Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 September 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

AFIERWMA STO SAE (24/01/1996) MEROS 6o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency Documents in Elot928 Greek Directory

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Αποσπάσματα από το 2ο τεύχος του περιοδικού "Ελληνική Διασπορά" που εκδίδει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΜΕΡΟΣ 6ο


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [18] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    • [18α] Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ζιμπάμπουε
  • [19] Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

    • [19α] Τραγούδια των Ελλήνων για τους Έλληνες !
    • [19β] "Στον Ελληνισμό ο ήλιος δεν δύει ποτέ" !
  • [20] ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΤΙΜΟΥΝ ΥΜΑΘ ΚΑΙ Γ.Γ.ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [21] ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΕ

  • [22] ΧΡΟΝΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ ΤΟ 1996


  • ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [18] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Εντυπωσιακή επιτυχία σημείωσε η Έκθεση Ομογενειακού Τύπου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Η έκθεση που περιλάμβανε πάνω από 450 τίτλους ομογενειακών εφημερίδων και περιοδικών, παρουσίασε το αγωνιστικό και δημιουργικό πνεύμα του, όπου γής, Ελληνισμού.

    Διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία με την πολύτιμη συμβολή του κ. Γεωργ. Δολιανίτη, που διέθεσε τα έντυπα από το προσωπικό του αρχείο, που καλύπτουν την εποχή 1818 - 1958.

    Όπως αναφέρει ο κ. Δολιανίτης "παρουσιάζοντας το Πανόραμα αυτό του Τύπου του εξω-ελλαδικού ελληνισμού, αποτίουμε φόρο τιμής στους Έλληνες εκδότες και δημοσιογράφους, που από το μετερίζι του Τύπου και κάτω από τις πιό αντίξοες συνθήκες αγωνίστηκαν με πίστη, με θάρρος και ανιδιοτέλεια - εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή ακόμα έδωσαν και τη ζωή τους, για την ελευθερία,τη διατήρηση της εθνικής συνείδησης και την πνευματική αναγέννηση των Ελλήνων".

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης στο μήνυμά του στα εγκαίνια της έκθεσης τόνισε μεταξύ άλλων πώς "τα ομογενειακά έντυπα είναι ο αδιάσειστος μάρτυρας της προόδου της Ελληνικής Διασποράς".

    "Χωρίς ενημέρωση και πληροφόρηση δεν υπάρχει pokitisl|r και εξέλιξη και δίχως πολιτισμικές αξίες δεν υπάρχει γλώσσα. Η γλώσσα η ελληνική είναι ο κρίκος που συνδέει την Ελλάδα με τη Διασπορά και τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης. Με αυξημένο εθνικό ενδιαφέρον,τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης διαδραματίζουν ένα βασικό ρόλο στην πολιτισμική ανάπτυξη της Ομογένειας, στην εγρήγορση και ευαισθησία της στα εθνικά μας θέματα, αλλά και στην οικονομική και κοινωνική της πρόοδο."

    [18α] Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ζιμπάμπουε

    Τα έντυπα καλύπτουν τις δραστηριότητες του Απόδημου Ελληνισμού τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στον Καναδά, αλλά και στην Αργεντινή, το Περού, τη Χιλή, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Σαουδική Αραβία και φυσικά στην Ευρώπη, την πρώην Σοβιετική Ένωση και στην Τουρκία. Παρουσιάζονται εφημερίδες και περιοδικά που έχουν εκδοθεί σε κάθε γωνιά της γής, από το υστέρημα των Ελλήνων μεταναστών, με μοναδικό σκοπό της διατήρηση του ελληνικού πνεύματος, της ελληνικής γλώσσας αλλά και της εθνικής συνείδησης. Ο κ. Δολιανίτης μιλώντας στην "Ελληνική Διασπορά" τόνισε ότι στη βιβλιοθήκη που διαθέτει υπάρχουν 65.000 τίτλοι βιβλίων, που αναφέρονται σε πολλές σημαντικές ενότητες. Χαρακτηριστικότερες από αυτές είναι της ελληνικής λογοτεχνίας, για την οποία διαθέτει 16.000 τίτλους βιβλίων, της αρχαίας Ελλάδας με 5.000 τίτλους, καθώς και της ιστορίας και φιλοσοφίας με άλλες 5.000 τίτλους.

    Όπως είπε, έχει συγκεντρώσει το "αρχείο για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων" στο οποίο περιλαμβάνεται όλο το υλικό που δημοσιεύθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, στα τότε υπάρχοντα έντυπα και αναφέρονταν στο θέμα των Ολυμπιακών αγώνων.

    [19] Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

    Η συναισθηματική φόρτιση καλλιτεχνών και κοινού ήταν ανεπανάληπτη. Και συνέβαλε ώστε η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση του ΣΑΕ να μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν τόσο από κοντά, όσο και στα εκατομμύρια των τηλεθεατών, καθώς το πρόγραμμα μεταδόθηκε δορυφορικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Tο περίπτερο 16 της ΔΕΘ, όπου δόθηκε η συναυλία, ήταν κατάμεστο από 3.000 άτομα, που έστειλαν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού. Και τραγούδησαν τον πόνο της ξενιτιάς μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, τον υπεραιωνόβιο ρεμπέτη Γιώργο Κατσαρό, το Διονύση Σαββόπουλο, το συγκρότημα "Διάσταση" από την Κύπρο, το γνωστό "Καφέ Αμέρικα" από τις ΗΠΑ, τους αδελφούς Γεωργιάδη από το Καζακστάν, και το συγκρότημα "Ειρήνη" από τον Καύκασο με τον μικρό Γιαννάκη Τριανταφυλλίδη, pou με τη λύρα του τραγουδάει τον ελληνισμό στον Καύκασο, το Σοχούμι και τη Μαύρη Θάλασσα.

    [19α] Τραγούδια των Ελλήνων για τους Έλληνες !

    Την βραδιά προλόγισε ο Γιώργος Νταλάρας, που με λόγια τρεμάμενα από τη συγκίνηση απηύθυνε μήνυμα ενότητας, ενώ στη συνέχεια όρκισε το ακροατήριό του ενάντια στη λήθη και έκανε τα τραγούδια του "κραυγή για την αδικία" στην Κύπρο.

    "Εμείς, εκπροσωπώντας τους Έλληνες μουσικούς, με τη συμβολική παρουσία μας εδώ, διαλέξαμε να μη σας παίξουμε τραγούδια, από αυτά που χαϊδεύουν τις αισθήσεις και τα αυτιά. Αλλά τραγούδια από αυτά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, τη γλώσσα της, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Τραγούδια που αφορούν τους Έλληνες".

    Παρών φυσικά στην εκδήλωση ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, απηύθυνε το εγκάρδιο "ευχαριστώ" της ελληνικής Πολιτείας στους συντελεστές της βραδιάς, τις τπικές αρχές και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που υποστήριξε οικονομικά την εκδήλωση και τους πρωταγωνιστές της ιστορικής σύγκλησης του οικουμενικού Ελληνισμού.

    Την παράσταση, όμως, έκλεψε ο άνθρωπος-φαινόμενο της ελληνικής ρεμπέτικης μουσικής: ο υπεραιωνόβιος Γιώργος Κατσαρός. Με φωνή μεστωμένη από 107 χρόνια ζωής και δημιουργίας χάρισε στο ακροατήριο στιγμές μοναδικές, ξεκινώντας τη μουσική του περιπλάνηση από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε το 1918 (!), όταν ακόμα οι φωνογραφικοί δίσκοι ήταν απλά ένα όραμα.

    "Θέλω να μου πείτε ποιός γνωρίζει τα λόγια που εγώ δεν βρίσκω για να σας ευχαριστήσω, ύστερα από 107 χρόνια που ζω να κάνετε τέτοιο Συνέδριο" είπε χαιρετίζοντας με δακρυσμένα μάτια το κοινό του. Και ευχήθηκε "να κατορθώσετε όλοι οι Έλληνες του Κόσμου να συγκεντρωθούμε, να ενωθούμε, ...και με τη βοήθεια του Μεγαλοδύναμου Θεού να μας έχει καλά όλους, μικρούς μεγάλους, να συγκεντρωνόμαστε πάλι κάθε χρόνο. Όλοι μαζί".

    [19β] "Στον Ελληνισμό ο ήλιος δεν δύει ποτέ" !

    Τον επίλογο της εκδήλωσης "φιλοτέχνησε" στην κυριολεξία ο Διονύσης Σαββόπουλος. Μας θύμισε έναν παλιό μύθο, που έλεγε ότι στο βασίλειο των Περσών ο ήλιος δεν δύει ποτέ.

    Σε αυτόν, ακριβώς, τον μύθο πρόσθεσε μια πραγματικότητα: "Στον Ελληνισμό ο ήλιος δεν δύει ποτέ". Διότι εκεί που πάει να δύσει, όπως πρόσθεσε, "εκεί ακριβώς ανατέλλει σε άλλο σημείο του πλανήτη. Και εκεί πάλι Έλληνες είναι και τον βλέπουν".

    Ο γνωστός και πολυαγαπημένος Νιόνιος δεν παρέλειψε aj|lg να ζητωκραυγάσει στο όνομα του πρώτου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, "αυτού του Ελληνισμού, που ταξιδεύει, που απλώνεται, που πάει κι έρχεται μ' έναν αγιάτρευτο καημό, αλλά και με τα φώτα της ψυχής πάντα αναμμένα.

    "Να είναι η πίστη των πατεράδων βοήθειά σας και ο Θεός μαζί σας. Το βράδυ που καίγονταν η Αθήνα από τη φωτιά της Πεντέλης, το καλοκαίρι, εκείνη την ίδια βραδιά, μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, με τα φώτα καμένα από την πυρκαγιά, οι Έλληνες έφηβοι στεφανώνονταν πρωταθλητές του κόσμου και μάλιστα χαρίζανε το έπαθλο στους Αγνοουμένους της Κύπρου.

    "Τι καταπληκτικό πράγμα! Εκεί που καιγόμαστε, εκεί πέρα νικάμε. Υπάρχουν, πατριώτες, δύο Ελλάδες φαίνεται. Η μία δυσκολεύεται, η άλλη νικά. Και οι δύο Ελλάδες είναι μέσα μας. Ελάτε, ενώστε τα χέρια για να φανερώσουμε την δεύτερη, αυτή που νικά. Αυτή να φέρουμε στην επιφάνεια...

    "Το χρωστάμε στο παρελθόν του λαού μας και στο μέλλον μας..."

    [20] ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΤΙΜΟΥΝ ΥΜΑΘ ΚΑΙ Γ.Γ.ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Όλους εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία των εργασιών της Α΄Συνέλευσης του Απόδημου Ελληνισμού, θα τιμήσουν αύριο στις 8.30 το βράδυ στο Κυβερνείο με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Κωνσταντίνος Τριαρίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης.

    Νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του ΣΑΕ, υπό την προεδρία των κ.κ.Τριαρίδη και Νιώτη, στο πλαίσιο της οποίας θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της Α΄ Οργανωτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ, καθώς και η παραπέρα πορεία του θεσμού.

    Σήμερα το απόγευμα οι δύο υπουργοί είχαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τη δεύτερη κατά σειρά συνάντησή τους με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, προκειμένου να επεξεργαστούν τις προτάσεις που αφορούν τη συμμετοχή και συμβολή των Πανεπιστημίων και άλλων πνευματικών ιδρυμάτων της χώρας στην παγκόσμια σύγκληση του Ελληνισμού, στο πλαίσιο των γενικότερων στόχων του ΣΑΕ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς Απόδημου Ελληνισμού, Νίκος Δημάδης, και Παλιννοστούντων Ομογενών Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Ιωαννίδης.

    [21] ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΕ

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης καθώς jai με εκπροσώπους των ΜΜΕ είχε το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Νίκος Δημάδης, και η αντιπροσωπεία του προεδρείου του ΣΑΕ στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με θέμα την οργάνωση της στήριξης του Συμβουλίου από τους παραπάνω φορείς μέχρι το επόμενο συνέδριο του στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ενόψει της πρώτης συνεδρίασης του προεδρείου του στην πόλη. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του προεδρείου θα διεξαχθεί στις 16 -17 Φεβρουαρίου στο περίπτερο 15 της HELEXPO-ΔΕΘ, όπου, όπως έχει ήδη μεταδώσει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ορίστηκε η προσωρινή έδρα του ΣΑΕ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην ΥΦΑΝΕΤ.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Κ.Τριαρίδη, και των κ.κ.Νιώτη, Δημάδη, του αναπλη-ρωτή Προέδρου του ΣΑΕ, Κ.Παππά, του Γραμματέα Π.Παπαχριστόπουλου, και εκπροσώπων του Δήμου και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης τονίστηκε η καθολική στήριξη του ΣΑΕ από όλους τους φορείς της πόλης σε επίπεδο άμεσης συνεργασίας, η πρώτη φάση της οποίας θα υλοποιηθεί με την σύνοδο του Φεβρουαρίου.

    Όπως τόνισε ο κ.Νιώτης, στον προσωρινό χώρο εγκατάστασης του ΣΑΕ στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ θα στεγαστούν η Διοίκηση και η γραμματεία του Συμβουλίου καθώς και το ηλεκτρονικό δίκτυο (κόμβος του INTERNET) και το Ηλεκτρονικό Ληξιαρχείο του Ελληνισμού. Ο κ.Παππάς υπογράμμισε την θετική ανταπόκριση των πανεπιστημιακών φορέων στο κάλεσμα του ΣΑΕ και την προγραμματιζόμενη συνεργασία του Συμβουλίου με το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θράκης, και το Πανεπιστήμιο Λονδίνου, που θα λειτουργήσουν, όπως σημείωσε, ως μοχλοί στήριξης για την ενίσχυση των εδρών Ελληνικών Σπουδών σε όλους τους ομογενειακούς πυρήνες.

    Υπενθύμισε εξάλλου την πρωτοβουλία της Τ.Α. για την οργάνωση των Αμφικτυ-ονιών του Ελληνισμού και την συνεργασία της ΕΣΗΕΜΘ για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ενώ ανακοίνωσε την επιχορήγηση της ΕΡΤ με 450 εκατομμύρια, με στόχο την υλοποίηση της δορυφορικής αναμετάδοσης των δραστηριοτήτων του ΣΑΕ στην Αμερικα- νική Ηπειρο και αργότερα, - αλλά πάντα στη διάρκεια του 1996- στην Αυστραλία.

    Ο κ.Τριαρίδης εξέφρασε από την πλευρά του ικανοποίηση για τη διήμερη συνάντηση, η οποία αποδεικνύει, όπως είπε, "ότι όλη η προσπάθεια του ΣΑΕ δεν είναι ευκαιριακή", ενώ δήλωσε αισιόδοξος για το γεγονός ότι το Συμβούλιο συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ιδρυτικής οργάνωσης και εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον.

    Ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, Νίκος Δημάδης, υπενθύμισε ότι η ετήσια συνεδρίαση του ΣΑΕ δεν θα αποτελεί τη μόνη δραστηριότητα του Συμβουλίου, αλλά "η dq\sg θα είναι συνεχής με παράλληλες συναντήσεις και ανάληψη πρωτοβουλιών". Για θετικές προοπτικές του Συμβουλίου έκανε λόγο και ο κ.Παπαχριστόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της διήμερης συνάντησης μεταξύ της ηγεσίας του υφυπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού, των εκπροσώπων του προεδρείου του ΣΑΕ και των φορέων της Θεσσαλονίκης, θετικά.

    "Στο πλευρό του Δ.Σ. του ΣΑΕ", όπως τόνισε ο αντινομάρχης, πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ.Λ.Τζιόλας, είναι και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, η οποία πρόκειται μεταξύ άλλων να επιχορηγήσει το Συμβούλιο με 300 εκατομμύρια δρχ.

    Εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ ο α' αντιπρόεδρος της Ένωσης, δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρ. Λαζαρίδης, τόνισε ότι η Τ.Α. αγκάλιασε το ΣΑΕ και προτίθεται στο μέλλον να το στηρίξει αμέριστα, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, οπότε θα συνεδριάσει η ΚΕΔΚΕ με θέμα την δραστηριοποίησή της για τη στήριξη του νέου αυτού θεσμού.

    Τέλος, ο κ.Γρ.Χατζησάββας εκ μέρος της ΤΕΔΚΕ υπενθύμισε ότι η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων προτίθεται να ενεργοποιήσει πρόγραμμα αδελφοποιήσεων της Θεσσαλονίκης με πόλεις του εξωτερικού στις οποίες η παρουσία της ομογένειας είναι έντονη.

    [22] Γ.Νιώτης: "Η πρόθεση αυτονόμησης του Συμβουλίου θα αποδειχθεί στην πράξη"

    ΧΡΟΝΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ ΤΟ 1996

    Χρονιά οριστικοποίησης και απόδειξης στην πράξη της αυτονομίας του ΣΑΕ, αλλά και χρονιά μέσα από την οποία θα κριθεί η δυναμική και το μέλλον του θεσμού προδιαγράφεται το 1996, όπως τόνισαν μιλώντας στο ΜΠΕ ο υφυπουργός και ο Γενι-κός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης και Νίκος Δημάδης, οι οποίοι χθες τίμησαν μαζί με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Κωνσταντίνο Τριαρίδη, όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση του οργανωτικού συνεδρίου του ΣΑΕ. Στην εκδήλωση παρέστη και αντιπροσωπεία του Προεδρείου του ΣΑΕ, αποτελούμενη από τον αναπληρωτή Πρόεδρο, κ.Κώστα Παππά, τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο του Περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής, κ.Στέφανο Ταμβάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ.Πασχάλη Παπαχριστόπουλο.

    Καίριες εξελίξεις πρόκειται να υπάρξουν, όπως τονίζει ο κ.Νιώτης, μέσα στο επόμενο δίμηνο, οπότε και αναμένεται να υλοποιηθούν οι δύο από τους τρεις στρατη- γικούς στόχους της χρονιάς. Σε ό,τι αφορά στον πρώτο στρατηγικό στόχο, δηλαδή την αμεσότερη κατά το δυνατόν εγκατάσταση του ΣΑΕ στην έδρα του, στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, όπως επεσήμανε στο ΜΠΕ ο υφυπουργός, πρόκειται να είναι έτοιμος ο προσωρινός χώρος στέγασης του προεδρείου του Συμβουλίου στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ, (περίπτερο 15), και να έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη ηλεκτρονική υποδομή, ώστε να συγκροτηθούν τα παγκόσμια ηλεκτρονικά δίκτυα. Τη σχετική σύμβαση μίσθωσης του χώρου για το 1996 έχει ήδη υπογράψει με την HELEXPO, στο πλαίσιο της επίσκεψής του από χθες στη Θεσσαλονίκη, ο αναπλη-ρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ.Κωνσταντίνος Παππάς, έναντι ποσού 12 εκατομμυρίων δρχ. που παραχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι στις 16 και 17 Φεβρουαρίου πρόκειται να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ολομέλεια του Προεδρείου του Συμβουλίου, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του δεύτερου στρατηγικού στόχου που είναι η ανακοίνωση του επίσημου προγραμματισμού. "Θέλουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και προγραμμα- τισμό του 1996 με χρονοδιάγραμμα, στόχους και προτεραιότητες, το οποίο ασφαλώς η ελληνική πολιτεία θα στηρίξει", σημειώνει σχετικά ο κ.Νιώτης. Υπό εξέλιξη βρίσκεται τέλος και η υλοποίηση του τρίτου στρατηγικού στόχου, που αφορά στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως ουσιαστικής έδρας του Οικουμενικού Ελληνισμού, μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με τους επιστημονικούς, επιχειρηματικούς και κοινωνικού φορείς της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό χθες η αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών είχε συνάντηση με τους πρυτάνεις του Αριστοτελείου και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίων, για τη συγκρότηση των ρευμάτων στήριξης του Απόδημου Ελληνισμού από τις δυνάμεις της πόλης. Σήμερα εξάλλου οι κ.κ.Νιώτης και Δημάδης και η αντιπροσωπεία του Προεδρείου του ΣΑΕ έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης, α' και β' βαθμού καθώς και με εκπροσώπους των ΜΜΕ για τη συγκρότηση των επικοινωνιακών δικτύων του Ελληνισμού.

    Ιδιαίτερο βάρος δίνεται παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι κ.κ.Νιώτης και Δημάδης, στην διαδικασία αυτονόμησης του νέου θεσμού. Το 1996, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, θα είναι η χρονιά "που θα οριστικοποιήσει την διάθεση της ελληνικής πολιτείας για παροχή αυτονομίας στο νέο θεσμικό όργανο του Ελληνισμού, και θα την αποδείξει στην πράξη". Ενώ όπως συμπληρώνει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού η προώθηση των συνεργασιών με τα Πανεπιστήμια της χώρας, επιχειρηματικούς και κοινωνικούς μη κρατικούς φορείς της πόλης "εγγράφονται ακριβώς στην πολιτική κατοχύρωσης αυτής της αυτονομίας".

    Αναφορικά με την προοπτική συνεργασίας με τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και κατά κύριο λόγο το ΑΠΘ, η προσπάθεια, όπως επεσήμανε στο ΜΠΕ ο πρύτανης του ιδρύματος, κ.Αντώνης Μάντης, εστιάζεται για το 1996 σε α' φάση στην καταγραφή και αξιολόγηση των πρακτικών του οργανωτικού συνεδρίου από ειδικούς επιστήμονες και σε β' φάση στην κατάρτιση ενός συγκεκριμένου πλάνου δράσης για την ανάπτυξη σχέσεων με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού. Παράλληλα, αποσκοπείται η διεύρυνση των προγραμμάτων diapamepistgliaj^r συνερ-γασίας που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων της Ε.Ε., προς χώρες και περιοχές που θα υποδείξουν οι Ελληνικές Κοινότητες του εξωτε-ρικού. Για τον ακριβή καθορισμό των στόχων αυτής της συνεργασίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα στις 18ή 19 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

    Στο μεταξύ, με αναμνηστική πλακέτα τιμήθηκαν χθες από την οργανωτική επιτροπή της Α' Συνέλευσης του ΣΑΕ για την συμβολή τους στην επιτυχία των εργασιών της 118 προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της πόλης αλλά και συνολικά της χώρας, καθώς και οι διευθυντές των ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που συνέβαλαν στην πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη των εργασιών του Συνεδρίου. Σε χαιρετισμό που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ.Αντριου Αθενς, ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία του Συνεδρίου και τόνισε ότι "η ελληνική πολιτεία απέδειξε περίτρανα ότι στηρίζει τους απανταχού Ελληνες, έχοντας ως απώτερο σκοπό τη θεμελίωση του κτίσματος που ονομάζεται "Οικουμενικός Ελληνισμός", ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος, κ.Παππάς υποσχέθηκε ότι το προεδρείο θα υπερβεί τις δυνάμεις του ώστε ο νέος θεσμός να προχωρήσει. Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ότι οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι το οργανωτικό Συνέδριο δεν ήταν ευκαιριακό γεγονός, αλλά η ααφετηρία για μια μόνιμη λειτουργία του σκεπτόμενου Οικουμενικού Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη. Στους τιμώμενους συμπεριλαμβάνονται ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ.κ.Παντελεήμων, ο αναπληρών τον πρωθυπουργό, υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο κ.Νιώτης, ο κ.Δημάδης, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ.Τσίμας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ.Κώστας Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, κ.κ.Κοσμόπουλος και Λαζαρίδης, οι πρυτάνεις του ΑΠΘ και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ.κ.Μάντης και Πανούσης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Αντώνης Κούρτης, ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997", κ.Μυλωνάς, η διοίκηση της HELEXPO-ΔΕΘ, οι υποεπιτροπές Πολιτισμού, Νεολαίας και Τύπου, τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής του Συνεδρίου, οι ακαδημαϊκοί και επιστημονικοί συνεργάτες, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ, οι διευθυντές των εφημερίδων "Μακεδονία", Θεσσαλονίκη", "Ελληνικός Βορράς" και "Αυριανή Β.Ελλάδος", κ.κ.Νικολόπουλος, Χατζηνάκος, Μέρτζος και Πανταζής, ο διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων κ.Θεολογίδης, καθώς και οι προϊστάμενοι των γραφείων όλων των Αθηναϊκών εφημερίδων στη Θεσσαλονίκη, της ΕΤ-3, κ.Αλεξανδρίδης, της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης κ.Παντολέων, η TV Lajedom_a και το Ράδιο Θεσσαλονίκη.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Wednesday, 24 January 1996 - 15:52:33