Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 4 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 131/2020 22.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ζητά αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ο Κιλιντσντάρογλου
  • [02] Αναφορά στην εισβολή στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση
  • [03] Επικρίσεις Τατάρ κατά Προέδρου Αναστασιάδη
  • [04] Νέες ρυθμίσεις για τις εισόδους στα κατεχόμενα
  • [05] Δύο κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες – Στα 125 ο συνολικός αριθμός
  • [06] Θέμα ανοίγματος του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας έθεσαν οι Τουρκοκύπριοι
  • [07] Έντονες συζητήσεις για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές»
  • [08] «Ανησυχία από τον Ακιντζί για την 'απειλή θανάτου'»
  • [09] Αντίδραση UBP για το πρωτοσέλιδο της Avrupa κατά την ημέρα της εισβολής – Ύβρεων και αγωγών συνέχεια
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Εντός της υφαλοκρηπίδας μας οι έρευνες του Ορούτς Ρέις»
  • [02] Έρντογαν: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανά μας στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [03] Κρίσιμη σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σήμερα στην Τουρκία- Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας
  • [04] «Το Τουρκικό NAVTEX έθεσε σε επιφυλακή τον Ελληνικό στρατό»
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μέρκελ
  • [06] Μηνύματα πως ίσως προχωρήσει σε ανασχηματισμό έστειλε ο Ερντογάν
  • [07] Τσαβούσογλου: «Η πολιτική λύση είναι η μόνη διέξοδος για τη Λιβύη»
  • [08] Ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επαφές στην Τουρκία για τη Λιβύη
  • [09] Η Τουρκία προσκαλεί ξένους ηγέτες στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία
  • [10] Υποψήφιος για την προεδρία του CHP ο Ιλχάν Τζιχανέρ
  • [11] Συνελήφθηκε ο δήμαρχος της περιοχής Μπάτμαν και μέλος του Φιλο-κουρδικού Κόμματος της Τουρκίας Μεχμέτ Ντεμίρ
  • [12] Στα 928 τα κρούσματα και στους 18 οι νεκροί από τον ιό COVID-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ζητά αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ο Κιλιντσντάρογλου

    Η K?br?s (22.07.20) γράφει ότι υπέρ της διεθνούς αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο ως «ανεξάρτητο κράτος» τάχθηκε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Κιλιντσντάρογλου αναφέρθηκε στους Μπουλέντ Ετζεβίτ και Νετζμεττίν Έρμπακαν που έλαβαν την απόφαση για υλοποίηση της εισβολής και ισχυρίστηκε:

    «Ονομαζόταν ειρηνευτική επιχείρηση και πράγματι δεν μάτωσε η μύτη κανενός μέσα σε 46 χρόνια. [...] Προσέφεραν υπηρεσία [οι Ετζεβίτ και Έρμπακαν] όχι μόνο στην χώρα τους αλλά και στον κόσμο. Λύθηκαν με κάποιο τρόπο πάρα πολλά προβλήματα που υπήρχαν στην Κύπρο. Εμείς, θέλουμε να πάρει την θέση της στην παγκόσμια σκηνή η ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητο κράτος».

    Στο μεταξύ, η Vatan (22.07.20) γράφει ότι o Κιλιτσντάρογλου απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουασταφά Ακιντζί με την ευκαιρία της 46ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Σημειώνοντας ότι ο κορωνοϊός δεν τους έδωσε την ευκαιρία να συναντηθούν κατά τις τελετές που έγιναν φέτος και να γιορτάσουν μαζί, ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι νιώθουν στην καρδιά τους και μοιράζονται τα αισθήματα που βιώνουν οι Τούρκοι της Κύπρου αυτή την «ευτυχισμένη και περήφανη μέρα».

    «Η διεθνής επικαιρότητα δείχνει καθημερινά ολοένα και με πιο ισχυρό τρόπο πόσο σημαντική και ζωτική είναι η κοινή υπόθεσή μας της Κύπρου», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρετε ότι ως CHP θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα και δίκαια συμφέροντα της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού λαού».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αναφορά στην εισβολή στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Η K?br?s (22.07.20) γράφει ότι αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο έγινε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση χθες.

    Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ερκάν Άκτσαϊ υπενθύμισε ότι στις 20 Ιουλίου ήταν η επέτειος της εισβολής και ανέφερε ότι η Τουρκία θα υπερασπίζεται και θα υποστηρίζει πάντοτε την «νόμιμη υπόθεση της ΤΔΒΚ».

    Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ μνημόνευσε τον τότε ηγέτη του CHP και πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον τότε συνεργάτη του στην κυβέρνηση Νετζμεττίν Έρμπακαν και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τους πεσόντες και τους πολεμιστές εκείνης της περιόδου. «Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ρήση Ετζεβίτ ότι 'εμείς είμαστε ένα κίνημα που έγραψε τον εθνικισμό στα βουνά του Πενταδακτύλου της Κύπρου'», πρόσθεσε ο Οζέλ.

    Αναφορά στους Ετζεβίτ και Έρμπακαν έκανε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδα τους κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Οζλέμ Ζενγκίν.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επικρίσεις Τατάρ κατά Προέδρου Αναστασιάδη

    Ο παράνομος Bayrak (22.07.20, brtk) μεταδίδει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν συνάδουν με τις ιστορικές πραγματικότητες και δείχνουν πόσο μακριά βρίσκεται η ελληνοκυπριακή πλευρά από μιαν δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στο Κυπριακό.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ουδέποτε θα γίνει κυρίαρχος ολόκληρου του νησιού η λεγόμενη, όπως την χαρακτήρισε, Κυπριακή Δημοκρατία, «η οποία μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος ως αποτέλεσμα των ένοπλων επιθέσεων των Ελληνοκυπρίων έναντι των Τουρκοκυπρίων στις 21 Δεκεμβρίου 1963».

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε ως «άγνοια της ιστορίας» την παρομοίωση της Τουρκίας με την ναζιστική Γερμανία από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι με την εισβολή η Τουρκία «πέτυχε να σταματήσει τα εγκλήματα που άρχισαν στις 15 Ιουλίου 1974 κατά των Ελληνοκυπρίων από την φασιστική ελληνική χούντα και τις προεκτάσεις της στον ελληνικό τομέα της Κύπρου και ήταν βέβαιο ότι αργότερα θα τα έστρεφαν κατά των Τούρκων της Κύπρου». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Εκτός από μερικούς κακόμοιρους, οι Τούρκοι της Κύπρου ξέρουν πολύ καλά ότι πίσω από την επίθεση του Ελληνοκύπριου ηγέτη Αναστασιάδη κατά του εγγυητικού δικαιώματος της Τουρκίας και την προσπάθεια να το εκμηδενίσει, βρίσκονται τα όνειρά του να πάρει την Κύπρο στην προ του 1974 περίοδο, να θέσει τους Τούρκους της Κύπρου υπό την ηγεμονία του και να κάνει το νησί ελληνικό. Είναι ξεκάθαρη η απόφαση που έλαβε ομόφωνα η βουλή της ΤΔΒΚ: Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνει η τουρκοκυπριακή πλευρά οποιανδήποτε συμφωνία στην οποία δεν θα συνεχίζονται οι δραστικές και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας. Η ειρήνη στην Κύπρο συνεχίζεται χάρις στην ντε φάκτο παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί και των εγγυήσεων της Τουρκίας. Οι Τούρκοι της Κύπρου ούτε από τις εγγυήσεις της Τουρκία θα υποχωρήσουν ούτε από την κυριαρχία τους, το κράτος τους και την ασφάλειά τους. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Νέες ρυθμίσεις για τις εισόδους στα κατεχόμενα

    Η Gunes (22.07.20) γράφει ότι νέες ρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται στις εισόδους στα κατεχόμενα ανακοίνωσε χθες το λεγόμενο υπουργείο υγείας.

    Με βάση αυτές, όσοι προέρχονται από χώρα που ανήκει στην Ομάδα Α θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα αφού παρουσιάσουν τεστ PCR που έγινε τρεις μέρες πριν ταξιδέψουν στα κατεχόμενα και είχε αρνητικό αποτέλεσμα.

    Άτομα που προέρχονται από χώρες της Ομάδας Β θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR 72 έως και 120 ώρες πριν ταξιδέψουν στα κατεχόμενα και θα τους επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, ενώ θα υποβάλλονται και σε δεύτερο τεστ κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα.

    Άτομα που προέρχονται από την Βρετανία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR 72 έως και 120 ώρες πριν ταξιδέψουν στα κατεχόμενα και θα τους επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, ενώ θα υποβάλλονται και σε καραντίνα 7 ημέρες.

    Άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες της Ομάδας Γ θα υποβάλλονται σε τεστ PCR 3 έως 5 ημέρες πριν την επιβίβασή τους στο αεροπλάνο και θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό. Αυτά τα άτομα θα υποβάλλονται σε δεύτερο τεστ κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα και θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες στα κέντρα καραντίνας που καθόρισε το λεγόμενο υπουργείο υγείας.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δύο κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες – Στα 125 ο συνολικός αριθμός

    Η Gunes (22.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 1,001 τεστ για Covid 19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν δύο θετικά περιστατικά.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, το ένα θετικό περιστατικό έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, ενώ το άλλο προέκυψε από την ιχνηλάτηση των επαφών ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος και παρακολουθείτο ούτως ή άλλως ευρισκόμενο σε καραντίνα.

    Τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα ανήλθαν στα 125 μετά από διενέργεια 58,883 διαγνωστικών εξετάσεων. Εξιτήριο πήραν 106 ασθενείς, 15 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 4 απεβίωσαν από την νόσο.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Θέμα ανοίγματος του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας έθεσαν οι Τουρκοκύπριοι

    Η K?br?s (22.07.20) γράφει ότι το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας έθεσαν οι Τουρκοκύπριοι κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, η συντονίστρια των τεχνικών επιτροπών από πλευράς Τουρκοκυπρίων, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την άποψη της υγείας για να ανοίξει το εν λόγω οδόφραγμα.

    Οι Τουρκοκύπριοι που συμμετέχουν στην Επιτροπή έθεσαν το θέμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα που περνούν συχνά στις ελεύθερες περιοχές και κυρίως όσοι περνούν στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, οι οδηγοί ταξί και οι δημοσιογράφοι, λόγω της προϋπόθεσης να παρουσιάζουν τεστ PCR κάθε 72 ώρες. Εγέρθηκε επίσης και το θέμα των ατόμων που φθάνουν στην Κύπρο μέσω των ελεύθερων περιοχών και επιθυμούν να περάσουν στα κατεχόμενα.

    Η Σαμανί ανέφερε ότι υπήρξε συναντίληψη στο θέμα των χαλαρώσεων των κριτηρίων που απαιτεί η Κυπριακή Δημοκρατία κατά τις διελεύσεις υπό το φως των παρόμοιων επιδημιολογικών δεδομένων στις δύο κοινότητες.

    Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε παρουσίαση της έκθεσης επιδημιολογικών δεδομένων της τουρκοκυπριακής πλευράς για τον Covid-19 και απαντήθηκαν ερωτήματα που έθεσαν οι Ελληνοκύπριοι μέλη της Επιτροπής. Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος και ειδικοί που ετοίμασαν την έκθεση επιδημιολογικών δεδομένων για τα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Έντονες συζητήσεις για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές»

    Η Yeni Duzen (22.07.20) γράφει ότι συζητήσεις περί διενέργειας πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Diyalog είχε ταχθεί κατά της διενέργειας «βουλευτικών εκλογών» στις 11 Οκτωβρίου 2020 μαζί με τις «προεδρικές εκλογές» και ανέφερε ότι θα προτιμούσε οι «βουλευτικές εκλογές» να γίνουν μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

    Ο Γιενάλ Σενίν, πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), εταίρου του UBP στην «κυβέρνηση», δήλωσε ότι οι πρόωρες «εκλογές» δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του κόμματός του και ότι το ΗΡ δεν σκέφτεται τις «εκλογές» την ώρα που συνεχίζει να υφίσταται η «κυβέρνηση». Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την διαδικασία, ο Σενίν ανέφερε ότι δεν μπορεί να ληφθεί μονομερής απόφαση στο θέμα της διενέργειας πρόωρων «εκλογών».

    Ο Τουφάν Έρχουρμαν, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι δίδοντας ημερομηνία για πρόωρες «εκλογές» ο «πρωθυπουργός» διακήρυξε ότι η «κυβέρνηση» τελείωσε στην πράξη. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι δεν σκέφτεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «λαός» και η «χώρα», δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο εκτός από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και είναι ανύπαρκτη.

    Ο γενικός γραμματέας του CTP, Ερντογάν Σοράκιν επεσήμανε ότι επικρατεί διαφωνία εντός της «κυβέρνησης» και ότι φαίνονται εφικτές οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» μετά τις «προεδρικές εκλογές».

    Ο Φικρί Ατάογλου, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DP), δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος για απόψεις ή πληροφορίες που εμπλέκουν το όνομα του κόμματός του σε σχέση με πρόωρες «εκλογές» και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να πηγαίνουν σε «εκλογές» όποτε στριμώχνονται. Υποστήριξε τα εξής:

    «Η βουλή μπορεί να λάβει απόφαση για πρόωρες εκλογές. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για πέντε χρόνια, δηλαδή δεν είναι λύση να πηγαίνουν σε εκλογές μόλις στριμωχτούν. Πρέπει να παραχθούν φόρμουλες. Έστω και αν δεν είμαστε στην κυβέρνηση, ως κόμμα πάντα υποβάλλαμε τις απόψεις μας στους νέους υπουργούς. Όμως, δεν εγκρίνουμε την λογική που λέει ότι 'εμείς αποδυναμωθήκαμε ως κόμμα, εκείνοι ισχυροποιήθηκαν, να συνεταιριστούμε μαζί τους'. Είναι κρίμα για τον λαό, κρίμα για τον προϋπολογισμό. Ούτως ή άλλως αλλάζει η κυβέρνηση κάθε ενάμιση χρόνο. Θεωρούμε κατάλληλο το προεδρικό σύστημα που υποστηρίζει ο κ. Ντενκτάς. Και η πρόταση του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου είναι προς την κατεύθυνση της αλλαγής του εκλογικού νόμου. [...] Από αυτά που λέω να μην γίνει κατανοητό ότι το κόμμα μας δεν είναι έτοιμο. Κάθε κόμμα είναι έτοιμο άλλωστε να περάσει στην κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή».

    Ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων δήλωσε ότι στην πράξη έχει τελειώσει η «κυβέρνηση» UBP-HP και ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει την διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών». Είπε ότι επιμένουν στις πρόωρες «εκλογές» για πάνω από δύο χρόνια και σημείωσε ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την νέα «κυβέρνηση» είτε εκ των έσω είτε απ' έξω. Επεσήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στα κατεχόμενα, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για διενέργεια των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» ταυτόχρονα με τις «προεδρικές εκλογές», αφού η διενέργεια δύο απανωτών «εκλογικών» αναμετρήσεων θα είναι πολυέξοδη.

    Ο Τζεμάλ Όζγιγιτ, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), υπενθύμισε το σκάνδαλο του ιδιωτικού τζετ που είχε ως αποτέλεσμα να «πέσει το κεφάλι» του λεγόμενου υπουργού τουρισμού και την διαφωνία των UBP-HP στο θέμα του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής Αμμοχώστου - Αγίου Σεργίου - Τρικώμου.

    Υποστηρίζοντας ότι το UBP μπλοφάρει δίδοντας ενδείξεις για πρόωρες «εκλογές» προς το HP, ο Όζγιγιτ είπε: «Φαίνεται ότι απογοητευόμενοι μετά τις προεδρικές εκλογές θα διαλύσουν την κυβέρνηση οι υποψήφιοι που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Θα έρθουν οπωσδήποτε στην ημερήσια διάταξη οι πρόωρες εκλογές. Το UBP σκέφτεται συνασπισμό με το DP με την στήριξη του YDP. Ελπίζει να έρθει και ο Όζγκιουργκιούν, όμως αυτές δεν είναι ειλικρινείς συμπεριφορές. Αν δεν καταφέρνετε αυτή την υπόθεση, βγείτε και παραιτηθείτε. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [08] «Ανησυχία από τον Ακιντζί για την 'απειλή θανάτου'»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Yeni Duzen (22.07.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι τον τελευταίο καιρό άρχισαν να εντείνονται και πάλι οι απειλές θανάτου εναντίον του. Σε γραπτή του δήλωση, ο Ακιντζί ανέφερε και τα εξής:

    «Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος πρόεδρος της δημοκρατίας στον κόσμο που απειλείται με θάνατο τόσο ανοικτά. Οι φίλοι μας έκαναν σήμερα τις απαραίτητες ενημερώσεις στα αρμόδια μέρη. Δεν ξέρω αν θα ωφελήσουν σε τίποτα. Συμπολίτες μας με προειδοποιούν για να είμαι προσεχτικός. Πού να δίδω προσοχή; Είναι δυνατόν να αντιμετωπίσεις μιαν απειλή από το εξωτερικό. Έστω και αν η απειλή είναι πράγματι απ' έξω, είναι δύσκολο πλέον αν προέρχεται από μέσα σας. Όμως, θέλω να αναφέρω ξεκάθαρα το εξής: Εγώ δεν είμαι από εκείνους που πεθαίνουν κάθε μέρα. Αν έχει έρθει η ώρα, θα πεθάνω μια φορά, όμως ουδέποτε να παραιτηθώ από τον αγώνα για να αποκτήσει η κοινότητα μιαν ανθρώπινη, αξιοπρεπή ζωή».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αντίδραση UBP για το πρωτοσέλιδο της Avrupa κατά την ημέρα της εισβολής – Ύβρεων και αγωγών συνέχεια

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν θα επιτρέψουμε στην επιστροφή στην προ του 1974 περίοδο» η Gunes (22.07.20) γράφει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) επέκρινε «όσους επιτίθενται στην 20η Ιουλίου». Με γραπτή του δήλωση, το UBP αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Avrupa κατά την επέτειο της τουρκικής εισβολής και ισχυρίζεται ότι όσοι στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές «επιτίθενται» εναντίον της «ειρηνευτικής επιχείρησης», όπως αποκαλείται η τουρκική εισβολή, επιτίθενται εναντίον της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων. Παραθέτοντας τις τουρκικές θέσεις για την περίοδο 1960-74, το κόμμα υποστηρίζει ότι με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, το «δίδυμο Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων», όπως το αποκαλεί, υλοποίησε την πραγματική πρόθεσή του που ήταν η ανακήρυξη ελληνικού κράτους στην Κύπρο, το οποίο θα συνέχιζε να υπάρχει αν δεν πραγματοποιείτο η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου.

    Η Avrupa (22.07.20) γράφει ότι ουρά παραπονούμενων δημιουργήθηκε εναντίον της εφημερίδας χθες, αφού κάποιοι υπέβαλαν παράπονο στην «εισαγγελία» και την κατήγγειλαν, κάποιοι άλλοι εξέδωσαν καταδικαστικές ανακοινώσεις ζητώντας την λήψη μέτρων κατά της εφημερίδας και κάποιοι συνέχισαν να επιτίθενται και να υβρίζουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Ομάδα 13 ατόμων μετέβη στην «εισαγγελία» και επέδωσε επιστολή παραπόνων κατά της εφημερίδας. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Avrupa δεν εκπροσωπεί τους Τούρκους της Κύπρου και καταδικάζεται ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας για την επέτειο της εισβολής. Εκφράζεται επίσης ο ισχυρισμός ότι απειλούνταν η ζωή και οι περιουσίες των Τουρκοκυπρίων κατά την περίοδο 1963-74 και «χυνόταν το αίμα τους άδικα», κάτι το οποίο τερματίστηκε με την εισβολή.

    Εξάλλου, στην «εισαγγελία» μετέβη και ο επιχειρηματίας Αλί Ακίν Οντέρ, ο οποίος κατήγγειλε την εφημερίδα κατηγορώντας την για πρόκληση αναστάτωσης και αναταραχής του «κράτους».

    Επιπλέον, σε υβριστική ανάρτηση κατά της εφημερίδας προέβη χθες στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο «βουλευτής» του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων, έποικος Μπερτάν Ζάρογλου, ο οποίος έγραψε το εξής: «Υπάρχουν γυναίκες που γεννούν παλικάρια, η φυλή τους κάνει κράτος. Υπάρχουν γυναίκες που γεννούν σκυλιά, τα κάνουν ντέρτι για την χώρα».

    Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν χθες η συντεχνία των εκπαιδευτικών και ο σύνδεσμος απόστρατων αξιωματικών.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Εντός της υφαλοκρηπίδας μας οι έρευνες του Ορούτς Ρέις»

    Η Vatan (22.07.20 ) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την ένταση που προκλήθηκε σχετικά με την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες φυσικού αερίου νότια και ανατολικά του νησιού Καστελόριζο και επιμένει ότι οι έρευνες του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις γίνονται εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

    Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ Χουλουσί Ακάρ, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι οι δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις αναφέρονται στην NAVTEX που εκδόθηκε για τις σεισμικές έρευνες. «Δεν αποτελεί λογική θέση, που να συνάδει και με το διεθνές δίκαιο, ένα νησί (το Καστελόριζο) με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιομέτρων, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα, να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας», είπε ο Ακάρ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι με βάση την σχετική NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο από την 21η Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για ανεύρεση υδρογονανθράκων,

    Στην ανακοίνωση υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η θαλάσσια περιοχή, στην οποία θα πραγματοποιήσει έρευνες το Ορούτς Ρέις, βρίσκεται εντός των ορίων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που έχει κοινοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, και εντός των περιοχών, για τις οποίες έχουν παραχωρηθεί σχετικές άδειες στον TPAO από την Τουρκική κυβέρνησή το 2012.

    Ο Ακάρ ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα της Τουρκίας, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η περιοχή των ερευνών αυτών βρίσκεται εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας της, ισχυρίστηκε επίσης ότι ο «ισχυρισμός της Ελλάδας» για ύπαρξη υφαλοκρηπίδας των νησιών που απέχουν από την ηπειρωτική χώρα είναι «μαξιμαλιστικός ισχυρισμός [...] που είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο και τις δικαστικές αποφάσεις».

    «Παρόλο που η Τουρκία επανέλαβε την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως εκφράζεται σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση

    (ΚΣ)

    [02] Έρντογαν: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανά μας στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (21.07.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, μιλώντας χθες στην Τουρκία για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του μετά την υιοθέτηση του Προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ενεργειακό πρόγραμμα της Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με αποφασιστικότητα το δρόμο της μέχρι ότου καταφέρει να έχει επαρκής πόρους για την ίδια αλλά και μέχρις ότου καταφέρει να καταστεί περιφερειακό κέντρο στην περιοχή.

    Υπενθυμίζοντας ότι άρχισαν την ανέγερση του αγωγού φυσικού αερίου TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project) το 2015 που βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας-Γεωργίας, ο Έρντογαν είπε ότι τον Ιούνιο του 2018 ολοκλήρωσαν το μέρος του αγωγού που φθάνει μέχρι το Εσκίσεχιρ, τον Οκτώβριο του 2019 έγινε η σύνδεση του αγωγού με την Ευρώπη, το Νοέμβριο του 2018 ολοκληρώθηκε η υποθαλάσσια ανέγερση του σχεδίου και από την 1η Ιανουαρίου του 2020 άρχισε η διάθεση του φυσικού αερίου.

    Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρντογαν είπε ότι η Τουρκία προχωρά για να γίνει παγκόσμια δύναμη στον τομέα της ενέργειας και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για τα ερευνητικά της πλοία και τα γεωτρύπανά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Το γεωτρύπανο Φατίχ ξεκίνησε τις εργασίες του στην Μεσόγειο τον Οκτώβριο του 2018. Επιπλέον, πέρυσι το δεύτερο μας γεωτρύπανο, το Γιαβούζ ξεκίνησε εργασίες γεώτρησης. Με αυτές μας τις κινήσεις καταφέραμε να ανατρέψουμε τις παγίδες που στήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον μας. Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τις ερευνητικές και γεωτρητικές μας δραστηριότητας στην δική μας υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές για τις οποίες η ΤΔΒΚ αδειδότησε την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) να διεξάγει έρευνες. Υπογραμμίζοντας αυτά, θέλω να δηλώσω και τα εξής: Εμείς δεν εξαρτόμαστε από την άδεια κανενός ούτε για τα σεισμικά ερευνητικά μας πλοία, ούτε για τα γεωτρύπανά μας. Εμείς ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο, και ότι απαιτεί το διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα, όποια είναι τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάναμε μέχρι σήμερα τα βήματά μας και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε και από δω και πέρα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στην ανέγερση του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου, ο Ερντογάν είπε ότι ακόμη ότι συνεχίζεται η κατασκευή του. «Είναι ένα τεράστιο έργο και συνεχίζουμε να το χτίζουμε με τη Ρωσία», ανέφερε.

    Σχετικά με το Μνημόνιο Συνεργασία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων Τουρκίας-Λιβύης και την διασφάλιση της ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών που υπεγράφη μεταξύ τους στις 27 Νοεμβρίου 2019, ο Έρντογαν είπε ότι με αυτή τη συμφωνία επεκτείνουn περαιτέρω τη συνεργασία τους με τη Λιβύη στη βάση της νομιμότητας και συμβατικότητας. Πρόσθεσε ότι με αυτή τη συμφωνία, η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντας της όσον αφορά στις θαλάσσιες αρμοδιότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Επιπρόσθετα προχωρούμε σε επιπλέον βήματα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με τη Λιβύη στον ενεργειακό τομέα. Καλούμε όλους όσους ακολουθούν επιθετική συμπεριφορά έναντι της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τη βούληση του Λιβυκού λαού», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία καταβάλλει εντατικές προσπάθειες και πραγματοποιεί επαφές υψηλού επιπέδου τόσο με χώρες της ΕΕ όσο και με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ με στόχο την βελτίωση των διμερών τους σχέσεων, ο Έρντογαν είπε: «Είμαστε ανάμεσα στις ηγετικές χώρες του ΝΑΤΟ και συνεχίζουμε να ενεργούμε διασφαλίζοντας το υψηλό πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε επιδείξει σε κάθε επίπεδο την αποφασιστική μας στάση σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα που αποτελεί για μας εθνική μας υπόθεση. Όσον αφορά στις σχέσεις μας με την Αφρική, έχουμε αυξήσει την εκπροσώπηση μας σε 42 από τις 54 Αφρικανικές χώρες, παρέχοντας σημαντική στήριξη και προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες. Επιπλέον, οι Πρεσβείες των Αφρικανικών χωρών στην Άγκυρα έχουν αυξηθεί στις 37», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [03] Κρίσιμη σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σήμερα στην Τουρκία- Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας

    H Milliyet (22.07.20) γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν

    Στο μεταξύ, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που θα συζητηθούν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιου (YAS) που θα συνεδριάσει τον επόμενο μήνα υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν.

    Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι οι εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη καθώς επίσης και οι δραστηριότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή αλλά και τα περαιτέρω βήματα που θα γίνουν στη Λιβύη.

    Στα πλαίσια της συνεδρίασης, θα γίνει επίσης αξιολόγηση των εξελίξεων στη Συρία μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας αλλά και τις διενέξεις που συνεχίζονται μεταξύ του καθεστώτος Άσσαντ και της αντιπολίτευσης.

    Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η στήριξη που παρείχε η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν μετά τις διενέξεις που έγιναν μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ενώ την ίδια στιγμή θα συζητηθούν τα βήματα που θα γίνουν όσον αφορά στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 αλλά και τα βήματα που θα γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στη συνεδρίαση θα γίνει επίσης αξιολόγηση της επιχείρησης «νύχια της Τίγρης» που συνεχίζεται στο Βόρειο Ιράκ, ενώ στην ημερήσια διάταξη θα περιληφθεί επίσης ο αγώνας για την καταπολέμηση της ΦΕΤΟ.

    (ΑΚ)

    [04] «Το Τουρκικό NAVTEX έθεσε σε επιφυλακή τον Ελληνικό στρατό»

    Κάτω από τον πιο πάνω τίτλο η Yenisafak (22.07.20) γράφει ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων γεώτρησης που θα πραγματοποιηθούν από το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX νότια και ανατολικά του νησιού Καστελόριζο, γεγονός που όπως τονίζει η εφημερίδα, έθεσε σε επιφυλακή τον Ελληνικό στρατό.

    «Ελληνικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι περισσότερα από 15 τουρκικά πολεμικά πλοία από τη Ναυτική Βάση Aksaz κινούνται προς την περιοχή. Μετά τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή, ο Έλληνας Αρχηγός Επιτελείου Στρατού, Κωνσταντίνος Φλώρος σταμάτησε την επίσκεψή του στην Κύπρο και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα», γράφει η εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων που υπογράφηκε με τη Λιβύη, εξέδωσε την σχετική NAVTEX για το Καστελλόριζο.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η Ελληνική κυβέρνηση που ενοχλείται από τις ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, προσπάθησε να απειλήσει την Άγκυρα με πόλεμο. «Οι αναλυτές της αμυντικής βιομηχανίας υπογραμμίζουν ότι ο ελληνικός στρατός δεν μπορεί να επιτύχει στρατηγική υπεροχή με την τρέχουσα κατάστασή του και δεν μπορεί καν να εμπλακεί σε σύγκρουση με την Τουρκία χωρίς την υποστήριξη ενός μεγάλου κράτους», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ο Χασάν Χιζ, συντάκτης της Yeni Safak.

    Εξάλλου, στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Milliyet (22.07.20) κάτω από τον τίτλο: «Θερμές ώρες στην Μεσόγειο» όπου σημειώνεται,( χωρίς να γίνεται επίκληση σε ελληνικά δημοσιεύματα) ότι 15 τουρκικά πολεμικά πλοία από τη Ναυτική Βάση Aksaz κινούνται προς την περιοχή και ότι πολεμικά πλοία F-16 πραγματοποίησαν πτήσεις στην περιοχή.

    (ΚΣ)

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μέρκελ

    Η Yenisafak (22.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε «κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία» με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις στην Λιβύη και στην Συρία και συζητήθηκαν επίσης τα βήματα για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων, ιδίως σε θέματα οικονομίας και τουρισμού. Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που λαμβάνονται στο πλαίσιο καταπολέμησης της πανδημίας του ιού COVID-19.

    (ΚΣ)

    [06] Μηνύματα πως ίσως προχωρήσει σε ανασχηματισμό έστειλε ο Ερντογάν

    Η Cumhuriyet (22.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ μιλώντας χθες για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του μετά την υιοθέτηση του Προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, έστειλε μηνύματα για ανασχηματισμό της κυβέρνησης του, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Προεδρίας για την αξιολόγηση της διετίας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Μπέστεπε.

    «Δεν έχουμε διστάσει ποτέ να δώσουμε καθήκοντα σε νέα ονόματα όταν υπάρχει ανάγκη στο υπουργικό συμβούλιο και στην ανώτερη γραφειοκρατία», είπε.

    Εξάλλου η Τουρκική τηλεόραση, (22.07.20 trt.net.tr) αναφερόμενη στην ομιλία Ερντογάν μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι « η Τουρκία σε όλα τα βήματα της για την ασφάλεια των συνόρων της, κάνει χρήση των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

    Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία με το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης απέκτησε την ευκαιρία να επιδεικνύει πιο αποτελεσματική, πιο γρήγορη και πιο περιεκτική αντίδραση σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις.

    «Η Τουρκία θα είναι πάντα μια χώρα που προστατεύει τα δικαιώματα της», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε τα εξής:

    «Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως μια χώρα που δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα κανενός, αλλά διεκδικεί τα δικαιώματα της μέχρι τέλους. Ήταν αναπόφευκτες οι αλλαγές σε πολλούς τομείς από την πολιτική μέχρι τις κοινωνικές διορθώσεις, αλλάζοντας το σύστημα της διακυβέρνησης μας.»

    «Με τα 64 διατάγματα και τις 2.755 αποφάσεις που εξεδώσαμε κατά την τελευταία διετία με την υπογραφή μου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρείχαμε αδιάλειπτες υπηρεσίες στο Έθνος μας. Ολοκληρώσαμε το 93% των κύριων δράσεων που σχεδιάσαμε στα προγράμματα δράσης 180 ημερών που περιλαμβάνουν και την περίοδο της επιδημίας νέου κορωνοϊού (Covid-19). Η καρδιά μας και η πολιτική μας είναι ανοιχτή σε κάθε αλλαγή όταν βρίσκουμε κάτι καλύτερο, κάτι ανώτερο, κάτι ωραιότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    (ΚΣ)

    [07] Τσαβούσογλου: «Η πολιτική λύση είναι η μόνη διέξοδος για τη Λιβύη»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (21.07.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα πλαίσια των επαφών του χθες στη Νιγηρία δήλωσε ότι όσοι επιθυμούν στρατιωτική λύση στη Λιβύη θα απογοητευθούν.

    «Η μόνη λύση στη Λιβύη είναι μια πολιτική λύση. Εμείς υποστηρίζουμε το ίδιο πράγμα από την αρχή», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Νιγηριανό ομόλογο του Κάλλα Ανκουράο. «Μέχρι σήμερα, όσοι επιθυμούσαν στρατιωτική λύση στη Λιβύη έχουν αποτύχει στο πεδίο της μάχης», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι όλοι όσοι γύρισαν την πλάτη σε μια πολιτική λύση στη Λιβύη θα απογοητευθούν, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος, όπως είπε.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Νιγηριανό ομόλογο του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενδυναμώσουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις σε διάφορους τομείς όπως η γεωργία, τα λατομεία, η ενέργεια, η βιομηχανία και το εμπόριο. «Η Τουρκία θα στηρίξει τον αγώνα της Νιγηρίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατία αφού η συμφωνία την οποία υπογράψαμε σήμερα βασίζεται σε αυτό το σκοπό», είπε.

    Εκφράζοντας ευχαρίστηση για το γεγονός ότι τα σχολεία που είχαν σύνδεση με την τρομοκρατική οργάνωση ΦΕΤΟ έχουν όλα παραδοθεί στο Ίδρυμα Μααρίφ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι με την συνεργασία τους με το Μααρίφ, η στήριξη που θα παρέχουν στον τομέα της εκπαίδευσης στην Νιγηρία θα αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία θα παρέχει εκπαίδευση σε Νιγηριανούς διπλωμάτες και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

    Ο Τσαβούσογλου συνεχάρη επίσης την Νιγηρία για την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για δυο χρόνια.

    (ΑΚ)

    [08] Ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επαφές στην Τουρκία για τη Λιβύη

    Σύμφωνα με τη Milliyet (21.07.20), τεχνική αντιπροσωπεία από τη Ρωσία με επικεφαλή τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Sergey Vershinin, έφθασε χθες στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών. Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία της Τουρκίας με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

    Στην ημερήσια διάταξη των επαφών των δύο χωρών είναι κυρίως το θέμα της εφαρμογής εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και περιφερειακά ζητήματα όπως οι εξελίξεις στη Συρία.

    (ΑΚ)

    [09] Η Τουρκία προσκαλεί ξένους ηγέτες στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία

    Η HDN (21.07.20) γράφει ότι μετά την απόφαση για να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί, η Τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην πρόσκληση ξένων ηγετών για να παραστούν στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή που θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

    Ενώ οι εργασίες και οι προετοιμασίες συνεχίζονται γράφει η εφημερίδα, ο πρόεδρος του Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι περίπου 1,000-1,500 Μουσουλμάνοι αναμένεται να συμμετάσχουν στην Προσευχή της Παρασκευής, η οποία θα διεξαχθεί, όπως είπε, εφαρμόζοντας πιστά όλα τα μέτρα που χρειάζονται για τον κορωνοϊό.

    Εκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, στην προσευχή θα συμμετάσχει και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Βουλευτές και άλλα μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, και Τούρκοι Υπουργοί.

    Επιπρόσθετα, ηγέτες από πολλές ξένες χώρες έχουν προσκληθεί γράφει η εφημερίδα. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ αναμένεται να παραστούν στην Αγία Σοφία, προσθέτει. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως ανακοινώθηκε χθες, έχει αποφασιστεί ότι κατά τη διάρκεια της προσευχής οι τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά στην Αγία Σοφία θα καλυφθούν με κουρτίνες, αφού θα υπάρχει ειδικός μηχανισμός, παρόμοιος με αυτό που χρησιμοποιείται στους κινηματογράφους. Οι ηλεκτρικές κουρτίνες που θα καλύψουν τις αγιογραφίες εντός του μνημείου, θα κλείνουν και θα ανοίγουν σε ένα λεπτό, την ώρα της προσευχής και θα ανοίγουν αμέσως μετά για τους τουρίστες.

    Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποφασίστηκε να καλυφθούν επίσης η Αγιογραφία της Θεοτόκου που είναι 6,5 μέτρα, η 7,5 μέτρων αγιογραφία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και οι αγιογραφίες των Σεραφείμ. Επίσης, οι μαρμάρινες πλάκες που σχηματίζουν σχήμα ομφαλού στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας θα καλυφθεί από χαλί κάτω από το οποίο θα τοποθετηθεί ειδικό ύφασμα για να μην πάθει ζημιά το πάτωμα.

    (ΑΚ)

    [10] Υποψήφιος για την προεδρία του CHP ο Ιλχάν Τζιχανέρ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T-24 (22.07.20 t24.com.tr) γράφει ότι ο Ιλχάν Τζιχανέρ, πρώην βουλευτής του Κόμματος, εξάγγειλε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), για το 37ο εκλογικό συνέδριο του CHP που θα γίνει στις 25-26 Ιουλίου.

    Υποψήφιος θα είναι επίσης και ο νυν ηγέτης του Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενώ αναμένεται να εξαγγείλει την υποψηφιότητα του σύντομα και ο Τολγκά Γιαρμάν.

    (ΚΣ)

    [11] Συνελήφθηκε ο δήμαρχος της περιοχής Μπάτμαν και μέλος του Φιλο-κουρδικού Κόμματος της Τουρκίας Μεχμέτ Ντεμίρ

    H Yenisafak (22.07.20) γράφει ότι ο δήμαρχος της περιοχής Μπάτμαν και μέλος του Φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Μεχμέτ Ντεμίτ συνελήφθηκε χθες έξω από τα γραφεία του Κόμματος.

    Ο Ντεμίρ είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντα του από το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται εναντίον του για εμπλοκή με τρομοκρατία. Είχε συλληφθεί ξανά μαζί με άλλους 12 υπόπτους στον Μπάτμαν στις 23 Μαρτίου αλλά είχαν αφεθεί αργότερα ελεύθεροι.

    (ΚΣ)

    [12] Στα 928 τα κρούσματα και στους 18 οι νεκροί από τον ιό COVID-19 στην Τουρκία

    Η Yenisafak (22.07.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 42,846 εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες εντοπίστηκαν 928 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, ενώ απεβίωσαν 18 άτομα και αποθεραπεύθηκαν ακόμη 992.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφθασε τις 221,500. Από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας, στην Τουρκία διενεργήθηκαν συνολικά 4,359,627 εργαστηριακές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στις 5,526, ενώ 1,246 σθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 379 είναι διασωληνωμένοι. Στην Τουρκία μέχρι σήμερα αποθεραπεύθηκαν συνολικά 204,011 άτομα.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 22 July 2020 - 10:37:01 UTC