Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 153/2020 21.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Νέα δημοσκόπηση παρουσιάζει τον Ακιντζί να προηγείται - Έρχουρμαν και Τατάρ στην δεύτερη και τρίτη θέση
  • [02] Σφοδρή επίθεση Τατάρ κατά Ακιντζί για την αναφορά ότι «ούτε εχθροί ούτε υποτακτικοί της Τουρκίας βγαίνουν από εμάς»
  • [03] Επικρίσεις Αρικλί κατά Ακιντζί – Απάντηση στο δημοσίευμα περί παρουσίας εμπόρων όπλων εντός του YDP
  • [04] Ο Δρ. Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ εξηγεί γιατί κατέρχεται ως υποψήφιος του MDP
  • [05] Νομικό αγώνα κατά των λεγόμενων εμπάργκο στον αθλητισμό υπόσχεται ο Ντενκτάς
  • [06] Αρθρογράφος εξηγεί γιατί η Τουρκία ευνοεί τον Τατάρ έναντι του Ακιντζί
  • [07] Τρία κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Και άλλο κρούσμα στον κατοχικό στρατό
  • [08] Απώλεια εσόδων 82 εκ. δολάρια την περίοδο του «κλεισίματος» στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Θα ανοίξει οπωσδήποτε η περίκλειστη Αμμόχωστος δηλώνει ο Τατάρ στο TRT
  • [02] Καλεί την Ε.Ε. να είναι αντικειμενική και ειλικρινής, ο Ακσόι
  • [03] Στα 1,412 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Λαβρόβ
  • [05] Πλήρης στήριξης στις ενέργειες του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο από το κόμμα IYI
  • [06] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Οι φρεγάτες και οι κορβέτες προστατεύουν το Ορούτς Ρέις»
  • [07] Δεύτερη εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη που μετατρέπεται από μουσείο σε τζαμί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Νέα δημοσκόπηση παρουσιάζει τον Ακιντζί να προηγείται - Έρχουρμαν και Τατάρ στην δεύτερη και τρίτη θέση

    Η Detay (21.08.20) γράφει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Redborder, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προηγείται στην κούρσα των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα εξασφαλίζοντας ποσοστό 23,2% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο, ακολουθούμενος από τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν με 18,6% και τον λεγόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ με 16,2%.

    Η έρευνα διεξήχθη εντός Ιουλίου με την μέθοδο της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και την συμμετοχή 1,002 ατόμων.

    Στην τέταρτη και πέμπτη θέση στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα βρίσκονται ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί με 6,4% και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κουτρέτ Όζερσαϊ με 6,2%. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σερντάρ Ντενκτάς δεν συμπεριλαμβάνεται στα αποτελέσματα της έρευνας, επειδή αυτή διενεργήθηκε πριν την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του.

    Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το 18% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν από τους υποψήφιους, ενώ το 10,6% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

    Εξάλλου, όταν ρωτήθηκαν ποιον από τους υποψήφιους δεν θα ψήφιζαν ποτέ στις «προεδρικές εκλογές», οι συμμετέχοντας στην έρευνα απάντησαν:

    Ερχάν Αρικλί 64,8%

    Ερσίν Τατάρ 59,3%

    Μουσταφά Ακιντζί 58,3%

    Κουτρέτ Όζερσαϊ 46,4%

    Τουφάν Έρχουρμαν 20,8%

    Αναποφάσιστοι 18,3%

    Στην ερώτηση πώς αξιολογούν την «κυβέρνηση» των κομμάτων UBP-HP, το 63,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι την θεωρούν αποτυχημένη, το 18,6% ούτε επιτυχημένη ούτε αποτυχημένη και το 16,8% επιτυχημένη.

    Στην ερώτηση πώς αξιολογούν την «προεδρική θητεία» του Μουσταφά Ακιντζί, το 46,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα την χαρακτήρισαν αποτυχημένη, το 33,6% ούτε επιτυχημένη ούτε αποτυχημένη και το 17,5% επιτυχημένη.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σφοδρή επίθεση Τατάρ κατά Ακιντζί για την αναφορά ότι «ούτε εχθροί ούτε υποτακτικοί της Τουρκίας βγαίνουν από εμάς»

    Κάτω από τον τίτλο «Φτάνει πια», η K?br?s (21.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν πέτυχε σε κανένα θέμα κατά την διάρκεια της πενταετούς θητείας του και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου ο «λαός» θα πει «φτάνει πια» σε όσους «επιμένουν λάθος», κατά την έκφρασή του.

    Σε χθεσινή γραπτή του δήλωση, ο Τατάρ σχολίασε την αναφορά Ακιντζί ότι «από εμάς δεν βγαίνουν εχθροί της Τουρκίας, να μην προσπαθούν άδικα, όμως δεν βγαίνει ούτε και μια αντίληψη που δηλώνει υποταγή του τύπου 'σήκω σήκω κάτσε κάτσε'». Ισχυρίστηκε ότι με αυτά τα λόγια ο Ακιντζί εξέφρασε «την ρατσιστική του οπτική γωνιά που υπάρχει στα βάθη της νοοτροπίας του» και έδειξε την «διπρόσωπη πολιτική του στάση».

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος και το κόμμα του υπερασπίζονται την ελευθερία, την ασφάλεια και την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού «λαού» και με αυτή την έννοια επιθυμούν να αντικατοπτριστεί σωστά στην κάλπη η βούληση του «λαού» στις 11 Οκτωβρίου. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο Ακιντζί και «τα παράγωγά του» είναι εκείνοι που υποτιμούν «το κράτος» των Τουρκοκυπρίων και θεωρούν την «ΤΔΒΚ» ως υποτελή διοίκηση.

    Εξέφρασε και την εξής άποψη ο Τατάρ: «Είναι ένα απαράδεχτο προεκλογικό παιχνίδι και διαστρέβλωση ο ισχυρισμός που προβλήθηκε εκ μέρους του κ. Ακιντζί, ο οποίος δεν είπε τίποτα για την στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς που παραγνωρίζει την κυρίαρχη ισότητά μας και προκάλεσε την άρση του δικαιώματος του βέτο που αποκτήσαμε κατά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, ότι το UBP, το οποίο έχει σκοπό του την συνέχιση και εξύψωση της ΤΔΒΚ, επιθυμεί να υποβιβάσει σε υποτελή διοίκηση το κράτος μας».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επικρίσεις Αρικλί κατά Ακιντζί – Απάντηση στο δημοσίευμα περί παρουσίας εμπόρων όπλων εντός του YDP

    Η Vatan (21.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερχάν Αρικλί επέκρινε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους «αρθρογράφους του», κατά την έκφρασή του. Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Αρικλί ανέφερε τα εξής: «Δεν θέλουμε να επέμβει στις εκλογές η Τουρκία. Και η ίδια η Τουρκία δεν έχει μιαν τέτοια πρόθεση. Όμως, οι υποστηρικτές του Ακιντζί θέλουν επίμονα να σύρουν την Τουρκία στο γήπεδο με κάποιον τρόπο με βροχή βρισιών και προσβολών. Δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Βλέπουμε ότι και η Τουρκία δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα και νιώθουμε ικανοποίηση γι' αυτό».

    Αναφερόμενος στις «προεδρικές εκλογές», ο Αρικλί είπε ότι ξεκίνησαν μιαν μακρά και δύσκολη κούρσα μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2020 και πρόσθεσε ότι ρύθμισαν τις αντοχές τους για έναν μαραθώνιο. «Θα συνεχίσουμε να μένουμε στο πεδίο για πρόωρες γενικές εκλογές μετά τις 19 Οκτωβρίου. Αυτός είναι ένας μαραθώνιος που θα διαρκέσει μήνες. Ο καθένας να κανονίσει τις αντοχές του αναλόγως», πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, η Yeni Bak?s (21.08.20) γράφει ότι κληθείς από την εφημερίδα να σχολιάσει χθεσινό της δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο εντός του YDP βρίσκονται έμποροι όπλων, ο Αρικλί ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει το θέμα, όμως, πρόσθεσε, δεν μπορούν να ζητούν πιστοποιητικά καλού χαρακτήρα από τα άτομα που λαμβάνουν μέρος στις συγκεντρώσεις του κόμματος. «Μήπως είμαι δικαστής, εισαγγελέας ή αστυνομικός;» διερωτήθηκε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ο Δρ. Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ εξηγεί γιατί κατέρχεται ως υποψήφιος του MDP

    Η Vatan (21.08.20) γράφει ότι Δρ. Φουάτ Τουρκόζ Τσινέρ κατέρχεται ως υποψήφιος του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου 2020 στα κατεχόμενα. Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στο Kanal T, ο Τσινέρ εξήγησε γιατί κατέρχεται ως υποψήφιος. Είπε ότι διετέλεσε μέλος του προεδρικού συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου του κόμματος, συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές και απέκτησε πείρα συμμετέχοντας σε «βουλευτικές εκλογές». Υποστήριξε ότι το DP είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και ότι ο ίδιος πάντοτε θεωρούσε ότι ανήκε στις τάξεις των εθνικιστών και δεν επιθυμούσε να συμμετέχει στις τάξεις των σοσιαλιστών. Ο Τσινέρ είπε ότι προτίμησε να συμμετάσχει σε ένα άλλο πολιτικό κόμμα «για προστασία του κράτους» και υποστήριξε ότι το MDP είναι «κόμμα κλειδί».

    Αναφερόμενος στους υπόλοιπους υποψήφιους, ο Τσινέρ σημείωσε ότι ο ισχυρότερος είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ χαρακτήρισε τον Ερσίν Τατάρ ως έναν «φθαρμένο πρόεδρο», ο οποίος είναι αδύναμος εντός του «λαού». Ανέφερε ότι ο Τουφάν Έρχουρμαν προέρχεται από την πτέρυγα των «νέων δυνάμεων» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, το οποίο «ονειρεύεται» να πάρει ψήφους από την δεξιά. Υποστήριξε ότι η φωνή του Έρχουμαν ακούγεται τόσο λίγο ώστε να μην μπορεί να υπερασπιστεί το ίδιο το κόμμα του.

    Αναφερόμενος στον πρόεδρο του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων, Ερχάν Αρικλί, ο Τσινέρ είπε ότι από τεχνικής άποψης, ο Αρικλί δεν έπρεπε να είναι υποψήφιος, αφού γεννήθηκε στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι θα ήταν ορθότερο το εν λόγω κόμμα να υποδείξει κάποιον Κύπριο υποψήφιο. «Αν σκεφτόμαστε την προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, πρέπει να βαδίσουμε με κάποιον που γεννήθηκε στα τουρκοκυπριακά εδάφη. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένας υποψήφιος πρόεδρος που δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί αυτό», υποστήριξε.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι ο Κουτρέτ Όζερσαϊ ήταν ένας από τους ισχυρότερους υποψήφιους μέχρι να ιδρύσει κόμμα, ο Τσινέρ είπε ότι τώρα δεν θεωρεί ισχυρό τον Όζερσαϊ, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «πιο αδύναμο κρίκο».

    Αξιολογώντας την υποψηφιότητα Σερντάρ Ντενκτάς, ο Τσινέρ εξέφρασε την άποψη ότι αυτή οφείλεται στην επιθυμία του Ντενκτάς να «μοιράσει κάποιες ψήφους».

    Τέλος, ο Τσινέρ κατηγόρησε κάποιον από τους υποψήφιους ότι αγόρασε έπαυλη αξίας ενός εκατομμυρίου στερλινών και διερωτήθηκε ποιος δέχεται να αγοράζεται έπαυλη με χρήματα από την τσέπη του «λαού».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Νομικό αγώνα κατά των λεγόμενων εμπάργκο στον αθλητισμό υπόσχεται ο Ντενκτάς

    Η K?br?s Manset (21.08.20) γράφει ότι λεγόμενος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και ανεξάρτητος υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου, Σερντάρ Ντενκτάς υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα αρχίσει νομικό αγώνα κατά των λεγόμενων εμπάργκο που κατ' ισχυρισμό επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους στον τομέα του αθλητισμού. Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στα γραφεία της λεγόμενης τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ο Ντενκτάς ανέφερε: «Δεν ξέρω αν θα κερδίσουμε σε αυτή την υπόθεση. Όμως, στο τέλος αυτού του δικαστικού αγώνα μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε σε όλο τον κόσμο να ακουστεί το γιατί μας αφαιρέθηκε το δικαίωμα να αθλούμαστε που αποτελεί φυσιολογικό μας δικαίωμα και ουσιαστικά ανθρώπινο δικαίωμα».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αρθρογράφος εξηγεί γιατί η Τουρκία ευνοεί τον Τατάρ έναντι του Ακιντζί

    Δεν συνάδουν με τους στόχους και τις πολιτικές της Τουρκίας οι πολιτικές και οι στόχοι του Ακιντζί υποστηρίζει στο σημερινό του άρθρο στην Gunes (21.08.20), ο αρθογράφος και στέλεχος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Οζέρ Κανλί, ο οποίος γράφει ότι σε εννιά δημοσκοπήσεις που ο ίδιος γνωρίζει, η κούρσα των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα θα διεξαχθεί ανάμεσα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και στον λεγόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ.

    Σύμφωνα με τον Κανλί, αυτές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους, θέλουν καλές σχέσεις με την Τουρκία και είναι έτοιμοι για τις «εκλογές». «Είναι και το εξής αλήθεια: Σε αυτές τις εκλογές θα συζητηθεί πολύ η Τουρκία», σημειώνει ο Κανλί, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν λέει «ψηφίστε αυτό τον υποψήφιο», αλλά θέτει ξεκάθαρα τους δικούς της στόχους και τις δικές της πολιτικές. Αναφέρει και τα εξής ο Κανλί:

    «Σε κάθε ευκαιρία η Τουρκία αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι δικοί της στόχοι και πολιτικές δεν συνάδουν με τους στόχους και τις πολιτικές του κ. Ακιντζί. Τι δηλαδή, ο κ. Ακιντζί έχει δικαίωμα να λέει ότι δεν του αρέσουν οι πολιτικές της Τουρκίας, ότι δεν συμφωνεί με αυτές και η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι δεν της αρέσουν οι πολιτικές του κ. Ακιντζί και να δείχνει ότι δεν μπορεί να εργαστεί αρμονικά με αυτόν;

    Ας σκεφτούμε παρακαλώ. Μήπως δεν είναι ο κ. Ακιντζί που κατηγόρησε την Τουρκία ότι μεταφέρει πληθυσμό στην Κύπρο και αλλάζει την δημογραφική δομή παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο; Μήπως δεν είναι ο κ. Ακιντζί που δημιούργησε την ευκαιρία στην ελληνοκυπριακή πλευρά να επιτίθεται στην Τουρκία από το πιο ευαίσθητο της σημείο λέγοντας ότι οι εγγυήσεις δεν είναι ταμπού; Μήπως δεν είναι ο κ. Ακιντζί που αντί να στηρίξει κατά την έναρξής της την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης του τουρκικού στρατού στην Συρία για προστασία του έθνους, προέβη σε λανθασμένη δήλωση ξεσηκώνοντας στο πόδι ολόκληρη την Τουρκία, δεξιούς και αριστερούς; [...]»

    Ακολούθως ο αρθρογράφος παραθέτει επικριτικές δηλώσεις του Αντιπρόεδρου Φουάτ Οκτάι και του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά του Ακιντζί για τις αναφορές του σε σχέση με την «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» και για συνέντευξη που παραχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην βρετανική εφημερίδα The Guardian. Προσθέτει τα εξής ο Κανλί:

    «[...] Κοντολογίς, για την Τουρκία δεν είναι δυνατή η συνέχιση των σχέσεων με τον κ. Μουσταφά Ακιντζί. Δεν μπορεί να κάνει βήμα πίσω στο εξής το κράτος της Τουρκίας.

    Ας έρθουμε στις εκλογές της ΤΔΒΚ. Σύμφωνα με τις πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδα και ξέρω, οι δύο υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν στον δεύτερο γύρο για τις προεδρικές εκλογές της ΤΔΒΚ είναι ο κ. Ερσίν Τατάρ και ο κ. Μουσταφά Ακιντζί. Σε αυτό το σημείο, φυσιολογικά, ο Ερσίν Τατάρ είναι ο υποψήφιος που επιθυμεί η Τουρκία. Όμως, εκείνος που φταίει γι' αυτό, που το σχεδίασε αυτό εν γνώσει του, δεν είναι το UBP, αλλά ο ίδιος ο κ. Ακιντζί. Κανείς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην βούληση του των Τούρκων της Κύπρου. Συμφωνώ από καρδιάς με αυτή την άποψη, όμως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε όσα συνέβησαν, όσα ελέχθησαν.

    Η Τουρκία λέει 'Γαλάζια Πατρίδα'. Ποιοι στην ΤΔΒΚ λένε 'Γαλάζια Πατρίδα'; Η Τουρκία λέει 'ουδέποτε θα παραιτηθώ των εγγυήσεων'. Ποιοι υποψήφιοι συμφωνούν με αυτό στην ΤΔΒΚ; Η Τουρκία λέει 'το Βαρώσι δεν θα είναι πλέον όμηρος του ελληνοκυπριακού τομέα'. Ποιοι υποψήφιοι συμφωνούν με αυτό; Οι ψηφοφόροι θα τα σκεφτούν όλα αυτά και θα αποφασίσουν. [...] Αν η Τουρκία έχει μιαν εύνοια προς τον κ. Τατάρ, ο λόγος γι' αυτό είναι ότι είναι ο υποψήφιος που βρίσκεται πιο κοντά στην νίκη και οι στόχοι του UBP συνάδουν με τους στόχους της Τουρκίας».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τρία κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Και άλλο κρούσμα στον κατοχικό στρατό

    Η Yeni Duzen (21.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,723 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν τρία νέα κρούσματα, ενώ έλαβαν εξιτήριο εφτά άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι το ένα από τα νέα κρούσματα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα ατμοπλοϊκώς και τα υπόλοιπα είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Πρόσθεσε επίσης ότι διεξάγεται ιχνηλάτηση των επαφών των εν λόγω κρουσμάτων.

    Μέχρι τις 20 Αυγούστου 2020 διενεργήθηκαν 102,964 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 237 κρούσματα Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 66 ασθενών, ενώ 167 αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι κινητοποιήθηκαν οι στρατιωτικές και οι μη στρατιωτικές «αρχές» χθες στην κατεχόμενη Λύση, όταν βγήκε θετικό στον κορωνοϊό το τεστ ενός λοχία του κατοχικού στρατού που υπηρετεί στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, έκλεισε η στρατιωτική καντίνα και το ζαχαροπλαστείο που εξυπηρετούσαν και πολίτες, σταμάτησαν οι διακινήσεις από και προς την εν λόγω στρατιωτική μονάδα και αναστάληκαν όλες οι άδειες.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Απώλεια εσόδων 82 εκ. δολάρια την περίοδο του «κλεισίματος» στα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «Απώλεια εσόδων 82 εκ. δολάρια», η K?br?s (21.08.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση του «γραφείου κρατικού προγραμματισμού» (DPO), που ετοίμασε για τους μήνες Μάρτιος – Ιούνιος 2020 όταν άρχισε η επιδημία της νόσου Covid-19 και συνέχισε με γενικό κλείσιμο στα κατεχόμενα, το κόστος της οικονομίας της «ΤΔΒΚ» ανήλθε στα 82 εκατ. δολάρια.

    Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των «κρατικών εισόδων», που ήταν γύρω στα 78,5 εκατ. δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια, οπισθοχώρησε στα 57,5 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2020, επισημαίνοντας ότι το κόστος της οικονομίας της «ΤΔΒΚ» για τέσσερις μήνες λόγω της επιδημίας Covid-19 ήταν πολύ βαρύ.

    «Ο μέσος όρος των εισόδων για τον Απρίλιο ήταν στα 98,2 εκατ. Δολάρια, αλλά τον Απρίλιο του 2020 υπολογίσθηκε στα 55,5 εκατ. δολάρια. Η οικονομία της χώρας για τον μήνα Μάιο έκλεινε με κέρδος 89,8 εκατ. δολάρια, ενώ τον Μάιο του 2020 έκλεισε με κέρδος 81,1 εκατ. δολάρια», αναφέρει η εφημερίδα.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Θα ανοίξει οπωσδήποτε η περίκλειστη Αμμόχωστος δηλώνει ο Τατάρ στο TRT

    Η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα haber7com (21.08.20, haber7.com) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα ανοίξει οπωσδήποτε η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, η οποία «μετρά μέρες για να ανοίξει», σύμφωνα με το δημοσίευμα. Φιλοξενούμενος ζωντανά μέσα από την περίκλειστη Αμμόχωστο σε πρόγραμμα της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, ο Τατάρ ανέφερε και τα εξής:

    «Το Βαρώσι θα ανοίξει οπωσδήποτε. Κατά την περίοδο της δικής μου κυβέρνησης αξιολογήσαμε το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο και κάναμε αυτή την δήλωση. [...] Χρειαζόταν ένα τέτοιο άνοιγμα με αυτό τον τρόπο ως απαίτηση της ενεργούς πολιτικής. Εκφράστηκαν απόψεις ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη μια διαδικασία συνομιλιών στο πλαίσιο του Κυπριακού, ότι έκλεισε μια εποχή μαζί με πολύ σημαντικές εξελίξεις, όπως η διαδικασία που υπάρχει εδώ και 46 χρόνια, η ανακήρυξη της ΤΔΒΚ το 1983 και οι εξελίξεις που βιώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι σήμερα, τα βήματα και οι αποφάσεις της Τουρκίας μας.

    Όμως στο τέλος της ημέρας θέλουμε και εμείς μιαν συμφωνία, κρατάμε την πόρτα μας ανοικτή. Δεν λέω ειρήνη. Ο μακαρίτης ο Ετζεβίτ είχε δηλώσει ότι 'εμείς πάμε στο νησί για την ειρήνη, πάμε για να προστατεύσουμε τους ομοεθνείς μας, όμως παίρνουμε την ειρήνη τόσο στους Τούρκους όσο και στους Έλληνες'. Από το 1974 και εντεύθεν υπάρχει ειρήνη. Κανενός η μύτη δεν έχει σπάσει. Επομένως, ζούμε σε ηρεμία. Αυτό που λείπει εδώ είναι μόνο μια συμφωνία. Μπορούμε να φτάσουμε σε μιαν συμφωνία με την προστασία των κόκκινων μας γραμμών ως τουρκική πλευρά στην σωστή βάση και τις σωστές συνθήκες για εκείνη την συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα προβούμε σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις.

    Στο Κραν Μοντάνα πριν 2,5 χρόνια έγιναν κάποιες αξιολογήσεις μετά το Σχέδιο Ανάν. Εδώ επιχειρήθηκε να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις που δεν χρειάζονταν καθόλου. Δεν έγιναν, επιχειρήθηκε να γίνουν. Διότι αυτή η συμφωνία τέθηκε στο ράφι. Ούτε χάρτης, ούτε μηδέν στρατεύματα, ούτε μηδέν εγγυήσεις. Εμείς θέλουμε την συνέχιση των αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ. Αυτό είναι ένα δικαίωμα. Δεν θέλουμε να χάσουμε αυτό το δικαίωμα, διότι η Τουρκική Δημοκρατία παρέχει την ασφάλειά μας. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας προστατεύουν. Είναι απόλυτα αναγκαίες και προϋπόθεση οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας. Δεν θα προβούμε ποτέ σε υποχώρηση.

    Ο Ακιντζί μπορεί να έχει διαφορετική άποψη στο θέμα αυτό. Όταν εξελέγη για πρώτη φορά πριν πέντε χρόνια, ύστερα είδαμε ότι άρχισε να μιλά διαφορετικά. Κάπου ο εκπρόσωπός του άνοιξε μιαν πόρτα λέγοντας 'οι εγγυήσεις δεν είναι ταμπού'. Αυτή η πόρτα συνέχισε μέχρι την πενταμερή συνάντηση στο Κράν Μοντάνα. Εδώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια, άνοιξαν προς συζήτηση οι εγγυήσεις της Τουρκίας εδώ. Εμείς οπωσδήποτε δεν το δεχόμαστε αυτό. Και η Τουρκία το απέρριψε στο ανώτατο επίπεδο. Ανακοίνωσαν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τις εγγυήσεις λέγοντας 'δεν θα υποχωρήσουμε από τα ιστορικά μας δικαιώματα και τις ιστορικές μας υποχρεώσεις'. Επομένως, όταν κοιτάξει κανείς αυτά που συμβαίνουν στη Ανατολική Μεσόγειο, τα γεγονότα που έγιναν κατά την διαδικασία που βρίσκεται μπροστά μας και τις εξελίξεις που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, φαίνεται ότι δεν απέμεινε και πολύ έδαφος για μια συμφωνία πλέον. Όταν ξαναδημιουργηθεί αυτή η βάση, εμείς θα πάμε και θα συνομιλήσουμε με τους όρους μας. Όμως αυτή την στιγμή δεν φαίνεται κάποια διαπραγματευτική διαδικασία.

    Ένα μεγάλο τμήμα του μέρους που ονομάζουμε Βαρώσι είναι ανοικτό. Υπάρχει το ανοικτό Βαρώσι και το κλειστό Βαρώσι. Το κλειστό Βαρώσι διαθέτει την ωραιότερη παραλία του κόσμου. Το μέρος αυτό είναι μια γειτονιά της Αμμοχώστου. Όταν τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο και η μπάλα πέσει εδώ, έρχονται, την παίρνουν και επιστρέφουν πίσω. Τόσο κοντά είναι. Το άνοιγμα του Βαρωσιού θα είναι οπωσδήποτε στην ατζέντα μας. Άλλωστε, όταν κοιτάξει κανείς αυτό το μέρος, ήταν βακουφικές περιουσίες κατά την περίοδο των Οθωμανών. Κατά την περίοδο των Άγγλων οι περιουσίες αυτές διανεμήθηκαν αντίθετα με το πνεύμα των βακουφίων. Υπήρχαν πολλοί πλούσιοι εδώ. Είχε περιουσία και η Βασίλισσα της Αγγλίας εδώ. Έχει μέρη και το διεθνές κεφάλαιο. Επομένως, πρέπει να ανοίξει αυτό εδώ το μέρος πλέον. Αυτό που προβλέπουμε είναι και καθίσει η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και να πραγματοποιήσει συνομιλίες. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχουν γύρω στις 300 αιτήσεις για το μέρος αυτό, εκ των οποίων οι 191 είναι για επιστροφή. Επομένως, από την άποψη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει πλέον αυτοί οι άνθρωποι να λάβουν την επιστροφή των δικαιωμάτων τους πάνω στα κτίρια και αναλόγως να αποκτήσουν τα δικαιώματά τους με κάποιες δίκαιες ρυθμίσεις ή να αποκτήσουν το δικαίωμα να πωλήσουν τις περιουσίες τους μετά από 46 χρόνια, χωρίς να πλήττονται τα εδώ εδάφη των βακουφίων.

    Το βασικό είναι ότι το μέρος αυτό είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Προστατεύεται από τις δυνάμεις ασφαλείας που υπάγονται στην ΤΔΒΚ. Επομένως, Αυτή είναι η άποψή μας και μας υποστηρίζει και ο λαός μας. [...] Ο λαός μας λέει ότι 'αργήσαμε κιόλας'. Το άνοιγμα του μέρους αυτού σημαίνει να αποκτήσουν τις περιουσίες τους οι άνθρωποι από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε είναι Έλληνες, είτε είναι Άγγλοι ή Αμερικάνοι και να ενισχυθεί περισσότερο οικονομικά και τουριστικά αυτό το μέρος που είναι πόλη λιμάνι με την εξάπλωση της πόλης της Αμμοχώστου που είναι αναπτυσσόμενη πόλη της ΤΔΒΚ. Είναι εξαιρετικό το να ενισχυθεί πιο πολύ η ΤΔΒΚ σε εξάρτηση με αυτές τις εξελίξεις [...]

    Τελείωσε σχεδόν η μελέτη της απογραφής και εισήλθαμε στη διαδικασία του ανοίγματος. Πλέον είμαστε στην διαδικασία να εισέλθουμε στο άνοιγμα του Βαρωσιού. Το Βαρώσι είναι εντός των εδαφών της ΤΔΒΚ. Κανείς δεν μπορεί να το πάρει από τα χέρια μας. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας με επιτυχία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Καλεί την Ε.Ε. να είναι αντικειμενική και ειλικρινής, ο Ακσόι

    Σύμφωνα με την Sabah (20.08.20), ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να είναι μέρος της διαδικασίας που στοχεύει στην ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να είναι αντικειμενική και ειλικρινής».

    Ερωτηθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου, ο Ακσόι, σε γραπτή του ανακοίνωση, ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Η ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2020, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αιχμάλωτο της καθοδήγησης και των εκβιασμών των δύο κρατών μελών. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να είναι μέρος της διαδικασίας που στοχεύει στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να είναι αντικειμενική και ειλικρινής. Όπως δημοσιοποιήθηκε και προηγουμένως, οι εκκλήσεις για ψυχραιμία πρέπει να γίνουν προς την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου [όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία], που είναι οι πλευρές που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζημιώνουν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην πραγματικότητα αυξάνουν την ένταση και όχι προς την χώρας μας, που υποστηρίζει τον διάλογο και την συνεργασία. Η Τουρκία, που από την αρχή έχει τονίσει πως πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας για μια μόνιμη λύση των προβλημάτων, θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στα θετικά βήματα έναντι της χωρίς να παραιτείται από τα δικαιώματά της».

    (ΔΨ)

    [03] Στα 1,412 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Η Milliyet (20.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,412 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 92,301 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 19 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 882.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 254,520 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,058. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 234,797.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 6,061,930 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 735 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,3%.

    Ο Υπουργός Υγείας Κοτζά έκανε εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων υγιεινής, καθώς και της χρησιμοποίησης της μάσκας λόγω ανησυχίας για την αυξητική άνοδο των κρουσμάτων στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.08.20). Στη συνέχεια, ο Κοτζά σημείωσε ότι περισσότεροι από 25 εκατομμύρια πολίτες τους χρησιμοποιούν την εφαρμογή στα κινητά HES kodu, που είναι εργαλείο στην εκστρατεία καταπολέμησης της επιδημίας Covid-19. Υπογράμμισε ότι μέσω αυτής της εφαρμογής, εμπόδισαν 95 χιλιάδες άτομα, που παραβίασαν την απομόνωση, να ανέβουν σε αεροπλάνα, τρένα ή λεωφορεία, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu (19.08.20).

    (ΔΨ)

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Λαβρόβ

    H Hurriyet (20.08.20) αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόβ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τσαβούσογλου και ο Λαβρόβ συζήτησαν για διμερείς σχέσεις καθώς και για θέματα που αφορούν την Λιβύη και Συρία.

    (ΔΨ)

    [05] Πλήρης στήριξης στις ενέργειες του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο από το κόμμα IYI

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (21.08.20, ΑΑ), ο εκπρόσωπος τύπου της αντιπολίτευσης του Καλού Κόμματος (IYI Parti) Γιαβούζ Αγιραλίογλου, σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, σχολιάζοντας τις Τουρκικές δραστηριότητες στη Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι η θέση τους σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο είναι ότι ποτέ δεν θα παραιτηθούν από τα συμφέροντα τους.

    Στη συνέχεια, ο Αγιραλίογλου τόνισε ότι υποστηρίζουν πλήρως τα συμφέροντα του κράτους, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τα συμφέροντα του κράτους και του έθνους δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης γι' αυτό το έμβλημα του κόμματος τους είναι η τουρκική σημαία.

    Υπογραμμίζοντας ότι αναμένουν την εξαγγελία σήμερα του Προέδρου Ερντογάν για την «καλή είδηση», ευχήθηκε η είδηση να είναι σχετικά με τις εργασίες για την ενέργεια.

    (ΔΨ)

    [06] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Οι φρεγάτες και οι κορβέτες προστατεύουν το Ορούτς Ρέις»

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.08.20, AA), το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, σε ανάρτησή του στο Twitter, κοινοποιώντας εικόνες από τα πλοία, έγραψε: «Οι φρεγάτες και οι κορβέτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συνεχίζουν με αποφασιστικότητα το καθήκον τους να συνοδεύουν και να προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, που διεξάγει έρευνες στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

    (ΔΨ)

    [07] Δεύτερη εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη που μετατρέπεται από μουσείο σε τζαμί

    Η Cumhuriyet (21.08.20) γράφει ότι σύμφωνα με απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα, το μουσείο Καριγιέ, η ορθόδοξη εκκλησία Μονή της Χώρας στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκε σε τέμενος.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το τζαμί Καριγιέ είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1945 με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι είχε μετατραπεί σε τζαμί από ορθόδοξος χριστιανικός ναός το 1511.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 21 August 2020 - 12:10:17 UTC