Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-02-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 27/2020 19.02.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Όζερσαϊ: «Η σημαντικότερή μας δύναμη είναι η δυνατότητα να διαμορφώνουμε την πολιτική της Τουρκίας για την Κύπρο»
  • [02] Αποφασισμένος να ανοίξει το Βαρώσι ο Τατάρ
  • [03] Ισχυρισμοί από Τούρκο υποστράτηγο ότι οι Ελληνοκύπριοι και στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών λεηλάτησαν το Βαρώσι
  • [04] Η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος επίλυσης των προβλημάτων, λέει ο Έρχουρμαν
  • [05] Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρεθεί από το Βαρώσι το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής, λέει ο Χασίπογλου
  • [06] Για κέρδος των εταιριών που στηρίζει το ΑΚΡ θα ανοίξει το Βαρώσι, λέει ο Δρόμος Ανεξαρτησίας
  • [07] Η KTOS επικρίνει τις δηλώσεις Οκτάι και κατηγορεί την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι προσπαθεί να αλλάξει την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων
  • [08] Αντιπροσωπεία της «βουλής» μεταβαίνει στην Άγκυρα για επαφές
  • [09] Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Στίβεν Λίλλι επισκέφτηκε το κατεχόμενο Γκιόνελι
  • [10] Ψευδοϋπουργός συμμετέχει σε διεθνή σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη
  • [11] Ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος διορίστηκε αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Εθνική πολιτική» χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερτζιγές
  • [02] «Το Ορούτς Ρέις θα αρχίσει έρευνα ανατολικά της Κρήτης εντός του έτους», ισχυρίζεται η Γενί Σαφάκ
  • [03] «Ενδιαφέρον για επενδύσεις στα Βαρώσια από τουριστικούς κύκλους της Μαρμαρίδας»
  • [04] Καλίν: «Η συμφωνία στο Σότσι είναι η βασική γραμμή μας στο θέμα του Ίντλιμπ»
  • [05] Τσιελίκ και Μπαχτσελί διαψεύδουν τους ψιθύρους περί ενορχήστρωσης νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία
  • [06] Νέο κύμα μεταναστών από τη Συρία στην Τουρκία
  • [07] Διάταγμα προσωποκράτησης εναντίον Τούρκου επιχειρηματία για τα επεισόδια στο Πάρκο Γκεζί το 2013
  • [08] «Ιστορική επιχείρηση ΦΕΤΟ στην Τουρκία»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Όζερσαϊ: «Η σημαντικότερή μας δύναμη είναι η δυνατότητα να διαμορφώνουμε την πολιτική της Τουρκίας για την Κύπρο»

    Η K?br?s (19.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και ανεξάρτητος υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι η σημαντικότερη δύναμη των Τουρκοκυπρίων είναι η δυνατότητά τους να διαμορφώνουν την πολιτική της Τουρκίας για την Κύπρο. Ο Όζερσαϊ απαντούσε σε ερωτήσεις κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής κατά την οποία αξιολόγησε το όραμά του για την εξωτερική πολιτική του καθεστώτος, την πρόσφατη συνάντηση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και το σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο.

    Απευθυνόμενος σε όσους λένε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ» στο θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου, ο Όζερσαϊ διερωτήθηκε αν διάβασαν τα ψηφίσματα αυτά και πρόσθεσε:

    «Σε εκείνα τα ψηφίσματα υπάρχουν εκφράσεις που καταδικάζουν την ανταλλαγή πρέσβεων ανάμεσα στην Τουρκική Δημοκρατία και την ΤΔΒΚ και την χαρακτηρίζουν παράνομη και αναφέρουν ότι πρέπει να ανακληθεί. Να εφαρμόσουμε αυτά τα ψηφίσματα επακριβώς; Να κλείσουμε την πρεσβεία της Τουρκίας για παράδειγμα; Όλοι έχουν χορτάσει πλέον από τις επιφανειακές κουβέντες. Πρέπει να μιλάμε ξέροντας. Καλώ όλους στην ορθολογικότητα. Είμαι υπουργός εξωτερικών εδώ και δύο χρόνια. Πέρσι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να πάρει ένα νέο ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας εναντίον μας για το κλειστό Βαρώσι. Το εμποδίσαμε αυτό με τις επαφές που κάναμε. Διότι είχαμε μιαν λογική εξήγηση. Δεύτερον και σημαντικότερο, στο χρονικό διάστημα που πέρασε φέραμε την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία στην αρχή δίσταζε πολύ, στο σημείο να υποστηρίζει την πολιτική του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση χωρίς παραγνώριση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος των παλιών του κατοίκων. Η σημαντικότερη μας δύναμη ως τουρκοκυπριακός λαός είναι η δύναμη να διαμορφώνουμε την πολιτική της Τουρκίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην Κύπρο με γνώση, δημιουργικότητα και νέες ιδέες. Το Βαρώσι είναι ένα απτό παράδειγμα. Ναι, δεν φαίνεται και πολύ εφικτή μια ορθολογιστική συζήτηση για το Βαρώσι στα πρόθυρα της προεκλογικής περιόδου. Το ζήσαμε, το είδαμε. Αλλά τουλάχιστον θέλησα να είναι γνωστές αυτές οι πραγματικότητες».

    Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι οι εγγυήσεις είναι το θέμα που ίσως να υπάρχει η πιο ευρεία συναίνεση ανάμεσα στον τουρκοκυπριακό «λαό». «Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι υπέρ της συνέχισης του συστήματος των εγγυήσεων. Και εγώ αυτό ακριβώς υποστηρίζω», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το πώς θα γίνει αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί με «δημιουργικό τρόπο». Είπε και το εξής:

    «Πρέπει να είναι ένα σύστημα εγγυήσεων αποτελεσματικό και δραστικό. Όχι ένα σύστημα εγγυήσεων που να ξεγελάμε τον εαυτό μας. Όσα βιώσαμε δείχνουν ότι αυτές οι απαιτήσεις μας είναι δικαιολογημένες. Βεβαίως δεν διασφαλίζουν αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις προσεγγίσεις κενού περιεχομένου και αναξιόπιστες όπως οι εγγυητές να μπορούν να επεμβαίνουν μαζί, αλλά αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν να ενεργοποιείται το ΣΑ του ΟΗΕ ή να είναι εγγυητής η ΕΕ».

    Ερωτηθείς για την κατάθεση χάρτη [εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς] κατά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο Όζερσαϊ είπε ότι υποστήριζε ότι δεν έπρεπε να δοθεί και να συζητηθεί χάρτης ενόσω δεν είχαν φτάσει στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις, όμως κατά την πρόσφατη περίοδο δημιουργήθηκε μια «σοβαρή αδυναμία» πάνω σε αυτό το θέμα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αποφασισμένος να ανοίξει το Βαρώσι ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (19.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) για τις «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και επανέλαβε ότι αυτό το βήμα υα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην οικονομία της «ΤΔΒΚ». Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, ο Τατάρ είπε ότι όταν κερδίσει τις «εκλογές» θα ακολουθήσει μιαν ενεργή πολιτική με υγιείς και στενές σχέσεις με την Τουρκία προς όφελος της «χώρας» και θα συνεχίσει να αναζητεί μέχρι τέλους τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε και τα εξής:

    «Εμείς ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε το Βαρώσι σε αρμονία και με την Τουρκία. Την στιγμή που θα εκλεγώ πρόεδρος της δημοκρατίας θα στηρίζω αυτή την πολιτική. Η ένωση του κλειστού Βαρωσιού με το ανοικτό Βαρώσι θα εξασφαλίσει ένα σοβαρό οικονομικό κέρδος και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες της χώρας μας».

    Αναφερόμενος στην ένταση που προκλήθηκε μετά από πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Τατάρ υποστήριξε: «Οι αχρείαστες συζητήσεις που δημιούργησε πρόσφατα το άτομο που κάθεται σε εκείνο τον θώκο, δημιούργησαν πρόβλημα σε ολόκληρη την Τουρκία στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Κατά την δική μας προεδρία θα έχουμε συνεχώς καλές σχέσεις, διάλογο και συνεργασία τόσο με ολόκληρο τον λαό μας όσο και με τις οργανώσεις και τους θεσμούς μας αλλά και με την μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ισχυρισμοί από Τούρκο υποστράτηγο ότι οι Ελληνοκύπριοι και στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών λεηλάτησαν το Βαρώσι

    Η Nacak (19.02.20) γράφει ότι ο Γιλμάζ Πολάτ, γιός του υποστράτηγου Οσμάν Φαζίλ Πολάτ, έφερε στην επιφάνεια « Την αληθινή ιστορία της κατάληψης της περιοχής Βαρώσια στην Αμμόχωτσό», μέσα από τα «πολεμικά ημερολόγια» του πατέρα του.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, τα «πολεμικά ημερολόγια» του υποστράτηγου, που είχε υπηρετήσει στην περιοχή, αποκαλύπτουντην κρυμμένη μέχρι τώρα αλήθεια, σύμφωνα με την οποία η «Ελληνοκυπριακή Εθνική Φρουρά» μαζί με τον στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών» λεηλάτησαν το Βαρώσι.

    (ΚΣ)

    [04] Η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος επίλυσης των προβλημάτων, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (19.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, όπου αρχικά συναντήθηκε με δημοσιογράφους από τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ και απάντησε σε ερωτήσεις σε σχέση με το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία της προστασίας της βάσης για να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να συνομιλούν με την Τουρκία και τον κόσμο, ο Έρχουρμαν είπε ότι ο μόνος δρόμος για επίλυση των προβλημάτων είναι η διπλωματία και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια για επίλυση όλων των προβλημάτων με την οδό της λογικής.

    Εξάλλου, ο Έρχουρμαν έδωσε διάλεξη στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπέικεντ με τίτλο «Νέα Περίοδος στην Κύπρο» μπροστά σε μεγάλη ομάδα ακαδημαϊκών και φοιτητών. Στην ομιλία του, ο Έρχουρμαν επεσήμανε την ανησυχία των Τουρκοκυπρίων για την ύπαρξή τους και πρόσθεσε ότι ενώ αγωνίζονται για λύση για να ξεπεραστεί αυτή η ανησυχία χρειάζεται από την μια να προστατεύσουν τις καλές σχέσεις τους με την Τουρκία σε σωστή βάση και από την άλλη πρέπει να γίνουν επενδύσεις που θα διασφαλίσουν ότι θα γίνουν ίσοι οικονομικά και κοινωνικά με την ελληνοκυπριακή πλευρά παράλληλα με την πολιτική ισότητα κατά την διαδικασία της λύσης του Κυπριακού.

    Ανέφερε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται και την λύση και σχολεία και νοσοκομεία και δεν έχουν καιρό για χάσιμο για επίτευξη αυτού του στόχου. «Οι προεδρικές εκλογές είναι μια ευκαιρία για να πλησιάσουμε σε αυτό τον στόχο», υποστήριξε.

    Ψες ο Έρχουρμαν συναντήθηκε με Τουρκοκύπριους που ζουν στην Κωνσταντινούπολη.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρεθεί από το Βαρώσι το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής, λέει ο Χασίπογλου

    Η K?br?s (19.02.20) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι το πρώτο βήμα για το Βαρώσι πρέπει να είναι να αφαιρεθεί η πόλη από το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι έξι φορές απορρίφθηκαν προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Βαρώσι και δεν υπάρχει πλέον κάτι να περιμένουν.

    Σημείωσε ότι στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ το 1984 περιέχεται απόφαση για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Είπε ότι 281 άτομα αποτάθηκαν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και πρόσθεσε ότι 87 από αυτά ζήτησαν αποζημίωση και τα υπόλοιπα επιστροφή. Αναφέροντας ότι όταν υπογραφεί «φιλικό πρωτόκολλο» στην εν λόγω επιτροπή δεν θα απομείνει θέμα διαφωνίας, υποστήριξε ότι αυτά τα βήματα γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ανέφερε επίσης ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να αφαιρεθεί από το Βαρώσι το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής και πρόσθεσε ότι όταν γίνει αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή περιουσιών.

    Ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει κανένα κοινό βήμα με τους Τουρκοκύπριους και παραπέμπει όλα τα κοινά θέματα «στην συμφωνία που εικάζεται ότι θα εξευρεθεί». Πρόσθεσε ότι πλέον δεν θα εφαρμόζουν την πολιτική του περίμενε.

    Απαντώντας στον Χασίπογλου, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ είπε ότι η διαδικασία που άρχισε για το Βαρώσι στις 22 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα είναι εντελώς διαφορετική από την στάση του 65% του «λαού» και πρόσθεσε ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι στην συνάντηση που διοργανώθηκε στην περίκλειστη Αμμόχωστο τονίστηκε ότι δεν θα έρθουν σε μεγάλη αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Για κέρδος των εταιριών που στηρίζει το ΑΚΡ θα ανοίξει το Βαρώσι, λέει ο Δρόμος Ανεξαρτησίας

    Η K?br?s (19.02.20) γράφει ότι το κόμμα Δρόμος Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου έχει σκοπό την διασφάλιση κερδών σε εταιρείες οικοδομών.

    Σε γραπτή δήλωση της οργάνωσης του κόμματος στην Αμμόχωστο, σημειώνεται ότι «διεξάγονται οι προετοιμασίες για να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι για ανάπτυξη κατά τρόπον ώστε να ποτιστούν οι εταιρείες οικοδομών» που στηρίζει το κυβερνών την Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    (Ι/Τσ.)

    [07] Η KTOS επικρίνει τις δηλώσεις Οκτάι και κατηγορεί την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι προσπαθεί να αλλάξει την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων

    Η Havadis (19.02.20) γράφει ότι ο γραμματέας υπεύθυνος για θέματα τύπου της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των Δασκάλων KTOS Ουγούρ Εριλέν, επέκρινε δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι περί «εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού ιδρύματος Μααρίφ στα κατεχόμενα».

    Ο Εριλέν επέκρινε τον Οκτάι ότι προέβηκε σε αυτές τις δηλώσεις ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα κατεχόμενα δεν συναντήθηκε με οπουδήποτε υπεύθυνο για την εκπαίδευση στα κατεχόμενα και δήλωσε ότι η εκπαίδευση βρίσκεται στα χέρια αδελφοτήτων, βακουφίων και κοινοτήτων που έχουν σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση FETO.

    Είπε ακόμη ότι οι Τουρκικές πολιτικές που έχουν ως στόχο την μεταμόρφωση της ταυτότητας, της κουλτούρας και των παραδόσεων της Τουρκοκυπριακής κοινότητας έχουν εντατικοποιηθεί με την παρούσα Τουρκική κυβέρνηση, είπε πως το «υπουργείο παιδείας» είχε αποκλειστεί από την δημιουργία και κατασκευή του οικήματος του Θρησκευτικού Κολλεγίου Χαλά Σουλτάν και ότι όλα τα πρωτόκολλα που υπογράφτηκαν (σε σχέση με την παιδεία) είχαν ως όρο την διάδοση των θεολογικών σχολών.

    Τέλος ο Εριλέν κάλεσε το «υπουργείο παιδείας» την «κυβέρνηση» κι άλλα σχετικά ιδρύματα και «φορείς» να πάρουν θέση απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις επειδή, όπως είπε, όταν παραμένουν σιωπηλού δίνουν το μήνυμα ότι τις υιοθετούν.

    (ΚΣ)

    [08] Αντιπροσωπεία της «βουλής» μεταβαίνει στην Άγκυρα για επαφές

    Η Diyalog (19.02.20) γράφει ότι αντιπροσωπείας της επιτροπής οικονομικών της λεγόμενη βουλής μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα για επαφές και ανταλλαγή απόψεων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    (ΚΣ)

    [09] Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Στίβεν Λίλλι επισκέφτηκε το κατεχόμενο Γκιόνελι

    Η Havadis (19.02.20) γράφει ότι ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Στίβεν Λίλλι επισκέφτηκε χθες το κατεχόμενο Γκιόνελι. Όπως γράφει η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει και φωτογραφίες από την επίσκεψη, ο Λίλλι είχε συνάντηση με τον «δήμαρχο» της κωμόπολης Αχμέτ Γαλτσίν Μπενλί.

    (ΚΣ)

    [10] Ψευδοϋπουργός συμμετέχει σε διεθνή σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη

    Η K?br?s (19.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος παιδείας και πολιτισμού Ναζίμ Τσαβούσογλου μεταβαίνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει μέρος και να μιλήσει στην V. EURIE Σύνοδο Κορυφής Ανώτατης Εκπαίδευσης Ευρασίας.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος διορίστηκε αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος

    Η Vatan (19.02.20) γράφει ότι ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τοζούν Τούναλι διορίστηκε ψες στην θέση του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (DP).

    Η απόφαση λήφθηκε σε συνεδρία του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του DP. Ο Τούναλι είχε εκλεγεί στο κεντρικό διοικητικό συμβούλιο του DP κατά την διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που διεξήχθη μέσα τον Δεκέμβριο του 2019.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Εθνική πολιτική» χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερτζιγές

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberler (19.02.20) γράφει ότι ο Γενικός Διευθυντής του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για πολιτικά θέματα αλλά και για θέματα Ναυτιλίας και Αεροπορίας, Τσιαγατάϊ Ερτζιγές, σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι «η πολιτική της Τουρκίας σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο είναι εθνική πολιτική. Όλα τα κόμματα στη Βουλή πρέπει να στηρίξουν αυτή την πολιτική», είπε.

    Ο Ερτζιγές προέβη στην πιο πάνω δήλωση στα πλαίσια συμμετοχής του ως ομιλητής σε πάνελ που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον από το Βακούφιο Τουρκικής Κληρονομιάς με θέμα «Τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η εξωτερική πολιτική στα ενεργειακά ζητήματα».

    Μιλώντας στο πάνελ, ο Ερτζιγές κατέθεσε λεπτομερή έκθεση σχετικά με το παρελθόν της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση στην περιοχή που θα αποκλείει τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία δεν θα μπορέσει, όπως είπε, να είναι εφαρμόσιμη.

    Ο Ερτζιγές ενημέρωσε στη συνέχεια τους συμμετέχοντες στο πάνελ σχετικά με τις πρόνοιες της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων Τουρκίας-Λιβύης, υποστηρίζοντας τα εξής: «Τα σύνορα που χαράχθηκαν με αυτό το υπόμνημα αντανακλούν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Επιπλέον, με αυτό το υπόμνημα διασφαλίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και της Λιβύης. Γνωρίζουμε ότι η Λιβύη δεν είναι ευχαριστημένη με τις ενέργειες της Ελλάδας στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ερτζιγές.

    Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η «ΤΔΒΚ» δεν αναγνωρίζεται από πολλές χώρες, εντούτοις, όπως υποστήριξε, κανείς δεν μπορεί να απορρίπτει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Haberler, o Ερτζιγές, σε δηλώσεις του σε ξένους ανταποκριτές στα πλαίσια συνάντησης που είχε με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Σερτάρ Κιλίτς, εξήγησε τις ενέργειες της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Υποστηρίζοντας ότι όλα τα βήματα στα οποία προβαίνει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι βήματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, ο Ερτζιγές υποστήριξε ότι η «πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εθνική πολιτική. Πρέπει όλα τα κόμματα στη Βουλή να στηρίξουν αυτή την πολιτική. Τα δύο γεωτρύπανα και τα δύο σεισμικά πλοία μας βρίσκονται στο πεδίο για να προστατεύσουν τα δικαιώματα μας αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ισχυρίστηκε ο Ερτζιγές.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σχετικά με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ο Ερτζιγές δήλωσε τα εξής: «Δεν είναι σωστό να κατηγορείται η Τουρκία σε αυτό το θέμα. Αυτό που πράττουμε είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα στην περιοχή όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε επίσης και το διάταγμα που έγινε αποδεκτό από το Αμερικανικό Κογκρέσο στο οποίο περιλαμβάνεται άρθρο για άρση του εμπάργκο όπλων προς την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατίας, ως απαράδεκτο.

    Για τη συμφωνία με τη Λιβύη, ο Ερτζιγές είπε ότι την απέστειλαν στα ΗΕ προκειμένου να καταχωρηθεί ως επίσημο έγγραφο.

    (ΑΚ)

    [02] «Το Ορούτς Ρέις θα αρχίσει έρευνα ανατολικά της Κρήτης εντός του έτους», ισχυρίζεται η Γενί Σαφάκ

    Υπό τον τίτλο «Έτοιμη η άδεια της Κρήτης», η εφημερίδα Yeni Safak (19.02.20) γράφει, ότι όταν δημοσιευθεί στο δελτίο των Ηνωμένων Εθνών (UN bulletin) η συμφωνία Ντολμά Μπαχτσέ ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη, η Άγκυρα θα δώσει άδεια πρώτα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα ανατολικά της Κρήτης και «η πρώτη πορεία/ ρότα του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις θα είναι το λεγόμενο τεμάχιο 15 το οποίο βρίσκεται υπό ελληνική κατοχή».

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει:

    «Αναμένεται η εγγραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο στο Τμήμα Ωκεανογραφικών Υποθέσεων και Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών και με την δημοσιοποίησης της συμφωνίας που υπογράφτηκε στο Ντολμά Μπαχτσέ, οι δραστηριότητες για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή θα αρχίσουν μαζί με την ανακήρυξη διεθνώς της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας. Πρώτα, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα αδειοδοτήσει τα τεμάχια της στην ΑΟΖ, που βρίσκονται ανατολικά της Κρήτης. Έπειτα, σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εργασίας για έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή εντός αυτού του έτους. Η Τουρκία έχει δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή της να διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κρήτης».

    Η εφημερίδα δημοσιεύει τον πιο κάτω χάρτη, με τη λεζάντα: «Ο χάρτης της τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

    https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/02/19/01/49/resized2245a-83a7d8cclibyaturkiyeakdenizmeb.jpg

    Η εφημερίδα, στη συνέχεια, ισχυρίζεται τα εξής:

    «Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα μεταβεί πρώτα στην περιοχή, στην οποία οι έρευνες θα ξεκινήσουν με τον καθορισμό των αδειοδοτημένων περιοχών. Σύμφωνα με τα ευρήματα του πλοίου Ορούτς Ρέις, που φέρει το όνομα αυτού που συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Βόρεια Αφρική, θα σταλθεί και το γεωτρύπανο στην περιοχή. Σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης υπό την ηγεσία του Φάγεζ- αλ Σάρατζ, η Τουρκία θα συμβάλλει και στις δραστηριότητες για έρευνα και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης. Η Τουρκία, που ετοιμάζεται να προσθέσει ακόμη ένα γεωτρύπανο στα ήδη δύο γεωτρύπανα και τρία ερευνητικά πλοία που έχει, και που έχει αιτηθεί για να παρέχει υπηρεσίες στην εξόρυξη σε αρκετές χώρες με τις δραστηριότητες της στα θέματα έρευνας και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι έτοιμη να στηρίξει σ' αυτό το θέμα και την Λιβύη.

    Τα σύνορα της ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης και το θέμα για τις αδειοδοτήσεις και τις γεωτρήσεις της Τουρκίας έρχονται ενάντια στις ενέργειες της Ελλάδος, που εκμεταλλευόμενη την εσωτερική αναταραχή στη Λιβύη, ανακήρυξε μονομερείς σεισμικές έρευνες το 2011 στο Ιόνιο πέλαγος και στα νότια της Κρήτης. Είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός αδειοδότησης και έρευνας υδρογονανθράκων διεθνώς το 2014 για τα τεμάχια 15 και 20, που λέγεται ότι ανήκουν στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, το μισό από το λεγόμενο τεμάχιο 15 της Ελλάδος, που προσπαθεί να θέσει υπό κατοχή της σε μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 39 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων από την ΑΟΖ της Λιβύης, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μετά την ανακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, οι έρευνες θα αρχίσουν στα ανατολικά της Κρήτης, από το λεγόμενο τεμάχιο 15, που είναι υπό την κατοχή της Ελλάδος».

    Η εφημερίδα, υπό τον υπότιτλο «Το EastMed είναι πια στα σκουπίδια», ισχυρίζεται ότι «μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών που θα ανακηρύξει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το έργο για τον αγωγό EastMed, που σχεδιάζει το Ισραήλ να μεταφέρει στην Κρήτη μέσω της Νότιας Κύπρου, θα σημαίνει ότι θα πεταχτεί στα σκουπίδια». Υποστηρίζει η εφημερίδα, ότι μετά την δημοσίευση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης από τα Ηνωμένα Έθνη, η διεξαγωγή έρευνας ή γεώτρησης ή ακόμη να περάσει αγωγός στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των θαλάσσιων ακτών της Τουρκίας και Λιβύης, θα είναι αδύνατο νομικά να εφαρμοστεί χωρίς την έγκριση πρώτα και των δύο χωρών.

    (ΔΨ)

    [03] «Ενδιαφέρον για επενδύσεις στα Βαρώσια από τουριστικούς κύκλους της Μαρμαρίδας»

    Η Milliyet (19.02.20) στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο «Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην 'πόλη φάντασμα' από τουριστικούς πράκτορες στην Μαρμαρίδα», γράφει ότι μετά τις ενέργειες που γίνονται για το «άνοιγμα της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων, «πόλη φάντασμα» όπως αποκαλείται, τουριστικοί πράκτορες από τη Μαρμαρίδα, κινητοποιήθηκαν και ήδη εξέφρασαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στα Βαρώσια αναφέροντας στον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσίν Τατάρ ότι «επιθυμούν να βοηθήσουν την οικονομία και τους ανθρώπους αν ανοίξει η περιοχή.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (TUROFED) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Επιχειρηματιών Νοτίου Αιγαίου (GETOB) Μπουλέντ Μπουλμπούογλου, είπε ότι μετά τη δήλωση στην οποία προέβη πέρυσι τον Απρίλιο ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ σχετικά με τις προθέσεις του να ανοίξουν τα Βαρώσια, οι ίδιοι διαβίβασαν το ενδιαφέρον τους και κινητοποιήθηκαν για να τους δοθεί «προσωπικά τουρκικό έδαφος» για να μετατρέψουν την περιοχή σε ένα ανεπανάληπτο τουριστικό θέρετρο. (...)

    (ΑΚ)

    [04] Καλίν: «Η συμφωνία στο Σότσι είναι η βασική γραμμή μας στο θέμα του Ίντλιμπ»

    Η Milliyet (19.02.20) γράφει ότι ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν, σε χθεσινές τους δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Ίντλιμπ και υποστήριξε ότι η βασική γραμμή τους εκεί είναι η συμφωνία που έγινε στο Σότζι από την οποία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν. Είπε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα να αλλάξουν τα σημεία που διαθέτουν παρατηρητήρια στην περιοχή του Ίντλιμπ.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας-Τουρκία στη Μόσχα όπου διεξάγονται συζητήσεις που στόχο την εξεύρεση τρόπου για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, ο Καλίν είπε ότι η Ρωσική αντιπροσωπεία κατέθεσε χάρτες στη Μόσχα τους οποίους και απέρριψαν. Ο Καλίν πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν, και επανέλαβε την επιθυμία τους να μείνουν δεσμευμένοι στις προηγούμενες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν για εφαρμογή της εκεχειρίας στην Συρία.

    (ΑΚ)

    [05] Τσιελίκ και Μπαχτσελί διαψεύδουν τους ψιθύρους περί ενορχήστρωσης νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία

    H Hurriyet (19.02.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος τους, αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες περί προετοιμασίας νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αβάσιμους υποστηρίζοντας ότι αυτό «αποτελεί προδοσία για τη χώρα». «Αν κάποιος επιχειρήσει να κάνει πραξικόπημα, θα έχει να αντιμετωπίσει την αντίσταση των 82 εκ. πολιτών στην Τουρκία», είπε.

    Σχολιάζοντας επίσης τους ίδιους ισχυρισμούς, ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι το να ασχολείται η χώρα με τους ψιθύρους περί νέου πραξικοπήματος στη χώρα, σημαίνει ότι απομακρύνεται από τους στόχους της.

    Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους χθες, ο Τσελίκ υπενθύμισε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν αντιμέτωπες τον Ιούλιο του 2016 ενάντια στους πραξικοπηματίες. «Δεν υπάρχει τέτοια ατζέντα. Όλοι μας οι οργανισμοί που συνδέονται με τη δημοκρατία είναι σε ετοιμότητα», υποστήριξε ο Τσελίκ, προσθέτοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι προετοιμασμένες να ασκήσουν τα καθήκοντα τους όπως ηρωικά το έπραξαν στο παρελθόν.

    (ΑΚ)

    [06] Νέο κύμα μεταναστών από τη Συρία στην Τουρκία

    Η Milliyet (19.02.20) γράφει ότι ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εντάσεων και επιθέσεων στο Ίντλιμπ της Συρίας από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, τις τελευταίες μέρες 148.000 συνολικά Σύριοι μετανάστες πέρασαν στην Τουρκία μέσω των συνόρων των δύο χωρών. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που πέρασαν στην Τουρκία από τα δυτικά σύνορα της χώρας έφθασαν το 1 εκ. 942 χιλιάδες.

    (ΑΚ)

    [07] Διάταγμα προσωποκράτησης εναντίον Τούρκου επιχειρηματία για τα επεισόδια στο Πάρκο Γκεζί το 2013

    H Hurriyet (19.02.20) γράφει ότι o Γενικός Εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης εξέδωσε διάταγμα κράτησης εναντίον του Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, που είναι αντιμέτωπος αυτή τη φορά με κατηγορίες για εμπλοκή του στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, λίγες ώρες μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για την εμπλοκή του Καβάλα στην υπόθεση Γκεζί, εξέδωσε νέο διάταγμα κράτησής του. Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας βρισκόταν στη φυλακή για 28 μήνες.

    (ΑΚ)

    [08] «Ιστορική επιχείρηση ΦΕΤΟ στην Τουρκία»

    Η Milliyet (19.02.20) γράφει ότι σε 3 ταυτόχρονες επιχειρήσεις που έγινε χθες σε 67 επαρχίες της Τουρκίας συνελήφθησαν 582 άτομα με την κατηγορία ότι εμπλέκονται με την οργάνωση του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου στην Τουρκία.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 19 February 2020 - 17:29:16 UTC