Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 10 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-03-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λευκός Οίκος και Κογκρέσο τιμούν την επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας
  • [02] Δυνατή η επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή
  • [03] Διεθνής πρέπει να είναι η προσπάθεια για την αποκατάσταση της οικονομίας
  • [04] Αναγκαία η βελτίωση μελλοντικών ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων
  • [05] Στο Μεξικό η Χίλαρυ Κλίντον
  • [06] Συνάντηση Κλίντον με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο
  • [07] Υπό παραίτηση η Τσεχική κυβέρνηση
  • [08] Στο κυβερνητικό σχήμα του Ισραήλ και το Εργατικό Κόμμα

  • [01] Λευκός Οίκος και Κογκρέσο τιμούν την επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    25-03-2009

    Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διακήρυξη με την οποίαν η 25η Μαρτίου τηρείται επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Ομπάμα προέβη στην ενέργεια αυτή το βράδυ της 24ης Μαρτίου και έχει προγραμματίσει να επιδώσει αντίτυπο της διακήρυξης στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και αντιπροσωπεία ηγετών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας που έχουν προσκληθεί να παραστούν σε ειδική τελετή η οποία θα γίνει στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη το βράδυ.

    Η Προεδρική διακήρυξη αναφέρει ότι 'Ο Αμερικανικός λαός τηρεί σήμερα μαζί με τους Έλληνες την 188η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και στα πλαίσια των εορτασμών μας για την ανάδυση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τιμάμε επίσης τις ιστορικές προσφορές των Ελλήνων και των Ελληνοαμερικανών'.

    Κατά την έκφραση του Προέδρου Ομπάμα: 'Οι Αμερικανοί εξύμνησαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια της. Το 1824, συνοψίζοντας την υποστήριξη που εκδήλωναν οι πολίτες αυτής της χώρας για τον αγώνα της Ελλάδας, ο τότε βουλευτής HenryClay διακήρυξε: 'Την αισθανόμαστε εξαιρετικά έντονα, εκδηλώνεται με σχεδόν κάθε δυνατή μορφή και αυξάνεται μέρα με την μέρα και ώρα με την ώρα'. Τα λόγια του εκείνα αντηχούν και σήμερα που οι Αμερικανοί γιορτάζουμε την επέτειο του αγώνα αυτού'.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρεται κατόπιν στην σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία, όπως λέει, 'στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στο όραμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα'. Υπενθυμίζει ότι 'Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι πατέρες του Αμερικανικού έθνους άντλησαν από τις διαχρονικές αρχές των αρχαίων Ελλήνων και όλοι όσοι απολαμβάνουν το ιδανικό της δημοκρατικής διακυβέρνησης είναι οι δικαιούχοι της ελληνικής κληρονομιάς'.

    Καπιτώλιο

    Στην συνέχεια η Προεδρική διακήρυξη αναφέρει: 'Από την κλασσική ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά μας στο σχολείο μέχρι τα επιβλητικά μνημεία που κοσμούν την πρωτεύουσά μας (την Ουάσιγκτον), οι ελληνικές πολιτιστικές παραδόσεις έχουνε επίσης βρει νέα πατρίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε σχολικές τάξεις από άκρου σε άκρο της χώρας μας, πολλοί μαθητές εξακολουθούν να διδάσκονται τα έπη του Ομήρου, τα δράματα του Σοφοκλή και την φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Ανάμεσα στα πολλά κτίρια της Ουάσιγκτον που είναι εμπνευσμένα από την Ελλάδα, το Καπιτώλιο ξεχωρίζει σαν λαμπρό δείγμα της κλασσικής αρχιτεκτονικής των αρχαίων Ελλήνων'.

    Η προεδρική διακήρυξη δεν περιορίζεται μόνον στην συμβολή της αρχαίας Ελλάδας. Τονίζει ιδιαίτερα: 'Στην πιο πρόσφατη ιστορία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν μαζί τις προκλήσεις των καιρών μας. Έλληνες και Αμερικανοί αγωνίστηκαν ο ένας στο πλευρό του άλλου για την επίτευξη κοινών στόχων σε όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα και συνεχίζουν να συνεργάζονται στον αιώνα που διανύουμε τώρα, ιδιαίτερα μέσω οργανισμών όπως η Ατλαντική Συμμαχία στην οποίαν και οι δύο υπάγονται'.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα κάνει επίσης ειδική αναφορά στους ομογενείς της Αμερικής λέγοντας: 'Ο δεσμός της Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδυναμώνεται από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα η οποία εμπλουτίζει το έθνος μας με την πολιτιστική κληρονομιά της και συμβάλει στην διατήρηση μιας ζωντανής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Με την ευκαιρία της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας γιορτάζουμε την φιλία αυτή και προσβλέπουμε στο να ικανοποιηθούν οι κοινοί στόχοι και οι κοινές προσδοκίες μας'.

    Η Προεδρική Διακήρυξη καταλήγει ως εξής: 'Για τούτους τους λόγους, εγώ ο Μπαράκ Ομπάμα, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με τις εξουσίες που μου παρέχουν το Σύνταγμα και οι νόμοι των ΗΠΑ, κηρύσσω την 25η Μαρτίου 2009 ως 'Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας' και ζητώ από τον Αμερικανικό λαό να τηρήσει την ημέρα αυτή με αρμόζουσες τελετές και εκδηλώσεις'.Υπογραφή: Μπαράκ Ομπάμα

    Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών διαμόρφωσε ψηφίσματα με τα οποία επίσης αναγνωρίζει την 25η Μαρτίου ως Ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Το πρώτο ψήφισμα, γνωστό ως Ψήφισμα Αριθμός 82 της Γερουσίας, υποβλήθηκε από τον Γερουσιαστή ArlenSpecter, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκ μέρους υπερκομματικής ομάδας που απαρτίζουν 39 από τους 100 Γερουσιαστές της χώρας. Το Ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας στις 23 Μαρτίου. Ανήμερα της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας αναμένεται ότι θα εγκριθεί παρόμοιο ψήφισμα και από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Ψήφισμα αυτό, που φέρει τον ίδιο αριθμό 82, κηδεμονεύουν 37 βουλευτές, οι οποίοι ανήκουν κυρίως στην κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο.

    Την ερχόμενη εβδομάδα επίσης θα γίνει και ο επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Κογκρέσο με συμμετοχή παραγόντων από την Ελλάδα και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Την διοργάνωσή του έχει αναλάβει το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον με την υποστήριξη των συμπροέδρων της ομάδας Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, βουλευτών Κάρολιν Μαλόνι, από την Νέα Υόρκη και Κώστα Μπιλιράκη από την Φλόριντα.

    [02] Δυνατή η επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή

    25-03-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι πιστεύει πως είναι ακόμη δυνατή η επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, παρά την διαμόρφωση μιας πιο σκληροπυρηνικής κυβέρνησης στο Ισραήλ. Η παρούσα κατάσταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων 'δεν μπορεί να συνεχιστεί', επεσήμανε ο κ. Ομπάμα και επαναβεβαίωσε την Αμερικανική δέσμευση για την προώθηση μιας λύσης με βάση δύο κράτη, το Ισραηλινό και το Παλαιστινιακό που θα συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια.

    Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι από την αρχή η κυβέρνηση του έχει αποδείξει ότι παίρνει στα σοβαρά την επίτευξη ειρήνης στη περιοχή με τον διορισμό του ειδικού απεσταλμένου της, πρώην Γερουσιαστή Τζωρτζ Μίτσελ. Οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή δεν έχει διευκολυνθεί, επεσήμανε ο πρόεδρος Ομπάμα, αλλά παραμένουν απαραίτητες.

    [03] Διεθνής πρέπει να είναι η προσπάθεια για την αποκατάσταση της οικονομίας

    25-03-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι θα χρειαστεί διεθνής προσπάθεια για την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και ότι η κυβέρνηση του καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την μείωση του Αμερικανικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Σε συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο τη Τρίτη το βράδυ, ώρα Ουάσιγκτον, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο τον άλλο μήνα, θα στείλει το μήνυμα ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την δημιουργία εργασιακών θέσεων, την αποφυγή προστατευτικών μέτρων και την προώθηση της διεθνούς οικονομίας.

    Για τις ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι θα πρέπει τα κονδύλια για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν να συμπεριλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί αν δεν είμαστε ειλικρινείς για το κόστος των πολέμων, δεν πρόκειται να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα ελλείμματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά το ήμισυ μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

    Αναφορικά με την επίμαχη κολοσσιαία ασφαλιστική εταιρεία AIG, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι η χώρα δεν έχει τα εργαλεία που χρειάζεται για την απορρόφηση μιας τέτοιας εταιρείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων και γι' αυτό θα πρέπει να θεσπιστεί πλαίσιο που να δίνει στην Αμερικανική κυβέρνηση την εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο.

    Σε άλλες εξελίξεις,ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, τόνισαν ότι οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου πρέπει να βρουν νέους χώρους ανάπτυξης για να αντικαταστήσουν εκείνους που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Μετά από συνομιλίες τους στο Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως η καθαρή ενέργεια μπορεί να αποτελέσει νέα πηγή οικονομικής ανάπτυξης με 'μεγάλες προοπτικές'.

    Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνησή του μπορεί να συνεργαστεί με άλλες ισχυρές οικονομίες κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Λονδίνο τον ερχόμενο μήνα για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι πιστεύει πως κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 θα επιτευχθεί συμφωνία για νέο κανονιστικό πλαίσιο για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

    [04] Αναγκαία η βελτίωση μελλοντικών ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων

    25-03-2009

    Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Τζον Κράντοκ, ζήτησε απ' τη συμμαχία να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη εμπειρία της στο Αφγανιστάν για να βελτιώσει τις μελλοντικές στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

    Ο στρατηγός Κράντοκ επεσήμανε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν στείλει αρκετές μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις και στρατιωτικούς εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν, ούτε και κονδύλια που υποσχέθηκαν για την δημιουργία των Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας.

    Ο στρατηγός Κράντοκ σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει η προσέγγιση της συμμαχίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί μια κατάσταση κατά την οποία μόνο ορισμένες χώρες καταβάλλουν όλες τις προσπάθειες, ενώ επέκρινε τους περιορισμούς που πολλές χώρες επιβάλλουν στις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

    [05] Στο Μεξικό η Χίλαρυ Κλίντον

    25-03-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, μεταβαίνει σήμερα στο Μεξικό για διήμερη επίσκεψη που αποσκοπεί στο να δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον Μεξικανό πρόεδρο, Φελίπε Καλντερόν, και τις προσπάθειες της κυβέρνησης του για την αντιμετώπιση των καρτέλ ναρκωτικών.

    Η κ. Κλίντον μεταβαίνει στο Μεξικό καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα λαμβάνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών βιαιοτήτων από το εμπόριο ναρκωτικών και την παράνομη διακίνηση όπλων και ανθρώπων. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του προέδρου Ομπάμα για την κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Μεξικό και τις συνέπειες που η βία αυτή θα μπορούσε να έχει και στις δύο πλευρές των συνόρων.

    [06] Συνάντηση Κλίντον με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

    25-03-2009

    Ο Aρχιεπίσκοπος Δημήτριος με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον. Φωτ. D. Panagos

    Στην τακτική ενημέρωση του τύπου ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ, αναφέρθηκε την Τρίτη στην συνάντηση που η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, είχε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ τη Δευτέρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

    Σύμφωνα με τον κ. Γουντ η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του κ. Δημητρίου. Εξετάστηκε το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η κ. Κλίντον εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη. 'Οι ΗΠΑ σέβονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον θεωρούν σημαντικό θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας', επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ και πρόσθεσε ότι 'Η συνεχιζόμενη υποστήριξη μας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης αποτελεί συνέχεια των δεσμεύσεων μας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών διεθνώς', όπως είπε ο κ. Γουντ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση της κ. Κλίντον με τον κ. Ταλάτ, μιας και η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών αρχίζει την Τετάρτη επίσκεψη στο Μεξικό.

    [07] Υπό παραίτηση η Τσεχική κυβέρνηση

    25-03-2009

    Μίρεκ Τοπολάνεκ

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ, έχασε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο της χώρας, αναγκάζοντας τον να παραιτηθεί στο μέσον της προεδρίας της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 101ας βουλευτές καταψήφισαν την κυβέρνηση Τοπολάνεκ, ενώ πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές που στο παρελθόν είχαν υποστηρίξει τον Τσέχο πρωθυπουργό, άλλαξαν γνώμη και αυτή τη φορά υποστήριξαν την αντιπολίτευση.

    Ο κ. Τοπολάνεκ δήλωσε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα υποβάλλει την παραίτηση του στον πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους. Αλλά αναμένεται πως θα παραμείνει με την ιδιότητα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού έως το τέλος της Τσεχικής προεδρίας της ΕΕ, τον Ιούνιο. Ο κ. Κλάους θα μπορούσε να ζητήσει απ' τον κ. Τοπολάνεκ να χρηματίσει νέα κυβέρνηση, ή να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης σε κάποιον άλλον.

    [08] Στο κυβερνητικό σχήμα του Ισραήλ και το Εργατικό Κόμμα

    25-03-2009

    O ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπαράκ με τον Βενιαμίν Νετανιάχου

    Το Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ ψήφισε υπέρ της συμμετοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου. Αξιωματούχος του κόμματος δήλωσε ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά από έντονες διαβουλεύσεις σε συνέδριο του κόμματος τη Τρίτη στην Ιερουσαλήμ.

    Η απόφαση του Εργατικού Κόμματος είναι κρίσιμης σημασίας γιατί με την συμμετοχή του στη κυβέρνηση ο κ. Νετανιάχου κερδίζει 66 έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ. Επίσης αναλυτές δηλώνουν ότι με την συμμετοχή των Εργατικών ο Ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός θα φανεί ευρύτερης αποδοχής και θα πάρει μια ποιο μετριοπαθή χροιά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 26 March 2009 - 2:18:26 UTC