Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιταχύνεται η απόσυρση από Ιράκ
  • [02] Βαρυσήμαντη συνεδρίαση στο Λευκό Οίκο
  • [03] Συνομιλίες για πυρηνικά Ιράν στη Γενεύη
  • [04] 200 νεκροί απ' το σεισμό στη Σουμάτρα
  • [05] Παγκόσμια Τράπεζα και δολάριο
  • [06] 5 δις για ιατρική έρευνα
  • [07] Ομογενής στην ομάδα προώθησης του Σικάγου για την Ολυμπιάδα του 2016

  • [01] Επιταχύνεται η απόσυρση από Ιράκ

    01-10-2009

    Ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Βουλής ότι επιταχύνει την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων και ότι άλλοι 4 χιλιάδες στρατιώτες θα αποσυρθούν απ' το Ιράκ τον άλλο μήνα.

    Ο στρατηγός Οντιέρνο επεσήμανε ότι οι επιθέσεις και ο αριθμός των νεκρών έχουν μειωθεί αισθητά στο Ιράκ και ότι η ζωή σε πολλά σημεία της χώρας έχει ξαναβρεί 'τον φυσιολογικό της ρυθμό'. Ήδη φέτος ο αριθμός Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ έχει μειωθεί κατά 20 χιλιάδες στις 122 χιλιάδες, αλλά ο κ. Οντιέρνο τόνισε ότι θα διατηρήσει σημαντικό αριθμό στρατιωτών στη περιοχή μέχρι τις εκλογές στο Ιράκ τον Ιανουάριο.

    Πάντως ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων επεσήμανε ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, οι εξτρεμιστικές οργανώσεις των Σουνιτών και άλλες ανταρτικές ομάδες Σιιτών, συνεχίζουν να απειλούν την σταθερότητα της χώρας.

    [02] Βαρυσήμαντη συνεδρίαση στο Λευκό Οίκο

    01-10-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα συγκέντρωσε τους ανώτερους στρατιωτικούς και πολιτικούς του συμβούλους στο Λευκό Οίκο τη Τετάρτη για να εξετάσει μαζί τους την Αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν.Καίρια στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και ανώτεροι διοικητές των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συμμετείχαν στην ειδική συνάντηση σε ασφαλή αίθουσα του Λευκού Οίκου.Πάντως δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για τη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε μέσω σύνδεσης βίντεο και ο ανώτερος διοικητής των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλυ Μακρύσταλ.

    Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάσει προσεκτικά την στρατηγική της στο Αφγανιστάν με στόχο την εξεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης του πολέμου που έχει αρχίσει να χάνει υποστήριξη απ' τους Αμερικανούς.Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει διχογνωμία στους κόλπους της Αμερικανικής κυβέρνησης για το αν θα πρέπει να μειωθεί η ανάμειξη των ΗΠΑ στο πόλεμο ή αν θα πρέπει να σταλούν επιπρόσθετα στρατεύματα στο Αφγανιστάν όπως έχει ζητήσει ο στρατηγός Μακρύσταλ.

    [03] Συνομιλίες για πυρηνικά Ιράν στη Γενεύη

    01-10-2009

    Ανώτεροι διπλωμάτες από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και τη Γερμανία πραγματοποιούν σήμερα στη Γενεύη κρίσιμης σημασίας συνάντηση με τον διαπραγματευτή του Ιράν για να εξετάσουν το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Επίσης ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να επιδιώξουν σπάνια απ' ευθείας συνάντηση με τους Ιρανούς.Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η διαδικασία επαφών δεν μπορεί να είναι 'άνευ χρονικών ορίων', ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα για δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου.

    Οι χώρες της δύσης ανησυχούν ότι το Ιράν μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιογια την δημιουργία πυρηνικών όπλων, ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

    Το επίσημο Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων φέρει τον πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, να δηλώνει ότι οι συνομιλίες θα αποτελέσουν δοκιμή της 'ειλικρίνειας και των δεσμεύσεων ορισμένων χωρών σε θέματα δικαίου και νομιμότητας'.

    Στο μεταξύ, το Στέητ Ντηπάρτμεντ επέτρεψε στον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να επισκεφτεί το γραφείο Ιρανικών διπλωματικών συμφερόντων το οποίο στεγάζεται στην πρεσβεία του Πακιστάν στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    [04] 200 νεκροί απ' το σεισμό στη Σουμάτρα

    01-10-2009

    Τουλάχιστον 200 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρότατο σεισμό 7,6 βαθμών που έπληξε τη Σουμάτρα της Ινδονησίας, ενώ αναμένεται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κι άλλο. Πρόκειται για τον δεύτερο ισχυρό σεισμό σε δύο μέρες, στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους χίλιους όταν όλα τα πτώματα ανασυρθούν από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτηρίων.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 600 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Τζακάρτα, κοντά στη πόλη Παντάνγκ.

    Στο μεταξύ, άλλος ένας ισχυρός σεισμός έπληξε τη Σουμάτρα σήμερα το πρωί, σε απόσταση 280 χιλιομέτρων απ' τον σεισμό της Τετάρτης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέες ζημιές ή θύματα.

    Εξάλλου στη Σαμόα ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Τρίτης έφτασε τους τουλάχιστον 120.

    [05] Παγκόσμια Τράπεζα και δολάριο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    01-10-2009

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ εκτιμά πως το Αμερικανικό δολάριο χάνει την παντοδυναμία του ως το νόμισμα των αποθεματικών συναλλαγμάτων.Και παρά το ότι αναμένει πως το δολάριο θα παραμείνει μείζονος σημασίας παράγοντας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, εν τούτοις πιστεύει ότι ορισμένα άλλα νομίσματα, περιλαμβανομένων του Ευρώ και του Γεν, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ελκυστικές εναλλακτικές επιλογές.

    Ο Ρόμπερτ Ζέλικ είπε πως στην περίοδο μετά την οικονομική κρίση δεν πρέπει να παίρνεται ως δεδομένο ότι το δολάριο θα είναι για πάντα το νόμισμα των διεθνών συναλλαγών. Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς της Ουάσιγκτον, τόνισε πως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα διέρχεται 'σεισμικές' ανακατατάξεις. Και πρόσθεσε: 'Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να κάνουνε το λάθος να θεωρούν το δολάριο ως το κυρίαρχο αποθετικό νόμισμα. Διαγράφονται στον ορίζοντα και διάφορες άλλες επιλογές'.

    Ρόμπερτ Ζέλικ

    Μεταξύ των επιλογών που ατενίζει στο μέλλον περιλαμβάνονται το Ευρώ και το Κινεζικό Γεν, νομίσματα που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή.Ο Ζέλικ πιστεύει πως η απόφαση της Κίνας να επιτρέψει την συμμετοχή ξένων εταιρειών στο χρηματιστήριό της την βοηθά να εξελιχτεί σε παγκόσμια οικονομική δύναμη. Παρατήρησε πως η Κίνα διευκολύνει τώρα εμπορικές δοσοληψίες με βάση το Γιεν και μέσω ανταλλαγής νομισμάτων και πρόβλεψε ότι η τακτική αυτή πιθανότατα θα επεκταθεί και στον επενδυτικό τομέα.

    Σχετικά με την σύνοδο κορυφής των οικονομικά ισχυροτέρων χωρών, την περασμένη εβδομάδα στο Πίτσμπουργκ, ο Ζέλικ εξήρε το τελικό ψήφισμά που καθιστά την G-20 ως το κύριο βήμα για την παγκόσμια οικονομική συνεργασία. Συνέστησε όμως στα 20 μεγάλα βιομηχανικά και αναπτυσσόμενα κράτη της ομάδας να αναγνωρίζουν και τις φωνές των 160 κρατών που έχουν μείνει εκτός.

    H σύνοδοs κορυφής των G-20

    Όπως χαρακτηριστικά είπε: 'Πρέπει να βοηθήσουν τα φτωχότερα και τα πιο αδύναμα κράτη, τα 1,6 δισεκατομμύρια άτομα που στερούνται ηλεκτρισμού και τα ένα δισεκατομμύριο άλλα άτομα που ζουν στην φτώχια λόγω πολέμων και κακής διακυβέρνησης'.

    Ο Ρόμπερτ Ζέλικ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζονται για την συνδιάσκεψη που έχουν προγραμματίσει να κάνουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

    [06] 5 δις για ιατρική έρευνα

    01-10-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την διάθεση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ιατρική έρευνα. Τα κονδύλια θα χορηγηθούν μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

    Ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε την απόφαση την 'μεγαλύτερη βοήθεια' στην ιατρική έρευνα στην ιστορία της χώρας και διευκρίνισε ότι τα χρήματα προέρχονται από το ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων πακέτο προώθησης της οικονομίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι τα κονδύλια αυτά δεν θα χρηματοδοτήσουν μόνο έρευνες που θα σώσουν αναρίθμητο αριθμό ανθρώπων από δύσκολες ασθένειες όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και ο αυτισμός, αλλά θα βοηθήσουν στην διάσωση θέσεων εργασίας και θα δημιουργήσουν 'δεκάδες χιλιάδες νέες εργασιακές θέσεις' στην έρευνα, την βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού και στον εκσυγχρονισμό των Αμερικανικών εργαστηρίων και ερευνητικών κέντρων.

    [07] Ομογενής στην ομάδα προώθησης του Σικάγου για την Ολυμπιάδα του 2016

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    01-10-2009

    Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μισέλ Ομπάμα βρίσκονται στην Κοπεγχάγη για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Σικάγο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016.Άλλες υποψήφιες μεγαλουπόλεις είναι η Μαδρίτη, το Ρίο Ντε Τζανέιρο και το Τόκυο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα ανακοινώσει την Παρασκευή σε ποια από τις τέσσαρες πόλεις θα παραχωρήσει το προνόμιο να φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2016.

    Προς υποστήριξη της Αμερικανικής υποψηφιότητας μεταβαίνει στην Κοπεγχάγη και αντιπροσωπεία από το Σικάγο με επικεφαλής τον Κυβερνήτη Πατ Κουΐν της Πολιτείας Ιλλινόϊ και τον Δήμαρχο του Σικάγο Ρίτσαρντ Ντέϊλυ.

    Θεόδωρος Σπυρόπουλος

    Ανάμεσα στις προσωπικότητες που συμπεριλαμβάνονται στην αντιπροσωπεία αυτή είναι και ο Περιφερειάρχης Αμερικής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Θεόδωρος Σπυρόπουλος. Λίγο πριν ξεκινήσει το υπερατλαντικό ταξίδι ο κύριος Σπυρόπουλος δήλωσε ότι από όλες τις υποψήφιες πόλεις το Σικάγο 'είναι η πλέον κατάλληλη' για την φιλοξενία των Ολυμπιακών, γιατί είναι έτοιμη και διαθέτει την απαραίτητη υποδομή 'για την ανάληψη της διοργάνωσης με υψηλότατες προδιαγραφές, όπως αρμόζουν στον θεσμό'. Κατά τον ίδιο ομογενειακό παράγοντα 'η Ολυμπιακή εμπειρία θα δώσει χαρά και υπερηφάνεια σε όλους τους Αμερικανούς και ιδίως στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, μεγάλο μέρος της οποίας ζει στο Σικάγο'. Ο κύριος Σπυρόπουλος κατέληξε λέγοντας πως είναι αισιόδοξος κι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αμερικανική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει 'με ευχάριστα νέα'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 2 October 2009 - 1:18:28 UTC