Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατιωτικός ψυχίατρος ο δράστης του τραγικού επεισοδίου στο Τέξας
  • [02] Ο Πατριάρχης στην Αμερική
  • [03] Έτοιμη η Βουλή για ψηφοφορία επί μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας
  • [04] Στην Αθήνα ο Τούρκος Υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς
  • [05] Απόσυρση Αμπάς από τις εκλογές του Ιανουαρίου
  • [06] Αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ
  • [07] Μπαραντέι: Το Ιράν επιζητεί αναγνώριση ρόλου περιφερειακής δύναμης
  • [08] Η ζωή του Jimmy the Greek στο ESPN

  • [01] Στρατιωτικός ψυχίατρος ο δράστης του τραγικού επεισοδίου στο Τέξας

    06-11-2009

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στρατιωτικός ψυχίατρος που επρόκειτο να σταλεί για υπηρεσία στο εξωτερικό, ήταν ο δράστης του τραγικού επεισοδίου την Πέμπτη το απόγευμαστην στρατιωτική βάση, Φόρτ Χούντ, στο κεντρικό Τέξας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άτομα και να τραυματιστούν μέχρι και 31.Ο Ταγματάρχης Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, άνοιξε πυρ με δύο περίστροφα μέσα σε κτήριο όπου στεγάζονταν υπηρεσίες προετοιμασίας στρατιωτών για αποστολή στο εξωτερικό.

    Σε βραδινή συνέντευξη τύπου, ο διοικητής της βάσης Φόρτ Χούντ, αντιστράτηγος Μπόμπ Κόουν, δήλωσε ότι ο Χασάν δεν σκοτώθηκε απ' την ανταλλαγή πυρών κατά το επεισόδιο, παρά τις μέχρι τώρα πληροφορίες που ανέφεραν κάτι τέτοιο.Ο αντιστράτηγος Κόουν τόνισε ότι ο Χασάν δέχτηκε πολλαπλά πυρά και βρίσκεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση.

    Νιντάλ Μαλίκ Χασάν

    Τα κίνητρα του επεισοδίου δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χασάν ενδεχομένως να αισθανόταν πιέσεις λόγω της επικείμενης αποστολής του στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

    Επίσης ο αντιστράτηγος Κόουν ανακοίνωσε ότι οι τρεις στρατιώτες που είχαν συλληφθεί μετά το επεισόδιο αφέθηκαν ελεύθεροι και ότι η Παρασκευή ορίστηκε ως ημέρα πένθους στην βάση Φόρτ Χούντ.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε το επεισόδιο 'φρικιαστικό ξέσπασμα βίας' και επεσήμανε ότι το Πεντάγωνο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI συνεργάζονται για την ασφάλεια της βάσης.Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι προξενεί φρίκη το γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν την πατρίδα τους στο εξωτερικό, δέχονται τέτοια επίθεση σε Αμερικανικό έδαφος.

    Επίσης σε ανακοίνωση του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εκφράζει την υποστήριξη του προς ολόκληρη την κοινότητα της βάσης Φόρτ Χούντ που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει μια τέτοια τραγωδία.

    [02] Ο Πατριάρχης στην Αμερική

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    06-11-2009

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τιμήθηκε από κορυφαία στελέχη της Αμερικανικής εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στην Ουάσιγκτον, τελευταίο σταθμό της 18ήμερης περιοδείας του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Παναγιότατος έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο Barack Obama οποίος επιβεβαίωσε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη και τον εξήρε για τις προσπάθειές του να προωθήσει τον παγκόσμιο διαθρησκευτικό διαλόγο. Κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

    Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τον Πρόεδρο Ομπάμα. Φωτ. N. Manginas

    Όπως είπε: 'Ο Πρόεδρος με την ευγένεια και την καλοσύνη που τον διακρίνει μας εδέχθη, τον Άγιο Αμερικής (Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο) και τους άλλους αδελφούς Μητροπολίτες και εμένα με πολύ ευγένεια και καλοσύνη.Αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντησή μας στην Κωνσταντινούπολη και είπε ότι χαίρεται που ξανασυναντηθήκαμε.Μιλήσαμε για τα οικολογικά θέματα, για το συμπόσιο που είχαμε στον Μισισιπή. Δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα μεταβεί στο μεγάλο Παγκόσμιο συνέδριο της Κοπεγχάγης'.

    Η συζήτηση στον Λευκό Οίκο στράφηκε επίσης γύρω από μερικά θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το Πατριαρχείο και την ομογένεια. Κατά την έκφραση του κ. Βαρθολομαίου: 'Για τα ανθρώπινα δικαιώματα φυσικά έγινε λόγος και για τα δικά μας τα προβλήματα, του Πατριαρχείου και της Χάλκης.Μου είπε ότι περιμένει τον Δεκέμβριο τον κ. Πρωθυπουργό της Τουρκίας εδώ, στον οποίο θα αναφέρει όλα αυτά, τα οποία του ανέφερε και άλλη φορά. Όπως γνωρίζετε, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Χάλκης εις την Τουρκική Εθνοσυνέλευση επισήμως και είπε ότι δεν θα παύσει να υποστηρίζει αυτά τα θέματα τα οποία γι αυτόν είναι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται σε όλο τον κόσμο'.

    Ο πρώην Γερουσιαστής Paul Sarbanes υποδέχεται τον Πατριάρχη. Φωτ. J. Mindala

    O Οικουμενικός Πατριάρχης ήρθε στην Αμερικανική πρωτεύουσα την παραμονή της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο. Στην αεροπορική βάση Andrews, όπου προσγειώθηκε αεροπλάνο του, έτυχε θερμής υποδοχής από επισήμους και μέλη Ορθοδόξων εκκλησιών. Μεταξύ τους ήταν ο πρώην Γερουσιαστής Paul Sarbanes και ο γιός του, νυν Βουλευτής John Sarbanes.Στην Ουάσιγκτον τον Παναγιότατο τίμησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος Joseph Biden, η Πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi και η Υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton.

    Προηγουμένως ο Παναγιότατος ήταν στην Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki Moon για τον οποίο είπε: 'Θα μεταβεί τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη για την γνωστή παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές.Σε αυτό επάνω τόνισα ότι ο ίδιος εργάζεται για την ενότητα των εθνών και των πολιτισμών κι εμείς, από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω του διαθρησκευτικού διαλόγου και των πρωτοβουλιών του Πατριαρχείου μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι μπορούμε να θεωρηθούμε συνεργάτες του προς την ιδίαν κατεύθυνση για το καλό της ανθρωπότητας'.

    O Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ευλογεί τον Μισισιπή ποταμό.

    Η περιοδεία του Παναγιότατου στην Αμερική ξεκίνησε από την Νέα Ορλεάνη, όπου βρίσκεται και ο περίφημος Καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος. Εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήγε κυρίως για να συμμετάσχει στο περιβαλλοντικό συμπόσιο για τον Ποταμό Μισισιπή, στο οποίο εξετάστηκαν η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, τα διδάγματα από τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Κατρίνα και η ρύπανση του περιβάλλοντος.Από το κατάστρωμα ενός γραφικού ποταμόπλοιου ο Παναγιότατος ευλόγησε τα νερά του Μισισιπή.

    Η αποστολική και πατριαρχική επίσκεψη στην Αμερική ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο. Ο Παναγιότατος λέγεται ότι έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από αυτή γιατί του έδωσε την ευκαιρία να διαδώσει τα μηνύματα της αγάπης, της φιλανθρωπίας και της ανάγκης για προστασία του πλανήτη μας.

    [03] Έτοιμη η Βουλή για ψηφοφορία επί μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας

    06-11-2009

    Στάνι Χόγιερ

    Οι Δημοκρατικοί της Αμερικανικής Βουλής δηλώνουν ότι πιστεύουν πως έχουν τις ψήφους για την έγκριση νομοσχεδίου μεταρρυθμίσεων στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης, αλλά παρόλ' αυτά χιλιάδες πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων διαμαρτύρονται για το μέτρο.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Στάνι Χόγιερ, δήλωσε ότι πιστεύει πως το μέτρο θα περάσει με μικρή διαφορά, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο θα πάρει τις 218 ψήφους που χρειάζεται για να εγκριθεί.

    Το εν λόγω νομοσχέδιο της Βουλής περιλαμβάνει και κρατικό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης που θα συνυπάρχει παράλληλα με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αντιταχθεί ξεκάθαρα στο μέτρο, αλλά υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων και η πανίσχυρη Αμερικανική Ιατρική Ένωση.

    [04] Στην Αθήνα ο Τούρκος Υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    06-11-2009

    Εγκεμέν Μπαγίς

    'Η Τουρκία που θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μια διαφορετική χώρα.Η Τουρκία του σήμερα δεν θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας'. Οι φράσεις αυτές ανήκουν στον Τούρκο υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς, που βρίσκεται στην Αθήνα, όπως τις εξέφρασε μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου.

    Ο κ. Μπαγίς στην ίδια ομιλία αναφέρθηκε στην νέα ηγεσία της Αθήνας λέγοντας ότι 'βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας εποχής. Τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά τα πλεονεκτήματα που θα υπάρξουν από την επίλυσή τους θα είναι πολύ μεγαλύτερα', είπε ο κ. Μπαγίς.

    Νωρίτερα πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε στην επιστολή του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν προς τον κ. Παπανδρέου στην οποία παρουσιάζονται οι τουρκικές σκέψεις για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λέγοντας ότι αναμένεται σύντομα και η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικές αυτές τις κινήσεις όσο και την προγραμματιζόμενη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Τουρκία και εν συνεχεία του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, έστω και χωρίς καθορισμένες ημερομηνίες.

    Ο κ. Μπαγίς είχε και άλλες πολιτικές επαφές στην Αθήνα εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου η Τουρκία θα περάσει από 'αντικειμενική και αυστηρή αξιολόγηση κριτηρίων'.

    Όσον αφορά στα καυτά ακόμη θέματα όπως το αν θα ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, ο κ. Μπαγίς απάντησε 'βεβαίως μπορεί'. Η Τουρκία -είπε- δεν διακατέχεται από κόμπλεξ στο θέμα των λιμανιών. 'Αν τερματισθεί η απομόνωση των αδελφών μας στο Βορρά, μπορεί να ανοίξουν τα λιμάνια μας όπως συνέβαινε μέχρι το 1987. Αλλά το κύριο θέμα στο οποίο επικεντρωνόμαστε είναι να βρεθεί η δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό. Η υποστήριξή μας στον κ. Ταλάτ είναι ξεκάθαρη' είπε ο κ. Μπαγίς.

    Από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ο εκπρόσωπός κ. Δελαβέκουρας σχολίασε τα λεγόμενα του κ. Μπαγίς ως εξής: 'Η επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού προς τον Έλληνα ομόλογό του αποτελεί μια συνήθη πρακτική και θα απαντηθεί από τον κ. Παπανδρέου τις προσεχείς μέρες.Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη απλώς σημειώνει την θέληση της Ελληνικής κυβέρνησης να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δείξει στον Τουρκικό λαό ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

    Και για να ολοκληρώσει ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε 'Η Ελλάδα αναμένει με πράξεις και χωρίς καμιά έκπτωση την ανταπόκριση της Τουρκίας στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της ΕΕ, στις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η Τουρκία'.

    [05] Απόσυρση Αμπάς από τις εκλογές του Ιανουαρίου

    06-11-2009

    Από την τελευταία συνάντηση Κλίντον-Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι 'δεν σκοπεύει' να ζητήσει επανεκλογή του στην προεδρία κατά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τη Πέμπτη, ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι πρόκειται για τελική του απόφαση. Ανώτερα στελέχη του κόμματος Φατάχ προσπαθούν να τον πείσουν να αλλάξει γνώμη.

    Ο κ. Αμπάς εξέφρασε αγανάκτηση με την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και επεσήμανε ότι ο στόχος της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους αντιμετωπίζει ορισμένα σοβαρά προβλήματα, αλλά είναι υλοποιήσιμος, κατά την άποψη του Παλαιστίνιου προέδρου.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με τον κ. Αμπάς 'με οποιαδήποτε ιδιότητα' αυτός επιλέξει.

    [06] Αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ

    06-11-2009

    Απογειώθηκε το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων, καθώς πολλές εταιρείες μείωσαν το εργατικό τους δυναμικό για να περιορίσουν το κόστος τους. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Υπουργείου Εργασίας η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 9,5%, κυρίως γιατί οι εταιρείες περιέκοψαν θέσεις εργασίας δίνοντας μεγαλύτερες ευθύνες στους υπαλλήλους που κράτησαν και μειώνοντας το κόστος παραγωγής.

    Επίσης άλλη έκθεση δείχνει μείωση του αριθμού απολύσεων, ενώ 20 χιλιάδες λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.

    Πάντως αναμένεται ότι το ποσοστό ανεργίας που θα ανακοινωθεί σήμερα Παρασκευή θα φτάσει το 9,9%.

    [07] Μπαραντέι: Το Ιράν επιζητεί αναγνώριση ρόλου περιφερειακής δύναμης

    06-11-2009

    Ο απερχόμενος επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη απόδειξη πως το Ιράν κατασκευάζει πυρηνική βόμβα. Κατά την, απ' ότι φαίνεται, τελευταία έκθεση του πριν την συνταξιοδότηση του τον άλλο μήνα, ο κ. Ελ Μπαραντέι επισημαίνει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί προσπάθεια εξαναγκασμού της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει την Τεχεράνη ως περιφερειακή δύναμη και σημειώνει ότι οι Ιρανοί πιστεύουν πως η πυρηνική γνώση επιδίδει κύρος.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφέρει επίσης στην έκθεση του ότι οι Άραβες ανησυχούν για το φημολογούμενο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ τόσο όσο και οι Ισραηλινοί ανησυχούν για την πιθανότητα ατομικής βόμβας από το Ιράν. Ο κ. Ελ Μπαραντέι σημειώνει ότι ο Αραβικός κόσμος δεν μπορεί να αιστανθεί άνετα όταν διαβάζει πως το Ισραήλ διαθέτει μέχρι και 200 πυρηνικά όπλα. Πάντως ο επικεφαλής της ΔΥΑΕ εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον, αλλά επισημαίνει ότι η επίτευξη ειρήνης προϋποθέτει ρίσκα.

    [08] Η ζωή του Jimmy the Greek στο ESPN

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    06-11-2009

    Ένας ομογενής του οποίου το όνομα έχει άρρηκτα συνδεθεί με την ιστορία του Αμερικανικού ποδοσφαίρου είναι ο Jimmy, που αντί για επίθετο χρησιμοποιούσε τον χαρακτηρισμό The Greek, Ο Έλληνας.Στην ζωή και το έργο του Τζίμη του Έλληνα είναι αφιερωμένο ένα νέο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που γύρισε το τηλεοπτικό κανάλι των σπορ ESPN για το πρόγραμμά του 30 For 30.Η πρεμιέρα του είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, ώρα Ανατολικής ακτής Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το ντοκιμαντέρ γύρισε ο τιμημένος με δύο βραβεία Peabody σκηνοθέτης Fritz Mitchell ύστερα από πρόταση του βραβευμένου με 12 Emmy ομογενή παραγωγού George Veras, που διετέλεσε και παραγωγός της αθλητικής εκπομπής του Τζίμη, NFL Today.Μέσω της εκπομπής αυτής 'Ο Έλληνας' έδωσε στους Αμερικανούς της δεκαετίας 1970 την ευκαιρία να βάζουν νόμιμα στοιχήματα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της εβδομάδας, όπως κάνουν στις μέρες μας οι παίχτες του Προ-Πο.Το ντοκιμαντέρ ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του Jimmy The Greek.

    Jimmy the Greek, ο μεγαλ;yτερος τζογαδόρος του Λας Βέγκας. Φωτ. ESPN

    Ήταν τα χρόνια που συνέβαλαν και πιο πολύ στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του.Οι λεπτομέρειες είναι συναρπαστικές.Να μερικές, όπως τις περιγράφει ο ίδιος: 'Εκτέθηκα στα τυχερά παιγνίδια από μικρός στο Steubenville, όπου γεννήθηκα. Είναι μια εργατική κωμόπολη στις όχθες του ποταμού Οχάιο. Η χαρτοπαικτική καριέρα μου άρχισε στην δεκαετία 1930 όταν ήμουν 13 χρονών.Υπήρχαν τότε 11 λέσχες τυχερών παιγνιδιών εκεί και απασχολούμουνα σε όλες τους, είτε μαζεύοντας τσιπς είτε κάνοντας τον κρουπιέρη χαρτιών για το παιγνίδι του 21. Είχα τόση πολλή δουλειά που παράτησα το σχολείο στα μέσα του γυμνασίου'.

    Η προεκλογική εκστρατεία Dewey. Φωτ. ESPN

    Ο Τζίμης εξελίχτηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους τζογαδόρους και 'μπούκηδες' του Λας Βέγκας. Στοιχημάτιζε σε καζίνο, σε λέσχες, σε ιπποδρόμους, παντού όπου του δίνονταν η ευκαιρία. Έβαζε στοιχήματα για το κάθε τι. Ακόμα και για πολιτικές εξελίξεις, όπως οι προεδρικές εκλογές του 1948, τις οποίες αναμένονταν να κερδίσει ο Tom Dewey, που υπερείχε σε δημοτικότητα του αντιπάλου του, Harry Truman. Αλλά, ο Dewey είχε μουστάκι κι αυτό, σύμφωνα με τον Τζίμη, θα του κόστιζε τις εκλογές γιατί τα αποτελέσματα μιας ανεπίσημης έρευνάς του έδειχναν πως στις περισσότερες γυναίκες της εποχής δεν άρεσαν οι μουστακαλήδες.

    Κατά την έκφραση του Τζίμη: 'Τα ΜΜΕ έπεσαν έξω. Όπως δείχνει κι αυτή η φημισμένη επικεφαλίδα της εφημερίδας, ο υποψήφιος μου, ο Χάρρυ Τρούμαν, πέτυχε την πιο απρόσμενη νίκη στα χρονικά. Οι πιθανότητες επιτυχίας που του δίνονταν από τους μπούκηδες ήταν 17 προς 1.Αποφάσισα λοιπόν να στοιχηματίσω πάνω του κι έβαλα υπέρ του Τρούμαν $10.000.Την επομένη των εκλογών εισέπραξα $170.000 (ποσό που υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε κάπου $17 εκατομμύρια της σημερινής εποχής)'.

    Dan Rather. Φωτ. ESPN

    Ο τομέας στον οποίο ο Τζίμης ο Έλληνας χρωστά την πιο μεγάλη φήμη του ήταν η τηλεόραση.Έγινε λαμπερό αστέρι της φτιάχνοντας κάθε Κυριακή προγνωστικά για τους αγώνες ποδοσφαίρου.

    Ο διεθνούς φήμης δημοσιογράφος Dan Rather είχε εντυπωσιαστεί από το ταλέντο του. Όπως αναφέρει στο νέο ντοκιμαντέρ: 'Ο Τζίμης ήταν γεννημένος για τηλεόραση. Ήταν φυσικό ταλέντο. Στην τηλεόραση ψάχνουμε πάντα για ένα πρόσωπο που να μη μένει στην οθόνη αλλά να την ξεπερνά και να επικοινωνεί με τους θεατές μέσα στα σπίτια τους.Αυτό το χάρισμα το είχε ο Τζίμης. Αλλά ήταν παράλληλα και πιο εύκολο θύμα της σκοτεινής πλευράς της τηλεόρασης, η οποία αποπλανά μερικούς που την υπηρετούν. Σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι κάτι σπάνιο. Και το πιστεύεις αυτό επειδή τόσος κόσμος σε κυνηγά να του δώσεις αυτόγραφο'.

    Ο γιός του Jimmy Anthony Snyder. Φωτ. ESPN

    Η ζωή του Jimmy the Greek ήταν γεμάτη τραγωδίες, από την δολοφονία της μητέρας του μέχρι τον θάνατο τριών παιδιών του από Κυστική Ίνωση. Το τέλος και του ίδιου ήταν τραγικό. Πέθανε πάμφτωχος και κατατρεγμένος από την κοινωνία.

    Ο γιός του, Αnthony Snyder, που είναι ένας από τους αφηγητές στο ντοκιμαντέρ, λέει: 'Ο πατέρας μου έβγαλε πολλά χρήματα από την καριέρα του. Τα εξανέμισε όμως όλα. Πιστέψτε με, χάρηκε κάθε δεκάρα που ξόδεψε'.

    Το κατρακύλισμα του Τζίμη προκλήθηκε από μια δήλωση του για Αφραομερικανούς αθλητές, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Martin Luther King. Η δήλωση 'αν γίνουν και προπονητές, δεν θα μείνει τίποτα για τους λευκούς' προκάλεσε καταιγίδα επικρίσεων. Ο ίδιος προσπάθησε απεγνωσμένα να ανασκευάσει, αλλά μάταια. Η ζημία είχε γίνει.

    George Veras. Φωτ. ESPN

    Ο George Veras, παραγωγός της εκπομπής του Τζίμη, θυμάται καλά την τελευταία μέρα του 'Έλληνα' στο CBS.Την περιέγραψε με τούτα τα λόγια: 'Μαζευτήκαμε σε ένα δωμάτιο όπου είδαμε την δήλωσή του όπως παίχτηκε στην τηλεόραση. Ο Τζίμης διαισθάνονταν πως επέκειτο καταστροφή.Πρόβαλε την άποψη ότι δεν είχε γίνει τίποτα το φοβερό και ότι η δήλωσή του δεν είχε ρατσιστική χροιά. Αλλά κανένας μας δεν συμφώνησε μαζί του. Ήταν εξαιρετικά ανάρμοστη δήλωση και λόγω του ότι έγινε την ημέρα του Μάρτιν Λουθερ Κίνγκ έδειχνε διπλά ανάρμοστη. Μου είπε τότε ο Τζίμης στα Ελληνικά: Τι μπορείς να κάνεις για μένα; Σώσε με. Κι εγώ του απήντησα: Δεν μπορώ να κάνω τίποτα'.

    Ο Τζίμης ο Έλληνας απολύθηκε από την τηλεόραση ως ρατσιστής και η κοινωνία του έκλεισε την πόρτα μέχρις ότου ο ίδιος έκλεισε για πάντα τα μάτια. Ο Dan Rather και μερικοί άλλοι που τον ήξεραν καλά λένε στο νέο ντοκιμαντέρ πως ο Jimmy the Greek δεν ήταν ρατσιστής αλλά απλώς έκανε ένα μεγάλο λάθος το οποίο και πλήρωσε πολύ ακριβά. Δέστε το σχετικό πρόγραμμα στο κανάλι ESPN και κρίνετε μόνοι σας. Θα παιχτεί την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 7 November 2009 - 2:18:25 UTC