International Policy
    Economy
    Life
    Science
    Culture
    Hellenism
[The HR-Net Forum]




    HR-Net Home
    Latest News
    News Archive
    Documents
    Interesting Nodes
    Web Pages
    Mirrored Sites

    PNP
    PNP-Online
    News Searches
    Info
    HRI
    What's New
    Using Greek
    Usage Statistics
    Feedback

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1998

Ανάλυση

Αριστου Αριστοτέλους <cicc@cytanet.com.cy>,
ειδικού σε θέματα άμυνας και στρατηγικής και
διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών

25 Φεβρουαρίου 1999

Το 1998 η Κύπρος διέθεσε για την άμυνα της 256,3 εκ. λίρες ($499,7), που ήταν το μεγαλύτερο ποσό που διατέθηκε ποτέ για τον σκοπό αυτό από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) οι δαπάνες για την άμυνα εκπροσωπούσαν το 5,5% σε σύγκριση με 4,5% τον προηγούμενο χρόνο όταν αυτές ανέρχονταν στα 196,2 εκ. λίρες (Πίνακας 1 &2). [ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ]
[ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΙ ΑΕΠ]

Η Κύπρος έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ και την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη για την άμυνα, 386 λίρες ($753), σε σύγκριση με το μέσο όρο αμυντικών δαπανών στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τις άλλες μη νατοϊκές χώρες της Ευρώπης (Πίνακας 3&4).
[ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ]
[ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ]

Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από ανάλυση οικονομικών δεικτών και στοιχείων που αφορούν τον τομέα της άμυνας και στηρίζονται σε πηγές του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς και σε έγκυρα ιδρύματα και οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, ο ΟΗΕ και το IISS.

Η ανάλυση είναι του Άριστου Αριστοτέλους, ειδικού σε θέματα άμυνας και στρατηγικής και διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.


ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ

Σημειώνεται ότι το 76% των αμυντικών δαπανών για το 1998 αφορά την αγορά οπλικών συστημάτων και την αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το υπόλοιπο 24% την κάλυψη διοικητικών και άλλων λειτουργικών εξόδων και μισθών.

Το 1999, ωστόσο, αναμένεται να σημειωθεί μείωση στο ύψος των δαπανών για την άμυνα ένεκα της απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης να επιδείξει καλή θέληση στο Κυπριακό, παγωποιώντας τα εξοπλιστικά προγράμματα για κάποια χρονική περίοδο. Το ποσοστό των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ για το χρόνο αυτό προβλέπεται να είναι χαμηλότερο του 4%.


ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

Άλλες διαπιστώσεις είναι ότι σε ό,τι αφορά τους απόλυτους αριθμούς η Κύπρος και η Ελλάδα δαπανούν πολύ λιγότερα από την Τουρκία για την άμυνά τους, η οποία διαθέτει σχεδόν τα διπλάσια για τον σκοπό αυτό, $8,2 δις. Ως ποσοστό όμως επί του ΑΕΠ και ως κατά κεφαλήν δαπάνη οι δαπάνες για την άμυνα παρουσιάζονται πολύ πιο ψηλές στην Κύπρο και στην Ελλάδα παρά στην Τουρκία ( Πίνακας 5). [ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ]

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα οι αμυντικές δαπάνες ήταν $3,8 δις και η κατά κεφαλήν δαπάνη για την άμυνα $526. Στην Τουρκία η κατά κεφαλήν δαπάνη για την άμυνα ήταν $131.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Η Κύπρος όμως διαθέτει για την άμυνα της λιγότερους πόρους απ΄ ό,τι χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου ο μέσος όρος αμυντικών δαπανών είναι 6,7% επί του ΑΕΠ.

Διαθέτει επίσης λιγότερα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, και οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ασφάλειας με την Κύπρο, όπως είναι η Αλβανία 6,7%, η Αρμενία 8,9%, η Κροατία 5,7%, η Σερβία 7,8% και τα Σκόπια 10,2%.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη για την άμυνα στην Αλβανία ήταν $26, στην Αρμενία $37, στην Κροατία $244, στη Σερβία $140 και στα Σκόπια $381.