Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Χίλαρυ Kλίντον υπεραμύνεται της εξωτερικής πολιτικής Ομπάμα
  • [02] Στο Ισραήλ μεταβαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι
  • [03] Αποχαιρετιστήριο της Σάρα Πέιλιν
  • [04] Ένας 'Γυμνός Καουμπόι' πάει για Δήμαρχος
  • [05] Υψηλό ποσοστό προσέλευσης στις εκλογές στο Ιρακινό Κουρδιστάν
  • [06] Πιέσεις υφίστανται οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν
  • [07] Πακιστάν: Σύλληψη σημαίνοντος ισλαμιστή κληρικού

  • [01] H Χίλαρυ Kλίντον υπεραμύνεται της εξωτερικής πολιτικής Ομπάμα

    27-07-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ομπάμα λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν την σωστή τακτική για τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

    Σε τηλεοπτική της συνέντευξη η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της και επεσήμανε ότι ακόμη και σύμμαχοι της Πιονγκγιάνγκ, όπως η Κίνα και η Βιρμανία, δεσμεύτηκαν ότι θα τηρήσουν τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Βόρειας Κορέας, γεγονός που σημαίνει ότι η Πιονγκγιάνγκ 'δεν έχει πλέον φίλους'.

    Παράλληλα, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν διάλογο με το Ιράν, παρά τις πρόσφατες μετεκλογικές βιαιότητες, αλλά τόνισε ότι η ηγεσία του Ιράν θα πρέπει να καταλάβει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να της επιτρέψουν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [02] Στο Ισραήλ μεταβαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

    27-07-2009

    Τζωρτζ Μίτσελ και Μπασάρ Αλ Ασάντ

    O απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζωρτζ Μίτσελ, βρίσκεται στην Αίγυπτο τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Ο κ Μίτσελ έφτασε στο Κάιρο αργά την Κυριακή το βράδυ και αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Νωρίτερα, την Κυριακή ο κ. Μίτσελ είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, στο Τελ Αβίβ.

    Ο κ. Μπαράκ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι να καταβάλουν κάθε προσπάθεια που χρειάζεται για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή. Πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας ο κ. Μίτσελ είχε συνομιλίες στη Δαμασκό με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασάντ. Ο Αμερικανός απεσταλμένος χαρακτήρισε τη συζήτησή του 'πολύ ειλικρινή και θετική' και πρόσθεσε ότι 'βραχυπρόθεσμος στόχος' είναι η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

    Μετά την Αίγυπτο ο κ. Μίτσελ θα επιστρέψει στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ πρόκειται να συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπά.

    Ο κ. Μίτσελ επεσήμανε ότι η επίτευξη ειρήνης είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε 'σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία' των χωρών της περιοχής και για να επιτευχτεί ο στόχος αυτός πρέπει οι Άραβες και οι Ισραηλινοί να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ.

    Σήμερα επίσης αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ. Ο κ. Γκέιτς αναμένεται να επισκεφτεί επίσης και την Ιορδανία για συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα.

    Στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη επίσης κατευθύνεται αυτή την εβδομάδα και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τζέιμς Τζόουνς.

    [03] Αποχαιρετιστήριο της Σάρα Πέιλιν

    27-07-2009

    Η κυβερνήτης της Αλάσκα και πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος με το ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικανών, Σάρα Πέιλιν, αποχώρησε και επίσημα πλέον από το αξίωμα της.Η κ. Πέιλιν είχε ανακοινώσει την αποχώρηση της στις αρχές του μήνα.Θα αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή κυβερνήτη Σων Παρνέλ.

    Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της στο Φέρμπανκς της Αλάσκα τη Κυριακή το βράδι, η Σάρα Πέιλιν δήλωσε ότι αποχωρεί για να αποφύγει την 'μη παραγωγική' περίοδο των τελευταίων 17 μηνών της θητείας της και επεσήμανε ότι η αποχώρηση της θα της επιτρέψει να αγωνιστεί σκληρότερα για τους κατοίκους της Αλάσκα.Πάντως δεν αναφέρθηκε καθόλου σε φήμες ότι σκοπεύει να προετοιμάσει το έδαφος για υποψηφιότητα της για την προεδρία των ΗΠΑ το 2012.

    [04] Ένας 'Γυμνός Καουμπόι' πάει για Δήμαρχος

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    27-07-2009

    Αυτό είναι το επίσημο σλόγκαν του νέου υποψήφιου για την θέση του Δημάρχου Ρόμπερτ Μπέρκ, που αποτελεί και το πιο πολυφωτογραφισμένο αξιοθέατο του Τimes Square. O πασίγνωστος και ως 'γυμνός καουμπόι' χειμώνα καλοκαίρι καταφέρνει να σταματά την κίνηση στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Νέας Υόρκης. Γυμνός, με ένα μικρό σορτσάκι την κιθάρα του αγκαλιά και το απαραίτητο καπέλο, την περασμένη Τετάρτη επίσημα έθεσε την υποψηφιότητά του για την θέση του δημάρχου, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    Η επίσημη εργασία του Ρόμπερτ Μπέρκ είναι να ποζάρει για φωτογραφίες με τους τουρίστες. Το μόνο που απαιτείται, όπως λέει χαρακτηριστικά, είναιένα καουμπόικο καπέλο, μπότες, ένα άσπρο εσώρουχο και μια κιθάρα περασμένη στην πλάτη. Ο πάμφτωχος καουμπόι έρχεται αντιμέτωπος με τον μεγιστάνα Δήμαρχο της Νέας Υόρκης. Το σίγουρο είναι πως όλο και περισσότεροι Νεοϋορκέζοι, και όχι μόνο, θα θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί του.

    [05] Υψηλό ποσοστό προσέλευσης στις εκλογές στο Ιρακινό Κουρδιστάν

    27-07-2009

    Υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες παρατηρήθηκε στις τοπικές εκλογές στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για εκλογική νοθεία, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στη Βαγδάτη και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα Δευτέρα, αν δεν προκύψουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα, όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας Φαράζ Αλ Χαϊντάρι.

    Σύμφωνα με τις αρχές το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες έφτασε το 80% και η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά.Αλλά η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για ατασθαλίες, όπως απαγόρευση μελών της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν και προσέλευση μη εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις κάλπες.Ο Υπουργός Εσωτερικών του Κουρδιστάν, Καρίμ Ζινγκάρι, δήλωσε ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με ηρεμία και υπό την παρακολούθηση εκατοντάδων παρατηρητών.

    Αναμένεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, του τοπικού προέδρου Μασούντ Μπαρζανί και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, του προέδρου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στην 111 εδρών τοπική βουλή του βορείου Ιράκ.Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα τα δύο αυτά κόμματα φαίνεται να κερδίζουν 63 έδρες.

    [06] Πιέσεις υφίστανται οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν

    27-07-2009

    Στο Αφγανιστάν, υποψήφιος αντιπρόεδρος του κόμματος του προέδρου της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, κατάφερε να διαφύγει ενέδρας των Ταλεμπάν κατά της αυτοκινητοπομπής του στην βόρεια επαρχία Κουντούζ.Παράλληλα στην νότια επαρχία Χελμάντ, στρατιώτης του ΝΑΤΟ υπέκυψε τελικά στα τραύματα που υπέστη από επίθεση ανταρτών.Παράλληλα το Υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι από έκρηξη νάρκης στην Χελμάντ σκοτώθηκαν τρεις τοπικοί φρουροί, ενώ από έκρηξη βόμβας στην επαρχία Πακτίκα, στα σύνορα με το Πακιστάν, σκοτώθηκαν δύο Αφγανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν τρεις άλλοι.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δηλώνει ότι οι Ταλεμπάν υφίστανται 'σοβαρότατες πιέσεις' στο Αφγανιστάν λόγω της νέας στρατηγικής της Ουάσιγκτον στη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και την εκπαίδευση της τοπικής Αφγανικής κοινωνίας να αμύνεται κατά των εξτρεμιστών.

    [07] Πακιστάν: Σύλληψη σημαίνοντος ισλαμιστή κληρικού

    27-07-2009

    Μαουλάνα Σουφί Μουχαμάντ

    Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος σημαίνοντος κληρικού που υποστηρίζει τους Ταλεμπάν και ο οποίος ηγήθηκε της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταξύ της κυβέρνησης και εξτρεμιστών Ταλεμπάν στην Κοιλάδα Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν.

    Ο Υπουργός Ενημέρωσης του Πακιστάν δήλωσε στη ΦτΑ ότι ο σκληροπυρηνικός θρησκευτικός ηγέτης Μαουλάνα Σουφί Μουχαμάντ, συνελήφθη τη Κυριακή στην Πεσαβάρ και κατηγορείται ότι μέσω των δηλώσεων του ενθάρρυνε τους εξτρεμιστές, αντί να ζητήσει τον τερματισμό των βιαιοτήτων στην Κοιλάδα Σουάτ και τις γειτονικές της επαρχίες.

    Ο Μουχαμάντ βοήθησε στην επίτευξη συμφωνίας με τους εξτρεμιστές για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη περιοχή με αντάλλαγμα την επιβολή του Ισλαμικού Νόμου, της λεγόμενης Σαρία, στην επαρχία Σουάτ. Η συμφωνία αυτή κατέρρευσε τον Απρίλιο όταν οι εξτρεμιστές επεκτάθηκαν σε γειτονικές επαρχίες της Κοιλάδας Σουάτ και έφτασαν σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων απ' την Ισλαμαμπάντ, με αποτέλεσμα να επέμβει ο Πακιστανικός στρατός.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 28 July 2009 - 1:18:29 UTC