Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός του Ιράκ
  • [02] Έχει αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομία των ΗΠΑ
  • [03] Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία
  • [04] Επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [05] Η Χίλαρυ Κλίντον συμμετέχει στην σύνοδο του ASEAN
  • [06] Η μακροσκελέστερη έκλειψη Ηλίου του 21ου αιώνα
  • [07] Χόλμπρουκ: Οι ΗΠΑ χορηγούν βοήθεια για τους πρόσφυγες στο Πακιστάν.
  • [08] Ερντογάν: Η Τουρκία έτοιμη για διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας
  • [09] Αυξήθηκαν τα κέρδη της Boeing

  • [01] Στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός του Ιράκ

    22-07-2009

    Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσιγκτον.

    Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι οι δυο ηγέτες θα εξετάσουν 'ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν και τις δύο πλευρές'.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ΗΠΑ και το Ιράκ διατηρούν στενές σχέσεις και είναι σύμμαχοι στη δόμηση 'ενός σταθερού και αυτοδύναμου Ιράκ' μέσω του εμπορίου, της εκπαίδευσης και της απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή στο Ιράκ υπηρετούν 128 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι, σύμφωνα με την συμφωνία Ουάσιγκτον-Βαγδάτης, θα αποσυρθούν από την περιοχή μέχρι το τέλος του 2011.

    [02] Έχει αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομία των ΗΠΑ

    22-07-2009

    Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δηλώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ο κ. Μπερνάνκι επεσήμανε ότι τα μέτρα που έλαβαν κυβερνήσεις διαφόρων χωρών του κόσμου ενδεχομένως συνετέλεσαν στο να αποφευχθεί η κατάρρευση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά προειδοποίησε ότι η πλήρης οικονομική ανάκαμψη συνεχίζει να εξαρτάται από την κυβερνητική βοήθεια.

    Ο κ. Μπερνάνκι σημείωσε ότι παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης, η Αμερικανική οικονομία συνεχίζει να χάνει θέσεις εργασίας και η αγορά ακινήτων παραμένει αδύναμη και τόνισε ότι για να συνεχιστεί και να ευδοκιμήσει η ανάκαμψη, θα πρέπει η ισχύουσα πολιτική της Φέντ να παραμείνει εν ισχύ 'επί μακρό χρονικό διάστημα', όπως είπε.Παράλληλα σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal ο κ. Μπερνάνκι εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αποτρέψει την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού.

    [03] Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία

    22-07-2009

    Μπάιντεν και Γιούστσενκο

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει στην Ουκρανία ή σε καμία άλλη χώρα ποιες συμμαχίες να επιδιώξει ή με ποιον να έχει διμερείς σχέσεις. Κατά την επίσκεψη του στο Κίεβο, ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει σφαίρες επιρροής και υποστηρίζει την ελευθερία της Ουκρανίας να παίρνει τις δικές της αποφάσεις. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφερόταν στην έντονη αντίδραση της Ρωσίας στις προσπάθειες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούστσενκο, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αλλά χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά την Ουκρανία. Οι κύριοι Μπάιντεν και Γιούστσενκο συζήτησαν θέματα ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και σχεδίου για την αγορά από μέρους της Ουκρανίας, Αμερικανικών πυρηνικών καυσίμων για τους αντιδραστήρες της.

    Σήμερα ο κ. Μπάιντεν μεταβαίνει στη Γεωργία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, και ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι οργανώνουν συνεχείς κινητοποιήσεις για να εξαναγκάσουν την παραίτηση του Γεωργιανού Προέδρου, η θητεία του οποίου λήγει το 2013.

    [04] Επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    22-07-2009

    Ομάδα εξτρεμιστών Ταλεμπάν που έφεραν εκρηκτικά, και κρατούσαν όπλα και οβίδες εξαπέλυσαν επιθέσεις σε Αφγανικές και Αμερικανές εγκαταστάσεις σε δυο πόλεις στο ανατολικό Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 6 φρουροί ασφάλειας.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μερικοί από τους δράστες φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικές ύλες και άλλοι ήταν μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες που φορούσαν μπούρκα, και προσπάθησαν να εισβάλλουν στο γραφείο του κυβερνήτη και σε αστυνομικό τμήμα στη πόλη Γκαρντέζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Πακτία.

    Παράλληλα στη Τζαλαλαμπάντ , πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαχάρ στα σύνορα με το Πακιστάν, τουλάχιστον 2 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να επιτεθούν σε στρατιωτική βάση.

    Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις λέγοντας ότι 15 βομβιστές αυτοκτονίας συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στην πόλη Γκαρντέζ.

    [05] Η Χίλαρυ Κλίντον συμμετέχει στην σύνοδο του ASEAN

    22-07-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποκαταστήσουν και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις και συνεργασίες τους στην Ασία.Η κ. Κλίντον βρίσκεται σήμερα στο νησί Πουκέτ της Ταϋλάνδης όπου θα συμμετάσχει στην διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας, της λεγόμενης ASEAN.Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στην διάσκεψη αποτελεί σημαντικό κομμάτι της προσέγγισης της Ουάσιγκτον στην Ασία.

    Αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Κορέα αναμένεται πως θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Τετάρτης, αλλά η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι δεν σκοπεύει να συναντήσει κανένα μέλος της.Η Ουάσιγκτον μπορεί να προσφέρει κίνητρα στην Βόρεια Κορέα για να εγκαταλείψει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε η κ. Κλίντον, αλλά όπως είπε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει διαφορετική πορεία απ' αυτήν που προωθεί αυτή τη περίοδο.

    [06] Η μακροσκελέστερη έκλειψη Ηλίου του 21ου αιώνα

    22-07-2009

    Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία θα απολαύσουν σήμερα την μακροσκελέστερη έκλειψη του Ήλιου στον 21ο αιώνα. Η έκλειψη ήταν ήδη ορατή τα χαράματα σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας και της Κίνας. Οι αστρονόμοι δηλώνουν ότι στο αποκορύφωμα του φαινομένου ο Ήλιος θα καλυφθεί τελείως από τη Σελήνη επί 6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα.

    Το φαινόμενο θα είναι ορατό στην Ινδία, το Νεπάλ, το Μπουτάν, το Μπαγκλαντές, την Βιρμανία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδονησία και τα νησιά Μάρσαλ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η επόμενη τόσο μακροσκελής έκλειψη θα συμβεί το 2132.

    [07] Χόλμπρουκ: Οι ΗΠΑ χορηγούν βοήθεια για τους πρόσφυγες στο Πακιστάν.

    22-07-2009

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν το Πακιστάν να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τις επιχειρήσεις του Πακιστανικού στρατού κατά των Ταλεμπάν στα βορειοδυτικά της χώρας. Μετά από συνομιλίες στην Ισλαμαμπάντ με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι και τον αρχηγό του στρατού Ασφάκ Καγιάνι, ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει προσφέρει 165 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής για την βοήθεια περίπου 2 εκατομμυρίων προσφύγων της κοιλάδας Σουάτ. Συνολικά οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί ότι θα χορηγήσουν 330 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας προς τους εκτοπισμένους Πακιστανούς.

    Η Γιούνισεφ δηλώνει ότι περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά στο Πακιστάν δεν θα μπορέσουν να πάνε σχολείο στις αρχές Σεπτεμβρίου, γιατί τα σχολεία τους είτε έχουν καταστραφεί απ' τους Ταλεμπάν, είτε έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προσφύγων.

    [08] Ερντογάν: Η Τουρκία έτοιμη για διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

    22-07-2009

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του είναι έτοιμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Ο κ. Ερντογάν προέβη σ' αυτή τη δήλωση πριν αναχωρήσει για μονοήμερη επίσκεψη στη Συρία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσσαντ.

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας μεταδίδει ότι οι κύριοι Ερντογάν και Άσσαντ συζήτησαν την ανάγκη επίτευξης περιεκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή και επεσήμαναν ότι μια τέτοια συμφωνία προϋποθέτει 'πραγματική πολιτική θέληση' από μέρους του Ισραήλ. Επίσης οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα της Ισραηλινής αποχώρησης από 'κατεχόμενα Αραβικά εδάφη', συμπεριλαμβανομένων και των Υψωμάτων του Γκολάν.

    Η Συρία έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί μια ειρηνευτική συμφωνία μόνο αν το Ισραήλ επιστρέψει τα Υψώματα του Γκολάν.

    [09] Αυξήθηκαν τα κέρδη της Boeing

    22-07-2009

    Η μεγαλύτερη Αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, η Boeing, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν διεθνώς παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες.Ανακοίνωση της Boeing αναφέρει ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς αυξήθηκαν κατά 17% φθάνοντας τα 998 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω των προσπαθειών της για μείωση του κόστους και λόγω αυξήσεων των πωλήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών και άλλων αμυντικών προϊόντων.

    Πάντως η Boeing συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες με το κατά πολύ καθυστερημένο καινούργιο της αεροσκάφος, το 787, η παράδοση του οποίου έχει ήδη καθυστερήσει δύο χρόνια.Πάντως τόσο η Boeing όσο και η ανταγωνίστρια της Ευρωπαϊκή Airbus αντιμετωπίζουν μείωση των παραγγελιών νέων αεροπλάνων τους λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 23 July 2009 - 1:18:22 UTC