Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ
  • [02] Αλλαγή πολιτικής στο Ιράκ
  • [03] Ιράκ: Νέα κυβέρνηση ζητά ο αντιπρόεδρος της χώρας
  • [04] Ράις: Προσπάθειες για την εδραίωση εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [05] Nέες εξελίξεις στην υπόθεση δηλητηρίασης του Αλ. Λιτβινένκο
  • [06] Εντείνονται διαβουλεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
  • [07] Αναγκαία η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, δηλώνει η Κ. Ράις
  • [08] Λίβανος: Μαζικό αντικυβερνητικό συλλαλητήριο διοργανώνει η Χεζμπολλά
  • [09] Λαοθάλασσα στο Λίβανο
  • [10] Και νέα κρούσματα μόλυνσης από πολώνιο-210 στην Βρετανία
  • [11] Συναντήσεις του προέδρου Μπούς με Ιρακινούς πολιτικούς ηγέτες
  • [12] Ιρακινή κυβέρνηση: 1,800 τα θύματα της βίας το Νοέμβριο
  • [13] Την διενέργεια διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ, ζητά ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμμυ Κάρτερ
  • [14] Τις επόμενες κινήσεις του, μελετά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος
  • [15] Ερντογάν προς ΕΕ: Μην αφήσετε την Κύπρο να μπλοκάρει τις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις
  • [16] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις κεντρικές ΗΠΑ

  • [01] Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

    Γιώργος Μπίστης

    Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, Ρίγα, Λετονία

    28-11-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα

    Οι ηγέτες των 26 κρατών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας συνέρχονται στην πρωτεύουσα της Λετονίας για να εξετάσουν το μέλλον του στρατιωτικού συνασπισμού τους. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ γίνεται εδώ στη Ρίγα, η οποία προσφέρθηκε να τη φιλοξενήσει παρά το ότι μόλις έχουν κλείσει δυόμισι περίπου χρόνια από τότε που η Λετονία εντάχτηκε στο ΝΑΤΟ, μαζί με δύο άλλες χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία και τη Λιθουανία.

    Η Ρίγα διεκδικεί το τίτλο που πολιτιστικού κέντρου της κέντρου της Βαλτικής. Στο Μεσαίωνα επικρατούσε η άποψη πως όποιος εξασφάλιζε τον έλεγχο της Ρίγας θα κυριαρχούσε σ' ολόκληρη τη Βαλτική. Για τούτο και αιώνες πολλοί στιγματίστηκαν από πολέμους για τη κατάκτηση τη πόλης. Όσοι κατά περιόδους κράτησαν το πηδάλιο της, κυρίως γερμανοί και Ρώσοι, άφησαν στη Ρίγα και κομμάτια του πολιτισμού τους.

    Άφιξη του Προέδρου Μπους στη Ρίγα

    Οι Ρώσοι εξακολουθούν να αποτελούν και σήμερα πάνω από το 30% του πληθυσμού της , αν και έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που η Λετονία αποσπάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση, κομμάτι της οποίας και ήτανε την εποχή του ψυχρού του πόλεμου.

    Σε όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου πρωταρχικοί στόχοι του ΝΑΤΟ ήταν να βοηθήσει του ευρωπαϊκούς λαούς να ανακάμψουν από τα δεινά του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, να αναχαιτίσει τον σοβιετικό επεκτατισμό και να στηρίξει την ελευθερία στην Ευρώπη.

    Τώρα που δεν υπάρχει πια Σοβιετική Ένωση τι ρόλο παίζει και ιδιαίτερα τι ρόλο θα παίξει από βδω και στη εξής η Ατλαντική Συμμαχία; Θα πρέπει το ΝΑΤΟ να πάρει παγκόσμια διάσταση; Την απάντηση της έδωσε σε ενημέρωση που έκανε στη Ουάσιγκτον, πριν αναχωρήσουμε για το ταξίδι στη Ρίγα ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς. 'Ο πρόεδρος Μπους προτείνει ένα πρόγραμμα παγκόσμιων συνεργασιών, μέσω του οποίου η δράση του ΝΑΤΟ θα επεκταθεί σε Αυστραλία , Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Φιλανδία και Σουηδία, χώρες που συμμετέχουν σε ΝΑΤΟικές ασκήσει και αποστολές σε Βαλκάνια και Αφγανιστάν χωρίς να είναι μέλη'.

    Όμως, ορισμένοι άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν πρέπει να απλώσει τα φτερά της πολύ πιο πέρα από τη φωλιά της. Ανάμεσα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη πρόταση του αμερικανού προέδρου είναι και ο άλλοτε πρέσβης των ΗΠΑ στην έδρα του ΝΑΤΟ Ρόμπερτ Χάντερ: 'Σημαίνει μήπως και εμπλοκή ΝΑΤΟ σε ζητήματα Ινδονησίας, Ταϊλάνδης, Ανατολικού Τιμόρ ή Κορέας; Ίσως φτάνουμε σε σημείο που οι Ευρωπαίοι θα πουν ' Βάλτε φρένο. Όχι άλλα προβλήματα μέχρι να λύσουμε όσα άλλα ήδη έχουμε στην Ευρώπη, το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή'.

    Πως όμως βλέπει ο κοινός κόσμος στη Λετονία την ένταξη του στο ΝΑΤΟ; Ρωτήσαμε ένα περαστικό στο δρόμο. 'Ακόμα και όταν ζούσαμε στις μέρες της Σοβιετικής Ένωσης η οικογένειά μου ήθελε να ανήκουμε στο ΝΑΤΟ. Χαιρόμαστε για την προστασία που δίνει η Ατλαντική Συμμαχία'.

    Άλλος περαστικός όπως διαφωνεί. 'Καταλαβαίνω τη σημασία που έχει το ΝΑΤΟ για τους Λετονούς, αλλά για μένα που είμαι Ρώσος δε σημαίνει τίποτα. Δεν μ' αρέσει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η πολιτική του'.

    Τα κύρια θέματα της διάσκεψης στη Ρίγα είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση κρίσεων σε παγκόσμια κλίμακα το Αφγανιστάν, οι σχέσεις με τη Ρωσία, η κατάσταση στα Βαλκάνια και το πρόγραμμα διεύρυνσης της συμμαχίας.

    [02] Αλλαγή πολιτικής στο Ιράκ

    01-12-2006

    Ο πρόεδρος Μπους με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι

    Ο πρόεδρος Μπους επέστρεψε στην Ουάσιγκτον μετά τις συνομιλίες που είχε στην Ιορδανία με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι. Καθοδόν προς την αμερικανική πρωτεύουσα ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο κ. Μπους θα προβεί σε αλλαγές της πολιτικής του στο Ιράκ 'σε μερικές εβδομάδες και όχι μήνες'. Η ανεξάρτητη διακομματική επιτροπή που μελετά το θέμα του πολέμου στο Ιράκ, θα ανακοινώσει τα πορίσματά της την επόμενη Τετάρτη.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή θα προτείνει σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετατροπή των αμερικανικών επιχειρήσεων από μάχιμες σε επιχειρήσεις υποστήριξης. Στην Ιορδανία ο κ. αλ Μαλίκι δήλωσε ότι μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο, οι Ιρακινές δυνάμεις θα είναι έτοιμες να αναλάβουν τον έλεγχο θεμάτων ασφάλειας.

    [03] Ιράκ: Νέα κυβέρνηση ζητά ο αντιπρόεδρος της χώρας

    01-12-2006

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, επέστρεψε στη Βαγδάτη εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων της κυβέρνησης του. Σε συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο της Ιρακινής πρωτεύουσας, μετά τις συνομιλίες στην Ιορδανία με τον πρόεδρο Μπούς, ο κ. Μαλίκι ζήτησε από Σιίτες βουλευτές και υπουργούς να επιστρέψουν στην κυβέρνηση συνασπισμού χαρακτηρίζοντας το μποϋκοτάζ τους αρνητικό.

    Πάντως ένας απ' τους Σιίτες βουλευτές ζήτησε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, ενώ εντείνεται και η αντίθεση των Σουνιτών προς τον κ. αλ Μαλίκι. Ο Σουνίτης αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αλ Χασεμί, δήλωσε ότι θέλει απομάκρυνση της κυβέρνησης Μαλίκι και την σύσταση νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

    Στο μεταξύ, Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι μέσα στο τελευταίο 24άωρο εντοπίστηκαν πάνω από 50 πτώματα στη Βαγδάτη, ενώ ο αμερικανικός στρατός είπε ότι βρέθηκε ομαδικός τάφος, που περιείχε 28 σορούς, κοντά στη Μπακούμπα.

    [04] Ράις: Προσπάθειες για την εδραίωση εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    01-12-2006

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις με τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη ειρήνης. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, μετά από συνομιλίες στην Ιεριχώ τη Πέμπτη, η κ. Ράις δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση από ανθρωπιστικής πλευράς θα πρέπει να βελτιωθεί στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    Από τη πλευρά του ο κ. Αμπάς παραδέχτηκε ότι έχουν περιπέσει σε αδιέξοδο οι συνομιλίες με την Χαμάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εξέφρασε αμφιβολία για το αν μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο εγγύς μέλλον.

    Η κ. Ράις είχε επίσης συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν την 'εδραίωση και διεύρυνση' της εκεχειρίας στη Γάζα. Επίσης την Πέμπτη ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να άρει περιορισμούς σε βάρος των Παλαιστινίων.

    [05] Nέες εξελίξεις στην υπόθεση δηλητηρίασης του Αλ. Λιτβινένκο

    01-12-2006

    Γιεγκόρ Χαϊντάρ

    Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του θανάτου από ραδιενεργό παράγοντα του πρώην Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο, με την εύρεση και νέων σημείων όπου βρέθηκαν ίχνη ραδιενεργού υλικού και με τον πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας, Γιεγκόρ Χαϊντάρ, να παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοιας δηλητηρίασης.

    Εκπρόσωπος του κ. Χαϊντάρ δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας είναι θύμα 'αφύσικης δηλητηρίασης', όπως είπε, που παρουσιάστηκε στη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του στην Ιρλανδία. Ο Γκαϊντάρ βρίσκεται σε νοσοκομείο της Μόσχας και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της ασθένειας του. Εκφράζονται φόβοι ότι η ασθένεια του κ. Γκαϊντάρ σχετίζεται με την δηλητηρίαση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο και την δολοφονία της δημοσιογράφου, Άννας Πολιτκόβσκαγια.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας, Τζον Ρήντ δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί άλλα 12 σημεία όπου εντοπίστηκε ραδιενέργεια στη Βρετανία, αλλά επεσήμανε ότι δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας για την δημόσια υγεία.

    [06] Εντείνονται διαβουλεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    01-12-2006

    O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος

    Η Κύπρος απείλησε ότι θα μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ, λόγω της άρνησής της Άγκυρας να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της σε κυπριακά αεροσκάφη και πλοία. Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Λευκωσία θα αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει, μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, οπότε θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μερικής αναστολής των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέκρινε την ΕΕ για ανεπαρκή μέτρα κατά της Άγκυρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπακάν, δήλωσε ότι η άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει πρόσβαση κυπριακών αεροσκαφών και πλοίων στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της δεν θα πρέπει να συνδεθεί με την προσπάθεια ένταξης της στην ΕΕ και ότι η κοινότητα θα πρέπει πρώτα να κρατήσει την υπόσχεσή της και να τερματίσει την απομόνωση των τουρκοκυπρίων.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζύ, ζήτησε την άρση των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Τουρκία. Ο κ. Σαρκοζί, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Άγκυρας στο θέμα της Κύπρου και επεσήμανε ότι αντί για πλήρη ένταξη, η ΕΕ πρέπει να επιδιώξει σχέση 'κοινής αγοράς' με την Τουρκία.

    Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επίσημη ανακοίνωσή του ότι θα θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 2007.

    [07] Αναγκαία η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, δηλώνει η Κ. Ράις

    01-12-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε σε συνεδρίαση υπουργών εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και άλλων χωρών του Περσικού Κόλπου, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν στην αναγκαιότητα επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν, παρά τις διαφωνίες της Ρωσίας και της Κίνας.

    Σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους η κ. Ράις είπε επίσης ότι θα ήταν καλό αν τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία συμφωνούσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, αλλά επεσήμανε ότι παρόλο που τάσσεται υπέρ της ενότητας, πιστεύει παράλληλα και στην λήψη μέτρων. Πάντως η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών δεν συγκεκριμενοποίησε τι τακτική θα ακολουθήσει για να πετύχει έγκριση κυρώσεων κατά του Ιράν απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας.

    [08] Λίβανος: Μαζικό αντικυβερνητικό συλλαλητήριο διοργανώνει η Χεζμπολλά

    01-12-2006

    H εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολλά και οι φιλο-Σύροι σύμμαχοι της διοργανώνουν μαζικό συλλαλητήριο σήμερα στη Βηρυτό κατά της φιλο-δυτικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Φουάντ Σινιόρα. Την Πέμπτη, ο ηγέτης της Χεμπολλά, Χασάν Νασράλα, ζήτησε απ' τους Λιβανέζους να προσέλθουν στο συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν ειρηνικά, όμως, για παν ενδεχόμενο, έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφάλειας στην Βηρυτό.

    Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι βάλλεται η δημοκρατία στο Λίβανο και ότι θα αντισταθεί στις προσπάθειες απομάκρυνσης του από την εξουσία. Ο Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε την κυβέρνηση Σινιόρα ανίκανη και ζήτησε την δημιουργία νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    [09] Λαοθάλασσα στο Λίβανο

    01-12-2006

    Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο κέντρο της Βηρυτού, για να διαδηλώσουν υπέρ της Χεζμπολλάχ και κατά της λιβανικής κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές κυμάτιζαν λιβανικές σημαίες και ζήτησαν την απομάκρυνση του φιλο-δυτικού πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα από την εξουσία. Οι διαδηλωτές, εξάλλου, είπαν ότι θα παραμείνουν συγκεντρωμένοι έξω από το κυβερνητικό γραφείο, στο οποίο είχε εγκλωβιστεί ο κ. Σινιόρα.

    Η σιιτική Χεζμπολλάχ απαιτεί την δημιουργία νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο πρωθυπουργός κ. Σινιόρα δήλωσε ότι θα αντισταθεί στις προσπάθειες απομάκρυνσής του από το αξίωμά του και τόνισε ότι ο μόνος τρόπος ανατροπής μιάς κυβέρνησης είναι μέσω του κοινοβουλίου.

    Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Χεζμπολλάχ και οι σύμμαχοί της, υποστηριζόμενοι από το Ιράν και τη Συρία, προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το Λίβανο. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στο να υποστηρίξουν την δημοκρατική λιβανική κυβέρνηση και τις προσπάθειές της να εδραιώσει και πάλι την λιβανική κυριαρχία.

    [10] Και νέα κρούσματα μόλυνσης από πολώνιο-210 στην Βρετανία

    01-12-2006

    O Αλεξάντρ Λιτβινένκο, λίγο πριν το θάνατό του, σε νοκομείο του Λονδίνου.

    Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι Ιταλός καθηγητής που συναντήθηκε με τον πρώην Ρώσο κατάσκοπο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, φέρεται ότι βρέθηκε να έχει στο αίμα του την ίδια ουσία, το πολώνιο-210, που σκότωσε τον Λιτβινένκο πρίν λίγες μέρες. Ο καθηγητής Μάριο Σκαραμέλλα βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

    Την Παρασκευή, οι ιατροδικαστικές αρχές διενήργησαν αυτοψία στη σορό του Λιτβινένκο, που είχε συναντηθεί με τον κ. Σκαραμέλλα σε εστιατόριο του Λονδίνου πριν αρρωστήσει ξαφνικά. Οι ιατροδικαστές φορούσαν ειδικές προστατευτικές στολές, για να μην έρθουν σε επαφή με την τοξική ουσία που βρέθηκε στη σορό του πρώην Ρώσου κατασκόπου, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι δολοφονήθηκε εξαιτίας της αντίθεσής του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις καταγγελίες αυτές.

    Πάντως, πριν λίγο έγινε γνωστό ότι μέλος της οικογένειας του Αλεξάντρ Λιτβινένκο φέρεται ότι έχει και εκείνο στο αίμα του την ίδια ραδιενεργή ουσία, το πολώνιο-210.

    [11] Συναντήσεις του προέδρου Μπούς με Ιρακινούς πολιτικούς ηγέτες

    01-12-2006

    O πρόεδρος Μπούς

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρόεδρος Μπούς θα συναντηθεί την Δευτέρα στο Λευκό Οίκο με τον πολιτικά ισχυρό ιρακινό Σιίτη ηγέτη, Αμπντουλ Αζίζ αλ Χακίμ, με τον οποίο σκοπεύει να συζητήσει σοβαρά θέματα που σχετίζονται με το Ιράκ.

    Ο κ. αλ Χακίμ είναι επικεφαλής του κόμματος Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία, που είναι το μεγαλύτερο στην ιρακινό κοινοβούλιο.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο κ. Μπους θα συναντηθεί τον Ιανουάριο με τον ιρακινό Σουνίτη αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρέκ αλ Χασέμι. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις συναντήσεις αυτές.

    [12] Ιρακινή κυβέρνηση: 1,800 τα θύματα της βίας το Νοέμβριο

    01-12-2006

    Στο σημείο της έκρηξης, στο Κιρκούκ.

    Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι πάνω από 1,800 άμαχοι σκοτώθηκαν τον μήνα Νοέμβριο στη χώρα αυτή. Ο αριθμός αυτό είναι κατά 40% μεγαλύτερος από εκείνο του Οκτωβρίου.

    Την περασμένη εβδομάδα, τα ΗΕ έδωσαν στη δημοσιότητα μεγαλύτερο αριθμό αμάχων θυμάτων στο Ιράκ για τον Οκτώβριο, όμως και στις δύο περιπτώσεις, αναμφίβολα παρουσιάζεται έξαρση των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους σε βίαια περιστατικά.

    Την Παρασκευή, ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα, συγκρούστηκαν με Σουνίτες αντάρτες στην περιοχή Φαντχίλ της Βαγδάτης. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι σκοτώθηκαν ένας ιρακινός στρατιώτης και τουλάχιστον δύο άλλα άτομα. Επίσης, αξιωματούχοι ασφαλείας είπαν ότι 6 άτομα σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη, από εκρήξεις βομβών. Στο Κιρκούκ, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον φάλαγγας του αμερικανικού στρατού, σκοτώθηκαν δύο άμαχοι, ενώ τουλάχιστον 14 Σιίτες Κούρδοι σκοτώθηκαν στο Σιντζάρ.

    Σε άλλες ειδήσεις, η Ιταλία απέσυρε και τους τελευταίους στρατιώτες της από το Ιράκ την Παρασκευή.

    [13] Την διενέργεια διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ, ζητά ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμμυ Κάρτερ

    01-12-2006

    O κ. Κάρτερ

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμμυ Κάρτερ ζήτησε την διενέργεια διεθνούς διάσκεψης, με στόχο της αποκατάσταση ορισμένων ζημιών που προξενήθηκαν από τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο κ. Κάρτερ δήλωσε στη ΦτΑ ότι μία τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε να προσφέρει διαβεβαιώσεις στον ιρακινό λαό ότι η διεθνής κοινότητα νοιάζεται γι'αυτόν. Και πρόσθεσε ότι στη διάσκεψη θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι γειτονικές προς το Ιράκ χώρες, κράτη της Ευρώπης, οι ΗΠΑ κ.α. Ο κ. Κάρτερ είπε επίσης ότι πιστεύει πως το Ιράν και η Συρία θα πρέπει να συμμετάσχουν στην διαδικασία, αν και όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν απαραιτήτως απ'ευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο αυτών κρατών και των ΗΠΑ.

    Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τέλος την σταδιακή, αλλά το ταχύτερο δυνατόν, απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστούν οι εισηγήσεις της ανεξάρτητης δικομματικής επιτροπής που μελετά το θέμα του Ιράκ. Η εν λόγω επιτροπή θα ανακοινώσει τα πορίσματά της την Τετάρτη.

    [14] Τις επόμενες κινήσεις του, μελετά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος

    01-12-2006

    O πρόεδρος Αμπάς

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και το κόμμα του Φατάχ συζητούν ποια γραμμή να ακολουθήσουν μετά το ναύγιο των συνομιλιών για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την Χαμάς.

    Ο κ. Αμπάς είχε συνάντηση την Παρασκευή στη Ραμάλλα με ανώτερα στελέχη του κόμματός του, για να χαράξουν την πολιτική τους. Την Πέμπτη ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Φατάχ και του κυβερνώντος κόμματος Χαμάς είχαν αποτύχει.

    Στο μεταξύ, ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν Παλαιστίνιο στη Χεβρώνα, νωρίς την Παρασκευή, λέγοντας ότι το θύμα τους είχε ρίξει βόμβα μολότωφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας ισραηλινός στρατιώτης.

    Στη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές εκτόξευσαν άλλη μία ρουκέτα στο νότιο Ισραήλ, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

    [15] Ερντογάν προς ΕΕ: Μην αφήσετε την Κύπρο να μπλοκάρει τις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις

    01-12-2006

    O κ. Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν παρότρυνε τους ηγέτες της Ευρώπης να μην επιτρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, που ήδη είναι μέλος της κοινότητας, να μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες της χώρας του με την ΕΕ.

    Ο κ. Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Αγκυρα, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Φινλανδό ομόλογό του Μάρτι Βανχάνεν, η χώρα του οποίου έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

    Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μερικό πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, εξαιτίας της άρνησης των Τούρκων να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά τους σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Την Πέμπτη, η Κύπρος απείλησε να ασκήσει βέτο κατά των συνομιλιών με την Τουρκία, εξαιτίας της διένεξης αυτής.

    Ο κ. Βανχάνεν τόνισε ότι η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, αλλά επισήμανε ότι η Αγκυρα πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κοινότητας.

    [16] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις κεντρικές ΗΠΑ

    01-12-2006

    Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις κεντρικές αμερικανικές πολιτείες, από το Τέξας και την Οκλαχόμα, έως το Μίσιγκαν. Δεκάδες σχολεία έκλεισαν και εκατοντάδες αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν.

    Εξαιτίας της βαρειάς χιονόπτωσης, προξενήθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης σε πάνω από 2 εκατομμύρια σπιτικά και επιχειρήσεις. Σημειώθηκαν επίσης ισχυροί άνεμοι, που επιδείνωσαν περισσότερο την κατάσταση των οδικών αρτηριών.

    Μία από τις πόλεις που επλήγη το περισσότερο, είναι το Σικάγο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 2 December 2006 - 2:18:26 UTC