Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 September 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

ANASKOPHSH KYPROY 1995

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency Documents in Elot928 Greek Directory

Ανασκόπηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1995


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 29 Δεκεμβρίου 1995 (Μ.Π.Ε.)

Ιανουάριος

Η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη διακυβερνητική διάσκεψη του 1996, η οποία όπως υποστηρίζουν οι ευρωπαϊκές χωρες και οι ΗΠΑ ότι θα αποτελέσει παράγοντα ιδιαίτερα θετικό για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακου, η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει για να προωθήσει τις προτάσεις ένταξης της Κύπρου ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης αλλά και οι απειλές για ελληνοτουρκικό πόλεμο που επισείει ο Τουρκοκύπριος Ραούφ Ντενκτάς στην περίπτωση που η Κυπρος ενταχθεί στην ΕΕ, είναι τα θέματα που χαρακτηρίζουν τον πρώτο μήνα του 1995.

Στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συνανταται στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζων Μέητζορ και συζητουν για την κατάσταση στη Μεγαλόνησο και το θέμα του καθορισμου ημερομηνίας των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια μέρα ο Ραούφ Ντενκτάς επισείει την απειλή ελληνοτουρκικου πολέμου στην περίπτωση που ενταχθεί η Κυπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιμένοντας ότι προηγουμενως πρέπει να εξευρεθει λύση στο Κυπριακό προϋποθεση της οποίας θέτει την “κυριαρχία και ισότητα των Τουρκοκυπριων”. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους προειδοποιεί την Ευρώπη ότι “θα πρέπει να εκτιμήσει κατάλληλα το όλο θέμα”.

Η Γαλλική προεδρία αναλαμβάνει να προωθήσει τις προτάσεις του Ελληνα υφυπουργου Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη.

Στι 12 Ιανουαρίου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, υπό την ιδιότητά του ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεν Ζιπέ, δηλώνει ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να δεσμευθεί για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με νέες χώρες πριν από την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996.

Στις 17 Ιανουαρίου ο Γλαύκος Κληρίδης μετά από συζήτηση με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων εγκρίνει τα κριτήρια διερευνησης των αγνοουμενων. Οι αγνοούμενοι ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: ζώντες, αγνοούμενους και οι νεκρούς.

Νέο αδιέξοδο στις προσπάθειες αναβίωσης του διαλόγου για τη λυση του κυπριακού διαπιστώνει η κυπριακή κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου, μετά την ανεπιτυχή συνάντηση του απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου Κλιντον, Ρίτσαρντ Μπιτι με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Ντενκτάς ζητά να εφαρμοστουν πρώτα τα ΜΟΕ και μετά να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες για την ουσία του Κυπριακού. Αντίθετα η ελληνοκυπριακή πλευρα επαναλαμβάνει τη θέησ της ότι δεν δέχεται την εφαρμογή των ΜΟΕ αν δεν υπάρξει κοινή βάση στην οποία να οικοδομηθούν συνομιλίες και που να κάνουν ορατή τη λύση του Κυπριακού.

Στις 27 Ιανουαρίου ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν ντεν Μπρουκ δηλώνει ότι η τελωνειακή ]mysg της Τουρκίας θα εξαρτηθει από την ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό και θέτει την Αγκυρα προ των ευθυνών της. Για το θεμα της ένταξης της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Βαν ντεν Μπρουκ υποστηρίζει “μια διχοτοτημένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μεν ανεπιθύμητη, αλλά είναι δυνατή και δεν μπορεί να εμποδιστεί από τη διένεξη με την Τουρκία. Η Κύπρος δεν μπορεί καταστεί αιωνίως όμηρος της Τουρκίας".

Φεβρουάριος

Το πράσινο φως που έδωσαν οι υπουργοι Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έναρξη διπραγματεύσεων της Κύπρου στον ευρωπαϊκο οργανισμό μετά την άρση των αντιρρήσεων της Ελλαδας στην τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας, η θετική για την Κύπρο και καταδικαστική παράλληλα για την Τουρκία έκθεση Φίνσμπεργκ που εξέδωσε το Συμβουλιο της Ευρώπης, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον της κυπριακής ειδησεογραφίας.

Στην ευρωπαϊκή επιτροπή συζητήθηκε το θεμα του αιτηματος ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να μορφώσει τη θεση που θα υποστηρίξει στο Συμβουλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων για το θέμα. Ο αρμόδιος επιτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ έκανε μια προφορική παρουσιαση της κατάστασης λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση του κοινοτικου παρατηρητή για το Κυπριακό Σερζ Αμπου.

Στις 6 Φεβρουαρίου η Ελλάδα αίρει το βέτο για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας και το 4ο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο υπό τον όρο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκη Ενωση. Ο Γλαύκος Κληρίδης εκφράζει την ικανοποίησή του.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Κυπρου στην ΕΕ και την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, δηλωνει στις 17 Φεβρουαρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη Οι ΗΠΑ θεωρουν θετικη την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπό την προϋποθεση οτι δεν θα είναι διαιρεμένη.

Η κυβέρνηση της Αγκυρας απειλεί με προσάρτηση των κατεχόμενων στην περίπτωση που ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τον ίδιο μήνα η κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της κ.Κασουλίδη θεωρεί ότι η έκθεση του Στέητ Ντιπαρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αντικειμενική όσον αφορά την κυπριακή πλευρά. Η έκθεση επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην τουρκοκυπριακή διοίκηση ενώ είναι φανερό ότι είναι υπό τον έλεγχο της Αγκυρας και εκεί έπρεπε να στραφεί η προσοχή, τονίζει η κυπριακή κυβερνηση.

Κύπριοι γιατροί υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει μια νέα μορφή του ιού του AIDS αυξάνοντας έτσι τον αριθμο του θανατηφόρου ιού σε οκτώ. Την ανακάλυψη ανακοινώνει στον τύπο ο γιατρός Λεόντιος Κωστρίκης μέλος της ομάδας επιστημόνων του Κέντρου Ερευνων για το AIDS στη Νέα Υόρκη. Ο νέος ιός που εντοπιστηκε ονομάστηκε “Ι”.

Στις 13 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Liwagk_dgr προσφωνώντας την 51η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη καταγγέλει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακου λαου από την Τουρκία. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων για τη Μεγαλόνησο.

Στις 24 Φεβρουαρίου ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ριχτερ συγκλονίζει την Κύπρο και προξενεί ανθρώπινες απώλειες και σοβαρές υλικές ζημιές. Ο σεισμός έπληξε ιδιαίτερα την περιοχή της Πάφου όπου και βρήκε τραγικό θάνατο ένα ηλικιωμένο ζευγάρι όταν η στέγη του σπιτιου τους κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε.

Τρεις μέρες αργότερα η κυπριακή κυβέρνηση καταγγέλει στα Ηνωμένα Εθνη τις μεθοδεύσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους να εκδόσει “τίτλους ιδιοκτησίας” σε Τουρκους και Τουρκοκυπριους που κατέχουν περιουσίες των ελληνοκυπρίων προσφύγων από το 1974. Κατανόηση για το ίδιο θέμα εξέφρασαν και όλοι οι πρέσβεις των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μάρτιος

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ δια του εκπροσώπου του Αμερικανού προέδρου Κλίντον, Ρίτσαρντ Μπίτι ότι υποστηρίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιας Κυπριακής Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή δύο κοινοτήτων, και η δήλωση του ειδικού αντιπροσώπου του γενικου γραμματέα του ΟΗΕ Τζο Κλαρκ ότι η διαδικασία εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα κινηθεί το Μάϊο χαρακτηριζουν την ειδησεογραφία το μήνα Μάίο.

Στις 7 Μαρτίου η κυπριακή κυβερνηση εξαπολύει δριμεία επιθεση κατά του υπουργου Εξωτερικων της Τουρκίας Μουράτ Καραγιαλτσίν για την απειλη που εκτόξευσε ότι η χωρα του θα προχωρήσει στην προσάρτηση των κατεχόμενων στην περίπτωση που αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κϋπρου με την ΕΕ πριν από τη λύση του κυπριακού. Απάντηση στις απειλες του Καραγιαλτσίν δίνει και ο προεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεν Ζιπε. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την ικανοποίησή του και χαρακτηρίζει την απαντηση του Ζιπε “κρυστάλλινη που και σαφέστατη θέση της Γαλλίας”.

Στις 15 Μαρτίου δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβανουν οι κυπριακές αρχές ενόψει της άφιξης στη Μεγαλόνησο στις 31 Μαρτιου της τουρκικής ομάδας χαντμπολ, ώστε να αποφευχθουν τυχόν επεισόδια τα οποία μπορεί να εκμεταλευτεί η Αγκυρα σε πολιτικό επιπεδο.

Ο υπουργός Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Κυπρο για να συζητήσει τη δεύτερη φάση της υλοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απονέμει στον Ελληνα υπουργό Αμυνας το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρείου Γ’.

Στις 31 Μαρτιου πραγματοποιούνται οι πανελλήνιοι μαθητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης στους οποίους λαμβανουν μέρος σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διεξαγωγή των πανελλήνιων αγώνων στην Κυπρο αποτελεί συνέχει της παράδοσης της συνεργασίας Ελλαδας -Κύπρου στον αθλητικο τομέα.

Στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς αναθέτει το σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στον “βουλευτή” του κόμματος Εθνικής Ενότητας Ολγκουν Πασιαλάρ και όχι στον πρόεδρο του κόμματος Ντερβίς Ερόγλου επειδή είναι υποψήφιος για τις “προεδρικές εκλογές”.

Οι κατοχικές αρχές απελευθερώνουν τελικά τον 55 χρονο Ελληνοκύπριο ψαρά Ανδρέα Κωνσταντίνου που απήχθη από τουρκικό πολεμικό σκάφος στις 22 Μαρτίου ενώ ψάρευε με τη βάρκα του στην περιοχή Κάππαρι Παραλιμνίου.

Απρίλιος

Η υπανάχωρηση της πρωθυπουργου της Τουρκίας Τσιλερ στις δηλωσεις που έκανε από τις ΗΠΑ, ότι η επιλυση του κυπριακού συναρτάται με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε..Ε και η επανάληψη της ανακοίνωσης των ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τη λύση της διζωνικής ομοσπονδίας είναι τα θεματα που απασχολούν την κυπριακή ειδησεογραφία.

Στις αρχές Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την έναρξη ενός δομημένου διαλόγου μεταξύ της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) και της Κυπρου, πρωτοβουλία την οποία βλέπει θετικά ο γενικος γραμματέας του Οργανισμου΄ Κουτελέΐρο. . Στην Κυπρο αντιμετωπίστηκε θετικά η δήλωση του Λαμασούρ ότι δεν προκειται να υποβληθούν ταυτόχρονα στο ευρωκοινοβούλιο τα νομικά κείμενα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κυπρου.

Στις 12 Απριλίου η πλειοψηφία της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Κυπρου συμφώνησε στην αποδοχή ότι η ένταξη της Κυπρου στην ΕΕ δεν πρέπει να συνδεθεί με κανένα τρόπο με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας. Η πλειοψηφία οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή με το σκεπτικό ότι “μια τετοια ενέργεια καθιστά την Κύπρο όμηρο της Τουρκίας”.

Στις 24 Απριλίου η κυπριακή κυβέρνηση κηρύσσει παράνομη, οργάνωση που σκόπευε να εμφανιστεί ως πατριωτική με την επωνυμία “Ελληνικός Κυπριακός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΚΑΣ). Η οργάνωση είχε σκοπό τις παρανομες δραστηριότητες για κέρδος.Η κυπριακή αστυνομία συλλαμβάνει τον Ανδρέα Κανάρη με την κατηγορία ότι έχει σχέση με την παράνομη οργανωση.

Η απόπειρα της Τουρκίας να αναγνωρίσει ως “Εθνική ομάδα” την ομάδα χαντμπολ απέτυχε καθώς η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης αρνήθηκε να θεωρήσει επίσημο τον αγώνα που οργάνωσε η τουρκική ομοσπονδία χάντμπολ με την αυτοναγορευθείσα εθνική ομάδα των τουρκοκύπριων.

Οι τουρκοκυπριακές αρχές οδηγούν κυπριακο αλιευτικό σκάφος στα κατεχόμενα και συλλαμβάνουν το τετραμελές πλήρωμα, τρεις αλλοδαπούς και έναν Ελληνοκύπριο, με την κατηγορία της παρανομης αλιείας. Μεταξύ των συλληφθέντων και ο ελληνοκύπριος Πανίκος Λοϊζίδης 34 χρονων.

Στα κατεχόμενα διεξάγονται προεδρικές εκλογές και ο Ραουφ Ντενκτάς εκλεγεται στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 62,48% έναντι 37,52% που συγκέντρωσε ο αντπαλός του Ντερβις Ερόγλου.

Μάϊος

Στο επικεντρο του ενδιαφεροντος είναι η σύνοδος του Εθνικου Συμβουλίου της Κύπρου που συνέρχεται στην Αθήνα στις 4 Μαΐου και οι μυστικές συνομιλίες στο Λονδινο ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά την έναρξη των οποίων αποδέχθηκε ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης. Στη σύνοδο του Εθνικου Συμβουλίου συμμετέχει ο Ελληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Eπιβεβαιώνεται ότι το κυπριακό αποτελεί θεμα προτεραιότητας για την ελληνική κυβέρνηση. Γίνονται αποδεκτές ομόφωνα οι καλες υπηρεσίες του γενικου γραμματέα του ΟΗΕ Μπουτρος Γκάλι ενώ τονίζεται ότι τυχόν συνομιλίες θα πρέπει να προϋποθέτουν συμφωνία σε θέματα αρχής.

Στις 17 Μαϊου η αμερικανική βουλή αποφασίζει τη διατήρηση του ύψους βοήθειας προς την Κύπρο στο επίπεδο των προηγουμενων χρόνων δηλαδή στα 15 εκατομμύρια δολαρια. Tην επομένη ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικου γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζο Κλαρκ κα ο Γκουσταβ Φεϊσέλ συναντώνται διαδοχικά με τον πρόεδρο της Κύπρου και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο Κληρίδης δηλωνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί υπόψη της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν έχει οποιαδήποτε εισήγηση ως προς την ουσία του κυπριακού.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίζεται απαισιόδοξος από τα αποτελέσματα των μυστικών διαβουλεύσεων στο Λονδίνο ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή και ελληνοκυπριακή πλευρά και τη συμμετοχή του αμερικανού εκπροσώπου Ρίτσαρντ Μπιτι, Τζιμ Γουϊλλιαμς συντοντιστή για το Κυπριακό και τον Βρετανό Κόλιν Τζένιγκς. Σκοπός των συνομιλιών η υποστήριξη των προσπαθειών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την επιλυση του προβλήματος. Δεν επιτυγχάνεται καμια βάση και η ιδέα εγκαταλείπεται.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπουτρος Γκάλι στις 24 Μαϊου υποβάλει έκθεση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία κάνει έκκληση να υπάρξει σεβασμός των ανθρωπινων δικαιωμάτων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και να επισπευθουν οι διαδικασίες ανεύρεσης των αγνοουμενων. Στα τελη του μηνός φθάνει στην Κύπρο ο επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας που διεξάγει έρευνες για τους Αμερικανούς αγνοούμενους, πρέσβης Ρόμπερτ Ντίλον.

Στις 29 Μαϊου η κυπριακή κυβέρνηση απαντά στον Ραούφ Ντενκτάς στο επίμαχο θέμα της κυριαρχίας και του ελβετικού μοντέλου που προτείνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης. “Εδω είναι Κυπρος, όχι Ελβετία” δηλωνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην κατεχόμενη Κύπρο, το καθεστώς Ντενκτάς απελευθερώνει τελικά τον ελληνοκύπριο ψαρά και τους τρεις αλλοδαπούς που ειχαν συλληφθεί και κρατηθεί με την κατηγορία της παράνομης αλιείας.

Τον ίδιο μήνα η Δημοκρατία της Κυπρου γίνεται ομόφωνα δεκτή ως μέλος της “Περιφερειακής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ιούνιος

Η ανακοινωση του Συμβουλίου Σύνδεσης Κύπρου-Ευρωπαϊκής Emysgr που συνήλθε στις 12 Μαϊου στο Λουξεμβουργο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Μεγαλονησου έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996 ειναι το μεγάλο γεγονός του μηνός. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου χαρακτηρίζει ορόσημο την απόφαση του Συμβουλίου καθώς επιβεβαιωνεται ότι δεν μπορεί να ανακοπεί η πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκη Ενωση. Παράλληλα οι “15” δηλώνουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του γενικου γραμματέα του ΟΗΕ για δίκαιη και μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 8 Ιουνιου, η κυπριακή κυβερνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το περιεχόμενο έκθεσης για την Τουρκία που συνεταξε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και στην οποία αναφέρεται ότι η Αγκυρα καταβάλλει θετικές προσπαθειες για την επίλυση του κυπριακου. Η κυβέρνηση κανει διαδοχικά διαβήματα διαμαρτυρίας: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπρου Αλέκος Μιχαηλιδης επιδίδει διάβημα στον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρίτσαρντ Μπάουτσερ Ταυτόχρονα, στην Ουάσιγκτον επιδίδει διάβημα και ο επιτετραμμένος της Κυπρου κ.Ιακωβίδης.

Η κυπριακή κυβέρνηση διαμαρτύρεται με επιστολή της στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στα μελη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα τουρκικά οχυρωματικά έργα που εκτελούν από τις 20 Ιουνίου οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στην αποστρατικοποιημένη ζώνη της Κύπρου.

Την πληρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου ανακοινώνει ότι επιθυμεί η κυπριακή κυβέρνηση και δεν αποδέχεται εισήγηση του κ.Γκάλι προς το Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μείωση στρατευμάτων κατοχής, με αντάλλαγμα τα παγωμα των αμυντικών δαπανών στη Λευκωσία. Τον ίδιο μήνα το Συμβουλιο Ασφαλείας εγκρίνει την ανανέωση της θητείας για έξι μήνες της ειρνηνευτικής δύναμης στη Μεγαλόνησο.

Στις 29 Ιουνίου ο Γλαύκος Κληρίδης απευθυνει με προσωπική επιστολή δραματική έκκληση στον Ντενκτάς να αποδεχθεί βοήθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Πενταδάκτυλο προκειμένου να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή. Ο Ντενκτάς την απορρίπτει. Η φωτιά αποτεφρώνει 70 χιλιομετρα δασικής και αγροτικής έκτασης.

Στα κατεχόμενα, εξασφαλίζει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβερνηση συνασπισμού του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κομματος του Χακι Ατουν.

Η τουρκική προπαγάνδα διεισδύει και στο διεθνές δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Χάρτες της Κύπρου με τουρκικά ονόματα και σημαίες του ψευδοκράτους καθώς και οι τουρκικές θέσεις με τις οποίες επιχειρείται πλαστογράφηση της ιστορίας προβάλλονται από το ΙΝΤERNET.

Ιούλιος

Η θλιβερή επέτειος της τουρκικής εισβολής, η επιβεβαίωση από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλιου της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η συνεχιση των τουρκικων οχυρωματικών έργων στην Πύλη της Πάφου ειναι τα γεγονότα που κυριαρχούν τον Ιούλιο. . Αμβλύνεται η αναστάτωση για την κατασκευή τουρκικών οχυρωματικά έργα μετά την επιστολή στις 12 Ιουλίου, του Συμβουλιου Ασφαλείας προς τον Γενικο Γραμματέα του ΟΗΕ στην οποία εκφράζεται πλήρης υποστηριξη στις προσπαθειες tgr ειρηνευτικής δύναμης στην Κυπρο για να εξασφαλίσει άδεια, χωρίς άλλη καθυστερηση και να επιθεωρήσει τα έργα. Το Συμβούλιο καλεί το γενικό γραμματέα να ενημερώσει το Σώμα για τα αποτελέσματα της εξέτασης στην οποία θα προβεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην περιοχή.

Στις 14 Ιουλίου αρχίζουν οι εκδηλώσεις καταδίκης για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 που κορυφώνονται στις 20 Ιουλίου. Η κυπριακή βουλή εκδίδει καταδικαστικό ψήφισμα ενώ στο μήνυμά του για τη θλιβερή επέτειο ο Γλαύκος Κληρίδης κατηγορεί την Τουρκία για ακόμη μεγαλύτερη αδιαλλαξία και ακρότητα 21 χρόνια μετά την εισβολή. Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου της εισβολής στη βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ συζητώνται όλες οι πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

Στις 28 Ιουλίου, η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη νέα ρωσική πρωτοβουλία στο κυπριακό που έχει στόχο την πραγματοποίηση σύσκεψης των πεντε μονίμων μελων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επίπεδο υπουργών για αναζήτηση διεξόδου από το αδιέξοδο στο πρόβλημα.

Ο Σερζ Αμπου, πρώην παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό και σημερινός διευθυντής του γραφείου της Ενωσης για τη Βόρειο Μεσόγειο εκφράζει την άποψη ότι η Κύπρος “βρίσκεται οριστικά στο δρόμο για την πλήρη ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη”.

Τον ίδιο μήνα η Ενωση Αθλητικογραφων της Κύπρου (ΕΑΚ) ανταποκρίνεται σε κάλεσμα για βοήθεια τουρκοκύπριου αθλητή ο οποιος μετά από ατυχημα καθηλώθηκε σε αναπηρική καρέκλα. Το κατοχικό καθεστώς απορρίπτει προσφορά 10 χιλιάδων δενδρυλλίων από την Κυπριακή κυβέρνηση για αναδάσωση της καμένης περιοχής του Πενταδάκτυλου

Αύγουστος

Η επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του Αμερικανού προέρου Κλιντον, Τζωρτζ Στεφανόπουλου στην Τουρκία, Λευκωσία και Αθήνα για να συζητήσει το κυπριακό, μονοπωλουν τα γεγονότα του Αυγουστου. Ο κ.Στεφανόπουλος που δεν κόμισε καμια πρόταση ή σχέδιο των ΗΠΑ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επαναλαβε το άμεσο ενδιαφερον του Αμερικανου προέδρου για το θέμα και υποστηριξε ότι η λύση του Κυπριακού περιλαμβάνεται στα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ότι η Ουάσιγκτον τάσσεται υπερ της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

Στις αρχές του Αυγούστου, νομοσχέδιο που καλεί τον πρόεδρο Κλίντον να αναλάβει προσπάθεια σε συνεργασία με την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και για διερεύνηση του προβλήματος των εγκλωβισμένων κατατεθηκε στην αμερικανική βουλή.

Στις 11 Αυγούστου ο Μπιλ Κλίντον ζήτησε από τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Ντεκ Σπριγκ να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για το κυπριακό. Ο Αμερικανός πρόεδρος στην τελευταία διμηνιαία του έκθεση για το Κυπριακό χαρακτηρίζει την απόφαση της ΕΕ για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο ως πρόσθετο κίνητρο για την επιλυση του κυπριακου προβλήματος.

Εξάλλου τον ίδιο μήνα ο ο πρόεδρος της Επιτροπής Diehm~m Σχέσεων της Αμερικανικής βουλής Μπεν Γκίλμαν προτείνει συνάντηση Κορυφής των ηγεσιών της Ελλαδας, Τουρκίας , Κύπρου, ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Στις 30 Αυγουστου ο Κύπριος πρόεδρος με επιστολή του στο γενικο γραμματέα του ΟΗΕ καταγγέλει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα και τον εξαναγκασμό τους απο το κατοχικό καθεστώς να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα.

Παρά τις περι αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Αγκυρας συνεχίζεται ο εποικισμός της κατεχόμενης απο τουρκικά στρατεύματα βόρειας Κύπρους, με Τούρκους έποικους, αποκαλύπτει τουρκοκυπριακή εφημερίδα. Στη θαλάσσια περιοχή του Ζυγίου κατέπεσε στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος. Το Μάιο ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρόμπερτ Ντίλον, επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας, εγκαθίσταται στην Κύπρο προκειμένου να διεξάγει έρευνα για την τύχη των πεντε Αμερικανών αγνοούμενων.

Σεπτέμβριος

Η διαπίστωση εμπλοκής και αδιεξόδου στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακου στην έκθεση έκθεση που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέα του ΟΗΕ στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμου, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ινονού ότι οι προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δυσχεραινουν την επιλυση του κυπριακού καθώς και το ψήφισμα στις ΗΠΑ από τη βουλή των Αντιπροσώπων για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου που δέχθηκε με ικανοποίηση η κυπριακή κυβέρνηση είναι τα σημαντικοτερα γεγονότα του Σεπτεμβρίου.

Καμμια νέα πρωτοβουλία στο κυπριακό δεν έχουν εκδηλώσει τα Ηνωμένα Εθνη, δηλώνει στις 18 Μαρτίου ο Γκουστάβ Φεϊσέλ μετά τη συναντησή του με τον Κληρίδη. Τα Ηνωμένα Εθνη εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους ώστε να προσωρήσει η διαδικασία. Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών των ΗΠΑ για να βγει η παρούσα φάση του Κυπριακου απο το αδιέξοδο ο Μπάουτσερ συναντάται στη Λευκωσία με τον Κληρίδη.

Το μήνα αυτό, επι Ισπανικής προεδρίας, αρχίζει ουσιαστικά ο δομημένος διάλογος Κυπρου-ΕΕ. Ο Ισπανός υφυπουργός Εξωτερικων για θέματα ΕΕ Κάρλος Γουεστεντορπ χαρακτηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "ανέκκλητη".

Στις 20 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στην Κύπρο η 4η Διάσκεψη των Μεσογειακών χωρών με τη συμμετοχή 250 αντιπροσώπων των μεσογειακών χωρών.

Στις 25 Σεπτεμβρίου αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στην ετήσια άσκηση "Νικηφόρος", γεγονός που προκαλεί ενθουσιασμό στον κυπριακό λαό. Τουρκικά αεροσκάφη που παρακολουθούν την άσκηση παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κληρίδης δηλωνει ότι θα προβουν σε διεθνή διαβήματα. Ενημερώνεται ο γενικος γραμματέας του ΟΗΕ.

Δύο ελληνοκύπριοι μέλη του προσωπικού της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, απήχθησαν από τις κατοχικές αρχες. G ΟΥΝΦΙΚΥΠ καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους.

Οκτώβριος

Τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ επιδίδουν στον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντεντκάς έγγραφο όπου καταγραφονται έξι βασικές πτυχες του κυπριακού και ζητουνται οι θέσεις των δύο πλευρών. Η άρνηση της παραλαβής του από τον τουρκοκύπριο ηγέτη γιατί στο έγγραφο περιλαμβάνεται αναφορά στην ένταξη της Κυπρου στην ΕΕ πριν απο τη διευθέτηση του Κυπριακού καθώς και η αποστρατικοποίηση της Μεγαλονήσου για την οποία κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ μονοπωλούν το ενδιαφέρον των γεγονότων του μήνα.

Η κυπριακή κυβέρνηση διατυπώνει τις θεσεις στα έξι σημεία του εγγραφου, που είναι η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, η αποστρατικοποίηση, το εδαφικό, η ένταξη της Κύπρου ΕΕ και οι μεταβατικές διατάξεις. Ωστόσο ο πρόεδρος Κληρίδης εμφανίζεται απαισιόδοξος καθως δηλώνει από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται ότι δεν περιμενει καμια εξέλιξη στο Κυπριακό ως το τέλος του χρόνου

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ρίτσαρντ Μπάουτσερ μετά τη συνάντησή του με τον Γλαύκο Κληρίδη διαπιστώνει ανυπαρξία κοινού εδάφους μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς Την ίδια ωρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβανει την παγια θέση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου σύμφωνα με την οποία η λύση του Κυπριακου θα εδράζεται στην αρχή της Ομοσπονδίας.

Τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα κατασκευάζουν νέα στρατιωτικά έργα στην περιοχή της Πάφου στη Λευκωσία. Το έργο προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως "περίπτερο" για τις αναγκες δήθεν παιδικού πάρκου.

Στις 19 Οκτωβρίου η επιτροπή παρακολούθησης του κυπριακού της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης σε έκθεσή της τονίζει την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων απο την Κυπρο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικων Χόλμπρουκ επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ επιθυμουν στην Κύπρο ένα ενιαίο νησί με δύο κοινοτητες, χωρίς το διαχωριστικό τείχος στη μέση. "Μετά το βοσνιακό σειρά έχει η Κύπρος, δηλώνει ο Χόλμπρουκ.

Στα κατεχόμενα παραιτείται ο λεγομενος "αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης των τουρκοκυπρίων Οζκερ Οζγκιουρ επικρίνοντας παράλληλα τον Ντενκτάς ότι επιδεικνυει κατά τους τελευταίους έξι μήνες αρνητική διάθεση στη λύση του Κυπριακού Αυγουστος

Το κατοχικό καθεστώς μοιράζει τον Πενταδάκτυλο. Χιλιάδες εκτάρια δασικής γης που κάηκαν τον Ιουνιο στη μεγάλη πυρκαγιά γίνονται οικόπεδα και χωράφια σε διάφορες κατηγοριες "δικαιούχων" και ιδιαίτερα στους εποικους.

Νοέμβριος

Το Νοέμβριο οι διακαδικασίες για την εξεύρεση λυσης στο κυπριακό βρίσκονται σε "νεκρό σημείο" γεγονος που δημιουργεί στον κυπριακό λαό απαισοδοξία. Οσον αφορά στο hela της προενταξιακής πορείας της Κύπρου εξελίσσεται ικανοποιητικά και στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται η πρώτη στο πλαίσιο του δομημένου διαλόγου συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου.

O προεδρεύων του Συμβουλιου Ισπανός Χαβιε Σολάνα και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολλανδός επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ υποστηριξαν ότι η προσαρμογή της Κύπρου στα κοινοτικά κεκτημένα προχωρα χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο.

Το Νοέμβριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Ζιράκ εκφράζει την υποστηριξή του στην ένταξη της Κυπρου στην ΕΕ και δηλωνει την προθυμία της χώρας του να βοηθησει στην αναζήτηση δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον εκφράζει την ανησυχια του για την έλλειψη προόδου στο θεμα της Κύπρου, στην διμηναία έκθεσή του για το Κυπριακό.

Στις 3-10 Νοεμβρίου στη Λευκωσία πραγματοποιείται το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ερευνητικών Ιδρυματων του Ελληνισμού με θέμα "Ο Ελληνισμός στο Παγκόσμιο Χωριό". Ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης μιλώντας στο συνέδριο εκφράζει προθυμια να βοηθήσει στην προσπαθεια επίλυσης του Κυπριακου καθόσον ασχολήθηκε με το θέμα από το 1954.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας που συνήλθαν στη Νέα Ζηλανδία από τις 10-13 εκδίδουν ψήφισμα με το οποίοι επαναλαμβάνουν η υποστήριξη στην ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλούν με επώνυμη αναφορά για την ταχεία αποχώρηση απο την Κύπρο όλων των τουρκικών στρατευματων και των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων στα σπιτια τους και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων. "Ειναι το πιο δυνατό ψήφισμα που έχει εξασφαλιστεί για την Κύπρο. Αγγίζει την ουσία του προβλήματος" δηλωνει ο Κύπριος προεδρος.

Με ειρηνικές και μαζικές εκδηλώσεις ο ελληνισμός της Κυπρου καταδικάζει για άλλη μια φορά το κατοχικό "ψευδοκράτος" με αφορμή τα 12 χρονια της ανακήρυξης του και διαδηλωνει την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει τον αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου. Την επέτειο του ψευδοκράτος συνεχάρη μονο η Τουρκία.

Στα κατεχόμενα συνεχίζει να κρατείται από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα ο 19χρονος εθνοφρουρός Γιώργος Καρροτσάκης. Τα Ηνωμένα Εθνη επιβεβαιώνουν την παράνομη κρατησή του. Πραγματοποιουνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, σημειώνονται συμπλοκές και τραμαυτίζονται ελαφρά μαθητές.

Το 10ο κόμμα με την επωνυμία "Ισλαμικό Κομμα Επαγγελίας", που όπως λέγεται έχει ισχυρους δεσμούς με το τουρκικό Κομμα Ευημερίας του Ερμπακάν, ιδρύεται στα κατεχόμενα.

Δεκέμβριος

Η έκθεση του γενικου γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακο προς το Συμβουλιο Ασφαλείας στην οποία χαρακτηρίζει ως "απαράδεκτο το στάτους κβο στην Κύπρο" και καταγγέλει τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα καθώς και η αλλαγή στη στάση του Ραούφ Mtemjt\r όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και η απόφαση των ΗΠΑ να πωλήσει υπερσυγχρονους πυραύλους στην Τουρκία σηματοδοτουν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου.

Ο κ.Μπούτρος Γκάλι τονίζει στην εκθεσή του την αναγκαιότητα της παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Σε οριακή απόκλιση των γνωστών του θέσεων επιδίδεται ο Ντενκτάς. Αποσύρει την απειλή ένωσης των κατεχόμενων με την Τουρκια στην περίπτωση που η Κυπρος ενταχθεί στην ΕΕ. Ωστόσο προειδοποιεί ότι σ'αυτήν την περίπτωση οι Τουρκοκύπριοι θα υπογράψουν με την Τουρκία συμφωνίες παρόμοιες με αυτές που θα εχει υπογραψει η Λευκωσία με την ΕΕ.

Την αλλαγή στη στάση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραουφ Ντενκτάς στο θεμα διαπιστώνουν και τα Ηνωμένα Εθνη μετά την επίδοση της πρότασης Ντενκτάς στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας απο τους Αμερικανους.

Στις 13 Δεκεμβριου το Εθνικο Συμβουλιο της Κύπρου απορρίπτει το δεύτερο έγγραφο που παρέδωσε ο Μπαουτσερ στον Κληρίδη και στο οποίο ο Ντενκτάς πρότεινε την ένταξη της Ομόσπονδης Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπό την προϋποθεση να αναγνωριστεί η κυριαρχία και η πολιτική ισότητα των τουρκοκυπριών.

Η κυπριακή κυβέρνηση διαμαρτύρεται στις ΗΠΑ για την απόφασή της να εξοπλίσει την Τουρκίας με 120 υπερσύγχρονους πυραυλους ATAMCMS. Ο πρόεδρος Κληρίδης χαρακτηρίζει την απόφαση ως μη φιλική ενέργεια. Ζητείται η διασφάλιση ότι τέτοια όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 20 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλωνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση στο Κυπριακό η οποία θα αφήνει τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, ουτε όμως λυση που θα εμποδίζει τους πρόσφυγες να επανέλθουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Η κυπριακή κυβερνηση προβαίνει σε διαβημα διαμαρτυρίας προς τους πρέσβεις των πεντε μονίμων μελών του Συμβουλιου Ασφαλείας για την ποινή που επέβαλε το ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα στον Γιάννη Αποστολίδη που κρατείται παράνομα από τις 16 Νοεμβρίου.

Περιοδεία στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθηνα-Αγκυρα αναγγέλεται ότι θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στις 22-23 Ιανουαρίου 1996 για συνομιλίεςμε τον Κληρίδη και τον Ντενκτάς. Θα τον συνοδεύει ο προεδρικός απεσταλμενος Ρίτσαρντ Μπιτι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
mpa2html v3.01 run on Friday, 29 December 1995 - 18:18:41