Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 143/2020 07.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου πρέπει να προβλέπεται στο «Πολεοδομικό Σχέδιο Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου», λέει ο Σανέρ
  • [02] Αρθρογράφος επισημαίνει την σημασία της περίκλειστης Αμμοχώστου μετά την καταστροφή της Βηρυτού
  • [03] Θα ήταν λάθος να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης το άνοιγμα της Αμμοχώστου κατά την «προεκλογική» εκστρατεία, υποστηρίζει ο Ντενκτάς
  • [04] Η ελεγχόμενη ένταση παραγκωνίζει την σύγκρουση, υποστηρίζει ο Όζερσαϊ
  • [05] Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν καλές σχέσεις με την Τουρκία όμως είναι ευαίσθητοι στο θέμα της πολιτικής τους βούλησης, υποστηρίζει ο Έρχουρμαν
  • [06] Ανοικτός για συνεργασία με την «ΤΔΒΚ» ο Πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ
  • [07] Ένα νέο κρούσμα στα κατεχόμενα
  • [08] Κατρακυλά η τουρκική λίρα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ανακοίνωση Τουρκικού Υπεξ για τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους
  • [02] Η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex στη Μεσόγειο
  • [03] Δηλώσεις Τσαβούσογλου από τη Μάλτα για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου
  • [04] Κοινή διάσκεψη Τύπου Τσαβούσογλου με τους ομολόγους τους της Μάλτας και Λιβύης
  • [05] Στα 1,153 τα νέα κρούσματα του COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 14 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου πρέπει να προβλέπεται στο «Πολεοδομικό Σχέδιο Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου», λέει ο Σανέρ

    Η K?br?s (07.08.20) γράφει ότι ο Ερσάν Σανέρ, γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και επικεφαλής της πολεοδομικής επιτροπής του κόμματος, δήλωσε ότι υπέβαλαν υπό μορφή έκθεσης στον λεγόμενο πρωθυπουργός και πρόεδρό του UBP Ερσίν Τατάρ τις αλλαγές που θεωρούν άκρως απαραίτητες στο λεγόμενο «Πολεοδομικό Σχέδιο Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου» και πρόσθεσε ότι αναμένουν από το αρμόδιο «υπουργείο» να λάβει υπόψη του τις αλλαγές αυτές.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Σανέρ υποστήριξε ότι η σημαντικότερη έλλειψη του σχεδίου είναι ότι δεν περιέχει το ούτω καλούμενο όραμα της «κυβέρνησης» για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και δεν πληροί τα επτά κριτήρια που είναι απαραίτητα για ένα πολεοδομικό σχέδιο. Σημειώνοντας ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης για εγκατάσταση στο πλαίσιο της πολιτικής της «κυβέρνησης», το υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο θα είναι ανεπαρκές για να κτίσει και να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στους τομείς [της οικονομίας], ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα το πολεοδομικό σχέδιο να εμποδίσει την επίτευξη των στόχων του ανοίγματος του Βαρωσιού και να το επισκιάσει. Αναφέρει και τα εξής ο Σανέρ:

    «Ενώ είναι εκεί οι αρχές και οι βάσεις τις πολεοδομίας, ενώ ο πολεοδομικός νόμος 55/89 καθορίζει ξεκάθαρα την χρονική διάρκεια και τις διαδικασίες ετοιμασίας και αλλαγής πολεοδομικών σχεδίων, είναι μια ελλιπής, λανθασμένη και απαράδεχτη προσέγγιση από την άποψη του σχεδιασμού το να τίθεται επί τάπητος μια πρόβλεψη ωσάν να μην υπάρχει καθόλου το Βαρώσι και ωσάν δεν θα υπάρξει. Στις μελέτες σχεδιασμού που θα γίνονταν για την πόλη της Αμμοχώστου έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι εναλλακτικές: 1) Ότι δεν θα ανοίξει καθόλου το Βαρώσι, 2) Το Βαρώσι θα ανοίξει υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ και 3) Το Βαρώσι θα ανοίξει υπό την επίβλεψη διεθνών οργανισμών. Και έπρεπε να αναπτυσσόταν ένα προσχέδιο με εναλλακτικές επιλογές σύμφωνα με διαφορετικά σενάρια λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εναλλακτικές στο πολεοδομικό σχέδιο που ετοιμάστηκε. Η τρίτη εναλλακτική επιλογή αντίκειται ξεκάθαρα στις κρατικές και κυβερνητικές πολιτικές της ΤΔΒΚ. Το να μην τίθενται επί τάπητος εναλλακτικά σενάρια και προσχέδια για πολεοδομικά σχέδια σε μιαν πόλη όπως η Αμμόχωστος που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να γίνουν σοβαρές αλλαγές, αντίκειται με τις αρχές και τα κριτήρια του αέναου σχεδιασμού.

    Το σχέδιο που ετοιμάστηκε μπορεί να απαντήσει μόνο μερικώς στην πρώτη εναλλακτική επιλογή από τα υπόλοιπα σενάρια. Μετά την βούληση και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν τους τελευταίους μήνες στο θέμα του ανοίγματος του Βαρωσιού οι ανώτατες αρχές της ΤΔΒΚ (ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός) και οι ανώτατες αρχές της Τουρκίας, το πολεοδομικό σχέδιο Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου, που ετοιμάστηκε αλλά ακόμα δεν τέθηκε σε ισχύ, έχασε την εγκυρότητά του προτού καν τεθεί σε ισχύ επειδή δεν λαμβάνει υπόψη πολύ σημαντικές και σε ανώτατο κρατικό και κυβερνητικό επίπεδο πολιτικές και προβλέψεις όπως το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού και επειδή δεν επιδεικνύει ένα όραμα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Το σχέδιο, που ετοιμάστηκε λόγω των κανόνων του πολεοδομικού νόμου που αναφέραμε πιο πάνω, αναφέρει εμμέσως ότι το Βαρώσι δεν θα ανοίξει τεχνικά και νομικά κατά την διάρκεια των επόμενων 20 χρόνων. Και αυτή η κατάσταση καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν αντικατοπτρίζονται και/ή δεν λαμβάνονται υπόψη στο σχέδιο οι ζωτικής σημασίας αποφάσεις των πολιτικών που λαμβάνουν τις αποφάσεις του κράτους, δημιουργεί αντίφαση με τις πολιτικές της κυβέρνησης και του κράτους και κλονίζει την αξιοπιστία του κράτους και της κυβέρνησης.

    Είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας προβλημάτων που θα είναι αδύνατον να επιλυθούν στο μέλλον σε περίπτωση που δημοσιευθεί χωρίς να ετοιμαστεί ένα πολεοδομικό εναλλακτικό σχέδιο εναρμονισμένο με το άνοιγμα της κυβέρνησής μας για το κλειστό Βαρώσι σύμφωνα με τις προβλέψεις των κρατών της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογηθεί το πώς θα αναπτυχθεί το κλειστό Βαρώσι όταν ανοίξει στο πλαίσιο των συνθηκών ανοικοδόμησης και του οράματος του πολεοδομικού σχεδίου λαμβανομένων υπόψη των σχέσεων/ισορροπιών σε σχέση με την πόλη και την υπόλοιπη περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να δημοσιευθεί ένα πολεοδομικό σχέδιο μέσα στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το Βαρώσι, λόγω του ότι το Βαρώσι είναι το πιο ισχυρό σχέδιο που έχει τεθεί ως στόχος από την κυβέρνησή μας [...]».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αρθρογράφος επισημαίνει την σημασία της περίκλειστης Αμμοχώστου μετά την καταστροφή της Βηρυτού

    Στο σημερινό του σχόλιο στην K?br?s (07.08.20), ο αρθρογράφος Ακάι Τζεμάλ αναφέρεται στα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στην Άγκυρα του λεγόμενου πρωθυπουργού και προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ, του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου και του προέδρου του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί και στην αναφορά που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Γράφει τα εξής για την Αμμόχωστο ο Τζεμάλ:

    «Ουσιαστικά αναμένεται ότι οι εργασίες σε σχέση με το Βαρώσι πρόκειται να ολοκληρωθούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες σε αυτό το θέμα λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και των παλιών κατοίκων. Την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας να αποκλείσουν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ από το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν κάνουν βήμα πίσω παρ' όλες τις προειδοποιήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία θα προβάλει το χαρτί του Βαρωσιού. Άλλωστε είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι έπρεπε προ πολλού να είχε ανοίξει η πόλη, που βρίσκεται εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ. Μάλιστα λέγεται ακόμα ότι υπήρξε καθυστέρηση μεγάλη πάνω σε αυτό το θέμα.

    Εμπεριέχει πολύ νόημα η συζήτηση και αυτού του θέματος κατά τις συναντήσεις στην Άγκυρα και η επισήμανση της προσοχής στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά μετά την καταστροφή για άλλη μια φορά της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτού, έχει έρθει πολύ πιο πολύ σε πρώτο πλάνο τώρα η στρατηγική σημασία του Βαρωσιού, που κάποτε είχε ανοίξει ως εναλλακτική της Βηρυτού, και επομένως η στρατηγική σημασία της ΤΔΒΚ. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Θα ήταν λάθος να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης το άνοιγμα της Αμμοχώστου κατά την «προεκλογική» εκστρατεία, υποστηρίζει ο Ντενκτάς

    Η Detay (07.08.20) γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς, λεγόμενος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», δήλωσε ότι θα ήταν «ζωτικής σημασίας λάθος» να μετατραπεί σε θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης κατά την «προεκλογική» εκστρατεία των επικείμενων «προεδρικών εκλογών» το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

    «Ανησυχώ ότι θα χάσουμε το Βαρώσι από ατού στο χέρι μας και θα έρθει ενώπιον μας ως μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση που αρχίσει με ένα λάθος βήμα το σχέδιο του ανοίγματος του Βαρωσιού, το οποίο ετοίμασα προσωπικά τον Ιούλιο του 2017 και παρέδωσα στους αξιωματούχους τόσο της Τουρκίας όσο και της ΤΔΒΚ», ισχυρίστηκε ο Ντενκτάς υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού θα ήταν ένα ορθό βήμα και θα ωφελήσει τους Τουρκοκύπριος, όμως πρέπει να γίνει σωστά.

    Σημειώνοντας ότι συζητήθηκε πολύ το ζήτημα, ο Ντενκτάς είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρείται η πολιτική του εκμετάλλευση και πρόσθεσε ότι ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με την Τουρκία για το θέμα, όμως η διαδικασία είναι πολύ ευαίσθητη και πρέπει να διεξαχθεί με τα σωστά βήματα και τις σωστές στρατηγικές.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Η ελεγχόμενη ένταση παραγκωνίζει την σύγκρουση, υποστηρίζει ο Όζερσαϊ

    Η Hakikat (07.08.20) γράφει ότι ο Κουτρέτ Όζερσαϊ, λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», ισχυρίστηκε ότι με την συνεργασία του καθεστώτος με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν πετύχει ισορροπία επί του πεδίου.

    Μιλώντας στην Hakikat Web TV, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι με την συμφωνία που συνήψε με την Λιβύη, η Τουρκία άρχισε να δημιουργεί ισορροπία και στην Δυτική Μεσόγειο και πρόσθεσε:

    «Σε κάποια σημεία η ελεγχόμενη ένταση παραγκωνίζει την σύγκρουση που μπορεί να προκύψει αργότερα και εμποδίζει τον σφετερισμό των δικαιωμάτων. Ο καθένας πρέπει να διερωτηθεί ποιος είναι ικανός γι' αυτή την υπόθεση. Αν θα επιφορτίσουμε κάποιον με το καθήκον στην προεδρία της δημοκρατίας, θέλουμε να υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας, να κάνει την φωνή μας να ακούγεται διεθνώς, να μας εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο. Αν δεν υπάρχει κάτι να προσθέσει ο ίδιος σε μια διεθνή συνάντηση, αν διαβάζει μόνο αυτά που γράφτηκαν στο χαρτί που του δόθηκε, τότε δεν εκπροσωπούμαστε σωστά. Αυτοί που είναι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν στον εαυτό τους το εξής ερώτημα: Σκέφτεσαι την χώρα ή τον εαυτό σου; Αν σκέφτεσαι την χώρα, αν έχεις την αντίληψη πως επιτρέπεται ό,τι κάνω για να αναλάβω αυτό το καθήκον, θα αναλάβεις αυτό το καθήκον αλλά θα καταστρέψεις την χώρα. Ο άνθρωπος που θα αναλάβει αυτό το καθήκον πρέπει να εξηγήσει τι θα κάνει ο ίδιος όχι οι άλλοι. Το 2015 εξήγησα τι θα έκανα εγώ και έλαβα καλή στήριξη από τους πολίτες. Πλέον οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα πάντα».

    Ερωτηθείς για τα διάφορα σενάρια για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης», ο Όζερσαϊ είπε ότι ο ίδιος ουδέποτε άρχισε αναζητήσεις για μιαν άλλη «κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «απλώς είπα μια φράση στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος». Ανέφερε και τα εξής: «Δεν θελήσαμε να αφήσουμε χωρίς κυβέρνηση την χώρα σε αυτό τον δύσκολο καιρό. Πλέον έχουμε την πείρα να αξιολογούμε κάποια θέματα πιο ψύχραιμα. Αν ήμασταν σε φυσιολογικούς καιρούς, η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε τελειώσει προ πολλού, όμως θα ήταν ανεύθυνη συμπεριφορά να αφήναμε την χώρα χωρίς κυβέρνηση κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου της πανδημίας. [...]».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν καλές σχέσεις με την Τουρκία όμως είναι ευαίσθητοι στο θέμα της πολιτικής τους βούλησης, υποστηρίζει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (07.08.20) γράφει ότι o Τουφάν Έρχουρμαν, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως είναι «εξαιρετικά ευαίσθητος» στο θέμα της δικής του πολιτικής βούλησης. Μιλώντας χθες σε εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Έρχουρμαν επανέλαβε ότι «το υποκείμενο είναι εδώ, το κέντρο είναι η Λευκωσία, η βάση είναι η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού».

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη στην Άγκυρα του λεγόμενου πρωθυπουργού και προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ, του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου και του προέδρου του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί με πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι συζητείται εδώ και ενάμιση μήνα ο σχηματισμός «κυβέρνησης» συνεργασίας μεταξύ των εν λόγω κομμάτων και πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε μια πολιτική ημερήσια διάταξη στην «χώρα» πριν τις «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι λένε πως η ημερήσια διάταξη πρέπει να είναι η υγεία και η οικονομία.

    Σημειώνοντας ότι όποιον και αν ρωτήσετε στον δρόμο θα σας πει ότι η επίσκεψη των τριών κομματικών αρχηγών στην Άγκυρα αφορούσε τον σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» και την εξεύρεση κοινού υποψήφιου για τις «προεδρικές εκλογές», ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι ακόμα και η δημιουργία αυτής της εντύπωσης δεν είναι κάτι το οποίο ικανοποιεί κανέναν σε σχέση με την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων. Ισχυρίστηκε ότι ο αγώνας για ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων διεξάγεται από το 1878 και πρόσθεσε ότι σήμερα είμαστε στο οικονομικό σκέλος αυτού του αγώνα.

    Υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν μιλά για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία για να μην μιλά κανένας για τις πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα. «Εκεί υπάρχει μια κυβέρνηση, μια βουλή που εκλέχθηκαν με την βούληση του λαού. Και εδώ υπάρχει μια κυβέρνηση, μια βουλή που εκλέχθηκαν με την βούληση του λαού. Αν θα συζητηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, αν θα συζητηθεί ένας κοινός υποψήφιος, θα τα συζητήσει η κυβέρνηση εδώ και θα αποφασίσει», υποστήριξε, εκφράζοντας την άποψη ότι στις σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να συσταθεί ένας διάλογος στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Ανέφερε ότι η ορθή βάση γι' αυτό είναι η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού», προσθέτοντας ότι στην ίδια βάση πρέπει να διεξάγεται ο διάλογος και με την «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και με την ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ανοικτός για συνεργασία με την «ΤΔΒΚ» ο Πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ

    Η Diyalog (07.08.20) γράφει ότι ο Πρόεδρος της 75ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ απάντησε στο συγχαρητήριο μήνυμα που του είχε αποστείλει για την εκλογή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι πάντοτε είναι ανοικτοί για την συμβολή και την συνεργασία της «ΤΔΒΚ» και του ίδιου του Ακιντζί.

    Απευθυνόμενος στον Ακιντζί ως «αξιότιμε κύριε πρόεδρε της δημοκρατίας», ο Μποζκίρ τον ευχαρίστησε για το συγχαρητήριο μήνυμα και σημείωσε ότι μπορεί να είναι βέβαιος ότι κατά την διάρκεια της θητείας του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να φέρει σε πέρας τις λειτουργικές ευθύνες του ΟΗΕ διεθνώς και ότι θα παρέχει την απαραίτητη στήριξη. «Θέλω να αναφέρω ότι πάντα είμαστε ανοικτοί στη συμβολή και στην συνεργασία που θα προσφέρει η αδελφή ΤΔΒΚ και το άτομό σας και αυτή θα θεωρηθεί πολύ πολύτιμη», κατέληξε ο Μπόζκιρ.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ένα νέο κρούσμα στα κατεχόμενα

    Η Vatan (07.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκε ένα νέο θετικό κρούσμα της νόσου Covid-19 μετά από την διενέργεια 993 εργαστηριακών ελέγχων το τελευταίο 24ωρο. Πρόσθεσε ότι το κρούσμα αφορά άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα μέσω αεροδρομίου και ότι ήδη δημιουργήθηκε μια ομάδα με τις επαφές του από την ομάδα του «υπουργείου υγείας».

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πιλλί, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο «κρατικό νοσοκομείο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, επανέλαβε την προειδοποίηση να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή στην «νότια Κύπρο» [όπως αναφέρει τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές], αν δεν είναι απαραίτητο.

    Σημειώνεται ότι τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα ανήλθαν στα 163 μετά από διενέργεια 77,968 διαγνωστικών εξετάσεων. Μέχρι χθες, έλαβαν εξιτήριο 135 ασθενείς, 24 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 4 απεβίωσαν.

    (ΔΨ)

    [08] Κατρακυλά η τουρκική λίρα

    Κάτω από τον τίτλο «Εκτοξεύτηκε σαν πύραυλος», η K?br?s (07.08.20) γράφει ότι οι τιμές των ξένων νομισμάτων έναντι της τουρκικής λίρας (ΤΛ) σπάζουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κατά τις τελευταίες μέρες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η χθεσινή ξαφνική αύξηση στο συνάλλαγμα έκανε άνω κάτω όλο τον κόσμο της οικονομίας. Το δολάριο χθες «εκτοξεύτηκε» στις 7,31 ΤΛ, το ευρώ στις 8,65 ΤΛ και η στερλίνα στις 9,62 ΤΛ, φτάνοντας στην ψηλότερή τους τιμή όλων των εποχών.

    Κάνοντας λόγο για χειρότερη κρίση από εκείνη του 2018, ειδικοί εξέφρασαν την άποψη ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον Covid-19.

    Ενώπιον των εξελίξεων, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση χθες σημειώνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της για να μειωθεί η υπερβολική διακύμανση που παρατηρείται στην αγορά.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ανακοίνωση Τουρκικού Υπεξ για τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-06.08.20) δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωση, όπου υποστηρίζει ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους δεν έχει ισχύ. Η ανακοίνωση αναφέρει:

    «Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η λεγόμενη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα σχετικά με τα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν έχει ισχύ για την Τουρκία και θεωρείται άκυρη. Αυτή η αντίληψή μας θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    «Η λεγόμενη περιοχή δικαιοδοσίας συμπεριλαμβάνεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στα ΗΕ. Η Αίγυπτος η οποία έχασε τα 11.500 τ.χλ. με την συμφωνία που υπέγραψε το 2003 με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, σήμερα πάλι, με αυτή την κίνηση, έχει απώλειες με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Αίγυπτο εις βάρος του λαού της. Η λεγόμενη συμφωνία παραβιάζει επίσης και τα δικαιώματα της Λιβύης», υποστηρίζει η ανακοίνωση. «Χωρίς καμιά αμφιβολία, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιεσδήποτε δραστηριότητες στην υπό αμφισβήτηση περιοχή και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της καθώς επίσης και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex στη Μεσόγειο

    Υπό τον τίτλο «Κατεβαίνουν τα πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο! Η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex...», η ειδησεογραφική ιστοσελίδα AHaber (07.08.20) γράφει ότι μετά την συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, που υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ήλθε η απάντηση από την Τουρκία. Η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για διεξαγωγή άσκησης με χρήση πραγματικών πυρών στα ανοιχτά της Αττάλειας, στη Μεσόγειο στις 10 και 11 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

    (ΔΨ)

    [03] Δηλώσεις Τσαβούσογλου από τη Μάλτα για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

    Σύμφωνα με τη Milliyet (06.08.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στα πλαίσια της επίσκεψης του στη Μάλτα, αξιολόγησε στο Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου υποστηρίζοντας ότι η εν' λόγω συμφωνία δεν είναι νόμιμη και δεν έχει καμιά ισχύ για την Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να το υποδεικνύουμε αυτό τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι», είπε.

    Στις δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι κατά την επίσκεψη του στη Μάλτα, συναντήθηκε με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις για τη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι με τον Μπόρελ συζήτησαν τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου που υπέγραψαν Τουρκία και ΕΕ. «Αυτή η συμφωνία δυστυχώς, δεν εφαρμόστηκε πλήρως από την ΕΕ, η ΕΕ δεν κράτησε τις υποσχέσεις της», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλουν προσπάθειες για μια νέα περιεκτική συμφωνία.

    Ο Τούρκος Υπουργός ευχαρίστησε επίσης τον Μπόρελ για τις προσπάθειες που καταβάλλει για εναρμόνιση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ αλλά και για τις προσπάθειες του για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τους, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η συμφωνία προκάλεσε σοβαρή απογοήτευση και στην ίδια την ΕΕ.

    Υποστηρίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν μελετήσει το κείμενο της συμφωνίας αλλά και το χάρτη, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε τα εξής: «Ωστόσο, κοιτάζοντας τις συντεταγμένες που δίνονται, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι αυτή η συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα τόσο της Τουρκικής Δημοκρατίας όσο και της Λιβύης. Συνεπώς, μια συμφωνία η οποία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που είχαμε προηγουμένως δηλώσει στα ΗΕ δεν έχει ισχύ για μας. Και άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο φτάσαμε εδώ μέχρι σήμερα, είναι η προσπάθεια για βήματα της Ελλάδας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση να υπογράψουν συμφωνίες και πάλι με χώρες όπως την Αίγυπτο και το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία», είπε.

    Υπογραμμίζοντας ότι η λεγόμενη συμφωνία, όπως την αποκάλεσε, δεν έχει καθόλου ισχύ για την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να το υποδεικνύουν αυτό, τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, τόσο σε αυτούς (εννοώντας την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τους Ελληνοκύπριους) όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως είπε.

    Δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να προστατεύουν τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι τα δικαιώματα τους εντός της υφαλοκρηπίδας τους αλλά και τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων στα πέριξ της Κύπρου, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «αυτού του είδους οι συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από τον δρόμο μας και κανείς δεν μπορεί να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας. Εμείς δεν το επιτρέψαμε ποτέ αυτό και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [04] Κοινή διάσκεψη Τύπου Τσαβούσογλου με τους ομολόγους τους της Μάλτας και Λιβύης

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-06.08.20) αναφέρεται στην κοινή διάσκεψη Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας-Μάλτας-Λιβύης μετά από τη χθεσινή συνάντηση τους στην Τρίπολη, όπου μετέβη ο Τούρκος Υπουργός για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και τις σχέσεις και την κοινή συνεργασία των τριών χωρών.

    Στα πλαίσια της συνάντησης, Τουρκία και Μάλτα υπογράμμισαν την αμέριστη στήριξη τους στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Αποδοχής του Κράτους της Λιβύης, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Λιβύη είναι υψίστης σημασίας και ότι η λύση στη κρίση στη Λιβύη πρέπει να είναι πολιτική και όχι στρατιωτική.

    Οι αντιπροσωπείες των τριών χωρών, αποφάσισαν μεταξύ άλλων:

    - να προωθήσουν την κοινή τους συνεργασία, την επιστροφή των εταιρειών της Μάλτας και Τουρκίας στη Λιβύη και την επανέναρξη των πτήσεων μεταξύ Λιβύης-Μάλτας και Τουρκίας.

    -Αποφάσισαν επίσης ότι η παράνομη μετανάστευση δεν αποτελεί απειλή μόνο για την ΕΕ αλλά και για την Λιβύη και για αυτό πρέπει να ενισχύσουν τα νότια σύνορα της Λιβύης για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση. Η Τουρκία και η Μάλτα εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να στηρίζουν τη Νόμιμη Κυβέρνηση της Λιβύης.

    -υπογράμμισαν την ανάγκη για τη ενεργή εμπλοκή της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με τη παροχή στήριξης στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

    -αποφάσισαν τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας που θα συντονίζει τις προσπάθειες για την εφαρμογή πρακτικών έργων που αποφασίζονται.

    (ΑΚ)

    [05] Στα 1,153 τα νέα κρούσματα του COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 14 οι νεκροί

    H Hurriyet (06.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε χθες μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στην Τουρκία 54,494 διαγνωστικές εξετάσεις για τον COVID-19, και εντοπίστηκαν 1,153 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ενώ απεβίωσαν ακόμη 14 άτομα και αποθεραπεύθηκαν άλλοι 1,040.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 237,265 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 5,798. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 220,546.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 5,081,802 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 580 ασθενείς ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 8.3%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 7 August 2020 - 11:08:05 UTC