Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μπιλιράκη
  • [02] Συμφωνία Λευκού Οίκου-Γερουσίας για νομοσχέδιο περί ανάκρισης και κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία
  • [03] Οι πρόεδροι του Λιβάνου, της Σερβίας και των Παλαιστινίων στην ΓΣ των ΗΕ
  • [04] Θέμα βασανιστηρίων στο Ιράκ εγείρει εμπειρογνώμονας των ΗΕ
  • [05] Η Ντόρα Μπακογιάννη προεδρεύει συνεδρίασης του ΟΗΕ
  • [06] ΝΑΤΟ: Το εμπόριο οπίου απειλεί το Αφγανιστάν
  • [07] 20 δις δίνει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου
  • [08] Χιλλ: Βήμα προς τα πίσω τo πραξικόπημα στην Ταϋλάνδη
  • [09] Συνάντηση Μπούς-Μουσάραφ
  • [10] Η Χαμάς δεν δέχεται να αναγνωρίσει το Ισραήλ
  • [11] Mεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Χεζμπολλάχ στη Βηρυτό
  • [12] Πέμπτη μέρα διαδηλώσεων στη Βουδαπέστη
  • [13] Περισσότερα κρούσματα βίας στο Ιράκ
  • [14] Ακαρπη η συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ
  • [15] Φονική ενέδρα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
  • [16] Μείωση των κύριων δεικτών της Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μπιλιράκη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    22-09-2006

    Ακούστε το ρεπορτάζ

    Ο Πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς επισκέφθηκε την Τάμπα, την μεγαλύτερη πόλη στην δυτική ακτή της Φλώριδας, για να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Μπιλιράκη, ο οποίος φιλοδοξεί να διαδεχτεί τον διακεκριμένο πατέρα του, βουλευτή Μιχάλη Μπιλαράκη, που αποσύρεται από την πολιτική ζωή μετά από υπηρεσία 24 χρόνων στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο Gus Bilirakis, ή ο Κωνσταντίνος, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στην ομογένεια, κέρδισε πρόσφατα τις τοπικές ενδοκομματικές εκλογές και πήρε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να κατέβει ως ο υποψήφιός για την βουλευτική έδρα της εκλογικής περιφέρειάς του στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Παρουσιάζοντας τον Πρόεδρο Μπους σε υποστηρικτές της εκστρατείας του, που είχαν συγκεντρωθεί στο μεγάλο στάδιο της Τάμπα την Πέμπτη, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης είπε μεταξύ άλλων.

    Κωνσταντίνος Μπιλιράκης

    'Είμαι υπερήφανος που στέκομαι στο πλάι του Προέδρου Μπους, όπως ο πατέρας μου είχε σταθεί στο πλευρό του δικού του πατέρα, όταν ξεκίναγε την πρώτη του βουλευτική θητεία το 1982. Προσβλέπω να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Μπους όταν θα εκλεγώ ως βουλευτής σας στη Ουάσιγκτον και να βοηθήσω το κόμμα μου να διατηρήσει την ευημερία και την ασφάλεια αυτής της χώρας'.

    Οι πολιτικοί αντίπαλοι του νέου Ελληνοαμερικανού υποψήφιου καταγγέλλουν ότι εκείνο που ενδιαφέρει την οικογένειά του περισσότερο δεν είναι το καλό της Φλώριδας αλλά η επιθυμία της να φτιάξει στην πολιτεία αυτή μια δυναστεία.

    Ο Πρόεδρος Μπους αντέκρουσε τον ισχυρισμό λέγοντας: 'Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο όταν ένας νέος φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα αχνάρια του πατέρα του στην πολιτική. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για ένα νέο τόσο άξιο όσο ο Κώστας Μπιλιράκης. Είναι ο καλύτερος υποψήφιος για το Κογκρέσο και σας ευχαριστώ για την υποστήριξη που του δίνετε'.

    Αλλά εκτός από το ότι και οι δύο έχουμε ακολουθήσει τα βήματα των πατεράδων μας, συνέχισε ο Πρόεδρος Μπους, ο Gus Bilirakis κι εγώ έχουμε και άλλα κοινά. Σε αυτά περιλαμβάνονται, κατά την έκφρασή του, το ότι έχουνε και δύο παντρευτεί θαυμάσιες γυναίκες, αφοσιωμένες στην οικογένεια και τα παιδιά τους, κι έχουνε επίσης μητέρες που τους ανάθρεψαν δίνοντάς τους ήθος και αρχές.

    [02] Συμφωνία Λευκού Οίκου-Γερουσίας για νομοσχέδιο περί ανάκρισης και κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία

    22-09-2006

    Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ Λευκού Οίκου και ανώτερων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο αναφορικά με νομοσχέδιο που αναφέρεται στον τρόπο ανάκρισης και κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία. Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την δημιουργία στρατοδικείων για την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων. Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά το νομοσχέδιο θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί απ' το Κογκρέσο.

    Ένας απ' τους γερουσιαστές που είχε αντιταχθεί στις αρχικές προτάσεις του Λευκού Οίκου για το θέμα, ο γερουσιαστής Τζον Μακέην, τόνισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη με τον πρόεδρο Μπούς σέβεται το πνεύμα της Συνθήκης της Γενεύης. Από τη πλευρά του ο κ. Μπούς εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στο γραφείο του για υπογραφή πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του Κογκρέσου την ερχόμενη εβδομάδα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

    [03] Οι πρόεδροι του Λιβάνου, της Σερβίας και των Παλαιστινίων στην ΓΣ των ΗΕ

    22-09-2006

    Κατά την τρίτη μέρα της γενικής συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, κατηγόρησε το Ισραήλ για 'βάρβαρη επιθετικότητα', όπως είπε χαρακτηριστικά, κατά τις πρόσφατες επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολλάχ. Κατά την ομιλία του την Πέμπτη, ο κ. Λαχούντ κατήγγειλε επίσης τον ισραηλινό στρατό ότι στόχευε κυρίως αμάχους και ότι σκότωσε και τραυμάτισε χιλιάδες πολίτες στο Λίβανο.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ ότι η περίπτωση του Κοσόβου είναι ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα του και τόνισε ότι οποιοδήποτε ψήφισμα σχετικά με την περιοχή αυτή πρέπει να βασίζεται σε αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου και των δημοκρατικών αξιών.

    Aπό τη πλευρά του ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη απ' τη διεθνή κοινότητα για τον αγώνα που διεξάγει η χώρα του κατά των καρτέλ ναρκωτικών, χαρακτηρίζοντας το εμπόριο ναρκωτικών, εγκληματικό, απύθμενο και κύριο εμπόδιο στην ειρήνη.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα αναγνωρίζει το Ισραήλ. Κατά την ομιλία του τη Πέμπτη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ο κ. Αμπάς επεσήμανε επίσης ότι η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί προηγούμενες συμφωνίες που έχουν υπογράψει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η Παλαιστινιακή Αρχή και αναφέρθηκε σε επιστολές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στις οποίες η PLO συμφωνεί να αναγνωρίσει το Ισραήλ, αποκηρύσσει τη βία και δεσμεύεται σε συνομιλίες για την σύσταση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι θα επισκεφτεί τη Μέση Ανατολή σύντομα με στόχο την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [04] Θέμα βασανιστηρίων στο Ιράκ εγείρει εμπειρογνώμονας των ΗΕ

    22-09-2006

    Μάνφρεντ Νόβακ

    O ειδικός εμπειρογνώμονας των ΗΕ για θέματα βασανιστηρίων, Μάνφρεντ Νόβακ, δήλωσε στη Γενεύη ότι τα βασανιστήρια στο Ιράκ μπορεί να είναι τώρα χειρότερα από ότι ήταν επί προεδρίας του Σαντάμ Χουσείν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Νόβακ χαρακτήρισε το πρόβλημα των βασανιστηρίων τελείως εκτός ελέγχου και είπε ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι γίνεται χρήση βασανιστηρίων στις επίσημες ιρακινές φυλακές, αλλά και από τις ιδιωτικές πολιτοφυλακές. Ο κ. Νόβακ πάντως δεν έχει πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, οι ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν επίσημα τον έλεγχο θεμάτων ασφάλειας στη νότια επαρχία Ντι Κάρ. Πρόκειται για την δεύτερη από τις 18 ιρακινές επαρχίες που θα περάσουν σε ιρακινά χέρια. Οι ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν την ευθύνη για την εν λόγω επαρχία από τις ιταλικές δυνάμεις που υπάγονται στις πολυεθνικές δυνάμεις στη χώρα.

    Με ανακοίνωσή του, ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, χαρακτήρισε την μεταβίβαση του ελέγχου σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση του Ιράκ. Όμως επιθέσεις ανταρτών και εμφύλια βίαια περιστατικά συνεχίστηκαν και την Πέμπτη σ' ολόκληρη τη χώρα. Στη Βαγδάτη, ένοπλοι επιτέθηκαν κατά αστυνομικού σταθμού στην αριστοκρατική συνοικία Μανσούρ και σκότωσαν 6 αστυνομικούς.

    [05] Η Ντόρα Μπακογιάννη προεδρεύει συνεδρίασης του ΟΗΕ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    22-09-2006

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, προήδρευσε σε ανοικτή υπουργική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού ζητήματος.

    Η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι ήταν προνόμιο, μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα υψηλή ευθύνη για την ίδια να προεδρεύει στη συνεδρίαση αυτή και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες αξιωματούχους για την υποστήριξη που προσέφεραν στην Προεδρία του Συμβουλίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση της Πέμπτης.

    Η Ελληνίδα Υπουργός αναγνώρισε ότι όλοι όσοι πήραν μέρος έχουνε πλήρη επίγνωση των πολυδιάστατων προκλήσεων στη Μέση Ανατολή. Είναι τέτοια η φύση των προκλήσεων αυτών, παρατήρησε, που επηρεάζουν, όχι μόνο τους λαούς της περιοχής, δηλαδή τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστινίους, τους Λιβανέζους, τους Σύρους, τους Ιορδανούς, τους Αιγυπτίους και άλλους, αλλά και την διεθνή κοινότητα στο σύνολό της.

    Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι το σύνολο των διεθνών οργανισμών, και εν γένει εταίρων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το κίνημα Αδεσμεύτων, τοποθετούν το ζήτημα της Μέσης Ανατολής ψηλά στις προτεραιότητές τους.

    Η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι παρά τις διαφοροποιήσεις στις παρεμβάσεις και θέσεις που διατυπώνονται, υπάρχει ένα καίριο στοιχείο που είναι κοινό για όλους, ένα στοιχείο που επαναλήφθηκε από όλους και στη συνεδρίαση της οποίας προήδρευσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Μεσανατολικό.

    Κατά την έκφρασή της, 'αυτός είναι ο κοινός μας στόχος και αποτελεί, πιστεύω, τη συλλογική βούληση των λαών του κόσμου, όπως επανειλημμένως έχει εκφρασθεί από τους εκπροσώπους τους σε κάθε εναρκτήρια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών'.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε πως δεν μπορεί να σκεφτεί άλλη σύγκρουση, η οποία να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο πολλών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, συνέχισε, 'καθώς τα χρόνια γίνονται δεκαετίες, ολόκληρες γενιές μεγαλώνουν γνωρίζοντας μόνο το μίσος και η λογική και η κατανόηση δίνουν τη θέση τους στο φονταμενταλισμό και τον εξτρεμισμό'.

    Παρά την κοινή βούληση για επικράτηση της ειρήνης, ανέφερε η Ελληνίδα Υπουργός, γενιές Ισραηλινών και Αράβων έχουνε στερηθεί του δικαιώματος να ζουν ελεύθεροι και ασφαλείς. Και για αυτό ακριβώς το λόγο η ίδια έχει, όπως είπε, πλήρη συναίσθηση του βάρους της ευθύνης σήμερα.

    Στη συνέχεια της παρεμβάσεώς της η κυρία Μπακογιάννη τόνισε: 'Η ευθύνη είναι μεγάλη μπροστά στον πόνο τόσο πολλών ανθρώπων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μπροστά στα δάκρυα των μανάδων που έχασαν τους γιους και τις κόρες τους στη σύγκρουση αυτή, αλλά και μπροστά στο θαρραλέο όραμα και την αποφασιστικότητα αυτών που, στο διάβα της ιστορίας της πολύπαθης αυτής περιοχής, προσπάθησαν ειλικρινά να φέρουν την ειρήνη και πλήρωσαν το ύψιστο τίμημα υπηρετώντας αυτό το σκοπό. Είναι χρέος μας να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, να διερευνήσουμε κάθε τρόπο και να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για επίτευξη της επιδιωκομένης αυτής ειρήνης, στη μνήμη των αθώων θυμάτων και προς όφελος των επερχόμενων γενεών. Έχουμε όλοι δυνατότητες να κάνουμε κάτι, ασχέτως δύναμης και μεγέθους, και κοινή είναι η ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε τους λαούς της Μέσης Ανατολής να υλοποιήσουν το όραμά τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ειρήνη και να αντικρίζουν το μέλλον με ελπίδα'.

    Σαν πολίτης της Αθήνας, και καθοδηγούμενη από το πνεύμα των προγόνων της σε αυτή την πόλη, η κυρία Μπακογιάννη δεν μπορεί, όπως είπε, παρά να διατηρεί τη βαθειά της πίστη στην επικράτηση της λογικής.

    Ο σκοπός της επίτευξης της ειρήνης, υπογράμμισε, δεν εξυπηρετείται με την άρνηση αναγνώρισης της ύπαρξης του γείτονα, ούτε με την καλλιέργεια κλίματος φόβου και ανασφάλειας με επιθέσεις αυτοκτονίας και εκτοξεύσεις ρουκετών, όπως επίσης ειρήνη δεν μπορεί να γίνει με μεθόδους σαν την απαγωγή του δεκανέα Gilad Shalit.

    Η κυρία Μπακογιάννη πιστεύει επίσης ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν ένα ολόκληρο έθνος στερείται του δικαιώματος να ζει στον τόπο του με αξιοπρέπεια και ελευθερία, ούτε όταν του επιβάλλονται τέτοιοι περιορισμοί, που είναι ταπεινωτικοί και εμποδίζουν κάθε προοπτική για ομαλό καθημερινό βίο. Επιπλέον, είπε, η ειρήνη δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την δια της βίας δήμευση εδαφών και την ανέγερση τειχών.

    Τι λύση λοιπόν προτείνει η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών; Την απάντηση στο ερώτημα την έδωσε η ίδια στη συνέχεια της παρέμβασής της.

    Είπε η κυρία Μπακογιάννη: 'Οποιαδήποτε επίλυση του Μεσανατολικού οφείλει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων που υιοθέτησε αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων, το αποτέλεσμα των οποίων δεν πρέπει να προδικάζεται από λήψη μονομερών μέτρων. Οι αρχές που θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση μιας συνολικής και βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή είναι γνωστές. Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τις Αποφάσεις 242 (1967), 338 (1973), 1397 (2002) και 1515 (2003), τα σημεία αναφοράς της Διάσκεψης της Μαδρίτης, συμπεριλαμβανομένης της αρχής 'γη για ειρήνη', και την Αραβική Πρωτοβουλία για την ειρήνη'.

    Η κυρία Υπουργός αναμένει τώρα από το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή να συνεχίσει την ενεργό ενασχόλησή του και να εκπληρώσει τον ρόλο του. Χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση του Κουαρτέτου, σύμφωνα με την οποία θα έχει συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, και με τα μέρη και με άλλους περιφερειακούς εταίρους, για να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις ενέργειες των εμπλεκομένων μερών, και για να εξετάζει τα επόμενα βήματα. Προσδοκεί τέλος να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από αυτή τη διαδικασία.

    Η κυρία Μπακογιάννη παρότρυνε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι οι αγώνες δεν προωθούνται, ούτε ευοδώνονται μέσω της βίας και της τρομοκρατίας και πως η ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται αποκλειστικά και μόνο με στρατιωτικά μέσα.

    Καταλήγοντας την ομιλία της η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έκανε την ακόλουθη έκκλησή προς όλες τις πλευρές: 'Ας υπερισχύσει η λογική και η κατανόηση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο σπόρο τη ειρήνης, που έχει σπείρει ήδη η διεθνής κοινότητα, να ανθίσει στη γόνιμη και ιστορική γη της Μέσης Ανατολής, προς όφελος όλων των λαών της περιοχής, αλλά και όλου του κόσμου'.

    [06] ΝΑΤΟ: Το εμπόριο οπίου απειλεί το Αφγανιστάν

    22-09-2006

    Ο ανώτερος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων, στρατηγός Τζέημς Τζόουνς, δήλωσε ότι το εμπόριο οπίου στο Αφγανιστάν απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Σε δηλώσεις του προς αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ο κ. Τζόουνς επεσήμανε ότι η επιρροή των ναρκωτικών είναι εμφανής παντού στην Αφγανική κοινωνία και τόνισε ότι τα ναρκωτικά χρηματοδοτούν το ανταρτικό κίνημα και συντελούν στην εξάπλωση της διαφθοράς.

    Ο στρατηγός Τζόουνς σημείωσε ότι η ανάπτυξη προγράμματος καταπολέμησης των ναρκωτικών, η εκπαίδευση της αστυνομίας και η προώθηση μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος, αποτελούν θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν στο Αφγανιστάν στο εγγύς μέλλον.

    Ο ανώτερος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων δήλωσε επίσης ότι η ειρηνευτική συμφωνία της Πακιστανικής κυβέρνησης με πολιτοφύλακες που υποστηρίζουν τους Ταλεμπάν στην μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν θα μπορούσε να επιφέρει ειρήνη στη περιοχή. Ο κ. Τζόουνς επεσήμανε ότι θα πάρει έναν περίπου μήνα έως ότου φανούν κάποια θετικά αποτελέσματα, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι δύο πλευρές θα σεβαστούν την συμφωνία.

    [07] 20 δις δίνει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου

    22-09-2006

    Ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδιοκτήτης του ομίλου επιχειρήσεων Βίρτζιν, ανακοίνωσε δωρεά 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο κ. Μπράνσον ανακοίνωσε την απόφασή του την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια διάσκεψης δωρητών στη Νέα Υόρκη, που διοργάνωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον.

    Ο κ. Κλίντον οργανώνει κάθε χρόνο την Παγκόσμια Πρωτοβουλία, για την συλλογή δωρεών και ιδεών που στοχεύουν στον περιορισμό της φτώχειας, των εθνικών και θρησκευτικών διαμαχών, των προβλημάτων υγείας και των κλιματολογικών αλλαγών.

    Στη διάσκεψη ο κ. Κλίντον μίλησε ενώπιον νύν και τέως αρχηγών κρατών, επιχειρηματιών, καθώς και της πρώτης κυρίας, Λώρας Μπούς. Την Τετάρτη, η κ. Μπούς ανακοίνωσε δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, για την διανομή συστημάτων άντλησης νερού στην νότια της Σαχάρας Αφρική.

    [08] Χιλλ: Βήμα προς τα πίσω τo πραξικόπημα στην Ταϋλάνδη

    22-09-2006

    Κρίστοφερ Χιλλ

    Οι ΗΠΑ αναθεωρούν το ζήτημα της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ταϋλάνδη, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Θακσίν Σιναγουάτρα. Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Νοτιοανατολικής Ασίας, Κρίστοφερ Χίλλ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί το πραξικόπημα, 'βήμα προς τα πίσω για την ταϋλανδική δημοκρατία' όπως είπε και πρόσθεσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στη Μπανγκόκ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως οι πραξικοπηματίες θα κρατήσουν την υπόσχεσή τους και θα επαναφέρουν την πολιτική τάξη.

    Στο μεταξύ, στην Ταϋλάνδη οι πραξικοπηματίες απαγόρευσαν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 5 ατόμων και συνέλαβαν τουλάχιστον 4 από τους κύριους συνεργάτες του κ. Θακσίν. Οι πραξικοπηματίες δήλωσαν ότι οι περιορισμοί των πολιτικών ελευθεριών των πολιτών θα συνεχιστούν μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουν.

    [09] Συνάντηση Μπούς-Μουσάραφ

    22-09-2006

    Oι πρόεδροι του Πακιστάν και των ΗΠΑ

    Ο πρόεδρος Μπούς εξήρε τον Πακιστανό ομόλογό του Περβέζ Μουσάραφ, επειδή ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες κρατών που συνεισέφερε στον κάτω από αμερικανική ηγεσία πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Μπούς έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δύο ηγετών με θέμα διεθνή και περιφερειακά θέματα.

    Ο Aμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αιφνιάστηκε από τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ απείλησαν να βομβαρδίσουν το Πακιστάν, σε περίπτωση που δεν συνεργαζόταν μαζί τους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Νωρίτερα, σε συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο κ. Μουσάραφ είχε δηλώσει ότι ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτατζ είχε απειλήσει να 'βομβαρδίσει το Πακιστάν πίσω στην νεολιθική εποχή,' σε περίπτωση που δεν συνεργαζόταν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Πάντως, την Παρασκευή ο κ. Αρμιτατζ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν απείλησαν ποτέ το Πακιστάν με βομβαρδισμό, αλλά είχε τότε περάσει ένα σκληρό μήνυμα, του τύπου 'είτε είστε μαζί μας, είτε όχι.' Ο κ. Μουσάραφ αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωσή του προς το τηλεοπτικό δίκτυο, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Μπούς.

    Ο πρόεδρος Μπούς έχει εξάρει επανειλημμένα τον Πακιστανό ηγέτη για την σύλληψη εκατοντάδων μελών της αλ Κάιντα εντός των συνόρων της χώρας του. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες τους υπήρξαν ειλικρινείς και ότι ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

    O πρόεδρος Μουσάραφ είπε ότι η Ουάσινγκτον και η Ισλαμαμπάντ καταδιώκουν από κοινού τον Οσάμα μπιν Λάντεν και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συζητούνται δημόσια η στρατηγική και η τακτική της καταδίωξης αυτής.

    [10] Η Χαμάς δεν δέχεται να αναγνωρίσει το Ισραήλ

    22-09-2006

    O κ. Χανιγιέ

    Η Παλαιστινιακή Χαμάς δήλωσε ότι δεν θα προσχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με το μετριοπαθές κόμμα Φατάχ, αν προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανιγιέ και άλλοι αξιωματούχοι της Χαμάς είπαν ότι θα δέχονταν μία μακροπρόθεσμη ανακωχή με το Ισραήλ, αλλά δεν θα το αναγνώριζαν επισήμως.

    Την Πέμπτη ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς που πρόσκειται στην Φατάχ, δήλωσε στην γενική συνέλευση των ΗΕ ότι μία νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα αναγνώριζε το Ισραήλ και θα τηρούσε όλες τις παλαιές συμφωνίες μαζί του.

    Την Παρασκευή, ο κ. Χανιγιέ δήλωσε ότι η Χαμάς θα δεχθεί την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους σε όλα τα εδάφη του που το Ισραήλ κατέλαβε κατά τον πόλεμο του 1967. Πάντως, είπε ότι αυτό θα αποτελούσε μεταβατική λύση, με αντάλλαγμα την ανακωχή με το Ισραήλ, αλλά όχι την αναγνώρισή του.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις είπε ότι θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή σύντομα, στα πλαίσια των προσπαθειών αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [11] Mεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Χεζμπολλάχ στη Βηρυτό

    22-09-2006

    O Σείχης Νασράλα

    Στο Λίβανο, ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ, Σείχης Χασάν Νασραλά, δήλωσε την Παρασκευή σε τεράστιο πλήθος υποστηρικτών του στη νότια Βηρυτό ότι το κόμμα του δεν θα παραδώσει ποτέ τα όπλα του με την βία.

    Ο Νασράλα είπε σε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδών του ότι η εξτρεμιστική του οργάνωση έχει στην κατοχή της πάνω από 20,000 ρουκέτες και ότι δεν θα παραδώσει τον οπλισμό της, μέχρις ότου ο Λίβανος είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι του Ισραήλ. Είπε επίσης ότι η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ μάλλον δεν θα πειράξει το οπλοστάσιο της οργάνωσης, που όπως είπε, είναι τώρα μεγαλύτερο από ότι ήταν πρίν την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, τον Ιούλιο.

    Aντιδρώντας, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Χεζμπολλάχ δεν θα έπρεπε να έχει άλλες ρουκέτες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ψηφίσματος κατάπαυσης του πυρός των ΗΕ.

    Ο Σείχης Νασράλα θριαμβολόγησε ότι η 'νίκη της Χεζμπολλάχ ήταν εκ Θεού' και πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να απελευθερώσει τους δύο ισραηλινούς στρατιώτες, των οποίων η σύλληψη υπήρξε το έναυσμα για την έναρξη του πολέμου των 34 ημερών, παρά μόνο αν γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών.

    [12] Πέμπτη μέρα διαδηλώσεων στη Βουδαπέστη

    22-09-2006

    Σύλληψη υπερδεξιού διαδηλωτή, από την ουγγρική αστυνομία.

    Για πέμπτη συνεχή μέρα, σημειώθηκαν διαδηλώσεις έξω από τον ουγγρικό κοινοβούλιο, στη Βουδαπέστη, όπου οι διαδηλωτές συνέχισαν να απαιτούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιουρσκάνυ. Στο μεταξύ, ακροδεξιά ουγγρική ομάδα, κάλεσε τους υποστηρικτές της σε διαδήλωση το βράδυ της Παρασκευής. Οι υποστηρικτές της ομάδας αυτής ήταν ανάμεσα σε εκείνους που κατέφυγαν σε πράξεις βίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Οι διαδηλώσεις οφείλονται στην ομολογία του κ. Γκιουρσκάνυ πρίν λίγες μέρες ότι η κυβέρνησή του επανειλημμένα είπε ψέματα στους ψηφοφόρους για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Σε συνέντευξή του προς την αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ της Παρασκευής, ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δήλωσής του και επέμεινε ότι δεν είπε ψέματα, αλλά ότι υπερέβαλε, για να τονίσει τα λεγόμενά του.

    Ο κ. Γκιουρσκάνυ αρνείται να παραιτηθεί και δεσμεύτηκε ότι θα επιφέρει οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

    [13] Περισσότερα κρούσματα βίας στο Ιράκ

    22-09-2006

    Η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι εντόπισε τουλάχιστον 10 ακόμα πτώματα στη Βαγδάτη την Παρασκευή. Ο εντοπισμός των πτωμάτων αυτών ακολουθεί την δήλωση της Πέμπτης του εμπειρογνώμονα για θέματα βασανιστηρίων των ΗΕ Μάνφρεντ Νόβακ, ο οποίος είπε ότι η χρήση βασανιστηρίων στο Ιράκ τώρα είναι τελείως εκτός ελέγχου και πολύ μεγαλύτερη, από ότι ήταν κατά την εποχή της εξουσίας του Σαντάμ Χουσείν.

    Σε άλλα βίαια περιστατικά την Παρασκευή, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στην ανατολική Βαγδάτη.

    Ο Αμερικανός υποστράτηγος Τζέημς Θέρμαν δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ότι θα χρειαζόταν η συμμετοχή περίπου 3,000 ακόμα ιρακινών στρατιωτών για να τερματιστεί η βία στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο υποστράτηγος επισήμανε ότι επί του παρόντος 15,000 Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποιούν επιχείρηση ασφάλειας στη Βαγδάτη, αλλά οι ιρακινές δυνάμεις που τους υποστηρίζουν ανέρχονται μόνο σε 9,000 άνδρες.

    [14] Ακαρπη η συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ

    22-09-2006

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ ολοκλήρωσαν τις διήμερες συνομιλίες τους στο Τάμπερε της Φινλανδίας, χωρίς την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους τρόπους καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των κυμάτων των παράνομων μεταναστών.

    Οι εν λόγω υπουργοί από τα 25 κράτη-μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους αν η κάθε χώρα θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να διατηρεί τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας της, σε περιπτώσεις που διενεργούν διασυνοριακές επιχειρήσεις. Η προεδρεύουσα της ΕΕ Φινλανδία, τέθηκε υπέρ της κατάργησης των εθνικών βέτο, όμως άλλα κράτη-μέλη εξέφρασαν το φόβο ότι μία τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον έλεγχο που ασκεί η κάθε χώρα στις υποθέσεις της.

    [15] Φονική ενέδρα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

    22-09-2006

    Υποπτοι μαχητές Ταλιμπάν, έστησαν ενέδρα σε λεωφορείο που μετέφερε Αφγανούς εργάτες στην επαρχία Κανταχάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 από αυτούς.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών είπαν ότι λίγο πριν αρχίσει η επίθεση τών Ταλιμπάν, βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα εξερράγη κοντά στο λεωφορείο. Μερικοί εργάτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη και άλλοι από τα πυρά των Ταλιμπάν. Δεν έγινε γνωστό πόσα άτομα επέβαιναν στο λεωφορείο και σε ποιά εταιρία εργάζονταν.

    Η βία έχει αυξηθεί στο νότια Αφγανιστάν, από τότε που ανατπύχθησαν εκεί νατοϊκά στρατεύματα, που προσπαθούν να καταστρέψουν κρησφύγετα των εξτρεμιστών.

    [16] Μείωση των κύριων δεικτών της Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή

    22-09-2006

    Υφεση παρουσίασαν οι κύριοι δείκτες της Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έχασε 25 μονάδες, για να κλείσει στις 11,508. Ο δείκτης Ες εντ Πή υποχώρησε τρισήμιση μονάδες, στις 1,315. Ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε πτώση 19 μονάδων, στις 2,219.

    Η τιμή του δολαρίου ήταν ελαφρά ενισχυμένη έναντι του Ευρώ και του γιέν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 23 September 2006 - 1:18:36 UTC