Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-06-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε πανδημία εξελίχθηκε η νέα γρίπη
  • [02] Προσέγγιση αραβικών χώρων και Ισραήλ
  • [03] Ψηφίζει ο Ιρανικός λαός
  • [04] Το αμερικανικό νοικοκυριό χάνει λεφτά
  • [05] Διένεξη Ρωσίας και Ιαπωνίας για τις Κυρίλλους νήσους
  • [06] Νέο πέρασμα στη Πράσινη Γραμμή

  • [01] Σε πανδημία εξελίχθηκε η νέα γρίπη

    12-06-2009

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον ιό Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων πανδημία καθώς τα κρούσματα ανέρχονται σε σχεδόν 30 χιλιάδες και έχουν εμφανιστεί σε 74 χώρες.. Αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που ο διεθνής οργανισμός ανακοινώνει πανδημία γρίπης.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός εξέδωσε την Πέμπτη την ανακοίνωση αυτή μετα από έκτατη συνάντηση εμπειρογνωμόνων σε θέματα γρίπηςστη Γενεύη. Η διευθύντρια του οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι αν και ο ιός δεν μπορεί να 'αναχαιτιστεί' ο κίνδυνος που ενέχει είναι 'μέτριος'.

    Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι όταν κηρύσσεται πανδημία δεν σημαίνει ότι η ασθένεια ενισχύθηκε, αλλά ότι αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης επανέλαβε στις χώρες να μην κλείσουν τα σύνορά τους και να μην επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά να επαγρυπνούν.

    O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Ετών Μπαν Κι Μουν έκανε ανάλογες δηλώσεις και επεσήμανε ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να επαγρυπνεί γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέσα στους ερχόμενους μήνες.Ο γενικός γραμματέας πρόκειται να συγκαλέσει συνάντηση την Δευτέρα για να εξεταστούν ποια θα είναι τα επέμενα βήματα.

    [02] Προσέγγιση αραβικών χώρων και Ισραήλ

    12-06-2009

    O Γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα με το Τζωρτζ Μίτσελ στο Κάιρο.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Τζωρτζ Μίτσελ ζήτησε από τις Αραβικές χώρες να κάνουν σημαντικά βήματα για την επικράτηση ειρήνης με το Ισραήλ.

    Ο κ. Μίτσελ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους στο Κάιρο την Πέμπτη μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτιου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ και τον επικεφαλή των μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν. Ο κ. Μίτσελ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για την επίτευξη περιεκτικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Ο αμερικανός απεσταλμένος μετέβη κατόπιν στην Ιορδανία όπου συναντήθηκε με το βασιλιά Αμπντάλα. Μέσα στις επόμενες μέρες ο κ. Μίτσελ αναμένεται να επισκεφτεί τη Συρία και το Λίβανο.

    Σε άλλες εξελίξεις, στη Δαμασκό βρίσκεται και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ. Ο κ. Κάρτερ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η επικράτηση ειρήνης Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα είναι εφικτή μόνο αν η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι η Χαμάς και Φατάχ πρέπει πρώτα να συμφιλιωθούν για να είναι σε θέση να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά με το Ισραήλ.

    [03] Ψηφίζει ο Ιρανικός λαός

    12-06-2009

    Ο Ιρανικός λαός προσέρχεται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη πρόεδρου, μετα από μερικές εβδομάδες έντονων προεκλογικών εκστρατειών.

    Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης ο αγώνας είναι στήθος με στήθος μεταξύ του συντηρητικού νυν Πρόεδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του μεταρρυθμιστή πρώην Πρωθυπουργού Χοσεΐν Μουσάβι. Υποψηφιότητα για το Προεδρικό αξίωμα έχουν βάλει και ο μεταρρυθμιστής κληρικός Μεχντί Καρούμπι και ο συντηρητικός πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχσέν Ρεζάι.

    Οι κάλπες ανοίγουν σήμερα το πρωί στις 6:3Ο ώρα Ελλάδος.

    [04] Το αμερικανικό νοικοκυριό χάνει λεφτά

    12-06-2009

    Νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία δείχνουν ότι μπορεί να απομακρύνεται από την οικονομική ύφεση, αλλά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα για τον αμερικανικό λαό. Έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου αναφέρει ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής αγοράςγια πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο κατά 0,5%. Να σημειωθεί ότι η καταναλωτική ζήτηση αναλογεί στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

    Στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι η αγορά εργασίας βελτιώθηκε την τελευταία εβδομάδα, καθώς μειώθηκε κατά 25 χιλιάδες ο αριθμός των ατόμων που καταθέτουν αίτηση για επίδομα ανεργίας και ο οποίος τώρα ανέρχεται σε 601 χιλιάδες.

    Όμως μία νέα έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δείχνει ότι το αμερικανικό νοικοκυριό έχασε πάνω από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια του πρώτο τρίμηνο του 2009 καθώς υπεχώρησε η αξία των μετοχών και των ακίνητων . Η πτώση αυτή είναι της τάξης του 2,6%.

    [05] Διένεξη Ρωσίας και Ιαπωνίας για τις Κυρίλλους νήσους

    12-06-2009

    Β. Πούτιν

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατήγγειλε ως απαράδεκτο το νέο Ιαπωνικό νομοσχέδιο σχετικά με την διένεξη γύρω από την κυριαρχία των Κυρίλλων νήσων. Η ανακοίνωση της Μόσχας αναφέρει ότι τα νησιά αυτά είναι Ρωσικά και δεν πρόκειται να γίνουν οποιεσδήποτε συνομιλίες για το καθεστώς τους.

    Νωρίτερα, την εβδομάδα αυτή το κοινοβούλιο στο Τόκυο ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο διακηρύσσει ότι το νησιωτικό συγκρότημα των Κυρίλλων αποτελεί τμήμα της Ιαπωνίας και ενθαρρύνει την Ιαπωνική κυβέρνηση να αυξήσει τις διπλωματικές πιέσεις της προς την Ρωσία για το κλείσιμο του θέματος.

    Στην Ιαπωνία τα τέσσαρα νησιά του συγκροτήματος Κυρίλλων αποκαλούνται Βόρειες Επαρχίες.

    Η Ρωσία προσάρτησε τις Κυρίλλους νήσους κατά τις τελευταίες ημέρες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το 1945. Η Μόσχα και το Τόκυο ουδέποτε υπέγραψαν επίσημη συμφωνία τερματισμού του πολέμου λόγω της διαμάχης τους γύρω από το θέμα αυτό.

    Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τάρο Άσο εξαγρίωσε την Μόσχα τον περασμένο μήνα όταν αναφέρθηκε στην, όπως την αποκάλεσε, Ρωσική κατοχή των νησιών.

    [06] Νέο πέρασμα στη Πράσινη Γραμμή

    12-06-2009

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Δημήτρης Χριστόφιας

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχαν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού.

    Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι δύο πλευρές σημείωσαν πρόοδο αναφορικά με την πρόταση να δημιουργηθεί ένα καινούριο πέρασμα στην Πράσινη Γραμμή που χωρίζει τις δύο κοινότητες, στην περιοχή του Λιμνίτη, στο βορειοδυτικό διαμέρισμα της Κύπρου. Επίσης συνέχισαν τις συζητήσεις τους γύρω από την οικονομία και συμφώνησαν να κινηθούν προς την εξέταση του εδαφικού ζητήματος. Οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ θα συναντηθούν ξανά την Δευτέρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 13 June 2009 - 1:18:23 UTC