Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάληψη Νοτιοκορεατικού αλιευτικού από τη Βόρεια Κορέα
  • [02] Γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τη Γεωργία στη Τουρκία
  • [03] H Χίλαρυ Kλίντον επαινεί τη Βρετανία
  • [04] Συμμετοχή των Αμερικανών στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες ζητά η Τζ. Ναπολιτάνο
  • [05] Ενδείξεις "αρχής του τέλους" της οικονομικής κρίσης
  • [06] Γκέιτς: Μπορεί να αποσυρθούν νωρίτερα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ
  • [07] Στα γλυκά το ρίξαν οι Νεοϋορκέζοι

  • [01] Κατάληψη Νοτιοκορεατικού αλιευτικού από τη Βόρεια Κορέα

    30-07-2009

    Νοτιοκορεατικό αλιευτικό πλοίο κατελήφθη και μεταφέρθηκε σε Βορειοκορεατικό λιμάνι. Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Γιόνχαπ, φέρει Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο να δηλώνει ότι το επεισόδιο σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, όταν το Σύστημα Εντοπισμού Θέσης, το λεγόμενο GPS, του αλιευτικού παρουσίασε πρόβλημα με αποτέλεσμα το σκάφος να μπει κατά λάθος μέσα σε Βορειοκορεατικά ύδατα. Σύμφωνα με τις αρχές στο πλοιάριο επέβαιναν 4 άτομα.

    Το πρακτορείο Γιόνχαπ μεταδίδει επίσης ότι οι Νοτιοκορεατικές αρχές έστειλαν μήνυμα στην Πιονγκγιάνγκ ζητώντας την άμεση επιστροφή του αλιευτικού για 'ανθρωπιστικούς λόγους'. Αλλά η Βόρεια Κορέα δεν έχει απαντήσει στο μήνυμα. Να υπενθυμίσουμε ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να κρατά δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφους που συνέλαβε στα σύνορα με την Κίνα το Μάρτιο.

    [02] Γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τη Γεωργία στη Τουρκία

    30-07-2009

    Η Τουρκία και η Γεωργία συμφώνησαν στην κατασκευή γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνδέει τις δύο χώρες. Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, υπέγραψε την συμφωνία με τον Γεωργιανό ομόλογο του, Αλεξάντερ Κεταγκούρι, την Τετάρτη στην Άγκυρα.

    Ο κ. Γιλντίζ δήλωσε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2012 και πρόσθεσε ότι η γραμμή χιλίων μεγαβάτ, που θα κοστίσει 140 εκατομμύρια δολάρια, θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα και στις δύο χώρες, ενώ τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου μήκους 130 χιλιομέτρων θα εκτείνεται μέσα στη Τουρκία.

    Από τη πλευρά του ο κ. Κεταγκούρι δήλωσε ότι περισσευούμενο ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται στη Γεωργία θα μεταφέρεται στη Τουρκία μέσω της νέας γραμμής και μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη.

    [03] H Χίλαρυ Kλίντον επαινεί τη Βρετανία

    30-07-2009

    Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και Χίλαρυ Κλίντον

    Η Υπουργός Εξωτερικών την ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, επαίνεσε την Βρετανία για τις θυσίες της στον αγώνα κατά των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, μετά από συνομιλίες που είχε, εδώ στην Ουάσινγκτον, με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Στα πλαίσια από κοινού συνέντευξης τύπου την Τετάρτη η κ. Κλίντον εξέφρασε λύπη για τις απώλειες που σημειώθηκαν, αλλά πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις σημείωσαν σημαντική πρόοδο. Ο κ. Μίλιμπαντ επεσήμανε ότι οι 9.000 Βρετανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν αλλά ζήτησε επίσης από τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες στο αγώνα κατά των Ταλεμπάν. Να σημειωθεί ότι η Βρετανία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή, μετά τις ΗΠΑ.

    Εξάλλου, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε στα πλαίσια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, ότι είναι απολύτως απαραίτητο η Καμπούλ να αναλάβει την ευθύνη για τη δική της ασφάλεια. Ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα όταν επισκέφτηκε την επαρχία Χελμάντ στο Αφγανιστάν είδε ότι η νέα στρατηγική του Προέδρου Ομπάμα για την περιοχή έχει αρχίσει να αποδίδει. Και πρόσθεσε ότι η νέα στρατηγική επικεντρώνεται στην απαγόρευση της εμπορίας των μεγάλων αποθεμάτων οπίου, αντί της καλλιέργειας τους και έχει αρχίσει να εμφανίζει αποτελέσματα. Το εμπόριο οπίου πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση των Ταλεμπάν.

    [04] Συμμετοχή των Αμερικανών στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες ζητά η Τζ. Ναπολιτάνο

    30-07-2009

    Η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, τονίζει την σπουδαιότητα της συμμετοχής του κοινού στις προσπάθειες περιφρούρησης κατά τρομοκρατικών απειλών.

    Σε δηλώσεις της στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, η κ. Ναπολιτάνο επεσήμανε ότι ο Αμερικανικός λαός έχει αντιμετωπιστεί σαν 'επιβάρυνση υπό προστασία', αντί για πλεονέκτημα που θα μπορούσε να συντελέσει στην ασφάλεια της χώρας.

    Η ασφάλεια των ΗΠΑ αποτελεί δύσκολο έργο, σημείωσε η κ. Ναπολιτάνο, αλλά τόνισε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται αν στρατολογηθούν τα ταλέντα και ο δυναμισμός του Αμερικανικού λαού.

    Η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση κατά 78 εκατομμύρια δολάρια των κονδυλίων που θα διατεθούν για αντιτρομοκρατικές ομάδες σε 15 συστήματα μαζικής μεταφοράς σ' ολόκληρη τη χώρα. 35 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στην Νέα Υόρκη.

    [05] Ενδείξεις "αρχής του τέλους" της οικονομικής κρίσης

    30-07-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως αρχίζουν να βλέπουν 'την αρχή του τέλους', όπως είπε, της οικονομικής κρίσης, αλλά παραδέχτηκε ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα συνεχιστούν.

    Σε ομιλία του στην Βόρεια Καρολίνα στα πλαίσια των προσπαθειών του για την προώθηση του σχεδίου του αναμόρφωσης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης στις ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι χωρίς τις προσπάθειες της κυβέρνησης του η οικονομική κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, τη στιγμή που όταν ανέλαβε την προεδρία η χώρα έχανε 700 χιλιάδες θέσεις εργασίας το μήνα, όπως είπε.

    Το πακέτο στήριξης της οικονομίας βοήθησε τις οικογένειες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επεσήμανε ο κ. Ομπάμα και βοήθησε τους Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την οικονομική ύφεση. Τελευταία έκθεση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο ρυθμός οικονομικής διολίσθησης υποχώρησε, δίνοντας ενδείξεις σταθεροποίησης.

    [06] Γκέιτς: Μπορεί να αποσυρθούν νωρίτερα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ

    30-07-2009

    Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς χαιρετά τον Πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζάνι

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επισπεύσει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    Σχολιάζοντας την διήμερη επίσκεψη του στην περιοχή ο κ. Γκέιτς επεσήμανε ότι βελτιώνονται οι συνθήκες ασφάλειας στο Ιράκ και ότι υπάρχει περίπτωση να επιταχυνθεί ο ρυθμός απόσυρσης των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Δύο ταξιαρχίες, δηλαδή 10 χιλιάδες στρατιώτες, αναμένεται να αποχωρήσουν από το Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2009, αλλά ο κ. Γκέιτς άφησε να διαφανεί ότι μπορεί επίσης να επακολουθήσουν και άλλοι 5.000 στρατιώτες αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

    Την Τετάρτη ο κ. Γκέιτς συναντήθηκε με το Πρόεδρο της αυτόνομης περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζάνι, στην Ιρμπίλ για να εξετάσουν την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κούρδων και Αράβων.

    [07] Στα γλυκά το ρίξαν οι Νεοϋορκέζοι

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    30-07-2009

    Παρά την πίκρα της οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι Νεοϋορκέζοι και όχι μόνο, η επιθυμία για γλυκιές λιχουδιές αυξάνεται. Σύμφωνα με έρευνα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, στην περιοχή του Μπρούκλιν, έχει αυξηθεί η επιθυμία των κατοίκων για γλυκολιχουδιές.Τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους κατά πολύ. Λίγοι βέβαια οι πελάτες που πληρώνουν τοις μετρητοίς, οι περισσότεροι ακόμα και για ποσά των 10 δολαρίων χρεώνουν στις πιστωτικές τους κάρτες.

    Τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής Bayridge εκ των οποίων και το φημισμένο ελληνικό Bayridge Bakery,ψήνουν εβδομαδιαίως περισσότερα από 1.200 κέικκαι απλές λιχουδιές ενώ αντίθετα οι τούρτες γάμων έχουν μειωθεί κατά πολύ. Δηλαδή πριν από 4-5 χρόνια οι παραγγελίες ξεπερνούσαν τις 500 ενώ φέτος με δυσκολία τις εκατό!H οικονομική κρίση έχει επηρεάσει φυσικά και τα μεγέθη των γλυκών μειώνοντας όμως και τις τιμές τους στα δύο δολάρια. Πάντως όπως υποστηρίζουν και οι Έλληνες ζαχαροπλάστες της περιοχής, τα γλυκίσματα και ο καφές είναι απαραίτητο στοιχείο για να φτιάξει η διάθεση των πολιτών και να αντέξουν την οικονομική ύφεση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 31 July 2009 - 1:18:21 UTC