Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kλίντον: Στενότερες σχέσεις με τη Ινδονησία
  • [02] Νέες υπηρεσίες της ΕΕ για τους μετανάστες
  • [03] Σχέδιο βοήθειας για ιδιοκτήτες ακινήτων
  • [04] Γκέιτς: Απαραίτητη μεγαλύτερη συνεισφορά των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων στο Αφγανιστάν
  • [05] Κάρντιν: Η Συρία θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά
  • [06] ΗΕ: Θα συνεχιστεί η βία αν δεν υπάρξει μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα

  • [01] Kλίντον: Στενότερες σχέσεις με τη Ινδονησία

    19-02-2009

    H Χίλαρυ Κλίντον στην Ινδονησία.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν στενότερες σχέσεις με την Ινδονησία με βάση την συνεργασία σε κρίσιμης σημασίας θέματα όπως η διεθνής οικονομία και οι κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη.

    Στη διάρκεια συνομιλιών στην Τζακάρτα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, Χασσάν Βιρατζούντα, η κ. Κλίντον επεσήμανε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα έχει διαβουλεύσεις με την Ινδονησία για το θέμα της Βιρμανίας και την εξεύρεση τρόπων να πιεστεί η στρατιωτική ηγεσία της χώρας να βελτιώσει το μητρώο της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η κ. Κλίντον έδωσε έμφαση στην αυξανόμενη σπουδαιότητα της Τζακάρτας στη περιοχή, επισημαίνοντας ότι η πολυπληθέστερη αυτή μουσουλμανική χώρα στο κόσμο απέδειξε ότι ο μουσουλμανισμός, η δημοκρατία και ο νεωτερισμός μπορούν να συνυπάρξουν.

    Επίσης η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε σχέδια για την επανέναρξη προγραμμάτων των Σωμάτων Ειρήνης στην Ινδονησία που διακόπηκαν πριν 40 χρόνια. Σήμερα η κ. Κλίντον θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο, επί διμερών θεμάτων και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Νότια Κορέα.

    [02] Νέες υπηρεσίες της ΕΕ για τους μετανάστες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    19-02-2009

    Πλοιάριο με μετανάστες κατευθύνεται στην Ιταλία.

    Δέκα μέρες μετά από την υιοθέτηση ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου καταγγέλλονται ως απαράδεκτες οι συνθήκες υποδοχής και υγιεινής προσφύγων, ανεπαρκής πρόσβαση σε νομική αρωγή και ιατρική περίθαλψη σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και εννέα ακόμη κράτη μέλη της Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στο Συμβούλιο, πρώτον την συγκρότηση ομάδας ειδικών 'ταχείας αντίδρασης' για την διαχείριση περιπτώσεων μαζικής άφιξης προσφύγων και δεύτερον την δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο.

    Η ομάδα αυτή επανδρωμένη με εμπειρογνώμονες θα μπορεί άμεσα να βοηθάει τις τοπικές αρχές σε θέματα εγκατάστασης μεταφοράς και ιατρικής περίθαλψης των μεταναστών που θα ζητούν και άσυλο.

    Η συγκεκριμένη υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο θα διαθέτει ένα επιχειρησιακό οργανισμό ο οποίος θα συντονίζει και θα ενισχύει την συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών σε θέματα ασύλου, ενώ θα βοηθάει και στην προσέγγιση των εθνικών πρακτικών πάνω στο θέμα ,ώστε να εναρμονιστούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το 'γραφείο Ασύλου' που μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο 2010 αναμένεται με ανυπομονησία από μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα η Μάλτα και η Κύπρος οι οποίες ' κατακλύζονται από άτομα που ζητούν άσυλο' είχε δηλώσει προ ημερών ο επίτροπος σε θέματα Δικαιοσύνης , Ζαν Μπαρό.

    Στοιχεία αναφέρουν πώς το κύμα των προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική και την Μέση Ανατολή έφθασε στην Ευρώπη δια θαλάσσης με πλοιάρια και βάρκες. Μόνο στις ιταλικές ακτές επιβιβάσθηκαν σε ένα χρόνο το 2008, 36.000 άτομα, 80% περισσότεροι από το 2007. Το ίδιο ποσοστό αύξησης σημειώθηκε και στην Μάλτα.

    Η συγκρότηση πάντως του Γραφείου Ασύλου θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων και των 27 κρατών μελών της Άνωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μετά θα αποφασιστεί και σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα έχει την έδρα του.

    [03] Σχέδιο βοήθειας για ιδιοκτήτες ακινήτων

    19-02-2009

    O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε σχέδιο ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χορήγηση βοήθειας σε εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των στεγαστικών τους δανείων και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

    Στόχος του σχεδίου είναι η επαναδιαπραγμάτευση των στεγαστικών δανείων για ευνοϊκότερους όρους. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις το δημόσιο θα επέμβει για την σημαντική αναπροσαρμογή δανείων σε περιοχές όπου τα ακίνητα έχουν χάσει την αξία τους.Σύμφωνα με τελευταία έκθεση ο αριθμός νεόδμητων κατοικιών σημείωσε πτώση ρεκόρ τον περασμένο μήνα.

    Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,5 έως 1,3%. Ο πρώην επικεφαλής της Φέντ, Άλαν Γκρήνσπαν, δήλωσε στους Financial Times ότι η 'προσωρινή' κρατικοποίηση τραπεζών ενδεχομένως να αποτελεί τον μοναδικό τρόπο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Εξάλλου αβέβαιο παραμένει το μέλλον των δυο μεγάλων Αμερικανικών βιομηχανιών αυτοκινήτων, της General Motοrs και της Chrysler που κατέθεσαν σχέδια αναδιάρθρωσης τους για να πάρουν κυβερνητική βοήθεια. Εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι και οι δύο βιομηχανίες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν λόγω έλλειψης ζήτησης των προϊόντων τους.

    [04] Γκέιτς: Απαραίτητη μεγαλύτερη συνεισφορά των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων στο Αφγανιστάν

    19-02-2009

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν την μη στρατιωτική συνεισφορά τους στο Αφγανιστάν, όπως τα προγράμματα εκπαίδευσης της αστυνομίας και καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών.

    Ο κ. Γκέιτς θα συμμετάσχει σε διήμερη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που αρχίζει σήμερα στην Κρακοβία, όπου θα συζητηθεί εκτεταμένα το θέμα του Αφγανιστάν. Η νέα Αμερικανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για επιπρόσθετη συνεισφορά στο Αφγανιστάν, όπως η αποστολή άλλων 17 χιλιάδων στρατιωτών, είπε ο κ. Γκέιτς, αλλά πρόσθεσε ότι και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν την συνεισφορά τους.

    Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν επίσης το θέμα του Κοσυφοπεδίου, της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

    [05] Κάρντιν: Η Συρία θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά

    19-02-2009

    Δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές που πραγματοποιούν επίσκεψη στη Μέση Ανατολή δηλώνουν ότι η Συρία θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά αν θέλει βελτίωση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ. Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, δήλωσε ότι η Δαμασκός έχει απομονωθεί χορηγώντας καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις και ενθαρρύνοντας 'ανησυχητικές', όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις με το Ιράν.

    Μετά από συνομιλίες στη Δαμασκό με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, ο κ. Κάρντιν διερωτήθηκε αν η Συρία είναι έτοιμη για 'σημαντικές αποφάσεις' με στόχο την βελτίωση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ. 'Ο διάλογος είναι επιθυμητός, αλλά τα έργα μιλούν δυνατότερα απ' τα λόγια', σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Κάρντιν και πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες το Αμερικανικό Κογκρέσο θα παρακολουθήσει στενά τις ενέργειες της Συρίας.

    Με τα σχόλια αυτά συμφώνησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, και πρώην προεδρικός υποψήφιος Τζον Κέρρυ, ο οποίος βρισκόταν στη Βηρυτό. Ο κ. Κέρρυ θα μεταβεί στη Δαμασκό αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    [06] ΗΕ: Θα συνεχιστεί η βία αν δεν υπάρξει μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα

    19-02-2009

    Ο ανώτερος απεσταλμένος των ΗΕ στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρρυ, προειδοποίησε για νέες και ποιο αιματηρές συγκρούσεις, αν δεν επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Σε δηλώσεις του προς το Συμβούλιο Ασφάλειας ο κ. Σέρρυ επεσήμανε ότι μετά τις μονομερείς εκεχειρίες που το Ισραήλ και η Χαμάς κήρυξαν το περασμένο μήνα, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έχουν ρίξει 15 ρουκέτες και 12 βλήματα όλμων στο Ισραήλ και το Ισραήλ έχει εξαπολύσει 19 αεροεπιδρομές σε βάρος της Γάζας. Ο κ. Σέρρυ ζήτησε απ' το Ισραήλ να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα προς τη Γάζα για να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Στο μεταξύ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, έως ότου η εξτρεμιστική Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απελευθερώσει τον Ισραηλινό στρατιώτη, Γκιλάντ Σαλίτ.

    Από τη πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ, απέρριψε την απόφαση. Η Χαμάς επεσήμανε ότι η απελευθέρωση του Σαλίτ πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά στα πλαίσια ανταλλαγής εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων που βρίσκονται σε Ισραηλινές φυλακές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 20 February 2009 - 2:18:26 UTC