Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν
  • [02] Ιράκ: Υποβλήθηκε το σχέδιο συντάγματος
  • [03] Ισραήλ: Σήμερα η εκκένωση οικισμών στη Δυτική Όχθη
  • [04] Μπους: Η δημοκρατία είναι δύσκολη και αργή διαδικασία
  • [05] ΗΠΑ: Σε ισόβια δεσμά καταδικάστηκε ο Έρικ Ρούντολφ
  • [06] Βρετανία: Νέα σκληρά μέτρα ασφάλειας
  • [07] Ιορδανία: Σύριος ο κύριος ύποπτος
  • [08] Α. Αφρική: Αμερικανικό πρόγραμμα αντι-τρομοκρατικής εκπαίδευσης
  • [09] Μπανγκλαντές: Συνελήφθη σημαντικός ισλαμιστής ηγέτης

  • [01] Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν

    23-08-2005

    Ενώ η διεθνής κοινότητα έχει επικεντρωθεί στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, η Τεχεράνη αναπτύσσει συγχρόνως βαλλιστικούς πυραύλους, που ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή και να αποτελέσουν αφορμή για ένα πόλεμο εξοπλισμών.

    Ο ψυχροπολεμικός ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης, εξαπλώθηκε και στον τρίτο κόσμο γύρω στα τέλη του 20ού αιώνα. Στη Μέση Ανατολή, σοβιετικής προέλευσης πύραυλοι, τύπου Σκουντ, αναπτύχθηκαν στην Αίγυπτο, τη Συρία και το Ιράκ, ενώ εντάχθηκαν και στο οπλοστάσιο του Ιράν. Αντιδρώντας σε αυτές τις εξελίξεις, το Ισραήλ ανέπτυξε τους δικούς του πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Ο Ιβάν Ούλριχ της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι η επιθυμία της Τεχεράνης να αποκτήσει πυραυλικό οπλοστάσιο ξεκινά από την δεκαετία του 80.

    Τα πρώτα μοντέλα των πυραύλων Σκουντ είχαν βεληνεκές κάτω των 200 χιλιομέτρων, οπότε το Ιράν προσπάθησε να αναπτύξει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως λέει ο Αντριου Κοκ, του εβδομαδιαίου περιοδικού 'Η Άμυνα'. 'Ο αρχικός λόγος που το Ιράν ήθελε να αποκτήσει πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές', λέει ο κύριος Κοκ 'ήταν το Ιράκ. Στη συνέχεια, το Ιράν άρχισε να ανησυχεί προοδευτικά περισσότερο για τις πιέσεις που υφίστατο από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις, οπότε η Τεχεράνη σκέφθηκε ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς με συμβατικές, ή χημικές κεφαλές θα μπορούσαν να κρατήσουν τις χώρες αυτές έξω από την περιοχή της. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή, το Ιράν θα θελήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σαν αποτρεπτικό μέσο προς ενδεχόμενους εχθρούς'.

    Έτσι λοιπόν, την δεκαετία του 90, το Ιράν ανέπτυξε δικούς του μέσου βεληνεκούς πυραύλους, τους επονομαζόμενους Σαχάμπ 3, που μπορούν να πλήξουν στόχους ακόμα και σε απόσταση 1500 χιλιομέτρων. Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες ανησύχησαν με τους Σαχάμπ 3, διότι προσέδιδαν στο Ιράν την δυνατότητα να πλήξει το Ισραήλ με πύραυλο, γομωμένο με χαμηλής τεχνολογίας πυρηνική κεφαλή. Όμως, από την δεκαετία του 80, πολύ πριν δημιουργήσουν οι Ιρανοί τον Σαχάμπ 3, το Ισραήλ είχε αναπτύξει τους δικούς της πυραύλους που μπορούσαν να γομωθούν με πυρηνικές κεφαλές, τους Ιεριχώ 2. Οι πύραυλοι αυτοί μπορούσαν να πλήξουν στόχους τουλάχιστον στο δυτικό Ιράν, σε απόσταση έως 1.500 χιλιομέτρων.

    Το Ιράν και το Ισραήλ συνεχίζουν να βελτιώνουν τα πυραυλικά τους οπλοστάσια, να επιτύχουν μεγαλύτερο βεληνεκές, να μπορούν να φέρουν μεγαλύτερες πυρηνικές κεφαλές. Αντίθετα με το Ισραήλ, το Ιράν δεν έχει εκτοξεύσει δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν διαστημική τεχνολογία για τα πυραυλικά τους συστήματα. Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι προβλέπουν ξεκάθαρες στρατιωτικές εφαρμογές. Πάντως, μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών λένε ότι το Ιράν θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να αναπτύξει ένα λειτουργικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ιράν δεν βλέπει το Ισραήλ σαν τον μόνο του αντίπαλο.

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο Ιβάν Ούλριτς της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων λέει ότι το Ιράν βρίσκεται σε εύφλεκτη περιοχή και για τον λόγο αυτό, θέλει να διαθέτει οπλικά συστήματα που θα χρησιμεύσουν σαν φόβητρο εναντίον οποιουδήποτε εχθρού. 'Πολλά κράτη αναπτύσσουν όπλα χωρίς να έχουν κατά νου συγκεκριμένους εχθρούς', λέει ο κύριος Ούλριτς 'επειδή κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Το Ιράν έχει να κάνει με το Πακιστάν, με το οποίο δεν έχει τόσο καλές σχέσεις, με τη Σαουδική Αραβία και τόσες άλλες χώρες'.

    Οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές του Ιράν λένε ότι οι ανησυχίες τους σε σχέση με το πυραυλικό σύστημα της Τεχεράνης και τις πυρηνικές της φιλοδοξίες έχουν αυξηθεί μετά την εκλογή στην προεδρία της χώρας πρόσφατα του συντηρητικού και σκληροπυρηνικού Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να μεταβάλει την πολιτική του. Όμως, η πολιτική αυτή μπορεί να φέρει σε σύγκρουση το Ιράν με άλλες χώρες. Αν πραγματοποιηθεί μία τέτοια σύγκρουση, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει χρήση πυραύλων.

    [02] Ιράκ: Υποβλήθηκε το σχέδιο συντάγματος

    23-08-2005

    Χαμτζίν αλ Χασάνι

    Ο πρόεδρος της ιρακινής εθνοσυνέλευσης Χαμτζίν αλ Χασάνι είπε ότι το σχέδιο του συντάγματος υποβλήθηκε στο σώμα λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας της Δευτέρας, ενώ Σιίτες, Κούρδοι και Σουνίτες, έχουν περιθώριο τριών ακόμα ημερών για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Ο κ. αλ Χασάνι είπε στους δημοσιογράφους ότι τρία θέματα παραμένουν άλυτα, τα οποία είναι το θέμα της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης, τί θα πρέπει να γίνει με τα μέλη του κόμματος Μπαάθ του Σαντάμ Χουσείν και ποιες εξουσίες θα έχει ο πρόεδρος της χώρας καθώς και άλλοι αξιωματούχοι. Ο κ. αλ Χασάνι πρόσθεσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση ελπίζει ότι οι τρεις πλευρές θα επιτύχουν συμφωνία και θα παρουσιάσουν το ολοκληρωμένο σύνταγμα την Πέμπτη.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα, Κούρδοι και Σιίτες ηγέτες συμφώνησαν να καταστεί το Ιράκ ομοσπονδιακό κράτος, όμως οι Σουνίτες διαφώνησαν ριζικά. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι δύο άνδρες του σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν την Δευτέρα, όταν βόμβα εξερράγη στο σημείο που περιπολούσαν στη Σαμάρρα.

    [03] Ισραήλ: Σήμερα η εκκένωση οικισμών στη Δυτική Όχθη

    23-08-2005

    Η τελευταία προσευχή στη συναγωγή της Νετζαρίμ

    Οι ισραηλινές δυνάμεις απομάκρυναν και τους τελευταίους από τους 8.500 Εβραίους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το σχέδιο του Ισραήλ να τερματίσει την τριανταοκτάχρονη κατοχή του στα Παλαιστινιακά εδάφη. Οι τελευταίου 500 έποικοι αποχώρησαν τη Δευτέρα από τη Νετζαρίμ. Ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να αρχίζει να διαλύει τις βάσεις του στη Γάζα την επόμενη εβδομάδα.

    Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε την απόσυρση 'θαρραλέο, αλλά και οδυνηρό βήμα για το Ισραήλ', το οποίο όμως θα βοηθήσει την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είπε.

    Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν τη Δευτέρα και τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι εταίροι των ισραηλινών στην επίτευξη ειρήνης. Στην Δυτική Όχθη τώρα, ισραηλινά στρατεύματα έχουν καταλάβει θέσεις έξω από τους δύο μικρούς οικισμούς που πρόκειται να εκκενωθούν την Τρίτη. Πιστεύεται ότι δύο χιλιάδες πολέμιοι της απόσυρσης έχουν κλειστεί μέσα στους οικισμούς Σανούρ και Χομές.

    [04] Μπους: Η δημοκρατία είναι δύσκολη και αργή διαδικασία

    23-08-2005

    O Λευκός Οίκος χαιρέτησε το σχέδιο του ιρακινού συντάγματος, λέγοντας ότι αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ο Λευκός Οίκος είπε επίσης ότι μέσα στις επόμενες τρεις μέρες θα έχουν οι ιρακινοί την ευκαιρία να επιτύχουν συμφωνία σε θέματα που εκκρεμούν, τονίζοντας ότι η δημοκρατία είναι δύσκολη και συχνά αργή διαδικασία. Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπους είχε πει ότι η ιρακινή ηγεσία εργαζόταν για την ολοκλήρωση του νέου δημοκρατικού συντάγματος της χώρας, αψηφώντας τους τρομοκράτες.

    Ο κ. Μπους έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Δευτέρα στο Σώλτ Λέηκ Σίτυ, στην δυτική πολιτεία Γιούτα, με στόχο την τόνωση της λαϊκής υποστήριξης προς τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο κ. Μπούς διέκοψε τις διακοπές του στο ράντσο του στο Κρώφορντ του Τέξας, για να δώσει δύο ομιλίες αυτή την εβδομάδα με θέμα τον πόλεμο στο Ιράκ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Εξάλλου, αντιπολεμική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα έξω από το κέντρο που έδωσε την ομιλία του στην Γιούτα.

    [05] ΗΠΑ: Σε ισόβια δεσμά καταδικάστηκε ο Έρικ Ρούντολφ

    23-08-2005

    Ο Έρικ Ρούντολφ, ο άνθρωπος που είχε τοποθετήσει μία βόμβα στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996, από την οποία σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν 100, καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε ισόβια δεσμά. Ο Ρούντολφ καταδικάστηκε επίσης για βομβιστική επίθεση σε κλινική αμβλώσεων στην περιοχή της Ατλάντα, καθώς και ενός γκαίη μπάρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άτομα. Τον περασμένο μήνα ο Ρούντολφ είχε καταδικαστεί δις σε ισόβια για την δολοφονία ενός αστυνομικού και το σοβαρό τραυματισμό μίας νοσοκόμας, σε μία άλλη βομβιστική επίθεση που είχε πραγματοποιήσει σε κλινική της Ατλάντα το 1998.

    Ο Έρικ Ρούντολφ ζήτησε συγγνώμη από τα θύματά του, μερικά από τα οποία ήταν στην αίθουσα του δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι ελπίζει να επιτύχει τους στόχους του, χωρίς να βλάπτονται πολίτες.

    [06] Βρετανία: Νέα σκληρά μέτρα ασφάλειας

    23-08-2005

    Στην Βρετανία, ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τσαρλς Κλαρκ υπερασπίστηκε σειρά νέων σκληρών μέτρων ασφάλειας που υιοθετήθηκαν μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Σε επιστολή τη Δευτέρα σε εφημερίδα του Λονδίνου ο κύριος Κλαρκ είπε ότι η χώρα του πρέπει να πατάξει εκείνους που εκμεταλλεύονται την ελευθερία λόγου για την προώθηση της τρομοκρατίας. Τα νέα μέτρα αναμένεται να καθιστούν δυνατό το κλείσιμο τεμενών, όπου πιστεύεται ότι οι κληρικοί υποστηρίζουν τη τρομοκρατία και την απέλαση εκείνων που ωραιοποιούν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    [07] Ιορδανία: Σύριος ο κύριος ύποπτος

    23-08-2005

    H Ιορδανία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός Σύριου που θεωρείται ο κύριος ύποπτος, ο οποίος διενήργησε την επίθεση με ρουκέτες στο λιμάνι Άκαμπα της Ερυθράς Θάλασσας. Σε ανακοίνωση της η κυβέρνηση της Ιορδανίας αναφέρει ότι ο Σύριος σχεδίασε την επίθεση με δύο από τους γιους του και ένα Ιρακινό και ότι οι άντρες διατηρούν επαφές με τρομοκρατική οργάνωση που εδρεύει στο Ιράκ. Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει ότι οι τρεις ύποπτοι επέστρεψαν στο Ιράκ την ημέρα της επίθεσης.

    Την Παρασκευή, ρουκέτες πέρασαν πάνω από αμερικανικό πολεμικό πλοίο, που βρίσκονταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Άκαμπα. Μία ρουκέτα κτύπησε Ιορδανική στρατιωτική αποθήκη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης. Μία άλλη ρουκέτα έπεσε κοντά σε στρατιωτικό νοσοκομείο και μία τρίτη κατέληξε στο Ισραήλ, στα σύνορα με τη Ιορδανία.

    [08] Α. Αφρική: Αμερικανικό πρόγραμμα αντι-τρομοκρατικής εκπαίδευσης

    23-08-2005

    Oι ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα αντι-τρομοκρατικής εκπαίδευσης, την επόμενη εβδομάδα, για στρατιώτες από την Ουγκάντα, την Τανζανία και την Κένυα. Περίπου 200 άνδρες του στρατού, μαζί με αστυνομικούς και αξιωματούχους των μεταναστευτικών υπηρεσιών από χώρες τις Ανατολικής Αφρικής θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα αυτό, διάρκειας δύο εβδομάδων.

    Η ανατολική Αφρική έχει πληγεί από αρκετές φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τα τελευταία επτά χρόνια. Το 1998, τρομοκράτες της αλ Κάιντα βομβάρδισαν τις αμερικανικές πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας, σκοτώνοντας πάνω από 200 άτομα και τραυματίζοντας χιλιάδες. Τέσσερα χρόνια αργότερα, βομβιστές αυτοκτονίας έπληξαν ισραηλινό ξενοδοχείο κοντά στη Μομπάσα, σκοτώνοντας 15 άτομα, αφού απέτυχαν να καταρρίψουν ισραηλινό αεροσκάφος τσάρτερ.

    [09] Μπανγκλαντές: Συνελήφθη σημαντικός ισλαμιστής ηγέτης

    23-08-2005

    H αστυνομία του Μπανγκλαντές είπε ότι συνέλαβε σημαντικό ισλαμιστή ηγέτη, σε σχέση με τη σειρά βομβιστικών εκρήξεων σ'ολόκληρη την χώρα που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η αστυνομία είπε ότι ο Μαουλάνα Φαριντουνίν Μασούντ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ντακά τη Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές λένε ότι έχει διασυνδέσεις με την εκτός νόμου ισλαμική οργάνωση Τζαμαγιετούλ Μουτζαχεντίν, η οποία πιστεύεται από την αστυνομία ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στο μπαράζ των βομβιστικών επθεσεων. Δύο άτομα είχαν σκοτωθεί και 100 είχαν τραυματιστεί.

    Η αστυνομία καταζητεί τον επικεφαλής της ομάδας, Σείχ Αμπντούρ Ραχμάν. Τα άτομα που διέπραξαν τις επιθέσεις, άφησαν πίσω τους φυλλάδια με το όνομα της οργάνωσης και εκκλήσεις για την επιβολή του ισλαμικού νόμου στο Μπανγκλαντές. Ήδη πάνω από εκατόν τριάντα μέλη της οργάνωσης κρατούνται από τις αρχές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 24 August 2005 - 1:18:12 UTC