον αρμόδιο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα.

    Μετά θα μεταβεί στη Σερβία όπου θα τονίσει ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει πως δεν υπάρχει μέλλον στα Βαλκάνια χωρίς τη Σερβία σε σημαντικό ρόλο. Τελευταίος σταθμός θα είναι το Κοσσυφοπέδιο το οποίο διακήρυξε πέρυσι την ανεξαρτησία του.

    [06] ΠΟΥ: Παραμένει ο κίνδυνος πανδημίας

    19-05-2009

    Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν, δήλωσε ότι παραμένει ο κίνδυνος πανδημίας από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης και ότι όλες οι χώρες του πλανήτη κινδυνεύουν.

    Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού στη Γενεύη, η κ. Τσαν επεσήμανε ότι εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως η νόσος θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες και σημείωσε ότι οι διάφοροι τύποι του ιού της γρίπης συμπεριφέρονται απρόβλεπτα και γι' αυτό είναι δύσκολο να προκαθοριστεί πως θα εξελιχθεί η τρέχουσα κατάσταση. Μέχρι στιγμής 9 χιλιάδες κρούσματα της νέας γρίπης έχουν επιβεβαιωθεί σε 40 χώρες.

    Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πρώτο κρούσμα της νόσου στην επικράτεια της.Επίσης απ' την νέα γρίπη έχουν πεθάνει 76 άτομα.

    [07] Γκιλάνι: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στο βορειοδυτικό Πακιστάν

    19-05-2009

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα παραμείνουν στο βορειοδυτικό Πακιστάν έως ότου αποκατασταθεί η ειρήνη και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που εκτοπίστηκαν λόγω των μαχών με τους Ταλεμπάν, μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

    Σε ομιλία του στην Ισλαμαμπάντ, ο κ. Γκιλάνι επεσήμανε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος των Ταλεμπάν στην κοιλάδα Σουάτ συνεχίζονται 'με μεγάλη επιτυχία', όπως είπε, και επεσήμανε ότι οι εξτρεμιστές εγκαταλείπουν την περιοχή των μαχών. Ο Πακιστανικός στρατός δηλώνει ότι πάνω από χίλιοι εξτρεμιστές και τουλάχιστον 49 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί απ' τις μάχες.

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών του Πακιστάν επανέλαβε ότι ο στρατός έχει εντολή να αποφεύγει θανάτους αμάχων και επεσήμανε ότι οι εκτοπισμένοι πολίτες θα αποζημιωθούν για το χάσιμο των περιουσιών τους.

    [08] ΑΧΕΠΑ, ΑΗΙ, ΣΑΕ και HANC τιμούν τον πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά

    19-05-2009

    Αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμήν του απερχόμενου πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κ. Αλέξανδρου Μαλλιά, διοργάνωσαν εδώ στην Ουάσιγκτον οι μεγάλες Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις: ΑΧΕΠΑ, Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο(ΑΗΙ), Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού(ΣΑΕ) και Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (HANC).

    Εμφανώς συγκινημένος ο πρέσβης κ. Μαλλιάς εξέφρασε την τιμή που αισθάνθηκε όταν η Ελλάδα του εμπιστεύτηκε το ευαίσθητο αυτό πόστο του ανώτατου εκπροσώπου της στις ΗΠΑ. Ευχαριστώντας συγχρόνως τους συνεργάτες του και τους Έλληνες δημοσιογράφους που πλαισίωσαν το έργο του εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μαλλιάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην δύναμη της ομογένειας στις ΗΠΑ, η οποία μέσω διαφόρων οργανώσεων, διατηρεί σθεναρή παρουσία στην Ουάσιγκτον και σ' ολόκληρη τη χώρα. 'Το σημαντικότερο ατού της Ελλάδας στις ΗΠΑ είναι η Ελληνοαμερικανική κοινότητα', επεσήμανε ο κ. Μαλλιάς στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι 'Είναι γεγονός πως οι Ελληνοαμερικανοί σαν άτομα και μέσω των οργανώσεων τους προωθούν με πάθος θέματα σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία'.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο ύπατος αντιπρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, NicholasKaracostas, ο ιδρυτής του AHI, GeneRossides, ο πρόεδρος του ΑΗΙ, AlecoHaralambides, ο διευθυντής της οργάνωσης, NickLarigakis, ο πρόεδρος του ΣΑΕ-ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, EmmanuelVelivasakis.

    Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, IkeGulas, σε επιστολή του που διαβάστηκε από τον διευθυντή της οργάνωσης, BasilMossaidis, συνεχάρη τον απερχόμενο πρέσβη της Ελλάδας για την συνεργασία του με την ομογένεια όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα σε θέματα σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας και ειδικότερα στο θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στο Πρόγραμμα κατάργησης άδειας εισόδου στις ΗΠΑ(VisaWaiverProgram). Το θέμα αυτό προωθείται σθεναρά από την ΑΧΕΠΑ από το 2006. 'Μαζί αντιμετωπίσαμε αυτά τα θέματα και επιτύχαμε σημαντική πρόοδο', επεσήμανε στην επιστολή του ο κ. Gulas και αναφερόμενος στην δραστηριοποίηση του Έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ σημείωσε: 'Η υπηρεσία σας εδώ θα μείνει στη μνήμη μας λόγω της αποδεδειγμένης αφοσίωσης σας στην συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και την έμφαση που δώσατε στην σχέση αυτή'.

    Από την πλευρά του ο ιδρυτής του AHI, GeneRossides, κατά την ομιλία του τόνισε: 'Ο πρέσβης κατάλαβε γρήγορα πως δουλεύει το Αμερικανικό πολιτικό σύστημα και έγινε ακτιβιστής στο Κογκρέσο, στην Εκτελεστική Εξουσία, στις Ελληνο-Αμερικανικές οργανώσεις και στην ομογενειακή κοινότητα σ' ολόκληρες τις ΗΠΑ'. Για όλη αυτή την προσφορά του στην σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, ο πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς τιμήθηκε από τις Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις με το Βραβείο Ελληνικής Κληρονομιάς και Υπηρεσίας στα Κοινά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 20 May 2009 - 1:18:28 UTC