Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφισμα Gus Bilirakis για αναγνώριση της επίσκεψης Βαρθολομαίου από το Κογκρέσο
  • [02] Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν σε Αθήνα και Λονδίνο
  • [03] Επίθεση αγνώστων κατά του ΑΤ Αγίας Παρασκευής
  • [04] Δημοσκόπηση: Οι Αφγανοί πιστεύουν πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση
  • [05] Η νέα στρατηγική για Αφγανιστάν
  • [06] Μπαν: Καιρός για συμβιβασμούς και ευελιξία στις συνομιλίες για Κυπριακό
  • [07] Επίκεντρο η λαθρομετανάστευση στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ
  • [08] Σήμερα η απάντηση του Ιράν επί σχεδίου των ΗΕ

  • [01] Ψήφισμα Gus Bilirakis για αναγνώριση της επίσκεψης Βαρθολομαίου από το Κογκρέσο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    28-10-2009

    Ακούστε το ρεπορτάζ "Ψήφισμα Gus Bilirakis για αναγνώριση της επίσκεψης Βαρθολομαίου από το Κογκρέσο" - Download (MP3)

    Ακούστε το ρεπορτάζ "Ψήφισμα Gus Bilirakis για αναγνώριση της επίσκεψης Βαρθολομαίου από το Κογκρέσο" - Listen (MP3)

    Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει ψήφισματο οποίο τονίζει το διεθνές κύρος που έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και τον καλωσορίζει επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Click here to see the video on the presentation of HR 838 to Congress.

    Το ψήφισμα συντάχθηκε από τον ομογενή βουλευτή Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανό από την Φλόριντα, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο και παράλληλα βασικό μέλος της σημαντικής βουλευτικής υποεπιτροπής για Ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ο κύριος Bilirakis εκτός του ότι ανέλαβε να είναι ο κύριος κηδεμόνας του μέτρου, επεδίωξε επίσης και έλαβε, μέσα σε μία μόνον εβδομάδα, την υποστήριξη πάνω από 50 άλλων νομοθετών οι οποίοι συνυπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα. Ο ίδιος είναι ακόμα και η κινητήρια δύναμη της προσπάθειας που καταβάλλεται τώρα για να εγκριθεί σύντομα το νομοθέτημα από την ολομέλεια της Βουλής.

    Gus Bilirakis. C-SPAN

    Καταθέτοντας το σχετικό Ψήφισμα Αριθμός 838 ο Gus Bilirakis είπε από του βήματος της Βουλής ότι είναι πολύ υπερήφανος που εισηγείται ένα μέτρο το οποίο καλωσορίζει επίσημα τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες.Ο ομογενής βουλευτής ευχαρίστησε κατόπιν τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Howard Berman και την αρχηγό της ρεπουμπλικανικής παράταξης στην ίδια επιτροπή Ileana Ros-Lehtnen για την βοήθεια που του πρόσφεραν ώστε το ψήφισμα να προωθηθεί δίχως αργοπορίες στο πρόγραμμα εργασιών της Βουλής. Σύμφωνα με τον κύριο Μπιλιράκη το γεγονός ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο ανέλαβε να εξετάσει το Ψήφισμα 838 υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη ως πνευματικού ηγέτη σχεδόν 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλά εκατομμύρια πιστοί που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο βουλευτής Bilirakis αποκάλυψε στους συναδέλφους του στο Κογκρέσο ότι όχι μόνον έχει ανατραφεί με τις Ελληνοχριστιανικές παραδόσεις αλλά και όταν ήταν παιδί υπηρετούσε εθελοντικά ως παπαδάκι τις Κυριακές και τις γιορτές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Tarpon Springs της Φλόριντα, κάτι το οποίο κάνουν τώρα τρία παιδιά του. Η ομιλία του στην Βουλή απέβλεπε στο να συνοψίσει το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, με ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα επιτεύγματά του, ορισμένα από τα οποία δεν είναι ευρύτατα γνωστά στην Αμερική.Υπενθύμισε λόγου χάριν πως ο κ. Βαρθολομαίος είναι ο 273ος διάδοχος του ιδρυτή της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αποστόλου Ανδρέα και πως ως εκ τούτου έχει την ειδική φροντίδα να διασφαλίζει το μέλλον της πίστεως. Το δε Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πνευματική στέγη της αρχαιότερης και δεύτερης μεγαλύτερης Χριστιανικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. Στην συνέχεια ο Gus Bilirakis υπογράμμισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προβεί σε πολλές ενέργειες για ειρήνη και συμφιλίωση και έχει προωθήσει τον διάλογο μεταξύ Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων. Μάλιστα είχε μεταξύ άλλων διοργανώσει και μια οικουμενική σύσκεψη η οποία οδήγησε στην πρώτη καταδίκη από μέρους Μουσουλμάνων ηγετών των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και στον από μέρους των ίδιων ηγετών χαρακτηρισμό των επιθέσεων αυτών ως ενεργειών αντίθετων προς την θρησκεία.

    Representatives Gus Bilirakis and Ileana Ros-Lehtinen. From C-SPAN

    Τονίστηκε κατόπιν πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είναι μία από δύο μόνον ζώσες προσωπικότητες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου σε ειδική τελετή στην Ροτόντα του Καπιτωλίου. Ο βουλευτής Μπιλιράκης υπενθύμισε ότι το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου έχει στο παρελθόν απονεμηθεί σε μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Γεώργιος Ουάσιγκτον, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος και ο Ουϊνστον Τσέρτσιλ. Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σε σχέση με την δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη το οποίο αναφέρθηκε από του βήματος της Βουλής είναι η επιλογή του από το έγκυρο περιοδικό Time Magazine ως του 11ου από τους 100 παράγοντες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο κατά το έτος 2008.Έχει επίσης αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο εν γένει ως ηγετική μορφή σε αγώνες για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, για μεγαλύτερη θρησκευτική κατανόηση και για σεβασμό του Γήινου περιβάλλοντος. Κατά την έκφραση του Gus Bilirakis:"το Ψήφισμα 838 αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη για θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για αποκατάσταση των δικαιωμάτων αναφορικά με την κτηματική του περιουσία και για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη. Όλοι αυτοί είναι στόχοι που αξίζει να έχουν την πλήρη υποστήριξή μας'. Καταλήγοντας ο ομογενής βουλευτής είπε ότι παροτρύνει την ολομέλεια των συναδέλφων του 'να υποστηρίξουν την έγκριση του Ψηφίσματος 838 που αναγνωρίζει την σπουδαιότητα που έχει η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και το έργο του υπέρ της

    Ηγετικό ρόλο στην προώθηση του Ψηφίσματος 838 διαδραμάτισαν επίσης οι κύριοι συγκηδεμόνες του βουλευτές Carolyn Maloney, Δημοκρατική απο τη Νέα Υόρκη και συμπρόεδρο της Ομαδας Προώθησης Ελληνικών Υποθεσεων στο Κογκρέσο, John Sarbanes, Δημοκρατικός από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, Dina Titus, Δημοκρατική από την Πολιτεία Νεβάδα, Zack Space, Δημοκρατικός από την Πολιτεία Οχάιο, Niki Tsongas, Δημοκρατική από την Πολιτεία Μασαχουσέτη, Peter Roskam, Ρεπουμπλικανός από την Πολιτεία Ιλινόϊ και Elton Gallegly, Ρεπουμπλικανός από την Πολιτεία Καλιφόρνια.

    [02] Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν σε Αθήνα και Λονδίνο

    28-10-2009

    Στην Βρετανία και την Ελλάδα μεταβαίνει την άλλη εβδομάδα ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν. Συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου ο κ. Μπαν θα είναι ο κύριος ομιλητής σε ημερίδα που διοργανώνει στα βασιλικά ανάκτορα στο Λονδίνο, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, με θέμα την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών ενόψει τις Διάσκεψης για το Κλίμα το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Κατά την επίσκεψη του στο Λονδίνο ο κ. Μπαν θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν.

    Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας των ΗΕ θα μεταβεί στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Στις 4 Νοεμβρίου ο κ. Μπαν θα κηρύξει την έναρξη του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Επίσης ο γ.γ. του ΟΗΕ θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    [03] Επίθεση αγνώστων κατά του ΑΤ Αγίας Παρασκευής

    28-10-2009

    Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Αγ. Παρασκευής

    Ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Αγίας Παρασκευής, αργά το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων σοβαρά. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 2 ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αυτόματο όπλο και στη συνέχεια διέφυγαν. Σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες έριξαν 50 σφαίρες. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

    Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε την ενέργεια 'δολοφονική πράξη τρομοκρατίας' και δήλωσε ότι οι δράστες δεν θα ξεφύγουν.

    [04] Δημοσκόπηση: Οι Αφγανοί πιστεύουν πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση

    28-10-2009

    Νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στο Αφγανιστάν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ότι η διαφθορά και οι συνθήκες ασφάλειας συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρά προβλήματα.

    Τα άτομα που απάντησαν από τις επαρχίες όπου πραγματοποιούνται έντονες μάχες μεταξύ Ταλεμπάν και συμμαχικών δυνάμεων, δήλωσαν ότι η βία και η τρομοκρατία αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα στη χώρα τους, αλλά σε ποιο ήρεμες περιοχές του Αφγανιστάν οι πολίτες ανέφεραν θετικές τάσεις.

    Επίσης οι εκτιμήσεις των Αφγανών για την κυβέρνηση τους και την οικονομική τους κατάσταση ήταν θετικότερες. Πάντως η δημοσκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό υποστήριξης για την δημοκρατία σαν το καλύτερο σχήμα διακυβέρνησης υποχώρησε στο Αφγανιστάν από 84% που ήταν το 2006, στο 78% σήμερα. Αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και ποσοστό 87%, η υποστήριξη των Αφγανών για την ισότητα των δύο φύλων.

    [05] Η νέα στρατηγική για Αφγανιστάν

    28-10-2009

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ανώτεροι σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα τάσσονται υπέρ μιας νέας στρατηγικής στο πόλεμο στο Αφγανιστάν, που θα επικεντρώνεται στην προστασία των 10 μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας.

    Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι η στρατηγική προβλέπει την διατήρηση της πίεσης σε βάρος των εξτρεμιστών στις απομονωμένες ημιαυτόνομες περιοχές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εφόδους Ειδικών Δυνάμεων, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων θα επικεντρωθεί στην προστασία των αστικών κέντρων, των κύριων οδικών αρτηριών και των σημαντικών γεωργικών περιοχών.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμη τελικές αποφάσεις επί της στρατηγικής, αλλά οι Τάιμς γράφουν ότι οι διαβουλεύσεις τώρα επικεντρώνονται στο πόσοι στρατιώτες θα χρειαστούν για την προστασία των αστικών κέντρων του Αφγανιστάν.

    Επίσης το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι ο επίμαχος αδελφός του προέδρου του Αφγανιστάν, εργαζόταν για την CIA τα τελευταία 8 χρόνια.

    [06] Μπαν: Καιρός για συμβιβασμούς και ευελιξία στις συνομιλίες για Κυπριακό

    28-10-2009

    Μπαν Κι Μούν

    Κατά τη διάρκεια της τακτικής του μηνιαίας ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μούν, αναφέρθηκε και στην συνεχιζόμενη διαδικασία διαπραγματεύσεων στη Κύπρο με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

    Ο κ. Μπαν εξέφρασε αισιοδοξία για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και δήλωσε ότι τον ενθαρρύνει η αποφασιστικότητα που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επιδεικνύουν για την συνέχιση των συνομιλιών. Ο κ. Μπαν επίσης σημείωσε ότι ο ειδικός του σύμβουλος για το θέμα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, συνεχίζει να προωθεί αυτό το διάλογο και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους που έχουν μπει πλέον στην δεύτερη φάση.

    'Ήρθε η στιγμή και οι δύο ηγέτες να εξετάσουν σοβαρά την πιθανότητα απαραίτητων συμβιβασμών και να επιδείξουν ευελιξία', επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ και συνέχισε λέγοντας ότι 'κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών οι δύο ηγέτες κατάφεραν να δημιουργήσουν καλή πολιτική ατμόσφαιρα βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και γι' αυτό είναι τώρα καιρός να πραγματοποιήσουν πραγματική πρόοδο αποδεικνύοντας την ευελιξία τους και προβαίνοντας σε συμβιβασμούς'.

    [07] Επίκεντρο η λαθρομετανάστευση στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ

    28-10-2009

    Αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, παρουσία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, η Σύνοδος Κορυφής, όπου οι 27 ηγέτες θα βρεθούν για μια ακόμη φορά μπροστά στα τρία μεγάλα και άλυτα ακόμη προβλήματα της Ενωμένης Ευρώπης που είναι η οικονομική κρίση, η Συνθήκη της Λισσαβόνας, με τις προσπάθειες να συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή ώστε να καμφθούν οι τελευταίες αντιρρήσεις της Τσεχίας, και η πολιτική της λαθρομετανάστευσης.

    Σύμφωνα με το σχέδιο των συμπερασμάτων το θέμα της παράνομης μετανάστευσης που απασχολεί πολύ την Ελλάδα, θα συζητηθεί αύριο και το Συμβούλιο θα ζητάει από τα κράτη μέλη επιπλέον προσπάθειες για την εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος του Ασύλου.

    Ο αρμόδιος επίτροπος, Ζάκ Μπαρώ, επισήμανε σε συνέντευξη τύπου για τις νέες προτάσεις της Επιτροπής για την νέα διαδικασία ασύλου, ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να επεξεργάζεται κατάλληλα τις αιτήσεις για άσυλο και επισήμανε την ανάγκη σεβασμού από ελληνικής πλευράς των κανόνων για την παροχή ασύλου σε αλλοδαπούς.

    Βέβαια, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που δέχονται δυσανάλογα μεταναστευτικά βάρη, όπως η Ελλάδα και γι αυτό δίνεται ενισχυμένη βοήθεια για την κατάρτιση προσωπικού για την επεξεργασία των στοιχείων και των αιτήσεων ασύλου.

    Ο κ. Μπαρώ ανέφερε ακόμη ότι σύντομα θα μεταβεί στην Τουρκία με στόχο την επίτευξη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Σχετικές εξ άλλου είναι και οι αναφορές στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου προτείνεται η αναβάθμιση του ρόλου της Frontex και θα ζητηθεί από την επιτροπή ώς τις αρχές του 2010 να υπάρξει σχέδιο κοινής δράσης της Frontex με τις χώρες υποδοχής αλλοδαπών, ώστε να δρομολογούνται άμεσα πτήσεις που θα στέλνουν τους λαθρομετανάστες πίσω στην χώρα προέλευσής τους.

    [08] Σήμερα η απάντηση του Ιράν επί σχεδίου των ΗΕ

    28-10-2009

    Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι

    Το Ιράν δηλώνει ότι θα υποβάλει σήμερα την απάντηση του επί σχεδίου του ΟΗΕ για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μεταδίδουν ότι ο εκπρόσωπος της χώρας στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα υποβάλλει την απάντηση της Τεχεράνης στον επικεφαλής τηςΥπηρεσίας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι στην Βιέννη.

    Επίσης ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν φέρει ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η Τεχεράνη θα δεχτεί το γενικό πλαίσιο του σχεδίου των ΗΕ, αλλά θα ζητήσει και ορισμένες 'σημαντικές αλλαγές'.

    Το σχέδιο προβλέπει αποστολή του Ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό για εμπλουτισμό και χρήση στον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι η συμφωνία θα αποτελέσει σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα προετοιμάσει το έδαφος για μεγαλύτερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Ιράν με την διεθνή κοινότητα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 29 October 2009 - 2:18:39 UTC