Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινδύνευσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, που επισκεπτόταν το Ιράκ
  • [02] Ανθρωπιστική βοήθεια στην Βόρεια Κορέα από Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
  • [03] Ιράκ: Παράταση της εκεχειρίας στη Φαλούτζα
  • [04] Παπαδόπουλος: Τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς Τουρκοκυπρίους
  • [05] Ολμέρτ: Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την δολοφονία ή απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ.
  • [06] Αφγανιστάν: Ο Χαμίντ Καρζάι προσκαλεί τους Ταλεμπάν να συμμετάσχουν στις εκλογές.
  • [07] Συλλαλητήριο στην Ουάσιγκτον για τις αμβλώσεις.
  • [08] Στη δημοσιότητα φωτογραφίες πεσόντων στο Ιράκ
  • [09] Μάικλ Κλόσον: «Θα κινηθούμε σε ανεξερεύνητα ύδατα» εάν απορριφθεί το σχέδιο Ανάν
  • [10] Συλλήψεις εξτρεμιστών και στο Αφγανιστάν.
  • [11] Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κούβας στα ΗΕ.
  • [12] Το Σάββατο τα δημοψήφισματα για το μέλλον της Κύπρου

  • [01] Κινδύνευσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, που επισκεπτόταν το Ιράκ

    26 Apr 2004, 16:17 UTC

    Ο κ. Παρβάνωφ

    Στο Ιράκ, άγνωστοι οπλοφόροι πυροβόλησαν εναντίον της αυτοκινητοπομπής στην οποία επέβαινε ο πρόεδρος της Βουλγαριας Γκεόργκι Παρβάνωφ, ο οποίος επισκεπτόταν την Κυριακή τα στρατεύματα της χώρας του, που βρίσκονται στο Ιράκ. Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί. Βούλγαροι αξιωματούχοι είπαν οτι το περιστατικό σημειώθηκε στο δρόμο που συνδέει την Πολωνική και τη Βουλγαρική βάση, κοντά στην πόλη Καρμπάλα και πρόσθεσαν οτι οι επιτιθέμενοι διέφυγαν αφού η ομάδα ασφάλειας του προέδρου ανταπέδωσε τα πυρά. Τα Πολωνικά στρατεύματα έχουν την διοίκηση του τμήματος του Ιράκ όπου υπηρετούν τα βουλγαρικά στρατεύματα. Κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής του επίσκεψης, ο κ. Παρβάνωφ συναντήθηκε με Βούλγαρους στρατιώτες, τον αμερικανό διοικητή του Ιράκ Πώλ Μπρέμερ και στρατιωτικούς διοικητές της περιοχής.

    [02] Ανθρωπιστική βοήθεια στην Βόρεια Κορέα από Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

    26 Apr 2004, 01:42 UTC

    Η Κίνα συνεχίζει να στέλνει τρόφιμα, σκηνές και άλλη έκτακτη βοήθεια προς τη Βόρεια Κορέα μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της περασμένης Πέμπτης που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 161 άτομα και τραυμάτισε, σύμφωνα πάντα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 1.300 άλλα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών μικρών παιδιών. Επίσης η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν υποσχεθεί βοήθεια. Στο μεταξύ αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των ΗΕ ανακοίνωσαν χθες ότι το περιφερειακό νοσοκομείο της επαρχίας Σινουϊζού, όπου έχουν μεταφερθεί σχεδόν όλοι οι τραυματίες, δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει και ότι αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

    [03] Ιράκ: Παράταση της εκεχειρίας στη Φαλούτζα

    26 Apr 2004, 01:00 UTC

    Στο Ιράκ, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βόμβα στο οδόστρωμα και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν στη Βαγδάτη. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι η έκρηξη της βόμβας προκάλεσε ανταλλαγές πυρών, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ των αμάχων. Στο μεταξύ αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρέτειναν την εκεχειρία στην Φαλούτζα, όπου, όπως δήλωσαν, θα αρχίσουν από αύριο περιπολίες της Ιρακινής αστυνομίας μαζί με αμερικανούς πεζοναύτες. Εξάλλου, ο απεσταλμένος των ΗΕ στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να κινηθούν προσεκτικά στη Φαλούτζα και στη Νατζάφ. Ο κ. Μπραχίμι τόνισε ότι ενδεχόμενη επίθεση στη Φαλούτζα θα μπορούσε να εντείνει την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης προς τους αντάρτες.

    [04] Παπαδόπουλος: Τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς Τουρκοκυπρίους

    26 Apr 2004, 00:41 UTC

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, υπόσχεται νέα μέτρα που αποσκοπούν στο να προσφέρουν και στους Τουρκοκύπριους τα οφέλη της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν σήμερα στην σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι υπουργοί εξωτερικών θα συζητήσουν τρόπους επιβράβευσης των Τουρκοκυπρίων για την ψήφο τους το Σάββατο υπέρ του σχεδίου Αννάν. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν απέρριψαν την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, απέρριψαν μόνο το συγκεκριμένο σχέδιο.

    [05] Ολμέρτ: Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την δολοφονία ή απέλαση του Γιασέρ Αραφάτ.

    26 Apr 2004, 01:05 UTC

    Εχούντ Ολμέρτ

    Μετά από προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Μπούς, η Ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται πως υπαναχωρεί απ τις αρχικές απειλές της να δολοφονήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο αντιπρόεδρος της Ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, και δύο άλλοι υπουργοί δήλωσαν χθες ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την δολοφονία του κ. Αραφάτ ή την απέλαση του και χαρακτήρισαν γενική προειδοποίηση, τις σχετικές απειλές του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολμέρτ, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει σήμερα, αύριο ή αυτή την εβδομάδα. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεση της σε οποιαδήποτε Ισραηλινή ενέργεια σε βάρος του κ. Αραφάτ.

    [06] Αφγανιστάν: Ο Χαμίντ Καρζάι προσκαλεί τους Ταλεμπάν να συμμετάσχουν στις εκλογές.

    26 Apr 2004, 01:24 UTC

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε απ τους θύλακες υποστηρικτών της πρώην κυβέρνησης των Ταλεμπάν να σταματήσουν την αντίσταση τους και να ψηφίσουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στο πρώην προπύργιο των Ταλεμπάν, το Κανταχάρ, ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι το πρώην καθεστώς των Ταλεμπάν απαρτιζόταν από Αφγανούς πολίτες που έχουν το δικαίωμα της ψήφου και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως υπάρχουν μόνο περίπου 150 ανώτερα στελέχη του πρώην καθεστώτος των Ταλεμπάν, που συνεχίζουν να θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, η αστυνομία του Κανταχάρ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε άτομο που πιστεύεται ότι σχεδίαζε επίθεση εναντίον του κ. Καρζάι, στη διάρκεια της επίσκεψης του στην πόλη.

    [07] Συλλαλητήριο στην Ουάσιγκτον για τις αμβλώσεις.

    26 Apr 2004, 01:48 UTC

    Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες απ τις ΗΠΑ και το εξωτερικό συμμετείχαν χθες σε μαζικό συλλαλητήριο εδώ στην Ουάσιγκτον με θέμα το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και το δικαίωμα προσφοράς τέτοιων υγειονομικών υπηρεσιών μέσω κλινικών στο εξωτερικό που λειτουργούν με χρήματα του αμερικανικού δημοσίου. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου δηλώνουν ότι η συμμετοχή έφτασε το ένα εκατομμύριο περίπου, ενώ συμμετείχαν διασημότητες, πολιτικοί και ηγετικά στελέχη του φεμινιστικού κινήματος.

    [08] Στη δημοσιότητα φωτογραφίες πεσόντων στο Ιράκ

    23 Apr 2004, 16:26 UTC

    Αμερικανοί πεζοναύτες στη Φαλούτζα

    Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας επέκρινε την δημοσίευση φωτογραφιών φερέτρων, τυλιγμένων με την αστερόεσσα, τα οποία περιέχουν τις σορούς αμερικανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στο Ιράκ. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν οτι η δημοσίευση των φωτογραφιών αυτών στο διαδίκτυο απο ακτιβιστή, αποτελεί λάθος και πρόσθεσε οτι δεν θα δημοσιευθούν άλλες φωτογραφίες. Εκατοντάδες φωτογραφίες των φερέτρων δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, απο ακτιβιστή που αντιτίθεται στην μυστικότητα που έχει επιβληθεί στο να βγαίνουν στη δημοσιότητα τέτοιες φωτογραφίες. Ο ακτιβιστής απέκτησε πρόσβαση στις φωτογραφίες βάσει του λεγόμενου Νόμου περί Δικαιωματικής Πρόσβασης σε Πληροφορίες. Πολλές αμερικανικές εφημερίδες δημοσιεύουν στο σημερινό τους φύλλο μερικές απο τις φωτογραφίες αυτές. Το Πεντάγωνο ισχυριζεται οτι απαγορεύει τις εν λόγω φωτογραφίες για να προστατεύσει τις οικογένειες των πεσόντων, καθώς και την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Οι επικριτές λένε οτι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για να μην υποπίπτει στην αντίληψη του αμερικανικού κοινού το μέγεθος των συνεπειών του πολέμου.

    [09] Μάικλ Κλόσον: «Θα κινηθούμε σε ανεξερεύνητα ύδατα» εάν απορριφθεί το σχέδιο Ανάν

    Σόνια Πέης, ΦτΑ, Λευκωσία

    23 Apr 2004, 20:54 UTC

    Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται αύριο στις κάλπες στα πλαίσια δημοψηφίσματος σε σχέση με το σχέδιο των ΗΕ για την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κρύψει την υποστήριξή τους προς το σχέδιο των ΗΕ ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έχει παροτρύνει τόσο την Ελληνοκυπριακή, όσο και ην Τουρκοκυπριακή ηγεσία να εργαστούν για να γίνει αυτό αποδεκτό από τους πολίτες των δύο κοινοτήτων.

    Το σχέδιο, που προτάθηκε απο τον γενικο γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν, προβλέπει τη δημιουργία μιας χαλαρής ομοσπονδίας, απαρτιζόμενης από δύο συστατικά κράτη. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την απόσυρση των περισσότερων τουρκικών στρατευμάτων απο το βόρειο τμήμα της Κύπρου και την διευθέτηση εδαφικών θεμάτων και θεμάτων ακίνητης περιουσίας που εκκρεμούν. Οι αντιδράσεις στο σχέδιο είναι ανάμεικτες. Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι τουρκοκύπριοι πιθανόν θα το υπερψηφίσουν στο αυριανό δημοψήφισμα, ενώ, αντίθετα, οι περισσότεροι ελληνοκύπριοι θα το καταψηφίσουν.

    Michael Klosson

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κυπρο Μάικλ Κλόσον, λέει οτι παρά τις υποχωρήσεις που έπρεπε να γίνουν και απο τις δύο πλευρές, το σχέδιο Ανάν είναι η καλύτερη ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου και για το μέλλον του νησιού και προσθέτει ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή του σχεδίου, αλλά μόνον εάν αυτό υποστηριχθεί και από τις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα ο κύριος Κλόσον είπε: «Την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη δωρητών για την Κύπρο, όπου οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν το ποσό των 400 εκατομμυρίων δολλαρίων, για την εφαρμογή του σχεδίου. Ομως, άν οποιαδήποτε πλευρά δεν υποστηρίξει το εν λόγω σχέδιο, τότε δεν θα επιτευχθεί λύση του προβλήματος και βεβαίως δεν θα υπάρξει και οικονομική βοήθεια.»

    Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι ανυπομονούν να τερματιστεί η απομόνωση στην οποία βρίσκονται τα τελευταία 30 χρόνια και επίσης θέλουν να αποτελέσουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καρπωθούν τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη. Οι Ελληνοκύπριοι που αντιτίθενται στο σχέδιο του ΟΗΕ λένε πως πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν κάποια καλύτερη διευθέτηση αργότερα εάν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς τους Τουρκοκύπριους.

    Ο πρέσβης Κλόσον λεει πως η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα αποβεί προς όφελος του νησιού και της περιοχής εν γένει και επίσης θα συντελέσει στην αποφυγή εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατά την έκφρασή του: «Αυτό που θα επιτευχθεί με την επίλυση του προβλήματος είναι ότι η Κύπρος θα πάψει να αποτελεί εστία πιθανών προστριβών σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Θα απομακρύνει την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα συμφιλίωσης σε όλη τη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ένα μήνυμα που η οικουμένη χρειάζεται να λάβει στον εικοστό πρώτο αιώνα.»

    Στην ερώτηση τι θα συμβεί εάν το σχέδιο του ΟΗΕ απορριφθεί ο αμερικανός διπλωμάτης απάντησε: «Θα κινηθούμε σε ανεξερεύνητα ύδατα.» Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες καθώς και διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει πως αυτή ίσως είναι η τελευταία και η καλύτερη ευκαιρία που δίνεται για την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    [10] Συλλήψεις εξτρεμιστών και στο Αφγανιστάν.

    23 Apr 2004, 02:45 UTC

    Στο Αφγανιστάν, συνελήφθησαν 17 άτομα που πιστεύεται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον στόχων των συμμαχικών δυνάμεων και της Αφγανικής κυβέρνησης στη Καμπούλ. Πάντως οι αρχές δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει αν οι ύποπτοι διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάιντα ή τους Ταλεμπάν. Στο μεταξύ στο Πακιστάν, 5 φύλαρχοι που καταζητούνταν για προσφορά ασύλου σε μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν, συμφώνησαν να παραδώσουν μέχρι σήμερα τα όπλα τους.

    [11] Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κούβας στα ΗΕ.

    23 Apr 2004, 02:47 UTC

    H αντιπροσωπεία της Κούβας στα ΗΕ

    Η Κούβα απέσυρε ψήφισμα το οποίο είχε καταθέσει στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στο οποίο κατηγορούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι καταστρατηγούν τα δικαιώματα των κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Ο πρέσβης της Κούβας στα Ηνωμένα Έθνη, ΧΟΡΧΕ ΜΟΡΑ ΓΚΟΝΤΟΪ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί «απειλές και εκβιασμούς» προκειμένου να εξασφαλίσει την απόρριψη του ψηφίσματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν τη κατηγορία. Η Κούβα είχε ζητήσει διερεύνηση καταγγελόμενων αυθαίρετων κρατήσεων 600 και πλέον υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν οι οποίοι βρίσκονται στο Γκουαντάναμο χωρίς να έχουν δικαστεί ή να έχουν τη δυνατότητα νομικής εκπροσώπησης. Η Κούβα υπέβαλε το συγκεκριμένο ψήφισμα την περασμένη εβδομάδα αμέσως μετά την απόφαση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα που είχαν υποβάλλει οι ΗΠΑ και με το οποίο καλούσαν τη Κούβα να σεβαστεί τα πολιτικά δικαιώματα του λαού της.

    [12] Το Σάββατο τα δημοψήφισματα για το μέλλον της Κύπρου

    23 Apr 2004, 16:05 UTC

    Συλλαλητήριο ελληνοκυπρίων

    Eληξε επίσημα τα μεσάνυκτα η προεκλογική εκστρατεία αναφορικά με τα δημοψηφίσματα του Σαββάτου, κατά τα οποία η ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι θα ψηφίσουν είτε υπέρ, είτε κατά του σχεδίου των ΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Περίπου 400,000 Ελληνοκύπριοι και 200,000 τουρκοκύπριοι θα λάβουν μέρος σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν, το οποίο προβλέπει την δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, που θα συνδέονται με μια χαλαρή ομοσπονδία.

    Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, οι τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν, αλλά οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι θα το καταψηφίσουν, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Εάν το σχέδιο αποτύχει, η Κύπρος θα ενταχθεί επίσημα στην ΕΕ την πρώτη Μαίου, αλλά μόνο το τμήμα που ελέγχεται απο την Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τα οφέλη που προκύπτουν απο την ένταξη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 27 April 2004 - 1:18:11 UTC