Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 186/2020 08.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Άρχισαν οι επισκέψεις του κοινού στο Βαρώσι - Από στρατιωτικό σημείο ελέγχου η είσοδος στο παραλιακό μέτωπο
  • [02] Οι κανόνες του κατοχικού καθεστώτος για τους επισκέπτες του Βαρωσιού
  • [03] Ο Αρικλί συγχαίρει όσους συνέβαλαν στην απόφαση για άνοιγμα του Βαρωσιού
  • [04] Ντενκτάς: «Πληροφορήθηκα χτες το πρωί από τους Ελληνοκύπριους ότι ανοίγει το Βαρώσι»
  • [05] Όζερσαϊ: «Ο Τατάρ πρέπει να υποβάλει άμεσα την παραίτηση της κυβέρνησης»
  • [06] «Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στην ισχύ του λαού», λέει ο Ακιντζί
  • [07] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κομμάτων και οργανώσεων για το Βαρώσι
  • [08] Το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» απαγορεύει τελετές και δηλώσεις στο Βαρώσι
  • [09] Βαθαίνει η πολιτική αβεβαιότητα μετά την αποχώρηση του Όζερσαϊ από την «κυβέρνηση»
  • [10] Κιλιτσντάρογλου: «Η θέληση των ψηφοφόρων ανήκει μόνο στους πολίτες της ΤΔΒΚ»
  • [11] Στα 779 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα- Χαλάρωση των μέτρων για χώρους αναψυχής και καζίνο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Υπέρ του διαλόγου και όχι των στρατιωτικών λύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο Ιταλός Πρωθυπουργός στην Χουριγιέτ
  • [02] Θα αλλάξει το καθεστώς του Βαρωσιού από στρατιωτικό σε πολιτικό, ισχυρίζεται η Μιλιγιέτ
  • [03] Μεταβαίνει σήμερα στην Ιταλία ο Υπουργός Άμυνας Ακάρ
  • [04] Aπηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ για ομαλοποίηση της σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, o Τσαβούσογλου
  • [05] Βουλευτής του CHP: «Η ΕΕ να μάθει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει μόνο η Ελληνοκυπριακή πλευρά»
  • [06] Συνάντηση Τσαβούσογλου με Δένδια στη Μπρατισλάβα
  • [07] Ανακηρύχθηκε φυγόδικος ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ
  • [08] Στα 1,581 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 56 νεκροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Άρχισαν οι επισκέψεις του κοινού στο Βαρώσι - Από στρατιωτικό σημείο ελέγχου η είσοδος στο παραλιακό μέτωπο

    Κάτω από τον τίτλο «Θα γίνεται είσοδος με εγγραφή από στρατιωτική πύλη», η Havadis (08.10.20) γράφει ότι το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλη του Βαρωσιού που θα γίνει σήμερα δεν θα διαφέρει από την πρόσβαση που δόθηκε πριν τρία χρόνια προς την παραλία που οι Τούρκοι ονομάζουν «Παραλία της Δερύνειας».

    Καθ' όλη την διάρκεια της χθεσινής μέρας συνεργεία εργάστηκαν εντατικά για καθαρισμό της περιοχής και ασφαλτόστρωση του δρόμου από τον οποίο θα περνούν οι πολίτες για να μεταβαίνουν στο παραλιακό μέτωπο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο σημειώνει επίσης ότι πρώτα τοποθετήθηκε μια πύλη και ένα σημείο ελέγχου απέναντι από το λύκειο «Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ», από το οποίο θα περνούν όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην παραλία μέσω της λεωφόρου Δημοκρατίας.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η περίκλειστη πόλη εξακολουθεί να είναι στρατιωτική ζώνη πρώτου βαθμού αφού το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο δεν έλαβε οποιανδήποτε απόφαση που αλλάζει το καθεστώς της περιοχής και προσθέτει η είσοδος στην λεωφόρο και στο παραλιακό μέτωπο θα διασφαλίζεται υπό τον έλεγχο του στρατού.

    «Προχωρώντας κατά μήκος της λεωφόρου Δημοκρατίας, οι πολίτες που θα εισέρχονται στο κλειστό Βαρώσι κάνοντας την εγγραφή τους από το στρατιωτικό σημείο ελέγχου, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στο τμήμα του παραλιακού μετώπου που τους επιτρέπει ο στρατός», σημειώνει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας μόνο σε «επιλεγμένα ΜΜΕ» επετράπη χθες να παρακολουθήσουν και να πάρουν εικόνες από τις εργασίες.

    Κάτω από τον τίτλο «Τα βλέμματα στο σόου του Βαρωσιού», η Yeni Duzen (08.10.20) γράφει ότι η απόφαση που εξαγγέλθηκε στην Άγκυρα από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν αναμένεται να υλοποιηθεί σήμερα στις 16.00. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για μιαν «δίοδο» που μοιάζει με «πύλη» ή «οδόφραγμα», σημειώνοντας ότι δίπλα από την συρόμενη πόρτα που τοποθετήθηκε στην περιοχή στήθηκε και ένα κουβούκλιο.

    Εξάλλου, η K?br?s (08.10.20) στεγάζει τις εξελίξεις κάτω από τον τίτλο «Μέρα ενθουσιασμού στο Βαρώσι» και γράφει ότι σήμερα το πρωί ανοίγει ένα κομμάτι του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης που ανήκει στο δημόσιο. Ισχυριζόμενη ότι η «πόλη φάντασμα», όπως την αποκαλεί, βρίσκεται εντός των «συνόρων της ΤΔΒΚ», η εφημερίδα γράφει ότι για τον καθαρισμό της περιοχής συνεργάστηκαν ο «δήμος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου και ο κατοχικός στρατός, που αφαίρεσαν τα συρματοπλέγματα τα οποία βρίσκονται κοντά στο στάδιο «Δρ. φαζίλ Κιουτσιούκ» και τοποθέτησαν συρόμενη πύλη στην περιοχή.

    Ο παράνομος Bayrak (08.10.20, brtk.net) μεταδίδει ότι άνοιξε γύρω στις 12.00 το μεσημέρι μέρος της κλειστής πόλης του Βαρωσιού και ότι άρχισαν οι διελεύσεις του κοινού.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Οι κανόνες του κατοχικού καθεστώτος για τους επισκέπτες του Βαρωσιού

    Η K?br?s Postas? (08.10.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, Ογουζχάν Χασίπογλου ανέφερε στην εφημερίδα ότι το κομμάτι του Βαρωσιού που θα ανοίξει θα μπορούν να το επισκέπτονται και ξένοι, όχι μόνο «πολίτες της ΤΔΒΚ» και ότι οι διελεύσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 09.00 και 17.00 σε πρώτο στάδιο. Σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών παροχής φωτισμού, η περιοχή θα ανοίξει και για βραδινές επισκέψεις.

    Εξάλλου, σε δήλωση για το θέμα σημειώνεται ότι θα μπορούν να λαμβάνονται φωτογραφίες, αλλά δεν θα επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών με drone. Απαγορεύεται επίσης να αφαιρείται οποιοδήποτε αντικείμενο και λήφθηκαν μέτρα για να μην εισέρχονται οι επισκέπτες σε ιδιωτικές περιουσίες. Η περιοχή στην οποία θα μπορούν οι επισκέπτες να εισέρχονται στην θάλασσα θα έχει έκταση ένα χιλιόμετρο και πρόκειται για την παραλία ανάμεσα στη Λέσχη Υπαξιωματικών και το ξενοδοχείο Golden Sands. Αναφέρεται επίσης ότι σταδιακά θα ανοίξουν και άλλες περιοχές της πόλης και ότι σήμερα θα εκδοθεί πιο λεπτομερής ανακοίνωση.

    Σήμερα θα αρχίσουν μόνο οι διελεύσεις, σημειώνεται στην δήλωση σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε τελετή για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, λόγω των απαγορεύσεων που τέθηκαν για τις «εκλογές» βάσει των κανόνων του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου».

    Εξάλλου, o Bayrak (08.10.20, brtk.net) μεταδίδει ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η διοίκηση των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας αναφέρονται οι «κανόνες» που θα ισχύουν για όσους επισκέπτονται το Βαρώσι και οι προειδοποιήσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες που αφορούν τις υποδομές και αναφέρεται ότι οι επισκέψεις θα γίνονται μεταξύ 09.00-17.00.

    Οι επισκέπτες θα εισέρχονται από την περιοχή που βρίσκεται το στάδιο Δρ. φαζίλ Κιουτσιούκ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και θα μπορούν να γυρίζουν στην λεωφόρο Δημοκρατίας, στο μικρό τζαμί Μπιλάλ Αγά που βρίσκεται σε αυτή την λεωφόρο, στο παραλιακό μέτωπο, στη λεωφόρο Κένεττυ και στην περιοχή ανατολικά της εν λόγω λεωφόρου στην οποία υπάρχει σηματοδότηση, καθώς και να εισέρχονται στην θάλασσα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την δική τους ασφάλεια, οι επισκέπτες δεν πρέπει να βγαίνουν εκτός των σηματοδοτημένων περιοχών, δεν πρέπει να εισέρχονται σε οποιοδήποτε κτίριο, δεν πρέπει να γυρίζουν μέσα σε περιοχές με θάμνους και άγρια χόρτα επειδή υπάρχουν άγρια/δηλητηριώδη ζώα εκεί και απαιτείται να συμμορφώνονται με τις προειδοποιήσεις που υπάρχουν στα σήματα και στις πινακίδες.

    Επαναλαμβάνεται ότι θα επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών, αλλά θα απαγορεύεται η χρήση drone και η αφαίρεση οποιουδήποτε αντικειμένου από την περιοχή.

    Στην δήλωση αναφέρεται επίσης ότι είναι επικίνδυνο να εξέρχονται οι επισκέπτες εκτός των δρόμων, λόγω του γεγονός ότι στο Βαρώσι υπάρχουν πολλά πηγάδια νερού και σηπτικοί λάκκοι που δεν φαίνονται.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των ατόμων από κομμάτια που μπορεί να πέσουν από κτίρια που έχασαν την ανθεκτικότητά τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επισκέπτες προτρέπονται να καλούν την «αστυνομία», αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι η συμμόρφωση του κοινού στους κανόνες είναι σημαντική για την συνέχιση και ανάπτυξη αυτής της πρακτικής.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ο Αρικλί συγχαίρει όσους συνέβαλαν στην απόφαση για άνοιγμα του Βαρωσιού

    Κάτω από τον τίτλο «Ελλιπές όμως σημαντικό βήμα το άνοιγμα του Βαρωσιού», η Hakikat (08.10.20) γράφει ότι o πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού είναι ένα σημαντικό βήμα για την «χώρα», αλλά ελλιπές. Σε γραπτή του δήλωση, ο Αρικλί ισχυρίστηκε:

    «Θα τελειώσει σε μεγάλο βαθμό μια αγωνία που βιώνεται εδώ και 50 χρόνια και θα ανοίξει προς χρήση του λαού ένα τμήμα του Βαρωσιού που εδώ και 50 χρόνια φιλοξενεί φίδια και σαρανταποδαρούσες. [...]»

    Σημειώνοντας ότι μαζί με το άνοιγμα για το Βαρώσι τέλειωσε και η «κυβέρνηση», ο Αρικλί χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη «τόσο χαρμόσυνη είδηση όσο και το Βαρώσι» και πρόσθεσε:

    Παρά το γεγονός ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση, η οποία δεν μπόρεσε να τολμήσει να κάνει βήμα πάνω σε αυτό το θέμα και ξόδεψε τους μήνες κάνοντας μόνο μιαν μελέτη απογραφής, δεν μπόρεσε να επιδείξει την βούληση να αφαιρέσει αυτή την περιοχή από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης λαμβάνοντας μιαν απλή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και να την μεταβιβάσει στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών.

    Αν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας, η πολιτική βούληση στην ΤΔΒΚ δεν θα είχε μιαν έγνοια όπως το άνοιγμα του Βαρωσιού για εγκατάσταση. Παρά ταύτα, συγχαίρω όλους όσοι έκαναν αυτό το βήμα, έστω και αν είναι ελλιπές, και μόχθησαν στο άνοιγμα ενός εδάφους της πατρίδας για χρήση από τον λαό».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ντενκτάς: «Πληροφορήθηκα χτες το πρωί από τους Ελληνοκύπριους ότι ανοίγει το Βαρώσι»

    Η Diyalog (08.10.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» Σερντάρ Ντενκτάς αξιολογώντας το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, είπε πως ο ίδιος ενημερώθηκε για το θέμα από την Ελληνοκυπριακή πλευρά και χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στα κατεχόμενα.

    Αναφερόμενος στην διάλυση της «κυβέρνησης» με την αποχώρηση του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» θα έπρεπε να υποβάλει άμεσα την παραίτηση της και ότι αυτή την στιγμή υπάρχει (πολιτική) αβεβαιότητα στα κατεχόμενα. Είπε επίσης πως θα πρέπει να δημιουργηθεί «μεταβατική κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο» και να γίνουν «βουλευτικές εκλογές». Συνδέοντας την κρίση στην «κυβέρνηση» με το άνοιγμα των Βαρωσίων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Λένε ότι ανοίγει το Βαρώσι σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κυβέρνηση. Το Βαρώσι είναι στρατιωτική περιοχή. Δεν υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση για το θέμα. Δεν είχε ενημέρωση η βουλή, ίσως και ο Τατάρ δεν είχε ενημέρωση. Αν είχε, είναι μεγάλη ντροπή που δεν ενημέρωσε τον έτερο του στην κυβέρνηση και ενήργησε όπως ενήργησε».

    Αναρωτήθηκε επίσης αν το «ανώτατο συμβούλιο εκλογών» στα κατεχόμενα θα επιβάλει ποινές για την παραβίαση των κανονισμών, μετά την συμμετοχή του Ερσίν Τατάρ στην τελετή για την έλευση του νερού με την συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων.

    Ο Ντενκτάς εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» και είπε πως ο πατέρας του αποτελεί σύμβολό όχι μόνο για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά για όλο τον Τουρκικό κόσμο. Είπε επίσης πως το όνομα του Ραούφ Ντενκτάς χρησιμοποιείται κατά κόρον στην προεκλογική εκστρατεία και κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον αληθινό Ντενκτάς και όχι τους μιμητές του. Είπε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό να προσέλθουν όλοι οι ψηφοφόροι στην κάλπη.

    (ΚΣ)

    [05] Όζερσαϊ: «Ο Τατάρ πρέπει να υποβάλει άμεσα την παραίτηση της κυβέρνησης»

    Η Diyalog (08.10.20) γράφει ότι ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, σχολιάζοντας την απόφαση του Κόμματος του (Κόμμα του Λαού - ΗΡ) να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση συνασπισμού» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), μετά τις εξελίξεις που αφορούσαν στο άνοιγμα της παραλιακής ζώνης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ανέφερε ότι ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ πρέπει να υποβάλει άμεσα την παραίτηση της «κυβέρνησης». Είπε επίσης πως ο «πρόεδρος» Μουσταφά Ακιντζί θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση, αφού έχουν μείνει 3 μόνο μέρες μέχρι τις «προεδρικές εκλογές».

    Ο Όζερσαϊ, που έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε πρόγραμμα της TV2020, είπε πως ο λόγος που το ΗΡ αποχώρησε από την «κυβέρνηση» είναι το γεγονός ότι ο Τατάρ δεν τον ενημέρωσε για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις, που αφορούσαν τόσο το Βαρώσι, όσο και άλλα ζητήματα. «Παρά το γεγονός ότι ήμουν αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών, πληροφορήθηκα για τις εξελίξεις, όπως κάθε άλλος πολίτης, από την τηλεόραση. Αυτό που έκανε ο Τατάρ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε και κατηγόρησε τον Τατάρ ότι προέβηκε σε αυτές τις ενέργειες για να έχει πλεονεκτήματα στις «προεδρικές εκλογές».

    Ο Όζερσαϊ υποστήριξε ωστόσο ότι η συμπεριφορά του Τατάρ θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και δεν θα τα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών».

    (ΚΣ)

    [06] «Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στην ισχύ του λαού», λέει ο Ακιντζί

    Η Havadis (08.10.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι οι «εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου αφορούν το μέλλον των Τουρκοκυπρίων σε αυτά τα χώματα και το κατά πόσον θα μπορούν να αποφασίζουν με την δική τους βούληση ποιον θα εκλέγουν «πρόεδρο της δημοκρατίας» τους ή θα αποφασίζουν άλλοι γι' αυτό. Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης σε αθλητικά σωματεία στα κατεχόμενα χωριά Καζιβερά και Ελιά, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «κάποιες αρχές», οι οποίες έπρεπε να παρακολουθούν αυτές τις «εκλογές» και να σέβονται το αποτέλεσμά τους, «προσπαθούν για να αλλάξουν τα εκλογικά αποτελέσματα».

    Αναφερόμενος στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η διαδικτυακή εφημερίδα Ozgur Gazete και παρουσιάζουν τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και κάποιους «υπουργούς» να συναντιόνται με ομάδες από την Τουρκία σε ένα ξενοδοχείο, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι αντί να συγχαρούν τους δημοσιογράφους γι' αυτήν την δημοσιογραφική επιτυχία, τους κατηγόρησαν ότι είναι πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών.

    «Ασκούν πιέσεις, όμως να ξέρουν ότι ο λαός δεν θα τα επιτρέψει αυτά. Στην 11 Οκτωβρίου θα δώσει την απάντηση που χρειάζεται», είπε προσθέτοντας ότι «υπήρξαν και στο παρελθόν παρεμβάσεις, όμως πρώτη φορά βιώθηκαν τόσο ξεκάθαρες και έντονες παρεμβάσεις» και ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός θα δώσει μιαν δημοκρατική απάντηση σε αυτές τις παρεμβάσεις».

    Υποστήριξε ότι όσο και αν προσπαθήσουν κάποιοι δεν πρόκειται να βγουν εχθροί της Τουρκίας από τους Τουρκοκύπριους, αφού παίρνουν την αγάπη προς την Τουρκία από την οικογένεια και τα σχολεία τους για πολλά χρόνια, όμως μια αδελφική σχέση με την Τουρκία στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών. Πρόσθεσε και το εξής: «Αυτή η κοινότητα έδωσε την ζωή της για να μην γίνει μειονότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, όμως να είναι πολύ καλά γνωστό και το εξής: Αυτή η κοινότητα δεν έχει πρόθεση να γίνει και υποτελής διοίκηση της Τουρκίας».

    Σύμφωνα με τον Ακιντζί, «ο παλμός του δρόμου και οι δημοσκοπήσεις» έχουν προ πολλού λάβει την απόφασή τους και αναμένουν την Κυριακή για να εκφράσουν την ελεύθερη βούλησή τους στην κάλπη.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κομμάτων και οργανώσεων για το Βαρώσι

    Η Yeni Duzen (08.10.20) γράφει ότι το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP) επέκρινε τις ενέργειες της Τουρκίας για την περίκλειστη Αμμόχωστο και κατηγόρησε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) ότι λέει παραμύθια στην κοινότητα ακριβώς όπως έκανε και πριν την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απέκοψε τους Τουρκοκύπριους από την διεθνή κοινότητα.

    Σε γραπτή δήλωση, το κόμμα απευθύνει έκκληση στην Τουρκία να σέβεται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και σημειώνει ότι οι ενέργειες του καθεστώτος στο Βαρώσι αντίκεινται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημείωσε ότι δεν είναι μικρή λεπτομέρεια το γεγονός ότι επικεφαλής των οχημάτων που εισήλθαν στο Βαρώσι για να προβούν σε καθαρισμό της περιοχής βρισκόταν ο «πρέσβης» της Τουρκίας, αφού «αυτή η κατάσταση δείχνει ποιος κατέχει την εκτελεστική εξουσία στην χώρα». Στην δήλωση επισημαίνεται ακόμη ότι το καθεστώς παραβιάζει τους «νόμους», τους οποίους το ίδιο θέσπισε, αφού η περιοχή εξακολουθεί να είναι στρατιωτική και υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν άτομα συνελήφθησαν απλώς επειδή φωτογράφιζαν την περιοχή.

    Εξάλλου, το Αριστερό Κίνημα χαρακτήρισε τις τελετές επανέναρξης της ροής νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της κλειστής πόλης του Βαρωσιού ως παρέμβαση στις «εκλογές» υπέρ του Ερσίν Τατάρ. Σε δήλωση που υπογράφεται από τον Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για άνοιγμα του Βαρωσιού, αλλά ενός τμήματος του παραλιακού μετώπου. «Δεν είναι δυνατόν να ανοίξει το Βαρώσι ενόσω δεν αλλάζει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε προειδοποιώντας ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ σε σχέση με το Βαρώσι, αφού βάζουν σε πολύ δύσκολη θέση διεθνώς την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μια περίοδο που ο ΓΓ του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συγκαλέσει άτυπη σύνοδο 5+1 γι το Κυπριακό.

    Στο μεταξύ, ο Μερκάν Χαμίτ εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο χαρακτήρισε την ενέργεια του καθεστώτος ως «μια επιπρόσθετη μαύρη κηλίδα στην ιστορία της περιοχής του Βαρωσιού», η οποία κρατείται όμηρος χρόνια, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα. Σε γραπτή δήλωση, ο Χαμίτ σημειώνει ότι αυτή η προκλητική, όπως την χαρακτήρισε, ενέργεια θα «ενθαρρύνει τους διεθνείς παίκτες προς την κατεύθυνση επιβολής νέων κυρώσεων» και θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Επισημαίνει ότι η Πρωτοβουλία πιστεύει ότι το μέλλον του Βαρωσιού μπορεί να καθοριστεί μόνο με την δημοκρατική βούληση των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

    Τέλος, η K?br?s (08.10.20) γράφει ότι η λεγόμενη «πλατφόρμα σεβασμού στην εθνική βούληση» εξέφρασε χαρά για τις αποφάσεις που εξαγγέλθηκαν στην Άγκυρα σε σχέση με την επανέναρξη της ροής νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και το άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου του Βαρωσιού. Ο πρόεδρος της πλατφόρμας, Ταλίπ Σαντζιάρ υποστήριξε ότι η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι ενώ οι δύο «χώρες» έχουν κοινές αξίες, κουλτούρα, ήθη και έθιμα, «έγινε δεχτή με θλίψη» η βοήθεια που έστειλε η Τουρκία, γεγονός που ο ίδιος δυσκολεύεται να κατανοήσει. Αναφερόμενος προφανώς στην αποχώρηση του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) από την «κυβέρνηση», ο Σαντζιάρ χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι ο ένας «κυβερνητικός εταίρος» αντιτάχθηκε στην «μητέρα πατρίδα».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» απαγορεύει τελετές και δηλώσεις στο Βαρώσι

    Ο παράνομος Bayrak (08.10.20, brtk.net) μεταδίδει ότι το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» αποφάσισε την απαγόρευση της διεξαγωγής οποιασδήποτε τελετής ή την παραχώρηση δηλώσεων ή την εκφώνηση λόγων στο κλειστό Βαρώσι και/ή στην γύρω περιοχή. Η απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα διαβιβάστηκε στην «γενική διεύθυνση της αστυνομίας», στον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου και στον «αστυνομικό διευθυντή» Αμμοχώστου. Η απόφαση λήφθηκε μετά από καταγγελία του ανεξάρτητου υποψήφιου Σερντάρ Ντενκτάς μέσω του συντονιστή του «εκλογικού» του επιτελείου, δικηγόρου Αλί Τούντστασλι.

    Εξάλλου, κάτω από τον τίτλο «Η γενική εισαγγελία πρέπει να αρχίσει νομική διαδικασία», η Havadis (08.10.20) γράφει ότι σε γραπτή του δήλωση και αναφερόμενο στο γεγονός ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι αποφάσεις του που προνοούσαν ότι δεν έπρεπε να γίνουν τελετές στα κατεχόμενα σε σχέση με την επανέναρξη της ροής του νερού από την Τουρκία στο φράγμα στα Πάναγρα και το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου του Βαρωσιού καθώς και ότι έπρεπε να διακοπεί η απευθείας μετάδοση των τελετών αυτών, το «συμβούλιο» ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει είναι τελεσίδικες και είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση με αυτές.

    Σημειώνοντας ότι μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις ή τις ανακοινώσεις του συνιστά αδίκημα, το «συμβούλιο» επισημαίνει ότι όσοι δεν το πράττουν πρέπει να καταγγέλλονται στην «αστυνομία», η οποία μετά την καταγγελία πρέπει να διεξάγει έρευνα και αν προκύψει κάποιο αδίκημα πρέπει να καταχωρείται αγωγή εκ μέρους της «εισαγγελίας». Αναφέρει επίσης ότι δεν είναι το «συμβούλιο» εκείνο που θα καταγγείλει τα άτομα που πιθανόν να πρέπει να δικαστούν, αφού τα μέλη του «συμβουλίου», παρά το γεγονός ότι είναι «δικαστές», δεν είναι η «αρμόδια αρχή» για να δικάζει τέτοιες υποθέσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Βαθαίνει η πολιτική αβεβαιότητα μετά την αποχώρηση του Όζερσαϊ από την «κυβέρνηση»

    Ο Τουρκοκυπριακός τύπος αναφέρεται σήμερα (08.10.20) στις εξελίξεις μετά την απόφαση του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) να αποχωρίσει από την «κυβέρνηση συνασπισμού».

    Η Gunes (08.10.20) γράφει ότι η κεντρική επιτροπή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) συνεδρίασε χθες το απόγευμα για να αξιολογήσει τις εξελίξεις μετά την αποχώρηση του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) από την «κυβέρνηση συνασπισμού», που αποτελείτο από τα 2 κόμματα. Μιλώντας πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο ηγέτης του Κόμματος και «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο. [...] Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση». Δεν έγιναν άλλες δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

    Η Yeni Duzen (08.10.20) γράφει ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του «συντάγματος», στα «άρθρα 106 και 109» αναφέρεται ότι ο «πρωθυπουργός» πρέπει να παρουσιάσει την παραίτηση του στον «πρόεδρο» για να σταματήσει να υφίσταται η «κυβέρνηση». Στη συνέχεια ο «πρόεδρος» θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και η διαδικασία θα αρχίσει.

    «Σύμφωνα με το νόμο, το ισχύον υπουργικό συμβούλιο θα συνεχίσει να υπηρετεί έως ότου διοριστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος αναθέτει το καθήκον της σύστασης του υπουργικού συμβουλίου σε έναν πρόεδρο κόμματος ή έναν βουλευτή που μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης [...] και που είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει το έργο του ή να επιστρέψει την εντολή το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών. Ελλείψει κυβερνητικής φόρμουλας ικανής να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρόεδρος ζητά την ανανέωση των κοινοβουλευτικών εκλογών με την έγκριση όλων των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην βουλή», γράφει η εφημερίδα.

    Ωστόσο, η Yeni Duzen σημειώνει πως κάποιοι εκφέρουν την άποψη ότι δεν θα ήταν «ηθικό» να παραιτηθεί ο Ταταρ παραμονή των «προεδρικών εκλογών». Μετά τις «προεδρικές εκλογές», ο «πρωθυπουργός» Έρσιν Τατάρ αναμένεται να παρουσιάσει την απόφασή του να παραιτηθεί στον νέο «πρόεδρο», ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

    Εξάλλου, η Yeni Duzen κάτω από τον τίτλο: «Παίχτηκε ένα παιχνίδι», αναφέρεται σε δηλώσεις «βουλευτών» για τις εξελίξεις. Ο «βουλευτής» του UBP, Οζντεμίρ Μπέροβα, κατηγόρησε τον Όζερσαϊ ότι προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού, αφού έχασε το κόμμα του σε δημοτικότητα και υποστήριξε η κυβέρνηση θα αλλάξει ούτως ή άλλως, αφού ο Τατάρ θα εκλεγεί «πρόεδρος».

    Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ερκούτ Σαχαλί, δήλωσε πως παίχτηκαν παιχνίδια στην «κυβέρνηση» και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο «πρωθυπουργός» να ανακοινώνει το άνοιγμα των Βαρωσίων, χωρίς να ενημερώσει ούτε τον έτερο του στην «κυβέρνηση» ούτε καν το «υπουργικό του συμβούλιο».

    Ο «βουλευτής» του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) Ζεκί Τσελέρ, μίλησε επίσης για παιχνίδια και ανάμειξη της Τουρκίας στα εσωτερικά των κατεχομένων ενώ ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) Ερχάρ Αρικλί είπε πως ο εγκεφαλικός θάνατος της «κυβέρνησης» είχε ήδη επισυμβεί και με τις νέες εξελίξεις έγινε απλώς η αποσύνδεση του ρεύματος.

    Τέλος η «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) Τζαλέ Ρότζερς είπε ότι το Βαρώσι αποτελεί ευαίσθητο θέμα και το Κόμμα της δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τις εξελίξεις που το αφορούσαν, ενώ χρησιμοποιήθηκε και στο πλαίσιο της εκλογικής προπαγάνδας.

    Τέλος, η «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος Αφέτ Όζτζαφερ δήλωσε ότι το Βαρώσι αποτελεί σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για την τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι θα πρέπει να τυγχάνει χειρισμού με προσοχή, ενώ κατηγόρησε τα δύο κόμματα συνασπισμού ότι έπρεπε να περιμένουν το τέλος των «προεδρικών εκλογών» για να διαλύσουν την «κυβέρνηση».

    (ΚΣ)

    [10] Κιλιτσντάρογλου: «Η θέληση των ψηφοφόρων ανήκει μόνο στους πολίτες της ΤΔΒΚ»

    Η Yeni Duzen (08.10.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσντάρογου ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψηφίους που συμμετέχουν στις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν την Κυριακή στα κατεχόμενα.

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter, ο Κιλιτσντάρογλου έγραψε τα ακόλουθα:

    «Εύχομαι επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στις 11 Οκτωβρίου 2020, και χαιρετίζω ειλικρινά τη δημοκρατική κουλτούρα των Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας ότι η βούληση των ψηφοφόρων ανήκει μόνο στους πολίτες της ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [11] Στα 779 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα- Χαλάρωση των μέτρων για χώρους αναψυχής και καζίνο

    Η Vatan (08.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 3,012 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και βρέθηκε ένα κρούσματα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 8 άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι το κρούσμα που εντοπίσθηκε αφορά άτομο που εισήλθε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 182,371 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 779 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 739 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 36 ατόμων εκ των οποίων τα 25 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 10 στο κέντρο πανδημίας. Ένας ασθενής συνεχίζει να βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Εξάλλου, η Diyalog (08.10.20) γράφει ότι, λόγω της μείωσης που παρουσιάζεται στον αριθμό των κρουσμάτων, το λεγόμενο υπουργείο υγείας αποφάσισε την χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα μπαρ, καζίνο και κέντρων μασάζ, η λειτουργία των οποίων είχε απαγορευθεί με προηγούμενη απόφαση του «υπουργείου». Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, το άνοιγμα των χώρων αυτών επιτρέπεται με την χρήση μάσκας για τους εργαζομένους και την διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων για τους πελάτες.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Υπέρ του διαλόγου και όχι των στρατιωτικών λύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο Ιταλός Πρωθυπουργός στην Χουριγιέτ

    Η Hurriyet (08.10.20), υπό τον τίτλο «Θα προσπαθήσουμε να κερδίσει ο διάλογος», γράφει ότι σε συνέντευξη, που έδωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε εφημερίδες με μεγάλη κυκλοφορία στην Ευρώπη από έξι διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και την Χουριγιέτ, έστειλε σημαντικά μηνύματα για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Στην ερώτηση, «Αρκετές χώρες έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η Γαλλία έχει αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, παρά του ότι βρίσκεται πιο μακριά από την Ιταλία;» ο Ιταλός Πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα έκανα διάκριση ανάμεσα στις χώρες μέλη κράτη της ΕΕ. Η δική μας θέση στην περιοχή είναι η ίδια. Η Γαλλία ενασχολείται με ζητήματα στον Λίβανο και στην Λιβύη. Η Ιταλία και η Γαλλία είναι χώρες που έχουν αρκετά συμφέροντα σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή εκεί μας ενδιαφέρει όλους και γι' αυτό τον λόγο οι αρχαίοι Ρωμαίοι την αποκάλεσαν «Mare Nostrum». Δηλ. η Μεσόγειος ανήκει σε όλους μας και όχι μόνο στην Ιταλία, Γαλλία ή Τουρκία. Όλοι πρέπει να τηρούμε τους διεθνείς κανόνες και να αναζητούμε τον διάλογο. Η Ιταλία έχει μια παραδοσιακή ικανότητα να μπορεί να συνδιαλέγεται με όλους. Το DNA μας, το σύνταγμά μας απορρίπτει τον πόλεμο και είμαστε πάντοτε εναντίον των στρατιωτικών λύσεων. Θα μας δείτε πως προσπαθούμε ενάντια σε στρατιωτικές λύσεις, όπως συμβαίνει τώρα στη Λιβύη, για να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε υπέρ των πολιτικών λύσεων για την σταθερότητα στη Λιβύη».

    Ερωτηθείς αν μπορεί να αξιολογήσει την στάση της Ιταλίας σχετικά με την θέση της ΕΕ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κοντέ ανέφερε: «Επιθυμώ να δηλώσω ότι δεν συμμερίζομαι την δομή αυτής της ερώτησης. Την περασμένη εβδομάδα έγινε η Σύνοδος των Ηγετών της ΕΕ και τα συμπεράσματα της συνόδου έγιναν αποδεκτά από όλες τις χώρες μέλη. Υπήρξε μια ευρέως συζήτηση αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και πήραμε μια κοινή σύνθετη απόφαση. Είμαστε όλοι ενωμένοι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας χωρίς διάκριση προς την Ελλάδα και την Κύπρο ('ελληνοκυπριακός τομέας') και απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφεύγει τις μονομερείς πρωτοβουλίες και να δημιουργήσει σχέσεις με όλες τις χώρες, μια μια, αποφεύγοντας εχθρικές και προκλητικές δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο των κανόνων των διεθνών δικαιωμάτων. Σε αυτό το θέμα, όλα τα μέλη έχουμε την ίδια γραμμή».

    Στη συνέχεια, ο Κόντε σημείωσε ότι η Ιταλία στήριξε την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η Ιταλία, ως μια χώρα μέλος κράτος της ΕΕ, προσπαθεί για ένα εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Ανέφερε ότι η Ιταλία έχει μια σχέση παράδοσης με την Τουρκία, έχουν σημαντικούς εμπορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, το ίδιο και η Γερμανία. «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι η Ιταλία και η κυβέρνησή μας, μαζί με τη Γερμανία και εκπροσώπους ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, θα προσπαθήσουμε ώστε ο διάλογος και μια εποικοδομητική διαδικασία να επικρατήσει. Η μόνη οδός για αποκλιμάκωση της έντασης είναι αυτή και να υποβληθεί μια πραγματική προοπτική αναφορικά με μια ειρηνική διαδικασία...Η Ιταλία γνωρίζει τον στρατηγικό ρόλος της Τουρκίας. Έχει ακόμη σημαντικό ρόλο στην Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή, στην Ασία και στα Βαλκάνια. Σκεφτείτε και την Λιβύη. Γι' αυτό τον λόγο, πρέπει να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία ξεκινώντας από την πραγματικότητα του διαλόγου. Πρέπει να ενθαρρύνουμε ένα ηθικό κύκλο στις σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας και Τουρκίας ? ΕΕ», επισήμανε ο Κόντε.

    (ΔΨ)

    [02] Θα αλλάξει το καθεστώς του Βαρωσιού από στρατιωτικό σε πολιτικό, ισχυρίζεται η Μιλιγιέτ

    Υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχει παραβίαση των δικαιωμάτων, αλλάζει το καθεστώς», η Milliyet (08.10.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του λεγόμενου βουλευτή του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίος είναι «συντονιστής για την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων» καθώς και του δικηγόρου Μουράτ Μετίν Χακκί, που είναι ένας από τους δικηγόρους στην πιλοτική δίκη για το Βαρώσι στο ΕΔΑΔ, υποστήριξαν ότι δεν χρειάζεται απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για να ανοίξει για το κοινό η περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσιού.

    «Υπάρχει όμως ανάγκη για απόφαση του υπουργικού συμβουλίου» για να αλλάξει το καθεστώς της περιοχής από στρατιωτικό σε πολιτικό», ανέφερε ο Χασίπογλου, προσθέτοντας ότι μετά από την διεξαγωγή των «προεδρικών εκλογών» που θα διεξαχθούν την Κυριακή, η νέα «κυβέρνηση» θα μπορεί να λάβει την απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο δικηγόρος Χακκί ανέφερε ότι «ήταν σωστό το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση από πολιτική και νομική άποψη, προσθέτοντας: «(...) Δεν πιστεύω ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα επιβάλλουν οποιαδήποτε κύρωση. Επειδή τα βήματα, που γίνονται έχουν σκοπό την δημιουργία σταδιακά ενός εσωτερικού ένδικου μέσου και την εναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα δημιουργηθεί το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες περιουσιών, που ήταν εγγεγραμμένοι το 74', να επιστρέψουν πίσω στις περιουσίες τους. Θα δοθεί σταδιακά το δικαίωμα πρόσβασης στις περιουσίες τους σε 40 χιλιάδες άτομα. Για αυτό τον λόγο, δεν γίνεται βήμα εναντίον των Ηνωμένων Εθνών».

    (ΔΨ)

    [03] Μεταβαίνει σήμερα στην Ιταλία ο Υπουργός Άμυνας Ακάρ

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ( 08.10.20, ΑΑ), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μεταβαίνει σήμερα στην Ιταλία για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Λορέντζο Γκουερίνι.

    «Η συνάντηση του Υπουργού Ακάρ με τον Υπουργό Άμυνα της Ιταλίας είναι πολύ σημαντική από άποψη ότι συμπίπτει με σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη», σημειώνει το Anadolu.

    (ΔΨ)

    [04] Aπηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ για ομαλοποίηση της σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, o Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με την Daily Sabah (06.10.20, HDN), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nova κατά την διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του στην Ρώμη, δήλωσε ότι θεωρεί την Ιταλία ισχυρή χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένας ισορροπημένος εταίρος στα περιφερειακά θέματα.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα της Συνόδου των Ηγετών της ΕΕ, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ κατέστη όμηρος των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Τσαβούσογλου απηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ ότι υπάρχει επειγόντως ανάγκη για ομαλοποίηση της σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

    (ΔΨ)

    [05] Βουλευτής του CHP: «Η ΕΕ να μάθει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει μόνο η Ελληνοκυπριακή πλευρά»

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (8.10.20, AA) γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ενγκίν Αλτάι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ερωτήθηκε αναφορικά με την κριτική που ασκήθηκε στην Τουρκία στην Έκθεση Προόδου 2020 της ΕΕ και είπε η Τουρκία είτε θα μάθει είτε θα διδάξει στην ΕΕ ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει μόνο η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Υπάρχει επίσης η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να ελέγξει την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει ποτέ αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι όσοι επιμένουν ν βγάλουν την Τουρκία από την Ευρώπη, πρέπει να σκεφτούν ότι η Τουρκία θα σταματήσει να συναινεί να είναι το τοίχος που αποκόπτει το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη.

    Ερωτηθείς για το άνοιγμα της παραλιακής ζώνης της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, ο Αλτάι είπε: «Η άποψη του CHP, από τον κατακτητή της Κύπρου Μπουλέντ Ετζεβίτ, είναι να ανοίξει όχι μόνο το παραλιακό κομμάτι αλλά όλο το Βαρώσι», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Συνάντηση Τσαβούσογλου με Δένδια στη Μπρατισλάβα

    Σύμφωνα με την Sabah (08.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στο περιθώριο του Forum για την Παγκόσμια Ασφάλεια «GLOBSEC» στην Μπρατισλάβα.

    Κατά την συνάντηση, οι υπουργοί εξωτερικών συζήτησαν περιφερειακά θέματα καθώς και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, που βρίσκεται στο τραπέζι από τον Ιούλιο, αναφέρει η εφημερίδα.

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (8.10.20, ΑΑ) μεταδίδει ότι οι δύο υπουργοί έχουν συζητήσει και τα θέματα διαφωνίας τους σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

    (ΔΨ)

    [07] Ανακηρύχθηκε φυγόδικος ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ

    Υπό τον τίτλο «Κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του», η Hurriyet (08.10.20) γράφει ότι το 14ο κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να επανεξετάσει την υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ, προσθέτοντας ότι τον ανακήρυξαν φυγόδικο και διέταξαν την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του, καθώς και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του.

    Ο Τζαντάρ είχε καταδικασθεί σε πέντε χρόνια και 10 μήνες φυλάκισης εξαιτίας δημοσιεύματος του στην εφημερίδα Cumhuriyet τον Ιανουάριο του 2014, που αποκάλυψε ότι φορτηγά φορτωμένα με όπλα, τα οποία ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) μετέφεραν όπλα στην Αλεξανδρέττα, με την κατηγορία ότι «διέρρευσε πληροφορίες που έπρεπε να μείνουν μυστικές για την ασφάλεια του κράτους», σημειώνει η εφημερίδα.

    Εν τω μεταξύ, ο Τζαντάρ κατέφυγε στην Γερμανία το 2016, παρά την δικαστική απόφαση που απαγόρευε να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

    (ΔΨ)

    [08] Στα 1,581 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 και 56 νεκροί στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Milliyet (07.10.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,581 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 116.608 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 56 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,355.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 329.138 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 8,609. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 288.954.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 11,160.946 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,411 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 6,2%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 9 October 2020 - 16:13:57 UTC