Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

ANASKOPHSH ELLADOS 1995

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency Documents in Elot928 Greek Directory

Μια ανασκόπηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1995


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 29 Δεκεμβρίου 1995 (Μ.Π.Ε.)

Η ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης για τη βελτίωση των ελληνοσκοπιανών σχέσεων, η βαρεια ασθένεια του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και η σύγκληση για πρώτη φορά στα χρονικά του παγκοσμίου συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ήταν μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα του χρόνου που έφυγε. Γεγονότα που σφράγισαν ανεξίτηλα τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αλλά και άνοιξαν το δρόμο για μια νέα εποχή. Παρουσιάζοντας την ανασκόπηση που ακολουθεί, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσπάθησε να καταγράψει τις σημαντικότερες εξελίξεις που διαδραματίστηκαν στον ελληνικό χώρο στη διάρκεια του 1995.

Ιανουάριος

Από τις 4 έως τις 9 του μήνα ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται τη Συρία και την Ιορδανία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Ελλάδας για το Μεσανατολικό.

Στις 8, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κρανιδιώτης χαρακτηρίζει ως εθιμοτυπική συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου η οποία δεν ήταν μυστική, την επαφή που είχε ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Βουδαπέστη με τον Πρόεδρο Γκλιγκόρωφ και τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Στέβο Τσερβένκοφσκι. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διαψεύδει τις πληροφορίες περί μυστικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων και τονίζει ότι όσο ο ίδιος είναι πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υπάρξει μυστική διπλωματία.

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν συναντάται ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ που στο διάστημα 10-13 πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ.

Στις 11 του μήνα συναντάται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ.Κρανιδιώτης με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλαίν Ζυπέ με θέμα τις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.Εκφράζεται αισιοδοξία για μια λύση που προβλέπει χρονοδιάγραμμα ένταξης της Κύπρου μετά τη λήξη της Διακυβερνητικής του '96 και στο ενδιάμεσο διάστημα συμμετοχή της Κύπρου στις διαδικασίες της κοινότητας. Σε αντιστάθμισμα η Ελλάδα θα άρει το βέτο για την τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας - Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" στις 8 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προτείνει απευθείας και χωρίς όρους διάλογο της Ελλάδας με την Αλβανία και τα Σκόπια και συνιστά στην Ελλάδα να συνεχίσει το διάλογο με την Τουρκία. Μια βδομάδα αργότερα ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου Κλίντον

Στις 16 υπερψηφίζεται στη Βουλή η αναστολή της δίωξης του Jymstamt_mou Μητσοτάκη, του Ανδρέα Ανδριανόπουλου και του Γιάννη Παλαιοκρασσά για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Στις 18 η διεύθυνση κλιματολογίας της ΕΜΥ δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι ο φετινός χειμώνας είναι ο πιο κρύος από το 1959 για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Περισσότερα από 450 χωριά στη βόρεια ορεινή χώρα έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια.

Την ίδια μέρα ευθύνες σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της χώρας ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιρρίπτει ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας για το Σκοπιανό σε συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών.

Στις 26 του μήνα συνομιλίες έχει στο Βελιγράδι με το Σέρβο Πρόεδρο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με θέμα τη βοσνιακή κρίση.

Την ίδια μέρα αναβάλλει την επίσκεψή του στο Αουσβιτς όπου θα συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, μετά την εμμονή της Πολωνίας να αναρτήσει στην τελετή τη σημαία των Σκοπίων με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Στις 30 Ιανουαρίου το ενδιαφέρον στρέφεται στην Αίγυπτο. Δύο επιγραφές που ανακαλύφθηκαν σε Μακεδονικό τάφο στην όαση Σίβα, είναι τα στοιχεία στα οποία στηρίζει η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή τη βεβαιότητά της ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Φεβρουάριος

Την 1η Φεβρουαρίου συζητείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδος, για τα οικονομικά αντίμετρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των Σκοπίων.Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο.

Την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων.Καραμανλής παρεμβαίνει στο θέμα της εκλογής νέου Προέδρου και δηλώνει ότι καλό θα είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του διαδόχου του.

Την έρημο της Σίβα επισκέπτεται στις 2 του μήνα η ελληνική αρχαιολογική αποστολή η οποία εξετάζει τα ευρήματα και τον τάφο που πιστεύεται ότι είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου. Στις 6 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος μετά την επιστροφή στην Ελλάδα της αρχαιολογικής αποστολής σημειώνει ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο μακεδονικός τάφος ανήκει στο Μέγα Αλέξανδρο.

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε στις 2 Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση για τον αποκλεισμό της από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Ιταλίας με θέμα την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει μια μέρα αργότερα ότι το ελληνικό βέτο στην τελωνειακή Ένωση Τουρκίας - ΕΕ θα αρθεί μόνο αν παρασχεθούν εγγυήσεις για το Κυπριακό.

Συνεδριάζει στις 6 του μήνα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Η ελληνική πλευρά αποσπά τη συμφωνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ε.Ε. με αντάλλαγμα την άρση των ελληνικών epivuk\neym για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Ε.Ε. Την ίδια μέρα απορρίπτεται η πρόταση που είχε καταθέσει στις 25 Ιανουαρίου στη βουλή η Νέα Δημοκρατία για τη σύσταση επιτροπής με έργο την εξέταση του "πόθεν έσχες" των πολιτικών αρχηγών. Έντονο κλίμα δημιουργήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ.κυρίως για το θέμα της κατοικίας του πρωθυπουργού.

Άρχισε στις 8.2 η δίκη των τεσσάρων Ελλήνων μειονοτικών στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο των Τιράνων. Η πρωτόδικη ποινή τους μειώνεται σε φυλακίσεις με πενταετή αναστολή και την επόμενη μέρα αποφυλακίζονται.

Ο πρωθυπουργός Ανδρ.Παπανδρέου αποδέχεται στις 8 Φεβρουαρίου την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κουβελάκη. Ο κ. Κουβελάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το επεισόδιο που φέρεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ του και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Αντώνη Λιβάνη.

Στις 10 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός με επιστολή του προς τους 14 ομολόγους του στην Ε.Ε. προσπαθεί να τροποποιήσει προς όφελος της Ελλάδας την κατ' αρχήν συμφωνία για το θέμα της Τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας-Ε.Ε όμως το αίτημά του απορρίπτεται στις 14 σε συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε.

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Γιουγκοσλαβίας Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς έχει στη Θεσσαλονίκη στις 10 του μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας με θέμα την κατάσταση στα Βαλκάνια. Ο Κάρολος Παπούλιας διατυπώνει την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την άρση του εμπάργκο από τις χώρες που πλήττονται από αυτό.

Στις 12 Φεβρουαρίου το ΚΚΕ ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να συμπράξει με κανένα κόμμα και την επόμενη μέρα η Ν.Δ. προτείνει ως υποψήφιο Πρόεδρο τον Αθανάσιο Τσαλδάρη και η Πολιτική Άνοιξη τον Κωστή Στεφανόπουλο.

Στις 15 το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου.

Ιερά Σύναξη για τη Μακεδονία πραγματοποιείται στον Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης στις 15 με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Άκαρπη στις 24 αποβαίνει η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή.για την ανάδειξη του νέου Προέδρου.

Επερώτηση προς το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε,. κατέθεσε στις 27 ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος για τις νέες απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μουράτ Καραγιαλτσίν ότι σε περίπτωση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ η Τουρκία θα ενσωματώσει το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Την τελευταία μέρα του μήνα συνάντηση με το Σέρβο πρόεδρο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς είχε ο Πρόεδρος της Ν.Δ Μιλτιάδης Εβερτ. στο Βελιγράδι με αντικείμενο τη βοσνιακή κρίση.

Μάρτιος

Επαναλαμβάνεται την πρώτη του μήνα η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της κοινότητας με θέμα την τελωνειακή Ένωση Τουρκίας - Ε.Ε jai στις 3 Μαρτίου επέρχεται συμφωνία μεταξύ των "15" για τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου και την ενίσχυση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας με αντάλλαγμα την άρση του ελληνικού εμπάργκο για την τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας - Ε.Ε.

Άκαρπη αποβαίνει στις 2 Μαρτίου και η δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 8.του μηνός πραγματοποιείται η τρίτη ψηφοφορία και ο Κωστής Στεφανόπουλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 181 ψήφους (170 του ΠΑΣΟΚ & 11 της ΠΟΛ.Α.) και στις 10/3 ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ίδια μέρα είχαν συνομιλίες στην Αθήνα με αντικείμενο τις διαδικασίες επίλυσης της βοσνιακής κρίσης είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βοσνίας και Ιράν.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σε όλη τη χώρα οι αγρότες και οι επαγγελματοβιοτέχνες, καθώς και οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών διαμαρτυρόμενοι για τη φορολόγησή τους με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων. Αμετάβλητη παραμένει η θέση της κυβέρνησης ως προς το σύστημα φορολόγησης όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 23.3 δηλώνει ότι θα υπάρχει μέριμνα για τους χαμηλόμισθους, τους αγρότες και τους συνταξιούχους.

Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται στις 9/3 εναντίον συγκεντρωμένων συνταξιούχων που ζητούσαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 5 άτομα. Τη συγγνώμη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως εκφράζει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής.

Διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποιεί στις 13/3 ο Υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας και συναντάται με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας.

14-17/3 Αρχίζει στη Ν.Υόρκη νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό μεταξύ του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σαϊρους Βανς, του μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Χρήστου Ζαχαράκη και του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Στέβο Τσερβένκοφσκι. Στις 20.3 ο Κάρολος Παπούλιας εξαγγέλλει ότι οι συνομιλίες Ελλάδος Σκοπίων στη Ν.Υόρκη θα αρχίσουν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου υπό τον διεθνή μεσολαβητή Σαϊρους Βανς.

15/3 Τρομοκρατική επίθεση με δύο ρουκέτες εξαπολύεται εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία καταδικάζει την επίθεση. Η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη" αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με προκήρυξή της προς την εφημερίδα "Έθνος",ύστερα από 13 μέρες (28 Μαρτίου ).

17/3 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλο έχει ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου ο οποίος ανακοινώνει τη σύσταση τριών εθνικών επιτροπών για τα εθνικά θέματα, την Παιδεία και τη Δημόσια Διοίκηση.

Στις 19 του μήνα συλλαμβάνονται κοντά στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, στην ελληνοαλβανική μεθόριο τρεις Έλληνες και τέσσερις Βορειοηπειρώτες στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν αυτόματα όπλα και πιστόλια. Στις έρευνες που διεξήχθησαν στα σπίτια τους και στα σπίτια γνωστών τους στην Αθήνα βρέθηκαν προκηρύξεις του ΜΑΒΗ (Μετώπου για την Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου). Οι συλληφθέντες pqovukaj_fomtai στις 23/3 στις φυλακές Ιωαννίνων. Στις 20.3 ο Υπουργός Εξωτερικών Κ.Παπούλιας κάνει λόγο για κύκλους που δρουν ανθελληνικά και δημιουργούν προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Α.Σερέκι εκφράζει τη θέση ότι δε θα υπάρξουν επιπτώσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ συμμετέχει (29 Μαρτίου) σε διάσκεψη με θέμα την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση.

Την παραίτησή του υποβάλλει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής (29/3) επικαλούμενος λόγους συνείδησης και πολιτικής διαφωνίας, μπροστά στο ενδεχόμενο επέμβασης των ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ο Σήφης Βαλυράκης ορίζεται νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Απρίλιος

Στις 3 του μήνα αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με την προειδοποίηση ότι θα επαναληφθούν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αποκαθίσταται η κυκλοφορία των οχημάτων. Στις 5/4 η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης εξαγγέλλει ευνοϊκά μέτρα για τους αγρότες.

Στις 6 Απριλίου ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Φράνσις Τζέικομπς προτείνει την απόρριψη της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδος για το εμπάργκο κατά των Σκοπίων.Αναφέρει όμως ότι δεν μπορεί να αποφανθεί επί της ουσίας στη διαφορά Ελλάδας-Σκοπίων.

Στις 6/4 πεθαίνει μετά τρεις μέρες νοσηλείας στην εντατική μονάδα του Θεραπευτηρίου "Υγεία" ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς.

Την ίδια μέρα διεξάγονται στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας οι φοιτητικές εκλογές στις οποίες το ποσοστό της αποχής κυμάνθηκε από 50 έως 60%. Στο Α.Π.Θ. η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πήρε ποσοστό 42,7% ενώ η ΠΑΣΠ 19,5%, οι νέοι Ορίζοντες 5,2% και οι Αριστερές κινήσεις 10,1%.

Δεν πραγματοποιήθηκε στις 6/4 στη Ν.Υόρκη η συνάντηση εκπροσώπων Ελλάδας και Σκοπίων υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Σαϊρους Βανς καθώς τα Σκόπια δεν απάντησαν στην πρόταση του κ. Βανς.

Στις 8 και 9 Απριλίου διεξάγεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 3.075 υπαλλήλων στο Δημόσιο κατά τα πρότυπα των γενικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Η αποχή έφτασε το 60%.

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αναδρομικά το ειδικό μηνιαίο επίδομα των 18 χιλιάδων δραχμών που έχει θεσπιστεί για την τριετία 1989-1992 και είχε δοθεί επιλεκτικά σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Αυτό αποφάσισε (13.4) το Συμβούλιο Επικρατείας αφού έκρινε αντισυνταγματική την κατ΄εξαίρεση καταβολή του επιδόματος.

Πραγματοποιείται στις 14 η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των Παρευξείνιων χωρών που ασχολείται με οργανωτικά θέματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία tou δίδει έμφαση στη σημασία της οικονομικής περιφερειακής συνεργασίας και επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί γέφυρα σύνδεσης με την ΕΕ.

Συμφωνία για την ίδρυση δύο Ελληνικών Γενικών Προξενείων στη Ρωσία και ενός Ρωσικού στη Θεσσαλονίκη υπογράφουν στην Αθήνα (15/4) οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κάρολος Παπούλιας και Αντρέϊ Κόζιρεφ.

Στις 20/4 συναντώνται στις Βρυξέλλες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με βασικό θέμα τη διαφωνία Ελλάδας - Τουρκίας που παρεμποδίζει τις διαδικασίες εφαρμογής του νατοϊκού προϋπολογισμού.

Συναντώνται στην Τεχεράνη (29/4) οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βοσνίας και του Ιράν με θέμα τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Βοσνία.

Μάιος

Διήμερη επίσκεψη στη Θράκη και περιοδεία σε χωριά μουσουλμάνων πραγματοποιεί στις 2 και 3 του μήνα ο Τούρκος Υπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιλντιρίμ Ακτουνά. Σε δηλώσεις του αμφισβητεί ανοιχτά τη συνθήκη της Λωζάννης και αποκαλεί τους μουσουλμάνους της Θράκης "Τούρκους αδελφούς". Στις 3/5 επεισόδια σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη έξω από το Τουρκικό προξενείο όπου δόθηκε δεξίωση προς τιμήν του κ. Ακτουνά ο οποίος αποδίδει στις ελληνικές αστυνομικές αρχές την ευθύνη για τα επεισόδια. Στις 5 Μαίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος χαρακτηρίζει ανυπόστατες, απαράδεκτες και συκοφαντικές τις δηλώσεις Ακτουνά και το ελληνικό ΥΠΕΞ αποκλείει την υπογραφή συμφώνου φιλίας με την Τουρκία.

Κοινή σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου πραγματοποιείται στις 4/5 στην Αθήνα με θέμα το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει γεγονός υψίστης σημασίας την ομοφωνία κυπριακής ηγεσίας και ελληνικής κυβέρνησης πάνω στις βασικές αρχές χειρισμού του Κυπριακού.

Με τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς συναντάται στις 5/5 ο Υπουργός εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας στο Βελιγράδι.

Πτώση του πληθωρισμού κάτω του 10% για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια ανακοινώνει την ίδια μέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

8-9 Μαίου Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Παρίσι και τη Ρωσία για την επέτειο των 50 χρόνων από τη λήξη του Β' Παγκ.Πολέμου συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από 10 έως 20/5 ο αρχηγός της Ν.Δ.Μιλτιάδης Εβερτ.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου έχει στις 11/5 η Γερμανίδα Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή ανάπτυξη Μόνικα Βουλφ Ματίες η οποία ανακοινώνει ότι η χώρα μας θα εισπράξει 14 εκατομμύρια ECU από τα Κοινοτικά Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 1994-1999.

13/5 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών. Πάνω από 30 κάτοικοι μεταφέρονται στα νοσοκομεία, ελαφρά ευτυχώς τραυματισμένοι, πάνω από 1000 σπίτια ισοπεδώνονται, οι άστεγοι ξεπερνούν τους 4.000, το κόστος των ζημιών ξεπερνά τα 20 δισ. δρχ, περισσότερα από 5.000 σπίτια κρίνονται κατεδαφιστέα και 7.000 χρειάζονται επισκευές. Κυβερνητικά κλιμάκια μεταβαίνουν στις σεισμόπληκτες περιοχές προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών και να τις αποκαταστήσουν, ενώ στις 27/5 ο ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης ανακοινώνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων περιοχών που περιλαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση και τη στεγαστική αποκατάσταση των σεισμοπαθών καθώς και για την ανασυγκρότηση των παραγωγικών μονάδων.

Την Ελλάδα επισκέπτεται ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Βίλυ Κλάες (16- 17/5) και στη συνέχεια μεταβαίνει στην Τουρκία. Η άφιξη του κ. Κλάες στην Ελλάδα σχετίζεται με τα εκκρεμή θέματα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και με την εγκατάσταση του stqatgce_ou του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη.

Την απόφασή τους για διαρκή αλληλοενημέρωση έτσι ώστε να προωθηθεί η κοινή πρωτοβουλία για ειρήνευση στη Βοσνία επαναλαμβάνουν σε συνάντησή τους στις 21/5 στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας και του Ιράν Αλί Ακμπάρ Βελαγετί.

Κατατίθεται στις 30/5 στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.

Ιούνιος

Η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας κυρώνεται στη 1/6 από την ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εκχωρεί στις 8/6 στην κυβέρνηση τις αναγκαίες αρμοδιότητες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Τουρκίας αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.

Ανακοινώνονται στις 2 και στις 8 Ιουνίου από το ΑΣΕΠ τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις προσλήψεις στο δημόσιο που έγινε στις 8 και 9 Απριλίου

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βοσνία ενώ στις 5/6 οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Κ.Παπούλιας και Γ.Αρσένης μεταφέρουν τις ελληνικές προτάσεις για την εκτόνωση της κρίσης σε συνάντησή τους με τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον ηγέτη των Σέρβων Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στις 6/6 η Ελλάδα εντάσσεται ως πλήρες μέλος στην κοινοβουλευτική συνέλευση της ΟΣΕΠ.

Στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που συνεδριάζει στις 8/6 στο Παρίσι με θέμα τη βοσνιακή κρίση συμμετέχει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Συναντήσεις με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Βίλυ Κλάες και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Γουίλιαμ Πέρι έχει ο υπουργός Άμυνας Γ.Αρσένης στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Στις 15 Ιουνίου δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 6,1 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζουν το Αίγιο. 26 νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού. Τα θύματα διέμεναν σε μία πολυκατοικία και ένα ξενοδοχείο τα οποία κατέρρευσαν ολοκληρωτικά με το σεισμό. Σωστικά συνεργεία από την Ελλάδα, την Ελβετία και την Γαλλία προσπαθούν να διασώσουν τους εγκλωβισμένους. Στις 23/6. ο ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Ο Υπουργός Τουρισμού Διονύσης Λιβανός υποβάλλει την παραίτησή του (21/6) ενώ στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό τονίζει πως τέθηκε εκτός κυβέρνησης όταν πληροφορήθηκε την απόφαση κατάργησης του διαγωνισμού για το Καζίνο του Φλοίσβου. Στις 23/6 ορκίζεται νέος υπουργός Τουρισμού ο Νίκος Σηφουνάκης.

Στις Κάννες πραγματοποιείται στις 26 και 27 Ιουνίου η σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με θέμα το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Ο κ.Παπανδρέου αντιδρά έντονα στην πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού να κληθεί η Τουρκία στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και στο αίτημα του Γάλλου Προέδρου και του Γερμανού ΥΠΕΞ να άρει η Ελλάδα το elp\qcjo κατά της ΠΓΔΜ.

Αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. και μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το θέμα της παρουσίας βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. στο γάμο του γιου του τέως βασιλιά της Ελλάδος Παύλου Γλίξμπουργκ που θα γίνει στις 1.7.1995 στο Λονδίνο.

Ιούλιος

Το πρωί της 3ης Ιουλίου 4.000 Γιουγκοσλάβοι "πολιόρκησαν" την ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι και προκάλεσαν καταστροφές στο κτίριό της. Αιτία ήταν η ένθερμη υποστήριξη των Ελλήνων φιλάθλων προς την ομάδα της Λιθουανίας κατά τη διάρκεια του τελικού αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ μεταξύ των ομάδων Γιουγκοσλαβίας και Λιθουανίας. Τα επεισόδια αυτά καταδίκασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας.

Την επόμενη ημέρα ο Υπουργός Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης επισκέφθηκε την Αλβανία και υπέγραψε πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας.

Στις 6-8 Ιουλίου συγκλήθηκε η Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ πρέπει να θεωρείται δεδομένος και ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της αποχώρησής του από την ηγεσία του Κινήματος. Οι τοποθετήσεις των Θεόδωρου Πάγκαλου, Βάσως Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη ήταν πολύ επικριτικές για την κυβερνητική τακτική και τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Στο περιθώριο της συνδιάσκεψης ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γιασέρ Αραφάτ που επισκεπτόταν επίσημα την Ελλάδα για να συζητήσει θέματα συνεργασίας των δυο λαών.

Στις 11 Ιουλίου τιμήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση με ειδικό βραβείο για τη διεθνή συνεννόηση και την κοινωνική προσφορά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ.Γκάλι συζήτησε με την πολιτική ηγεσία της χώρας τα εθνικά θέματα και κυρίως το θέμα των Σκοπίων.

Στις 17 Ιουλίου έφθασε στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κλάους Χενς. Αντικείμενο της επίσκεψής του ήταν η αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ και το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 21 Ιουλίου ο πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό πρόεδρο Ρόμαν Χέρτσογκ, ενώ στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας είχε συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βοσνίας, Μοχάμετ Σακίρμπεη, και του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, στα πλαίσια ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για την επίλυση της κρίσης.

Την ίδια ημέρα οι περιοχές της ανατολικής Αττικής κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά. Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 9 μποφόρ δημιούργησαν μέτωπο 20 χλμ. Η φωτιά έσβησε μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες στις 24 Ιουλίου αφού έκαψε περισσότερα από 60.000 στρέμματα.

Στις 22 Ιουλίου η ελληνική ομάδα συνέτριψε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Εφήβων στην Αθήνα την αντίστοιχη της Αυστραλίας και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Σε τροχαίο ατύχημα έξω από την Κομοτηνή βρήκε τον θάνατο στις 25 Ιουλίου ο ανεξάρτητος βουλευτής Ροδόπης, Αχμέτ Σαδίκ, όταν συγκρούστηκε με τρακτέρ που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα.

Αύγουστος

Την 1η Αυγούστου ο πρόεδρος του βουλγαρικού Κοινοβουλίου, Μπλαγκόβεστ Σέντωφ, επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Αλέξανδρο Μαγκάκη και εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων.

Την επόμενη ημέρα δόθηκε μελέτη στη δημοσιότητα σύμφωνα με την οποία η ελληνική βιομηχανία παρουσίασε βελτίωση των κερδών κατά το 1994 που οφειλόταν στην επέκταση των πωλήσεών της.

Στις 4 Αυγούστου ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός κατά τον μήνα Ιούλιο έπεσε στο 8,9%. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει την αντιπληθωριστική πολιτική της χωρίς παρεκκλίσεις.

Την ίδια ημέρα αναχώρησαν από την Αθήνα για το Βελιγράδι τα πρώτα μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τους Σέρβους της Κράινα που είχαν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς μετά την ανακατάληψη της Κράινα από τους Κροάτες.

Στις 12 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε το Ρώσο ομόλογό του Αντρέι Κόζιρεφ στο Σότσι της νότιας Ρωσίας και συζήτησαν την κατάσταση στη Βοσνία και την πρωτοβουλία για ειρήνευση του Μπορίς Γιέλτσιν. Κατά τη συνάντηση είχε διαπιστωθεί ταύτιση απόψεων στα βασικά σημεία.

Την επόμενη ημέρα τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα ανατολικά προάστια της Αθήνας, αποτεφρώνοντας 7.000 στρέμματα.

Στις 21 Αυγούστου ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον για θέματα πολιτικής και στρατηγικής, Τζώρτζ Στεφανόπουλος επισκέφθηκε την Αθήνα στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό τόνισε ότι "οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν για προώθηση λύσης στο Κυπριακό, αλλά η λύση εξαρτάται κυρίως από τις δυο πλευρές".

Το τελευταίο δεκαήμερο η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την σύμβαση με τη γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Χόχτιφ για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα, ενώ στα Ιωάννινα συναντήθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, και της Ρουμανίας με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς για την άρση της διαφοράς σχετικά με το σημείο κατασκευής της δεύτερης γέφυρας στον ποταμό Δούναβη.

Στις 31 Αυγούστου στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου "Αντόνωφ 26" της Αφρικανικής Δημοκρατίας του Μαλί συνετρίβη έξω από τη Θεσσαλονίκη λόγω ανθρώπινου λάθους με αποτέλεσμα ma χάσουν τη ζωή τους και οι έξι επιβάτες.

Σεπτέμβριος

Την 1η Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Αλφρεντ Σερέκι επισκέφθηκε την Αθήνα για να συζητήσει με τον Έλληνα ομόλογό του τα θέματα της ίδρυσης μειονοτικών σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο και της χορήγησης αδειών εποχικής απασχόλησης Αλβανών εργατών στη χώρα μας. Οι συνομιλίες όμως απέβησαν άκαρπες διότι ο Σερέκι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει το θέμα της ίδρυσης ελληνικών μειονοτικών σχολείων στη χώρα του.

Στις 4 Σεπτεμβρίου έφθασε στην Αθήνα ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος αμέσως μετά την άφιξή του είχε χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Χόλμπρουκ μετέφερε σχέδιο προτάσεων, το οποίο έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα έχουν συνομιλίες στη Νέα Υόρκη τις επόμενες ημέρες με αντικείμενο την άρση των ελληνικών μέτρων οικονομικού αποκλεισμού των Σκοπίων, με αντάλλαγμα αλλαγές στο Σύνταγμα, τα σύμβολα και τη σημαία των Σκοπίων.

Την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά από αντιδικία με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, για το θέμα του αεροδρομίου των Σπάτων.

Στις 8 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν μεταβεί για τα εγκαίνια της 60ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Κόζιρεφ. Το θέμα της συνάντησης ήταν η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Ανακοινώθηκε ότι τα δυο μέρη έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία, όμως η έναρξη των έργων είναι θέμα των κατασκευαστικών εταιρειών.

Στο δείπνο που παρέθεσε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης το βράδυ της ίδιας ημέρας μετά τα εγκαίνια της 60ης ΔΕΘ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα κινηθεί το 1996 προς την ίδια κατεύθυνση, με στόχο τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, χωρίς την επιβολή νέων φόρων.

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Βιομηχανίας και από το Εκτελεστικό Γραφείο, διότι ήταν δυσαρεστημένος από την πολιτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση στον τομέα της βιομηχανίας. Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 14ης Σεπτεμβρίου οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη την ενδιάμεση συμφωνία που προέβλεπε την άρση των ελληνικών μέτρων οικονομικού αποκλεισμού εναντίον των Σκοπίων και αλλαγές στο Σύνταγμα, τη σημαία και τα σύμβολα της ΠΓΔΜ. Επίσης η συμφωνία ορίζει ρητά ότι το θέμα του ονόματος θα λυθεί με συνομιλίες των δυο μερών μετά την πάροδο ενός μηνός.

Ταυτόχρονα με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας ανακοινώθηκε στην Αθήνα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 22 υπουργούς, 7 amapkgqyt]r υπουργούς και 22 υφυπουργούς.

Δυο μέρες αργότερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε ότι βρέθηκε λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τη διατήρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΤΒΑ και την απόδοση του 49% στους εργαζομένους έναντι ποσού 8 δισεκατομμυρίων. Η λύση περιλαμβάνει την αποχώρηση 1000 περίπου εργαζομένων. Το σχέδιο αυτό έγινε αποδεκτό και από τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο Βαν Μίρτ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο μεγάλη συγκέντρωση των προκαθημένων των ορθοδόξων εκκλησιών με την ευκαιρία του εορτασμού των 1900 ετών από τη συγγραφή του ιερού βιβλίου της Αποκάλυψης. Παρόντες στην Πάτμο ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του, μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και πλήθος κόσμου.

Οκτώβριος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στις 4 Οκτωβρίου εκατόν εβδομήντα πλοία μικρής ηλικίας εντάχθηκαν στο ελληνικό στόλο. Έτσι ο ελληνικός στόλος έγινε όχι μόνον ο μεγαλύτερος, αλλά και ο νεότερος στον κόσμο.

Στις 6 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ιωάννης Ανθόπουλος, επισκέφθηκε τη Ρουμανία και υπέγραψε συμφωνία για έναρξη εξαγωγικών πιστώσεων 20 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρουμανία που θα χρησιμοποιηθούν για εισαγωγές ελληνικών προϊόντων.

Τρεις ημέρες αργότερα εγκαινιάστηκε με μεγάλη επισημότητα η Εθνική Σχολή Δικαστών στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα φοιτούν κάθε χρόνια 60 άτομα που θα στελεχώσουν το δικαστικό σώμα. Στις 11 Οκτωβρίου συγκλήθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η οποία εξέλεξε νέο Εκτελεστικό Γραφείο και Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος τον βουλευτή Δωδεκανήσου Κώστα Σκανδαλίδη. Ο Δημήτρης Τσοβόλας παραιτήθηκε από το κόμμα και από όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, λόγω διαφωνίας με την πολιτική της κυβέρνησης.

Η εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" σε άρθρο του στις 14 Οκτωβρίου αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο αυτονόμησης της περιοχής της Θράκης. Την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επικοινωνία με αξιωματούχους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα.

Στις 20 Οκτωβρίου υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ με το οποίο ρυθμίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες για θέματα εμπορευματικών, επιβατικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, θέματα τηλεπικοινωνιών και εναέριας κυκλοφορίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επέστρεψε στις 26 Οκτωβρίου στην ελληνική πρεσβεία της Βόννης ως αβάσιμες 1000 αγωγές αποζημιώσεων από Έλληνες-θύματα της Γερμανικής κατοχής. Παράλληλα απέστειλε νότα διαμαρτυρίας με την οποία τόνιζε ότι η διαδικασία αυτή δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Πάβελ Γκρατσώφ επισκέφθηκε στις 30 Οκτωβρίου την Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο και εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Νοέμβριος

Ο μήνας ξεκίνησε με την παρουσίαση των βιβλίων του Θεόδωρου Σκυλακάκη, πρώην συμβούλου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Τάκη Λαμπρία, τα οποία έφεραν στο φως πτυχές του Σκοπιανού ζητήματος και προκάλεσαν διενέξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Στις 3 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικολάε Βακαρόιου επισκέφθηκε την Αθήνα. Κατά την επίσκεψή του στο πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι από την ελληνορουμανική φιλία μπορεί να προκύψει "ένας άξονας σταθερότητας σε αυτό το μέρος του κόσμου".

Στις 10 Νοεμβρίου το ενδιαφέρον της Κοινής Γνώμης στράφηκε στο Ηράκλειο, όπου έφθασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προκειμένου να λάβει μέρος στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την ανέγερση του ναού του Αγίου Μηνά.

Στα χέρια των κρατουμένων βρέθηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού από τις 14 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου ύστερα από την εξέγερση που προκάλεσαν στο σωφρονιστικό κατάστημα. Αρχικά είχαν συλλάβει ομήρους τους οποίους απελευθέρωσαν.στις 15 Νοεμβρίου. Οι κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους στις 19 του μηνός, αφού προκάλεσαν πρωτοφανείς καταστροφές στα περισσότερα κτίρια των φυλακών Κορυδαλλού. Η εξέγερση είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων εγκλείστων και τον τραυματισμό άλλων 36.

Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου καταλήφθηκε από νεαρούς ταραξίες το κτίριο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα μετά το τέλος της πορείας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ μετά από ολονύκτια μάχη με τους έγκλειστους στο Πολυτεχνείο, έδωσαν τέλος στην κατάληψη το πρωί της επόμενης ημέρας, με την είσοδό τους στο κτίριο του Πολυτεχνείου με παρουσία εισαγγελέα και με την άδεια της Συγκλήτου. Οι συλληφθένετες ανήλθαν σε 495 άτομα. Το κτίριο του Πολυτεχνείου μετά την κατάληψη θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο.

Στις 20 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε τις προηγούμενες ημέρες.Ο πρωθυπουργός νοσηλεύεται έκτοτε στην μονάδα εντατικής θεραπείας με προβλήματα στα νεφρά και στους πνεύμονες.

Την ίδια ημέρα ο Έλληνας πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος μετέβη στη Σόφια πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη με πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του. Στη συνάντηση των δυο προέδρων επιβεβαιώθηκε το πνεύμα συνεργασίας και φιλίας και ζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα.

Στις 29 Νοεμβρίου ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Συνέδριο του Απόδημου Ελληνισμού με την εγγραφή των 260 συνέδρων από τις 3000 ομογενειακές οργανώσεις του απανταχού Ελληνισμού. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν fora για τους ομογενείς επιχειρηματίες, τα ομογενειακά ΜΜΕ, τον ελληνισμό στον κυβερνοχώρο.

Δεκέμβριος

Με παρέμβασή του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας στις 2 Δεκεμβρίου καθόρισε την εισοδηματική πολιτική της jub]qmgsgr, δηλώνοντας ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 3.000.000 δραχμές δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο για το 1996.

Στις 7 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας έστειλε επιστολή στον Σκοπιανό ομόλογό του με την οποία τον ενημέρωσε ότι το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια θα ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του 1996 με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαλιά, σύμβουλο πρεσβείας Α'. Οι επαφές του Σάιρους Βανς συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των δυο πλευρών για να καθοριστούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής του διαλόγου για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Την ίδια ημέρα διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη οι εκλογές για τη στελέχωση του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού. Πρόεδρος του Συμβουλίου εξελέγη ο Ανδρέας Αθενς, διακεκριμενη προσωπικότητα της ελληνοαμερικανικής ομογένειας.

Στις 12 Δεκεμβρίου υπεγράφη στο Βελιγράδι η πρώτη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικής και γιουγκοσλαβικής εταιρείας μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Την επόμενη ημέρα το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών επέβαλε φυλάκιση 40 μηνών σε όλους τους κατηγορούμενους για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, ενώ σε όλους, εκτός τριών, δόθηκε το δικαίωμα της έφεσης.

Στις 15 Δεκεμβρίου δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες, ενώ οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μετέδιδαν δελτία ειδήσεων. Αιτία η 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΗΕΜ-Θ με αιτήματα την κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου και της αυτοτέλειας του επαγγέλματος του δημοσιογράφου.

Στις 16 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η σύνοδος των ηγετών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ στη Μαδρίτη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης (ΟΝΕ) και συμφώνησαν να ονομαστεί το νέο νόμισμα "EURO".Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρώνοντα τον πρωθυπουργό, Ακη Τζοχατζόπουλο.

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας μετέβη στη Σόφια και υπέγραψε συμφωνίες για τα νερά του Νέστου ποταμού και τη διάνοιξη τριών νέων μεθοριακών σταθμών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Στις 23 του μηνός υπερψηφίστηκε με ψήφους 164 υπέρ και 126 κατά ο προϋπολογισμός από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η βελτίωση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου επέτρεψε τη μεταφορά του στις 27 Δεκεμβρίου από τον πρώτο όροφο στο έκτο όροφο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Η αιτία της μεταφοράς του πρωθυπουργού ήταν η προστασία από ενδεχόμενη νέα λοίμωξη αλλά και ψυχολογικοί λόγοι.

Τέλος στις 28 Δεκεμβρίου κατέπεσε, λόγω τεχνικής βλάβης, τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Φάντομ F-4 10 ν.μ.στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου κατά τη διάρκεια επιχείρησης αναγνώρισης από ελληνικά μαχητικά. Ο Τούρκος πιλότος περισυλλέγη από ελληνικό ελικόπτερο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
mpa2html v3.01 run on Friday, 29 December 1995 - 18:27:17