Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-02-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μακρύσταλ: Δεν επιδεινώνεται η κατάσταση στο Αφγανιστάν
  • [02] Σύλληψη Ταϊβανέζου για παράνομες εξαγωγές στο Ιράν
  • [03] Η Ρουμανία θα φιλοξενήσει τμήμα της αντιπυραυλικής ασπίδας ΗΠΑ
  • [04] Προβλήματα και με τα φρένα του Prius της Τογιότα
  • [05] Κατηγορίες κατά πρώην ανώτερων στελεχών της Bank of America
  • [06] Δημήτρης Δρούτσας προς Μπαν Κι Μουν: Η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της ΕΕ

  • [01] Μακρύσταλ: Δεν επιδεινώνεται η κατάσταση στο Αφγανιστάν

    05-02-2010

    O διοικητής των Αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός, Στάνλευ Μακρύσταλ, δήλωσε ότι οι συνθήκες ασφάλειας στη χώραέχουν πάψει να επιδεινώνονται, αλλά οι συμμαχικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμα αποκτήσει 'το πάνω χέρι' στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών.

    Ο στρατηγός Μακρύσταλ δήλωσε ότι η ασφάλεια του Αφγανιστάν 'αποτελεί σοβαρή υπόθεση' και ότι οι συμμαχικές δυνάμεις 'δεν κερδίζουν'.

    Όμως σε δηλώσεις του την Πέμπτη είπε ότι έχει σημειωθεί 'σημαντική πρόοδος' σε σχέση με πέρυσι.Ο στρατηγός Μακρύσταλ και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, βρίσκονται στη Τουρκία για σύνοδο με τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους.Το Αμερικανικό Πεντάγωνο δηλώνει ότι θα πιέσει το ΝΑΤΟ να στείλει περισσότερους στρατιώτες και στρατιωτικούς εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέφ Μορέλ, δήλωσε ότι η συμμαχία θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να στείλει άλλους 9 χιλιάδες στρατιώτες, αλλά τονίζουν ότι υπάρχει ανάγκη και για άλλους 4 χιλιάδες εκπαιδευτές.

    [02] Σύλληψη Ταϊβανέζου για παράνομες εξαγωγές στο Ιράν

    05-02-2010

    Πυρηνικές εγκαταστάσεις Ιράν

    Οι Αμερικανικές αρχές συνέλαβαν Ταϊβανέζο με την κατηγορία της παράνομης εξαγωγής εξαρτημάτων στο Ιράν που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τεχεράνη στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος.

    Οι ομοσπονδιακές αρχές στη Φλόριντα εξέδωσαν το ένταλμα σύλληψης του Γι Λαν Τσέν, ο οποίος και συνελήφθη τελικά τη Τετάρτη στην Γκουάμ. Ο Τσεν κατηγορείται για την εξαγωγή εξαρτημάτων από τις ΗΠΑ στο Ιράν μέσω Ταϊβάν και Χόνγκ Κόνγκ. Στα εξαρτήματα περιλαμβάνονται τουρμπίνες και ορισμένα εξαρτήματα τους, καθώς και άλλο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την βιομηχανία στρατιωτικού υλικού του Ιράν.

    Ο εισαγγελέας της Φλόριντα δήλωσε ότι οι καταγγελλόμενες ενέργειες του Γι Λαν Τσεν αποτελούν 'σοβαρή απειλή' για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αν κριθεί ένοχος ο Τσεν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 ετών και πρόστιμο μέχρι και ένα εκατομμύριο δολάρια.

    [03] Η Ρουμανία θα φιλοξενήσει τμήμα της αντιπυραυλικής ασπίδας ΗΠΑ

    05-02-2010

    Η Ρουμανία συμφώνησε να φιλοξενήσει στο έδαφος της Αμερικανικούς αναχαιτιστές πυραύλων στα πλαίσια του αναθεωρημένου σχεδίου των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, δήλωσε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας ενέκρινε το σχέδιο. Η Ρωσία αντιτίθεται έντονα στο εν λόγω σχέδιο της Ουάσιγκτον και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, το έχει χαρακτηρίσει σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών οπλοστασίων.

    Πάντως ο κ. Μπασέσκου επανέλαβε Αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν στοχεύει τη Ρωσία, αλλά αποσκοπεί στην προστασία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση του Ιράν. Τώρα και το Ρουμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία από το 2015.

    [04] Προβλήματα και με τα φρένα του Prius της Τογιότα

    05-02-2010

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών διερευνά προβλήματα με τα φρένα του δημοφιλούς υβριδικού αυτοκινήτου της Τογιότα, Prius.Αξιωματούχοι του υπουργείου δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί 124 καταγγελίες για το τελευταίο μοντέλο Prius του 2010, συμπεριλαμβανομένων και 4 καταγγελιών για συγκρούσεις. Η Τογιότα έχει παραδεχτεί πρόβλημα με τα φρένα του εν λόγω μοντέλου, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την διεθνή φήμη της εταιρείας.Η Τογιότα δήλωσε ότι πρόκειται για πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα των φρένων του Prius που προκαλεί στιγμιαία μη ανταπόκριση των φρένων.Η εταιρεία δηλώνει ότι τα φρένα αρχίζουν να ανταποκρίνονται αν ο οδηγός συνεχίσει να πατά το φρένο.

    Η Τογιότα επισημαίνει ότι έχει επιδιορθώσει το πρόβλημα στα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στην αγορά μετά την διαπίστωση του προβλήματος, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει με τα αυτοκίνητα που είχαν φτάσει στις αντιπροσωπείες πριν την διαπίστωση του προβλήματος.

    [05] Κατηγορίες κατά πρώην ανώτερων στελεχών της Bank of America

    05-02-2010

    Ο υπουργός δικαιοσύνης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, απήγγειλε κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας BankofAmerica, Κέννεθ Λιούις και του πρώην διευθύνοντος οικονομικού συμβούλου της τράπεζας, Τζόσεφ Πράις, σε σχέση με το θέμα της αγοράς της χρηματοασφαλιστικής εταιρείας MerrillLynchto 2008 στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι κύριοι Λιούις και Πράις δεν είχαν ενημερώσει τους μετόχους της BankofAmerica για τα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων χρέη της MerrillLynch, καθώς και για τα μπόνους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που η εταιρεία είχε δεσμευτεί να χορηγήσει σε υψηλόβαθμους υπαλλήλους της. Επίσης η BankofAmerica κατηγορείται ότι παραπλάνησε το Αμερικανικό δημόσιο στη προσπάθεια της να αποκομίσει δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας από το πακέτο στήριξης της οικονομίας.

    [06] Δημήτρης Δρούτσας προς Μπαν Κι Μουν: Η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της ΕΕ

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    05-02-2010

    AΚουστε τη συνέντευξη συνέντευξη με τον ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα - Download (MP3)

    AΚουστε τη συνέντευξη συνέντευξη με τον ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα - Listen (MP3)

    Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε την συνέντευξη με τον ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα

    Δ. Δρούτσας και Μπαν Κι-Μουν. Φωτ. Η.Ε. Mark Garten

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας ολοκλήρωσε τριήμερο σημαντικών επαφών με την ηγεσία της Αμερικανικής εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στην Ουάσιγκτον αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Μέσα από το αυτοκίνητό του, καθώς κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο John Kennedy για το ταξίδι του γυρισμού στην Αθήνα, ο κύριος Δρούτσας παραχώρησε τηλεφωνικά την ακόλουθη συνέντευξη στον Γιώργο Μπίστη, για την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής (VOA) και τους σταθμούς που συνεργάζονται μαζί της στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

    VOA: Κύριε Υπουργέ, είστε αυτή την στιγμή καθοδόν προς το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης για να πάρετε την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα. Στα λίγα λεπτά που απομένουν μέχρι να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο, μιλήστε μας, εάν θέλετε, για την συνάντηση που είχατε πριν λίγο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-Moon, τα θέματα στα οποία επικεντρώσατε την προσοχή σας και τις εντυπώσεις που αποκομίσατε.

    ΑΝΥΠΕΞ: Βεβαίως. Είχα την χαρά να συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Ban Ki-Moon. Ήτανε η Τρίτη συνάντησή μας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τότε που ανέλαβε η νέα Ελληνική κυβέρνηση. Είχαμε τις προάλλες και την επίσκεψη του κυρίου Ban-Ki-Moon στην Αθήνα και πιο πρόσφατα την συνάντησή μου μαζί του στο Λονδίνο.

    Όπως καταλαβαίνετε, πέρα από τα μεγάλα διεθνή θέματα και τις διεθνείς εξελίξεις εστιάσαμε την συζήτησή μας πάνω στα θέματα ιδιαίτερου Ελληνικού ενδιαφέροντος. Πρώτα από όλα η προσοχή μας στράφηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και από την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο.Με ενημέρωσε για την επίσκεψή του αυτήν και για τις εντυπώσεις του. Ήτανε βεβαίως μια άριστη ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στις εξελίξεις του Κυπριακού και από πλευράς μου να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα, η Ελληνική κυβέρνηση, στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και βεβαίως να εκδηλώσω την πλήρη υποστήριξή μας προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Χριστόφια για τις προσπάθειες που κάνει εκείνος.

    Είχα επίσης την ευκαιρία να εκφράσω στον Γενικό Γραμματέα την άποψή μας ότι δεν πρέπει να γινόμαστε όμηροι του χρόνου και των όποιων χρονοδιαγραμμάτων. Ο χρόνος δεν είναι πάντα ο καλύτερός σου φίλος. Κατά την άποψή μας η ποιότητα της λύσης που θα συμφωνηθεί δεν πρέπει να γίνει θύμα του όποιου χρονοδιαγράμματος.

    VOA: Αν κατάλαβα σωστά η Ελλάδα αποδίδει μεγαλύτερη σημασία όχι στο πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού αλλά στο πόσο δίκαιη και βιώσιμη θα είναι η επιδιωκόμενη λύση. Έτσι δεν είναι;

    ΑΝΥΠΕΞ: Βεβαίως. Δεν νοείται λύση στο Κυπριακό η οποία δεν θα σέβεται τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ούτε λύση η οποία δεν θα σέβεται τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα το λεγόμενο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.Αυτό ήταν το θέμα το οποίο τόνισα ιδιαιτέρως απέναντι στον Γενικό Γραμματέα, ότι δηλαδή δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά από μια συμφωνημένη λύση. Επιβάλλεται η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τούτο η λύση θα πρέπει να λαμβάνει αυτό το γεγονός πλήρως υπόψη της και να σέβεται πλήρως το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    VOA: Κύριε Υπουργέ,το πρόγραμμα της επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ήταν πολύ γεμάτο από σημαντικές επαφές με την ηγεσία της Αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον αλλά και με εξέχοντες παράγοντες στη Νέα Υόρκη. Φεύγοντας, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις επαφές αυτές που είχατε;

    ΑΝΥΠΕΞ: Υπάρχει μία στενή επαφή και συνεργασία με τις ΗΠΑ και για μας το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε στις επαφές μας είναι ότι βεβαίως υπάρχουν θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις μας με τη Τουρκία, όπως και το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ,αλλά η Ελλάδα δεν επικεντρώνει τη προσοχή της μόνο πάνω σ' αυτά τα θέματα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να συμβάλει στις διεθνείς εξελίξεις με πολύ εποικοδομητικό τρόπο.Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας. Στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Και αυτό ήτανε ένα θέμα το οποίο μπόρεσα να συζητήσω σ' όλες αυτές τις επαφές μου και συναντήσεις εδώ στις ΗΠΑ.

    VOA: Κύριε Δρούτσα σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε μαζί μας σήμερα. Καλό ταξίδι και πάντα καλά νέα να μας φέρνετε για την Ελλάδα.

    ΑΝΥΠΕΞ: Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 6 February 2010 - 2:18:24 UTC