Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρώπη: Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • [02] Ελλάδα: Εκδηλώσεις για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας
  • [03] Υπομονή ζητά ο Πρόεδρος Μπους
  • [04] Βιέννη: Η ΔΥΑΕ συνεδριάζει για το Ιράν
  • [05] Μπους: Θα δικαστούν ή θα εκδοθούν οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο
  • [06] Ολμέρτ: Χάραξη ισραηλινών συνόρων με ή χωρίς συναίνεση παλαιστινίων
  • [07] Αφγανιστάν: Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά ανταρτών
  • [08] Μπους-Ουρίμπε: Συνεργασία για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών
  • [09] Η.Ε.: Η υπόθεση Χαρίρι συνδέεται με άλλες 14 δολοφονίες
  • [10] ΗΠΑ-Ινδία: Ολοκληρώθηκαν συνομιλίες για την πυρηνική συνθήκη

  • [01] Ευρώπη: Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    15-06-2006

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο θα έχει στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις Βρυξέλλες. Ο κύριος Καραμανλής αναχώρησε από την Αθήνα για την βελγική πρωτεύουσα χθες το βράδυ, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αρχίσουν το απόγευμα .

    Το μεσημέρι σύμφωνα με το καθιερωμένο πρόγραμμα θα παραστεί στην συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου και θα καθοριστεί η στάση των ηγετών των κρατών μελών που ανήκουν σ αυτό. Το στίγμα αυτής της Συνόδου όπως το καθόρισε η αυστριακή πλευρά που ολοκληρώνει την προεδρεία της είναι ότι δενθα υπάρξει καμία σημαντική πρωτοβουλία ιδιαίτερα στο θέμα της επαναφοράς του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Όπως δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός εξωτερικών 'καθήκον των μελλοντικών προεδριών είναι να διασφαλίσουν ότι μέχρι το 2009 θα δημιουργηθεί η νομική βάση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης'.

    Από την πλευρά του δε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρόσο δήλωνε στο Κοινοβούλιο ότι 'υπάρχει ένα φάντασμα ευρωπεσιμισμού που κυνηγά την Ευρώπη'. Τα θέματα που θα συζητηθούν στην Σύνοδο είναι η ενεργειακή πολιτική και η εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία αλλά και το θέμα της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφήσει νέα κράτη μέλη καθώς και το μέλλον των βαλκανικών χωρών. Έτσι και για την Ρουμανία και Βουλγαρία οι ηγέτες θα ζητήσουν εντατικοποίηση των προσπαθειών των δύο χωρών ώστε να ενταχθούν τον Ιανουάριο του 2007.

    Oσο για την Τουρκία, οι 25 αναμένεται να υπογραμμίσουν στα συμπεράσματα ότι πρέπει να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την διαδικασία της ειρηνικής επίλυσης διαφορών με κράτη μέλη της Ένωσης. Ακόμη αναμένεται ότι θα τονισθεί πως θα αξιολογηθεί αυστηρά η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου το Οκτώβριο του 2006 που έχει άμεση σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και πως οι σχέσεις καλής γειτονίας θα επηρεάσουν ακόμη και την πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    [02] Ελλάδα: Εκδηλώσεις για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    15-06-2006

    700.000 φιάλες αίματος χρειάζεται ετησίως η χώρα μας αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει επάρκεια και κάνουμε εισαγωγή. Αυτή είναι η εκτίμηση των αρμοδίων που δημοσιοποιήθηκε χθες λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικής Αιμοδοσίας χωρίς όμως να μειώνεται η τεράστια προσφορά των χιλιάδων εθελοντών αιμοδοτών των οποίων αναγνωρίζεται η συμβολή στην πιο έμπρακτη απόδειξη ανθρωπιάς ευαισθησίας και αλληλεγγύης.

    Με την ευκαιρία αυτή ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος εγκαινίασε το Εθνικό Δίκτυο Μοριακού ελέγχου του αίματος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ οργάνωσε σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθελοντικής αιμοδοσίας με σκοπό ακριβώς να ενισχυθεί το εθελοντικό αιμοδοτικό κίνημα.

    'Η πρόσβαση των ασθενών σε ασφαλές αίμα είναι εξαιρετικής σημασίας και η μέθοδος που εφαρμόζεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης είναι η τελειότερη στο πλανήτη και η ασφαλέστερη για την διάγνωση των μεταδοτικών νοσημάτων που φοβόμαστε σε μία μετάγγιση', δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ τονίζοντας ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε πρώτη φάση σε όλους τους αιμοδότες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και μετά σε όλη την Ελλάδα.

    Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη γύρω από την αιμοδοσία αλλά να προσελκύσει νέους αιμοδότες.

    [03] Υπομονή ζητά ο Πρόεδρος Μπους

    15-06-2006

    Ο πρόεδρος Μπους σε συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο

    Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε 'εμψυχωτική' την επίσκεψή του στο Ιράκ και ζήτησε απ' τον αμερικανικό λαό να κάνει υπομονή, όσο τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στη χώρα αυτή για να υποστηρίξουν τη νέα κυβέρνηση και να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση του ανταρτικού κινήματος.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο κ. Μπους δήλωσε ότι η βία στο Ιράκ μπορεί να μην εκλείψει ποτέ τελείως, αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα θα βοηθήσουν τη Βαγδάτη να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται καθώς χτίζει το νέο δημοκρατικό της καθεστώς. Ο κ. Μπους συναντήθηκε επίσης στον Λευκό Οίκο με μέλη του Κογκρέσου και συζήτησε μαζί τους μεταξύ άλλων το θέμα του χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων απ' το Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του Δημοκρατικού κόμματος για το θέμα αυτό, και μάλιστα ορισμένα επιφανή στελέχη του κόμματος, όπως η γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον, εξέφρασαν αντίθεση στην θέσπιση τέτοιου χρονοδιαγράμματος, ενώ άλλοι Δημοκρατικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπους να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    Εξάλλου, ο ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με ορισμένες ανταρτικές ομάδες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στις πολιτικές διαδικασίες της χώρας, ενώ ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση ασφαλείας στη Βαγδάτη. Ο κ. αλ Μαλίκι δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα συνομιλήσει με άτομα που έχουν αίμα στα χέρια τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Περίπου 50,000 ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας και 7,200 συμμαχικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα με στόχο το τερματισμό των εμφύλιων βιαιοτήτων και των ανταρτικών επιθέσεων. Επίσης ο κ. αλ Μαλίκι διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πολιτών κατά τις προσευχές της Παρασκευής, που προτιμάται από τους αντάρτες για επιθέσεις. Εδώ στην Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αποτελεί ελπιδοφόρα ένδειξη το γεγονός ότι της επιχείρησης στη Βαγδάτη ηγούνται Ιρακινοί.

    [04] Βιέννη: Η ΔΥΑΕ συνεδριάζει για το Ιράν

    15-06-2006

    Αλί Λαριτζανί

    Συνεχίζεται σήμερα στη Βιέννη η συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η τελευταία έκθεση της διεθνούς υπηρεσίας αναφέρει ότι το Ιράν άρχισε νέο γύρο εμπλουτισμού ουρανίου, παρά το πακέτο κινήτρων της διεθνούς κοινότητας που στοχεύει στο τερματισμό ανάλογων δραστηριοτήτων.

    Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, χαρακτήρισε βήμα προς τα εμπρός, το πακέτο κινήτρων που πρoσέφερε η διεθνής κοινότητα στη χώρα του και επεσήμανε ότι το Ιράν μελετά την πρόταση και θα δώσει την απάντησή του το ταχύτερο δυνατόν.

    Την Τετάρτη επίσης, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ανώτατο διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί και χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές.

    [05] Μπους: Θα δικαστούν ή θα εκδοθούν οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο

    15-06-2006

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θα ήθελε να κλείσει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας, αλλά επεσήμανε ότι ορισμένοι κρατούμενοι είναι πολύ επικίνδυνοι και θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Ο κ. Μπους δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο ότι περιμένει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, για το αν οι κρατούμενοι μπορούν να προσαχθούν ενώπιον στρατοδικείου και πρόσθεσε ότι αυτοί οι κρατούμενοι πρέπει είτε να περάσουν από δίκη, ή να επιστραφούν στις χώρες τους. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ ζητά απ' τις χώρες προέλευσης των κρατουμένων να δεχτούν τους υπηκόους τους και παρατήρησε ότι πολλοί έχουν ήδη επιστρέψει στις πατρίδες τους.

    [06] Ολμέρτ: Χάραξη ισραηλινών συνόρων με ή χωρίς συναίνεση παλαιστινίων

    15-06-2006

    O Γάλλος πρόεδρο Ζάκ Σιράκ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι το σχέδιό του για την μονομερή χάραξη των ισραηλινών συνόρων στη Δυτική Όχθη θα εφαρμοστεί με ή χωρίς την συναίνεση των Παλαιστινίων. Σε δηλώσεις του στο Παρίσι μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Ζάκ Σιράκ, ο κ. Ολμέρτ τόνισε ότι θα ήθελε να εφαρμόσει το σχέδιό του μέσα στα πλαίσια διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, αλλά επεσήμανε ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί, ακόμα και αν δεν συνεργαστούν οι Παλαιστίνιοι.

    Από τη πλευρά του ο κ. Σιράκ παρατήρησε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και όχι η μονομερής απόσυρση, είναι απαραίτητες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή. Τόσο ο κ. Σιράκ, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ υποστηρίζουν την λύση της δημιουργίας δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, αλλά τονίζουν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων.

    [07] Αφγανιστάν: Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά ανταρτών

    15-06-2006

    Συμμαχικές και Αφγανικές δυνάμεις σκότωσαν 26 ύποπτους εξτρεμιστές στο ανατολικό Αφγανιστάν, ενώ στο νότιο τμήμα της χώρας πάνω από 11.000 Αμερικανικά, Βρετανικά, Καναδικά και Αφγανικά στρατεύματα συμμετείχαν στην μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση των τελευταίων 5 ετών. Τέσσερις άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν επίσης, όταν ρουκέτα ανταρτών έπληξε την κατοικία τους.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ύποπτοι μαχητές Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον συμμαχικής περιπόλου στην επαρχία Χελμάντ, σκοτώνοντας έναν Αμερικανό στρατιώτη και τραυματίζοντας δύο άλλους.

    [08] Μπους-Ουρίμπε: Συνεργασία για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών

    15-06-2006

    Ο πρόεδρος Μπους με τον πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε

    Ο πρόεδρος Μπους και ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο ο κύριος Μπους δήλωσε ότι θαυμάζει την προσήλωση του κυρίου Ουρίμπε στην δημοκρατία και στην καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών.

    Από τη πλευρά του ο κύριος Ουρίμπε παραδέχτηκε ότι η Κολομβία θα πρέπει να επιδείξει καλύτερα αποτελέσματα στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο πρόεδροι εξέτασαν επίσης την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Κολομβίας και ΗΠΑ, ώστε ο κύριος Μπους να την καταθέσει προς έγκριση στο αμερικανικό κογκρέσο.

    [09] Η.Ε.: Η υπόθεση Χαρίρι συνδέεται με άλλες 14 δολοφονίες

    15-06-2006

    Ο εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών, Σερτζ Μπράμερτζ, ο οποίος διερευνά την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, δήλωσε ότι πιστεύει πως η υπόθεση συνδέεται και με άλλες 14 δολοφονίες. Ο κύριος Μπράμερτζ δήλωσε στο συμβούλιο Ασφάλεια των Η.Ε. ότι οι δολοφονίες στο Λίβανο συνδέονται μεταξύ τους, αλλά σημείωσε ότι δεν διαθέτει ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία επ' αυτού. Στην τελευταία έκθεση του ο εμπειρογνώμονας των Η.Ε. δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει τις αρχές του Λιβάνου στην διερεύνηση των δολοφονιών και επεσήμανε ότι η Συρία, γενικά, ήταν συνεργάσιμη στην έρευνα για τη δολοφονία Χαρίρι.

    [10] ΗΠΑ-Ινδία: Ολοκληρώθηκαν συνομιλίες για την πυρηνική συνθήκη

    15-06-2006

    Αμερικανοί και Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα της ολοκλήρωσης σχεδίου της ιστορικής, αλλά και επίμαχης, πυρηνικής συνθήκης του Νέου Δελχί με την Ουάσινγκτον. Οι αξιωματούχοι έκαναν τη δήλωση αυτή την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση τριήμερων συνομιλιών στο Νέο Δελχί. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές αναφορικά με την συνθήκη, που προβλέπει την πώληση αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων και καυσίμων στην Ινδία, με αντάλλαγμα το άνοιγμα των πολιτικών πυρηνικών εγκαταστάσεών της σε διεθνείς επιθεωρητές.

    Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί χαρακτήρισε τις συνομιλίες θετικές και εποικοδομητικές. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Πάντως μέλη του Κογκρέσου και εμπειρογνώμονες που αντιτίθενται στην εξάπλωση των πυρηνικών έχουν επικρίνει την συμφωνία, λέγοντας ότι θα ενθαρρύνει την διάδοση των πυρηνικών και ότι περιλαμβάνει πολλές παραχωρήσεις προς την Ινδία, η οποία δεν έχει επικυρώσει την διεθνή συνθήκη περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 16 June 2006 - 1:18:17 UTC