Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η επίσκεψη Μαλίκι στην Ουάσιγκτον
  • [02] Γκέιτς: Στόχος η κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών του Ιράκ
  • [03] Βελτίωση της Αμερικανικής αγοράς ακινήτων
  • [04] Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο Ομπάμα

  • [01] Συνεχίζεται η επίσκεψη Μαλίκι στην Ουάσιγκτον

    24-07-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον Πρωθυπουργό Μαλίκι

    Κατά την δεύτερη μέρα της επίσκεψης του εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, είχε συνομιλίες με ανώτερα στελέχη του Κογκρέσου, ενώ αργότερα απόψε το βράδυ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.

    Ο κ. Μαλίκι συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Τζον Κέρρυ.

    Σε ομιλία του τη Πέμπτη το πρωί στο Ινστιτούτο για την Ειρήνη ο κ. Μαλίκι τόνισε την στενή συνεργασία μεταξύ Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων και υπογράμμισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να χορηγήσουν βοήθεια στους Ιρακινούς αν αυτό τους ζητηθεί.

    Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης του στην Αμερικανική πρωτεύουσα τη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Ιράκ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

    [02] Γκέιτς: Στόχος η κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών του Ιράκ

    24-07-2009

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να επιταχύνει την διαδικασία έγκρισης πωλήσεων Αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράκ.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέφ Μορέλ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες την Πέμπτη το βράδυ στο Πεντάγωνο μεταξύ του κ. Γκέιτς και του πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, επικεντρώθηκαν στο θέμα των εξοπλιστικών αναγκών του Ιράκ με στόχο την βελτίωση των ικανοτήτων των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν ανέφερε σε ποια συγκεκριμένα οπλικά συστήματα επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες, είπε μόνο ότι συζητήθηκαν εξοπλιστικά συστήματα αέρος, εδάφους και θαλάσσης και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θέλουν τον εκμοντερνισμό των Ιρακινών ενόπλων δυνάμεων από κάθε άποψη.

    Κατά τις επαφές του εδώ στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός του Ιράκ συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Τζον Κέρρυ.

    [03] Βελτίωση της Αμερικανικής αγοράς ακινήτων

    24-07-2009

    Μικρή βελτίωση σημείωσε η αγορά ακίνητων στις ΗΠΑ. Ο Εθνικός Σύνδεσμος Μεσιτών ανακοινώσε την Πέμπτη ότι οι πωλήσεις παλιών ακινήτων σημείωσαν μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν αύξηση της τάξης του 3,6 % τον Ιούνιο. Το εν λόγω ποσοστό πωλήσεων είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο.

    Aύξηση όμως σημείωσε την περασμένη εβδομάδα κατά 30 χιλιάδες και ο αριθμός ατόμων που ζητούν για πρώτη φορά επίδομα ανεργίας φθάνοντας τις 554 χιλιάδες. Να σημειωθεί ότι η ανεργία στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 9,5% το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 26 χρόνων και κατά τον επικεφαλή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, η ανεργία αποτελεί την σοβαρότερη απειλή για την αμερικανική οικονομία.

    [04] Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο Ομπάμα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    24-07-2009

    Ο κ. Κασκαρέλης με τον πρόεδρο Ομπάμα

    Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βασίλης Κασκαρέλης, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στον Λευκό Οίκο την εβδομάδα αυτή.

    Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του ο Πρέσβης κ. Κασκαρέλης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συχνά πολεμήσει η μια στο πλευρό της άλλης κι έχουν επιδοθεί σε πολλές συντονισμένες προσπάθειες για την επίτευξη κοινών στόχων. Η προσήλωσή τους σε 'κοινές αξίες και αρχές' καθώς επίσης και η εκάστοτε 'γεο-στρατηγική πραγματικότητα' παρέχουν, κατά την έκφρασή του,'ένα ισχυρό νήμα που συνεχώς διέρχεται ανάμεσα στους πολύχρονους δεσμούς οι οποίοι συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους'. Πρόκειται, συνέχισε, για εξαιρετικής σπουδαιότητας δεσμούς που συνιστούν 'θεμέλιο για την μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών'.

    Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για 'περαιτέρω ενίσχυση της φιλικής και στρατηγικής συνεργασίας μας' κι ανέφερε συγκεκριμένους τομείς κοινής δράσης όπως είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η συνεργασία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η διαμόρφωση ενός καινούργιου χαρακτήρα για το ΝΑΤΟ, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος καθώς επίσης προβλήματα παράνομης μετανάστευσης και ενεργειακής ασφάλειας.

    Κατά τον κύριο Κασκαρέλη, σε όλους αυτούς τους τομείς 'η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει σημαντική συμβολή τόσο μέσω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της όσο και της ιδιαίτερης ιδιότητάς της ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου'.

    Ο Έλληνας Πρέσβης χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη 'την ισχυρή Αμερικανική υποστήριξη προς τις προσπάθειες που αποβλέπουν στην επίτευξη ενός δίκαιου, βιώσιμου και λειτουργικού διακανονισμού του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο'. Επισήμανε επίσης την 'Αμερικανική υποστήριξη προς τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στην διαμάχη γύρω από το όνομα της πΓΔΜ'. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κάτοχοι Ελληνικών διαβατηρίων θα δικαιούνται σύντομα να επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως να χρειάζονται βίζα εισόδου, κάτι το οποίο και θα συμβάλει, κατά την εκτίμηση του, σε σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών.

    Τέλος, ο κύριος Κασκαρέλης υπογράμμισε την αισιοδοξία του ότι ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις, σε διάφορους τομείς περιλαμβανομένων του οικονομικού, εμπορικού και επιμορφωτικού. Κλείνοντας την ομιλία του, εξήρε τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνοαμερικανική κοινότητα την οποία και χαρακτήρισε σαν μια ακόμα σταθερή γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον κ. Κασκαρέλη, 'τα μέλη της εύπορης και δυναμικής Ελληνοαμερικανικής κοινότητας προσωποποιούν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον το σταθερό θεμέλιο της διμερούς μας σχέσης'.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ομπάμα επεφύλαξε εγκάρδια υποδοχή στον νέο Πρέσβη και την οικογένειά του τονίζοντας ότι προσβλέπει να συνεργαστεί 'στενά' μαζί του για την 'διεύρυνση της ήδη στενής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες μας'. Ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε κι αυτός ότι 'η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες 'έχουν μακρά φιλία η οποία στηρίζεται σε κοινές αξίες, κοινούς στόχους και κοινή προσήλωση στα ιδεώδη της δημοκρατίας και της ελευθερίας'. Επισήμανε ακόμα ότι 'η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος ως εταίροι στο ΝΑΤΟ και ως μέλη της Ευρωατλαντικής κοινότητας'. Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται και από εκατομμύρια Αμερικανούς των οποίων η καταγωγή είναι Ελληνική.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Ελληνική Προεδρία του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη λέγοντας ότι 'Σαν μέλη του ΟΑΣΕ είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την ηγεσία που παρέχει κατά την περίοδο αυτή που κρατά το πηδάλιο του Οργανισμού'.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε: 'Οι σχέσεις μας είναι ισχυρές και προσβλέπω σε συνέχιση της συνεργασίας μας στις μεγάλες διεθνείς προσπάθειες των καιρών μας για την προστασία της ελευθερίας και της δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και για την καταστολή της τρομοκρατίας. Προσβλέπω σε συνεργασία μαζί σας κύριε Πρέσβη για την προώθηση της κοινής μας ατζέντας και την περαιτέρω ενίσχυση της δυνατής παραδοσιακής φιλίας που συνδέει τις χώρες μας. Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Ουάσιγκτον'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 25 July 2009 - 1:18:21 UTC