Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-02-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 21/2020 07.02.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Ακιντζί στηρίζει την τρομοκρατία, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου
  • [02] Ατυχείς και σοβαρές οι δηλώσεις Ακιντζί, υποστηρίζει το CHP
  • [03] Πολύ μεγάλο ιστορικό λάθος διέπραξε ο Ακιντζί, λέει ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης
  • [04] Εκπρόσωποι τριών κομμάτων στην Αλεξανδρέττα επικρίνουν τον Ακιντζί
  • [05] Δημοσίευσε το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του στην The Guardian ο Ακιντζί
  • [06] Μόνο με αίμα θα δώσουν την Κύπρο, λέει σύμβουλος του Έρντογαν
  • [07] Εγώ θα απαντούσα ότι ούτε στην Τουρκία ούτε στην «ΤΔΒΚ» συζητείται θέμα προσάρτησης, λέει ο Έρχουρμαν
  • [08] Τατάρ: «Εντολή για παραχώρηση στους Τουρκοκύπριους του Λονδίνου το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι»
  • [09] Όζερσαϊ: «Δεν αποδέχομαι να παρακαθίσω σε συνομιλίες για ομοσπονδία»
  • [10] Στις 3,132 ΤΛ καθορίστηκε ο καθαρός κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα με τους εργαζόμενους να αντιδρούν
  • [11] Με δικό του «υποψήφιο» θα κατέλθει στις «εκλογές» το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ντονμέζ: Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός
  • [02] Στην Τουρκία έρχεται ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία
  • [03] Αρθρογράφος: «Σεβασμό στον Ακιντζί που μπόρεσε να πει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός...»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Ακιντζί στηρίζει την τρομοκρατία, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου

    Η Yeni Duzen (11.02.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στηρίζει την τρομοκρατία. Μιλώντας χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σλοβένο ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ακιντζί στην εφημερίδα The Guardian και διερωτήθηκε γιατί ο Ακιντζί επιτίθεται στην Τουρκία στα καλά καθούμενα. «Ενώ η Τουρκία αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας γιατί επιδεικνύει εχθρότητα κατά της Τουρκίας, στηρίζει την τρομοκρατία», διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι «πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά αυτό ο τουρκοκυπριακός «λαός».

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο Ακιντζί «δεν είναι έντιμος» και πρόσθεσε: «Ο κ. Ακιντζί άρχισε να κάνει υλικό την Τουρκία κατά την περίοδο των εκλογών. Δεν είμαι υπεύθυνος για την εσωτερική πολιτική στην ΤΔΒΚ. Υποβάλλει μόνος του τις ερωτήσεις και απαντά μόνος του. Κάνει υλικό την Τουρκία Πρώτη φορά συνεργάστηκα με έναν τέτοιο πολιτικό που δεν είναι έντιμος. Κατά έναν ενδιαφέρον τρόπο επιλέγει να επιτίθεται κατά της Τουρκίας. Δεν αρμόζει στον τουρκοκυπριακό λαό ένας τέτοιος πολιτικός που δεν είναι έντιμος. Τι θέλει να κάνει ο Ακιντζί; Γιατί επιτίθεται στην Τουρκία; Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να τα σκεφτεί πολύ καλά αυτά ο τουρκοκυπριακός λαός [...]»

    Σχολιάζοντας την δήλωση Ακιντζί ότι πιθανή προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία θα ήταν «τρομερή» εξέλιξη, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι συνεργάστηκε με τον Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη στο θέμα της πολιτικής ισότητας, της ασφάλειας και των εγγυήσεων των Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης. Υποστήριξε ότι η Τουρκία γίνεται προεκλογικό υλικό σε κάποιες δυτικές χώρες και πρόσθεσε: «Όχι μόνο εγώ αλλά ούτε και κανένας Τουρκοκύπριος σκέφτηκε ποτέ ότι ένας πολιτικός από την ΤΔΒΚ θα έκανε την Τουρκία εκλογικό υλικό. Δεν θα το πίστευε έστω και αν το έβλεπε στο όνειρό του. Τώρα ο κ. Ακιντζί άρχισε να κάνει υλικό την Τουρκία».

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Ακιντζί δεν ήρθαν ποτέ στην ημερήσια διάταξη στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ», ότι η πολιτική ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού» αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ και ότι η Τουρκία την υπερασπίζεται ενώπιον των Ελληνοκυπρίων. Πρόσθεσε και τα εξής ο Τσαβούσογλου:

    «Υποβάλλει ερωτήσεις μόνος του στον εαυτό του όπως η ενοποίηση με την Τουρκία που πηγαίνουν μέχρι την ενοποίηση της Αλεξανδρέττας με την Τουρκία. Μήπως αυτά ήρθαν στην ημερήσια διάταξη στην Τουρκία ή στην ΤΔΒΚ και τα συζητάμε; Εμείς λέμε ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Ενώ εκείνος προτιμά να επιτίθεται στην Τουρκία κάνοντας υλικό άλλα πράγματα. Εμείς ζήσαμε πολλά πράγματα κατά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Πουθενά δεν εργάστηκα με έναν τέτοιο πολιτικό που δεν είναι έντιμος. Θα αποκαλύψω κατά τις προσεχείς ημέρες παραδείγματα γι' αυτό. Όταν τελείωναν οι (συνομιλίες) στο Κραν Μοντάνα στο θέμα του χάρτη, είδα αργότερα συμπεριφορές του [...] που δεν ήταν έντιμες και πολλά πράγματα που δεν ήταν έντιμα συμπεριλαμβανομένων και ικεσιών του πρωθυπουργού εντός για να μην λεχθούν αυτά. Δεν αρμόζει στον τουρκοκυπριακό λαό ένας τέτοιος πολιτικός που δεν είναι έντιμος. Τι πλεονέκτημα μπορεί να έχει από την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία, πού θα εξυπηρετήσει αυτό; Αυτά πρέπει να αξιολογηθούν καλά. Κατά την περίοδο εκλογών δεν είναι δυνατόν να εμπλακούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της ΤΔΒΚ. Ο τουρκοκυπριακός λαός θα αποφασίσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα δίπλα τους. Θα στηρίζουμε όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Γιατί στα καλά καθούμενα ο Ακιντζί επιτίθεται στην Τουρκία, γιατί επιδεικνύει εχθρότητα προς την Τουρκία την ώρα που η Τουρκία αγωνίζεται εναντίον της τρομοκρατίας, στηρίζει την τρομοκρατία; Αυτά πρέπει να τα σκεφτεί πολύ καλά ο τουρκοκυπριακός λαός».

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Ακιντζί είχε προειδοποιήσει στην εν λόγω συνέντευξη ότι θα μονιμοποιηθεί η διαίρεση αν δεν επιτευχθεί ομοσπονδιακή λύση το συντομότερο στην Κύπρο και χαρακτήρισε τρομακτικό το ενδεχόμενο ενοποίησης της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία. Είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση μη επίτευξης ομοσπονδιακής λύση «η βόρεια Κύπρος θα καταστεί πιο εξαρτημένη και μπορεί να συγχωνευθεί από την Άγκυρα και να μετατραπεί ντε φάκτο σε επαρχία της Τουρκίας». Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Ταϊφούρ Σοκμέν, ο οποίος αποδέχθηκε την προσάρτηση της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία με δημοψήφισμα το 1939, ο Ακιντζί είπε ότι «δεν θα γίνω ένας δεύτερος Ταϊφούρ Σοκμέν».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ατυχείς και σοβαρές οι δηλώσεις Ακιντζί, υποστηρίζει το CHP

    Η Yeni Duzen (11.02.20) γράφει ότι πολύ ατυχείς και εξαιρετικά σοβαρές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην The Guardian ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Φαϊκ Όζτρακ. Απαντώντας σε ερώτηση χθες, ο Όζτρακ υποστήριξε τα εξής: «Το CHP είναι σήμερα το κόμμα με την πιο ξεκάθαρη στάση στο Κυπριακό σε αυτή την χώρα. Το λέω ξεκάθαρα: Όπου ήμασταν το 1974, εκεί είμαστε και σήμερα. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΤΔΒΚ είναι πολύ ατυχείς και εξαιρετικά σοβαρές. Ειδικά η άτοπη αναφορά στο όνομα του Ταϊφούρ Σοκμέν σε κάποιο σημείο των δηλώσεών του δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεχτό».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Πολύ μεγάλο ιστορικό λάθος διέπραξε ο Ακιντζί, λέει ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

    Η Halk?n Sesi (11.02.20) γράφει ότι πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις Ακιντζί στην The Guardian για την Αλεξανδρέττα «είναι ένα πολύ μεγάλο ιστορικό λάθος για τον ίδιο» και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην οποία υπέπεσε ο Ακιντζί είναι η χειρότερη στην οποία θα μπορούσε να υποπέσει ένας πολιτικός. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Σέντοπ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί την προσάρτηση της «ΤΔΒΚ». «Η Τουρκία δεν έχει θέσει επί τάπητος μιαν τέτοια θέση», υποστήριξε και πρόσθεσε:

    «Αλλά πρέπει να ξέρουμε την ιστορία. Γιατί υπάρχει η ΤΔΒΚ; [...] Μετά τον τερματισμό της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Κύπρο είχε ιδρυθεί μια κοινή δημοκρατία στην οποία συμμετείχαν μαζί Έλληνες και Τούρκοι. Όμως, επειδή οι Ελληνοκύπριοι απαιτούσαν να είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού, διέπραξαν εγκλήματα επειδή δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν στους Τούρκους όχι μόνο το δικαίωμα να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες αλλά ούτε σαν ζώα. [....] Όταν αυτά τα εγκλήματα έγιναν αβάστακτα, η Τουρκία έκανε απόβαση στο νησί ασκώντας τα εγγυητικά της δικαιώματα. Έθεσε ένα πεδίο προστασίας του δικαιώματος ζωής των Τούρκων εκεί. Από το 1974 ούτε το αίμα των Τούρκων χύνεται ούτε το αίμα των Ελλήνων. Μετατράπηκε σε ένα νησί ηρεμίας, σε ένα νησί ειρήνης. Ένας άνδρας που λέει 'εγώ δεν θα γίνω Ταϊφούρ Σοκμέν' αγνοώντας την τότε αντίληψη, την δομή που απειλούσε την ζωή των Τούρκων της Κύπρου, είναι ένας άνδρας που απέδειξε ότι δεν είναι άξιος να είναι Ταϊφούρ Σοκμέν».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Εκπρόσωποι τριών κομμάτων στην Αλεξανδρέττα επικρίνουν τον Ακιντζί

    Η Halk?n Sesi (11.02.20) γράφει ότι οι εκπρόσωποι των Κομμάτων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού (CHP) την Αλεξανδρέττα προέβησαν σε κοινή δήλωση και κάλεσαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να απολογηθεί επικρίνοντάς τον για τις δηλώσεις του στην The Guardian. Μιλώντας στον κήπο του νομαρχείου της Αλεξανδρέττας, ο βουλευτής του ΑΚΡ Χουσεϊν Γιαϊμάν ανέφερε ότι είναι όλοι μαζί οι εκπρόσωποι των εν λόγω κομμάτων και οργανώσεων πολιτών και πρόσθεσε ότι τους πλήγωσαν τα λόγια του Ακιντζί για την Αλεξανδρέττα και τον Ταϊφούρ Σοκμέν.

    Ο βουλευτής του CHP Ισμέτ Τόκντεμίρ είπε ότι αποτελεί «σκάνδαλο» το γεγονός ότι ο Ακιντζί χαρακτήρισε «τρομακτική» την προσάρτηση της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία και υποστήριξε το πραγματικά τρομακτικό θα ήταν να μην ενωνόταν με την μητέρα πατρίδα η Αλεξανδρέττα και να ενσωματωνόταν από τα «ιμπεριαλιστικά κράτη». Υποστήριξε ότι ευτυχώς δεν το επέτρεψε αυτό η «μητέρα πατρίδα» και κάλεσε τον Ακιντζί να απολογηθεί.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δημοσίευσε το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του στην The Guardian ο Ακιντζί

    Κάτω από τον τίτλο «Ξεσήκωσαν τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό», η Havadis (11.02.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δημοσίευσε το πλήρες κείμενο στα τουρκικά και ηχητικό στα αγγλικά της συνέντευξής που παραχώρησε στην εφημερίδα The Guardian και αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής εναντίον του εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το ηχητικό βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-akincinin-the-guardian-mulakatinin-tam-metni-7503

    (Ι/Τσ.)

    [06] Μόνο με αίμα θα δώσουν την Κύπρο, λέει σύμβουλος του Έρντογαν

    Η Afrika (11.02.20) γράφει ότι ο Γιγίτ Μπουλούτ, αρχισύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν υποστήριξε ότι η Τουρκία «πήρε πίσω» την Κύπρο «ποτίζοντάς την με το αίμα μας» και πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει κανείς που θέλει να την πάρει, να κοπιάσει αν δέχεται να πληρώσει το ίδιο τίμημα». Σε χθεσινό του άρθρο ο Μπουλούτ σχολίασε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί στην εφημερίδα The Guardian και ισχυρίστηκε ότι "μπορείτε να εκτρέφετε κάποιους σαν τον Ακιντζί και ακόμα και να τους φέρνετε σε κάποια αξιώματα, αλλά δεν μπορείτε να αποκόψετε από την Τουρκία τους Τουρκοκύπριους που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους».

    Καλώντας όλους να ακούσουν καλά τι λέει ο Έρντογαν για την Κύπρο, ο Μπουλούτ σημείωσε ότι σημείο αναφοράς τους για το θέμα είναι αυτές οι δηλώσεις και πρόσθεσε: «Η Κύπρος είναι υπόθεσή μας και έτσι θα μείνει. Προτού να τρέξει η τελευταία ρανίδα του αίματός μας, κανείς με κανένα παιχνίδι στο τραπέζι δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο θέμα της Κύπρου. [...] Η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει αυτά τα παιχνίδια και θα τα συνεχίσει! Μπορεί ακόμα και να λάβει την στήριξη ειδικά μιας αρχής μέσα από την ΤΔΒΚ! [...] Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε έστω και ένα βήμα πίσω για την Κύπρο, να πετύχουμε μιαν συμφωνία ενόσω η ΕΕ συνεχίζει αυτή την στάση της έναντι της Τουρκίας. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Εγώ θα απαντούσα ότι ούτε στην Τουρκία ούτε στην «ΤΔΒΚ» συζητείται θέμα προσάρτησης, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Havadis (11.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν κλήθηκε να σχολιάσει την συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Guardian ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ειδικά την αναφορά σε προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία. Μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα, ο Έρχουρμαν είπε ότι «δεν υπάρχει κανείς που απαιτεί προσάρτηση και ενοποίηση συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων μας που κατάγονται από την Τουρκία. Αν ερωτούμουν εγώ, θα έλεγα ότι ούτε στην Τουρκία ούτε στην ΤΔΒΚ υπάρχει τέτοια ημερήσια διάταξη».

    Ο Έρχουρμαν επανέλαβε την άποψη ότι η διέξοδος για τους Τουρκοκύπριους είναι μια οικονομία η οποία στέκεται στα δικά της πόδια και σημείωσε ότι χρειάζεται συστράτευση της κοινωνίας γι' αυτό. «Δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει εκτός αυτής ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Χρειάζεται ένας πιο ενεργός πρόεδρος», υποστήριξε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι βέβαιο πως θα έχουμε «εκλογές» δύο γύρων.

    Σημείωσε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν «νομικές φόρμουλες» που θα θέτουν τέρμα στην πολιτική αστάθεια στην «χώρα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι λανθασμένη η προσέγγιση ότι «μοναδική λύση είναι το προεδρικό σύστημα».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: «Με τα διδάγματα που άντλησα από το Κραν Μοντάνα, θεωρώ ότι πρέπει να πάμε πολύ πιο προετοιμασμένοι στην πενταμερή διάσκεψη. Πρέπει στο πλαίσιο της προετοιμασίας να εξηγήσουμε σε όλες τις πλευρές τι είναι παράμετρος, τι είναι σημείο διαφωνίας, έτσι ώστε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκείνο να μας οδηγήσει σε λύση».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Τατάρ: «Εντολή για παραχώρηση στους Τουρκοκύπριους του Λονδίνου το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι»

    H Vatan (11.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ αναχώρησε χθες για το Λονδίνο όπου θα πραγματοποιήσει διάφορες επαφές καθώς και συναντήσεις με Τουρκοκύπριους που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία.

    Σε δηλώσεις του χθες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολη πριν την αναχώρηση του, ο Ταταρ υπενθύμισε την υπόσχεση που έδωσε στους Τουρκοκύπριους του Λονδίνου ότι θα καταβάλει προσπάθειες όσον αφορά στο θέμα των δικαιωμάτων τους για να μπορούν να «ψηφίζουν στις εκλογές» και υποστήριξε ότι μετά από επαφές που είχε με «νομικούς», έδωσε εντολή να αρχίσουν «νομικές ρυθμίσεις» έτσι ώστε να δοθεί το «δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στους Τουρκοκύπριους του Λονδίνου. Είπε ακόμη ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες τους στο θέμα αυτό προκειμένου όπως είπε να γίνουν όλες οι αναγκαίες «συνταγματικές ρυθμίσεις».

    (ΑΚ)

    [09] Όζερσαϊ: «Δεν αποδέχομαι να παρακαθίσω σε συνομιλίες για ομοσπονδία»

    Η Halk?n Sesi (11.02.20) γράφει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών», του ψευδοκράτους και «υποψήφιος» στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, Κουντρέτ Όζερσαϊ, σε δηλώσεις του προχθές στα πλαίσια προεκλογικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στην κατεχόμενη Μόρφου, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να παρακαθίσει σε συνομιλίες με τους Ελληνοκύπριους, που δεν αποδέχονται όπως ισχυρίστηκε το διαμερισμό της εξουσίας και των φυσικών πόρων μαζί τους, και να συζητά περί ομοσπονδίας. «Δεν θεωρώ σωστή αυτή την αβεβαιότητα που υπάρχει για το λαό και δεν πρόκειται να το αποδεχθώ», πρόσθεσε.

    Υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι η Μόρφου θυματοποιήθηκε ουσιαστικά εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας που υπάρχει λόγω των συνομιλιών, ο Όζερσαϊ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μόρφου, το πρόβλημα ανεργίας, την έλλειψη επενδύσεων και την εγκατάλειψη του λαού της περιοχής και υποστήριξε ότι «είναι για αυτό που ο λαός χρειάζεται ένα πρόεδρο για να μπορεί να καταλάβει ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες». Επανέλαβε επίσης ότι μέσω της διπλωματικής οδού, ο ίδιος θα ακολουθήσει μια πιο ενεργητική πολιτική τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα που αφορούν στο εσωτερικό.

    (ΑΚ)

    [10] Στις 3,132 ΤΛ καθορίστηκε ο καθαρός κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα με τους εργαζόμενους να αντιδρούν

    Η Halk?n Sesi (11.02.20) υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Απογοήτευση για τον κατώτατο μισθό», γράφει υπήρξε μεγάλη απογοήτευση στην πλευρά των εργαζομένων από τον καθορισμό του κατώτατου μισθού χθες στα κατεχόμενα μετά τη συνεδρία που έγινε στο λεγόμενο υπουργείο εργασίας μεταξύ της «κυβέρνησης», της εργοδοτικής πλευράς και των εργαζομένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σημειώθηκε μόνο 5.9% αύξηση στον κατώτατο μισθό, δηλαδή 174 ΤΛ (€24.8) με αποτέλεσμα ο καθαρός κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα να είναι (3,132 ΤΛ- €474). Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη χθεσινή συνάντηση, τη ρύθμιση αυτή υπερψήφισαν η «κυβέρνηση» με 5 ψήφους και η εργοδοτική πλευρά με 3 ψήφους, ενώ η πλευρά των εργαζομένων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη συνάντηση. Σε δηλώσεις του, ο λεγόμενος υπουργός εργασίας Φαίζ Σουτζιούογλου υποστήριξε ότι ο χθεσινός καθορισμός του κατώτατου μισθού στα κατεχόμενα δεν θα είναι ο τελικός για φέτος και υποστήριξε ότι αν κριθεί αναγκαίο και ανάλογα με την πορεία της «οικονομίας», ενδέχεται να προβούν σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είτε στα μέσα είτε στο τέλος του χρόνου. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κατώτατος μισθός τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου.

    (ΑΚ)

    [11] Με δικό του «υποψήφιο» θα κατέλθει στις «εκλογές» το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας

    Η Hakikat (11.02.20) γράφει ότι το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι θα κατέλθει στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 26 Απριλίου με δικό του «υποψήφιο». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο «υποψήφιος» του κόμματος θα είναι ο Δρ Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ. Ο «υποψήφιος» του κόμματος θα ανακοινωθεί επίσημα στις 15 Μαρτίου.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ντονμέζ: Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός

    Η Milliyet (11.02.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργεια Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η Τουρκία θα εντατικοποιήσει τις εγχώριες προσπάθειες στην εξέλιξη της βιομηχανίας πετρελαίου και σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να είναι πλήρως εθνικοποιημένη (τουρκική δηλαδή) η τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ). Σημείωσε επίσης πως με τη συνεργασία ιδιωτικού και κρατικού τομέα θα καταφέρουν να θέσουν την βιομηχανία πετρελαίου της Τουρκίας ανάμεσα στις πρώτες του κόσμου.

    Ο Ντονμέζ, που έξανε αυτές τις δηλώσεις σε εκδήλωση της TPAO, αναφέρθηκε και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι "κανένας δεν μπορεί να επιβάλει τη δική του ατζέντα στην Τουρκία και να κάνει κάτι στην περιοχή χωρίς να το θέλει η Τουρκία».

    Για την Κύπρο, ανέφερε ότι «ο εθνικός αγώνας της Κύπρου είναι και δικός μας αγώνας», και δήλωσε ότι κανένας δεν μπορεί να επιβάλει την δική του ατζέντα στην Τουρκία ή να σφετεριστεί τα δικαιώματα της. : «Τι θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση; Ορίστε το παράδειγμα της Λιβύης. Κάναμε μία συμφωνία με τη Λιβύη και οι χώρες, που θεωρούνται το λίκνο της δημοκρατίας, υποκλίθηκαν μπροστά στον πραξικοπηματία Χαφτάρ. Τα σχέδιά τους δεν τελεσφόρησαν και, πρώτα ο Αλλάχ, δε θα τελεσφορήσουν. Η υπόθεση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι και δική μας υπόθεση και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος αυτό τον αγώνα», είπε.

    Είπε επίσης ότι τα πλοία που κάνουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο διαφυλάσσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία ποτέ δε θα οπισθοχωρήσει «από το δίκαιο αγώνα της στην ανατολική Μεσόγειο».

    «Δεν εποφθαλμιούμε τους πόρους καμίας χώρας. Αλλά, όποιος προσπαθήσει να σφετεριστεί τα δικαιώματα μας, θα λάβει την απάντησή μας με τον πιο σοβαρό τρόπο. Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός", είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Στην Τουρκία έρχεται ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία

    H Milliyet (10.02.200) γράφει ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφριo θα επισκεφτεί την Τουρκία την Τετάρτη και θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του Τουρκικού ΥΠΕΞ, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ. Στις συνομιλίες θα συζητηθούν η τελευταία κατάσταση στο Ιντλίμπ και τα βήματα που έγιναν. Ο Τζέφρι αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

    (ΚΣ)

    [03] Αρθρογράφος: «Σεβασμό στον Ακιντζί που μπόρεσε να πει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός...»

    Η αρθρογράφος της διαδικτυακής εφημερίδας Τ24 (11.02.20) Ογιά Μπαϊτάρ, σχολιάζοντας την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η πρόσφατη συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, γράφει τα εξής:

    «Η μικρή πατρίδα [όπως αποκαλούνται συχνά τα κατεχόμενα, σε αντιπαραβολή με την μητέρα πατρίδα Τουρκία], που μεταφέρει τα τελευταία 15-20 χρόνια όλες τις αρνητικότητες, παρομοιάζει με την 'μητέρα πατρίδα' στην οποία ζούμε. Η αντίδραση του αληθινού Τουρκοκύπριου σ' αυτό είναι και δικαίωμά του και καθήκον του. Το Τουρκικό 'κρατικό μυαλό' (κάποιοι το αποκαλούν το βαθύ κράτος) έχει τρεις αρχαίες κόκκινες γραμμές: το Αρμενικό, το Κουρδικό και το Κυπριακό πρόβλημα. Η πηγή και των τριών αυτών προβλημάτων είναι μια και μοναδική: Σουνικός Τουρκικός σοβινιστικός εθνικισμός, κρατική λατρεία, στρατιωτικός επεκτατισμός...

    Οι πολιτικές εξουσίες αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, ακόμη και τα καθεστώτα αλλάζουν, οι τρεις κόκκινες γραμμές δεν αλλάζουν. Αυτοί που προσπαθούν να κάνουν αλλαγή, πολιορκούνται είτε με πραξικοπήματα είτε με το κράτος και τραβιούνται μέσα στο σύστημα για να κρατικοποιηθούν. Η μεταβολή των 1800 μοιρών και στα τρία θέματα του σημερινού Ερντογάν AKP, με το AKP του 2002, είναι ένα ξεκάθαρο και παραδειγματικό υπόδειγμα, το οποίο δεν αφήνει τίποτα περισσότερο να ειπωθεί. Αυτές οι τρεις κόκκινες γραμμές έχουν σφηνωθεί στο γενετικό κώδικα του Τουρκικού λαού περισσότερο από εκατό χρόνια, έχουν εμβολιάσει την ψυχή τους. Οποιαδήποτε είδους αντίστασης, που σκέφτεται διαφορετικά σ' αυτά τα θέματα, θα οδηγήσει είτε στην καταστολή τους – συχνά με βία – είτε στην υποταγή τους, για να γίνουν ένα με το σύστημα».

    Η αρθρογράφος στη συνέχεια αναφέρεται στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στην δημιουργία της ΤΜΤ, ως αντιστάθμισμα, καθώς υποστηρίζει της ΕΟΚΑ και ότι το 1976, η ΤΜΤ μετατράπηκε σε «διοίκηση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας». Έπειτα, παραθέτει την δική της εμπειρία με ένα άρθρο που είχε γράψει :

    «Στο άρθρο, που έγραψα στην εφημερίδα Yeni Ortam μετά από την δεύτερη επέμβαση στην Κύπρο, έγραψα ότι αν ο Τουρκικός στρατός δεν αποχωρήσει σύντομα από το νησί, θα έχει την έννοια της κατάκτησης, θα εμποδίσει την λύση του Κυπριακού προβλήματος και αυτή η πολιτική θα μπλέκεται για πολλά χρόνια στα πόδια της Τουρκίας. Αμέσως μετά από την δημοσίευση αυτού του άρθρου, ο Κεμάλ Μπισαλμάν (ιδιοκτήτης της εφημερίδας), που μέχρι τότε με επαινούσε, μου είπε 'Δεν το θέλω, αλλά πρέπει να τερματίσω τα άρθρα σου' και μου έδειξε την πόρτα. Η διαταγή ήλθε από ψηλά, είχα υπερβεί την κόκκινη γραμμή.

    Χρόνια αργότερα, όταν επισκέφθηκα την Κύπρο [αναφέρεται στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου] κατά την προεδρία του Ντεμιρέλ, το σχόλιο που άκουγα από αρκετά έμπιστα άτομα/ κύκλους και όχι μόνο ένα, όταν αναφέρονταν για εισβολή στην Κύπρο και ιδιαίτερα για στρατιωτική κηδεμονία, ήταν 'αν μιλάς για βαθύ κράτος, δες πρώτα τον Ντεκτάς, πριν τους στρατηγούς του Ντεμιρέλ'. Δεν το γνώριζα προηγουμένως, αλλά οι μετέπειτα εξελίξεις το επιβεβαίωσαν ότι ο Ντεκτάς ήταν ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της λογικής που επέβαλε το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

    (...)

    Ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε τις ανησυχίες και τις πραγματικότητες που κανείς εδώ και καιρό δεν άρθρωσε ανοιχτά για το Κυπριακό πρόβλημα. Η αιτία της αύξησης των ανησυχιών του είναι ότι η Τουρκία που έχει εμπλακεί με συγκρουσιακές πολιτικές και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στην Συρία, έχει κάνει βήματα τις τελευταίες μέρες για να ενδυναμώσει περισσότερο την στρατιωτική παρουσία στην Βόρεια Κύπρο. Η στρατολόγηση στην Βόρεια Κύπρο και η αντανάκλαση της, όχι μόνο στην στρατιωτική παρουσία αλλά και στον πολιτικό χώρο. Όσοι γνωρίζουν για λίγο την Κύπρο, γνωρίζουν πώς άλλαξε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η λαϊκή κουλτούρα και ελευθερία πρώτα με την συνεργασία AKP-FETO και έπειτα με την εξουσία του ενός ανδρός, του Ερντογάν. Η μικρή πατρίδα, που μεταφέρει τα τελευταία 15-20 χρόνια όλες τις αρνητικότητες, παρομοιάζει με την 'μητέρα πατρίδα' στην οποία ζούμε. Η αντίδραση του αληθινού Τουρκοκύπριου σ' αυτό είναι και δικαίωμά του και καθήκον του.

    Ο σεβαστός Ακιντζί επέδειξε θάρρος με το να πει τις αλήθειες, να ανακοινώσει τις πραγματικότητες και να μας προειδοποιήσει όλους μας. Αν εναντιωνόμαστε στις δυσκολίες, τις αρνητικότητες που ζούμε στην χώρα μας, στις πολιτικές που δημιουργούν προβλήματα συσσωρεύοντας τα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, τότε έχουμε χρέος και σεβασμό προς τον Ακιντζί».

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 11 February 2020 - 16:15:15 UTC