Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aπό ξένους μαχητές ενισχύεται το ανταρτικό κίνημα στο Αφγανιστάν
  • [02] H αλ Κάιντα παραμένει η κύρια απειλή κατά των ΗΠΑ
  • [03] Σ. Τσιτουρίδης: Η Ελλάδα έχει καλό πέρασμα στην Αμερική
  • [04] 70 δις. για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [05] ΔΥΑΕ: Δεύτερη μέρα συζητήσεων για το Ιράν
  • [06] Νέα μεγάλη απάτη στο Ιράκ

  • [01] Aπό ξένους μαχητές ενισχύεται το ανταρτικό κίνημα στο Αφγανιστάν

    03-02-2006

    Αφγανοί αξιωματούχοι λένε ότι εξτρεμιστές από το Ιράν και το Ιράκ ενώνουν τώρα τις δυνάμεις τους με τους αντάρτες στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ισλαμαμπάντ, οι αρχές συνέλαβαν πρόσφατα ύποπτους τρομοκράτες, που φέρονται ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα από το Ιράν.

    Ο εκπρόσωπος του Αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε τις συλλήψεις την Πέμπτη και πρόσθεσε ότι πρόκειται για 4 ύποπτους τρομοκράτες, εκ των οποίων ο ένας είναι Iρακινός, ένας άλλος Ιρανός και δύο από το Κασμίρ. Επίσημη έρευνα έχει ήδη αρχίσει, αλλά ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Ιρακινός μάλλον πήγαινε στο νότιο Αφγανιστάν, όπου μαχητές των Ταλιμπάν διατηρούν μία δυνατή παρουσία. Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι και οι 4 είχαν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις του Αφγανιστάν.

    Πρόσφατα έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στη χώρα. Παλαιότερα τέτοιες επιθέσεις ήταν σπάνιες, όμως τους τελευταίους 4 μήνες, έχουν υπάρξει πάνω από 20.

    Την Τετάρτη, άνδρας που φέρεται ότι είναι εξτρεμιστής Ταλιμπάν, ντύθηκε με γυναικεία ρούχα και σκότωσε 5 άτομα στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Οι αρχές λένε ότι πολλές από επιθέσεις σχεδιάζονται στο γειτονικό Πακιστάν, όπου εκατοντάδες εξτρεμιστές έχουν δημιουργήσει πρόχειρες βάσεις στις απομακρυσμένες ορεινές παραμεθόριες περιοχές.

    To Πακιστάν λέει ότι έχει αναπτύξει περίπου 80,000 στρατιώτες του για την ασφάλεια της μεθορίου και την σύλληψη μαχητών της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

    Αλλά και η λαϊκή αντίσταση στις επιθέσεις αυτές έχει επίσης αυξηθεί στις πόλεις και τα χωριά του Αφγανιστάν. Οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στάθηκαν αφορμή για εκτεταμένες λαϊκές διαδηλώσεις των κατοίκων, που ζητούσαν τον τερματισμό των βιαιοτήτων.

    [02] H αλ Κάιντα παραμένει η κύρια απειλή κατά των ΗΠΑ

    03-02-2006

    Ο κ. Νεγροπόντε

    Σε μία σπάνια δημόσια ακρόαση της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της αμερικανικής γερουσίας, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Μυστικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζών Νεγροπόντε, κατέθεσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Ο κ. Νεγροπόντε δήλωσε ότι οι αμερικανικές αντι-τρομοκρατικές προσπάθειες πέρυσι συνέχισαν να ματαιώνουν τα σχέδια της αλ Κάιντα, ενώ ταυτόχρονα συνελήφθησαν πολλά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Παρόλα αυτά, το εν λόγω τρομοκρατικό δίκτυο, παραμένει η υπ'αριθμό 1 απειλή για τις ΗΠΑ.

    'Τα κύρια στελέχη της οργάνωσης συνεχίζουν να προσπαθούν να στήσουν πλεκτάνες και να οργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και άλλων στόχων, από βάσεις που διατηρούν στην παραμεθόρια περιοχή Πακιστάν-Αφγανιστάν,' δήλωσε ό κ. Νεγροπόντε.

    Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια κατάθεσή του ενώπιον του κονγκρέσσου από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Απρίλιο. Ο ελληνο-αμερικανός αξιωματούχος είπε ακόμα ότι το Ιράν αποτελεί και εκείνο πηγή ανησυχίας.

    'Πιστεύουμε ότι η Τεχεράνη κατά πάσα πιθανότητα δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και μάλλον δεν τα έχει ακόμα αναπτύξει ή δεν έχει εξασφαλίσει σημαντικά εξαρτήματά τους. Πάντως, ο κίνδυνος ότι μπορεί να αποκτήσει ατομικό όπλο το οποίο θα μπορούσε να συνδυάσει με τους βαλλιστικούς της πυραύλους, που ήδη διαθέτει, αποτελεί λόγο άμεσης ανησυχίας,' είπε.

    Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας μελετά το ενδεχόμενο παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του. Όμως το Ιράν απειλεί ότι θα ξαναρχίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και ότι θα σταματήσει να συνεργαζεται με την διεθνή υπηρεσία, σε περίπτωση που λάβει τέτοια μέτρα κατά του Ιράν.

    Σε σχέση με την Βόρεια Κορέα, ο κ. Νεγροπόντε είπε ότι η δήλωση της Πιονγιάνγκ ότι διαθέτει πυρηνικό όπλο, είναι πραγματική: 'Η Πιονγιάνγκ θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως το καλύτερο μέσο προστασίας της από τις πολύ ανώτερες Αμερικανικές και Νοτιο-κορεατικές ένοπλες δυνάμεις,' δήλωσε.

    Ο υπεύθυνος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μίλησε επίσης και για το Ιράκ, επισημαίνοντας ότι η δυσαρέσκεια των Σουνιτών με την νέα κυβέρνηση της χώρας, επιτρέπει την ανάπτυξη του ανταρτικού κινήματος εκεί. Προειδοποίησε επίσης ότι ακόμα και αν δημιουργηθεί εθνική κυβέρνηση που να περιλαμβάνει όλες τις ιρακινές μειονότητες, θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να μπορέσει να εξασθενήσει η δραστηριότητα των ανταρτών.

    Οσον αφορά την πρόσφατη νίκη της Χαμάς στις Παλαιστινιακές εκλογές, ο κ. Νεγροπόντε δήλωσε ότι η νίκη αυτή δεν συνεπάγεται ότι η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων θα ματαιωθεί τελειωτικά. Εξάλλου, ο αξιωματούχος εξέφρασε ανησυχία, επειδή ιδιώτες στην Σαουδική Αραβία συνεχίζουν να συνεισφέρουν χρηματικά ποσά σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

    [03] Σ. Τσιτουρίδης: Η Ελλάδα έχει καλό πέρασμα στην Αμερική

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    03-02-2006

    Ακούστε τη συνέντευξη του Σάββα Τσιτουρίδη στη ΦτΑ-Download

    Εκπρόσωποι κυβερνήσεων, κοινοβουλευτικοί παράγοντες, προσωπικότητες του εμπορικού και οικονομικού κόσμου καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες από δεκάδες χώρες συγκεντρώθηκαν στη Ουάσιγκτον όπου παρακάθισαν την Πέμπτη στο ετήσιο Εθνικό Πρόγευμα Προσευχής. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος και παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής σχετικά με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και τις επαφές που έκανε στο περιθώριό της. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Τσιτουρίδη, η οποία αναμεταδόθηκε αποσπασματικά την Πέμπτη από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που παρουσιάζουν προγράμματα της ΦτΑ στην Ελλάδα και την ομογένεια στη Βόρεια Αμερική.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

    Γ. Μπίστης: Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο στούντιό μας τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από το Κιλκίς, Σάββα Τσιτουρίδη, πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κύριε Τσιτουρίδη καλώς ορίσατε στη Ουάσιγκτον και στο στούντιό μας.

    Σ. Τσιτουρίδης: Σας ευχαριστώ είναι χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ.

    Γ. Μπίστης: Η επίσκεψή σας έχει γίνει κυρίως για να παραστείτε στο Εθνικό Πρόγευμα Προσευχής που παρατέθηκε την Πέμπτη. Μιλήστε μας λοιπόν για τον θεσμό αυτό και ιδιαίτερα για τη δική σας συμμετοχή στην εκδήλωση.

    Σ. Τσιτουρίδης: Ήτανε η 53η χρονιά κατά την οποία ένας ιδιαίτερα σημαντικός και ενδιαφέρον θεσμός λαμβάνει χώρα εδώ στη Ουάσιγκτον, όπου Γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων οργανώνουν αυτό το Πρόγευμα με τη συμμετοχή κάθε φορά του εκάστοτε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και πολιτικών παραγόντων από όλο τον κόσμο. Φέτος είχα την χαρά και την ευκαιρία να παρευρεθώ σε ένα χώρο στον οποίο πρωθυπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών από 160 χώρες βρεθήκαμε επί δύο περίπου ώρες. Υπήρξαν και άλλες συναντήσεις πριν και μετά το Πρόγευμα Προσευχής στον χώρο αυτό. Παράλληλα μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθώ με εξέχοντες παράγοντες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ με τους οποίους είχα μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων γύρω από θέματα που είναι σημαντικά για εμάς και για τη χώρα μας.

    Γ. Μπίστης: Όταν λέτε σημαντικά θέματα, ποια είναι αυτά συγκεκριμένα; Γιατί πράγματα μιλάμε;

    Σ. Τσιτουρίδης: Πρέπει να πω πριν από όλα ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι συναντήσεις που είχα με τον Γερουσιαστή Σαρμπάνη, με τον εκπρόσωπο της Βουλής τον κ. Μιλιράκη, τον Γερουσιαστή Βoΐνοβιτς και την επίσης Γερουσιαστή Ολυμπία Σνόου. Τα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τη χώρα μας πάνω από όλα είναι το πώς η σύγχρονη Ελλάδα παρουσιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο γενικότερα. Μια Ελλάδα η οποία είναι ισχυρή. Μια Ελλάδα που είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια εποχή και σε μια περιοχή στην οποία η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι τα ζητούμενα, είναι πολύ σημαντικές παράμετροι στην πολιτική και των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και όλου του πλανήτη μας. Μια Ελλάδα η οποία είναι πάνω από 50 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ, πάνω από 25 χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και που τα τελευταία χρόνια είμαστε επίσης στον σκληρό πυρήνα, στην οικονομική και νομισματική ένωση. Πρέπει αυτό το πρόσωπο της Ελλάδας να προβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και παντού στον κόσμο.

    Γ. Μπιστης: Και μια Ελλάδα η οποία να πούμε επίσης ότι είναι από πέρσι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Σ. Τσιτουρίδης: Βεβαίως, είμαστε για την διετία αυτή και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια Ελλάδα λοιπόν, η οποία σε μια περιοχή ευαίσθητη μπορεί και πρέπει να ενισχύσει τον σημαντικό ρόλο που έχει εκ των πραγμάτων.

    Γ. Μπίστης: Συνοπτικά λοιπόν κύριε Τσιτουρίδη θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εικόνα την οποία προβάλετε είναι της Ελλάδας σαν ηγετικής χώρας στο χώρο των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, μιας ευαίσθητης περιοχής στην οποία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την εδραίωση της ειρήνης.

    Σ. Τσιτουρίδης: και της ασφάλειας. Επίσης αυτές τις μέρες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από πολύ κοντά και την ετήσια ομιλία του Προέδρου Μπους στο Κογκρέσο για την κατάσταση του Αμερικανικού έθνους αλλά και τις συζητήσεις που έγιναν γύρω από αυτήν τις αμέσως επόμενες ώρες. Είναι πολύ χρήσιμο να παρακολουθούμε την Αμερικανική πολιτική η οποία, κακά τα ψέματα, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, επηρεάζει την πολιτική όλων των χωρών του πλανήτη μας.

    Γ. Μπίστης: Τώρα, αυτά τα οποία είπατε σε σχέση με την Ελλάδα, τι απήχηση είχανε στους συνομιλητές σας; Πως τα είδανε οι παράγοντες που συναντήσατε; Ξέρουμε ότι ορισμένοι από αυτούς όπως ο Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης είναι επί χρόνια φίλοι της Ελλάδας και την έχουν υποστηρίξει σε πολλά θέματα. Επίσης ο βουλευτής Μπιλιράκης είναι συμπρόεδρος της ομάδας προώθησης ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο. Υποθέτω λοιπόν ότι η απήχηση που είχαν όλα αυτά που είπατε ήτανε θετική. Έτσι;

    Σ. Τσιτουρίδης: Ναι, η Ελλάδα έχει μια πολύ καλή εικόνα και υπάρχουν περιθώρια για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την εικόνα μας. Θα σας πω ότι είναι εξαιρετικές οι μνήμες από την πρόσφατη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας και πιστεύω από αυτά που είδα εδώ και από το κλίμα που έζησα από κοντά ότι μπορεί στη βάση αυτού του (θετικού) κλίματος να πετύχουμε πολλά στα χρόνια που έρχονται. Θα έλεγα ότι είναι η ώρα να αποσβήσουμε το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήταν ένα υψηλό κόστος για ένα μικρό κράτος όπως η χώρα μας. Είδα και μαθαίνω επίσης ότι το 2006 προβλέπεται ότι θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας, σε ότι αφορά τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μου λένε παράγοντες εδώ ότι ύστερα από πολλές δεκαετίες πηγαίνουμε ξανά πίσω σε παλιές καλές εποχές και ότι θα έχουμε έναν υψηλό αριθμό επισκεπτών στην Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ καλό. Διαπίστωσα επίσης πόσο σημαντικός παράγοντας είναι στη διαμόρφωση των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο ισχυρός εμπορικός στόλος της Ελλάδας. Ο εμπορικός μας στόλος μεταξύ των άλλων, τροφοδοτεί, δημιουργεί επάρκεια στον Δυτικό κόσμο και στις ΗΠΑ, σε καύσιμα, σε μια εποχή κατά την οποία η ενέργεια απασχολεί πάρα πολύ όλους, περιλαμβανομένης της Αμερικής, όπως άκουσα και στην ετήσια ομιλία του Προέδρου Μπους στο Κογκρέσο. Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα έχει καλό πέρασμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορούμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το όλο κλίμα με συνένωση των προσπαθειών όλων στην Ελλάδα.

    Γ. Μπίστης: Ξέρω επίσης κύριε Τσιτουρίδη πως και η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι προσηλωμένη στην προσπάθειά της να βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει όλους αυτούς τους στόχους. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα, στο οποίο δεν θα ήθελα να μπω τώρα γιατί θα κρατήσει σε μεγάλο μάκρος η συζήτηση και ο χρόνος μας είναι περιορισμένος.

    Σ. Τσιτουρίδης: Μια-δυο λέξεις μόνον να πω, αν μπορούμε. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω επί πολύ χρονικό διάστημα, μια και ήμασταν μαζί στην πτήση από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο που επέστρεφε από την Κύπρο. Άκουσα λοιπόν από τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και από άλλους παράγοντες με τους οποίους βρεθήκαμε σε μια συνάντηση στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο εδώ στη Ουάσιγκτον, τους προβληματισμούς που υπάρχουνε γύρω από τα πολύ μεγάλα και σημαντικά ζητήματα της ομογένειας.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Τσιτουρίδη, η συζήτηση μας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να κρατήσει πολύ περισσότερη ώρα, αλλά ατυχώς στο σημείο αυτό πρέπει να σας αποχαιρετίσω. Σας ευχαριστώ που ήσασταν σήμερα μαζί μας και εύχομαι ότι το καλύτερο για εσάς προσωπικά αλλά και για τα σχέδιά σας για την Ελλάδα γενικότερα.

    Σ. Τσιτουρίδης: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

    [04] 70 δις. για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν

    03-02-2006

    Ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει από το κογκρέσο επιπλέον ποσό 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τα χρήματα αυτά είναι επιπλέον των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν εγκριθεί πέρυσι. Το ποσό αυτό θα χρηματοδοτήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στις δύο αυτές χώρες έως το τέλος του παρόντος οικονομικού έτους, που λήγει τον Σεπτέμβριο.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2001, που πραγματοποιήθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει δαπανήσει συνολικά 320 δισεκατομμύρια δολάρια στις επιχειρήσεις του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το νέο αίτημα για 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το εν λόγω αίτημα ακολουθεί την έγκριση του κογκρέσου την Τετάρτη για την μείωση κατά 39 δισεκατομμύρια δολάρια των κονδυλίων για το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση και άλλα κοινωνικές παροχές, καθώς η γερουσία αρχίζει τις διαβουλεύσεις της αναφορικά με νομοσχέδιο φοροαπαλλαγών ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εισηγήθηκαν οι ρεπουμπλικανοί.

    [05] ΔΥΑΕ: Δεύτερη μέρα συζητήσεων για το Ιράν

    03-02-2006

    Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι

    Αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας συναντιούνται για δεύτερη κατά σειρά μέρα σήμερα στην Βιέννη για να συζητήσουν το θέμα παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για τη πιθανή επιβολή κυρώσεων. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, δήλωσε ότι η αντιπαράθεση αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, αλλά δεν αποτελεί κρίση.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομική Ενέργειας λέει ότι διαθέτει έγγραφα τα οποία παρείχε το Ιράν, τα οποία παραπέμπουν στην ύπαρξη προγράμματος πυρηνικών όπλων. Τα 35 κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού συζητούν το ευρωπαϊκό προσχέδιο ψηφίσματος που ζητά από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να παραπέμψει την Τεχεράνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για την πιθανή επιβολή κυρώσεων.

    Πάντως, το ψήφισμα αναφέρει ότι οποιαδήποτε ενέργεια του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του Ιράν, θα πρέπει να αναβληθεί έως την επόμενη σύσκεψη της υπηρεσίας στις αρχές Μαρτίου, όπως είχαν απαιτήσει η Ρωσία και η Κίνα. Το Ιράν εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς και απείλησε να μειώσει τη συνεργασία του με τα Η.Ε., αν παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας.

    [06] Νέα μεγάλη απάτη στο Ιράκ

    03-02-2006

    Ο αμερικανός Ρόμπερτ Στέιν, πρώην συμβασιούχος στο Ιράκ παραδέχτηκε τη ενοχή του σε κατηγορίες για δωροδοκία, συνομωσία και ξέπλυμα εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο Στέιν εργάζονταν για το Μεταβατική Αρχή με συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, που ήταν η προσωρινή κυβέρνηση υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, και η οποία είχε στα χέρια της εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της πόλης Χίλα, νότια της Βαγδάτης. Ο Στέιν παραδέχτηκε ότι αυτός μαζί με άλλα άτομα σφετερίζονταν χρήματα, που προορίζονταν για ανοικοδόμηση, για τη αγορά αυτοκίνητων, χρυσαφικών και ακίνητων στις ΗΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 4 February 2006 - 2:18:12 UTC