Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αίτημα Σαντρ για πολιτική λύση στο Ιράκ
  • [02] Μπους: Βελτιώθηκε η ασφάλεια το Ιράκ
  • [03] Αφγανιστάν: Αρχίζουν οι εαρινές επιθέσεις των Ταλιμπάν
  • [04] ΗΠΑ: Κλίντον και Ομπάμα ανακοινώνουν σχέδια για την βελτίωση της οικονομίας
  • [05] Συρία: Διάσκεψης κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Δαμασκό
  • [06] Αλέξανδρος Μαλλιάς: Μη λύση στο όνομα της πΓΔΜ σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ

  • [01] Αίτημα Σαντρ για πολιτική λύση στο Ιράκ

    28-03-2008

    Ο ακραίος σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ ζητά την επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση που είχε οδηγήσει σε σφοδρές μάχες μεταξύ των υποστηρικτών του και των Ιρακινών δυνάμεων στη Βαγδάτη και το νότιο Ιράκ. Σε ανακοίνωσή του στην ιερή για τους σιίτες πόλη Νατζάφ, ο Σαντρ είπε ότι θέλει όλοι να κινηθούν προς την επίτευξη πολιτικής λύσης, την διενέργεια ειρηνικών διαδηλώσεων, ενώ τόνισε ότι θέλει να σταματήσει να χύνεται ιρακινό αίμα.

    Όμως, ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Νουρι Αλ Μαλίκι τόνισε να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μπάσρα 'μέχρι το τέλος' χωρίς υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή η πιθανότητα υποχώρησης, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες σε σιιτικές περιοχές όπου οργισμένα πλήθη ζητούν την παραίτησή του.

    Οι ιρακινές αρχές επέβαλλαν τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ σιιτών ανταρτών και δυνάμεων ασφάλειας, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άτομα. Τα μέτρα ασφάλειας θα ισχύσουν μέχρι τις 5 το πρωί της Κυριακής τοπική ώρα και μέχρι τότε έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στους δρόμους.

    Το Στέτ Ντηπάρτμεντ διέταξε το προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβειας της Βαγδάτης να μην αποχωρήσει από το προστατευόμενο κτίριο στο οποίο βρίσκονται, μετά από επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 2 αμερικανοί πολίτες αυτή την εβδομάδα.

    Επίσης τους δρόμους της Ιρακινής πρωτεύουσα έχουν κατακλείσει δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του αλ Σάντρ για να διαμαρτυρηθούν για την πάταξη των πολιτοφυλακών του.

    [02] Μπους: Βελτιώθηκε η ασφάλεια το Ιράκ

    28-03-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ επέφερε σημαντική βελτίωση στη ασφάλεια της χώρας.

    Στην πόλη Ντέιτον του Οχάιο ο αμερικανός Πρόεδρος άσκησε κριτική σε δημοκρατικούς νομοθέτες που ζητούν την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, ή ζητούν να τεθούν χρονοδιαγράμματα απομάκρυνσης στρατιωτών απο την περιοχή, επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες είναι πρόωρες. Ο κ. Μπους τόνισε ότι η κατάσταση στο Ιράκ έχει αρχίσει να εμφανίζει σημεία ομαλοποίησης και επαίνεσε τις πρόσφατες νομοθετικές επιτυχίες της ιρακινή κυβέρνησης, προειδοποίησε όμως ότι έπονται ακόμη σκληροί αγώνες.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι οι Ιρακινοί αυτή τη στιγμή διεξάγουν σκληρό πόλεμο κατά των πολιτοφυλακών και των εγκληματιών στην Μπάσρα. Επεσήμανε επίσης ότι πολλοί μαχητές έχουν προμηθεύει όπλα, εκπαίδευση και χρηματα από το Ιράν. Ο κ. Μπους κατέληξε ότι το Ιράν και η Συρία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη βία και τη τρομοκρατία στο Ιράκ.

    [03] Αφγανιστάν: Αρχίζουν οι εαρινές επιθέσεις των Ταλιμπάν

    28-03-2008

    Φωτογραφία αρχείου.

    Η Αμερικανική Οργάνωση SITE, που παρακολουθεί θέματα τρομοκρατίας, λέει ότι οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την έναρξη των εαρινών επιθέσεών τους κατά των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Η οργάνωση επισημαίνει ότι η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο διαδίκτυο.

    Στην ανακοίνωση τους οι Ταλιμπάν αναφέρονται 'σε περιεκτικές και οδυνηρές επιχειρήσεις μέχρι να δοθεί τέλος στην κατοχή του Αφγανιστάν και αποχωρήσει και ο τελευταίος στρατιώτης'. Σε άλλες εξελίξεις οι Αφγανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού από το Πακιστάν που πιστεύεται ότι σχεδίαζε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

    [04] ΗΠΑ: Κλίντον και Ομπάμα ανακοινώνουν σχέδια για την βελτίωση της οικονομίας

    28-03-2008

    Χίλαρυ Κλίντον

    Oι δημοκρατικοί προεδρικοί υποψήφιοι Χίλαρυ Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα αναφέρθηκαν την Πέμπτη στα σχέδιά τους για την φθίνουσα αμερικανική οικονομία.

    Κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της στη Βόρειο Καρολίνα η Κλίντον υποσχέθηκε να αλλάξει 'την λανθασμένη' οικονομική πολιτική και να βοηθήσει την μεσαία τάξη στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει, αν αυτή εκλεγεί πρόεδρος. Η Γερουσιαστής Κλίντον υποσχέθηκε να προσπαθήσει να διατηρήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και επεσήμανε ότι πιστεύει ότι μπορούν να δημιουργηθούν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια παραπάνω θέσεις εργασίας με τη προώθηση της βιομηχανίας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

    Μπάρακ Ομπάμα

    Στη Νέα Υόρκη ο Γερουσιαστής Ομπάμα υποσχέθηκε να ανακουφίσει όσους χρειάστηκε να δανειστούν για να αγοράσουν σπίτι και αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ξεπληρώσουν τα δάνεια και πρόσθεσε ότι, αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα προτείνει μεταρρυθμίσεις στην Ουώλ Στρητ. Ο Γερουσιαστής από το Ιλλινόις υποσχέθηκε να δώσει πακέτο βοηθείας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στο οποίο περιέχονται κίνητρα για όσους αγοράζουν κατοικίες και για την πιστωτική αγορά.

    [05] Συρία: Διάσκεψης κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Δαμασκό

    28-03-2008

    Ουαλίντ αλ Μοαλέμ

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών διεξήγαγαν συνομιλίες ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Δαμασκό της Συρίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ Μοαλέμ δήλωσε ότι οι αυτός και οι ομόλογοί εξέτασαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στις αραβικές χώρες για την φερόμενη ανάμειξη της Συρίας στο πολιτικό γίγνεσθαι του Λιβάνου.

    Ο Λίβανος μποϋκοτάρει τη διάσκεψη, ενώ η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν μόνο με χαμηλόβαθμους αξιωματούχους. Ο κ Μοαλέμ επεσήμανε ότι ο Λίβανος έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τη δική του πολιτική κρίση.

    Η Διάσκεψη Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου αρχίζει το Σάββατο και συνήθως σ' αυτή συμμετέχουν αρχηγοί κρατών των Αραβικών χωρών.

    [06] Αλέξανδρος Μαλλιάς: Μη λύση στο όνομα της πΓΔΜ σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    28-03-2008

    Ακούστε την συνέντευξη με τον Πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά - Download

    O Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής παρουσιάζει περιοδικά απόψεις υπευθύνων παραγόντων γύρω από θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το ακροατήριό της. Σήμερα φιλοξενούμε τις απόψεις του Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Αλέξανδρου Μαλλιά, πάνω σε ένα θέμα που από καιρό απασχολεί όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και πολλά άλλα κράτη.

    Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής ραδιοφωνικής εκπομπής μας:

    Γ. Μπίστης: Η διαμάχη με τα Σκόπια συνεχίζεται και επειδή πολλά διαδίδονται σε σχέση με αυτήν, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε σήμερα στο στούντιό μας, ή πιο σωστά στην εκπομπή μας, γιατί δεν τον έχουμε εδώ αλλά είναι συνδεδεμένος μαζί μας τηλεφωνικά, τον Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Αλέξανδρο Μαλλιά, ώστε να μάθουμε πως ακριβώς έχουνε τα πράγματα σήμερα. Κύριες Πρέσβη, καλωσορίσατε.

    Πρέσβης κ. Μαλλιάς: Χαίρετε κύριε Μπίστη. Σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω στο ευρύτατο δίκτυο των ακροατών της Φωνής της Αμερικής.

    Γ. Μπίστης: Η διαμάχη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, κύριε Πρέσβη, γύρω από το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν φαίνεται να διευθετείται γρήγορα, παρά την έντονη διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση αυτή. Ποια είναι η κατάσταση των πραγμάτων στην κρίσιμη τούτη ώρα;

    Πρέσβης κ. Μαλλιάς: Κατ' αρχήν επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα μεταξύ ενός ιστορικού μέλους του ΝΑΤΟ, θα έλεγα, ενός από τα παλαιότερα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, μιας χώρας η οποία είναι πάνω από 25 χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας χώρας η οποία αποτελεί υπόδειγμα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης, μιας χώρας πρότυπο, μοντέλο, για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

    Και από την άλλη πλευρά, μιας χώρας η οποία έγινε ανεξάρτητο κράτος πριν από 15-16 χρόνια και η οποία δυστυχώς, και το λέω με λύπη γιατί, όπως γνωρίζετε, ήμουνα ο πρώτος πρέσβης της Ελλάδας εκεί το 1995, αντί να ωριμάζει και να ακολουθεί πολιτική και πρακτικές του 21ου αιώνα, βλέπω ότι κάνει μεγάλα βήματα προς το παρελθόν ακολουθώντας αποτυχημένες πολιτικές του 19ου αιώνα. Η εχθρική προπαγάνδα και οι σχέσεις κακής γειτονίας τις οποίες συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η πολιτική αυτή η οποία έχει οδηγήσει τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σε μια αποτελμάτωση τόσα χρόνια.

    Η Ελλάδα ανέλαβε μια πολιτική πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση, κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, τον Σεπτέμβριο του 2007, υιοθέτησε την εξής πολιτική: Να βρούμε μια λύση. Κι έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα λέγοντας, δια στόματος της Υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μπακογιάννη, ότι η Ελλάδα αποδέχεται πλέον μια ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων διεθνώς, όχι αλλά καρτ, μια συνθετική. Στην μεγάλη αυτή και θα έλεγα θαρραλέα πολιτική πρωτοβουλία η απάντηση της ΠΓΔΜ ήταν άρνηση, προκλητικές δηλώσεις και επιστροφή σε ένα παρελθόν που θυμίζει έντονα τον 19ο αιώνα.

    Αυτή την στιγμή κ. Μπίστη, έχω μπροστά μου έναν χάρτη. Είναι ένας χάρτης στον οποίο καταθέτει στεφάνι ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ κ. Γκρουέφσκι μόλις πριν λίγες ημέρες. Είναι ένας χάρτης της λεγόμενης 'Μεγάλης Μακεδονίας', η οποία περιλαμβάνει το σύνολο της Ελληνικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής. Είναι αυτή πολιτική πράξη μιας χώρας η οποία προσβλέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ σε 5-6 μέρες από σήμερα;

    Γ. Μπίστης: Το ερώτημα στο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε κύριε Πρέσβη είναι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ σε 5-6 μέρες από σήμερα; Είναι δηλαδή δυνατόν να βρεθεί κάποια λύση στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας πριν από την διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ, ούτως ώστε η διάσκεψη να μπορέσει να την προσκαλέσει μαζί με την Αλβανία και την Κροατία να αρχίσουνε την διαδικασία ένταξής τους στην Ατλαντική Συμμαχία;

    Πρέσβης κ. Μαλλιάς: Κύριε Μπίστη, αυτά που σας είπα πριν είναι με ερωτηματικό, διότι είναι σαφές, σε εμένα τουλάχιστον, ότι μία κυβέρνηση και μία χώρα, η οποία στην πραγματικότητα υπονομεύει τις αποφάσεις 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μία χώρα και μία κυβέρνηση η οποία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για λύση ενός πολιτικού προβλήματος, όπως είναι αυτό του ονόματος, δεν παρέχει καμία εχέγγυο αξιοπιστίας ότι εάν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει έναντι της Συμμαχίας. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς. Επιτρέψτε μου να τις επαναλάβω:

    Γ. Μπίστης: Σας ακούμε.

    Πρέσβης κ. Μαλλιάς: Επιδιώκουμε μια αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα ισχύει έναντι όλων. Αυτή η λύση πρέπει να έχει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό προκειμένου να κράτος αυτό να διακρίνετε σαφώς και οριστικά από την Ελληνική Μακεδονία. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει φύλο συκής. Η Ελλάδα επιδιώκει μια λύση και η λύση του σήμερα δεν πρέπει να είναι το πρόβλημα του αύριο. Γι αυτό αναζητούμε μια λύση όχι προσχηματική αλλά μια λύση πολιτική η οποία θα σταθεί. Αυτή είναι η θέση μας.

    Γ. Μπίστης: Πόσο ρεαλιστικό είναι κ. Μαλλιά να αναμένεται ότι η επιδιωκόμενη λύση θα βρεθεί στο μικρό διάστημα από τώρα μέχρι την σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι;

    Πρέσβης κ. Μαλλιάς: Η Ελληνική κυβέρνηση κ. Μπίστη εδώ και πολλούς μήνες εργάζεται συστηματικά με θέληση και με στόχο προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Έκανε γενναία βήματα προς τα εμπρός, ανακοινώνοντας εδώ και μερικούς μήνες ότι αποδέχεται μια σύνθετη ονομασία για τις διεθνείς σχέσεις, όλες τις διεθνείς σχέσεις της πΓΔΜ, η οποία θα μπορεί να έχει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.

    Ταυτόχρονα όμως έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η διευθέτηση της διαφοράς για το όνομα αποτελεί πολιτική προϋπόθεση για να συναινέσει η Ελλάδα σε πρόσκληση προς την πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, μη λύση σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει προκειμένου η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

    Η αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν καίγεται η Ελλάδα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μέλος. Συνεπώς, τα Σκόπια οφείλουν, εφ όσον πραγματικά θέλουν να γίνουν μέλος της συμμαχίας, να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση προκειμένου να επιτευχθεί, δεν το αρνούμαι, ένα δύσκολος συμβιβασμός. Αυτή είναι η θέση μας και αυτή είναι η πάγια θέση την οποία έχει διακηρύξει η Ελληνική κυβέρνηση και οφείλω να σας πω ότι τυγχάνει της στήριξης της μεγίστης πλειοψηφίας του Ελληνικού κοινοβουλίου. Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση. Ευχαριστώ πολύ.

    Γ. Μπίστης: Κι εγώ ευχαριστώ κύριε Μαλλιά που είχατε την καλοσύνη να αφιερώσετε λίγο χρόνο μαζί μας σήμερα και να μας αναπτύξετε την θέση της Ελλάδας στο καίριο αυτό θέμα ώστε να είναι γνωστή και στο ευρύ κοινό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 29 March 2008 - 2:18:19 UTC