Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 8 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 39/2021 26.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Προϋπόθεση μια νέα διαπραγματευτική βάση για συμφωνία στην Κύπρο»
  • [02] Συζήτηση για το Κυπριακό στην Βρετανία
  • [03] Στα 21 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [04] Έρχουρμαν: Οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται 25% των εμβολίων από την ΕΕ
  • [05] Στις 3 Μαρτίου υπογράφεται το οικονομικό «πρωτόκολλο» στην Τουρκία
  • [06] Σύριοι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές
  • [07] Πλοίο φορτωμένο με ζώα με καταρροϊκό πυρετό έφτασε στην Αμμόχωστο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Οι συνομιλίες για ομοσπονδία απέτυχαν εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς»
  • [02] Αρθρογράφος υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη για νέες ιδέες για την επίλυση του Κυπριακού
  • [03] Η Άγκυρα καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία
  • [04] Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει την απόφαση της Ολλανδία για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας
  • [05] Στις 9,572 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Προϋπόθεση μια νέα διαπραγματευτική βάση για συμφωνία στην Κύπρο»

    Η Halk?n Sesi (26.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ διεξάγει στο «προεδρικό μέγαρο» συναντήσεις καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας με σκοπό την προετοιμασία του για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα διεξαχθεί μεταξύ 27 και 29 Απριλίου στη Γενεύη. Ψες ο Τατάρ προέβη σε ανάρτηση με την οποία αξιολόγησε την ανακοίνωση της ημερομηνίας και του χώρου διεξαγωγής της άτυπης πενταμερούς, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός. Ο Τατάρ ανέφερε τα εξής:

    «Είναι προϋπόθεση μια νέα διαπραγματευτική βάση για συμφωνία στην Κύπρο. Ανήκουν πλέον στο παρελθόν διαπραγματευτικές διαδικασίες που διεξάγονται σε μιαν βάση αποτυχημένη για πέραν του μισού αιώνα. Είναι εφικτή μια δίκαιη και μόνιμη συμφωνία σε μια ρεαλιστική βάση. Στην άτυπη συνάντηση θα μοιραστούμε ειλικρινώς, εποικοδομητικώς και λεπτομερώς με τους συνομιλητές μας το νέο μας όραμα στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της συνεργασίας των δύο κρατών, το οποίο στηρίζει πλήρως και η μητέρα πατρίδα Τουρκία. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας χωρίς να πτοούμαστε για να γίνει η Κύπρος και η περιοχή μας νησί σταθερότητας και ευημερίας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συζήτηση για το Κυπριακό στην Βρετανία

    Η K?br?s (26.02.21) γράφει ότι οι πιθανότητες λύσης στο Κυπριακό ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης 5+1 συζητήθηκαν σε σεμινάριο που διοργανώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων Βρετανίας (CTCA), τον Σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων Βρετανίας (BTCA) και την Δεξαμενή Σκέψης (Think Tank) Circle Foundation.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το CTCA, το σεμινάριο, που διεξήχθη την Τετάρτη το βράδυ, μεταδόθηκε και από μερικά κανάλια στα κατεχόμενα και σε αυτό μίλησαν ο Βουλευτής Sir Iain Duncan Smith, ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατική Ένωση στη Βουλή των Κοινοτήτων Sir Jeffrey Donaldson, το μέλος του Βασιλικού Δικηγορικού Συλλόγου δικηγόρος και συγγραφέας της Cyprus Mail, Alper Ali Riza, ο «νομικός σύμβουλος» της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας «βουλευτής», Ογουζχάν Χασίπογλου και ο Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963 καθηγητής Dr. Christian Heinze.

    Στην παρέμβασή του, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι έγιναν τα πάντα για επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο, όμως δεν κατέστη δυνατό να επιτύχουν οι προσπάθειες λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων. Ισχυρίστηκε ότι πλέον πρέπει να συζητηθούν μοντέλα εκτός της ομοσπονδίας με σεβασμό στην ούτω καλούμενη κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα της κυριαρχίας ουδέποτε ήταν προβληματικό, αφού οι Τουρκοκύπριοι έχουν ούτως ή άλλως το δικαίωμα της κυριαρχίας και ουδέποτε βρίσκονταν κάτω από την κυριαρχία και την διοίκηση των Ελληνοκυπρίων από τότε που εκδιώχθηκαν, κατά την έκφρασή του, από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Στη νέα διαδικασία που θα αρχίσει, ειδικά στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου, λέμε κυριαρχική ισότητα, αυτήν μεταφέρουμε στο τραπέζι», ανέφερε και πρόσθεσε συζητήθηκαν τα πάντα μέχρι σήμερα και όλοι είδαν τις κόκκινες γραμμές της κάθε πλευράς στο Κραν Μοντάνα, αλλά δεν κατέστη δυνατό να φτάσουμε πουθενά.

    Ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι αν δεν καθίσταται δυνατή η επίτευξη μιας λύσης βασισμένης στο μοντέλο της ομοσπονδίας, αποτελεί προϋπόθεση η συζήτηση νέων εννοιών και μοντέλων διακυβέρνησης. Επανέλαβε την θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους τον πλούτο και την διοίκηση του νησιού και γι' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδίας, αφού η ομοσπονδία βασίζεται στον διαμοιρασμό.

    Υποστήριξε ότι λόγω της εδώ και μισό αιώνα αποτυχίας των συνομιλιών για ομοσπονδία οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται κάτω από εμπάργκο, δεν υλοποιείται η υπόσχεση της ΕΕ για απευθείας εμπόριο και παραμένει κλειστό ένα τμήμα του Βαρωσιού επί 46 χρόνια.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι ιδρυτικός εταίρος σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960 και ότι οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών διαθέτουν ίσο δικαίωμα αρνησικυρίας. Υποστήριξε επίσης ότι επιβεβαίωση της «πραγματικότητας» στο νησί αποτέλεσε και το γεγονός ότι το Σχέδιο Ανάν είχε υποβληθεί για έγκριση των δύο «λαών» σε δύο χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. «Η πραγματικότητα είναι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά διαθέτει όλα τα δικαιώματα που διαθέτει και ασκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και έχει ίσο πολιτικό καθεστώς», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι αυτά τα επιχειρήματα θα θέσουν στην άτυπη πενταμερή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς περί παρεμπόδισης των Βρετανών να περνούν από τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας στα κατεχόμενα, ο Χασίπογλου είπε ότι δεν τον εξέπληξε αυτή η συμπεριφορά, την οποία χαρακτήρισε «ντροπή για την ανθρωπότητα» και ανέφερε ότι αναμένουν στήριξη από την Βρετανία πάνω σε αυτό το θέμα.

    Υπενθυμίζοντας την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Χασίπογλου είπε τα εξής:

    «Αυτό που αναμένουμε από την Βρετανία είναι να μην ακούει πλέον τον ελληνοκυπριακό τομέα, να συμπεριφέρεται δίκαια και να προσεγγίζει ισότιμα τις δύο πλευρές. Επειδή η Βρετανία δεν είναι πλέον μια χώρα της ΕΕ, θεωρώ ότι χρειάζεται να συμπεριφέρεται πιο θαρραλέα και ελαστικά με αυτή την έννοια. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι στην ΤΔΒΚ ζουν γύρω στις 10,000 Βρετανοί. Αν η Βρετανία επιθυμεί ειλικρινώς μιαν δίκαιη και μόνιμη λύση στο νησί, δεν πρέπει να παρέχει στήριξη σε αυτές τις αδιάλλακτες και άδικες αποφάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυτού του είδους τις παραχαϊδεμένες και άδικες αποφάσεις της».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στα 21 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (26.02.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,179 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 21 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 17 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα δύο έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα δύο αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Την ίδια στιγμή 15 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 527,992 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,318 κρούσματα Covid-19, 2,932 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 362 ασθενών, 98 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 260 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 4 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 23.

    (ΚΣ)

    [04] Έρχουρμαν: Οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται 25% των εμβολίων από την ΕΕ

    Η Yeni Duzen (26.02.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε την λεγόμενη προεδρία και την «κυβέρνηση» του καθεστώτος στο θέμα των εμβολίων για τον Covid-19 και διερωτήθηκε ποια είναι η προσέγγισή τους σε σχέση με τα εμβόλια.

    Σημειώνοντας ότι η «προεδρία» πρέπει να κάνει βήματα σε σχέση με τα εμβόλια που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας ήρθαν 70,000 εμβόλια και από αυτά μόνο 7,000 εστάλησαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα ποσοστό της τάξης του 10%, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το 25% αυτών των εμβολίων και όχι το 10%.

    Είπε επίσης ότι ανέφεραν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το 25% των εμβολίων που έρχονται από την ΕΕ και εκείνοι τους απάντησαν ότι δικαιούνται γύρω στο 20%. «Όσα εμβόλια έρχονται στο νησί, τουλάχιστο το 20% από αυτά είναι δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι δικαίωμά μας. Υποχρεούμαστε να το πάρουμε με το ζόρι. Αντί η προεδρία να ασχολείται με άλλες υποθέσεις, πρέπει να ενδιαφερθεί γι' αυτό το θέμα».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στις 3 Μαρτίου υπογράφεται το οικονομικό «πρωτόκολλο» στην Τουρκία

    Η K?br?s (26.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ μεταβαίνει στην Άγκυρα την Τετάρτη 3 Μαρτίου συνοδευόμενος από τον ούτω καλούμενο υπουργό οικονομικών Ντουρσούν Ογούζ για να υπογράψουν το «δημοσιονομικό και οικονομικό πρωτόκολλο» μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» για το 2021.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «πρωθυπουργίας», το «πρωτόκολλο» θα υπογράψει ο Σανέρ και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αφού πραγματοποιήσουν κατ' ιδίαν συνάντηση στις 14.00 η ώρα. Μετά την τελετή υπογραφής θα γίνουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

    Το «πρωτόκολλο» θα περιλαμβάνει βοήθεια της Τουρκίας προς την «ΤΔΒΚ» για αντιμετώπιση του Covid-19 εντός του 2021, καθώς και στήριξη, δωρεές και δάνεια που θα παρέχει στον «προϋπολογισμό», στην πραγματική οικονομία και σε υποδομές. Στόχος θα είναι να ξεπεράσει η «ΤΔΒΚ» με τα λιγότερα προβλήματα την πανδημία, να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με είσοδο σε μιαν νέα διαδικασία ανάπτυξης και να καταστεί ο «δημόσιος τομέας» πιο αποτελεσματικός και παραγωγικός.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σύριοι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές

    Η Avrupa (26.02.21) γράφει ότι εφτά Σύριοι πρόσφυγες, δύο άντρες, τρεις γυναίκες και δύο παιδιά, εντοπίστηκαν προχθές στην νεκρή ζώνη στην περιοχή του χωριού Κατωκοπιά καθώς επιχειρούσαν να περάσουν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές. Σύμφωνα με την «αστυνομία», συνελήφθη για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής και ένα άτομο που βοηθούσε τους Σύριους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Πλοίο φορτωμένο με ζώα με καταρροϊκό πυρετό έφτασε στην Αμμόχωστο

    Η Diyalog (26.02.21) αναφέρεται σε ένα πλοίο υπό σημαία του Κονγκό με το όνομα Elbeik, που ξεκίνησε από την Ισπανία με προορισμό την Λιβύη, με φορτίο 776 βοοειδή.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα βοοειδή διαγνώστηκαν με καταρροϊκό πυρετό και εξ αυτού τόσο η Αίγυπτος, όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία, αρνήθηκαν την τροφοδοσία των ζώων. Το πλοίο ζήτησε τη βοήθεια των κατεχόμενων και κατέπλευσε στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, όπου επιτροπή του «υπουργείου γεωργίας» προέβηκε σε σίτιση των ζώων, γεγονός που απέτρεψε την καταστροφή του φορτίου των 776 βοοειδών.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Οι συνομιλίες για ομοσπονδία απέτυχαν εξαιτίας της ελληνοκυπριακής πλευράς»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (25.02.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημες επαφές στην Ουγγαρία, σε δηλώσεις του στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του Peter Szijjarto, κληθείς να αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και τον καθορισμό της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης (5+1) που θα διεξαχθεί στη Γενεύη, απάντησε τα εξής:

    «Γιατί προτείναμε την άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1); Αντιληφθήκαμε στο Κραν Μοντάνα ότι διαπραγματευτήκαμε επί 50 χρόνια για ομοσπονδία και ότι οι συνομιλίες απέτυχαν εξαιτίας των ενεργειών της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το είδαμε και στο θέμα της ενέργειας. Εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνει δίκαιος διαμοιρασμός ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Πρώτα πρέπει να δούμε εμείς οι ίδιοι τι είναι αυτό που θα διαπραγματευτούμε και μετά να πάμε σε συνομιλίες για να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση. Ως Τουρκία και ΤΔΒΚ, θα συμμετάσχουμε στη Γενεύη στις 27-19 Απριλίου και θα βάλουμε στην ημερήσια διάταξη τις απόψεις μας για αυτό το θέμα».

    Σχολιάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία, ο Τσαβούσογλου επέκρινε έντονα τις τελευταίες εξελίξεις στην Αρμενία. «Σε κάθε χώρα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα. Οι οποιεσδήποτε απόπειρες πραξικοπήματος διαταράσσουν τη σταθερότητα σε κάθε χώρα. Εμείς επικρίνουμε οποιαδήποτε ενέργεια πραξικοπήματος όπου και αν γίνεται. Προσπαθώ να ενημερωθώ εκτενώς για το τι έγινε, αλλά θα παρακολουθούμε από κοντά τις όποιες εξελίξεις προκύψουν», είπε.

    Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών και η ενίσχυση της συνεργασία τους στην Αφρική. Πρόσθεσε ότι λαμβάνουν από κοινού βήματα για συνεργασία από τον τομέα του τουρισμού μέχρι και τον τομέα της ενέργειας και εξήγησε ότι τουρκικές εταιρείες επιθυμούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ουγγαρία, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόθεση τουρκικών τραπεζών να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ουγγαρία.

    (ΑΚ)

    [02] Αρθρογράφος υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη για νέες ιδέες για την επίλυση του Κυπριακού

    Η αρθρογράφος της Hurriyet (26.02.21) Nilgun Tekfidan, σε σημερινό της άρθρο υπό τον τίτλο «Θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό;», γράφει ότι το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο χαρακτηρίζει ως την πιο σημαντική αιτία για την ενεργειακή κρίση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα τις επόμενες μέρες, μετά και από την ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τον καθορισμό της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 27-29 Απριλίου με τη συμμετοχή των δύο πλευρών, των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των ΗΕ.

    Σημειώνοντας ότι οι τελευταίες συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα το 2017 που έγιναν και πάλι με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, με στόχο την επίτευξη μια λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας κατέληξαν σε αδιέξοδο, η Tekfidan υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στη στάση που επέδειξε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα του τουρκικού στρατού και των εγγυήσεων στο νησί.

    «Στις συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στη συνέχεια ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης του είπε ότι 'δεν θέλουμε να μοιραστούμε τίποτε με τους Τουρκοκύπριους, ούτε και τη διακυβέρνηση, ο λαός μας δεν θέλει καν να μοιραστεί τα νοσοκομεία μαζί τους'», αναφέρει η αρθρογράφος.

    Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι μετά την εξέλιξη αυτή στο Κραν Μοντάνα, οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των πλευρών άρχισαν να μπάζουν νερό. Στη συνέχεια, το θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων, αποτέλεσε την αιτία για πιθανή διένεξη στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου, σημειώνει.

    Σύμφωνα με την Tekfidan, μετά από αυτές τις εξελίξεις, άρχισε να διαφαίνεται πόσο σημαντική είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, το οποίο δεν μπόρεσε να επιλυθεί για 52 χρόνια, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή.

    Η «εκλογή» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία της ΤΔΒΚ», υποστηρίζει η αρθρογράφος, έφερε πιο κοντά την Άγκυρα και την κατεχόμενη Λευκωσία στην αντίληψη περί ενδεχόμενης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών.

    «Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, τώρα υπάρχει μια νέα αντίληψη», υποστηρίζει η αρθρογράφος και σημειώνει ότι είναι φανερό ότι το πλαίσιο που καθόρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μια λύση, αφού στο νησί υπάρχουν δύο κοινότητες με διαφορετική εθνική ταυτότητα, διαφορετική θρησκεία και γλώσσα.

    «Άλλωστε, τα κριτήρια που θα υποβάλουν για λύση ενδέχεται να οδηγήσουν τις δύο κοινότητες σε νέες διενέξεις μεταξύ τους. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει η ανάγκη για νέες φόρμουλες και νέες ιδέες που θα δώσουν τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να ζήσουν φιλικά, πλάι-πλάι στη χώρα σαν δύο γείτονες, και θα τους δώσουν τη δυνατότητα να μοιραστούν δίκαια τους φυσικούς πόρους. Ας μην ξεχνάμε ότι η διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη φόρμουλα που θα διασφαλίσει μια βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο», καταλήγει η Tekfidan.

    (ΑΚ)

    [03] Η Άγκυρα καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία

    Η Sabah (25.02.21) γράφει ότι ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδίκασε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Αρμενία, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για το γεγονός. «Είμαστε πάντα υπέρ της δημοκρατίας και της ελεύθερης βούλησης των πολιτών», πρόσθεσε ο Αλτούν.

    H Yeni Safak (25.02.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν καταδίκασε επίσης την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Αρμενία. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Καλίν έγραψε: «Τα πραξικοπήματα πάντα διακόπτουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και προκαλούν χάος. Ευχόμαστε ότι η διαδικασία στην Αρμενία επανέλθει γρήγορα στην κανονικότητα».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ. «Εναντιωνόμαστε στις απόπειρες πραξικοπήματος, όπως πάντα. Δεν επιθυμούμε αύξηση των περιστατικών αστάθειας στην περιοχής μας», γράφει η Hurriyet (25.02.21).

    (ΔΨ)

    [04] Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει την απόφαση της Ολλανδία για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (26.02.21, ΑΑ) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε γραπτή του ανακοίνωση, επέκρινε την απόφαση της Ολλανδικής Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, χαρακτηρίζοντας την «ως μια άκυρη προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα».

    Στη συνέχεια, ο Ακσόι υποστήριξε ότι τα κοινοβούλια δεν είναι χώροι για συγγραφή της ιστορίας και για καταδίκες, προσθέτοντας ότι αυτοί που συμμετείχαν στην εν λόγω απόφαση κυνηγούν λαϊκίστικές ψήφους αντί να αναζητούν τι πραγματικά συνέβη το 1915.

    Διατυπώνοντας εκ νέου την τουρκική θέση για ενίσχυση της προσπάθειας για καλύτερη κατανόηση του ιστορικού θέματος, ο Ακσόι είπε ότι η Αρμενία δεν απάντησε ακόμη στην πρόταση τους για «κοινή επιτροπή ιστορίας».

    (ΔΨ)

    [05] Στις 9,572 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (25.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 9,572 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 126,527 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 73 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 6,210. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 658 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,674,766 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 28,358. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,546,503.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 32,811,274 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,192 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,4%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 26 February 2021 - 15:38:24 UTC