Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτελέστηκε ο Σαντάμ Χουσεήν

  • [01] Εκτελέστηκε ο Σαντάμ Χουσεήν

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    30-12-2006

    Ο έκπτωτος ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεήν εκτελέστηκε. Ο απαγχονισμός του έγινε γύρω στις 6:00 το πρωί του Σαββάτου, ώρα Βαγδάτης, τέσσαρες μέρες μετά την απόρριψη σχετικής έφεσης του από το ανώτατο δικαστήριο του Ιράκ.

    Ο Σαντάμ είχε καταδικαστεί σε θάνατο από Ιρακινό δικαστήριο επειδή διέταξε την δολοφονία 148 Σιϊτών χωρικών το 1982, ως αντίποινο για μια ανεπιτυχή δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Μόλις η Ιρακινή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε την εκτέλεση του Σαντάμ διάφοροι πολίτες του Ιράκ ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας.

    Νωρίτερα ομοσπονδιακός δικαστής στη Ουάσιγκτον είχε απορρίψει αίτημα που υπέβαλαν την 12η ώρα οι δικηγόροι του Σαντάμ για παρεμπόδιση της εκτέλεσής του. Ο Σαντάμ Χουσεήν κυβέρνησε το Ιράκ με βαρβαρότητα επί δύο και πλέον δεκαετίες μέχρις ότου έγινε η Αμερικανική εισβολή του 2003 η οποία και τον ανέτρεψε από την εξουσία. Ήταν 69 ετών.

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους είπε πως η εκτέλεση του δικτάτορα Σαντάμ αποτελεί 'σημαντικό ορόσημο' για το Ιράκ στο δρόμο προς την εκδημοκρατικοποίηση, η οποία θα διασφαλίσει την αυτοδιάθεσή του και την αυτοάμυνά του. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε από το ράντζο του στο Κρόφορντ του Τέξας, όπου βρίσκεται για την Πρωτοχρονιά, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε επίσης πως ο θάνατος του Σαντάμ σήμανε το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς για τον Ιρακινό λαό αλλά προειδοποίησε πως η εξέλιξη δεν θα αναχαιτίσει την αναταραχή στη χώρα.

    Η Βρετανία είπε πως ο Σαντάμ Χουσεήν τιμωρήθηκε για ορισμένα από τα εγκλήματά του σε βάρος του Ιρακινού λαού. Η Αυστραλία και η Ιαπωνία, χώρες που είναι κατά της θανατικής ποινής, ανακοίνωσαν ότι σέβονται την απόφαση του Ιράκ να εκτελέσει το Σαντάμ. Αλλά ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης του Σαντάμ διαμαρτυρήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η δίκη του πελάτη του.

    Επίσης η εδρεύουσα στις Ηνωμένες Πολιτείες οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch, είπε πως η δίκη του Σαντάμ ήταν 'γεμάτη παρατυπίες' και καταδίκασε τον απαγχονισμό του ως 'βάναυση και απάνθρωπη ενέργεια' παρά το ότι συμφωνεί πως ο έκπτωτος δικτάτορας επιδόθηκε σε 'εκτενέστατες και φοβερές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων'.

    Εξ άλλου Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι έδειξε σκηνές από πανηγυρισμούς Αράβων πολιτών στο Ντήαρμπορντ, της Αμερικανικής Πολιτείας Μίσσιγκαν. Ορισμένοι από αυτούς που πήραν μέρος στους πανηγυρισμούς του Ντήαρμπορν είναι συγγενείς ατόμων που έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο της βάναυσης διακυβέρνησης του Σαντάμ. Όπως είπαν, ελπίζουν πως ο θάνατος του Σαντάμ θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης στο Ιράκ.

    O πρώην ηγέτης του Ιράκ στη δίκη του

    Ο Σαντάμ Χουσεήν γεννήθηκε φτωχός αλλά ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια της ιεραρχικής κλίμακας του κόμματος Μπάαθ, στο οποίο εντάχτηκε από τα χρόνια της εφηβείας του. Το 1979, σε ηλικία μόλις 42 ετών αναδείχτηκε Πρόεδρος του Ιράκ. Γρήγορα συγκέντρωσε κάθε εξουσία, εκτελώντας εκατοντάδες ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του καθώς και πολιτικούς τους οποίους υποπτεύονταν ότι μπορεί να ήταν αντίθετοι στα σχέδιά του. Σαν Σουνίτης μουσουλμάνος που ήταν ο Σαντάμ έφερε πολλούς άλλους σουνίτες συγγενείς και στενούς φίλους από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τικρίτ, στη Βαγδάτη και τους τοποθέτησε σε θέσεις κλειδιά στην κυβέρνησή του. Με την βοήθειά τους έλαβε βάρβαρα μέτρα με τα οποία και έσπειρε τον τρόμο ανάμεσα σε πιθανούς πολιτικούς αντιπάλους του, στην κοινότητα των Σιϊτών μουσουλμάνων, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Ιράκ, καθώς και μεταξύ των Κούρδων. Καθιέρωσε ένα προσωποπαγές καθεστώς το οποίο έστεισε αδριάντες του Σαντάμ και μεγάλα πορτραίτα του σε πολλές γωνιές των δρόμων. Ως Άραβας με εθνικιστικά αισθήματα ο Σαντάμ επεδίωξε να κάνει το Ιράκ μια περιφερειακή δύναμη.

    Ένα χρόνο μετά που πήρε στα χέρια τα ηνία της χώρας του, εισέβαλε στο γειτονικό Ιράν για να καταλάβει την υδάτινη περιοχή Σατ αλ Αραμπ, που οδηγεί στον Περσικό Κόλπο. Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί και Ιρακινοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο εκείνο που τερματίστηκε σε αδιέξοδο το 1988. Δύο χρόνια αργότερα, ο Σαντάμ εισέβαλε στο Κουβέιτ, λέγοντας πως είναι έτοιμος 'για την μητέρα όλων των πολέμων' με στόχο να προσαρτήσει το πλούσιο σε πετρελαιοπηγές αυτό εμιράτο, το οποίο και αποκαλούσε ως τη 19η επαρχία του Ιράκ.

    Το 1991, συνασπισμός 40 περίπου κρατών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών διενήργησε αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιθέσεις που εξανάγκασαν τα Ιρακινά στρατεύματα να εγκαταλείψουν το Κουβέιτ. Πριν φύγουν όμως από εκεί οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεήν έβαλαν φωτιές σε πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ κι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Μια δεκαετία αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν τον Σαντάμ ότι ανέπτυσσε μυστικά όπλα μαζικής καταστροφής. Τον Μάρτιο του 2003, Αμερικανικές και άλλες δυνάμεις υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, εισέβαλαν στο Ιράκ αλλά δεν βρήκαν εκεί ούτε χημικά ούτε βιολογικά όπλα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, οι Αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν και συνέλαβαν τον Σαντάμ Χουσεήν σε ένα υπόγειο καταφύγιο στη γενέτειρα του, Τικρίτ.

    Όταν εκτελέστηκε ο Σαντάμ Χουσεήν αντιμετώπιζε κι άλλες κατηγορίες εκτός από αυτήν για την οποία του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών. Μεταξύ άλλων δικάζονταν επίσης για γενοκτονία σε βάρος Ιρακινών Κούρδων στη δεκαετία 1980. Οι εισαγγελικές αρχές του Ιράκ λένε πως πάνω από 180 χιλιάδες Κούρδοι βρήκαν τον θάνατο, κυρίως από επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια τις οποίες είχε διατάξει ο Σαντάμ. Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρι αλ Μαλίκι είχε δηλώσει πως όσοι αντιτίθενται στην εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεήν προσβάλουν την μνήμη των θυμάτων του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 31 December 2006 - 2:18:13 UTC