Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 05/2021 09-11.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μήνυμα «αποφασιστικότητας για λύση δύο κρατών» θα μεταφέρει ο Τατάρ στην Λουτ
  • [02] Να ενθαρρύνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για λύση δύο κρατών καλεί τα ΗΕ ο Σανέρ
  • [03] Στην Άγκυρα ο Ερτουγρούλογλου
  • [04] Ο Τατάρ επιμένει σε συνεργασία δύο κρατών με ίσο διεθνές καθεστώς στη βάση κυριαρχικής ισότητας
  • [05] Κάλεσε τον Τατάρ να συγκαλέσει σύσκεψη «εθνικού συμβουλίου» για το Κυπριακό ο Έρχουρμαν
  • [06] Στα 1,779 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα – Άλλος ένας θάνατος
  • [07] Επανεκλογή Τσακιτζί στην προεδρία του ΤΚΡ
  • [08] Θα συνεχίσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων φοιτητών μετά το BREXIT
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Πρώτη συνάντηση για το 2021 του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία με κύριο θέμα την πανδημία και τις Τουρκο- Ευρωπαϊκές σχέσεις
  • [02] Διπλωματική κινητικότητα Τουρκίας-ΕΕ-Ο Τσαβούσογλου προγραμματίζει ταξίδι στις Βρυξέλλες
  • [03] «Δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη της χώρας ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές», ξεκαθαρίζει ο Καλίν-Μίλησε για νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και ΗΠΑ
  • [04] Ο Συν-Πρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP κατηγορεί την Τουρκική κυβέρνηση για επιθέσεις ενάντια στο κόμμα που στόχο έχουν τους Κούρδους
  • [05] Συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας με τον Λιβανέζο ομόλογο του
  • [06] Κοινή ανακοίνωση του CHP και του Iyi Partisi για την αναμεταξύ τους «Συμμαχία του Έθνους»
  • [07] Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία προκάλεσε η αναφορά Κιλιτσντάρογλου έναντι του Έρντογαν αποκαλώντας τον «λεγόμενο Πρόεδρο»
  • [08] Στις 9,138 τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 176 νέοι θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μήνυμα «αποφασιστικότητας για λύση δύο κρατών» θα μεταφέρει ο Τατάρ στην Λουτ

    Η Gunes (11.01.21) γράφει ότι ξεκάθαρα και αποφασιστικά μηνύματα αναμένεται να μεταφέρει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ κατά την συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή από την λεγόμενη προεδρία, ο Τατάρ θα προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό επί 52 χρόνια λόγω της ελληνοκυπριακής αδιαλλαξίας και ότι ούτε στο νησί ούτε στην περιοχή είναι δυνατόν να εγκατασταθεί σταθερότητα χωρίς την διασφάλιση του ίσου καθεστώτος των δύο πλευρών/κρατών στην βάση της κυριαρχικής ισότητας για να μπορέσει να αποκατασταθεί ξανά η ισορροπία ανάμεσα στις πλευρές στην Κύπρο.

    Θα αναφέρει επίσης ότι θα έρθει η σταθερότητα και η ασφάλεια στην Κύπρο και στην περιοχή με λύση στην βάση της διασφάλισης του ίσου κυριαρχικού καθεστώτος των «δύο κρατών» στην βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Εξάλλου, θα εκφράσει την άποψη ότι η μη λύση στην Κύπρο επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή και ότι αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς εμποδίζει την συνεργασία που θα μπορούσε να γίνει στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα επισημάνει επίσης ότι δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε περίπτωση που η μία πλευρά εξασφαλίσει υπεροχή έναντι της άλλης και ότι φάνηκε ότι ούτε στην περιοχή ούτε στην Κύπρο θα φέρει ηρεμία μια συμφωνία στη βάση της υπεροχής της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Ο Τατάρ θα επαναλάβει την θέση ότι δεν τίθεται θέμα συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να συζητήσει εκ νέου λύση ομοσπονδίας. Θα «εξηγηθεί με αποφασιστικότητα» ότι μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και των δύο κρατών με ίσο διεθνές καθεστώς θα μπορούσαν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ότι δεν θα έχουν νόημα διαπραγματεύσεις εκτός αυτής της βάσης και δεν θα αρχίσει μια τέτοια διαδικασία, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Τέλος, ο Τατάρ θα αναφέρει ότι αυτή η νέα τουρκική πολιτική αναπτύχθηκε σε συντονισμό με την Τουρκία και ότι θα συνεχίσουν μαζί τον αγώνα αυτό και θα σημειώσει ότι η τουρκική πλευρά θα θέσει στην ημερήσια διάταξη και στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη αυτό της το «εποικοδομητικό όραμα» για σταθερότητα, ειρήνη, ηρεμία και συνεργασία στην Κύπρο και στην περιοχή.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Να ενθαρρύνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για λύση δύο κρατών καλεί τα ΗΕ ο Σανέρ

    Η Gunes (11.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Ερσάν Σανέρ απηύθυνε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να «ενθαρρύνουν» τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

    Σε δήλωση χθες ενόψει των επαφών της ειδικής σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι «αποτελεί πραγματικότητα» η ύπαρξη δύο χωριστών κυρίαρχων ίσων λαών στην Κύπρο και ότι «αυτό που πρέπει να κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη είναι, με έναυσμα αυτή την πραγματικότητα, να συμβάλουν με νέες προσεγγίσεις σε μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο ίσα κυρίαρχα κράτη και την επίτευξη συνεργασίας, εγκαταλείποντας την στάση που δεν συμβάλλει στην λύση».

    Ο Σανέρ υποστήριξε ότι όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι θέλει ομοσπονδία στοχεύει να υποβιβάσει τον τουρκοκυπριακό «λαό» σε μειονότητα με συγκεκριμένα δικαιώματα, να διώξει την Τουρκία από την Κύπρο και να αφήσει ανοικτό τον δρόμο για ένωση με την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι αυτό το έδειξε και το 2017 στο Κραν Μοντάνα η ελληνοκυπριακή πλευρά οπόταν ανάγκασε τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί να δηλώσει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ομοσπονδιακή λύση με τους Ελληνοκύπριους που έχουν τέτοια νοοτροπία.

    Σύμφωνα με τον Σανέρ, οι συναντήσεις που έγιναν από τότε έδειξαν ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή στην ελληνοκυπριακή νοοτροπία. Ισχυρίστηκε ότι απόδειξη του γεγονότος ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας είναι το γεγονός, όπως υποστήριξε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ότι τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών, υπαναχώρησε μετά από αντιδράσεις από το «κομμουνιστικό ΑΚΕΛ που θεωρείται φιλειρηνικό» και το «φασιστικό ΕΛΑΜ». Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Σανέρ:

    «Αυτό που πρέπει να κάνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε αυτό το σημείο είναι να ενθαρρύνει τον Αναστασιάδη στο θέμα της λύσης δύο κρατών, να συμβάλει σοβαρά στην αλλαγή της επικρατούσας ελληνοκυπριακής νοοτροπίας.

    Όπως ξεκάθαρα ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου η προσπάθεια να συζητηθεί ακόμα η ομοσπονδία παραγνωρίζοντας τις εξελίξεις που συμβαίνουν και τις προσπάθειες λύσης που καταβλήθηκαν τόσα χρόνια, δεν θα είναι τίποτε άλλο εκτός από χάσιμο χρόνου.

    Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ στην απαντητική του επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, αν τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν πράγματι μιαν συμφωνία στο νησί, πρέπει να προσεγγίσουν με ανοικτό μυαλό την φόρμουλα συνεργασία στη βάση της ισότητας και των δύο κρατών.

    Σε αντίθετη περίπτωση, όποιο έγγραφο και αν υποβληθεί, όποια διαδικασία και αν ακολουθηθεί, αν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συνεχίσει το λάθος που διαπράττει από το 1964, συνεχίσει να βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως το μόνο νόμιμο κράτος στην Κύπρο και μας καλέσει στο τραπέζι για ομοσπονδιακή λύση όπως απαιτεί η επικρατούσα ελληνοκυπριακή νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αποτέλεσμα. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στην Άγκυρα ο Ερτουγρούλογλου

    Η K?br?s (11.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα με πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την επίσκεψη θα συζητηθούν οι ούτω καλούμενες διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό, ενώ θα γίνουν διαβουλεύσεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις.

    Ο παράνομος Bayrak (11.01.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Έρτουγρούλογλου αναχώρησε ψες για την Άγκυρα και ότι η συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου αναμένεται να διεξαχθεί στις 12.00 ώρα Τουρκίας. Μετά την συνάντηση αναμένεται να υπάρξει συνέντευξη Τύπου.

    Ο Ερτογρούλογλου θα συναντηθεί επίσης και με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ο Τατάρ επιμένει σε συνεργασία δύο κρατών με ίσο διεθνές καθεστώς στη βάση κυριαρχικής ισότητας

    Η Gunes (09.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κατά την επίσκεψή του στο «πανεπιστήμιο επιστημών Κύπρου» [K?br?s ilim universitesi], είπε ότι οι επενδύσεις των πανεπιστημίων στα κατεχόμενα είναι εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις για την προβολή της «χώρας», την ευημερία του «λαού» και την «εθνική υπόθεση».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα, ο Τατάρ επανέλαβε ότι προσπαθούν για επίτευξη συμβατότητας υπό το φως της συνεργασίας δύο κρατών, με ίσο διεθνές καθεστώς στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, προσθέτοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία των συνομιλιών για ομοσπονδία στο Κρανς Μοντανά δεν είναι πιθανή η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντανά.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο Τατάρ είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του «συνδέσμου αγωνιστών» Καντίρ Ντεντέογλου.

    Κατά την συνάντηση, ο Τατάρ επανέλαβε ότι στο σημείο που έχουν φθάσει, η λύση του Κυπριακού προβλήματος πρέπει πια να στηρίζεται στην συνεργασία δύο κρατών βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα. Σημείωσε ότι «η ΤΔΒΚ πάντα νιώθει την στήριξη της Τουρκίας και πιστεύει ότι η ΤΔΒΚ θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο».

    Αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι από άποψη σταθερότητας της περιοχής, η λύση δύο κρατών είναι υποχρεωτική.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ δήλωσε ότι ενεργούν πάντα σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία για το Κυπριακό θέμα, προσθέτοντας ότι «τα δικά τους εθνικά συμφέροντα πρέπει να συνάδουν με το δικό τους κράτος». Σημειώνοντας ότι «η ΤΔΒΚ ενδυναμώνεται περισσότερο εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Τατάρ είπε ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να προστατευθεί.

    (ΔΨ)

    [05] Κάλεσε τον Τατάρ να συγκαλέσει σύσκεψη «εθνικού συμβουλίου» για το Κυπριακό ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (09.01.21) γράφει ότι ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, υπενθυμίζοντας ότι μια από τις υποσχέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ κατά την προεκλογική του εκστρατεία ήταν η σύγκληση τουλάχιστον μια φορά το μήνα του «εθνικού συμβουλίου», υπογράμμισε ότι δεν έχει καλέσει μέχρι σήμερα ούτε μια φορά συνάντηση των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη «βουλή».

    Αναφέροντας ότι είναι αντιληπτό από τις δηλώσεις του Τατάρ ότι η πιθανότητα σύγκληση άτυπης διάσκεψης «5+1» τον Φεβρουάριο είναι υψηλή, ο Έρχουρμαν κάλεσε τον Τατάρ να προσκαλέσει τα πολιτικά κόμματα σε συνάντηση.

    «Ο Τατάρ έχει δηλώσει ότι θα μεταφέρει στην Διάσκεψη τις απόψεις της 'τουρκοκυπριακής πλευράς'. Ελπίζω να μην πιστεύει ότι οι απόψεις της 'τουρκοκυπριακής πλευράς' είναι οι δικές του απόψεις!!! Χωρίς χάσιμο χρόνου, καλώ τον κ. Τατάρ να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην βουλή. Κανείς, συμπεριλαμβανομένου και της προεδρίας, δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρήσει να καθορίσει το μέλλον της χώρας και του λαού με την νοοτροπία 'εγώ θα το κάνω'!!!», ανέφερε ο Έρχουρμαν.

    (ΔΨ)

    [06] Στα 1,779 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα – Άλλος ένας θάνατος

    Ο παράνομος Bayrak (10.01.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,145 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 14 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 11 είναι εγχώρια και τα άλλα τρία ένα έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 17 άτομα.

    Τα 5 από τα χθεσινά εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κερύνεια και τα 6 στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 351,750 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,779 κρούσματα Covid-19, 1,516 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 253 ασθενών, 47 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 205 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 10 άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο, αφού υπήρξε άλλος ένας θάνατος με αιτία την εν λόγω ασθένεια κατά το σαββατοκύριακο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Επανεκλογή Τσακιτζί στην προεδρία του ΤΚΡ

    Η Haberator (07.01.21) γράφει ότι διεξήχθη το δεύτερο τακτικό συνέδριο του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG) και ότι ο Μεχμέτ Τσακιτζί επανεξελέγη στην προεδρία του κόμματος.

    Στην ομιλία του, ο Τσακιτζί ανέφερε ότι το ΤΚΡ κατέστη πιο ισχυρό οργανωτικά και σε στελέχη σε σύγκριση με τις «εκλογές» του 2018 και ότι στόχος τους είναι να ετοιμάσουν το κόμμα για πιθανές πρόωρες «εκλογές». Είπε ότι ξεπέρασαν το εμπόδιο της συσκότισης που επιβάλλεται στον Τύπο με την εφημερίδα που εξέδωσαν και την διαδικτυακή τηλεόραση που δημιούργησαν.

    Ο Τσακιτζί ανέφερε ότι το ΤΚΡ είναι ανοικτό για κάθε είδους συνεργασία για λύση του Κυπριακού, ειρήνη, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου. «Θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι στηρίζουμε τη ευρύτερη συνεργασία που θα μπορούσε να επιτευχθεί στην αριστερά», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε άνθρωποι υποστηρικτές της ειρήνης και της συναίνεσης που σέβονται κάθε είδους δημοκρατική άποψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση στο θέμα της από κοινού δράσης των κομμάτων που μοιράζονται απόψεις προς την ίδια κατεύθυνση, ειδικά στην αριστερά».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Θα συνεχίσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων φοιτητών μετά το BREXIT

    Η K?br?s (11.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος ακόλουθος εκπαίδευσης και πολιτισμού του κατοχικού καθεστώτος στο Λονδίνο, Μετίν Χαρπέρ δήλωσε ότι μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή στο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων νέων που βρίσκονται στην εν λόγω χώρα με το καθεστώς του φοιτητή και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

    Ο Χαρπέρ είπε επίσης ότι λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μπορεί να απαιτήσουν και μείωση των διδάκτρων για φέτος, επειδή οι φοιτητές δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιες υπηρεσίες όπως η βιβλιοθήκη και οι κοινωνικοπολιτιστικές δυνατότητες.

    Κάλεσε μάλιστα τους φοιτητές να συμμετάσχουν σε διαδικτυακή εκστρατεία μείωσης των διδάκτρων κατά 3,000 στερλίνες και πρόσθεσε ότι έχουν αποστείλει επιστολή στο βρετανικό Υπουργείο Παιδείας επισημαίνοντας την αδικία σε σχέση με τα κόστη των οικοτροφείων και τα ενοίκια.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Πρώτη συνάντηση για το 2021 του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία με κύριο θέμα την πανδημία και τις Τουρκο- Ευρωπαϊκές σχέσεις

    H Turkiye (11.01.21) γράφει ότι συνέρχεται σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία, στην πρώτη του συνεδρίαση για το νέο έτος, υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κύριο θέμα στην συνάντηση θα είναι τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπισης της πανδημίας του ιού Covid-19 και αν θα ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της κατάστασης στην Τουρκία ή όχι, αφού όπως γράφει η εφημερίδα παρατειρείται μείωσης των κρουσμάτων. Στη συνάντηση ο Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά θα αναφερθεί και το θέμα των εμβολιασμών στην Τουρκία και ο προγραμματισμός που χρειάζεται να γίνει.

    Επιπλέον, σημαντικό θέμα στην ημερησία διάταξη θα είναι και η ενημέρωση στην οποία θα προβεί ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με «τη νέα σελίδα που άνοιξε με την ΕΕ», όπως σημειώνει η εφημερίδα. Ο Τσαβούσογλου θα προβεί σε αξιολόγηση για τις επαφές που είχε στη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, η οποία βρίσκεται στην Προεδρία της ΕΕ. Στη συνάντηση του Τουρκικού Υπουργικού, θα συζητηθούν επίσης τα βήματα που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν, καθώς και διάφορες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε ζητήματα της οικονομίας.

    (ΚΣ)

    [02] Διπλωματική κινητικότητα Τουρκίας-ΕΕ-Ο Τσαβούσογλου προγραμματίζει ταξίδι στις Βρυξέλλες

    Η Αksam (11.01.21) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Άρχισε διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», γράφει ότι μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρνητογαν με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε δήλωση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell που είπε ότι αναμένει από τον ίδιο να προγραμματίσει την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, ανάφερε τα εξής: «Αναμένω με ανυπομονησία να επισκεφθώ τις Βρυξέλλες για να πραγματοποιήσουμε ένα ειλικρινή και επικεντρωμένο σε αποτέλεσμα διάλογο».

    Σε δηλώσεις του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Borrell χαρακτήρισε ωφέλιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε ο Έρντογαν με την Von der Leyen, αναφέροντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται με την Τουρκία μέσω του διαλόγου.

    (ΑΚ)

    [03] «Δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη της χώρας ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές», ξεκαθαρίζει ο Καλίν-Μίλησε για νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και ΗΠΑ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (10.01.21), ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε αποκλειστικές του δηλώσεις κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του CNN TURK στην Τουρκία, προέβη σε αξιολόγηση διαφόρων θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα της Τουρκίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το διορισμό του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Bogazici, ο Καλίν χαρακτήρισε την κατάσταση που δημιουργήθηκε μη υγιή τόσο για την ίδια την πολιτική στη χώρα όσο και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο και υπενθύμισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προέβη σε τροποποίηση του συστήματος διορισμού Πρυτάνεων στα Πανεπιστήμια εδώ και δύο χρόνια.

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης το ενδεχόμενο για διενέργεια πρόωρων εκλογών στη χώρα, ο Καλίν απάντησε ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι σε 2,5 χρόνια, δηλαδή το 2023 και δεν τίθεται θέμα για διενέργεια πρόωρων εκλογών. «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα του. Και μέχρι τότε, η Λαϊκή Συμμαχία- Cumhur Ittifak? θα συνεχίσει να εργάζεται δυναμικά και αποφασιστικά. Μπορεί να υπάρχουν προσθήκες σε αυτή τη Συμμαχία, όμως είναι πολύ νωρίς από τώρα να πούμε κάτι. Τα άλλα κόμματα κάνουν τις αξιολογήσεις τους. Αν αξιολογήσουν τη συμμετοχή τους στη Συμμαχία ως ένα ουσιώδες βήμα που βρίσκεται εντός των πλαισίων των πολιτικών τους στόχων και συμφερόντων, τότε μπορεί να γίνει. Υπό αυτή την έννοια, οι πόρτες της Συμμαχίας δεν κλείνουν για τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές. Δεν υπάρχει κρίση στην Κυβέρνηση στην Τουρκία. Υπάρχει η Λαϊκή Συμμαχία -Cumhur Ittifak? η οποία ανήλθε στην εξουσία με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, υπάρχει ο Πρόεδρος που κυβερνά τη χώρα και το Υπουργικό του Συμβούλιο. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για πρόωρες εκλογές. Αυτοί που επιθυμούν να θέτουν το θέμα προς συζήτηση είναι αυτοί που θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στη δημοκρατία, την οικονομία και τις επενδύσεις», υποστήριξε ο Καλίν.

    Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν δεν έχει επαφές με τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ότι αποφεύγει να προβαίνει σε ανταλλαγή απόψεων μαζί του επί σημαντικών ζητημάτων, ο Καλίν είπε τα εξής: «Δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση αυτή τη στιγμή με τον κ. Κιλιτσντάρογλου. Ωστόσο, ο Πρόεδρος μας ποτέ δεν έχει κλείσει την πόρτα του σε οποιαδήποτε πολιτική φιγούρα στη χώρα. Μετά από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τόσο ο κ. Κιλιτσντάρογλου, όσο και ο κ. Μπαχτσελί και ο κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν εκεί, στο Προεδρικό. Μακάρι η αντιπολίτευση και εδώ να ενεργούσε με περισσότερη πολιτική υπευθυνότητα και τότε οι επαφές μαζί της θα ήταν πιο συχνές. Ο Πρόεδρος μας, δεν έχει ποτέ κλείσει τις πόρτες του σε κανένα για να συζητήσει ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα όπως το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του αγώνα εναντίον του PKK, της καταπολέμησης της ΦΕΤΟ, τις εξελίξεις στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, όταν χρησιμοποιούνται εκφράσεις εναντίον του Προέδρου που αμφισβητούν τη νομιμότητα του, τότε με ποια βάση θα παρακαθίσει ο Πρόεδρος να συζητήσει μαζί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης», ανέφερε.

    Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη νέα διακυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ, ο Καλίν υπενθύμισε ότι επί διακυβέρνησης Obama, ο Biden είχε επισκεφθεί την Τουρκία 4 φορές και πρόσθεσε ότι οι επαφές τους με Αμερικανούς αξιωματούχους στο παρελθόν ήταν πολύ εποικοδομητικές. Εξήγησε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αναπτύξει ακόμη καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ που αποτελούν για αυτή στρατηγικό εταίρο και πρόσθεσε ότι επιθυμούν επίσης να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους.

    Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Καλίν εξέφρασε την ελπίδα όπως βελτιωθούν οι σχέσεις τους με την Ελλάδα. «Ο Πρόεδρος μας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Κομισιόν. Στο τέλος αυτού του μήνα, οι δύο Πρόεδροι της ΕΕ θα επισκεφθούν τη χώρα μας. Στα πλαίσια αυτών των προετοιμασιών, την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Εκεί θα πραγματοποιήσει επαφές. Υπάρχει μια εποικοδομητική βάση για να μπορέσει να δημιουργηθεί εκεί μια θετική ατμόσφαιρα. Και μπορώ να πω ότι σύντομα θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών», είπε.

    Σχετικά με το θέμα της ελευθεροποίησης της βίζας, ο Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει πράξει αυτά που της αναλογούσαν και έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις. Υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της βίζας είναι ένα θέμα που αναμένουν να επιλυθεί από το 2013, ο Καλίν υποστήριξε ότι σε αυτό το ζήτημα διαπράχθηκε αδικία εναντίον της Τουρκίας, αφού, όπως εξήγησε, χώρες που δεν έχουν καμιά σχέση με την ΕΕ, όπως η Λατινική Αμερική και χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν συμπεριληφθεί στο σύστημα, ενώ η Τουρκία ακόμη. «Αυτά θα συζητηθούν όταν οι δύο Προέδροι της ΕΕ θα έρθουν στην Τουρκία. Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται η Συμφωνία του Μάρτη για το θέμα των Προσφύγων, η ενδυνάμωση της Τελωνειακής Ένωσης, η επανέναρξη των διαπραγματευτικών διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Το θέμα των κυρώσεων έχει μείνει στο παρελθόν», είπε.

    (ΑΚ)

    [04] Ο Συν-Πρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP κατηγορεί την Τουρκική κυβέρνηση για επιθέσεις ενάντια στο κόμμα που στόχο έχουν τους Κούρδους

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (11.01.21) μετέδωσε ότι ο συν-πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) Μιτχάτ Σαντζάρ, που μιλούσε σε συνέλευση του Κόμματος του, είπε πως στην Τουρκία συνεχίζονται οι επιθέσεις ενάντια στο HDP.

    «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Οι επιθέσεις εναντίον του HDP δεν στοχεύουν μόνο το HDP. Δεν είναι μόνο ένα ζήτημα του HDP. Ναι, απευθύνεται επίσης ενάντια στον κουρδικό λαό. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα του κουρδικού λαού [...] αποτελεί θέμα για ολόκληρη την Τουρκική κοινωνία», είπε. Υποστήριξε επίσης ότι αυτή η επίθεση δεν είναι ενάντια μόνο στο Κόμμα, αλλά ενάντια σε όλο τον λαό της Τουρκίας και ότι η πολιτική αυτή που ακολουθείται δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά επηρεάζει εκ βάθος όλη την περιοχή και καθορίζει και την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην Μέση Ανατολή.

    «Η κυβέρνηση παίρνει αυτήν τη χώρα βήμα προς βήμα προς τον φασισμό, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να θεσμοθετήσει τον φασισμό, αλλά ξέρει ότι υπάρχει αντίσταση εναντίον της και γνωρίζει ότι το HDP είναι η πηγή αυτής της αντίστασης. Για αυτόν τον λόγο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να απενεργοποιήσει το HDP, αλλά αποτυγχάνει. Δεν θα πετύχει. Είμαστε σίγουροι για αυτό», είπε.

    «Δεν υπάρχει ανομία στην οποία δεν θα καταφύγει αυτή η κυβέρνηση, ούτε τυραννία που δεν θα δοκιμάσει», είπε και κατηγόρησε την Τουρκική κυβέρνηση για την έντονη καταστολή των διαδηλώσεων που έγιναν στην Τουρκίας στις 6-8 Οκτωβρίου, που οδήγησε στην σύλληψη και στην προσαγωγή στο δικαστήριο πολλών μελών του Κόμματος.

    Αναφέρθηκε επίσης στην δίκη του πρώην συν-προέδρου του Κόμματος Σελαχαττίν Ντερμιτάς και στο γεγονός ότι το θέμα της επίθεσης στο Κομπανί χρησιμοποιήθηκε εναντίον του και είπε πως στόχος του AKP είναι να απενεργοποιήσει το HDP και τον επίμονο αγώνα του κουρδικού λαού. «Γιατί είναι απαραίτητο; Για τους εαυτούς τους. Επειδή στοχεύουν στη νομιμοποίηση της δικτατορίας με βάση τη λαϊκή ψήφο. Κατά τη γνώμη τους, το HDP πρέπει να εξουδετερωθεί προκειμένου να νομιμοποιήσει τη δικτατορία με λαϊκή ψήφο. Αλλά δεν μπορούν να το κάνουν. Πραγματοποιούν επιχειρήσεις, πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον μας, έβαλαν απαγορεύσεις, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν. Επειδή το HDP έχει ισχυρή δημόσια υποστήριξη. Το HDP συνεχίζει τον αγώνα και την αντίστασή της με αποφασιστικότητα χωρίς να κάνει παραχωρήσεις», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας με τον Λιβανέζο ομόλογο του

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (11.01.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε συνάντηση με τον Λιβανέζο ομόλογο του Σαλαχουντίν Αλ-Ναμρούς και έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας ενδυνάμωσης των σχέσεων ανάμεσα στις 2 χώρες, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Ακάρ.

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ακόμα πως η Τουρκία υποστηρίζει της προσπάθειες της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη Λιβανικής κυβέρνησης για επικράτησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην χώρα καθώς και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για πολιτική λύση στην κρίση που ταλανίζει την χώρα.

    (ΚΣ)

    [06] Κοινή ανακοίνωση του CHP και του Iyi Partisi για την αναμεταξύ τους «Συμμαχία του Έθνους»

    Η Yeni Safak (11.01.21) γράφει ότι καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την αιφνίδια επίσκεψη του Τούρκου Πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Κόμματος της Ευδαιμονίας (SP), Ογουζχάν Ασιλτούρκ, που είναι ένας τους σημαντικούς εκπροσώπους του Εθνικού Κινήματος Οράματος, τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την «Συμμαχία του Έθνους» (Millet Ittifak?) Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και Καλό Κόμμα (Iyi Parti), στην οποία ανήκει και το SP, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, από την οποία ωστόσο απουσιάζει το SP.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι συνεχίζεται η αποφασιστική πορεία των κομμάτων που απαρτίζουν την συμμαχία με αποφασιστικότητα και αγώνα, ότι προτεραιότητα των δύο κομμάτων είναι η Τουρκία και ότι πάνω σε αυτή την αρχή ιδρύθηκε η συμμαχία. Αναφέρει επίσης ότι η συμμαχία πιστεύει στην αρχή του κράτους δικαίου και στη δημοκρατία. στον σεβασμό των οικουμενικών αρχών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των επιτευγμάτων της Δημοκρατίας μας και των αξιών του Τουρκικού έθνους.

    (ΚΣ)

    [07] Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία προκάλεσε η αναφορά Κιλιτσντάρογλου έναντι του Έρντογαν αποκαλώντας τον «λεγόμενο Πρόεδρο»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (11.01.21), οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν τον οποίο αποκάλεσε «λεγόμενο Πρόεδρο», προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία, με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία και τους Τούρκους αξιωματούχους να τον επικρίνουν και να τον καλούν για άμεση απολογία.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιεντόπ, αναφέροντας ότι είναι καθήκον όλων να επιδείξουν σεβασμό στην εθνική βούληση, και τις συνταγματικές νομοθεσίες, είπε: «Η ζημιά που δημιουργείται από την έκφραση 'λεγόμενος πρόεδρος' δεν είναι εναντίον του ίδιου του Προέδρου που εξελέγηκε με τη εθνική βούληση με βάση το Σύνταγμα, αλλά είναι εναντίον αυτού που χρησιμοποιεί αυτή την έκφραση», ανέφερε ο Σιεντόπ σε Tweet του.

    Σε δηλώσεις του επίσης, ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκταϊ, επέκρινε έντονα τον Κιλιτσντάρογλου για τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι ενώ ο Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στο αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, ο ίδιος αποκαλεί τον Πρόεδρο της χώρας του «λεγόμενο», και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ασέβεια εναντίον της εθνικής βούλησης, όπως είπε. «Το έθνος μας, από εδώ και πέρα, όπως και σε κάθε εκλογική διαδικασία, θα δώσει την απάντηση που χρειάζεται σε αυτές τις δηλώσεις στις κάλπες», ανέφερε ο Οκταϊ.

    Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, Φαχρεττίν Αλτούν κάλεσε τον Κιλιτσντάρογλου να απολογηθεί άμεσα για τις δηλώσεις του. «Ο κ. Κιλιτσντάρογλου πρέπει άμεσα να απολογηθεί προς τον Πρόεδρο μας και το έθνος μας. Το να αποκαλεί τον Πρόεδρο μας 'λεγόμενο πρόεδρο' αποτελεί τη μεγαλύτερη ασέβεια που μπορεί να επιδείξει κάποιος έναντι του Τουρκικού έθνους. Το να ασκεί κάποιος πολιτική βασιζόμενος σε ψέματα και προσβολές, δεν είναι πολιτική αλλά ένδειξη ανικανότητας άσκησης πολιτικής», είπε.

    Για το ίδιο θέμα, ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Η αναφορά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τον Πρόεδρο Έρντογαν ότι είναι 'λεγόμενος Πρόεδρος' αποτελεί μια επικίνδυνη ρητορική που στοχεύει τη δημοκρατία, και την εθνική βούληση και για αυτό πρέπει άμεσα να αναθεωρήσει τις δηλώσεις του. Τέτοιου είδους οπισθοδρομικές αντιλήψεις που δεν υπολογίζουν την εθνική βούληση δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική πολιτική'», ανέφερε.

    Εξάλλου, εκφράζοντας τις έντονες επικρίσεις του εναντίον των δηλώσεων Κιλιτσντάρογλου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ασέβεια προς τη βούληση του έθνους να αποκαλείται ο Πρόεδρος του 'λεγόμενος'. Ένας Πρόεδρος, όπως είπε, που τα τελευταία 18 χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική δεν διστάζει να εκφράζει τις απολογίες του όταν χρειάζεται προς το έθνος του. «Ποιος είναι ο 'λεγόμενος' και ποιος είναι ο 'πραγματικός' Πρόεδρος, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει το έθνος. Αυτές οι αντιλήψεις δεν έχουν καμιά θέση στη δημοκρατία και το έθνος μας».

    Τις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου επέκριναν επίσης με ανακοινώσεις τους σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσιελίκ, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ και άλλοι Τούρκοι Υπουργοί.

    (ΑΚ)

    [08] Στις 9,138 τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 176 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (10.01.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 9,138 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 162,786 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 176 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 8,103. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 1,017 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,326,256 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 22,807. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,198,150.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 26,196,481 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,811 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,3% και στον αναπνευστήρα το 32,4%.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός ότι συνεχίζει να παρουσιάζεται μείωση στα ημερήσια κρούσματα στη χώρα και είπε ότι υπάρχει μέχρι στιγμής μείωση της τάξεως του 17%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 11 January 2021 - 18:14:50 UTC