Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 93/2020 29.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στις επόμενες βδομάδες θα ξεκαθαρίσει το ελεγχόμενο άνοιγμα οδοφραγμάτων και η έναρξη πτήσεων, λέει ο Τατάρ
  • [02] Τατάρ: «Θα προβάλουμε στον κόσμο ότι η ΤΔΒΚ είναι μια χώρα καθαρή από τον κορωνοϊό»
  • [03] Ακόμα και μέλη του «υπουργικού συμβουλίου» δεν είχαν ιδέα ότι θα υπογραφόταν το «πρωτόκολλο» με την Τουρκία, λέει ο Ατάογλου
  • [04] Θετική η υπογραφή του οικονομικού «πρωτοκόλλου» αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί στο έλλειμμα του «προϋπολογισμού», λέει το «βιομηχανικό επιμελητήριο»
  • [05] Η συνέχιση του στάτους κβο είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Τουρκία, λέει αρθρογράφος
  • [06] Προειδοποιούν για χρήση όλων των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στην Κυπριακή Δημοκρατία αν δεν ληφθούν μέτρα
  • [07] Στις 11 Ιουνίου εξετάζεται η «αγωγή» του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων για την αναβολή των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα
  • [08] «Μήπως η Τουρκία ξέγραψε τον Όζερσαϊ;»
  • [09] Μηδέν κρούσματα στα κατεχόμενα από 42 εργαστηριακές εξετάσεις
  • [10] Αναφορά BBC στις σωρούς Τουρκοκυπρίων που απεβίωσαν στο Λονδίνο
  • [11] Τους έμειναν οι πατάτες – Μπορεί να σταματήσει η παραγωγή
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επιστροφή στην κανονικότητα από 1η Ιουνίου, εξαγγέλλει ο Ερντογάν
  • [02] Στους 30 οι νεκροί και στα 1,182 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [03] Νέα δημοσκόπηση καταγράφει πτώση των ποσοστών της συμμαχίας ΑΚΡ-ΜΗΡ
  • [04] Προσευχές και στα σχολεία εκτός από τα τζαμιά
  • [05] Ανακάμπτει ο δείκτης εμπιστοσύνης στην οικονομία τον Μάιο στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στις επόμενες βδομάδες θα ξεκαθαρίσει το ελεγχόμενο άνοιγμα οδοφραγμάτων και η έναρξη πτήσεων, λέει ο Τατάρ

    Η Yeni Bak?s (29.05.20) γράφει ότι o λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι συνεχίζουν να κάνουν βήματα σε σχέση με τον τουρισμό και τις πτήσεις προς την κατεύθυνση των εισηγήσεων του λεγόμενου υπουργείου υγείας και του «επιστημονικού συμβουλίου». Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) για τα βήματα που θα κάνει το καθεστώς στην οικονομία μετά τον Covid-19 και την λεγόμενη συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα με την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι η προσδοκία τους είναι η επιστροφή στην φυσιολογική οικονομική ζωή το συντομότερο και ότι ασκούνται πιέσεις στην «κυβέρνηση» προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Με το άνοιγμα των συνοριακών πυλών με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και την έναρξη των πτήσεων θα αρχίσουν με ελεγχόμενο τρόπο οι ελεύσεις και οι αναχωρήσεις από την Τουρκία και από άλλες χώρες. Στις προσεχείς εβδομάδες όλα αυτά θα καταστούν πιο ξεκάθαρα. Η Τουρκία εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα, θα κάνει τεστ σε όσους επιβιβάζονται στο αεροπλάνο και τα αποτελέσματα θα τυγχάνουν επεξεργασίας στην ταυτότητα όλων. Οι επιβάτες θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήριο ανάλογα με αυτό και όταν έρχονται εδώ, το σύστημα εδώ θα το επανεξετάζει. Αυτές οι εργασίες γίνονται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Παρακολουθούμε από κοντά την Τουρκία, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες αρχές. Ευχή και επιθυμία μας είναι να σμίξουμε μιαν ώρα αρχύτερα».

    Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία και τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν σε καραντίνα για 14 μέρες και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται μετά από εισήγηση του λεγόμενου υπουργείου υγείας και του «επιστημονικού συμβουλίου».

    Είπε ότι με την έναρξη της διαδικασίας ομαλοποίησης και το άνοιγμα των χώρων εργασίας άρχισαν να δουλεύουν ξανά τα γρανάζια της οικονομίας στα κατεχόμενα και να υπάρχουν αυξήσεις στα έσοδα του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών.

    «Το οικονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία τέθηκε σε ισχύ από τις 26 Μαΐου», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι αποκοπές μισθών θα τερματιστούν στο τέλος του Ιουνίου, θα υπάρξουν έσοδα στην οικονομία από τους μισθούς που θα καταβάλλονται πλήρως και η αγορά θα αποκτήσει κινητικότητα.

    «Στο οικονομικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε με την Τουρκία υπάρχουν ανοίγματα που θα δώσουν ώθηση στον πραγματικό τομέα. Όλα αυτά θα τα αξιολογήσουμε για να ανοίξουμε τον δρόμο του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε.

    Ο Τατάρ υποστήριξε μάλιστα ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην προ του Covid-19 κατάσταση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων με την «ελληνοκυπριακή πλευρά», την έναρξη των πτήσεων με την Τουρκία, το άνοιγμα του τουρισμού, την επιστροφή των φοιτητών και την αύξηση των πωλήσεων στο τομέα των οικοδομών.

    Σημειώνοντας ότι με το «πρωτόκολλο» συνεργασίας που υπέγραψαν με την Τουρκία ουσιαστικά τερματίζονται στα τέλη Μαΐου τα μέτρα εξοικονόμησης που είχαν εξαγγείλει μέσα στον Μάρτιο, ο Τατάρ ανέφερε ότι στον Ιούνιο εισέρχονται σε μια νέα διαδικασία και αξιολογούν την ανακοίνωση ενός δεύτερου οικονομικού πακέτου. Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της «κυβέρνησης» που συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο πρωτόκολλο, ο Τατάρ είπε:

    «Οι κυβερνήσεις στην ΤΔΒΚ δεν είναι πολύ μακράς διάρκειας. Υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα το οποίο προκαλεί η πολιτική δομή και το σύστημα του τόπου αυτού. Πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική βούληση που υπάρχει αυτή την στιγμή για να είναι μακρόπνοη η κυβέρνησή μας και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες που αναφέρονται στο πρωτόκολλο. Συνεχίζουμε τις εργασίες γι' αυτό. Μέσα στον Οκτώβριο υπάρχουν προεδρικές εκλογές, όμως εμείς ως κυβέρνηση λέμε ότι άλλο είναι τα έργα της κυβέρνησης και άλλο οι εργασίες για τις εκλογές. [...]»

    Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι σημαντική η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια για την μείωση του ενεργειακού κόστους μακροπρόθεσμα. Σημείωσε ότι συνεχίζονται επίσης οι εργασίες για μεταφορά και φυσικού αερίου.

    Υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έκανε ένα μεγάλο βήμα με το έργο του νερού που μεταφέρεται εδώ. Με την μεταφορά του νερού εδώ, η ΤΔΒΚ απέκτησε ένα πολύ μεγάλο αγαθό. Αν δεν διορθωθεί η βλάβη μέχρι τον Ιούλιο, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» ξεπέρασε επιτυχώς την πανδημία του Covid-19 και ότι αυτό συνέβαλε στην εικόνα της «χώρας», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτή η επιτυχία μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. «Στα τεστ που γίνονται κατά τις τελευταίες 40 μέρες δεν διαπιστώθηκε κανένα θετικό περιστατικό», είπε και πρόσθεσε:

    «Είναι σημαντικό για την εικόνα της ΤΔΒΚ να διαδοθεί αυτή η αντίληψη στον κόσμο. Θα το εξηγήσουμε αυτό. Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να εξηγήσουμε αυτές τις ιδιαιτερότητες της ΤΔΒΚ σε άλλες χώρες και κυρίως στην μητέρα πατρίδα Τουρκία και να αυξήσουμε τις δυνατότητες του τόπου αυτού. [...] Η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στον τουρκοκυπριακό λαό κατά την διαδικασία του Covid-19 [...]».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Θα προβάλουμε στον κόσμο ότι η ΤΔΒΚ είναι μια χώρα καθαρή από τον κορωνοϊό»

    Η Gunes (29.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης «The British Residents Society» των Βρετανών που διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της συνάντησης, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι Βρετανοί που διαμένουν στα κατεχόμενα έχουν ιδρύσει οργάνωση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την επιστροφή στα κατεχόμενα 1000 περίπου «πολιτών» που δεν κατάφεραν να επιστρέψουν πίσω εξαιτίας των μέτρων που λήφθηκαν για την πανδημία και υποστήριξε ότι στόχος τους είναι ο επαναπατρισμός όλων όσοι διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα αλλά υπενθύμισε ότι στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται θα πρέπει να παραμείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 μέρες.

    Υποστήριξε στη συνέχεια ότι παρά το ότι είναι μια μικρή «χώρα», εξαιτίας των έγκαιρων μέτρων που λήφθηκαν έχουν καταφέρει, όπως είπε, να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την εξάπλωση της πανδημίας, κάτι που θεωρείται σύμφωνα με τον Τατάρ μεγάλη επιτυχία. «Θα προβάλουμε τη Βόρεια Κύπρο ως μια χώρα που καθάρισε από τον ιό. Και μετά από αυτό, θα στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι κατέχουμε ένα πολύ καλό ιατρικό σύστημα και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η ΤΔΒΚ είναι μια από τις καλύτερες χώρες από τις οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το ιατρικό της σύστημα», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο «πρόεδρος» της οργάνωσης «The British Residents Society», Peter Wilkins διαβίβασε πληροφορίες και στοιχεία για τις προσπάθειες που καταβάλλουν έτσι ώστε όλοι οι Βρετανοί που κατέχουν περιουσία στα κατεχόμενα και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό εξαιτίας της πανδημίας, να μπορέσουν να επιστρέψουν. Ευχαρίστησε επίσης τον Τατάρ για όλες τις «επιτυχείς προσπάθειες» που κατέβαλε η «κυβέρνηση» του για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.

    «Επιθυμούμε την επιστροφή στην ΤΔΒΚ όλων των ανθρώπων μας που έμειναν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ είναι μια χώρα που μπορούν να ζήσουν σε ασφάλεια και ηρεμία», υποστήριξε ο Wilkins.

    (ΑΚ)

    [03] Ακόμα και μέλη του «υπουργικού συμβουλίου» δεν είχαν ιδέα ότι θα υπογραφόταν το «πρωτόκολλο» με την Τουρκία, λέει ο Ατάογλου

    Η K?br?s (29.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι η «συμφωνία» με την Τουρκία υπογράφηκε «άρον άρον» και με τρόπο που πόρρω απέχει από την σοβαρότητα ενός «κράτους». Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Ατάογλου υποστήριξε ότι ακόμα και «υπουργοί» μέλη του «υπουργικού συμβουλίου» δεν γνώριζαν ότι θα υπογραφόταν το «πρωτόκολλο».

    Ο Ατάογλου διερωτήθηκε κατά πόσο δεν ήταν ενήμερη γι' αυτό το «πρωτόκολλο» η «κυβέρνηση», η οποία μόλις πριν μερικές μέρες ενέκρινε στο «υπουργικό συμβούλιο» εσωτερικό δανεισμό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ΤΛ για εξεύρεση πόρων. «Ή μήπως δεν ήταν βέβαιοι αν θα έρχονταν στην χώρα οι πιστώσεις και οι δωρεές που αναφέρονται με στο πρωτόκολλο», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι λέγεται πως ακόμα και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ έμαθε «τα τελευταία λεπτά» για την υπογραφή του «πρωτοκόλλου».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Θετική η υπογραφή του οικονομικού «πρωτοκόλλου» αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί στο έλλειμμα του «προϋπολογισμού», λέει το «βιομηχανικό επιμελητήριο»

    Η K?br?s (29.05.20) γράφει ότι θετικό γεγονός χαρακτήρισε το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο» την υπογραφή της λεγόμενης συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Σε γραπτή δήλωση, το «επιμελητήριο» υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους το γεγονός ότι σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο βρίσκεται δίπλα τους η Τουρκία τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία και επεσήμανε ότι είναι μεγάλο κονδύλι τα 2,3 δισεκατομμύρια ΤΛ.

    Από την άλλη, προσθέτει η δήλωση, αυτό το κονδύλι δίδεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τον δημόσιο τομέα ως συμβολή στο έλλειμμα του «προϋπολογισμού». «Για να μπορέσει η χώρα μας να φτάσει σε ένα μοντέλο ανάπτυξης στηριζόμενο στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών (όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, οι οικοδομές), πρέπει να προσεχθεί το να είναι τα πρωτόκολλα που συνάπτονται με την Τουρκία πιο πολύ επικεντρωμένα στον πραγματικό τομέα παρά στην περαιτέρω μεγέθυνση του δημόσιου τομέα», σημειώνει το «επιμελητήριο», υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι δεν θα μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια οι Τουρκοκύπριοι και θα χρειάζονται βοήθεια για πολλά χρόνια ακόμα ενόσω συνεχίζονται «οικονομικά προγράμματα» που δεν έχουν στο επίκεντρό τους τον πραγματικό τομέα και στοχεύουν στην κάλυψη των δημοσίων τρεχόντων εξόδων και των εξόδων σε προσωπικό.

    Το «επιμελητήριο» αναφέρει ακόμη ότι τα 116 εκατομμύρια ΤΛ που δίδονται στον πραγματικό τομέα και τα 273 εκατομμύρια ΤΛ που δίδονται στις υποδομές δεν είναι ικανοποιητικά για να μειωθούν οι συνέπειες τις κρίσης ή να υπάρξει έξοδος από αυτήν.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Η συνέχιση του στάτους κβο είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Τουρκία, λέει αρθρογράφος

    Ο αρθρογράφος Ουνάλ Φιντίκ στην Yeni Duzen (29.05.20) αναφέρεται στο «πρωτόκολλο» οικονομικής συνεργασίας που υπογράφηκε αυτή την βδομάδα με την Τουρκία και γράφει ότι τόσο ο «πρωθυπουργός» που θα υπέγραφε το «πρωτόκολλο» όσο και οι «υπουργοί» έμαθαν για την τελετή υπογραφής του από την είδηση του πρακτορείου Ανατολή.

    «Οι ειδήσεις προς αυτή την κατεύθυνση που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και δεν διαψεύστηκαν μέχρι αυτή την στιγμή από τους διοικούντες την ΤΔΒΚ δείχνουν τι είδους κράτος είναι η ΤΔΒΚ ή ότι δεν είναι κράτος», σημειώνει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι δεν συζητήθηκε καθόλου το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου» και ότι ελέχθη ότι τα χρήματα που προνοούνται σε αυτό θα έρθουν στα κατεχόμενα υπό όρους.

    «Αυτοί οι όροι λαμβάνουν χώρα στα παραρτήματα του δισέλιδου πρωτοκόλλου που ακόμα δεν ανακοινώθηκαν και δεν γνωρίζω πόσες σελίδες είναι», γράφει ο αρθρογράφος ο οποίος αναφερόμενος στην πρόνοια περί διορισμού λεγόμενης «επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής σχεδίων» αποτελούμενης από τουλάχιστον τρία άτομα σε όλα τα «υπουργεία» σημειώνει ότι πρόκειται για διορισμό ενός είδους «επιτρόπου».

    «Και πράγματι, η ΤΔΒΚ, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα διοικείται από γραφειοκράτες στο πίσω πλάνο που παλιά ονομάζονταν 'Αντιπροσωπεία Βοήθειας Τουρκίας' και τώρα 'Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας', θα διοικείται πλέον απευθείας από τους επιτρόπους που θα βρίσκονται σε αυτή την ομάδα», σημειώνει ο Φιντίκ και προσθέτει:

    «[...] Τι δουλειά θα κάνει σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ και η βουλή της ΤΔΒΚ; Κατά την γνώμη μου, ας τερματίσουμε αυτή την δομή που είναι για το θεαθήναι. Να δώσουμε την ΤΔΒΚ απευθείας στους επιτρόπους και να διοικείται από αυτούς για ένα διάστημα. Άλλωστε στο πίσω πλάνο εκείνοι διοικούν, ανοίγουν σε όσους τους αρέσουν την κάνουλα των χρημάτων που έκλεισαν για κυβέρνηση που δεν τους αρέσει. Όποτε θέλουν συστήνουν μια κυβέρνηση που τους αρέσει ανατρέποντας την κυβέρνηση που δεν τους αρέσει. Και μετά από λίγο χρονικό διάστημα μπουχτίζουν και από αυτήν και συστήνουν νέα. Άμα δεν γίνεται επιβάλλουν πρόωρες εκλογές. 'Έτσι οι κυβερνήσεις της ΤΔΒΚ γίνονται ολοένα και πιο βραχύβιες. Σχεδόν κάθε χρόνο σχηματίζεται νέα κυβέρνηση.

    Ας τους αφήσουμε πλέον να διοικούν οι επίτροποι, να έρθει σταθερότητα στην χώρα, να μην κάνουμε όνειρα ότι είμαστε ανεξάρτητο κράτος. Να διοικεί το μέρος αυτό όπως θέλει η Τουρκία, να δουν τι γίνεται και οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ και τα ΗΕ και οι ΗΠΑ και όλος ο κόσμος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η δομή. Το λέμε αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά κανείς δεν ακούει. Η Τουρκία είναι ευχαριστημένη από αυτή την δομή. Η συνέχιση του στάτους κβο είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Τουρκία. Και για να διασφαλίσει την συνέχιση του στάτους κβο, χωρίς να δίδει σημασία στα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στην ίδια την χώρα της, υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ΤΔΒΚ που περιέχει ένα μικρό για την ίδια οικονομικό κονδύλι, αλλά πολύ μεγάλο για τον προϋπολογισμό της ΤΔΒΚ. Ο ουσιαστικός στόχος του πρωτοκόλλου είναι η συνέχιση του στάτους κβο.

    Ήθελα να πιστεύω ότι θα κάναμε βήματα που θα μετέτρεπαν σε ευκαιρία αυτή την περίοδο που ζούμε την κρίση του κορωνοϊού και θα άλλαζαν αυτό το οικοδόμημα που δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε. Τόσο τα τεκταινόμενα κατά τις ημέρες αυτής της κρίσης όσο και χάρις στο πρωτόκολλο που υπογράφηκε τις προάλλες και μεταβιβάζει την διοίκηση της ΤΔΒΚ σε επιτρόπους, εξαφανίστηκε αυτή μου η πεποίθηση. Κρίμα. Πάρτε 2,3 δισεκατομμύρια ΤΛ και χαρείτε. Χάνουμε την χώρα μας».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Προειδοποιούν για χρήση όλων των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στην Κυπριακή Δημοκρατία αν δεν ληφθούν μέτρα

    H Diyalog (29.05.20), σε δημοσίευμά της με τίτλο «Σινιάλο για διαμαρτυρία», γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, με γραπτή τους δήλωση, προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα που τους αφορούν κατά τη σημερινή «συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου», επιφυλάσσονται και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν με κάθε τρόπο τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.

    Στη γραπτή ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές διαβίβασαν στην λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα τα αιτήματα τους και τις προσδοκίες τους.

    Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι παρόλο που αρκετοί εργαζόμενοι, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους από τις αρχές Μαΐου και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άρχισαν να επιλύονται σιγά σιγά, εντούτοις, οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές δεν κατέστη δυνατόν ακόμη να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

    «Κάποιοι έχασαν την εργασία τους ή είναι στα πρόθυρα να την χάσουν και αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθενται και τα εξής: «Εμείς, ως εργαζόμενοι αναμένουμε από το υπουργικό συμβούλιο, τον πρόεδρο και τη νότια Κύπρο να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο τι θα γίνει, να λάβουν οριστικές αποφάσεις και να μας δώσουν ημερομηνία. Σε περίπτωση που το υπουργικό συμβούλιο δεν κάνει βήματα στο θέμα αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Να ξέρετε ότι προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας, μαζί με τις οικογένειες μας θα έρθουμε να σας βρούμε από κοντά».

    (ΑΚ)

    [07] Στις 11 Ιουνίου εξετάζεται η «αγωγή» του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων για την αναβολή των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα

    H Vatan (29.05.20) γράφει η «πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα Ναρίν Φερντί Σιεφίκ, σε δηλώσεις της στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» (ΤΑΚ) αναφέρθηκε στις αλλαγές που επήλθαν στο «δικαστικό τομέα» στα κατεχόμενα εξαιτίας των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας και είπε ότι απ' εδώ και πέρα τα «δικαστήρια θα εργάζονται με ραντεβού», ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν θα μπορεί να εισέρχεται σε κτήριο του «δικαστηρίου» για οποιονδήποτε λόγο χωρίς να έχει από πριν διευθετήσει ραντεβού.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της «αναβολής των προεδρικών εκλογών», η Σιεφίκ υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά έγινε κάτι τέτοιο και αυτό έγινε λόγω της πανδημίας. Υπενθύμισε ότι οι «προεδρικές εκλογές» αναβλήθηκαν για 6 μήνες και καθορίστηκε νέα ημερομηνία για τις 11 Οκτωβρίου.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση εμφάνισης ενός δεύτερου κύματος, η Σιεφίκ υπενθύμισε ότι η αναβολή των «εκλογών» έγινε χωρίς να υπάρξει κάποια «συνταγματική ρύθμιση» και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, θεωρεί ότι θα ακολουθηθούν όλες οι «νόμιμες διαδικασίες» για τη διεξαγωγή των «εκλογών».

    Η Σιεφίκ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην «αγωγή που κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου» το Κόμμα Αναγέννησης των εποίκων (YDP), και κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για το σε ποιο στάδιο βρίσκεται η «αγωγή», υποστήριξε ότι οι δικηγόροι των εμπλεκόμενων πλευρών προσήλθαν χθες στο «δικαστήριο» και καθορίστηκε η 11η Ιουνίου για την εξέταση της υπόθεσης. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η «αγωγή» του YDP δεν αφορά στην αναβολή των «εκλογών» αλλά στο ότι ο «πρόεδρος», όπως αποκάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, έχει «παραμείνει στα καθήκοντά του», κάτι που το κόμμα, όπως είπε, θεωρεί λανθασμένο. Συνεχίζοντας, είπε ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί επί του θέματος στον παρών στάδιο και ότι προτιμά να σχολιάσει το θέμα αυτό αφού ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης.

    (ΑΚ)

    [08] «Μήπως η Τουρκία ξέγραψε τον Όζερσαϊ;»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Yeni Bak?s (29.05.20) αναφέρεται στην τελετή υπογραφής της λεγόμενης συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος και γράφει ότι ερωτηματικά προκαλούνται από το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες και οι δύο εταίροι της λεγόμενης κυβέρνησης, αφού αυτό πρέπει να γίνεται κατά την υπογραφή παρόμοιων συμφωνιών μεταξύ των «δύο κρατών».

    Η εφημερίδα διερωτάται κατά πόσον ο ίδιος ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ επέλεξε να είναι μόνος κατά την υπογραφή της «συμφωνίας» και να μην παρευρίσκεται και ο εταίρος του, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ ή αν αυτή ήταν επιθυμία της Τουρκίας.

    «Αν η Τουρκία έχει ζητήσει να γίνει έτσι, μήπως μπορεί να έχει ξεγράψει τον Κουτρέτ Όζερσαϊ» διερωτάται η εφημερίδα σημειώνοντας ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα διαφανεί από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν κατά τις προσεχείς ημέρες.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Μηδέν κρούσματα στα κατεχόμενα από 42 εργαστηριακές εξετάσεις

    H Vatan (29.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί σε χθεσινή του δήλωση ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα συνολικά 42 εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς να εντοπιστεί νέο κρούσμα COVID-19.

    Στα κατεχόμενα καταγράφηκαν συνολικά 108 περιστατικά ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον ιό είναι 4. Όλοι οι ασθενείς πήραν εξιτήριο και κανείς δεν νοσηλεύεται σε νοσοκομεία, ανέφερε ο λεγόμενος υπουργός.

    (ΑΚ)

    [10] Αναφορά BBC στις σωρούς Τουρκοκυπρίων που απεβίωσαν στο Λονδίνο

    Η K?br?s Postas? (28.05.20, kibrispostasi) γράφει ότι το βρετανικό BBC αναφέρθηκε σε Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) σε είδηση που μετέδωσε αναφορικά με τις σωρούς Τουρκοκύπριων που απεβίωσαν στο Λονδίνο. Η είδηση υπό τον τίτλο «Coronavirus: Bodies held in mosque awaiting repatriation», υπογράφεται από την δημοσιογράφο Tarah Welsh.

    Σημειώνεται ότι αργότερα η αναφορά TRNC αντικαταστάθηκε στην ιστοσελίδα του BBC από την αναφορά Northern Cyprus. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο δημοσίευμα χρησιμοποιήθηκε επίσης η έκφραση «Ambassador Oya Tuncali, the TRNC's London representative».

    Η Vatan (29.05.20) γράφει ότι το δημοσίευμα αναφέρει ότι η μεταφορά των σωρών στα κατεχόμενα υπόκειται στην άδεια του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου της «ΤΔΒΚ» και ότι στα πλάνα που προβάλλονται στο βίντεο της είδησης φαίνεται και η σημαία του καθεστώτος.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Τους έμειναν οι πατάτες – Μπορεί να σταματήσει η παραγωγή

    Κάτω από τον τίτλο «Έμειναν οι πατάτες στο χέρι, μπορεί να σταματήσει η παραγωγή», η K?br?s (29.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος της ένωσης παραγωγών πατατών, Ενγκίν Χάλκσεβεν δήλωσε ότι μειώθηκε η κατανάλωση πατατών στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας του Covid-19 και ότι πολλοί παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου έφτασαν στο σημείο να σταματήσουν την παραγωγή.

    Ο Χάλκσεβεν ανέφερε ότι λόγω του κλεισίματος των ξενοδοχείων και της επιστροφής των φοιτητών στις χώρες τους, η μηνιαία κατανάλωση πατατών μειώθηκε από 1,200 τόνους στους 700 τόνους. Σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί υπέστησαν μεγάλη ζημιά, ο Χάλκσεβεν είπε ότι πολλοί παραγωγοί θα μείνουν χρεωμένοι λόγω της ζημιάς που θα πάθουν από το γεγονός ότι τους έμειναν 4-5 τόνοι πατάτες και δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τα έξοδά τους.

    Υπογραμμίζοντας ότι λόγω του κλεισίματος των οδοφραγμάτων τους έμειναν και οι πατάτες που θα πουλούσαν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, ο Χάλσεβεν επεσήμανε ότι υπάρχει υπερπαραγωγή πατατών και στις ελεύθερες περιοχές και δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτηση πατατών από τους Ελληνοκύπριους όταν ανοίξουν τα οδοφράγματα.

    Είπε ότι η τιμή των πατατών έπεσε κάτω από τις 2,35 ΤΛ που είναι η τιμή κόστους του παραγωγού και πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί ήρθαν σε σημείο να σταματήσουν την παραγωγή λόγω της μεγάλης ζημιάς.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επιστροφή στην κανονικότητα από 1η Ιουνίου, εξαγγέλλει ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με την Sabah (29.05.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου θα αρθεί ολοκληρωτικά ο περιορισμός της μετακίνησης ανάμεσα στις πόλεις και ότι ο δημόσιος τομέας επιστρέφει στο κανονικό του ωράριο.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που διήρκεσε γύρω στις τέσσερις ώρες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι εδώ και ένα μήνα ακολουθούν ένα χρονοδιάγραμμα για την κανονικότητα, εξετάζοντας τα νέα δεδομένα και παίρνοντας τις ανάλογες αποφάσεις κάθε εβδομάδα. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου αίρεται ο περιορισμός της μετακίνησης ανάμεσα σε πόλεις, προσθέτοντας ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική εικόνα, θα επανέλθει ο περιορισμός της μετακίνησης σε κάποιες επαρχίες.

    Εντούτοις, ο περιορισμός της κυκλοφορίας των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών θα συνεχιστεί με εξαίρεση την Κυριακή και η απαγόρευση κυκλοφορίας των νέων κάτω των 18 ετών, και όχι κάτω των 20 ετών, θα συνεχιστεί εκτός Τετάρτης και Παρασκευής μεταξύ 14:00 – 20:00.

    Εν τω μεταξύ, αρχίζουν να λειτουργούν από 1η Ιουνίου τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία μέχρι και τις 10' το βράδυ, εκτός τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Ανοίγουν, επίσης, οι παραλές, τα εθνικά πάρκα και οι κήποι, καθώς και τα μουσεία. Επιτρέπονται οι συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους. Τα ιπποδρόμια θα δραστηριοποιηθούν ξανά στις 10 Ιουνίου, ενώ αίρονται εντελώς οι περιορισμοί στα ατομικά αθλήματα. Αίρονται, επίσης, οι περιορισμοί στον θαλάσσιο τουρισμό, το ψάρεμα και τις μεταφορές. Από την 1η Ιουνίου θα είναι σε πλήρη λειτουργία τα νηπιαγωγεία και τα γηροκομεία.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αύριο (σήμερα) έχει ετοιμαστεί ένα εορταστικό πρόγραμμα για να γιορτάσουν την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, προσθέτοντας ότι θα γίνει ανάγνωση του Κορανιού και οι προσευχές εντός της Αγιάς Σοφιάς.

    (ΔΨ)

    [02] Στους 30 οι νεκροί και στα 1,182 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yenisafak (29.05.20 ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 33,559 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 1,182 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 30 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 1,576 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 169,979 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,461. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 1,928,209 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 683 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 339 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 124,369 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι ο αριθμός των εργαστηριακών αναλύσεων που διενεργήθηκαν ήταν 1,6% μεγαλύτερος σε σχέση με χθες. Επίσης υπάρχουν 290 περισσότερα άτομα που αποθεραπευτήκαν σε σχέση με χθες. Επανέλαβε ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας και η τήρηση των κανόνων προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντικά για περιορισμού του ιού.

    (ΚΣ)

    [03] Νέα δημοσκόπηση καταγράφει πτώση των ποσοστών της συμμαχίας ΑΚΡ-ΜΗΡ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24.com.tr (29.05.20) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας Avrasya σύμφωνα με την οποία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λαμβάνει ποσοστό 34.49%, το οποίο δεν θα του επέτρεπε να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ ο σύμμαχος του και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Cumhur Ittifak?) Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) παίρνει ποσοστό 8,15%, που δεν του επιτρέπει να εισέλθει στην Βουλή, αφού το εκλογικό μέτρο είναι 10%.

    Ο Κεμάλ Όζκιραζ, διευθυντής της εταιρείας, δήλωσε πως η έρευνα έγινε σε 26 επαρχίες της Τουρκίας με δείγμα 2460 ατόμων, μέσω τηλεφωνικού ερωτηματολογίου, λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19. Στην έρευνα έλαβαν μέρος άτομα που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και λήφθηκε υπόψη η ηλικία, το φύλο και η εκπαίδευση. Έτσι, το περιθώριο σφάλματος της μελέτης είναι στο 2.2%.

    Σε ερώτηση ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν γίνονταν τώρα εκλογές, οι ερωτηθέντες απάντησαν:

    ΑΚΡ: 34,49%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 30,65

    Κόμμα Δημοκρατίας του Λαού (HDP, Φιλοκουρδικό)): 10,37%

    Καλό Κόμμα (IYI Parti): 10,25%

    ΜΗΡ: 8,15%

    Deva Partisi (κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου): 3.03%

    Gelecek Partisi (κόμμα του Μέλλοντος): 2,33%

    (Σημείωση: Το Deva Partisi και το Gelecek Partisi είναι τα Κόμματα που ίδρυσαν οι πρώην στενοί συνεργάτες του ΑΚΡ Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου).

    Κόμμα της Ευτυχίας (SP): 0,46%

    Άλλα Κόμματα: 0,27%

    Με βάση αυτά τα ποσοστά ο διαμερισμός των εδρών στην Βουλή έχει ως ακολούθως:

    ΑΚΡ: 268

    CHP: 213

    HDP: 73

    Iyi Parti: 46

    Με βάση τα πιο πάνω αποτελέσματα το ΑΚΡ δεν μπορεί να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [04] Προσευχές και στα σχολεία εκτός από τα τζαμιά

    Η Cumhuriyet (29.05.20) γράφει ότι σύμφωνα με επίσημη επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Επαρχιακής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, που εστάλη στις κυβερνήσεις των τζαμιών τα οποία ανοίγουν συλλογική λατρεία σήμερα, ζητήθηκε να καθοριστούν και τα σχολεία που θα προσευχηθούν για την εκτέλεση των προσευχών της Παρασκευής στους σχολικούς κήπους έξω από τους κήπους των τζαμιών, σήμερα.

    Αυτό είναι αντίθετο με το Σύνταγμα της Τουρκικής Δημοκρατίας, σημειώνει η εφημερίδα και προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δασκάλων και των καθηγητών στην Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [05] Ανακάμπτει ο δείκτης εμπιστοσύνης στην οικονομία τον Μάιο στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Sabah (28.05.20), το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TUIK) ανακοίνωσε τον δείκτη εμπιστοσύνης στην οικονομία για τον μήνα Μάιο στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Στατιστικής, ο δείκτης εμπιστοσύνης της οικονομίας για τον μήνα Μάιο αυξήθηκε κατά 20,4% και έφθασε η αξία του στα 61,7%.

    Η αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης παρατηρείται στους τομείς των οικοδομών, των υπηρεσιών, του εμπορίου και στις βιομηχανίες.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 29 May 2020 - 10:53:05 UTC