Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή
  • [02] Ακροάσεις για ΝΑΤΟ στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας
  • [03] Σπατάλες κονδυλίων στο Ιράκ αναφέρουν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες
  • [04] Πιέσεις για παραίτηση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης
  • [05] Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [06] Νίκη Ομπάμα στο Μισισιπή
  • [07] Νέο γύρο συνομιλιών φαίνεται να επιδιώκει την άλλη εβδομάδα ο Μάθιου Νίμιτζ

  • [01] Παραιτήθηκε ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

    12-03-2008

    Ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στην Μέση Ανατολή, ναύαρχος Γουίλλιαμ Φάλλον, ανακοίνωσε την παραίτηση του στο τέλος του μήνα, εν μέσω δημοσιευμάτων περί διαφωνιών του με την κυβέρνηση Μπούς σε θέματα πολιτικής προς το Ιράν. Πάντως σε ανακοινωθέν του, τη Τρίτη, ο ναύαρχος Φάλλον διέψευσε οποιαδήποτε διαφωνία με την κυβέρνηση Μπούς, αλλά επεσήμανε ότι η εντύπωση περί διαφωνιών δυσκολεύει τη θέση του.

    Πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Esquire φέρει τον ναύαρχο Φάλλον να αντιτίθεται στην πολιτική Μπούς ως προς το Ιράν, ιδιαίτερα στην πιθανότητα λήψης στρατιωτικής δράσης σε βάρος της Τεχεράνης. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, χαρακτήρισε 'παρανοϊκή' την υπόνοια ότι η παραίτηση Φάλλον σηματοδοτεί προετοιμασίες της κυβέρνησης Μπούς για πόλεμο με το Ιράν. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι κανείς δεν ζήτησε απ' τον κ. Φάλλον να παραιτηθεί. Από τη πλευρά του ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, εξέφρασε ανησυχία ότι η αποχώρηση του ναυάρχου Φάλλον αποτελεί 'ένα ακόμη παράδειγμα ότι η ανεξάρτητη και ειλικρινής έκφραση των απόψεων ειδικών δεν εκτιμάται' από την κυβέρνηση Μπούς, όπως είπε.

    [02] Ακροάσεις για ΝΑΤΟ στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας

    12-03-2008

    Στρατηγός Τζον Κράντοκ

    Ο διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Τζον Κράντοκ, δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ότι η αποστολή της συμμαχίας στο Αφγανιστάν βλάπτεται από την έλλειψη διάθεσης από μέρους των Νατοϊκών συμμάχων να στείλουν περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη περιοχή. Το ΝΑΤΟ αποτυγχάνει στο να απομονώσει ομάδες εξτρεμιστών και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, επεσήμανε ο στρατηγός Κράντοκ, γιατί δεν έχει στη διάθεση του τον απαιτούμενο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων.

    Ντάνιελ Φρήντ

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια των ίδιων ακροάσεων στη Γερουσία ο εκτελών χρέη Υφυπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Ντάνιελ Φρήντ, αναφέρθηκε στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου του Βουκουρεστίου. Ο κ. Φρήντ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπούς υποστηρίζει σθεναρά την επιθυμία της Κροατίας, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά παραδέχτηκε ότι 'το θέμα της διαμάχης με την Ελλάδα αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων απειλεί την υποψηφιότητα' της ΦΥΡΟΜ. 'Η κυβέρνηση Μπούς έχει επανειλημμένα τονίσει την υποστήριξη της προς τις συνεχιζόμενες συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΕ για το θέμα της ονομασίας και παροτρύνει και τις δύο πλευρές να συνεργαστούν και με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΕ, Μάτ Νίμιτζ, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί η περίοδος από τώρα και μέχρι την σύνοδο του Βουκουρεστίου για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης και να μην επιτρέψουν στο θέμα να αποτρέψει την πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ', επεσήμανε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών.

    Τζο Μπάιντεν

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε ότι η ένταξη της Κροατίας, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας 'θα φέρει τα Βαλκάνια πλησιέστερα προς ένα Ευρωπαϊκό μέλλον και θα ενδυναμώσει την περιφερειακή ασφάλεια', αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι 'οι τρεις αυτές χώρες θα πρέπει να ενταχθούν σαν ένα Μπλόκ', όπως είπε ο Αμερικανός Γερουσιαστής. 'Όλες οι χώρες μέλη της συμμαχίας θα πρέπει να συμφωνήσουν ως προς την ένταξη νέων μελών', σημείωσε ο κ. Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι έχει παροτρύνει την Αθήνα και τα Σκόπια 'να βρουν μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του ονόματος που αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη' της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ. 'Αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατό πριν την σύνοδο του Βουκουρεστίου', επεσήμανε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, 'δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί η Κροατία και η Αλβανία' και τόνισε ότι η κάθε μια απ' τις τρεις αυτές χώρες θα πρέπει να ενταχθεί με βάση την πρόοδο που έχει σημειώσει ατομικά στην ικανοποίηση των κριτηρίων ένταξης της στη συμμαχία.

    [03] Σπατάλες κονδυλίων στο Ιράκ αναφέρουν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες

    12-03-2008

    Γερουσιαστής Πάτρικ Λέιχι

    Ελεγκτές της Υπηρεσίας Διαφάνειας των ΗΠΑ κατέθεσαν στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας ότι εκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων σπαταλήθηκαν στο Ιράκ.

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Πάτρικ Λέιχι, δήλωσε κατά την διάρκεια των ακροάσεων την Τρίτη ότι ο προϋπολογισμός για τον πόλεμο μπορεί να συνοψιστεί με την έκφραση 'κάνουν ότι θέλουν' και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πλήρωσαν ένα σημαντικό ποσό σε εταιρίες όπως η Χαλιμπάρτον για έργο το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

    Ο ελεγκτής του Υπουργείου Άμυνας, Κλώντ Κικλάϊτερ, κατέθεσε ότι εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν σε δωροδοκίες με αποτέλεσμα να ασκηθούν 18 διώξεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ εκκρεμούν άλλες 102 διερευνήσεις υποθέσεων στο Ιράκ. Ο κ Κικλάϊτερ πρόσθεσε επίσης ότι περίπου 840 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για το πόλεμο στο Ιράκ θα μπορούσαν να είχαν διοχετευτεί σε κάποιο καλύτερο σκοπό.

    Ο επικεφαλής των εκλεκτών Ντέιβιντ Ουόκερ δήλωσε κατά τη διάρκεια των ακροάσεων ότι επικρατεί μεγάλη διαφθορά στους κόλπους της Ιρακινής κυβέρνησης.

    Ο κ. Κικλάϊτερ επεσήμανε πάντως ότι τώρα η Ιρακινή κυβέρνηση έχει αναλάβει μεγαλύτερο μέρος του κόστους της ανοικοδόμησης και του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας.

    [04] Πιέσεις για παραίτηση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης

    12-03-2008

    Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Έλιοτ Σπίτζερ, να παραιτηθεί μετά από το σκάνδαλο ανάμειξης του με παράνομο δίκτυο διακίνησης ιερόδουλων πολυτελείας. Μάλιστα ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης, Τζον Τεντίσκο, δήλωσε ότι θα υποβάλει σχέδιο για την απομάκρυνση του απ' το κυβερνείο, αν δεν παραιτηθεί μέχρι τη Πέμπτη. Ο κ. Σπίτζερ, που είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες, ζήτησε δημόσια συγνώμη για 'ιδιωτικό θέμα', όπως το χαρακτήρισε, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες του παραπτώματος του.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τηλεφωνικές υποκλοπές των αρχών που είχαν πραγματοποιηθεί με άδεια εισαγγελέα, φέρουν τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης να διευθετεί συνάντηση με ιερόδουλο σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες σε βάρος του κ. Σπίτζερ. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε το σκάνδαλο 'θλιβερή υπόθεση'.

    [05] Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    12-03-2008

    Η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει ότι η Συρία, το Σουδάν και το Ουζμπεκιστάν προστέθηκαν στη λίστα των χωρών που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι παραβάτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όπου η εξουσία βρίσκεται στα χέρια ατόμων που δεν είναι υπόλογα των πράξεών τους. Στον ίδιο κατάλογο επίσης περιέχονται η Λευκορωσία, η Βιρμανία, η Κούβα, η Ερυθραία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ζιμπάμπουε.

    Η οργάνωση 'Δημοσιογράφοι δίχως σύνορα' άσκησε κριτική στη έκθεση επειδή η Κίνα δεν έχει φέτος συμπεριληφθεί στον κατάλογο χωρών που θεωρούνται οι χειρότεροι παραβάτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Πάντως η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Κίνα, που θα φιλοξενήσει τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, συνεχίζει να ελέγχει, να καταπιέζει, να συλλαμβάνει και να φυλακίζει εκείνους που καταφέρονται κατά της κυβέρνησης.

    [06] Νίκη Ομπάμα στο Μισισιπή

    12-03-2008

    Ο Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα αναδείχτηκε νικητής των προκριματικών εκλογών στο Μισισιπή, διευρύνοντας την πρωτιά του έναντι της αντιπάλου του Χίλαρυ Κλίντον και εντείνοντας την αναμέτρηση ενόψει των καίριας σημασίας προκριματικών του άλλου μήνα στην Πενσυλβάνια. Με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψηφοδελτίων στο Μισισιπή ο κ. Ομπάμα παίρνει ένα ποσοστό 59% έναντι ποσοστού 39% που παίρνει η κ. Κλίντον. Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι θα μοιραστούν αναλογικά τους 33 εκλέκτορες της πολιτείας.

    Σε συνέντευξη του τη Τρίτη το βράδυ ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι οι Δημοκρατικοί θα αντιταχθούν στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, που θα συνεχίσει τη πολιτική του προέδρου Μπούς.

    Στο μεταξύ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνυ, δήλωσε ότι θα εξέταζε σοβαρά μια υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία, αν του το ζητούσε ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν.

    [07] Νέο γύρο συνομιλιών φαίνεται να επιδιώκει την άλλη εβδομάδα ο Μάθιου Νίμιτζ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    12-03-2008

    Μέχρι την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να διανύσει την πορεία που της αντιστοιχεί ώστε να συναντήσει την Eλληνική πλευρά στην αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του ζητήματος της ονομασίας β δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά 'Αν δεν τον κάνουν, θα έχουν όλη την ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις'.

    Αυτό τον χρόνο φαίνεται ότι αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν και τα Ηνωμένα Εθνη και παρόλη την απογοήτευσή του ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε απο την Αθήνα και τα Σκόπια να είναι διαθέσιμα για νέο γύρο συνομιλιών απο τις 17 έως τις 25 Μαρτίου. Πιθανές έδρες των συνομιλιών είναι εκτός απο την Νέα Υόρκη, η Γενεύη και η Βιέννη. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Αθήνα δήλωσε ήδη την ετοιμότητά της για νέες συνομιλίες ενώ τα Σκόπια δεν έχουν δώσει ακόμη την απάντησή τους.

    Προκλητικές όμως χαρακτηρίστηκαν και οι δηλώσεις του Σκοπιανού Προέδρου κ. Τσερβενκόφσκι απο την Μπρατισλάβα οτι 'θα είναι πολύ επικίνδυνο αν το δικαίωμα για βέτο που διαθέτει η Ελλάδα μετατραπεί σε δικαίωμα για βέτο για την επιλογή της ονομασίας'. Η δήλωση ήρθε αμέσως μετά απο συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη πού δήλωνε ότι 'εφ όσον δεν υπάρξει συμφωνία το Ελληνικό βέτο θα είναι...διαρκείας'.

    Ο πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ χαιρέτισε ακόμη τον ενεργό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, αλλά πρόσθεσε οτι η διαδικασία θα πρέπει να συνεχίσει να διεξάγεται μέσω του Μάθιου Νίμιτς, ως διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 13 March 2008 - 2:18:33 UTC