Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Μάχες αμερικανικών δυνάμεων με αντάρτες
  • [02] Προσωρινή καθυστέρηση της παράδοσης της Τουλκαρέμ.
  • [03] Λουξεμβούργο: Προκαταρκτική συμφωνία για αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας.
  • [04] Βόρεια Κορέα και Ταϊβάν τα κύρια θέματα των συνομιλιών της Κ. Ράις στο Πεκίνο.
  • [05] Μεταρρυθμίσεις στους κόλπους του ΟΗΕ προτείνει ο Κόφφι Αννάν.
  • [06] Διάσκεψη στο Παρίσι για την πυρηνική ενέργεια.
  • [07] Μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στην Κιργισία.
  • [08] Στο δικαστήριο η υπόθεση της Σκιάβο
  • [09] Χαλαρότερο το Σύμφωνο Σταθερότητας
  • [10] Η ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο
  • [11] Η Νέα Υόρκη επιμένει στην απαγόρευση του καπνίσματος
  • [12] Ιράκ: Αιματηρές συγκρούσεις σε Βαγδάτη, Σαμάρα και Κιρκούκ
  • [13] Ισραήλ: Εγκρίθηκε η ανέγερση νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη
  • [14] Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στα ΗΕ
  • [15] Αυξήθηκε ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ

  • [01] Ιράκ: Μάχες αμερικανικών δυνάμεων με αντάρτες

    21-03-2005

    Στο Ιράκ, 24 αντάρτες σκοτώθηκαν από τις Αμερικανικές δυνάμεις. Οι αντάρτες είχαν επιτεθεί στους στρατιώτες στα περίχωρα της Βαγδάτης. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν και 6 στρατιώτες. Επίσης από ανταρτική επίθεση στο Κιρκούκ σκοτώθηκε άλλος ένας αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν τρεις άλλοι. Στο μεταξύ στη Μοσούλη, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε ανώτερο ιρακινό αξιωματούχο, ενώ λίγες ώρες αργότερα άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτων της επικήδειας πομπής του σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 άλλα.

    Εξάλλου χθες το Ιράκ ανακάλεσε προσωρινά τον πρέσβη του στην Ιορδανία, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ιορδανίας να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον δικό της επιτετραμμένο στη Βαγδάτη, λόγω διαδηλώσεων Σιιτών οι οποίοι ύψωσαν την Ιρακινή σημαία στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη.

    [02] Προσωρινή καθυστέρηση της παράδοσης της Τουλκαρέμ.

    21-03-2005

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενδεχομένως να καθυστερήσει η προγραμματισμένη για σήμερα παράδοση στους Παλαιστίνιους της Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη, λόγω αδιεξόδου που προέκυψε στις σχετικές συνομιλίες αργά την Κυριακή το βράδυ. Αλλά τόνισαν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Στο μεταξύ, το Ισραήλ απαγόρευσε σε πολίτες του απ' το να μετακομίζουν σε 4 Εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης που θα εκκενωθούν αργότερα φέτος και τα εδάφη τους θα παραδοθούν στους Παλαιστινίους τον Ιούλιο. Το μέτρο αυτό ελήφθη μετά από πληροφορίες ότι ετοιμαζόταν μαζική μετακίνηση ακροδεξιών εθνικιστών στους Εβραϊκούς οικισμούς για να παρεμποδιστεί η προγραμματισμένη εκκένωση τους.

    [03] Λουξεμβούργο: Προκαταρκτική συμφωνία για αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

    21-03-2005

    Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία αναφορικά με την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας με στόχο να επιτευχθεί κάποια ελαστικότητα του συστήματος για τις χώρες μέλη. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλώντ Zανκέρ, δήλωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη κατά την συνεδρίαση του ECOFIN στο Λουξεμβούργο. Αναμένεται πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν τη συμφωνία κατά την σύνοδο τους στις Βρυξέλλες από αύριο.

    [04] Βόρεια Κορέα και Ταϊβάν τα κύρια θέματα των συνομιλιών της Κ. Ράις στο Πεκίνο.

    21-03-2005

    Τα θέματα της Βόρειας Κορέας και της Ταϊβάν, κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε τη Κυριακή στο Πεκίνο η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, με την Κινεζική ηγεσία. Ειδησεογραφικές πληροφορίες φέρουν τη κ. Ράις να δηλώνει στο Κινέζο πρόεδρο, Χού Ζιντάο, ότι θα ήθελε απ' το Πεκίνο να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του για την επιστροφή της βόρειας Κορέας στο τραπέζι των συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Από τη πλευρά του ο κ. Χού δήλωσε ότι η Κίνα είναι αφοσιωμένη στην επίλυση του θέματος. Επίσης μετά από τις μεταξύ τους συνομιλίες ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο και η κ. Ράις εξέφρασαν την από κοινού πρόθεση τους για διεύρυνση των Αμερικανο-Κινεζικών σχέσεων. Επίσης η κ. Ράις δήλωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο από μέρους Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κίνα, γιατί αυτά τα όπλα ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό.

    [05] Μεταρρυθμίσεις στους κόλπους του ΟΗΕ προτείνει ο Κόφφι Αννάν.

    21-03-2005

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησε μεταξύ άλλων τη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφάλειας, στα πλαίσια προτάσεων του για ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις στους κόλπους του Διεθνούς Οργανισμού. Έκθεση του γ.γ. που δημοσιεύτηκε τη Κυριακή, προτείνει επίσης τη δημιουργία επιτροπής ειρηνευτικών αποστολών, νέο συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και κανόνες για το πότε χώρες μέλη μπορούν νόμιμα να κηρύξουν πόλεμο. Η Ινδία, η Βραζιλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία, συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που ζητούν θέσεις μονίμων μελών στο Συμβούλιο Ασφάλειας. Ο κ. Αννάν θα υποβάλλει επίσημα την 63ων σελίδων έκθεση του σήμερα, ενώ για να ισχύσουν οι προτάσεις του θα πρέπει να εγκριθούν από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ και να επικυρωθούν από την σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.

    [06] Διάσκεψη στο Παρίσι για την πυρηνική ενέργεια.

    21-03-2005

    Αρχίζει σήμερα στο Παρίσι διήμερη διάσκεψη για τις προοπτικές της πυρηνικής ενέργειας στον 21ο αιώνα, που διοργανώνουν από κοινού η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η κυβέρνηση της Γαλλίας. Στην διάσκεψη θα συμμετάσχουν 60 χώρες, ενώ το 50% περίπου των συνέδρων θα είναι υπουργοί ενέργειας. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται το θέμα των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και θέματα ασφάλειας και περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών εξοπλισμών. Η διάσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων τιμών πετρελαίου και ανησυχιών για τις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών στο πλανήτη μας.

    [07] Μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στην Κιργισία.

    21-03-2005

    Στην Κιργισία, χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτήρια και απαίτησαν την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Ασκάρ Ακάγιεφ. Στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, οι διαδηλωτές κατέλαβαν σταθμό της αστυνομίας και τουλάχιστον ένα κυβερνητικό κτήριο, ενώ απ' τις συγκρούσεις με την αστυνομία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 14 άτομα. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν επίσης και σε άλλες πόλεις της νότιας Κιργισίας. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν εκτενείς παρατυπίες στις πρόσφατες εκλογές. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς και το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ζητούν την επίλυση των διαφωνιών κυβέρνησης-αντιπολίτευσης μέσω διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σε συνομιλίες, αλλά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, δήλωσε ότι η πλευρά του θα προσέλθει σε τέτοιες συνομιλίες μόνο αν σ' αυτές συμμετάσχει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κιργισίας.

    [08] Στο δικαστήριο η υπόθεση της Σκιάβο

    21-03-2005

    Τέρι Σκιάβο

    Δικηγόροι αναπτύσσουν τα επιχειρήματά τους σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Τάμπα της πολιτείας Φλώριδα σε σχέση με την τύχη της Τέρι Σκιάβο, που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση τα τελευταία 15 χρόνια, και η υπόθεση της οποίας έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή. Νωρίς σήμερα το πρωί το αμερικανικό κογκρέσο ενέκρινε σε έκτακτη συνεδρίαση νομοσχέδιο, που θα αναγκάσει τους γιατρούς να επανασυνδέσουν την ηλικίας 41 ετών Σκιάβο με το σωλήνα παροχής τροφής, υγρών και φαρμάκων, που είναι αναγκαία για να κρατηθεί στη ζωή.

    Την περασμένη εβδομάδα ο σωλήνας είχε αφαιρεθεί από τη Σκιάβο κατόπιν απόφασης πολιτειακού δικαστηρίου της Φλώριδα.

    Την επανασύνδεση της Σκιάβο με τον σωλήνα, με τον οποίο τρεφόταν παρεντερικά, είχαν ζητήσει οι γονείς της Σκιάβο, καταφεύγοντας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ο σωλήνας είχε αφαιρεθεί από την άτυχη γυναίκα την Παρασκευή, μετά από απόφαση δικαστού, ο οποίος ενέκρινε το αίτημα του συζύγου της Μάϊκλ, που επί χρόνια διεξήγαγε δικαστικό αγώνα.

    Η Τέρι Σκιάβο έπεσε σε κωματώδη κατάσταση πριν από 15 χρόνια, μετά από καρδιακή ανακοπή.

    H Τέρρι με τον συζυγό της, Μάικλ

    Το έκτακτο νομοσχέδιο, που ενέκρινε το κογκρέσο και υπέγραψε ο πρόεδρος Μπους επιτρέπει στους γονείς της Σκιάβο να προσφύγουν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για να διατηρηθεί η κόρη τους στη ζωή.

    Επικεφαλής του αγώνα για την επανασύνδεση της Σκιάβο με το σωλήνα ήταν ο αρχηγός της πλειοψηφίας των ρεπουμπλικανών στη Βουλή, Τομ Ντηλέη. Όμως πολλοί δημοκρατικοί αντιτίθεντο στην ιδέα της ανάμειξης του κογκρέσου στην υπόθεση.

    Ο σύζυγος της Σκιάβο, Μάϊκλ, ο οποίος, σύμφωνα με το νόμο είναι ο κηδεμόνας της, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στα δικαστήρια με τους γονείς της, που θέλουν να την κρατήσουν στη ζωή, γιατί, όπως λένε, από τις εκφράσεις του προσώπου της καταλαβαίνουν πως η κόρη τους δεν είναι φυτό, άσχετα με το τί λένε οι γιατροί.

    [09] Χαλαρότερο το Σύμφωνο Σταθερότητας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλες

    21-03-2005

    Χαλαρότερο αλλά χωρίς να χάσει τις αυστηρές προδιαγραφές του, θα είναι το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα οριστικοποιηθεί και επικυρωθεί αύριο, από τους 25 ηγέτες στη εαρινή Σύνοδο Κορυφής, ύστερα από την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μετά από 12αωρη διαπραγμάτευση πάνω στην πρόταση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας, την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες.

    Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της συμβιβαστικής απόφασης, είναι ότι στις χώρες με τα υπερβολικά ελλείμματα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα , θα αναγνωρίζεται το 'ελαφρυντικό' της 'ενοποίησης της Ευρώπης' που έχει αδιευκρίνιστο κόστος και εφευρέθηκε σαν όρος για να καλύψει τις υπερβολικές δαπάνες της Γερμανίας, για την γερμανική ενοποίηση. Είναι και ο μόνος όρος που θα συζητηθεί από τους 25 πριν από την επικύρωση της όλης απόφασης.

    Κατά τα άλλα η νέα πρόταση διατηρεί τα ποσοτικά όρια του 3% για το έλλειμμα και το 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος και αλλάζει και η χρονική προθεσμία συμμόρφωσης.

    Το κράτος μέλος που παρουσιάζει έλλειμμα θα έχει δύο χρόνια για να το μειώσει που θα μπορούν να γίνουν και τέσσερα αν διαπιστωθεί ότι έλαβε τα απαραίτητα μέτρα αλλά ανεξέλεγκτοι παράγοντες δεν επέτρεψαν την επίτευξη του στόχου.

    Έτσι με μια τέτοια απόφαση, που σύμφωνα με τους αρμόδιους είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα. ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης. συναντήθηκε την Δευτέρα με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Αλμούνια και του παρέδωσε το επικαιροποιημένο ελληνικό πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που αφορά την περίοδο 2004-2007.

    'Το έλλειμμα θα είναι κάτω από το 4% το 2005 και κάτω από το 3% το 2006. Αυτή είναι η δέσμευση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση,' είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Την απόφαση για την Αναθεώρηση του Σύμφωνου Σταθερότητας συζήτησε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βερολίνο με τον Καγκελάριο Σρέντερ και ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού προς τις Βρυξέλλες. Οι δύο ηγέτες εξέτασαν όλα τα θέματα σχετικά με την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αλλά και το θέμα της Ευρωπαϊκής Προοπτικής της Τουρκίας δηλώνοντας στο τέλος την στήριξή τους στο να διατηρηθεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο με την προϋπόθεση πάντα η Τουρκία να ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις και στην υπογραφή του περίφημου Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

    Το συγκεκριμένο θέμα, ήταν και ο κορμός της συζήτησης που είχε αργά το βράδυ ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια δείπνου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στην καθιερωμένη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα γίνει την Τρίτη το πρωί.

    [10] Η ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσινγκτον

    21-03-2005

    Αντιπροσωπεία της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ βρίσκεται από την Δευτέρα στην Αθήνα, τελευταίο σταθμό της δεκαπενθήμερης ετήσιας επίσκεψής της στην Ελλάδα. Αυτή είναι η 77η κατά σειρά χρονιά που μέλη της οργάνωσης επιστρέφουν στη χώρα της καταγωγής τους για να ανανεώσουν επαφές και να εξετάσουν με τι τρόπους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο εξωτερικό την γενέτειρα των γονέων και παππούδων τους. Της αντιπροσωπείας ηγείται φέτος , ο οποίος και εξέφρασε ικανοποίηση για την υποδοχή της οποίας έτυχαν τα μέλη της σε όλες τις άλλες πόλεις που επισκέφθηκαν στα πλαίσια της περιοδείας αυτής. Προηγούμενοι σταθμοί της αντιπροσωπείας ήταν η Λευκωσία της Κύπρου, η Θεσσαλονίκη και η Κωνσταντινούπολη, έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Στην Κύπρο οι αξιωματούχοι της ΑΧΕΠΑ συναντήθηκαν με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Μάηκλ Κλόσον, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο και με τον Δήμαρχο της Λευκωσίας Μιχάλη Ζαμπέλα. Μία από τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν εκεί ήταν η διοργάνωση, σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία, εκδήλωσης για 25 φοιτητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Πόρτλαντ, οι οποίοι ειδικεύονται σε προγράμματα ειρηνικής διευθέτησης διεθνών διενέξεων. Η εκδήλωση αυτή έδωσε στους φοιτητές αλλά και στους παράγοντες της ΑΧΕΠΑ την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με κρατικούς λειτουργούς και άλλους ειδικούς που εργάζονται στα πλαίσια της προσπάθειας για την προώθηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου.

    O Ύπατος Πρόεδρoς της Φραγκλίνος Μάνιος

    Την αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ δεξιώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία ο γνωστός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπός Γιώργος Παρασκευαΐδης, ο οποίος και δήλωσε ότι η Κύπρος χρειάζεται τώρα τη βοήθεια των Ελλήνων της Αμερικής πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Πριν τιμήν του Φραγκλίνου Μάνιου και των αξιωματούχων που τον συνοδεύουν δόθηκε και δεξίωση και από το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης ο κ. Μάνιος ανακοίνωσε ότι κατά την επίσκεψη στην Κύπρο ο δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας έγινε μέλος της ΑΧΕΠΑ, η οποία και διατηρεί τρία παραρτήματα στο νησί.

    Στην Κωνσταντινούπολη, η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίον ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ενημέρωσε σχετικά με τη σημασία της εκδήλωσης που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα η λεγόμενη Επιτροπή του Ελσίνκι στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Η εκδήλωση εκείνη με τίτλο 'Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην Τουρκία θύμα συστηματικής απαλλοτρίωσης' επικέντρωσε την προσοχή στο κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην ανάγκη για προστασία τόσο των θρησκευτικών όσο και γενικότερα όλων των ατομικών δικαιωμάτων που έχουν τα μέλη των μειονοτήτων στην Τουρκία.

    Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ επανέλαβε την προσήλωση της οργάνωσης του στη υποστήριξη όλων των φορέων που επιδιώκουν την επαναλειτουργία της Σχολής.

    Στη Θεσσαλονίκη η αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ είχε σύσκεψη με τα μέλη του εκεί παραρτήματός της και κατόπιν επισκέφθηκε το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να ενημερωθεί σχετικά με θέματα που αφορούν στη λειτουργία του και το έργο που προσφέρει στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.

    Το πρόγραμμα της αντιπροσωπεία στην Αθήνα προβλέπει για την εβδομάδα αυτή συσκέψεις με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Τσαρλς Ρης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη και την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Την Πέμπτη τα μέλη της ΑΧΕΠΑ θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος και κατόπιν θα παρακολουθήσουν την μεγάλη παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και η Δήμητρα Καπόλη, Πρόεδρος του παραρτήματος γυναικών της ΑΧΕΠΑ, γνωστού με το όνομα 'Κόρες της Πηνελόπης'.

    Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΑΧΕΠΑ στη Ουάσιγκτον Ανδρέας Καφές στη 'Φωνή της Αμερικής' ο Ύπατος Πρόεδρος της Οργάνωσης, Φραγκλίνος Μάνιος, είναι πολύ ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα έκβαση του ταξιδιού της αντιπροσωπείας του. Εντόπισε μάλιστα και τομείς στους οποίους η ΑΧΕΠΑ θα μπορούσε να συνδράμει στην περιοχή. Κατά τον Ανδρέα Καφέ, ο κύριος Μάνιος πιστεύει πως υπάρχουν ευκαιρίες για την ΑΧΕΠΑ να αναλάβει ηγετικό ρόλο για την ενίσχυση των γεφυρών στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.

    [11] Η Νέα Υόρκη επιμένει στην απαγόρευση του καπνίσματος

    Αθηνά Κρικέλη

    21-03-2005

    Για μια ακόμη φορά οι προσπάθειες της Ένωσης Εστιατορίων της Νέας Υόρκης να μετατρέψουν τον αυστηρό νόμο περί καπνίσματος απέτυχε. Το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της πόλης απέρριψε ακόμα μια ένσταση των ιδιοκτητών εστιατορίων να άρει την απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους.

    Η ένωση εστιατορίων και ταβερνών της πολιτείας της Νέας Υόρκης, με δικαστικό αγώνα εναντιώθηκε στις διατάξεις του νόμου του 2003 για 'καθαρό αέρα στους εσωτερικούς χώρους' σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύτηκε το κάπνισμα στις περισσότερες δημόσιες και μη επιχειρήσεις, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου η απαγόρευση θα επέφερε και το κλείσιμο της επιχείρησης.

    Παρόλα αυτά η διαμάχη που έχει ξεσπάσει είναι διότι τα κριτήρια για το ποια επιχείρηση κινδυνεύει να κλείσει ή όχι, είναι ασαφή και η επιτροπή που τα αναλαμβάνει μη αρμόδια, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ένωσης κ. Όραντζμπεργκ, λέγοντας πως τα κριτήρια αυτά ερμηνεύονται διαφορετικά σε κάθε πόλη. Αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά σε περιπτώσεις όπου νομοί αρνούνται να χορηγήσουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν την άσχημη οικονομική κατάσταση εστιατορίων και ταβερνών εξαιτίας της απαγόρευσης του καπνίσματος.

    Από την πλευρά του ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την πολιτεία, ο κ. Κουάκενμπους, δήλωσε ότι εάν κέρδιζε η Ένωση Ιδιοκτητών Εστιατορίων και Ταβερνών, θα επηρέαζε αρνητικά την ισχύ του νόμου. Φυσικά η Νέα Υόρκη μπορεί να υποφέρει από την απαγόρευση αυτή αλλά όπως γράφουν και οι Τάιμς της Νέας Υόρκης τα ελληνικά εστιατόρια και καφέ βρίσκουν τρόπους να προσφέρουν στους θαμώνες τους την απαγορευμένη απόλαυση του καπνίσματος.

    [12] Ιράκ: Αιματηρές συγκρούσεις σε Βαγδάτη, Σαμάρα και Κιρκούκ

    21-03-2005

    Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι συμμαχικά στρατεύματα σκότωσαν 24 άτομα στο Ιράκ, που επιτέθηκαν κατά συμμαχικής αυτοκινητοπομπής έξω από τη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τις αρχές, 5 ιρακινοί στρατιώτες και επτά αντάρτες τραυματίστηκαν κατά το επεισόδιο, που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Σε άλλες εξελίξεις, βόμβα σε παγιδευμένο φορτηγό εξερράγη τη Δευτέρα στο κέντρο της Σαμάρα, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 άτομα. Το πρακτορείο Ασσόσιετεντ Πρες μεταδίδει ότι το φορτηγό με εκρηκτικά, εξερράγη κατά πάσα πιθανότητα πρόωρα κοντά σε νοσοκομείο.

    Εξάλλου, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση από αντάρτες στο Κιρκούκ, ενώ ένας άλλος στρατιώτης και ένας πεζοναύτης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης ασφάλειας, στην επαρχία αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης.

    [13] Ισραήλ: Εγκρίθηκε η ανέγερση νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη

    21-03-2005

    Ισραηλινός οικισμός

    Το Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο έγερσης 3.500 νέων κατοικιών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, σε μία κίνηση που οι Παλαιστίνιοι λένε ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Το ισραηλινό σχέδιο, που εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν, φαίνεται να αντιβαίνει προς τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ οδικό χάρτη για την ειρήνη, που προβλέπει τον τερματισμό της εγκατάστασης εβραϊκών οικισμών σε Παλαιστινιακά εδάφη που κατελήφθησαν από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν σχολίασε την κίνηση αυτή, για την οποία οι αναλυτές λένε ότι στοχεύει στην ένωση του οικισμού Μάαλε Αντουμίμ με την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ λέει ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα η πρωτεύουσά τους, ενώ η Παλαιστινιακή πλευρά θέλει να καταστήσει πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους τον αραβικό, ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Στο μεταξύ, οι ισραηλινο-Παλαιστινιακές συνομιλίες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα οι συνομιλίες που αφορούν την παράδοση στους Παλαιστίνιους του ελέγχου της ασφάλειας της πόλης της δυτικής Οχθης, Τουλκαρέμ. ΟΙ Παλαιστίνοι ανέκτησαν τον έλεγχο της Ιεριχούς την περασμένη εβδομάδα.

    [14] Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στα ΗΕ

    22-03-2005

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ανακοίνωσε την εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στον διεθνή οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης του 15μελούς συμβουλίου ασφαλείας. Σε ομιλία του την Δευτέρα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του OHE, ο κ. Αννάν δήλωσε ότι τα ιδανικά της ελευθερίας μπορούν να προωθηθούν παγκοσμίως μόνο με την συνεργασία όλων των χωρών μελών για την μεταρρύθμιση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεσή του, ο κ. Αννάν πρότεινε την αναμόρφωση της επιτροπής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διασαφήνιση του ορισμού της τρομοκρατίας και επίτευξη συμφωνίας πάνω σε νέους κανόνες εξουσιοδότησης της χρήσης στρατιωτικής δύναμης.

    Ο κ. Αννάν είπε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, που έχει τα ίδια μόνιμα μέλη από το 1945, πρέπει να αντικατοπτρίζει περισσότερο τις σημερινές πραγματικότητες και πρότεινε την διεύρυνση του συμβουλίου ασφάλειας σε 24 μέλη και την προσθήκη άλλων 6 μονίμων μελών. Χώρες που ασκούν πιέσεις για την απόκτηση έδρας μόνιμου μέλους είναι η Ινδία, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Βραζιλία.

    [15] Αυξήθηκε ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ

    21-03-2005

    Παράνομοι μετανάστες προσπαθουν να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ

    Σύμφωνα με νέα έκθεση του ιδιωτικού ερευνητικού Κέντρου Πιού, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 2 εκατομμύρια, τα τελευταία 4 χρόνια. Το Κέντρο Πιού υπολογίζει ότι περίπου 10.300.000 παράνομοι μετανάστες ζούσαν στις ΗΠΑ πέρυσι. Το 2000, ο αριθμός τους είχε υπολογιστεί στα 8.400.000. Το κέντρο που βασίζει την έκθεσή του σε κυβερνητικά στοιχεία, λέει ότι οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες είναι από τη Λατινική Αμερική, ενώ η πλειοψηφία τους, δηλαδή περίπου το 57%, πιστεύεται ότι προέρχονται από το Μεξικό.

    Η έκθεση αναφέρει ότι οι πιθανότητες εύρεσης καλύτερης εργασίας και βελτιωμένου επιπέδου διαβίωσης, είναι τα κύρια αίτια για τα οποία μεγάλος αριθμός ατόμων προσπαθεί να εισέλθει στις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνεχώς αυξανόμενη πίεση εκ των ένδον για την βελτίωση της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, απ' όπου εισέρχονται οι περισσότεροι λαθρομετανάστες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:00:19 UTC