Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνορα πριν από το '67 ζητούν οι Παλαιστίνιοι
  • [02] Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
  • [03] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία
  • [04] Αφγανιστάν: Αφέθηκαν ελεύθεροι 4 όμηροι
  • [05] Συνεχίστηκαν οι συνομιλίες Ιράν-ΔΥΑΕ
  • [06] ΗΠΑ: Ένοπλη επίθεση 14χρονου σε γυμνάσιο του Οχάϊο
  • [07] Η Ελλάδα ενημερώνει το Κογκρέσο για τα θέματα στα Βαλκάνια

  • [01] Σύνορα πριν από το '67 ζητούν οι Παλαιστίνιοι

    11-10-2007

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων και ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε ότι η παράταξη του είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Φατάχ. Πραγματοποιούνται σοβαρές προσπάθειες για την επανέναρξη διαλόγου, δήλωσε ο κ. Χανίγιε και σημείωσε ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιούνταν σε τρίτη Αραβική χώρα. Επίσης επεσήμανε ότι η κατάληψη της Γάζας απ' την Χαμάς είναι προσωρινή.

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι το μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα κατεχόμενα από τους Ισραηλινούς εδάφη από το πόλεμο του 1967.

    Σε δηλώσεις του στην Παλαιστινιακή τηλεόραση ο κ. Αμπάς επεσήμανε ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος μέσα στα σύνορα που ίσχυαν πριν από το β67, και το οποίο θα καλύπτει έκταση 6.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αμπας αναφέρεται στην ακριβή έκταση του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.

    Το Ισραήλ, δεν έχει ακόμα αποκαλύψει πόση έκταση είναι διατεθειμένο να δώσει.

    Η δήλωση αυτή έγινε καθώς ο ειδικός απεσταλμένος για το Μεσανατολικό, Τονυ Μπλέαρ, προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε προσχέδιο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους , ενόψει της υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ειρηνευτικής συνόδου για το Μεσανατολικό το Νοέμβριο.

    [02] Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

    11-10-2007

    Μέλη της Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων

    Παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Τουρκίας και του Λευκού Οίκου η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα που αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων. Με 27 ψήφους υπέρ, έναντι 21, η Βουλευτική Επιτροπή ενέκρινε το ψήφισμα το οποίο κατατίθεται τώρα στην ολομέλεια του σώματος.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ καταδίκασε έντονα το ψήφισμα χαρακτηρίζοντας το απαράδεκτο και λέγοντας ότι δεν χαίρει κύρους από μέρους του Τουρκικού λαού. Τα μέλη της Αμερικανικής Βουλής που υποστήριξαν το ψήφισμα προτίμησαν την μικροπολιτική απ' την κοινή λογική, δήλωσε ο κ. Γκιούλ. Αλλά οργανώσεις Αρμενίων-Αμερικανών εξέφρασαν έντονη ικανοποίηση για την αναγνώριση, από μέρους ανώτερου Αμερικανικού θεσμικού οργάνου, της πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα.

    Πριν την ψηφοφορία ο πρόεδρος Μπούς είχε προειδοποιήσει τα μέλη της Βουλής ότι ενδεχόμενη έγκριση του ψηφίσματος θα έβλαπτε σοβαρά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Τουρκία που αποτελεί καίριας σημασίας σύμμαχο της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ και σημαντικό σημείο μεταφοράς στρατιωτών και εφοδίων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    [03] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία

    11-10-2007

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ξανά την Τουρκία να μην αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική συγκατάθεση για πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ.

    Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Ντέηνα Περίνο, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία και με το Ιράκ για την εκρίζωση του προβλήματος των τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά δίχως την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Παράλληλα ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι απαραίτητος σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Νωρίτερα την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δηλώσει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του προετοιμάζουν στρατιωτικό σχέδιο το οποίο και σκοπεύουν να υποβάλουν στην νομοθετική εξουσία προς εξέταση. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο πιθανότατα δεν θα φθάσει στην Εθνοσυνέλευση πριν την άλλη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, σε δύο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις τη Τετάρτη στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν 6 άτομα. Ο Αμερικανικός στρατός επιρρίπτει ευθύνες σε τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Στρατιωτικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω απ' τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άμαχοι και δύο Ιρακινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 21 άτομα. Μεταξύ των νεκρών είναι και αξιωματούχος του κόμματος. Επίσης άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη ανατολικά του Τικρίτ σκοτώνοντας σύο Ιρακινούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός αστυνομικού και τραυματίζοντας 22 άλλα άτομα.

    [04] Αφγανιστάν: Αφέθηκαν ελεύθεροι 4 όμηροι

    11-10-2007

    Ρούντολφ Μπλέσμιντ

    Στο Αφγανιστάν, οι Ταλεμπάν άφησαν ελεύθερους έναν Γερμανό και 4 Αφγανούς ομήρους που κρατούσαν απ' τον Ιούλιο, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλεμπάν. Αφγανός αξιωματούχος στην επαρχία Βαρντάκ δήλωσε ότι η ανταλλαγή κρατουμένων πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη.

    Ο Γερμανός μηχανικός, Ρούντολφ Μπλέσμιντ, απήχθη στην κεντρική επαρχία Βαρντάκ μαζί με 5 Αφγανούς και άλλον έναν Γερμανό ο οποίος αργότερα αρρώστησε και σκοτώθηκε απ' τους απαγωγείς. Επίσης ένας απ' τους Αφγανούς ομήρους κατόρθωσε να διαφύγει. Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των ομήρων εκφράζοντας την ανακούφιση των αρχών.

    [05] Συνεχίστηκαν οι συνομιλίες Ιράν-ΔΥΑΕ

    11-10-2007

    Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα στη Τεχεράνη οι συνομιλίες του Ιράν με εκπροσώπους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με στόχο την επίλυση εκκρεμοτήτων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας, Όλι Χαϊνόνεν και ο αναπληρωτής διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Τζαβάντ Βαϊντί, ηγήθηκαν των συνομιλιών της Τετάρτης.

    Το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν μετέδωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα και ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα αυτό το μήνα. Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στα σχέδια του Ιράν να αναπτύξει προηγμένης τεχνολογίας φυγοκεντρωτές που θα εμπλουτίζουν ουράνιο με μεγαλύτερη ακρίβεια.

    [06] ΗΠΑ: Ένοπλη επίθεση 14χρονου σε γυμνάσιο του Οχάϊο

    11-10-2007

    14χρονος μαθητής γυμνασίου πυροβόλησε και τραυμάτισε 4 άτομα, δύο ενήλικες και δύο συμμαθητές του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε στο Κλήβελαντ του Οχάϊο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο μαθητής έφερε δύο όπλα και άρχισε να πυροβολεί διασχίζοντας τους διαδρόμους του γυμνασίου του.

    Πρόκειται για το τελευταίο τέτοιο επεισόδιο σε σχολείο της Αμερικής που θυμίζει την πολύνεκρη επίθεση στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech φέτος την άνοιξη με 32 νεκρούς και την επίθεση στο γυμνάσιο Κολουμπάϊν με 13 νεκρούς το 1999.

    [07] Η Ελλάδα ενημερώνει το Κογκρέσο για τα θέματα στα Βαλκάνια

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    11-10-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ «Η Ελλάδα ενημερώνει το Κογκρέσο για τα θέματα στα Βαλκάνια» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Η Ελλάδα ενημερώνει το Κογκρέσο για τα θέματα στα Βαλκάνια»

    Την εβδομάδα που πέρασε η Ελλάδα απέσπασε επαίνους σε μια ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πολλών σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην εκδήλωση είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδα αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Robert Wexler

    Γ. Μπίστης: Ο ρόλος της Ελλάδας στις προσπάθειες να εμπεδωθεί η ειρήνη στα Βαλκάνια τονίστηκε για μια ακόμα φορά σε ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στο Αμερικανικό Κογκρέσο υπό την αιγίδα του Προέδρου της αρμόδιας για θέματα Ευρώπης υποεπιτροπής της Βουλής, Robert Wexler.

    Παράγοντες τόσο της νομοθετικής όσο και της εκτελεστικής εξουσίας επισήμαναν την σπουδαιότητα που έχει η στενή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και των δημοκρατικών αρχών στην περιοχή πάνω από τα βόρεια Ελληνικά σύνορα.

    Ο Βουλευτής Wexler επαίνεσε την Ελλάδα για την προσήλωσή της στους κοινούς αυτούς στόχους, ιδιαίτερα στην προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Κοσόβου που είναι και ένα από τα σοβαρότερα στα Βαλκάνια σήμερα.

    R. Wexler: Υποστηρίζω το σχέδιο Αχτισαάρι για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Μπους και πολλούς Ευρωπαίους συμμάχους ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο, κλονίζει την ειρήνη στην περιοχή και υποσκάπτει την ένταξη κρατών από τον χώρο των δυτικών Βαλκανίων σε Ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Γ. Μπίστης: Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς, πού ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές, υποστήριξε πως το πρόβλημα του Κοσόβου πρέπει να λυθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Α. Μαλλιάς: Άστε τη διπλωματία να αποδώσει αλλά μην αφήσετε τίποτα στην τύχη. Στον 20ο αιώνα λύσαμε πολλά προβλήματα. Όμως οι λύσεις που δόθηκαν σε ορισμένα από αυτά δημιούργησαν αργότερα άλλα προβλήματα. Αφήστε τη διπλωματία να κάνει τη δουλειά της και ίσως πετύχει λύση αποδεκτή από τους Σέρβους κι από τους Αλβανόφωνους στο Κόσοβο. Γιατί μόνο με μια λύση αποδεκτή και από τους δύο θα θεμελιωθεί η σταθερότητα εκεί.

    Eliot Engel

    Γ. Μπίστης: Ο Βουλευτής της Νέας Υόρκης Eliot Engel εξήρε την Ελλάδα για τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο.

    E. Engel: Πάντα θα συμβάλω στην ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας γιατί έχουμε κοινή κληρονομιά, κοινά ιδεώδη, κοινά συμφέροντα. Όταν μιλάμε για δημοκρατία μη ξεχνάμε ότι ξεκίνησε από την Ελλάδα.

    Γ. Μπίστης: Άλλο θέμα που εξετάστηκε ήταν το Κυπριακό. Το ήγειρε ο Βουλευτής Mark Kirk.

    Mark Kirk

    M. Kirk: Ζήσαμε 50 χρόνια Ψυχρού Πολέμου. Εύχομαι το Κυπριακό να λυθεί πιο γρήγορα από μισό αιώνα. Η υπομονή και η επιμονή γκρέμισαν το Τείχος του Βερολίνου. Τα ίδια στοιχεία θα ρίξουνε και κάθε εμπόδιο στην επανένωση της Κύπρου.

    Γ. Μπίστης: Το πιο μεγάλο μέρος της συζήτησης στράφηκε γύρω από τη διαμάχη Αθήνας-Σκοπίων για το θέμα του ονόματος.

    Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς επέδειξε χάρτες και σχολικά βιβλία που κυκλοφορούν στα Σκόπια και αντικατοπτρίζουν διαθέσεις μονοπωλιακής χρήσης της Μακεδονίας και της ιστορίας της. Ο Έλληνας Πρέσβης είπε ότι οι επιλογές της ηγεσίας της ΠΓΔΜ ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ίδιας της ΠΓΔΜ.

    Α. Μαλλιάς: Πρέπει να τερματιστεί η εχθρική προπαγάνδα, να δοθούνε δείγματα καλής γειτονίας και να αποσυρθούν οι χάρτες με τις μεγάλες ιδέες. Πολλές χώρες στα Βαλκάνια έχουνε πληρώσει ακριβά για τέτοιες ιδέες.

    Γ. Μπίστης: H Kathy Fitzpatrick, που διευθύνει το γραφείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Στέητ Ντηπάρτμεντ παρότρυνε τα Σκόπια και την Αθήνα να διευθετήσουν το θέμα του ονόματος και να επικεντρώσουν την προσοχή στο μέλλον.

    Κ. Fitzpatrick: Συμφωνώ ότι θα είναι προς όφελος όλων, Ελλάδας, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ αν η Ελλάδα έχει στα βόρεια σύνορά της ένα σταθερό γείτονα και σύμμαχο.

    Zack Space

    Γ. Μπίστης: Τις θέσεις της Ελλάδας στα Βαλκάνια επικράτησαν όλα λίγο-πολύ τα μέλη του Κογκρέσου που παρέστησαν, ιδιαίτερα ο βουλευτής Zack Space και οι άλλοι ελληνικής καταγωγής νομοθέτες.

    Ζ. Space: Υποστηρίζω το ψήφισμα κατά της προπαγάνδας της ΠΓΔΜ κι όλα τα θέματα της ομογένειας. Συγχαίρω τον κ. Μαλλιά για το άψογο έργο του.

    Shelley Berkley

    Γ. Μπίστης: Με παρόμοιο πνεύμα μίλησε και η Βουλευτής Shelley Berkley, που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

    S. Berkley: Η Ελλάδα μόλις μας ενημέρωσε για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Εμείς θα εργαστούμε τώρα για να εγκρίνει το Κογκρέσο σχετικό ψήφισμα.

    Γ. Μπίστης: Άλλος ομιλητής ήταν ο Βουλευτής Gus (Κωνσταντίνος) Bilirakis από τη Φλόριντα.

    Gus Bilirakis

    G. Bilirakis: Θέλω το σωστό. Και το σωστό είναι να δοθεί ένα κοινής αποδοχής όνομα στην ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα είναι εξαίρετος συνεργάτηςμας στα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο.

    Γ. Μπίστης: Με αυτή την εκτίμηση συμφώνησε και το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    Kathy Fitzpatrick

    Κ. Fitzpatrick: Η στρατηγική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας δεν ωφελεί μόνο τις δύο χώρες μας αλλά επίσης ωφελεί την σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια και τον κόσμο ευρύτερα. Οι κοινές αξίες και η προσήλωσή μας σε ένα κόσμο ελεύθερο και ειρηνικό είναι το επιστέγασμα της πολυετούς και εγκάρδιας σχέσης που μας ενώνει.

    Γ. Μπίστης: Στην ενημερωτική εκδήλωση στο Καπιτώλιο πήρανε επίσης μέρος αξιωματούχοι του Πενταγώνου, δημοσιογράφοι και αναλυτές από μεγάλες δεξαμενές σκέψεις της Ουάσιγκτον.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 12 October 2007 - 1:18:37 UTC