Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 112/2020 25.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ανησυχεί για τις πτήσεις από την Τουρκία, λέει ο Όζερσαϊ
  • [02] Ανησυχία και από πλευράς UBP για τις πτήσεις από την Τουρκία
  • [03] Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για την 1η Ιουλίου, λέει ο Ατακάν
  • [04] Αναβάλλονται πτήσεις από την Τουρκία
  • [05] Ανησυχούν οι ξενοδόχοι για την περίπτωση να μην επιτραπούν οι πτήσεις από το εξωτερικό
  • [06] Ο Τατάρ κατηγορεί τον Ακινζτί ότι τον αδικεί
  • [07] Θα είναι υποψήφιος στις «προεδρικές» λέει ο Τατάρ
  • [08] Μετονομάστηκε ξανά σε Avrupa η Afrika
  • [09] Διαμαρτυρία στην Πύλα για την άρνηση της Βρετανικής αστυνομίας να αφήσει παιδιά που δεν έκαναν τεστ κορωνοϊού να περάσουν
  • [10] Συνεχίζουν να μεταφέρουν στρατιώτες από την Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [11] Κανένα κρούσμα μετά από 126 τεστ στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σκληρή αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ προς Δένδια και Μπορέλ
  • [02] Έκκληση Τσαβούσογλου προς Ισραήλ να σταματήσει την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης
  • [03] Ο Τσαβούσογλου επικρίνει τον Μακρόν και απαντά στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη
  • [04] Οκτάι: «Θα σχίσουμε τους χάρτες που μας φυλακίζουν στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [05] Συνέντευξη Νταβούντογλου στη Σοτζιού
  • [06] Άρχισε η δική των δημοσιογράφων με το κατηγορητήριο ότι αποκάλυψαν μέλη της ΜΙΤ
  • [07] Στα 1,492 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 24 οι νεκροί
  • [08] Στις 25-26 Ιουλίου το συνέδριο του CHP

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ανησυχεί για τις πτήσεις από την Τουρκία, λέει ο Όζερσαϊ

    Η Vatan (25.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι ανησυχεί για το θέμα των επισκέψεων στα κατεχόμενα από την Τουρκία χωρίς καραντίνα από την 1η Ιουλίου. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι όταν έλαβαν αυτή την απόφαση ήταν διαφορετική η κατάσταση στην Τουρκία, όμως λόγω της καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων στην εν λόγω χώρα η επανεξέταση της απόφασης αποτελεί προϋπόθεση. Είπε τα εξής ο Όζερσαϊ:

    «Συζητούμε στο υπουργικό συμβούλιο αν θα αρχίσει η νέα πρακτική που προβλέπεται να αρχίσει την 1η Ιουλίου ή αν θα παραταθούν για ακόμα ορισμένο χρονικό διάστημα τα μέτρα. Δεν είμαι ήσυχος στο θέμα της εφαρμογής της απόφασης που λήφθηκε προηγουμένως για την Τουρκία. Όμως, για να γίνει αλλαγή χρειάζεται απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Στην παρούσα εικόνα θεωρώ ότι πρέπει είτε να μετακινηθεί για αργότερα η ημερομηνία είτε παράλληλα με το τεστ PCR να ληφθούν και άλλα μέτρα ή να εφαρμοστεί καραντίνα. Έχω την άποψη ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την απόφασή που πήραμε μέσα στις συνθήκες που αλλάζουν».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης ανάμεσα σε κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές του νησιού, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι έλαβαν μιαν απόφαση κοιτάζοντας τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων και την γενική κατάσταση στην χώρα και επανέλαβε ότι ανέμεναν να δουν τα αποτελέσματα του ανοίγματος των αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεθνείς πτήσεις στις 8 Ιουνίου προτού λάβουν τις αποφάσεις τους. Είπε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα μπορούν να έρχονται στην κατεχόμενη Κύπρο άτομα από την Τουρκία και την Αγγλία που έχουν ως μόνιμη τους διαμονή τα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι τα άτομα αυτά θα τίθενται σε καραντίνα.

    Επανέλαβε ότι χώρισαν τις χώρες σε τρεις κατηγορίες μετά την 1η Ιουλίου και πρόσθεσε ότι θα ζητείται τεστ PCR που έγινε στην χώρα τους από τα άτομα που θα έρχονται από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία, ενώ τα άτομα που προέρχονται από χώρες που τοποθετήθηκαν στην δεύτερη κατηγορία θα υποβάλλονται σε τεστ προτού επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και σε δεύτερο τεστ όταν αφιχθούν στα κατεχόμενα. Άτομα που προέρχονται από χώρες της τρίτης κατηγορίας, όπως η Αμερική, η Βραζιλία, το Ιράν και η Βρετανία, θα τίθενται σε καραντίνα.

    Αναφερόμενος στην πρακτική που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία στα σημεία διέλευσης, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι αυτοί οι κανόνες διέλευσης είναι πολιτικοί, αφού στην «ΤΔΒΚ» δεν εμφανίστηκε κρούσμα για πέραν των δύο μηνών. «Ενώ δίδεται η δυνατότητα πιο εύκολης έλευσης σε πολλές χώρες που εμφανίζονται κρούσματα, με τους όρους που μας υποχρεώνει βάζει σε δύσκολη θέση και την οικονομία», υποστήριξε.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει τις δηλώσεις Όζερσαϊ κάτω από τον τίτλο «Κοιτάξτε κουβέντα!» και σχολιάζει αναφέροντας το εξής στον υπότιτλο: «Τότε γιατί αρχίζετε τις ελεύσεις από την Τουρκία χωρίς καραντίνα! Ποιος το αποφασίζει αυτό; Μήπως δεν είστε στην κυβέρνηση; Πού είστε;»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ανησυχία και από πλευράς UBP για τις πτήσεις από την Τουρκία

    Η Yeni Duzen (25.06.20) γράφει ότι ο προερχόμενος από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι συμμερίζεται την ανησυχία που εξέφρασαν μέλη του «υπουργικού συμβουλίου» σε σχέση με την έναρξη πτήσεων από την Τουρκία την 1η Ιουλίου.

    Ανέφερε το εξής για το θέμα ο Πιλλί: «Σήμερα μερικοί συνάδελφοί μας στο υπουργικό συμβούλιο λένε ότι ανησυχούν. Εγώ το είχα πει αυτό εδώ και μέρες, είχα προειδοποιήσει όλους όσοι υποστηρίζουν το γρήγορο άνοιγμα ότι πρέπει να ανησυχούν. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι σήμερα ήρθαν στο ίδιο σημείο μαζί μου».

    Ο Πιλλί είπε επίσης ότι θα λάβουν το συντομότερο την τελική απόφαση σε σχέση με την 1η Ιουλίου, που εξακολουθεί να είναι η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για άνοιγμα προς το εξωτερικό.

    «Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που συζητούν την διαδικασία με πολιτικές έγνοιες. Η υγεία είναι τόσο σοβαρό και κοινωνικό πρόβλημα που δεν μπορεί να γίνεται εργαλείο της πολιτικής», είπε.

    Ανησυχία για την χαλάρωση που επικρατεί στα κατεχόμενα εδώ και ένα μήνα εξέφρασε και ο λεγόμενος βουλευτής του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Οζντεμίρ Μπέροβα. «Αν υπάρξουν 40-50 ασθενείς σημαίνει ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας θα γίνουν νοσοκομεία πανδημίας», είπε εκφράζοντας την ανησυχία του για την τόσο μεγάλη χαλάρωση.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για την 1η Ιουλίου, λέει ο Ατακάν

    Η Yeni Duzen (25.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων Τολγκά Ατάκαν δήλωσε ότι ξεκαθάρισμα για τις πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών προς τα κατεχόμενα θα μπορεί να υπάρξει μετά την οριστικοποίηση της πρακτικής που θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου.

    Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις χθες, ο Ατάκαν είπε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα διεξάγονται τρεις πτήσεις την εβδομάδα, ενώ από τις αρχές Ιουλίου ο αριθμός των πτήσεων θα ανέλθει στις 7-8 και στόχος είναι να αυξηθούν στις 14-15 εβδομαδιαίως. Ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια θέματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει, όπως το πότε θα επανέλθουν στην παλιά τους συχνότητα τα ταξίδια των ανθρώπων και εξήγησε τις αλλαγές που επήλθαν στις αερομεταφορές λόγω της πανδημίας και οδήγησαν σε αύξηση του επιχειρησιακού κόστους των αεροπορικών εταιρειών και επομένως των τιμών των εισιτηρίων.

    Ο Ατακάν επεσήμανε ότι θα περνούσαν στην εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου κατά τις επισκέψεις στην «χώρα» από την 1η Ιουλίου, όμως σήμερα άλλαξαν οι παράμετροι που ίσχυαν την ημέρα που έλαβαν αυτή την απόφαση και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αποφάσεις η διαφοροποίηση κάποιων δεδομένων.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αναβάλλονται πτήσεις από την Τουρκία

    Η Vatan (25.06.20) γράφει ότι ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το κατά πόσον η «ΤΔΒΚ» θα αλλάξει την απόφαση για άνοιγμα των «συνόρων της» την 1η Ιουλίου, οι αεροπορικές εταιρείες αναβάλλουν τις πτήσεις τους η μία μετά την άλλη. Πρώτα ανέβαλε η αεροπορική εταιρεία Pegasus λόγω μειωμένης ζήτησης την πτήση Κωνσταντινούπολη-Τύμπου που θα γινόταν στις 3 Ιουλίου και ακολούθησαν απανωτές ακυρώσεις εν αναμονή του σχεδίου ανοίγματος της «κυβέρνησης» του καθεστώτος.

    Τα αρμόδια «υπουργεία» συζητούν τις διαδικασίες που θα εφαρμόζονται μετά την έναρξη των πτήσεων από την 1η Ιουλίου, ενώ έγινε γνωστό ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας υπέβαλε έκθεση για το θέμα και εξέφρασε την άποψη ότι η πρακτική της καραντίνας πρέπει να συνεχιστεί και μετά την 1η Ιουλίου.

    Αυτή η αβεβαιότητα μείωσε σχεδόν στο μηδέν την ζήτηση για επισκέψεις από την Τουρκία στα κατεχόμενα και είχε ως αποτέλεσμα αναβολή πτήσεων εκ μέρους αεροπορικών εταιρειών.

    Το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών αντιτίθεται στην πρακτική της καραντίνας μετά την 1η Ιουλίου λόγω της οικονομικής στενότητας που υπάρχει στα κατεχόμενα.

    Το «υπουργικό συμβούλιο» θα συνέλθει για να επανεξετάσει το θέμα, ενώ το λεγόμενο υπουργείο παιδείας δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί που πήγαν διακοπές θα μείνουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν και καταβάλουν οι ίδιοι τα έξοδα γι' αυτό.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ανησυχούν οι ξενοδόχοι για την περίπτωση να μην επιτραπούν οι πτήσεις από το εξωτερικό

    Η Diyalog (25.06.20) γράφει ότι ο «πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής οργάνωσης ξενοδόχων», Ντιμάγ Τσαγινέρ, εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου για την περίπτωση να μην επιτραπεί η έναρξη πτήσεων στα κατεχόμενα, η οποία είχε εξαγγελθεί για την 1η Ιουλίου.

    Σχολιάζοντας διάφορες απόψεις για αναβολή του ανοίγματος, που εκφράστηκαν από πολιτικούς στα κατεχόμενα, ο Τσαγινέρ δήλωσε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει τον τομέα του τουρισμού. Είπε ότι μόνο από την Τουρκία υπάρχουν κρατήσεις που φτάνουν τις 3,000 και σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η διεξαγωγή πτήσεων θα πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά στους πελάτες.

    (ΚΣ)

    [06] Ο Τατάρ κατηγορεί τον Ακινζτί ότι τον αδικεί

    Η Gunes (25.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι αδικεί τον ίδιο και την λεγόμενη κυβέρνηση με τις επικρίσεις του. Ο Τατάρ απαντούσε σε δηλώσεις του Ακιντζί αναφορικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και το θέμα της υγείας στα κατεχόμενα.

    Ο Τατάρ κάλεσε τον Ακιντζί να μην είναι τόσο επικριτικός και να λαμβάνει υπόψη με σοβαρότητα την υγεία του «λαού» ενώ τον κατηγόρησε ότι με τις δηλώσεις που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε κάνει τον Μάρτιο για τα μέτρα που είχε λάβει η «κυβέρνηση» για αντιμετώπιση της «καραντίνας» επιχειρεί να δημιουργήσει περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

    Είπε επίσης πως το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα και πότε θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες όσον αφορά την υγεία θα το ανακοινώσει ο ίδιος ως «πρωθυπουργός» και όχι ο Ακιντζί.

    (ΚΣ)

    [07] Θα είναι υποψήφιος στις «προεδρικές» λέει ο Τατάρ

    H K?br?s Manset (25.06.20) δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ αναφορικά με τις φήμες ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές», μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα.

    «Δεν εγκατέλειψα ούτε θα εγκαταλείψω την υποψηφιότητα», δήλωσε ο Τατάρ στην εφημερίδα. Πρόσθετε επίσης πως θα είναι ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας.

    Είπε ακόμα πως κανείς δεν μπορεί να πλήξει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, αφού σύμφωνα με τον ισχυρισμό του είναι το πιο δυνατό Κόμμα. Χαρακτήρισε επίσης τις φήμες ως προσωπική επίθεση εναντίον του και ενάντια στο κόμμα του.

    (ΚΣ)

    [08] Μετονομάστηκε ξανά σε Avrupa η Afrika

    Με νέα ονομασία και νέο λογότυπο κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα Afrika (25.06.20), η οποία πλέον μετονομάστηκε σε Avrupa και έχει ως λογότυπο ένα σκεπτόμενο γαϊδούρι. Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Αχ εμείς τα γαϊδούρια», η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίζει τον δρόμο της ως Avrupa πλέον χωρίς να προβεί σε παραχωρήσεις από τις αρχές της. Αναφέρει και τα εξής:

    «Από την Avrupa στην Afrika και από την Afrika στην Avrupa! Είναι μακρινά και ακανθώδη ταξίδια αυτά. Ιδού που επιστρέψαμε και πάλι στην αρχή. Ούτως ή άλλως δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε καθόλου. Την Avrupa δεν μπόρεσε να την χωνέψει καθόλου η δεξιά μας. Την δε Afrika η αριστερά μας! Οι βόμβες και οι σφαίρες προήλθαν από την δεξιά, η παραφροσύνη του μίσους και της έχθρας από την αριστερά. [...] Η Avrupa κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου 1997 και αναγκάστηκε να τερματίσει την κυκλοφορία της στις 14 Δεκεμβρίου 2001. Η δε Afrika γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2001 και κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της στις 24 Ιουνίου 2020. [...]»

    Στο κύριο της άρθρο με τίτλο «Γράμμα από την Avrupa», αναφέρεται στο «απίστευτο μίσος και την έχθρα», τις επιθέσεις, το ψέμα, την συκοφαντία και την μαύρη προπαγάνδα που έγινε εναντίον της Afrika και αναφέρει ότι ο λόγος που ενοχλούσε με τα δημοσιεύματά της είναι ότι η «μαϊμού» στο λογότυπό της «άκουγε, έβλεπε και μιλούσε».

    Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Afrika κατηγορήθηκε για ρατσισμό κυρίως από μια οργάνωση Αφρικανών φοιτητών που σπουδάζουν στα κατεχόμενα και δέχθηκε έντονες επιθέσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ειδικά για το λογότυπό της.

    Στο σημερινό του άρθρο κάτω από τον τίτλο «Φτου απ' την αρχή», ο διευθυντής της εφημερίδας, Αλί Οσμάν αναφέρεται στις πρόσφατες επιθέσεις που δέχτηκε η Afrika σημειώνοντας τα εξής:

    «[...] Και μετά που ένας αστυνομικός στην Αμερική πάτησε στον λαιμό έναν μαύρο νέο, του έκοψε την ανάσα και τον σκότωσε, μια ομάδα νέων από την Αφρική, που ισχυρίζονται ότι ήρθαν εδώ για να σπουδάσουν, άρχισαν μιαν εκστρατεία με πρόφαση την συμπαθητική μικρή μαϊμού, η οποία αποτελούσε το γράμμα 'I' της Afrika. Και τους παρείχαν μεγάλη στήριξη κάποιοι κύκλοι που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε το ντέρτι μας, όμως εκείνοι που επιμένουν να μην καταλαβαίνουν όπως τα ρομπότ που φορτώθηκαν πληροφορίες στον εγκέφαλό τους, έσυραν σε περισσότερη πόλωση την κοινότητα με αυτή την εκστρατεία που άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν έδωσαν σημασία ακόμα και στην καλή μας θέληση [...]. Έστω, είπαμε στο τέλος. Να τους δώσουμε και την Αφρική τους και τις μαϊμούδες τους. [...] Μας αρκεί το γαϊδούρι μας. Και βάλαμε στο λογότυπό μας ένα σκεπτόμενο γαϊδούρι που αντιπροσωπεύει όλα όσα ζήσαμε, θα ζήσουμε και το χάλι της χώρας μας. Και μετατρέψαμε το όνομά της σε Avrupa. Δηλαδή επιστρέψαμε ξανά στην αρχή της περιπέτειάς μας των περίπου 23 χρόνων που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1997. Λέγοντας φτου απ' την αρχή».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Διαμαρτυρία στην Πύλα για την άρνηση της Βρετανικής αστυνομίας να αφήσει παιδιά που δεν έκαναν τεστ κορωνοϊού να περάσουν

    Η Diyalog (25.06.20) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από κατοίκους του μεικτού χωριού Πύλα, όταν αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων δεν άφησε παιδιά κάτω των 12 ετών να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές επειδή δεν είχαν κάνει το τεστ PCR που ανιχνεύει τον ιό COVID-19.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το λεγόμενο υπουργείο υγείας μετά από αίτημα των οικογενειών αποδέχτηκε να μην γίνεται τεστ σε παιδιά κάτω των 12 ετών, στη βάση ότι αν τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας είναι αρνητικά στον ιό, δεν υπάρχει ο COVID-19 στην οικογένεια. Έτσι όταν πέρασαν στα κατεχόμενα τα παιδιά με τις οικογένειες τους δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα, ωστόσο δεν τα άφησαν αργότερα να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη μια ομάδα Τουρκοκύπριων πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Περγάμους που ελέγχεται από την αστυνομία των Βάσεων, ζητώντας όπως παιδιά κάτω των 12 ετών να μην χρειάζεται να προσκομίσουν πιστοποιητικό αρνητικό στον κορωνοϊό όταν θέλουν να μεταβούν στα κατεχόμενα. Οι οικογένειες χαρακτήρισαν παράλογα τα μέτρα και ζήτησαν από τους αρμόδιους και ειδικότερα από το «υπουργείο εξωτερικών», να βρουν λύση στο ζήτημα.

    (ΚΣ)

    [10] Συνεχίζουν να μεταφέρουν στρατιώτες από την Τουρκία στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (25.06.20) γράφει ότι εκατοντάδες στρατιώτες που μεταφέρθηκαν χθες από την Τουρκία στα κατεχόμενα αναγκάστηκαν να περιμένουν για ώρες στον ήλιο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, λόγω της αβεβαιότητας του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται κατά την περίοδο της πανδημίας και της διαδικασίας της καραντίνας.

    Σημειώνεται ότι οι στρατιώτες θα τεθούν σε καραντίνα όπως καθορίζεται εκ μέρους των λεγόμενων μονάδων ασφαλείας.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Κανένα κρούσμα μετά από 126 τεστ στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (25.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 307 τεστ και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι τις 24 Ιουνίου 2020 διενεργήθηκαν 36,517 τεστ και βρέθηκαν 108 κρούσματα. Εξιτήριο πήραν 104 ασθενείς ενώ 4 έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σκληρή αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ προς Δένδια και Μπορέλ

    Υπό τον τίτλο «Σκληρή αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ προς Ε.Ε. και Έλληνα ΥΠΕΞ», η Hurriyet (25.06.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε γραπτή του δήλωση, ισχυρίστηκε ότι οι κοινές χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Υπάτου Εκπρόσωπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι μια ένδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να συγκαλύψει, υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις κατηγορίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, προσθέτοντας: «Άλλο ένα παράδειγμα είναι ότι η Επιτροπή της Ε.Ε. γίνεται συνεργός σε όλα αυτά».

    «Καλούμε άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να κατηγορούν την χώρα μας, να εκπληρώσουν την ηθική τους ευθύνη και να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων», σημείωσε ο Ακσόι.

    Στη συνέχεια, ο Ακσόι δήλωσε: «Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά σε εκείνους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας την σχετική δήλωση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιγιάτοβιτς, ότι 'η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη μέλη'».

    «Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς εξωπραγματικές. Η Ελλάδα, μαζί με την 'ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου' [όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία], πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι ο εγκλεισμός της Τουρκίας στις δικές της ακτές είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης εχθρικών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    «Αντιθέτως, πρέπει [η Ελλάδα] να σέβεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Πρέπει να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματά της συζητώντας μαζί μας αντίς να κάνει παράπονα για εμάς, στηριζόμενη ότι θα τα επιλύσουν οι άλλοι για αυτή. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η γειτνίαση», δήλωσε καταληκτικά ο Ακσόι.

    (ΔΨ)

    [02] Έκκληση Τσαβούσογλου προς Ισραήλ να σταματήσει την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης

    Το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (24.06.20, AA) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα το παράνομο σχέδιο προσάρτησης της Δυτικής Όχθη καθώς και τον παράνομο εποικισμό.

    Σε γραπτή του δήλωση, που έστειλε στην ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών, που συζητήθηκε το πρόβλημα Ισραήλ-Παλαιστίνης [Παλαιστινιακό πρόβλημα] και το Ισραηλινό σχέδιο προσάρτησης κατεχόμενων περιοχών της Δυτικής Όχθης, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο παράνομος εποικισμός του Ισραήλ στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης παραβιάζουν φανερά το διεθνές δίκαιο και ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για μια δίκαιη και περιεκτική ειρήνη λύση δύο κρατών. Σημείωσε ότι η υπερβολική και η δυσανάλογη άσκηση βίας κατά των πολιτών, οι πρωτοβουλίες εξάλειψης του στάτους κβο των Ιεροσολύμων, τα «απάνθρωπα μπλόκα στη Γάζα βλάπτουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα των Παλαιστινίων.

    Υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο προσάρτησης του Ισραήλ παραβιάζει σοβαρά το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι τέτοιο βήμα θα είναι το τέλος μιας λύσης δύο κρατών, ότι μεγάλη πλειοψηφία της διεθνής κοινότητας είναι ενάντια αυτού του σχεδίου και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως τον Παλαιστινιακό λαό για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

    Στο πλαίσιο καταπολέμησης της επιδημίας της νόσου Covid-19, ο Τσαβούσοβλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έστειλε ιατρικές προμήθειες 15 τόνων στην Παλαιστίνη και ότι θα εξασφαλίσει επιπρόσθετο κονδύλι 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    (ΔΨ)

    [03] Ο Τσαβούσογλου επικρίνει τον Μακρόν και απαντά στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη

    Το τηλεοπτικό κανάλι NTV (24.06.20) μεταδίδει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι ανησυχητικές οι δραστηριότητες και η ύπαρξη της Γαλλίας εκεί [Λιβύη] και ότι είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι ξεπερνώντας τα όρια του. Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Μακρόν ότι όπου υπάρχει πραξικοπηματίας ή αποσχιστής τον στηρίζει, προσθέτοντας ότι η Γαλλία το 2011 βομβάρδισαν την Λιβύη και σηκώθηκαν και έφυγαν, ενώ τώρα θέλουν να επιστρέψουν και να υποστηρίξουν τον πραξικοπηματία Χαφτάρ. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο Μακρόν θέλει να επιστρέψει στην αποικιοκρατική Γαλλία.

    Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Μπασακσεχίρ, ο Τσαβούσογλου απαντώντας στις επικρίσεις του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Λιβύης, εξήγησε πώς η Τουρκία θα εξασφαλίσει την ισορροπία στην Λιβύη, την σημασία της εκεί και πώς πρέπει να μην τεθούν σε κίνδυνο οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν. «Ίσως εκείνη την ημέρα δεν το πιστεύατε, ίσως δεν θέλατε να το πιστέψετε. Αλλά μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις μέχρι σήμερα, δεν βλέπετε τις πραγματικότητες; Είναι πολύ ανόητο και λανθασμένο να αποκαλείτε την Τουρκία αποικιοκρατική χώρα, επειδή βρίσκεται εκεί, αγνοώντας γενικά τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι Τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Λιβύη σε τομείς που υπάρχει ανάγκη, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι εταιρείες τους δεν πάνε εκεί με τη βία και ούτε αναλαμβάνουν τα έργα με την βία.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει συμφωνίες και μνημόνια συναντίληψης με την Λιβύη σε αρκετούς τομείς, ο Τσαβούσογλου ρώτησε το εξής: «Εάν η Τουρκική Ανώνυμη εταιρεία πετρελαίων (TPAO) δραστηριοποιείται κοινά με την εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης στην δική μας και στην δική τους υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αν υπέγραψε συμφωνία, εάν κάνουν μαζί σεισμικές έρευνες, γεωτρήσεις και αν υπάρχει όφελος από τις δύο πλευρές, αυτό είναι αποικιοκρατία;»

    (ΔΨ)

    [04] Οκτάι: «Θα σχίσουμε τους χάρτες που μας φυλακίζουν στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah (24.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε δηλώσεις του σε εγκαίνια σε βιομηχανική ζώνη στο Γιοζγκάτ, ισχυρίστηκε τα εξής: «Στην Ανατολική Μεσόγειο σχίζουμε και πετάμε τους χάρτες που χαράχτηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα και γράφουμε ιστορία στη Λιβύη. Με την στήριξης της χώρας μας και την αποφασιστική στάση της κυβέρνηση της Εθνικής συμφιλίωσης, οι παγίδες και τα παιγνίδια που προσπάθησαν να στήσουν χάλασαν στη Λιβύη».

    «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η νόμιμη γραμμή του διεθνές δικαίου θα είναι αυτή, που θα καθορίσει το μέλλον της ειρήνης στη Λιβύη. Θα είμαστε με τον πιο ισχυρό τρόπο δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας, που είναι οι εκπρόσωποι της ψυχής της αντίστασης του Ομάρ αλ Μουχτάρ, μέχρι να επικρατήσει ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια σε όλη την επικράτεια της Λιβύης», επανέλαβε ο Οκτάι.

    (ΔΨ)

    [05] Συνέντευξη Νταβούντογλου στη Σοτζιού

    H εφημερίδα Sozcu (24.06.20) δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του τέως Πρωθυπουργού της Τουρκίας και προέδρου του Κόμματος για το Μέλλον (Gelecek Partisi) Αχμέτ Νταβούντογλου στην δημοσιογράφο της εφημερίδας Νεβσίν Μενγκιού.

    Αξιολογώντας στην εφημερίδα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας, ο Νταβούντογλου αναφέρθηκε κυρίως στην πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

    Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση κατά πόσον θεωρεί ορθή αυτή την ενέργεια της Τουρκίας στην πολιτική της στη Λιβύη, ο Νταβούντογλου δήλωσε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες θεωρεί σωστή την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη. Υπενθυμίζοντας ότι αυτή πολιτική είναι μια πολιτική που άρχισε επί της δικής του θητείας, εξήγησε ότι την τότε περίοδο έτυχε ιδιαίτερης κριτικής.

    Αναφερόμενος στην συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Αίγυπτο το 2012, ο Νταβούντογλου ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν δύο βασικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, η μια είναι η Τουρκία και η άλλη η Αίγυπτος. Με αυτή τη συμφωνία είπε, από τη μια προστατεύσαμε τη δημοκρατία στην Αίγυπτο και από την άλλη στηρίξαμε τα συμφέροντα της Τουρκίας. «Ταυτόχρονα, το 2012 όταν ο Μόρσι ήταν στην εξουσία, παρουσιάσαμε χάρτες για τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως δύο μεγάλες χώρες, μαζί με την Αίγυπτο είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο», είπε.

    Αναφερόμενος στο πρότζεκτ 'Γαλάζια Πατρίδα', ο Νταβούντογλου είπε ότι αυτοί που το επέκριναν το είχαν σαμποτάρει. Η Αίγυπτος είπε, άρχισε να μετατοπίζει τον άξονα και να ενεργεί υπέρ της Ελλάδας. Το όραμα μας για την Τουρκία θα ήταν να έχουμε καλύτερες σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Ελλάδα, πρόσθεσε.

    Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Νταβούντογλου υποστήριξε ότι όποτε η Τουρκία ήθελε να κερδίσει δύναμη στην περιοχή είχε μπροστά της πρώτα το Ισραήλ, μετά την Ελλάδα, μετά την ΕΕ και μετά την Αμερική. Εκφράζοντας στη συνέχεια λύπη για το γεγονός ότι άφησε στη μέση το πρότζεκτ για τη 'Γαλάζια Πατρίδα', ο Νταβούντογλου αναφέρθηκε στην αλλαγή των πολιτικών εξελίξεων σε Συρία, Αίγυπτο και Λιβύη και τη διάλυση της Αραβικής Άνοιξης η οποία είχε σοβαρές επιπτώσεις για την Τουρκία. [...]

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο Νταβούντογλου είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τύχει διαβούλευσης από το κόμμα και όχι ένα θέμα που μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος από μόνος τους. Εξήγησε επίσης ότι το Κόμμα του σύντομα θα ανακοινώσει νέο μανιφέστο.

    (ΑΚ)

    [06] Άρχισε η δική των δημοσιογράφων με το κατηγορητήριο ότι αποκάλυψαν μέλη της ΜΙΤ

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (24.06.20), δόθηκε μια ενδιαφέρουσα ενδιάμεση απόφαση στην πρώτη ακρόαση της δίκης για τους έξι δημοσιογράφους, από τον τηλεοπτικό σταθμό Oda TV και τις εφημερίδες Yenicag και Yeni Yasam, με το κατηγορητήριο ότι αποκάλυψαν τις ταυτότητες μελών της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας (ΜΙΤ). Η απόφαση σχετικά με την αποφυλάκιση των τριών δημοσιογράφων στηρίχθηκε στην αιτιολογία ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία είχαν συλλεχθεί». Ενώ η απόφαση για συνέχιση της φυλάκισης των άλλων τριών δημοσιογράφων, που πλησιάζουν τους τέσσερις μήνες που βρίσκονται ήδη στις φυλακές αιτιολογήθηκε με ακριβώς το αντίθετο συμπέρασμα. Η αιτιολογία της απόφασης για συνέχιση της φυλάκισης των τριών δημοσιογράφων στηρίζεται στο γεγονός ότι επειδή δεν έχουν συλλεχθεί όλα τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχει η «πιθανότητα οι ύποπτοι να αλλοιώσουν τα στοιχεία».

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι η πρώτη ακρόαση της δίκης για τους 8 ύποπτους, που οι 7 είναι δημοσιογράφοι, με το κατηγορητήριο ότι αποκάλυψαν την ταυτότητα ενός μέλους της ΜΙΤ, που έχασε την ζωή του στη Λιβύη, ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου στο 34ο Κακουργιοδικείο. Το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του Διευθυντή Ειδήσεων του Oda TV Μπαρίς Τέρκογλου και τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Yeni Yasam Φερχάτ Τσελίκ και Αϊντίν Κεσέρ υπό τον όρο δικαστικού ελέγχου. Ενώ αποφασίστηκε η συνέχιση φυλάκισης του διευθυντή για μεταδόσεις του Oda TV Μπαρίς Μπεχλιβάν, της ανταποκρίτριας του Oda TV Χούλια Κιλίτς , του αρθρογράφου Μουράτ Αγιρέλ και του λειτουργού τύπου του δημαρχείου Akhisar Ερέν Εκιντζί.

    (ΔΨ)

    [07] Στα 1,492 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 24 οι νεκροί

    H Hurriyet (25.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες στα πλαίσια της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου για την ανακοίνωση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 στην Τουρκία, ότι από σύνολο 53,486 διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εντοπίστηκαν ακόμη 1,492 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ενώ απεβίωσαν ακόμη 24 άτομα.

    Με τα νέα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφθασε τις 191, 657 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών τις 5.025. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σημείωσε αύξηση και έφθασε τους 914, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών μειώθηκε στους 356. Χθες αποθεραπεύθηκαν 1.386 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν έφθασε τις 164,234.

    Σε δηλώσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Κοτζά είπε ότι υπάρχουν διακυμάνσεις στον αριθμό των κρουσμάτων. «Παρά το ότι ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήσαμε το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι κατά 10.000 μεγαλύτερος από προχθές, εντούτοις τα αποτελέσματα που έχουμε μας προειδοποιούν για τον κίνδυνο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ο λόγος της αύξησης των κρουσμάτων οφείλεται στην χαλάρωση στην εφαρμογής των μέτρων εξ' αιτίας του ότι είναι και καλοκαίρι. Αυτό το καλοκαίρι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εφαρμόζουμε τα μέτρα», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

    (ΑΚ)

    [08] Στις 25-26 Ιουλίου το συνέδριο του CHP

    Σύμφωνα με τη HDN (24.06.20) το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι το γενικό συνέδριο του κόμματος θα γίνει στις 25-26 Ιουλίου χωρίς τη συμμετοχή προσκεκλημένων, εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται στη χώρα για την πρόληψη της πανδημίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος του Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου απέστειλε επιστολή στις αντιπροσωπείες και στους Βουλευτές του κόμματος του ενημερώνοντας τους για την νέα ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου. Το συνέδριο του κόμματος που ήταν προγραμματισμένο να γίνει τον περασμένο Μάρτιο ακυρώθηκε εξαιτίας του COVID-19.

    O Κιλιντσντάρογλου αναμένεται να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του Κόμματος χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα έχει ανθυποψήφιο.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 25 June 2020 - 10:02:08 UTC