Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 96/2020 03.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι τα οδοφράγματα»
  • [02] Οι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές ζητούν από το καθεστώς να ανοίξει τα οδοφράγματα
  • [03] Δεν θα σωθεί η οικονομία με την «συμφωνία» που υπογράφηκε με την Τουρκία, λέει ο Έρχουρμαν
  • [04] Αντίποινα για την προσευχή στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη η επίθεση κατά του τζαμιού στην Λεμεσό, ισχυρίζεται το κόμμα των εποίκων
  • [05] Τουρκοκύπριος αρθρογράφος υπενθυμίζει την καταστροφή των εκκλησιών στα κατεχόμενα
  • [06] Αρχίζουν πτήσεις οι Τουρκικές αερογραμμές στις 18 Ιουνίου αλλά στην λίστα δεν περιλαμβάνονται τα κατεχόμενα
  • [07] Σήμερα συζητούν τους κανόνες που θα διέπουν την επιστροφή 12,000 ξένων εργατών στα κατεχόμενα
  • [08] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα για 46η μέρα
  • [09] Νέος «γενικός εισαγγελέας» ο Σαρπέρ Αλτιντζίκ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Οι εξελίξεις στην Μεσόγειο στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης Σαράτζ με Ερντογάν
  • [03] Η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς συμβιβασμούς την προάσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της στην Μεσόγειο, ανακοινώνει το ΣΕΑ
  • [04] Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύει χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο
  • [05] Ακόμη 786 νέα κρούσματα στην Τουρκία και 22 νεκροί
  • [06] Τις από κοινού προσπάθειες με τη Ρωσία για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID-19, εξήγγειλε ο Τούρκος Υπουργός Υγείας
  • [07] Σε άρση της ταξιδιωτικής βίζας συμφώνησαν Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν
  • [08] Μεγάλο μέρος των ποσοστών του AKP δηλώνει ως αναποφάσιστοι κατά την τελευταία δημοσκόπηση της Metropoll
  • [09] Αποσταθεροποίηση στη χώρα δημιουργούν οι πρόωρες εκλογές, υποστηρίζει ο ηγέτης του BBP στην Τουρκία
  • [10] Ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Μάιο στο 11,39%

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι τα οδοφράγματα»

    Η Afrika (03.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Kanal T, δήλωσε πως «είναι η κυβέρνηση που θα αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα». Αναφερόμενος σε σχετική δήλωση ότι τα οδοφράγματα θα ανοίξουν στις 8 Ιουνίου, ο Τατάρ είπε: «Υπάρχει ένα λάθος εδώ. Η κυβέρνηση είναι η εκτελεστική αρχή που θα αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι τα οδοφράγματα. Εάν τα συμβούλια υγείας, το επιστημονικό συμβούλιο και το υπουργείο υγείας αποφασίσουν, τότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα», ανέφερε.

    Όπως είπε ο Τατάρ, τις μέρες που έγινε η ανακοίνωση για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων την συγκεκριμένη ημερομηνία, είχαν συνάντηση οι δύο ηγέτες Μουσταφά Ακιντζί και Νίκος Αναστασιάδης και αυτή η ανακοίνωση έγινε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

    «Ήταν μια δήλωση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που πιστεύει η τουρκική πλευρά δεν ελήφθη υπόψη. Σύμφωνα με την πολιτική τους δεν υπάρχουν σύνορα και (η Κύπρος) αποτελεί μια ολότητα. Κι εγώ ενδιαφέρομαι να μάθω την απόφαση της διακοινοτικής επιτροπής για το θέμα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την πολιτική διάσταση του θέματος. Δεν τίθεται θέμα να αποδεχτεί κάτι τετελεσμένο η ΤΔΒΚ από αυτή την πλευρά. Αλλά επαναλαμβάνω και το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια, θέλω και εγώ να ανοίξουν τα οδοφράγματα, αλλά πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα μας την υγεία των ανθρώπων. Ξέρετε, υπάρχουν ακόμη κρούσματα στον νότο και αυτό είναι σημαντικό. Ας ελπίσουμε ότι η μέρα που θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, είναι κοντά», είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης την πανδημίας του ιού COVID-19, ο Τατάρ είπε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν σημαντικά για να μην ασθενήσουν δεκάδες άτομα, ωστόσο πλέον υπάρχει ανάγκη να δραστηριοποιηθεί ξανά η οικονομία. Είπε επίσης πως ενώ διασφάλισαν πως οι «πολίτες» θα παρέμειναν κλεισμένοι σπίτι αυτή την περίοδο, άφησαν τους απαραίτητους χώρους εργασίας ανοιχτούς για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. «Κλείσαμε τα σύνορα και απομονώσαμε την χώρα. Αυτή είναι μια ιστορία επιτυχίας», είπε υποστήριξε πως πολύς κόσμος το αναγνώρισε αυτό, και εξ αυτού είχε αιτήματα να δώσει συνέντευξη από πολλά μέσα ενημέρωσης, κυρίως της Τουρκίας αλλά και από την Αγγλική Daily Telegraph.

    (ΚΣ)

    [02] Οι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές ζητούν από το καθεστώς να ανοίξει τα οδοφράγματα

    Κάτω από τον τίτλο «'Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο'», η K?br?s (03.06.20) γράφει ότι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την «βουλή» μαζί με τις οικογένειές τους ζητώντας την λήψη «θετικής απόφασης» σε σχέση με τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα μετά τις 8 Ιουνίου. Οι διαμαρτυρόμενοι τοποθέτησαν μαύρο στεφάνι μπροστά στην «βουλή» και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας και αύριο Πέμπτη.

    Οι συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία έφεραν πανό που έγραφαν «Θέλουμε να επιστρέψουμε στην δουλειά μας» και «Είπαμε άφησε μισάνοικτο το κάγκελο, δεν πέτυχε. Άνοιξε την πόρτα κύριε Τατάρ». Οργή και δάκρυα έπνιγαν κατά διαστήματα τους διαμαρτυρόμενους, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν μπορούν να πάνε δουλειά εδώ και τρεις μήνες και κατηγόρησαν την «κυβέρνηση» του καθεστώτος ότι παραμένει απαθής στα προβλήματά τους. Επεσήμαναν ότι κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους και σημείωσαν ότι «το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο». Φωτογραφίες από την εκδήλωση έστειλαν και στους Ελληνοκύπριους εργοδότες τους.

    Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Κιαμίλ Ιντζιρλι ζήτησε την λήψη «θετικών αποφάσεων» για τις διελεύσεις μετά τις 8 Ιουνίου σημειώνοντας ότι πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα γίνονται τα τεστ που ζητά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, ποιες θα είναι οι συνθήκες όταν θα επιστρέφουν πίσω στα κατεχόμενα οι εργάτες αφού οι διελεύσεις θα είναι καθημερινές και τι σχέδια υπάρχουν για να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

    Αναφέροντας ότι περνούν οικονομικές δυσκολίες οι περίπου 2,000 εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές και οι οικογένειές τους, ο Ιντζιρλί είπε ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία δεν μπόρεσε ακόμα να πάρει οικονομική στήριξη από τις κοινωνικές ασφαλίσεις στο πλαίσιο των μέτρων που εξήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι σε συνάντηση που είχαν με τον λεγόμενο υπουργό εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Φαϊζ Σουτζούογλου του υπέβαλαν κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων που εργάζονται ανασφάλιστοι στις ελεύθερες περιοχές. «Όμως δεν είδαμε καμία απάντηση πάνω σε αυτό το θέμα», σημείωσε και πρόσθεσε:

    «Επιπλέον, σε δηλώσεις που έγιναν ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια 1,200 ΤΛ στα 1,500 άτομα που εργάζονται στον νότο αν είναι παντρεμένα και 900 ΤΛ αν είναι ελεύθερα. Όμως, τα κριτήρια που τέθηκαν για υποβολή αίτησης δεν ήταν κριτήρια που θα βοηθούσαν για την υποβολή αίτησης. Πλέον ούτε την βοήθεια που θα δοθεί από τον βορρά ούτε τις πληρωμές των κοινωνικών ασφαλίσεων που θα έρθουν από τον νότο περιμένουμε! Σε συνάντηση που είχαμε με τον κ. Ερσίν Τατάρ στο γραφείο του μας είχε πει ότι ανέθεσε στον υπουργό υγείας κ. Αλί Πιλλί και ότι θα συντονιστούν για να αρχίσουν οι διελεύσεις έχοντας επαφές με τον νότο. Και ο κ. Πιλλί είχε προβεί σε δηλώσεις για το θέμα λέγοντας ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες. Όμως, κατά τις μέρες που ακολούθησαν έγιναν αντίθετες δηλώσεις και δεν έγινε απολύτως τίποτα ουσιαστικά. Αντιτάχθηκαν δε στις πρωτοβουλίες του κ. Ακιντζί λέγοντας 'εμείς αποφασίζουμε'. [...]

    Προβάλλοντας ως δικαιολογία τα κρούσματα στον νότο που συνεχίζονται, δεν γίνεται οποιοδήποτε βήμα στο θέμα των διελεύσεων. Ο κ. Πιλλί θέλει μηδέν κρούσματα για 14 μέρες. Αυτή δεν είναι επιστημονική προσέγγιση. Οι γειτνιάζουσες χώρες στην Ευρώπη προέβησαν σε διάφορες ρυθμίσεις για τους εργάτες που ζουν στις περιοχές των συνόρων και ο χώρος εργασίας τους είναι σε άλλη χώρα. Μελετώντας τις αυτές μπορεί να βρεθεί λύση για τους εργάτες, τους μαθητές και τους πολίτες που είναι υποχρεωμένοι να περάσουν στον νότο λόγω ασθένειας. Αρκεί να υπάρχει επιθυμία! Αρκεί να υπάρχει βούληση!»

    Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διελεύσεις μετά τις 8 Ιουνίου και ξεκαθάρισε τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει αυτό, ο Ιντζιρλί ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι δεν επιστρέψουν στην εργασία τους τότε δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για να τερματιστεί η εργασία τους.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν θα σωθεί η οικονομία με την «συμφωνία» που υπογράφηκε με την Τουρκία, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (03.06.20) δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογραφικό όμιλο United Media ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν σχολιάζοντας την «Συμφωνία οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας 2020» που υπέγραψε πρόσφατα το καθεστώς με την Τουρκία.

    Ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι με αυτή την «συμφωνία» θα πληρωθούν οι μισθοί, αλλά δεν θα σωθεί η οικονομία και πρότεινε επαναδιαπραγμάτευση του «πρωτοκόλλου» με την Τουρκία για να διοχετευτούν πόροι σε ολόκληρη την οικονομία και στον πραγματικό τομέα.

    «Τι θα καλύψει το 1 δισεκατομμύριο 150 εκατομμύρια ΤΛ που θα έρθουν από την Τουρκία», διερωτήθηκε ο Έρχουρμαν απαντώντας ότι θα καλυφθεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το «υπουργείο οικονομικών» στην πληρωμή των μισθών μέχρι το τέλος του 2020. Ανέφερε και τα εξής:

    «[...] Αν εντός του 2020 πραγματοποιηθούν εκείνες οι χρεοκοπίες που δεν επιθυμούμε καθόλου, αν μείνουν άνεργοι άνθρωποι σε αριθμούς που δεν επιθυμούμε καθόλου, αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει επιπλέον βάρος και μείωση στα έσοδα του υπουργείου οικονομικών. Και αυτό θα μας μεταφέρει με περισσότερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2021. [...] Το 1 δισεκατομμύριο 150 εκατομμύρια ΤΛ που θα έρθουν από την Τουρκία θα οδηγήσουν το υπουργείο οικονομικών μέχρι το τέλος του 2020, όχι την οικονομία. Δεν θα οδηγήσουν καθόλου την αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου. [...] Η καλύτερη πιθανότητα που δίδεται για το νοσοκομείο πανδημίας είναι το τέλος που 2020. Ο κόσμος λέει για δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Ποια είναι η δική μας προετοιμασία; Δεν έχουμε προετοιμαστεί. [...] Η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει καθόλου πρόβλημα. Η κατάσταση του πραγματικού τομέα είναι εκεί, οι αριθμοί είναι εκεί. Αφού δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί απολύονται οι άνθρωποι από τις δουλειές τους; Γιατί ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο να μην έρθουν οι φοιτητές στην ανώτατη εκπαίδευση; [...] Μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να μείνουν άνεργοι κάποιοι άνθρωποί μας, μπορεί να χρεοκοπήσουν οι καταστηματάρχες, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι επιχειρήσεις [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αντίποινα για την προσευχή στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη η επίθεση κατά του τζαμιού στην Λεμεσό, ισχυρίζεται το κόμμα των εποίκων

    Η Vatan (03.06.20) γράφει ότι ο Αχμέτ Γιονλούερ, αντιπρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων ισχυρίστηκε ότι η επίθεση κατά του τζαμιού στην Λεμεσό είναι «η πιο απτή ένδειξη του γεγονότος ότι πάντοτε θα υπάρχει η φασιστική και επιθετική νοοτροπία στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Σε γραπτή δήλωση, ο Γιονλούερ υποστηρίζει ότι αποτελεί ποταπή ενέργεια η επίθεση κατά τεμενών και ζητά την άμεση σύλληψη των δραστών.

    «Αυτή η ανήμπορη και δειλή επίθεση των Ελληνοκυπρίων φασιστών είναι αντίποινα για την ανάγνωση της προσευχής της κατάκτησης στο τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και τον εορτασμό της επετείου της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τους προγόνους μας», ισχυρίστηκε ο Γιονλούερ εκφράζοντας την άποψη ότι επιθέσεις κατά ναών και ιερών χώρων δεν συνάδουν με την κουλτούρα του μουσουλμανικού τουρκοκυπριακού λαού.

    Κατέληξε αναφέροντας το εξής: «Η αντίδραση στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης γίνεται με ανακατάληψη αυτής της ιερής πόλης με τον ίδιο τρόπο, με σπαθιά, όχι με το κάψιμο τεμενών. Συμβουλεύουμε τους Ελληνοκύπριους να μην μας προκαλούν περισσότερο».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Τουρκοκύπριος αρθρογράφος υπενθυμίζει την καταστροφή των εκκλησιών στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Τα τζαμιά, οι εκκλησίες, εμείς και οι Ελληνοκύπριοι», ο αρθρογράφος Οζγκιούν Κουταλμίς στην Afrika (03.06.20) αναφέρεται στην επίθεση κατά του τζαμιού Koprulu στην Λεμεσό και τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα κατεχόμενα και στην Τουρκία και γράφει ότι με αφορμή αυτή την επίθεση «γνωστοί κύκλοι δεν άφησαν κάτι που να μην πουν για τους Ελληνοκύπριους». Σημειώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει η γνωστή τουρκοκυπριακή ρήση ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν το δοκάρι που έχουν στο μάτι τους και κόλλησαν στο ξυλάκι που υπάρχει στο μάτι των Ελληνοκυπρίων», ο αρθρογράφος προσθέτει τα εξής:

    «[...] Το 1974 ήμουν διευθυντής πωλήσεων της Belkola μέχρι το 1978. Και μετά το 1978 λόγω της δικής μου επιχείρησης που έφτιαξα γύριζα συνεχώς σε όλα τα χωριά εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ. Ελάτε να κάνουμε έναν μικρό γύρο και να ρίξουμε μια ματιά στις εκκλησίες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι Ελληνοκύπριοι στα χωριά τους.

    Ας αρχίσουμε από την Λευκωσία. Κάναμε τζαμί την εκκλησία που βρίσκεται στα φώτα της Νεάπολης. Μετατρέψαμε σε χώρο στον οποίο γίνονται κοινωνικές εκδηλώσεις την εκκλησία του Τράχωνα που βρίσκεται λίγο πιο κάτω. Χρησιμοποιούσαμε ως στάβλο μέχρι να ανοίξουν οι πύλες την ωραία εκκλησία που βρίσκεται εντός του Πάρκου της Φύσης στο Βουνό. Μέσα στην εκκλησία που μπήκα για να περιπατήσω ενώ κυνηγούσα σε εκείνη την περιοχή, υπήρχαν περιττώματα ζώων στο μέγεθος ενός ποδιού χωρίς υπερβολή. Μετατρέψαμε σε στρατόπεδο και το θαυμάσιο μοναστήρι που βρίσκεται στα ανατολικά της περιοχής αυτής στον Κουτσοβέντη. Επειδή η εκκλησία που είναι πιο κάτω στο Βουνί βρίσκεται σε στρατιωτική περιοχή, δεν ξέρω την τύχη της. Όμως, σε ένα άρθρο από την Σεβγκιούλ Ουλούνταγ [...] που λυπήθηκα πολύ όταν το διάβασα λέει ότι οι χωρικοί κρατούνταν μέσα στην εκκλησία όταν το Βουνί ήταν υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με αυτά που είπε μια γυναίκα αιχμάλωτη, οι γυναίκες που ένιωθαν την ανάγκη να πάνε τουαλέτα αναγκάζονταν να κάνουν την ανάγκη τους στο μέρος της εκκλησίας που απαγορευόταν να μπουν γυναίκες.

    Ισοπεδώθηκε το ωραίο Αρμενομονάστηρο που βρίσκεται στην Χαλεύκα. Η εκκλησία που βρίσκεται στο χωριό Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού έγινε αθλητικός σύλλογος. Από το παράθυρο βγαίνει φουγάρο μπάρμπεκιου. Κατά τον ίδιο τρόπο, η εκκλησία στο χωριό Λάπαθος μετατράπηκε σε ταβέρνα. Και πολλές εκκλησίες σε εκείνη την περιοχή μετατράπηκαν σε αμπάρια που αποθηκεύονται τροφές για ζώα.

    Μόλις άνοιξαν οι πύλες, ένας Ελληνοκύπριος γιατρός νευροχειρούργος στο Νοσοκομείο Λευκωσίας (που έχει πολλούς ασθενείς Τούρκους) επισκέφθηκε το χωριό του, τον Άγιο Ανδρόνικο. Ο γιατρός, ο οποίος λυπήθηκε πολύ για την κατάσταση της εκκλησίας όταν επισκέφθηκε τον Άγιο Ανδρόνικο, έδωσε χρήματα σε γνωστούς του κατοίκους του Αγίου Ανδρονίκου και τους έβαλε να καθαρίσουν την εκκλησία. (Η σύζυγός μου είναι από τον Άγιο Ανδρόνικο). Δεν φτάνουν οι στήλες για να τα γράψουμε όλα. Μια άλλη τραγική πτυχή της υπόθεση είναι η σύληση εκκλησιών, η αφαίρεση και η κλοπή ακόμα και των ψηφιδωτών.

    Στο μεταξύ, όσοι επισκέπτονται τον νότο γνωρίζουν. Κανένα τζαμί στον νότο δεν είχε την τύχη των εκκλησιών στον βορρά. Ο χώρος συνάθροισης στο χωριό Γιαλιά του πατέρα μου [Σημείωση Μεταφραστή: Αναφέρεται σε χώρο που αποκαλείται Cem Evi και χρησιμοποιείται από Αλεβίτες] είναι όπως τον εγκαταλείψαμε το 1974. Τώρα με τι μούτρα καταδικάζουμε αυτά που έκανε στο τζαμί στην Λεμεσό ένας απρεπής. Πρώτα να δούμε το δοκάρι που υπάρχει μέσα στο μάτι μας».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αρχίζουν πτήσεις οι Τουρκικές αερογραμμές στις 18 Ιουνίου αλλά στην λίστα δεν περιλαμβάνονται τα κατεχόμενα

    Η Diyalog (03.06.20) γράφει ότι οι Τουρκικές Αερογραμμές αρχίζουν πτήσεις στις 18 Ιουνίου, μετά την διακοπή των εργασιών τους που είχε επιβληθεί λόγω της πανδημίας του ιού Covid-19.

    Οι αερογραμμές, που διενεργούσαν πτήσεις σε 127 χώρες, σταμάτησαν τις εργασίες του στις 28 Μαρτίου και από τις 18 Ιουνίου θα επαναρχίσουν πτήσεις σε 18 πόλεις που βρίσκονται σε 6 χώρες.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανακοίνωση των Τουρκικών Αερογραμμών, οι πτήσεις θα επαναρχίσουν για την Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Δανία, την Ελβετία και την Σουηδία. Πτήσεις θα γίνονται στις ακόλουθες πόλεις: Μόναχο, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Ζυρίχη, Γενεύη, Βασιλεία, Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη και Στοκχόλμη.

    «Ωστόσο η Κύπρος δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τις περιοχές που θα αρχίσουν οι πτήσεις», τονίζει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [07] Σήμερα συζητούν τους κανόνες που θα διέπουν την επιστροφή 12,000 ξένων εργατών στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (03.06.20) γράφει ότι 12,000 ξένοι εργάτες έφυγαν από τα κατεχόμενα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα επιστρέψουν πίσω και ποιοι όροι θα εφαρμοστούν κατά την επιστροφή τους.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Φαϊζ Σουτζούογλου είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί λεπτομερώς σήμερα στο «υπουργικό συμβούλιο» και ότι θα αξιολογηθεί το κατά πόσον θα φέρουν πίσω όσους τα ονόματα συμπεριλαμβάνονται σε κατάλογο που ετοίμασαν οι εργοδότες και το πού θα διαμένουν οι εν λόγω εργάτες κατά την επιστροφή τους. Σημειώνοντας ότι επέστρεψαν στην χώρα τους γύρω στις 12,000 ξένοι εργάτες, ο Σουτζούογλου ανέφερε:

    «Η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι με άδεια εργασίας και καταθέτουν τις εισφορές τους. Αλλά πήγαν στην Τουρκία με κάποιο τρόπο και δεν μπορούν να έρθουν πίσω. Δικαιούνται να έρθουν πίσω. [...] Επομένως πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τους εργοδότες. Οι εργοδότες θα μας πουν τους εργαζόμενους τους οποίους χρειάζονται και εμείς θα κάνουμε βήματα αναλόγως. [...]»

    Αναφέροντας ότι συζητήθηκε και η πιθανότητα να έρθουν οι εργάτες παρουσιάζοντας πιστοποιητικό υγείας, ο Σουτζούογλου υπενθύμισε ότι σε προηγούμενη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» αποφάσισαν ότι τα άτομα αυτά πρέπει να μένουν σε καραντίνα για 14 μέρες και πρόσθεσε: «Όμως κατόπιν τούτου μας επισκέφθηκαν επιχειρηματίες και ανταλλάξαμε απόψεις. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει και το να μένουν σε καραντίνα 14 μέρες αλλά να γίνεται λιγότερη πληρωμή. Αυτά θα αξιολογηθούν ένα προς ένα».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα για 46η μέρα

    Η Diyalog (03.06.20) γράφει ότι o λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 313 εργαστηριακές αναλύσεις για ανίχνευση του ιού Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν διαπιστώθηκε κανένα νέο κρούσμα, κάτι που συμβαίνει για 46η συνεχόμενη μέρα.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 32,228 εργαστηριακές αναλύσεις, είπε ο Πιλλί. Το τελευταίο κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα εντοπίστηκε στις 17 Απριλίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, 108 άτομα νόσησαν με Covid-19 στα κατεχόμενα, τα 104 από αυτά πήραν εξιτήριο και τα 4 έχασαν την μάχη με την νόσο.

    (ΚΣ)

    [09] Νέος «γενικός εισαγγελέας» ο Σαρπέρ Αλτιντζίκ

    Η K?br?s (03.06.20) γράφει ότι ο Σαρπέρ Αλντιντζίκ, που εκτελούσε χρέη «αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα» του καθεστώτος, διορίστηκε στο πόσο του «γενικού εισαγγελέα». Ο Αλτιντζίκ ανέλαβε χθες επισήμως τα καθήκοντά του δίδοντας τον «νενομισμένο όρκο» ενώπιον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επεσήμανε την σημασία της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι αν σε μια χώρα η κοινωνία χάσει την πίστη της στην δικαιοσύνη, τότε χάνει πολλά.

    Ο Αλτιντζίκ γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1964 στην Λευκωσία και είναι το δεύτερο παιδί του Ζερσίμ και της Τζεμιλέ Αλτιντζίκ. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Άγκυρας από όπου αποφοίτησε το 1989. Ασκεί την δικηγορία από το 1992. Διορίστηκε στην θέση του «εισαγγελέα» το 1998. Είναι νυμφευμένος και πατέρας τριών παιδιών.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με την Yeni Safak (03.06.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ο στόχος της Τουρκίας εκεί (Μεσόγειο) είναι να συνάψει συνεργασίες με όλους, ενώ, ισχυρίστηκε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] πρέπει να συμφωνήσει πρώτα με την ΤΔΒΚ [το παράνομο κράτος στα κατεχόμενα] για τον δίκαιο διαμερισμό του πλούτου γύρω από την Κύπρο».

    Σε δηλώσεις του σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό 24 TV (03.06.20), ο Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Εμείς βρισκόμαστε σε συνεργασία με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κάποιες χώρες στην περιοχή όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ επιχείρησαν να συνάψουν συνεργασία μεταξύ τους αποκλείοντας μας. Και εμείς λέμε σ' αυτές ότι καμία συνεργασία δεν θα ισχύει αν δεν συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, και καμία συνεργασία δεν θα φέρει αποτέλεσμα αν δεν υπάρχει και η Τουρκία. Τους το αποδείξαμε αυτό με τα βήματα που πήραμε. Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα. Αν θέλετε να συνεργαστείτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ελάτε σε μας».

    Σχετικά με τις αντιδράσεις της Ελλάδας για την ανάγνωση του κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που θα συμβουλεύσει την Τουρκία για αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η Αγιά Σοφιά έχει κατακτηθεί και είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφ Χαφτάρ στα ανατολικά της χώρας δεν στηρίζουν πολιτική λύση, επαναλαμβάνοντας ότι χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Γαλλία τον στηρίζουν.

    Προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις του Χαφτάρ έχουν αυξηθεί τελευταίως, ο Τσαβούσοβλου δήλωσε ότι η νόμιμη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σαράτζ της Λιβύης το βλέπει αυτό και άρχισε να αποκρούει τις δυνάμεις του Χαφτάρ και να κερδίζει σημαντικές περιοχές.

    (ΔΨ)

    [02] Οι εξελίξεις στην Μεσόγειο στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης Σαράτζ με Ερντογάν

    Η Sabah (03.06.20) αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγεζ αλ Σαράτζ θα μεταβεί αύριο στην Άγκυρα για επαφές για αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στη Λιβύη. Όπως σημειώνεται, θα έχει συνάντηση με τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των γεωτρήσεων και οι τελευταίες «παραβιάσεις» της Ελλάδας στο Αιγαίο.

    (ΔΨ)

    [03] Η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς συμβιβασμούς την προάσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της στην Μεσόγειο, ανακοινώνει το ΣΕΑ

    Σύμφωνα με την Yeni Safak (02.06.20), το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας, μετά από τρεις ώρες και είκοσι λεπτά συνεδρίαση υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε τις πολιτικές του για Συρία και Λιβύη καθώς και για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Η Τουρκία αξιολόγησε τις αρνητικές προσεγγίσεις ορισμένων παραγόντων που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντίθεση τους προς τα δίκαια και νόμιμα βήματα της χώρας μας στην Μεσόγειο και επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί χωρίς συμβιβασμούς η προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων και ενδιαφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα», ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Αναφορικά με την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, τονίστηκε ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτικές συμβουλές με σκοπό να στηρίξουν τις προσπάθειες της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης για την εγκατάσταση της ειρήνης και γαλήνης σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, διαφυλάσσοντας την πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητά της. Προστίθεται ότι η διεθνής κοινότητα έχει προσκληθεί να τηρήσει μια στάση αρχών απέναντι στα σκοτεινά μορφώματα που στοχεύουν την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και σφετερίζονται την βούληση του λαού της.

    Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει χωρίς συμβιβασμούς τις πολυδιάστατες εργασίες προς την κατεύθυνση για προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, την εκκαθάριση των τρομοκρατικών οργανώσεων από την περιοχή ώστε οι Σύριοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εθελοντικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Η Τουρκία έκανε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες της, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    (ΔΨ)

    [04] Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύει χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο

    Ο Πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγές (Cagatay Erciyes), Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσίευσε χάρτη σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως γνωστοποίησε στα Ηνωμένα Έθνη και χάρτη με συντεταγμένες για την περιοχή που αιτήθηκε η Τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) για άδεια για σεισμικές έρευνες και εξορύξεις, σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (02.06.20, AA)

    (ΔΨ)

    [05] Ακόμη 786 νέα κρούσματα στην Τουρκία και 22 νεκροί

    Σύμφωνα με την Aksam (02.06.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στην Τουρκία 32,325 διαγνωστικές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 786 νέα κρούσματα με COVID-19, ενώ ακόμη 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τις 4,585.

    Με τα χθεσινά δεδομένα, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα συνολικά 2,103,044 διαγνωστικές εξετάσεις ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στις 165,555. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ανήλθε στους 631 ενώ σήμερα διασωληνωμένοι βρίσκονται 271 ασθενείς. O συνολικός αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στους 129,921.

    (ΑΚ)

    [06] Τις από κοινού προσπάθειες με τη Ρωσία για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID-19, εξήγγειλε ο Τούρκος Υπουργός Υγείας

    Η Αksam (02.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά πραγματοποίησε χθες επαφές με το Ρώσο ομόλογό του Mikhail Murashko μέσω τηλεδιάσκεψης με τον οποίο συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για αντιμετώπιση του COVID-19.

    Οι δύο υπουργοί αποφάσισαν όπως οι χώρες τους συνεργαστούν από κοινού και διεξάγουν κοινές κλινικές εργασίες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού. Στα πλαίσια αυτά, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Κέντρου Εμβολίων TUSEB του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας είχε συνάντηση με Ρώσους επιστήμονες με τους οποίους και συμφώνησαν να εργαστούν για την παραγωγή εμβολίου.

    Σε δηλώσεις του στο IHA, ο Κοτζά υπενθύμισε ότι 22 κέντρα στην Τουρκία καταβάλλουν προσπάθειες για την παραγωγή του εμβολίου και εξήγησε ότι ήδη στα 4 από τα κέντρα αυτά αναπτύχθηκε κάποιο εμβόλιο το οποίο βρίσκεται τώρα στο στάδιο εξέτασης πάνω σε ζώα.

    Σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουν με τη Ρωσία, ο Κοτζά εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του για κάθε είδους συνεργασία για την εξεύρεση φαρμάκου και εμβολίου κατά του ιού.

    (ΑΚ)

    [07] Σε άρση της ταξιδιωτικής βίζας συμφώνησαν Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (03.06.20), η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για την από κοινού κατάργηση της ταξιδιωτικής βίζας των πολιτών τους. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την αμοιβαία κατάργηση της βίζας με συμφωνία που υπέγραψαν. Σύμφωνα με την εθνική συμφωνία που υπεγράφη και η οποία δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι κάτοχοι διαβατηρίου και των δύο πλευρών θα εξαιρούνται της υποχρέωσης κατοχής βίζας για ταξίδια τους σε άλλες χώρες για περίοδο 90 ημερών.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-02.06.20), με απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας, για όλους του Παλαιστίνιους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία είτε για ιατρικούς σκοπούς είτε για σκοπούς αναψυχής για περίοδο από 90-180 μέρες, δίδεται παράταση από 30 μέρες στις 90 για περαιτέρω παραμονή στη χώρα χωρίς βίζα.

    [08] Μεγάλο μέρος των ποσοστών του AKP δηλώνει ως αναποφάσιστοι κατά την τελευταία δημοσκόπηση της Metropoll

    H Yeni Cag (02.06.20) δημοσιεύει τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας Μετροπόλ για τον μήνα Μάιο, στην οποία παρατηρείται μεγάλη αλλαγή στα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων. Παρατηρείται ότι ψηφοφόροι που ψήφιζαν στις προηγούμενες αναμετρήσεις το κυβερνών κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP) απομακρύνονται από το κόμμα.

    Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, το 28,8% του ποσοστού των ψηφοφόρων, που στις εκλογές του Ιουνίου 2018, είχαν ψηφίσει το AKP δήλωσαν ότι ήταν αναποφάσιστοι στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν διεξάγονταν αυτή την Κυριακή βουλευτικές εκλογές;».

    Σημειώνεται ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση στα ποσοστά των ψηφοφόρων στις τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις που ενώ στις εκλογές του 2018 είχαν ψηφίσει κάποιο κόμμα, τώρα απαντούν ότι θα ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας ή είναι αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν καθόλου.

    Η διανομή των ποσοστών των ψηφοφόρων σύμφωνα με το κόμμα που ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου 2018 και ανέφεραν ότι θα ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας ή είναι αναποφάσιστοι, είναι ως ακολούθως:

    Κόμμα Φεβρουάριος 2020 Μάρτιος 2020 Απρίλιος 2020 Μάιος 2020

    AKP 18,7% 16,6% 23,7% 28,8%

    CHP 7,1% 12,4% 14,9% 12,7%

    MHP 8,9% 4,6% 9,0% 6,8%

    HDP 7,3% 10,1% 6,3% 6,9%

    IP 7,5% 7,0% 3,4% 4,1%

    Άλλα κόμματα - 0,1% 0,4% 0,8%

    Δεν απάντησαν 2,2% 2,6% 1,1% 1,5%

    Ψήφος διαμαρτυρίας 48,3% 46,6% 41,2% 37,2%

    Εν τω μεταξύ, η Cumhuriyet (03.06.20) γράφει ότι σε έρευνα, που διεξάχθηκε στην Κωνσταντινούπολη από το ίδιο του το δημαρχείο (IBB), εάν οι πρακτικές του δημαρχείου της Κωνσταντινούπολης κατά τους έντεκα τελευταίους μήνες είναι επιτυχείς, το 56% των ερωτηθέντων απάντησε «Ναι» και το 44% «Όχι».

    Στην δημοσκόπηση του Δημαρχείου της Κωνσταντινούπολης έλαβαν μέρος 405,597 άτομα.

    (ΔΨ)

    [09] Αποσταθεροποίηση στη χώρα δημιουργούν οι πρόωρες εκλογές, υποστηρίζει ο ηγέτης του BBP στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» (AA-02.06.20) ο ηγέτης του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (BBP) Μουσταφά Ντεστιντζί, σε δηλώσεις του χθες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές μόνο αποσταθεροποίηση δημιουργούν στη χώρα και για αυτό, όπως είπε, η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να γίνει το 2023 όπως είναι προγραμματισμένη.

    «Η Τουρκία χρειάζεται σταθερότητα και για αυτό, μια ενδεχόμενη απόφαση για πρόωρες εκλογές μόνο αποσταθεροποίηση θα δημιουργήσει», ανέφερε ο Ντεστιντζί υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν με πρόωρες εκλογές.

    Ο Ντεστιντζί στις δηλώσεις του τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνει τροποποίηση στον εκλογικό νόμο και στα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία. Τόνισε επίσης την ανάγκη για άρση του εκλογικού μέτρου (10%)

    (ΑΚ)

    [10] Ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Μάιο στο 11,39%

    Η Sozcu (03.06.20) γράφει ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον μήνα Μάιο αυξήθηκε στο 11,39% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,36%, σύμφωνα με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 12,10% σε ετήσια βάση.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 3 June 2020 - 15:25:21 UTC