Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 13 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 180/2020 29.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Απορρίπτουμε όλες τις υποχωρήσεις που έκανε ο Ακιντζί»
  • [02] Έρχουρμαν: «Όραμά μας είναι το άνοιγμα μας στη διεθνή κοινότητα»
  • [03] Όζερσαϊ: «Πρέπει να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε ένα σημείο αμοιβαίας εμπιστοσύνης»
  • [04] Ντενκτάς: «Η ΤΔΒΚ αντιμετωπίζεται ως υποδιοίκηση και δεν υπολογίζεται καθόλου ο αγώνας που δίνει»
  • [05] Την «έναρξη εκστρατείας» για «τροποποίηση ενός άρθρου του συντάγματος» ανακοίνωσε ο Αρικλί
  • [06] Το νερό από την Τουρκία θα δοθεί στη Μόρφου και στη Μεσαριά, λέει ο Τατάρ
  • [07] Το CTP θα παρακολουθεί τα μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πανδημία στα οδοφράγματα
  • [08] Λεωφορεία θα παίρνουν ξανά Τουρκοκύπριους μαθητές από την νεκρή ζώνη
  • [09] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [10] Σε επίπεδα ρεκόρ η κατρακύλα της τουρκικής λίρας
  • [11] Καταρρέει και η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο Διόριος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Τα 3,5 τρισεκ. κ.μ. φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο είναι μια οικονομική δύναμη, που καμία χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει», δηλώνει ο Ερντογάν
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Τζόνσον
  • [03] Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με εξαίρεση το HDP, καταδίκασαν την Αρμενία για την ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
  • [04] Δημοσκόπηση για τις συμμαχίες στην Τουρκία σε περίπτωση Βουλευτικών Εκλογών
  • [05] Ακάρ: Η Αρμενία να στείλει πίσω τους μισθοφόρους και να αποχωρήσει από το Ναγκόρνο Καραμπάχ
  • [06] Στα 1,412 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 65 νεκροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Απορρίπτουμε όλες τις υποχωρήσεις που έκανε ο Ακιντζί»

    Η Vatan (29.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και «προεδρικός υποψήφιος» Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια συνάντησης που είχε με το «σύνδεσμο οικογενειών μαρτύρων και αναπήρων πολέμου» και το «σύνδεσμο απόστρατων αξιωματικών», αναφέρθηκε στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα που θα γίνουν στις 11 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι ο «λαός» χρειάζεται ένα «πρόεδρο» που να έχει επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και που να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι οι επερχόμενες «εκλογές» είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον του Τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τατάρ είπε ότι ο «λαός» το γνωρίζει αυτό, γι' αυτό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ο νικητής από τον πρώτο γύρο. «Εάν πετύχουμε, τότε θα έρθουν καλύτερες μέρες για την ΤΔΒΚ», ισχυρίστηκε.

    Κατηγορώντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι διέπραξε μεγάλα λάθη και υποχωρήσεις όσον αφορά στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, στο εδαφικό και στο θέμα των εγγυήσεων, ο Τατάρ είπε ότι απορρίπτουν τις πολύ σημαντικές υποχωρήσεις του Ακιντζί που έκανε προς τον Αναστασιάδη, με το να αποδεχθεί την ομοσπονδία.

    Επαναλαμβάνοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για αυτούς μια λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας που να περιλαμβάνει τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, ο Τατάρ έκανε λόγο για την ανάγκη να συζητηθούν στο τραπέζι των συνομιλιών νέες εναλλακτικές λύσεις αντί της ομοσπονδίας που έχει οδηγήσει στην μη λύση τα τελευταία 50 χρόνια.

    (ΑΚ)

    [02] Έρχουρμαν: «Όραμά μας είναι το άνοιγμα μας στη διεθνή κοινότητα»

    Η Vatan (29.09.20) γράφει ότι πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και «προεδρικός υποψήφιος» Τουφάν Έρχουρμαν, σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, είπε ότι επιθυμούν μετά τις «εκλογές» τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμούν να βιώσουν ξανά αυτά που έγιναν στο Κραν Μοντανά. «Για αυτό και εμείς επιθυμούμε να γίνει μια πενταμερής διάσκεψη για να εξευρεθεί μια φόρμουλα και μια μεθοδολογία», ανέφερε.

    Υπενθυμίζοντας ότι στο Κραν Μοντανά η ελληνοκυπριακή πλευρά «εγκατέλειψε το τραπέζι λέγοντας ότι δεν μπορεί να εξηγήσει στο λαό της το θέμα της πολιτικής ισότητας», ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι η πολιτική ισότητα είναι το πιο βασικό στοιχείο για το ομόσπονδο κράτος που θα συσταθεί. «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αναφορά σε ομοσπονδία χωρίς να υπάρχει πολιτική ισότητα», πρόσθεσε.

    Υποστηρίζοντας ότι στόχος τους είναι η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο, ο Έρχουρμαν είπε: «Είμαστε ένας λαός που θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο. Αυτό μπορεί να γίνει με τη λύση. Και ενώ αγωνιζόμαστε για την επίτευξη λύσης, έχουμε καθορίσει ως όραμα μας από την άλλη, να δώσουμε τις απαντήσεις στο λαό για το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε ανοίγματα στη διεθνή κοινότητα και για το πως θα μπορέσουμε να γίνουμε μέρος του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [03] Όζερσαϊ: «Πρέπει να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε ένα σημείο αμοιβαίας εμπιστοσύνης»

    Σύμφωνα με τη Vatan (29.09.20), ο «ανεξάρτητος υποψήφιος» και λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του FOX TV στην Τουρκία, αναφέρθηκε στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα και υποστήριξε ότι ο νέος «πρόεδρος που θα εκλεγεί» θα πρέπει να καθίσει και να συζητήσει για ένα νέο συνεταιρισμό στο νησί, αφού όπως υποστήριξε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για ένα συνεταιρισμό στη βάση της ομοσπονδίας.

    Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως ισχυρίστηκε, έχει κουραστεί από τις συνομιλίες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια για τη λύση του Κυπριακού, οι οποίες δεν οδηγούν σε κάποιο αποτέλεσμα και χρειάζεται, όπως υποστήριξε ο Όζερσαϊ, μια αλλαγή.

    Υποστήριξε επίσης ότι ο νέος «πρόεδρος» θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, για να συζητήσει για το δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου και για μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό χωρίς να περάσουν άλλα 50 χρόνια.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία, ο Όζερσαϊ είπε ότι οι σχέσεις τους με την Τουρκική Δημοκρατία τα τελευταία 5 χρόνια δεν ήταν πολύ υγιής και υποστήριξε: «Ο μόνος εταίρος και εγγυητής της ΤΔΒΚ είναι η Τουρκική Δημοκρατία. Γι' αυτό το λόγο, θα πρέπει ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί, να οδηγήσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε ένα σημείο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Είμαι της άποψης ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος μας τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και η πολιτική που ακολούθησε, έχουν οδηγήσει σε οπισθοχώρηση στις σχέσεις μας με την Τουρκία και σε ένα επίπεδο μη υγιές. Αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Και αυτό επειδή εμείς πρέπει να επωφεληθούμε από τη δύναμη της Τουρκίας για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο ορατή στη διεθνή κοινότητα».

    Ο Όζερσαϊ πρόσθεσε επίσης ότι αν «εκλεγεί» θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να έχει απευθείας διάλογο με την Τουρκία με στόχο να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις και θα ακολουθήσει μια πιο ενεργητική πολιτική στη διεθνή κοινότητα. «Χρειάζεται επίσης να αναλάβουμε δράση μαζί με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει ισοζύγιο στην Ανατολική Μεσόγειο με τις Μεγάλες Δυνάμεις όπως τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ιταλία», πρόσθεσε.

    (AK)

    [04] Ντενκτάς: «Η ΤΔΒΚ αντιμετωπίζεται ως υποδιοίκηση και δεν υπολογίζεται καθόλου ο αγώνας που δίνει»

    Σύμφωνα με τη Vatan (29.09.20), ο ανεξάρτητος «προεδρικός υποψήφιος» Σερντάρ Ντενκτάς, σε προεκλογικές του δηλώσεις σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του παράνομου Μπαϋράκ, υποστήριξε ότι «είναι αναπόφευκτο πλέον να περάσουν σε μια νέα εποχή στην ΤΔΒΚ, η οποία θεωρείται ως υποτελής διοίκηση και δεν υπολογίζεται καθόλου ο αγώνας που διεξάγει».

    «Η ΤΔΒΚ, η οποία αναγνωρίζεται ως υποτελής διοίκηση, θα πρέπει να απαλλαχθεί από αυτό και πρέπει ο λαός της να μπορεί να κάνει ανοίγματα διεθνώς σε όλα τα επίπεδα», υποστήριξε ο Ντενκτάς, εξηγώντας ότι ο ίδιος αποφάσισε να «υποβάλει υποψηφιότητα» προκειμένου να επιφέρει τις «δομικές, συνταγματικές και άλλες αλλαγές που χρειάζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τον τουρκοκυπριακό λαό».

    (ΑΚ)

    [05] Την «έναρξη εκστρατείας» για «τροποποίηση ενός άρθρου του συντάγματος» ανακοίνωσε ο Αρικλί

    Σύμφωνα με την Vatan (29.09.20), ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων (YDP) και «υποψήφιος» στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, Ερχάν Αρικλι, σε γραπτή του δήλωση, ανακοίνωσε ότι μαζί με την προεκλογική τους εκστρατεία, θα αρχίσουν εκστρατεία με το σλόγκαν «δεν είναι αρκετό αλλά ναι», με στόχο την «τροποποίηση ενός μόνο άρθρου του συντάγματος».

    Εξηγώντας ότι μαζί με την προεκλογική εκστρατεία που διεξάγουν, θα διεξάγουν ταυτόχρονα και μιαν άλλη εκστρατεία προκειμένου να εξηγήσουν στο «λαό» την ανάγκη για «τροποποίηση του συντάγματος», ο Αρικλί υπενθύμισε ότι πριν από 18 μήνες, το κόμμα του μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) κατέθεσαν πρόταση στη «βουλή» για «τροποποίηση 4 άρθρων του συντάγματος», αλλά δεν έγινε εφικτό να μαζέψουν αρκετές υπογραφές, όπως είπε.

    «Η άρση της ασυλίας, η τροποποίηση του καταστατικού της βουλής και η μεταρρύθμιση στη δικαστική εξουσία ήταν μεταξύ αυτών των τροποποιήσεων αλλά δυστυχώς δεν έτυχαν υποστήριξης από τα υπόλοιπα κόμματα πέραν του DP και του YDP», εξήγησε ο Αρικλί υπογραμμίζοντας ότι παρά το ότι οι «τροποποιήσεις που χρειάζονται να γίνουν στο σύνταγμα δεν αφορούν μόνο στην τροποποίηση του αριθμού των δικαστών, εντούτοις αυτή η τροποποίηση είναι αναγκαία».

    Ο Αρικλί υποσχέθηκε τέλος «τροποποίηση του συντάγματος για ένα πιο περιεκτικό σύνταγμα» σε περίπτωση που το YDP αναλάβει την «εξουσία» και είπε ότι παρόλο που δεν θεωρείται «αρκετή η μια μόνο τροποποίηση, λένε ναι σε αυτήν».

    (ΑΚ)

    [06] Το νερό από την Τουρκία θα δοθεί στη Μόρφου και στη Μεσαριά, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (29.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το νερό που θα έρθει από την Τουρκία θα δοθεί οπωσδήποτε στη Μόρφου και στη Μεσαριά. Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκοκυπριακή Ένωση Αγροτών, ο Τατάρ είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης που υπήρξε στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι ενός μερικών ημερών «θα πάρουμε την χαρμόσυνη είδηση και το νερό θα αρχίσει να ρέει» προς την κατεχόμενη Κύπρο. Ανέφερε και το εξής:

    «Είδαμε πόσο σημαντικό είναι το νερό και το έργο. Αναπτύσσουμε και την υποδομή του. Μόλις τελειώσει η εργασία για το τούνελ, ένα τμήμα του νερού θα πάει σίγουρα στη Μόρφου και άλλο στην Μεσαριά. Αυτό το έργο θα αποφέρει πολλά κέρδη στους αγρότες μας. Θα αναπτυχθεί η παραγωγή [...]

    Η Τουρκοκυπριακή Ένωση Αγροτών έλαβε θέση και στον αγώνα μας για ύπαρξη, όχι μόνο στην παραγωγή. Ιδρύθηκε για να προστατεύσει το έδαφός μας, υπερασπίστηκε το έδαφός της. Αν δεν υπήρχε εκείνος ο αγώνας, ίσως να μην μπορούσαμε να έχουμε το ποσοστό εδάφους που έχουμε σήμερα [...]».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Το CTP θα παρακολουθεί τα μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πανδημία στα οδοφράγματα

    Η Yeni Duzen (29.09.20) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί το κατά πόσον συνάδουν με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της πανδημίας. Στη δήλωση του CTP σημειώνεται ότι καταργήθηκε η τροποποίηση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή που είχε θέσει σε εφαρμογή η Κυπριακή Δημοκρατία στις 14 Φεβρουαρίου 2020 για παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης.

    «Η Κομισιόν της ΕΕ επιβεβαίωσε την εν λόγω ακυρωτική απόφαση», σημειώνεται στην δήλωση του CTP που εκφράζει ικανοποίηση για την κατάργηση της απόφασης, η οποία, όπως υποστηρίζει, επηρέαζε αρνητικά την ελεύθερη διακίνηση των προσώπων στο νησί και τις διελεύσεις από την Πράσινη Γραμμή.

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι περιορισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, το κόμμα αναφέρει ότι θα παρακολουθεί το κατά πόσο συνάδουν με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή τα μέτρα που εφαρμόζει για την πανδημία η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εφαρμογή του Κανονισμού ώστε να εξυπηρετεί τον σκοπό του, να περνούν τουρκοκυπριακά εμπορικά οχήματα στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές και να διεξάγεται εμπόριο επεξεργασμένων τροφίμων.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Λεωφορεία θα παίρνουν ξανά Τουρκοκύπριους μαθητές από την νεκρή ζώνη

    Η K?br?s (29.09.20) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία ανακοίνωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά την ενημέρωσε ότι από σήμερα ελληνοκυπριακά λεωφορεία θα εισέρχονται στην νεκρή ζώνη και θα παίρνουν Τουρκοκύπριους μαθητές που φοιτούν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές του νησιού. Στην γραπτή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι οικογένειες των μαθητών πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην «προεδρία».

    Λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, μέχρι σήμερα οι μαθητές ήταν αναγκασμένοι να περπατούν από το τουρκοκυπριακό στο ελληνοκυπριακό οδόφραγμα για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία των σχολείων τους.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ζήτημα επιλύθηκε κατόπιν αντιδράσεων των οικογενειών και διαβουλεύσεων ανάμεσα στους συντονιστές των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Πέντε νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (29.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,593 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 6 νέα κρούσματα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 17 άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, ένα είναι αποτέλεσμα εγχώριων μολύνσεων και ένα προήλθε από επαφή με ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 166,410 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 752 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 604 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 144 ατόμων εκ των οποίων τα 112 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 32 στο κέντρο πανδημίας. Δεν υπάρχουν ασθενείς στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Σε επίπεδα ρεκόρ η κατρακύλα της τουρκικής λίρας

    Κάτω από τον τίτλο «Η στερλίνα πέρασε τις 10 ΤΛ», η K?br?s (29.09.20) γράφει ότι οι τιμές των ξένων νομισμάτων, που σπάζουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο έναντι της τουρκικής λίρας (ΤΛ), έφτασαν χθες στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, λόγω της αύξησης των γεωπολιτικών ρίσκων μετά την θερμή σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρά την αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε να εφαρμόσει το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας την περασμένη Πέμπτη, δεν κατέστη δυνατό να σταματήσει η άνοδος των τιμών των ξένων νομισμάτων έναντι της ΤΛ, η οποία αναζωπυρώθηκε επηρεαζόμενη από την σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας. Χθες το δολάριο έφτασε στις 7,8569 ΤΛ, το ευρώ στις 9,1500 ΤΛ και η στερλίνα στις 10,10 ΤΛ.

    Ο οικονομολόγος Οκάν Βελί Σαφακλί δήλωσε στην εφημερίδα ότι η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων δεν είναι αρκετή για να κλείσει την «υπάρχουσα πληγή», ενώ ο πρώην επικεφαλής του «κρατικού οργανισμού προγραμματισμού», Οντούλ Μουχτάρογλου χαρακτήρισε ορθή όμως ανεπαρκή την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για τα επιτόκια.

    Πρωτοσέλιδα αναφέρονται στο θέμα και άλλες τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Η Yeni Duzen (29.09.20), κάτω από τον τίτλο «Είδε τις 10», σημειώνει ότι πρώτη φορά όλα τα ξένα νομίσματα έφτασαν σε τιμές ρεκόρ και δημοσιεύει απόψεις οικονομολόγων, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί η άνοδος στις τιμές των ξένων νομισμάτων. Επισημαίνουν επίσης ότι το 65% των καταθέσεων στην Τουρκία είναι σε ξένο συνάλλαγμα, προσθέτοντας ότι όταν οι ίδιοι οι Τούρκοι πολίτες δεν εμπιστεύονται την ΤΛ, δεν μπορούν να ενθαρρυνθούν επενδύσεις από το εξωτερικό.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Καταρρέει και η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο Διόριος

    Η K?br?s (29.09.20) γράφει ότι τον κίνδυνο της κατάρρευσης λόγω αδιαφορίας και έλλειψης συντήρησης αντιμετωπίζει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο κατεχόμενο Διόριος. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ρωγμές δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό της εκκλησίας, που κτίστηκε το 1850, ενώ δέντρα άρχισαν να φυτρώνουν στους τοίχους της. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι γεμάτο ακαθαρσίες και το μόνο πράγμα που ακόμα στέκεται όρθιο είναι το καμπαναριό, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι οι κάτοικοι περιμένουν από τους «αρμόδιους» να φτιάξουν παιδικό πάρκο στην περιοχή.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Τα 3,5 τρισεκ. κ.μ. φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο είναι μια οικονομική δύναμη, που καμία χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει», δηλώνει ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με την Hurriyet (28.09.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε συμπόσιο για το «Δίκαιο της Θάλασσας και την Ανατολική Μεσόγειο», έδωσε ξεκάθαρα μηνύματα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Προσκαλώ όλες τις χώρες, που είναι γειτονικές μας χώρες στην Μεσόγειο και προπάντων την Ελλάδα, να σταματήσουν να βλέπουν το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου ως ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος. Ελάτε, όλοι μαζί, να μετατρέψουμε πάλι την Μεσόγειο σε μια δεξαμενή ειρήνης. Ελάτε, ας μην μολύνουμε τα 'λευκά νερά' της Μεσογείου [Σημείωση μεταφραστή: Κάνει λογοπαίγνιο στα τούρκικα με την λέξη Μεσόγειο = Akdeniz, που στην κυριολεξία σημαίνει η 'λευκή θάλασσα'] με νέες αντιδικίες», δηλώνει ο Ερντογάν.

    Προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Μεσόγειο από οποιαδήποτε εξίσωση, στην οποία η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» δεν θα λάβουν την δίκαιη θέση τους, ο Ερντογάν συνοπτικά υποστήριξε τα εξής: «Ως μια χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, φυσικά, οι εξελίξεις σε αυτή την περιοχή έχουν σημαντική θέση στην δική μας ατζέντα. Χωρίς αμφιβολία, η σημαντικότερη από αυτές είναι οι πλούσιες πηγές υδρογονανθράκων που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το φυσικό αέριο, που μπορεί να εξορυχθεί στην περιοχή, είναι γύρω στα 3,5 τρισεκ. κυβικά μέτρα. Αυτή η ποσότητα, που θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες για φυσικό αέριο όλης της Ευρώπης για χρόνια, είναι μια οικονομική δύναμη που καμία χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει. Ιδού, είναι αυτή η οικονομική προοπτική που βρίσκεται πίσω από τις προβοκάτσιες κάποιων χωρών τελευταίως. Πρώτα από όλα, η Τουρκία είναι μια Μεσογειακή χώρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, εμείς εδώ δεν ήμασταν φιλοξενούμενοι, αλλά οι οικοδεσπότες».

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν ανέφερε: «Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα, που μπορεί να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Έτσι πρέπει να μείνει. Η Μεσόγειος είναι η φωλιά μιας μεγάλης οικογένειας με όλες τις χώρες της και τους λαούς της. Η πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στις εξής δύο αρχές: Η πρώτη είναι η προάσπιση των κυρίαρχων δικαιωμάτων μας στην υφαλοκρηπίδα μας, οριοθετώντας την με ένα δίκαιο τρόπο στη βάση του διεθνούς δικαίου για τις ζώνες των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Η δεύτερη είναι η εγγύηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, ως ίσων συνέταιρων του νησιού, για τους υδρογονάνθρακες. Όπως δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, κανείς να μην εποφθαλμιά τα δικά μας. Τι είναι ο χάρτης της Σεβίλλης; Και εμείς τώρα είπαμε σε δύο πανεπιστήμια μας, στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και στο πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, να ετοιμάσουν ένα χάρτη, και τον ετοιμάζουν».

    (ΔΨ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Τζόνσον

    Η Yeni Safak (29.09.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο άντρες συζήτησαν τις Τουρκο-Βρεττανικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ένταση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    «Επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν τον στόχο του όγκου συναλλαγών των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξάνοντας το αμοιβαίο εμπόριο και τις επενδύσεις, ο Ερντογάν και ο Τζόνσον συμφώνησαν να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, η οποία έχει μεγάλες δυνατότητες», γράφει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [03] Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με εξαίρεση το HDP, καταδίκασαν την Αρμενία για την ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Η Yeni Safak (29.09.20) γράφει ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας, με εξαίρεση το φιλο-Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) καταδίκασαν την Αρμενία για την ένταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και του Καλού Κόμματος (Iyi Partisi), σε κοινή τους δήλωση «καταδίκασαν την επίθεση της Αρμενίας ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν».

    Όπως αναφέρεται στην δήλωση, τα τέσσερα κόμματα «καταδικάζουν έντονα τις επιθέσεις των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 28 Σεπτεμβρίου, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός και το διεθνές δίκαιο με στόχο Αζέρους πολίτες και στρατιώτες με βαριά όπλα».

    Η εφημερίδα σημειώνει την απουσία του HDP από την δήλωση των τεσσάρων κομμάτων και γράφει επίσης πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση των κομμάτων.

    (ΚΣ)

    [04] Δημοσκόπηση για τις συμμαχίες στην Τουρκία σε περίπτωση Βουλευτικών Εκλογών

    Η Cumhuriyet (29.09.20) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Αβράσια (Avrasya Arast?rma Sirketi) για τις συμμαχίες που δυνατόν να δημιουργηθούν για τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, μια συμμαχία ανάμεσα στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το φιλο-Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) λαμβάνει ποσοστό 32,3%, μια συμμαχία με το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), το Κόμμα του Μέλλοντος, το DEVA, το Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), λαμβάνει 21,1% ενώ μια συμμαχία ανάμεσα στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) λαμβάνει 46,6%.

    Σε μία συμμαχία ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς την συμμετοχή του φιλοκουρδικού HDP, με την συμμετοχή των CHP, IYIP, GP, DEVA, SP και DP το ποσοστό ανέρχεται στο 41,5%. Σε αυτή την περίπτωση το φιλοκουρδικό HDP, αν κατέλθει μόνο του λαμβάνει ποσοστό 11,4%.

    (Σημ. Μεταφρ.: Το εκλογικό μέτρο στην Τουρκία ανέρχεται στο 10%. Οι συμμαχίες και οι εκλογικοί συνδυασμοί επιτρέπουν να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση κόμματα που αν κατέρχονταν μόνα τους δεν θα κατάφερναν να εξασφαλίσουν το 10%).

    (ΚΣ)

    [05] Ακάρ: Η Αρμενία να στείλει πίσω τους μισθοφόρους και να αποχωρήσει από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Η Yeni Safak (29.09.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάλεσε την Αρμενία να αποχωρήσει αμέσως από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν.

    «Η Αρμενία πρέπει να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις της και να διώξει τους ξένους μισθοφόρους και τους τρομοκράτες που έφερε από το εξωτερικό», είπε ο Ακάρ και επανέλαβε πως η Τουρκία στέκεται δίπλα στους Αζέρους αδελφούς της που υπερασπίζονται την πατρογονική τους γη.

    (ΚΣ)

    [06] Στα 1,412 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 65 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak (29.09.20) ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,412 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 115,523 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 65 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,422.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 315,845 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 8,062. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 277,052.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 10,153,223 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,596 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 6,5%.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 29 September 2020 - 12:04:01 UTC