Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-11-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώην αντάρτης ο νέος πρόεδρος της Ουρουγουάης
  • [02] Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται στις εκλογές στην Ονδούρα
  • [03] "Ενέδρα" κατά αστυνομικών στην πολιτεία Ουάσιγκτον
  • [04] Μπερνάνκι: "Θα πλήξουν" την οικονομία αλλαγές στις δικαιοδοσίες της Φέντ
  • [05] Εν αναμονή της ομιλίας Ομπάμα για Αφγανιστάν
  • [06] Άλλα 10 πυρηνικά εργοστάσια θα κατασκευάσει το Ιράν
  • [07] Σπέκχαρτ: 'Δεξαμενή ταλέντων' η Ελλάδα για επιχειρήσεις στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

  • [01] Πρώην αντάρτης ο νέος πρόεδρος της Ουρουγουάης

    30-11-2009

    Χοσέ Μούχικα

    O πρώην αντάρτης ηγέτης, Χοσέ Μούχικα, είναι και ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στην Ουρουγουάη. Τα αποτελέσματα δείχνουν τον κ. Μούχικα, να εκλέγεται πρόεδρος της χώρας με ποσοστό λίγο πάνω από το 50%, έναντι του κεντρο-δεξιού αντιπάλου του πρώην προέδρου, Λουίς Αλμπέρτο Λακάγε, που παραδέχτηκε την ήττα του.

    Σε πανηγυρική ομιλία του τη Κυριακή το βράδυ ο κ. Μούχικα ευχαρίστησε τον κόσμο που τον ψήφισε, καθώς και τους αντιπάλους του και τον Πρόεδρο Ταμπαρέ Βάσκουεζ. Η νίκη του Χοσέ Μούχικα διατηρεί τον κεντρο-αριστερό συνασπισμό στην εξουσία στην Ουρουγουάη για άλλα 5 χρόνια.

    Ο κ. Μούχικα δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ενώσει τη χώρα χρησιμοποιώντας διάλογο και διπλωματία και έδωσε σαν παράδειγμα το μοντέλο πολιτικής που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα συνεχίσει την οικονομική πολιτική του προκατόχου του Ταμπαρέ Βάσκουεζ, που βοήθησε την οικονομία της Ουρουγουάης να αναπτυχθεί παρά την διεθνή κρίση.

    [02] Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται στις εκλογές στην Ονδούρα

    30-11-2009

    Τα exitpoll των επίμαχων προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα δείχνουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης να προηγείται. Τα μέσα ενημέρωσης στην Ονδούρα μεταδίδουν ότι ο συντηρητικός υποψήφιος Πορφήριο Λόμπο προηγείται με πάνω από το 50% της ψήφου.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ομαλά και ανέφεραν γενικά καλή προσέλευση ψηφοφόρων, παρά τις συγκρούσεις στην βόρεια πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει υποστηρικτές του εκδιωχθέντος προέδρου Μανουέλ Ζελάγια, που είχε ζητήσει μποϋκοτάζ των εκλογών.

    Πάντως ούτε ο κ. Ζελάγια, ούτε ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι, που επελέγη απ' το στρατό για να τον αναπληρώσει, ήταν υποψήφιοι στις εκλογές της Κυριακής.

    Οι ΗΠΑ, η Κόστα Ρίκα και το Περού, δηλώνουν ότι θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Βενεζουέλα και η Αργεντινή αρνούνται να δεχτούν τα αποτελέσματα.

    [03] "Ενέδρα" κατά αστυνομικών στην πολιτεία Ουάσιγκτον

    30-11-2009

    4 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ένοπλο ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον τους σε καφετέρια προαστίου της πόλης Τακόμα της βορειοδυτικής πολιτείας Γουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με τις αρχές ο ένοπλος εισέβαλε στη καφετέρια το πρωί της Κυριακής και στόχευσε τους 4 αστυνομικούς, τρεις άνδρες και μια γυναίκα, που δούλευαν στους υπολογιστές τους. Εκπρόσωπος της αστυνομίας χαρακτήρισε το επεισόδιο 'ενέδρα' σε βάρος των αστυνομικών και επεσήμανε ότι κανείς άλλος πελάτης της καφετέριας δεν έπαθε τίποτα.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αναζητούν 37χρονο με εκτενές ποινικό μητρώο και ιστορικό αναμετρήσεων με την αστυνομία.

    [04] Μπερνάνκι: "Θα πλήξουν" την οικονομία αλλαγές στις δικαιοδοσίες της Φέντ

    30-11-2009

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι οι προτάσεις ορισμένων μελών του Κογκρέσου για περιορισμό των δικαιοδοσιών της Φέντ θα 'πλήξουν σοβαρότατα' την Αμερικανική οικονομική σταθερότητα. Σε άρθρο του τη Κυριακή στην εφημερίδα WashingtonPost, ο κ. Μπερνάνκι προειδοποιεί ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα 'περιορίσουν σημαντικά' την λειτουργική ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

    Ο κ. Μπερνάνκι κατάφερε να διευρύνει τον ρόλο της Φεντ πέραν απ' την ρύθμιση των επιτοκίων, στην διαχείριση τραπεζών και στην χορήγηση πακέτων στήριξης χρηματοπιστωτικών οργανισμών που αντιμετώπιζαν ενδεχόμενο πτώχευσης λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Πάντως ορισμένα μέλη του Κογκρέσου επικρίνουν την χρήση δημόσιου χρήματος για την στήριξη τραπεζών και επιρρίπτουν ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για έλλειψη ελέγχου επί των χρηματοπιστωτικών οργανισμών πριν ξεσπάσει η κρίση.

    Αναμένεται ότι ο κ. Μπερνάνκι θα αντιμετωπίσει ορισμένες απ' τις σκληρότερες ερωτήσεις που του έχουν τεθεί μέχρι σήμερα κατά την έναρξη αυτή την εβδομάδα των ακροάσεων στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του για άλλη μια θητεία στο πηδάλιο της Φέντ.

    [05] Εν αναμονή της ομιλίας Ομπάμα για Αφγανιστάν

    30-11-2009

    Οι αρχές στο ανατολικό Αφγανιστάν δηλώνουν ότι συνοριακοί φρουροί με την υποστήριξη συμμαχικών αεροσκαφών σκότωσαν τουλάχιστον 26 εξτρεμιστές στην επαρχία Κόστ στα σύνορα με το Πακιστάν. Δεν υπήρξαν απώλειες από πλευράς συνοριακών φρουρών.

    Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα ετοιμάζεται για να ανακοινώσει την νέα στρατηγική του για Αφγανιστάν τη Τρίτη και μέλη του Κογκρέσου εκφράζουν ενδοιασμούς. Αναμένεται ότι ο κ. Ομπάμα θα ανακοινώσει την αποστολή μέχρι και 35 χιλιάδων ακόμη στρατιωτών στη περιοχή. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί μέλη του Κογκρέσου έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν την αποστολή περισσότερων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αλλά εκφράζουν ανησυχίες αναφορικά με ορισμένα σημεία αναφοράς προς την Αφγανική κυβέρνηση και ζητούν συγκεκριμένη στρατηγική εξόδου από το Αφγανιστάν.

    Η εφημερίδα WashingtonPost γράφει ότι η πρώτη ομάδα στρατιωτών θα είναι 9 χιλιάδες πεζοναύτες που θα σταλούν στην επαρχία Χελμάντ που θεωρείται προπύργιο των Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.

    [06] Άλλα 10 πυρηνικά εργοστάσια θα κατασκευάσει το Ιράν

    30-11-2009

    Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κατασκευάσει 10 ακόμη νέα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου παρόμοια με τις εγκαταστάσεις στην Νατάνζ. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μεταδίδουν ότι 5 τοποθεσίες έχουν ήδη εγκριθεί για την κατασκευή των νέων εργοστασίων και η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της χώρας έχει πάρει εντολή να βρει άλλες 5 τοποθεσίες.

    Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, δήλωσε ότι τα νέα εργοστάσια θα κατασκευαστούν μέσα σε βουνά για να προστατεύονται από ενδεχόμενες επιθέσεις και ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούν καλύτερους φυγοκεντρωτές.

    Η εν λόγω ανακοίνωση της Τεχεράνης πραγματοποιείται ενώ η διεθνής κοινότητα και η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των ΗΕ προσπαθεί να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι αν υλοποιήσει τα σχέδια του το Ιράν θα παραβιάσει σοβαρά τις διεθνείς του υποχρεώσεις και επεσήμανε ότι πρόκειται 'για άλλο ένα παράδειγμα του ότι το Ιράν επιλέγει την διεθνή απομόνωση'.

    Παράλληλα η Βρετανία χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Ιράν θέμα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία και η Γερμανία παρότρυνε τη Τεχεράνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την διεθνή κοινότητα.

    [07] Σπέκχαρτ: 'Δεξαμενή ταλέντων' η Ελλάδα για επιχειρήσεις στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    30-11-2009

    Ντάνιελ Σπέκχαρντ

    'Στην Ελλάδα υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων που είναι και τεράστιο δυναμικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν μέσω της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη'. Αυτή ήταν μια από τις αναφορές στην Ελλάδα του Aμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, κατά την ομιλία του στο 20ο Συνέδριο του Έλληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου που θα ολοκληρωθεί σήμερα με θέμα 'Η ώρα της οικονομίας'.

    Οι θέσεις του Αμερικανού πρέσβη προκάλεσαν διάφορες αντιφατικές συζητήσεις, καθώς επεσήμανε ότι οι ισχυρές οικονομίες χρειάζονται ευέλικτες αγορές εργασίας, τονίζοντας ότι η μόνιμη απασχόληση συχνά αποβαίνει δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος.

    Για την Ελληνική κυβέρνηση ο κ. Σπέκχαρντ είπε ότι 'έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να προσελκύσει κεφάλαια και επενδυτές που ψάχνουν για καινοτόμα μυαλά.... 'Η Ελλάδα βρίθει- είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος -από λαμπρά μυαλά που μπορούν να εισάγουν νέες τεχνολογίες που δεν απαιτούν μεγάλες επενδύσεις'.

    Καταλήγοντας ο κ. Σπέκχαρτ συνεχάρη την Ελλάδα για την ανάπτυξη δικτύων υποδομών και επικοινωνίας και για το νέο ενεργειακό δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εκτίμησε ότι αν προχωρήσουν αυτές οι υποδομές ως το 2020 θα προσελκύσουν τεράστιες επενδύσεις στο πεδίο αυτό με πολλά οφέλη για την ελληνική οικονομία αλλά και την οικονομική επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι θετικές αυτές προβλέψεις του κ. Σπέκχαρντ ακούστηκαν θετικά πριν την ομιλία του Υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Παπακωσταντίνου, ο οποίος στις Βρυξέλλες σήμερα στο Συμβούλιο Εκοφίν θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους μας για τα μέτρα της Ελληνικής κυβέρνησης, όπως προϋπολογισμός 2010, μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων, μεταρρύθμιση ασφαλιστικού κλπ. προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και να κερδηθεί -πράγμα που είναι πολύ πιθανόν- η παράταση για την μείωση του ελλείμματος για δύο ή και τρία ακόμη χρόνια.

    Εξ ίσου πάντως θετικά φθάνει στο Εκοφίν και η δήλωση Αλμούνια από την Κίνα και του Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, ότι 'Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει γιατί έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 1 December 2009 - 2:18:32 UTC