Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 231/2020 05-06.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σχεδόν συμφώνησαν για σχηματισμό «κυβέρνησης» τα UBP, YDP και DP
  • [02] Ο Ακιντζί επέκρινε την πολιτική του Τατάρ για «αναγνωρισμένο ξεχωριστό κράτος»
  • [03] Απαγορεύεται η είσοδος στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα
  • [04] Στα 1,176 ανήλθαν τα κρούσματα της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [05] Δυσκολεύεται να πληρώσει μισθούς το καθεστώς
  • [06] Ο πληθωρισμός στο 2.41% τον Νοέμβριο στα κατεχόμενα
  • [07] Πρώτη συνεδρία της επιτροπής Τουρκοκυπρίων εξωτερικού
  • [08] Εκδήλωση υπέρ της ειρήνης στα κατεχόμενα
  • [09] Επανασύσταση της «Πλατφόρμας Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Μεταξύ 3,5 τρισεκατομμύρια και 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [02] Το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε με τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζει Τσαβούσογλου
  • [03] Αβάσιμα χαρακτηρίζει ο Άσκοϊ τα δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο
  • [04] Νέα ΝAVTEX από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [05] «Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου», υποστηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΑΜ
  • [06] Ευρωβουλευτής υποστηρίζει ως δεν υπάρχει λύση στις κρίσεις τις ΕΕ χωρίς την Τουρκία
  • [07] Τούρκος Καθηγητής καλεί το Αζερμπαϊτζάν να προσκαλέσει και τον Τατάρ στους εορτασμούς για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
  • [08] Ντονμέζ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εξορύξεις του Κανουνί στην Μαύρη Θάλασσα
  • [09] Στις 30,402 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 195 θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σχεδόν συμφώνησαν για σχηματισμό «κυβέρνησης» τα UBP, YDP και DP

    Κάτω από τον τίτλο «Σχεδόν εντάξει ο τριμερής συνασπισμός», η Vatan (07.12.20) γράφει ότι οι πρόεδροι των κομμάτων της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και Δημοκρατικού (DP), Ερχάν Αρικλί και Φικρί Ατάογλου αντίστοιχα είχαν χθες συνάντηση στα γραφεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) με τον αναπληρωτή πρόεδρο του εν λόγω κόμματος Ερσάν Σανέρ στην παρουσία του «βουλευτή» του DP Σερντάρ Ντενκτάς και συζήτησαν την πιθανή τους συνεργασία για σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού» στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο Σανέρ είπε ότι συζήτησαν πώς θα μπορούσαν να βρουν έναν κοινό παρανομαστή, προσθέτοντας ότι θα δουν τι θα γίνει εντός των προσεχών ημερών. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα εντός «βουλής» κόμματα θα εργαστούν για να μην μείνει χωρίς «κυβέρνηση» η «χώρα», ο Σανέρ δεν μίλησε θετικά ή αρνητικά για σχηματισμό τριμερούς «κυβέρνησης μειοψηφίας» ανάμεσα στα εν λόγω κόμματα, όμως μετά την συνάντηση ο Ντενκτάς προέβη σε σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους λέγοντας «με το καλό» για τη νέα «κυβέρνηση».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναμένεται να αναθέσει την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» στον Σανέρ.

    Εξάλλου, κάτω από τον τίτλο «Συμφώνησαν τα UBP-DP-YDP», η K?br?s (07.12.20) γράφει ότι κατά την τετράωρή τους συνάντηση τα τρία κόμματα συμφώνησαν και έδωσαν τα χέρια για σχηματισμό «κυβέρνησης» τριμερούς «συνασπισμού» και προέβησαν μάλιστα και σε διαμοιρασμό των «υπουργείων». Όπως συμφώνησαν, το UBP θα πάρει εφτά «υπουργεία» (τα εξωτερικών, εσωτερικών, οικονομικών, παιδείας, υγείας, γεωργίας και συγκοινωνιών μαζί με την προεδρία και την αντιπροεδρία της «κυβέρνησης»), το DP θα πάρει δύο (τα «υπουργεία» τουρισμού και εργασίας) και το YDP ένα (το «υπουργείο» οικονομίας και ενέργειας).

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την συνάντηση ο Σανέρ δήλωσε ότι αν του ανατεθεί η «εντολή» από τον Τατάρ θα φανεί κατά πόσον η «κυβέρνηση» θα είναι μειοψηφίας ή πλειοψηφίας.

    Ο Αρικλί δήλωσε ότι συζήτησαν τι θα μπορούσε να γίνει σε περίπτωση που γίνει ανάθεση της «εντολής» από τον Τατάρ και αξιολόγησαν τα θέματα στα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν. Είπε ότι θα ξανασυναντηθούν αν ο Τατάρ αναθέσει την «εντολή» στον Σανέρ και θα γίνει αντιληπτό αν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Αυτή την στιγμή είναι πολύ νωρίς να λεχθεί κάτι, διότι δεν υπάρχει ανάθεση εντολής ακόμα», ανέφερε.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ατάογλου είπε ότι είπε ότι έχουν τις ίδιες απόψεις με τον Σανέρ και ότι αν σήμερα γίνει ανάθεση της «εντολής» στον αναπληρωτή πρόεδρο του UBP, η χθεσινή τους συνάντηση θα θεωρηθεί ως βάση και θα συμβάλει στον ταχύτερο σχηματισμό «κυβέρνησης».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Ακιντζί επέκρινε την πολιτική του Τατάρ για «αναγνωρισμένο ξεχωριστό κράτος»

    Η Halk?n Sesi (06.12.20) γράφει ότι o τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επέκρινε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ που ζήτησε «αναγνώριση» της «ΤΔΒΚ», προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημά του από τα Ηνωμένα Έθνη. Υπογράμμισε ότι η απαίτηση του Τατάρ από τα Ηνωμένα Έθνη για ξεχωριστό αναγνωρισμένο κράτος και κυρίαρχη ισότητα είναι σαν να σπαταλά τον χρόνο του για να κάνει «μια τρύπα στον νερό».

    Ο Ακιντζί διερωτάται πώς μπορεί ο Τατάρ να ζητά κάτι τέτοιο από τα Ηνωμένα Έθνη, την στιγμή που υπάρχουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ εναντίον της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ», προσθέτοντας ότι «αν συνεχίσει αυτού του είδους την πολιτική, η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την διοίκηση των Ελληνοκυπρίων, θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνής κοινότητας και η βόρεια Κύπρος θα συνεχίσει να είναι το θύμα μιας πολιτικής μετατροπής της σε επαρχία». «Αναμένει ένας δύσκολος αγώνας σε πολύ δύσκολες συνθήκες τους Τουρκοκύπριους, που δεν υιοθετούν αυτή την πορεία», δήλωσε καταληκτικά ο Ακιντζί.

    (ΔΨ)

    [03] Απαγορεύεται η είσοδος στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα

    Η Vatan (05.12.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε τις αποφάσεις που έλαβε η επιδημιολογική επιτροπή σχετικά με την νόσο Covid-19, με απαγόρευση της εισόδου στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα ακόμη και για όσους εισέρχονται για λιγότερο από τρεις ημέρες, καθώς και τον περιορισμό στον αριθμό των ατόμων, που θα συμμετάσχουν σε εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου.

    Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα άτομα, που εισέρχονται στα κατεχόμενα από τις 8 μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, αεροπορικώς ή ατμοπλοϊκώς, με τεστ PCR που έγινε εντός των τελευταίων 72 ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα, θα υποβάλλονται σε δεύτερο PCR τεστ κατά την άφιξή τους και θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών. Ακυρώνεται η είσοδος στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα για άτομα, που θα έμεναν λιγότερο από τρεις ημέρες.

    Σημειώνεται ότι η επιδημιολογική επιτροπή θα έχει συνάντηση στις 11 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει εκ νέου τα μέτρα και τις πτήσεις πριν την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

    Υπό τον τίτλο «Είσοδος 3500 ΤΛ στην ΤΔΒΚ», η Halk?n Sesi (06.12.20) γράφει ότι το αεροπορικό εισιτήριο για όσους επιβάτες θα ταξιδεύσουν στα κατεχόμενα θα στοιχίζει 1200 ΤΛ και τα έξοδα για το PCR τεστ μαζί με την καραντίνα θα στοιχίζουν άλλα 2255 ΤΛ, άρα σύνολο γύρο στις 3500 ΤΛ.

    Η εφημερίδα γράφει ότι όσοι «πολίτες της ΤΔΒΚ» βρίσκονται στην Τουρκία και θα επιστρέψουν αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών. Υπογραμμίζεται ότι όλα τα έξοδα της καραντίνας δεν θα τα επωμίζεται το «κράτος», ακόμη και αν είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ». Διευκρινίζεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα δέχονται επιβάτες, που δεν έχουν υποβάλλει απόδειξη ότι έχουν καταθέσει το ποσό σε τραπεζικούς λογαριασμούς για το κόστος των τεστ τους και της καραντίνας.

    Η Detay (07.12.20) γράφει ότι οι φοιτητές, που σπουδάζουν στα κατεχόμενα, διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από τις 8 Δεκεμβρίου, απαιτώντας τα έξοδα της 7ήμερης καραντίνας να καλυφτούν από το «κράτος». Οι φοιτητές άρχισαν ήδη εκστρατεία υπογραφών και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να κοινοποιήσουν το αίτημά τους στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    (ΔΨ)

    [04] Στα 1,176 ανήλθαν τα κρούσματα της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (07.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,146 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 12 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα επτά από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς, τα τρία ατμοπλοϊκώς και δύο είναι εγχώριες μολύνσεις, είπε ο Πιλλί, προσθέτοντας ότι δύο άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό έλαβαν εξιτήριο χθες.

    Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 275,105 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,176 κρούσματα Covid-19, 1,058 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 113 ασθενών, 26 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 85 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Δύο ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δυσκολεύεται να πληρώσει μισθούς το καθεστώς

    Κάτω από τον τίτλο «Αναζητούνται 850 εκατομμύρια ΤΛ», η Halk?n Sesi (07.12.20) γράφει ότι άδειασαν τα ταμεία του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών, το οποίο αναγκάζεται κάθε μήνα να πληρώσει 45 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) για έξοδα καραντίνας. «Την ίδια στιγμή υπάρχει δυσκολία στην χώρα τόσο για τον 12ο όσο και για τον 13ο μισθό», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι για την πληρωμή του 13ου μισθού τόσο των μισθωτών του «δημοσίου» όσο και των συνταξιούχων αναμένεται ο σχηματισμός «κυβέρνησης», όμως άγνωστο παραμένει το πώς θα λυθεί το πρόβλημα.

    Σημειώνοντας ότι χρειάζεται ένα κονδύλι της τάξης των 850 εκατομμυρίων ΤΛ για τους μισθούς του Δεκεμβρίου και για τον 13ο μισθό, η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν υπάρχει τέτοιο κονδύλι στο «υπουργείο» οικονομικών, το οποίο ούτε χρήματα για πληρωμή της 13ης σύνταξης διαθέτει.

    Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από την οικονομική βοήθεια της Τουρκίας πάνω σε αυτό το θέμα, καταλήγει το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ο πληθωρισμός στο 2.41% τον Νοέμβριο στα κατεχόμενα

    H Yeni Duzen (05.12.20) γράφει ότι ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα για τον Νοέμβριο ήταν 2.41%. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε μεταβολή 16.08% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019 και 14.55% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019.

    (ΔΨ)

    [07] Πρώτη συνεδρία της επιτροπής Τουρκοκυπρίων εξωτερικού

    Η Yeni Duzen (06.12.20) γράφει ότι πραγματοποίησε προχθές την πρώτη της συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης η επιτροπή που συνέστησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ για τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό. Τα μέλη της επιτροπής επεσήμαναν ότι με την σύστασή της καλύφθηκε ένα μεγάλο κενό.

    Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από τα κατεχόμενα οι Ταμέρ Μουφτουζαντέ και Οσμάν Κασάπογλου, από την Βρετανία οι Λεϊλά Κεμάλ, Μουνίρ Τατάρ και Χακκί Μουφτουζαντέ, από την Τουρκία ο Δρ. Ισμέτ Μπεργκιούλ και από την Αυστραλία η Νεβίν Χουσεϊν.

    Στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη μίλησε και η Σιμπέλ Τατάρ, σύζυγος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, η οποία ευχήθηκε στα μέλη της επιτροπής επιτυχία στο έργο τους.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Εκδήλωση υπέρ της ειρήνης στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (06.12.20) γράφει ότι εκδήλωση υπέρ της ειρήνης πραγματοποίησαν το Σάββατο στα κατεχόμενα νέοι, οι οποίοι οργανώθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Ντερέμπογιου και πορεύτηκαν προς το οδόφραγμα στην οδό Λήδρας. Την εκδήλωση στήριξαν το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, η νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, το Αριστερό Κίνημα και η Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση.

    Την ώρα που περνούσαν μπροστά από το «προεδρικό μέγαρο», οι νέοι φώναξαν το σύνθημα «ελευθερία και όχι υποταγή».

    Σε ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι ως άτομα που επιθυμούν να δημιουργήσουν το ωραίο μέλλον που ονειρεύονται λένε «ειρήνη γιατί οι ομοιότητές μας είναι περισσότερες από τις διαφορές μας», ότι «κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν μπορεί να μας φέρει την ειρήνη» και ότι «ειρήνη διότι τώρα ακριβώς είναι η ώρα».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Επανασύσταση της «Πλατφόρμας Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας»

    Η Yeni Duzen (07.12.20, yeniduzen.com) γράφει ότι ενεργοποιήθηκε εκ νέου μετά από χρόνια στα κατεχόμενα η «Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας», η οποία κατείχε σημαντική θέση κατά την έναρξη των κινητοποιήσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν. Η επανασύσταση της Πλατφόρμας ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα σε δημοσιογραφική διάσκεψη από αντιπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων που την αποτελούν.

    Στο ανακοινωθέν, το οποίο αποτελείται από τέσσερα σημεία, αναφέρεται ότι αποφάσισαν να αγωνιστούν από κοινού με αλληλεγγύη και σημειώνεται:

    «1. Υπερασπιζόμενοι τα κερδισμένα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες, απορρίπτουμε τις παρεμβάσεις που γίνονται στην πολιτική της βούληση από όπου και αν προέρχονται και αγωνιζόμαστε για τον στόχο της ελεύθερης άσκησης της βούλησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    [02] Σεβόμενοι τα θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο και τα πολιτιστικά δικαιώματα, αγωνιζόμαστε για την προστασία των πολιτιστικών αξιών, της ταυτότητας και της ύπαρξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με στόχο μιαν κοσμική δομή.

    [03] Απορρίπτουμε την διαίρεση της Κύπρου και την ένωση τμήματος ή του συνόλου της με άλλες χώρες και αγωνιζόμαστε για επίτευξη της λύσης της ανεξάρτητης, ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου στο πλαίσιο των παραμέτρων πάνω στις οποίες αμοιβαία συμφώνησαν οι πλευρές κατά τις συνομιλίες που συνεχίζονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] Προς την κατεύθυνση του στόχου της αυτοδιοίκησης και για να σταθούμε πάνω στα δικά μας πόδια, αντιτιθέμεθα σε κάθε είδους ρύθμιση που θα δημιουργήσει οικονομική εξάρτηση και αγωνιζόμαστε για μιαν οικονομική δομή, η οποία βασίζεται στην παραγωγή στο πλαίσιο σχέσεων που στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό».

    Στην ανακοίνωση καλούνται σε αγώνα όλες οι οργανώσεις και όλοι οι πατριώτες που υιοθετούν τις πιο πάνω αρχές ενωμένοι κάτω από την «Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας».

    Την ανακοίνωση υπογράφουν τα κόμματα-οργανώσεις Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP), Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Νέα Κύπρος (YKP), Ενωμένη Κύπρος (BKP) και Δρόμος Ανεξαρτησίας (BY), καθώς και οι συντεχνίες των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS), των Τουρκοκυπρίων καθηγητών (KTOEOS), των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), η ομοσπονδία Τουρκοκυπρίων εργατών (Turk-Sen), η επαναστατική ομοσπονδία εργατικών συνδικάτων (Dev-Is), η συντεχνία των λειτουργών στην τουρκοκυπριακή συνεργατική (Koop-Sen), η συντεχνία των εργαζομένων στα «τελωνεία» (Guc-Sen), η συντεχνία «δημοτικών» υπαλλήλων (BES), η συντεχνία των «κρατικών» υπαλλήλων (Cag-Sen), η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων γιατρών (T?p-Is) και η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n-Sen).

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Μεταξύ 3,5 τρισεκατομμύρια και 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (07.12.20) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο «Εργαστήριο Ανατολικής Μεσογείου» που διοργανώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Πανεπιστημίων στο Πανεπιστήμιο Akdeniz της Τουρκίας, αναφέρθηκε στα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο συνέδριο συμμετείχαν γραφειοκράτες, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί από την Τουρκία και το εξωτερικό.

    Ο Ερντογάν είπε πως θέματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στην ατζέντα προτεραιότητας πολλών κρατών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στον κόσμο, μαζί με την Τουρκία και ότι πολλές χώρες, είτε έχουν ακτή στη Μεσόγειο είτε όχι, παρακολουθούν στενά τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή και προσπαθούν να συμμετάσχουν με κάποιο τρόπο.

    «Τα τελευταία χρόνια, η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ιδίως για την ενέργεια», ανέφερε ο Ερντογάν και υποστήριξε ότι σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές μελέτες, η ποσότητα φυσικού αερίου στην περιοχή κυμαίνεται μεταξύ 3,5 τρισεκατομμύρια και 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Καμία χώρα στην περιοχή μας, ανεξάρτητα από την οικονομική της δύναμη ή τοποθεσία, δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό το δυναμικό. [...] Ειδικότερα η Τουρκία, που έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, δεν μπορεί να κάθεται και να παρακολουθεί τις εξελίξεις», είπε.

    «Παρακολουθούμε τη διαδικασία πολύ στενά τόσο για να εγγυηθούμε τα δικά μας συμφέροντα όσο και για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί σχέδια και χάρτες που αποσκοπούν στον περιορισμό της στις ακτές της Αττάλειας και δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμό και ούτε θα επιτρέψει τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό.

    Πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν υποστηρίζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά την ειρήνη, την συνεργασία και την δικαιοσύνη. «Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω διαπραγματεύσεων που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλον, αλλά συγκεντρώνοντας όλους τους παράγοντες της περιοχής γύρω από το ίδιο τραπέζι. Εάν θέλουμε να βρούμε μια μόνιμη λύση στη Μεσόγειο, θα πρέπει να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία», είπε και πρόσθεσε πως αυτός είναι πιο σύντομος και ο πιο εγγυημένος τρόπος. Υποστήριξε ωστόσο ότι αυτή η πρόταση για συμμετοχή των εμπλεκόμενων, που θα συμπεριλάμβανε και τους Τουρκοκυπρίους, έχει μείνει μόνο στα χαρτά. Κάλεσε επίσης όλες τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου και κυρίως την Ελλάδα να σταματήσουν να βλέπουν αυτό τη ζήτημα ως «παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος». «Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια κερδοφόρα φόρμουλα που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων όταν ενεργούμε με κοινή λογική, ειλικρίνεια και κοινή λογική», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε με τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζει Τσαβούσογλου

    Υπό τον τίτλο «Έκκληση από τον Τσαβούσογλου για κοινό διαμοιρασμό της Ανατολικής Μεσογείου», η Hurriyet (07.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την έκκλησή του να μοιράσουν τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. «Αν υπάρχει πλούτος στην Ανατολική Μεσόγειο, ας τον μοιράσουμε, ας λύσουμε τα προβλήματα με διπλωματικές και πολιτικές διαδικασίες. Λέμε ότι όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

    Σε ομιλία του σε εργαστήρι για την Ανατολική Μεσόγειο που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Πανεπιστημίων και φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Μεσογείου στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στη βάση του προβλήματος στην Κύπρο, ισχυρίστηκε ότι υπήρξε μια προσπάθεια εθνοκάθαρσης των Τουρκοκυπρίων, που ξεκίνησε τις δεκαετίες του 60' και 70'. «Αγωνισθήκαμε μέχρι σήμερα για μια ομοσπονδία, γιατί δεν έγινε λύση; Επειδή υπάρχει μια νοοτροπία που δεν θέλει να μοιρασθει τίποτα με τον Τουρκοκυπριακό λαό. Με τον ίδιο τρόπο, βλέπουμε την ίδια νοοτροπία που δεν θέλει να μοιρασθεί την δύναμη και την πολιτική ισότητα. Είδαμε και πως αντικατοπτρίστηκε αυτό στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ίδια νοοτροπία, ως αλληλεγγύη φυσικά, στον ελληνοκυπριακό τομέα, που εναντιώνεται σε διαμοιρασμό του πλούτου των υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο με τον Τουρκοκυπριακό λαό και την Ελλάδα, που στηρίζει αυτό», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

    Ο Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι, που δεν γνωρίζουν το θέμα σχετικά με τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, είπαν «Εσείς ξαφνικά στείλατε τα πλοία σας και αρχίσατε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, ο υφυπουργός σας συχνά ανεβαίνει στο ελικόπτερο και προσγειώνεται στα πλοία σας κάνοντας επίδειξη ισχύος από εκεί, έτσι άρχισε και η κρίση», ισχυρίστηκε ότι έτσι δεν είναι τα πράγματα και όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος τους το πρόβλημα δεν άρχισε έτσι ξαφνικά. «Στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ή δεν υπάρχει πλούτος; Μπορεί να είναι πλούτος από υδρογονάνθρακες ή αλιείας ή κάθε είδους πλούτος. (...) Τότε πώς ξεκίνησε αυτό το πρόβλημα. Εμείς δηλώνουμε, όπως πάντα, 'ας τον μοιρασθούμε, όλοι να επωφεληθούμε'. Όμως ο ελληνοκυπριακός τομέας, η Ελλάδα και οι χώρες της περιοχής συμπεριφέρθηκαν έτσι; όχι», σημείωσε.

    Ισχυριζόμενος ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε ο «ελληνοκυπριακός τομέας» [όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατίας] από το 2003 μέχρι το 2011 είναι συμφωνίες που απέκλειαν τα δικαιώματα της Τουρκίας, της «ΤΔΒΚ» και του Τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Από την άλλη, ήταν οι αδειοδοτήσεις. Με τον ίδιο τρόπο, ο ελληνοκυπριακός τομέας ξεκίνησε μονομερώς γεωτρήσεις μαζί με εταιρείες από διάφορες χώρες. Από την μια η Ελλάδα διαπραγματευόταν με Αίγυπτο και Λιβύη, αλλά από την άλλη, συνέχιζε τις μονομερείς εργασίες της, όπως ο καθορισμός των περιοχών αδειοδότησης και τις αδειοδοτήσεις, αγνοώντας τα δικαιώματα της Λιβύης».

    Σημειώνοντας ότι «η Τουρκία σε εκείνη την διαδικασία έκανε έκκληση για δίκαιο διαμοιρασμό στην Κύπρο», ο Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Επιδείξαμε κάθε είδους ελαστικότητας για δίκαιο διαμοιρασμό. Η ΤΔΒΚ έκανε διαφορετικές προτάσεις τον 2011, 2012 και 2019 για τον δίκαιο διαμοιρασμό. 'Αν δεν μπορεί [να υπάρξει συμφωνία] ανάμεσα στις δύο πλευρές, μπορεί να υπάρξει μια κοινή εταιρεία, μπορεί να γίνει ένας μηχανισμός υπό την στέγη της ΕΕ ή ενός συνδέσμου. Αρκεί να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός΄. Υπάρχει κάτι άδικο ή όχι σε αυτό;»

    Αναφέροντας ότι η Τουρκία έκανε έκκληση σε όλους στην Ανατολική Μεσόγειο «Ας διαμοιραστεί δίκαια από όλες τις πλευρές ο πλούτος της Ανατολική Μεσογείου και ας γίνει η περιοχή, περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Αλλά αυτές οι μονομερείς εργασίες συνεχίστηκαν και εμείς υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011 συμφωνία. Συνεχίσαμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές που μας αδειοδότησε η ΤΔΒΚ και όταν το 2018 ξεκινήσαμε γεωτρήσεις με το δικό μας γεωτρύπανο χάλασε ο κόσμος. Δημιούργησαν την εντύπωση ότι 'μια μέρα η Τουρκία έφερε τα πλοία και ξεκίνησε το πρόβλημα', δεν είναι έτσι όμως».

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας είναι η αίτια αυτής της έντασης, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα θέλει υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων για ένα νησάκι 10 τετραγωνικών χιλιομέτων, το Καστελόριζο, που βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας, δύο χιλιόμετρα απέναντι από την Κας. Αυτό σε ποιο διεθνές δίκαιο υπάρχει; Όταν το λέμε αυτό στους Έλληνες λένε 'ας ξεκινήσουμε από κάπου και μετά βρισκόμαστε στη μέση', αυτός ο λόγος που αρχίσαμε τόσο μαξιμαλιστικά'. Μετά που κάνατε ένα τέτοιο μαξιμαλιστικό βήμα, πού θα συναντηθούμε; Όπως έχει δηλώσει και ο αξιότιμος Πρόεδρός μας πρέπει να δει κάποιος ότι οι χάρτες και οι εργασίες, που προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, δεν ωφελούν».

    Σε αυτή την διαδικασία, ενώ πάλι η Τουρκία υπερασπιζόταν από την μια τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» και ενώ ήταν δυνατή έκανε έκκληση να συναντηθούν και να λύσουν το πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων, δήλωσε ο Τσαβούσογλου καλώντας όλους να διαμοιρασθούν τον πλούτο και λύσουν τα προβλήματα μέσω διπλωματίας. «Γι' αυτό τον λόγο, ο αξιότιμος Πρόεδρός μας έκανε πρόταση αυτή την περίοδο στην ΕΕ για σύγκληση κοινής διάσκεψης. Όχι μόνο για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για όλες τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν εταιρείες στην περιοχή. Εργαζόμαστε τώρα με την ΕΕ για αυτή την διαδικασία. Στην τελική, εμείς ξέρουμε να πορευόμαστε κάθε οδό. Είμαστε δυνατοί και στο πεδίο μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επειδή είπαμε ότι 'είμαστε δυνατοί και στο πεδίο μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο', δεν είμαστε της άποψης ότι 'τα θέλουμε όλα'. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη της Αρμενίας. Το δηλώνουμε τώρα ότι αυτή η ομαλοποίηση θα ωφελήσει την Αρμενία και τον λαό της. Γι' αυτό είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού. Είμαστε δυνατοί από άποψη ηθικής και νομικής άποψης και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτή την δύναμη μας στην επικείμενη διαδικασία με θετικό τρόπο που όλοι θα επωφεληθούν».

    Απαντώντας ένα ερώτημα, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η ΕΕ δεν είναι αυθεντία σε θέματα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αυτό δεν το έχουν πει οι ίδιο και ότι δεν είναι πολιτική δήλωση, αλλά κάποιες χώρες, όπως η Κροατία, αποφάσισαν ότι η ΕΕ δεν είναι αυθεντία σε αυτό το θέμα.

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Η αυθεντία εδώ είναι το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης [Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης]. Η ΕΕ μας ρωτά γιατί δεν μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Δηλ., η Ελλάδα κάνει μια τέτοια εκστρατεία, πηγαίνει εκεί και κλαίει. Ξαφνιάζονται όταν τους λέμε εμείς ότι πρέπει να υπογράψουμε μια προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα για να μπορούμε να το μεταφέρουμε στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Όμως, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τις αρμοδιότητες του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης γι' αυτό το θέμα, για τα θέματα με την δικαιοδοσία των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και την αποστρατικοποίηση των νησιών. Όταν τα λέμε αυτά, η ΕΕ ξαφνιάζεται. Γιατί, γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις θα είναι εναντίον των μαξιμαλιστικών τους απαιτήσεων».

    Εν τω μεταξύ, στο εργαστήρι για την «Ανατολική Μεσόγειο» συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών ης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα, ο Τούρκος Υφυπουργός Ενέργειας Απλαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο πρώην λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιουρδανίας Αβν Σεβκετ ελ-Χασαβνί.

    (ΔΨ)

    [03] Αβάσιμα χαρακτηρίζει ο Άσκοϊ τα δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-06.12.20) δημοσιεύει ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Χαμί Ακσόι, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο που αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει εντείνει τις στρατιωτικές τις δραστηριότητες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πριν τη σύνοδο της ΕΕ, υποστηρίζει ότι τα δημοσιεύματα αυτά είναι αβάσιμα.

    «Αντιθέτως, είναι η Ελλάδα που συνεχίζει τις προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, ανακοινώνοντας ότι θα εκτελέσει 24 στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με 11 NAVTEX και 12 NOTAM που έχει εκδώσει από τις 20 Οκτωβρίου 2020», ανέφερε.

    Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Ελλάδα διατηρεί κλειστά τα κανάλια του διαλόγου σε στρατιωτικά ζητήματα και παρεμποδίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει ούτε στις συναντήσεις που προγραμματίστηκαν από τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ από τις 9 Οκτωβρίου 2020.

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει τα διμερή της ζητήματα με την Τουρκία βασιζόμενη σε άλλους, αλλά μόνο μέσω του διάλογο και της συνεργασίας και προσερχόμενη στο τραπέζι με την Τουρκία», αναφέρει ο Άκσοϊ.

    (ΑΚ)

    [04] Νέα ΝAVTEX από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με την Aydinlik (06.03.20), η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας NAVTEX χθες που αφορά τη δέσμευση περιοχής στα νοτιοανατολικά της Κρήτης προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

    Η νέα NAVTEX, τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου.

    Η οδηγία προς ναυτιλομένους εκδόθηκε από το Σταθμό της Αττάλειας και τίθεται σε ισχύ μόλις τρεις μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

    (ΑΚ)

    [05] «Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου», υποστηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΑΜ

    Σύμφωνα με την Aydinlik (06.12.20), η Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, Σεμπνέμ Άκτοπ, μιλώντας στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, υπενθυμίζοντας ότι το ερευνητικό τους πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο πραγματοποιεί σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη βάση των νόμιμων δικαιωμάτων τους που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το σεισμικό ερευνητικό τους πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa συνεχίζει τα καθήκοντα του και τις δραστηριότητες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Υπενθυμίζοντας την έκδοση νέας NAVTEX από την Ελλάδα για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στις 7 Δεκεμβρίου, η Άκτοπ είπε ότι η Τουρκία προχώρησε εξαιτίας αυτής της NAVTEX, σε έκδοση αντι-NAVTEX και υποστήριξε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τόσο τα δικαιώματα της Τουρκίας όσο και αυτά της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ την ίδια στιγμή, όπως είπε, θα συνεχίσουν να αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή, όπως προβλέπουν και οι Διεθνείς Συμφωνίες για τις Εγγυήσεις και τη Συμμαχία.

    Αναφερόμενη στα προβλήματα που υπάρχουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Ακτόπ υποστήριξε ότι η Τουρκία, όπως πάντοτε, τάσσεται υπέρ της επίλυσης τους μέσω του διαλόγου. «Για την επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία είναι όπως πάντα υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υποστηρίζει ότι τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο χωρίς προϋποθέσεις», είπε η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ.

    (ΑΚ)

    [06] Ευρωβουλευτής υποστηρίζει ως δεν υπάρχει λύση στις κρίσεις τις ΕΕ χωρίς την Τουρκία

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia γράφει ότι ο Ούγγρος Ευρωβουλευτής Μάρτον Γυονγιόσι (Marton Gyongyosi) μέλος του Κόμματος Τζομπίκ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, υποστήριξε ότι χωρίς την Τουρκία η Ευρώπη δεν μπορεί να βρει λύσεις σε πολλές από τις κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα. Ο Ούγγρος Ευρωβουλευτής έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη του στο πρακτορείο.

    «Νομίζω ότι ήταν πολύ καθαρό μερικά χρόνια πριν. Πήραμε μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την ΕΕ όταν εντελώς ξαφνικά διαφάνηκε πως δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις για ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ή την κρίση στην Μέση Ανατολή ή την Βόρειο Αφρική», είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι μια από τις σημαντικότερες συμμάχους της ΕΕ, γεωπολιτικά, εμπορικά και κυρίως πολιτικά.

    Είπε ακόμα πως οι σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ μπορούν να βελτιωθούν και πρόσθεσε πως αυτό που δυσχεραίνει τις σχέσεις είναι η διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ακόμα πως πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για επίλυση του θέματος και ότι απαιτείται μεγαλύτερη εμπλοκή από τη διεθνή κοινότητα. Πρόσθεσε επίσης ότι το κύριο πρόβλημα στην περιοχή είναι «το μοιρασμένο νησί της Κύπρου».

    Υποστήριξε πως η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αυτόματα τα οδηγήσει στην επίλυση και άλλων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα τα θέματα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ακόμα πως τα ζητήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ δεν πρέπει να μετατραπούν σε «ιδεολογική πάλη».

    Για το Ορόυτς Ρέις και την αναχώρηση του από την Ανατολική Μεσόγειο μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων του, είπε πως αποτελεί θετικό βήμα για αποκλιμάκωση της έντασης.

    «Πιστεύω πως το κλειδί του προβλήματος είναι το Κυπριακό πρόβλημα επειδή θεωρώ και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι οι αυτόχθονες κάτοικοι του νησιού. [...] Και οι δύο πρέπει να διαμοιράσουν τις πηγές του νησιού [...]. Ο μόνος τρόπο να το διευκολύνουμε αυτό είναι να θεωρηθούν οι Τουρκοκύπριοι ίσοι στο νησί», είπε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί εάν Έλληνες και Τούρκοι έχουν κοινό διαμερισμό τόσο από οικονομικής, όσο και από πολιτικής άποψης στο νησί.

    Υποστήριξε επίσης πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση της ΕΕ στην διαδικασία και αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάν το 2004 και την αποδοχή του από τους Τουρκοκυπρίους και την απόρριψη του από τους Ελληνοκυπρίους. «Η ΕΕ θα έπρεπε να πει στους Ελληνοκυπρίους τότε 'λύστε τα προβλήματα σας πρώτα, βρείτε λύση για τον διαχωρισμό σας και ελάτε μετά να κάνετε ξανά αίτηση για ένταξη στην ΕΕ'», είπε και το αποκάλεσε «ιστορικό λάθος» για το Ευρωπαϊκό μπλοκ, αφού όπως ανέφερε η ΕΕ θα έπρεπε να καθυστερήσει την ένταξη μετά το δημοψήφισμα και πως αυτό θα άλλαζε σταδιακά την γνώμη των Ελληνοκυπρίων και θα άνοιγε τον δρόμο για την λύση.

    Για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε πως η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι είδους σχέση σκοπεύει να έχει με την ΕΕ και πρόσθεσε: « Αν η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να αποδεχτεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για να γίνει μια χώρα μέλος».

    (ΚΣ)

    [07] Τούρκος Καθηγητής καλεί το Αζερμπαϊτζάν να προσκαλέσει και τον Τατάρ στους εορτασμούς για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (07.12.20) ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Maltepe της Τουρκίας, Prof. Dr. Χασάν Ουνάλ, σε δηλώσεις του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στο Αζερμπαϊτζάν στις 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στην επίσημη τελετή για τη νίκη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και έκανε έκκληση προς το Αζερμπαϊτζάν όπως προσκαλέσουν και τον «πρόεδρο της ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Ο Ουνάλ, στο Twitt του έγραψε τα εξής: «Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα εορταστεί με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και στους εορτασμούς είναι προσκεκλημένος και ο Πρόεδρο Έρντογαν. Αν προσκαλούσαν και τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ σε αυτούς θα ήταν πολύ καλό. Θα πρέπει να προστεθεί στον πρωτόκολλο και να γίνουν οι προετοιμασίες για το επόμενο στάδιο», αναφέρει.

    (ΑΚ)

    [08] Ντονμέζ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εξορύξεις του Κανουνί στην Μαύρη Θάλασσα

    Η Yeni Safak(07.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε ανάρτηση του στο twitter αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση του ερευνητικού πλοίου Κανουνί. Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ντονμέζ το πλοίο ετοιμάζεται να αρχίσει γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα. «Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει» αναφέρει στην ανάρτηση του.

    (ΚΣ)

    [09] Στις 30,402 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 195 θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (06.12.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 30,402 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 174,761 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 195 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 4,011. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 6,093 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 539,291 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 14,900. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 431,253.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 19,691,845 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,805 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.3%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 7 December 2020 - 16:54:16 UTC