Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 54/2021 20-22.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θέλει περισσότερους Βρετανούς να εγκατασταθούν στα κατεχόμενα ο Τατάρ
  • [02] Φύτεψε 1571 δενδρύλλια στα Κόκκινα ο Τατάρ
  • [03] Να είναι έτοιμος για συζήτηση ΜΟΕ στην Γενεύη ο Τατάρ, λέει ο Όζερσαϊ
  • [04] Διαμαρτυρία μπροστά στην «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα
  • [05] Δημοσκόπηση: Στηρίζουν συμφωνημένη λύση οι διαμένοντες στα κατεχόμενα
  • [06] Αντιδράσεις για την απόσυρση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
  • [07] Αρθογράφος για την απόσυρση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τις εγγυήσεις στην Κύπρο
  • [08] Στα 42 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα ? 4,083 στο σύνολο
  • [09] Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό εξήγγειλε το καθεστώς
  • [10] Αλληλέγγυο στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος
  • [11] Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το δημοτικό σχολείο «Σουάτ Γκιουνσέλ»
  • [12] Την 1η Απριλίου αρχίζει η προβολή της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» [B] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δύο κρατών»
  • [02] Έρντογαν: «Να συζητηθούν νέες, ρεαλιστικές επιλογές στο Κυπριακό»
  • [03] Στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ μεταβαίνει ο Τσαβούσογλου
  • [04] Πτώση της ΤΛ μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας
  • [05] Αποχώρηση της Τουρκίας από τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
  • [06] Αντιδράσεις για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
  • [07] Στις αρχές Απριλίου το Φατίχ ξεκινά νέα γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε ο Ντονμέζ
  • [08] Ελεύθερος αφέθηκε ο Γκεργκερλίογλου μετά την κατάθεσή του
  • [09] Στις 20,428 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θέλει περισσότερους Βρετανούς να εγκατασταθούν στα κατεχόμενα ο Τατάρ

    Εξίσου σημαντικό για την Τουρκία, όσο είναι και για τα κατεχόμενα, είναι το Κυπριακό σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σε συνέντευξη του στην αγγλόφωνη τουρκοκυπριακή εφημερίδα Cyprus Today (20.03.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι σχέσεις Τουρκίας «ΤΔΒΚ» έφτασαν στο χειρότερο τους σημείο όταν στην θέση του ήταν ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

    Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντική στην Ανατολική Μεσόγειο αφού έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή που εκτείνεται σε 1,900 χιλιόμετρα. «Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας και η παρουσία της Τουρκίας στις θάλασσες γύρω από την Κύπρο είναι πολύ σημαντική για την δική μας ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Αναφέρθηκε επίσης στον Μακάριο και στον Γρίβα και στον παππού του Τζεμάλ Μουφτουζαντέ, ο οποίος ήταν βοηθός του Τούρκου Αντιπροέδρου Φαζίλ Κουτσούκ και υποστήριξε πως τόσο ο Μακάριος, όσο και ο Γρίβας ήθελαν ένωση με την Ελλάδα και πως πολλές ακρότητες έλαβαν χώρα εξαιτίας της ένωσης.

    «Γι’ αυτό το λόγο τα δικαιώματα σου, ειδικότερα τα εθνικά σου δικαιώματα, πρέπει να βασίζονται πάντα στην κυριαρχία και στις εγγυήσεις. Και όσον αφορά στους Τουρκοκύπριους έχουμε δύο βασικά θέματα: Το ένα είναι η κυριαρχία και το άλλο είναι οι τουρκικές εγγυήσεις», είπε και πρόσθεσε ότι αυτά τα δύο σημεία αποτελούν γι’ αυτούς πεδίο μη υποχώρησης.

    Υποστήριξε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν λύση που θα τους φέρει «κυριαρχία», ενώ οι Τουρκοκύπριοι θέλουν «ισότητα» και πρόσθεσε πώς δεν θα αποδεχτούν μια «καταστροφική λύση» που θα τους κάνει δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας πολίτες.

    Είπε πως λύση δύο κρατών θα οδηγήσει σε μόνιμη και σταθερή συμφωνία και πρόσθεσε πως δεν επιθυμεί να επεκτείνει την εξουσία του στον «νότο». «Μπορούν να είναι οι βασιλιάδες του Νότου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Εμένα με νοιάζουν οι δικοί μου άνθρωποι και η ασφάλεια τους, η ευημερία των μελλοντικών γενιών και η κυριαρχία των δικών μου ανθρώπων στο βορρά», ισχυρίστηκε.

    Είπε ακόμα πως δεν υποστηρίζει την δικοινοτική ομοσπονδία και θα πάει στην Γενεύη για να παρουσιάσει τις απόψεις του «που τυγχάνουν 100% υποστήριξης από την Τουρκία».

    Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία θα μεταφέρει τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στην διεθνή κοινότητα, επίσημα, στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους φορείς, έτσι ώστε να αποτελέσουν την βάση των νέων διαπραγματεύσεων.

    «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίψει μια λύση δύο κρατών τότε ‘κακή τύχη’», δήλωσε ο Τατάρ χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε πως είναι πολύ ευχαριστημένοι με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία», που έχει κάνει πολλές επενδύσεις με το πέρασμα του χρόνου (στα κατεχόμενα).

    Σε ερώτηση αναφορικά με το ποιες θα είναι οι ενέργειες του σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες στην Γενεύη και αν θα προωθήσει διεθνή αναγνώριση για την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ απάντησε: «Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά με την Τουρκία. Δεν θα αρνηθώ ότι η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί. Η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα. Η Τουρκία έχει κατοχυρωμένα συμφέροντα», είπε και πρόσθεσε: «Η λύση δεν αφορά ένα εκατομμύριο Κύπριους αλλά και τα 85 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών. [?] Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο νομίζουν οι άνθρωποι. Δεν είναι μόνο το νησί της Κύπρου, είναι οι θάλασσες γύρω από το νησί, είναι τα δικαιώματα εξόρυξης και οι υδρογονάνθρακες», είπε.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης πως θα καταλάβει προσπάθειες για εγκατάσταση περισσότερων ανθρώπων από τη Βρετανία στα κατεχόμενα. Επαινώντας τον ρόλο των Βρετανών που ζουν στα κατεχόμενα στην προώθηση της «ΤΔΒΚ» και στην στήριξη της οικονομίας της, ο Ταταρ είπε: «Θέλω περισσότερους ανθρώπους από την Βρετανία να εγκατασταθούν εδώ. Είμαι πολύ καλός φίλος με τους Βρετανούς. Θέλω να τους βοηθήσω. Θέλω να αντιμετωπίσω τα προβλήματά τους και να κάνω ό,τι μπορώ για να νιώσουν σαν στο σπίτι τους».

    Ερωτηθείς αν έχουν γίνει αρκετά ώστε να νιώσουν ευπρόσδεκτοι οι Βρετανοί που ζουν στα κατεχόμενα, ανέφερε: «Μπορείς πάντα να κάνεις περισσότερα. Είμαι εδώ για να ακούσω. Το τηλέφωνό μου είναι πάντα ανοικτό».

    Ο Τατάρ εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθούν απευθείας πτήσεις από την Βρετανία προς τα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτό θα συζητηθεί με τους «νομικούς τους συμβούλους». Είπε ότι όταν ανοίξει το νέο ανακαινισμένο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου θα διαθέτει όλες τις δικλείδες ασφαλείας, που θα κάνουν πιο εύκολο το αίτημά τους για απευθείας πτήσεις ή τις πτήσεις touch down μέσω Τουρκίας. Ανέφερε ότι η αποβίβαση από το αεροπλάνο δεν πρέπει να γίνεται διότι κοστίζει περισσότερο σε χρήμα και χρόνο.

    Είπε επίσης ότι οι βρετανικές αρχές είναι ενήμερες για τα ζητήματα αυτά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να τους βοηθήσουν, όχι μόνο για χάρη των Τουρκοκυπρίων που ζουν στα κατεχόμενα, αλλά και για τους πέραν του μισού εκατομμυρίου Τουρκοκύπριους και Τούρκους που διαθέτουν βρετανικό διαβατήριο. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό τώρα που είναι εκτός της ΕΕ για να διορθώσει αυτή την «ανωμαλία» που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά την έκφρασή του.

    (ΚΣ)

    [02] Φύτεψε 1571 δενδρύλλια στα Κόκκινα ο Τατάρ

    Με την «αντίσταση στα Κόκκινα» δόθηκε το μήνυμα στον κόσμο ότι οι δύο «λαοί» έχουν δικαίωμα λόγου στην Κύπρο και τονίστηκε ότι έχουν και οι Τουρκοκύπριοι κυριαρχικά δικαιώματα, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος, σύμφωνα με την G?ne? (22.03.21), μετέβη διά θαλάσσης την Κυριακή από την Κερύνεια στον θύλακα των Κοκκίνων, όπου φύτεψε 1571 δενδρύλλια, τα οποία συμβολίζουν την κατάκτηση της Κύπρου από του Οθωμανούς το 1571 με σκοπό να μνημονεύσει τους πεσόντες Τουρκοκύπριους στις μάχες της Τηλλυρίας.

    «Ο αγώνας που διεξήγαγαν εκείνοι τότε, είναι ο δικός μας αγώνας που διεξάγουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα», είπε ο Τατάρ.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία πραγματοποίησε την εισβολή στην Κύπρο το 1974 ασκώντας τα νόμιμα εγγυητικά της δικαιώματα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι σήμερα συνεχίζουν τον δρόμο τους στον δικό τους «κυριαρχικό χώρο» με την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο αυτή πρέπει να είναι στη βάση των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι με κυριαρχική ισότητα.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Να είναι έτοιμος για συζήτηση ΜΟΕ στην Γενεύη ο Τατάρ, λέει ο Όζερσαϊ

    Η συνεργασία σε μερικά θέματα πριν την λύση του Κυπριακού θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μην τελειώσει η διαδικασία πριν αρχίσει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη και γι’ αυτό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πρέπει να είναι προσεχτικός και έτοιμος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) πριν από την άτυπη πενταμερή, δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ, σύμφωνα με την Halk?n Sesi (22.03.21).

    Ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι την στιγμή που οι διεθνείς παίκτες αντιληφθούν πριν την διάσκεψη της Γενεύης ότι δεν θα καταστεί δυνατό να εξευρεθεί κοινό έδαφος για αμοιβαία αποδεχτή λύση, μπορεί να θέσουν στο τραπέζι την συνεργασία σε κάποια θέματα ούτως ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, σε περίπτωση που ο διεθνής παράγοντας και τα Ηνωμένα Έθνη δεν καταφέρουν να βρουν κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις, μπορεί να αποκαλέσουν την διαδικασία που θα αρχίσουν όχι «διαπραγματευτική διαδικασία», αλλά «κάποιου είδους διαδικασία» («a kind of process»).

    «Θεωρώ ότι οι διεθνείς παίκτες θα καταβάλουν προσπάθεια για να αρχίσει ένα είδος διαδικασίας και χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος για να μπορέσει να συνεχιστεί και να μην αμφισβητηθεί το στάτους κβο, που παρέχει σχετική σταθερότητα, έστω και αν βλάπτει τους Τουρκοκύπριους», υποστήριξε προσθέτοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο η λεγόμενη προεδρία πρέπει να εργαστεί και να είναι έτοιμη για ΜΟΕ σε διάφορα θέματα πριν την σύνοδο της Γενεύης, συμπεριλαμβανομένης και δέσμευσης για επιστροφή των διελεύσεων από τα οδοφράγματα στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από την πανδημία.

    Ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι κατά την διάσκεψη στη Γενεύη, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία μετά από τόσα χρόνια και η τουρκοκυπριακή πλευρά να εξηγήσει πώς θα εξυπηρετήσει την ειρήνη στην περιοχή η προσέγγισή της για δύο κράτη και γιατί πρέπει να την αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Ούτως εχόντων των πραγμάτων, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς να εξευρεθεί αμέσως κοινό έδαφος και να αρχίσουν αμέσως οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Πιθανώς θα δοθεί το μήνυμα ότι δεν άρχισε η διαδικασία όμως συνεχίζεται απευθείας ή έμμεση διαβούλευση ανάμεσα στις πλευρές και μετά από την συνάντηση θα έρθουν στην ημερήσια διάταξη θέματα που είχαν έρθει στην ημερήσια διάταξη στο παρελθόν, ειδικά ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επιπρόσθετα με αυτά νέα θέματα και διαφορετικά μοντέλα οικονομικής συνεργασίας».

    Σημειώνοντας ότι μετά την συνάντηση θα συνεχίσουν να έχουν απευθείας ή έμμεση επαφή οι πλευρές, ο Όζερσαϊ επεσήμανε ότι η διαδικασία στο εξής θα σχετίζεται με την πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

    Τέλος, ο Όζερσαϊ ζήτησε συζήτηση του Κυπριακού σε κλειστή συνεδρία της «βουλής».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Διαμαρτυρία μπροστά στην «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα

    Διαμαρτυρία με σύνθημα «Δεν φοβόμαστε, δεν θα σωπάσουμε, ο δρόμος μας καλεί» πραγματοποίησαν προχθές Σάββατο στα κατεχόμενα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, σύμφωνα με την Avrupa (22.03.21), η οποία γράφει ότι οι διαμαρτυρόμενοι πορεύτηκαν προς την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ανθρώπινο τείχος που έστησε εκεί η «αστυνομία».

    Επισημαίνοντας ότι μεγαλώνουν οι διαμαρτυρίες μπροστά στην τουρκική «πρεσβεία» , η εφημερίδα αναφέρει ότι σε δήλωση που διαβάστηκε κατά την εκδήλωση σημειώνεται το εξής:

    «Δεν φοβόμαστε και δεν θα σωπάσουμε μπροστά στις φασιστικές πιέσεις και συλλήψεις και στις προσπάθειες να καταπνιγεί η ελευθερία σκέψης και έκφρασής μας. Δεν αναγνωρίζουμε το παράνομο καθεστώς που δημιουργήθηκε στο βόρειο τμήμα της χώρας μας με τον σφετερισμό της βούλησής μας και τους διορισθέντες [σε αυτό]. Θα συνεχίσουμε τον αποφασιστικό μας αγώνα ενάντια σε αυτό το καθεστώς που δεν αντιπροσωπεύει την βούληση των Τουρκοκυπρίων».

    Μιλώντας εκ μέρους του Αριστερού Κινήματος, ο Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν ανέφερε ότι οι νέοι που συνελήφθησαν λόγω της αφίσας που έγραφε «Love Erdo?an» οδηγήθηκαν σε χωράφια και απειλήθηκαν από την «αστυνομία», η οποία έσπασε τις πόρτες των σπιτιών τους. «Αυτή η χώρα είναι δική μας. Δεν θα πάμε πουθενά. Είναι φανερό ποιοι θα φύγουν», είπε ο Κορκμαζχάν.

    Στην εκδήλωση δεν συμμετείχαν και δεν εξέφρασαν στήριξη το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), που εκπροσωπούνται στη «βουλή». Οι οργανώσεις που διοργάνωσαν την εκδήλωση και υπέγραψαν την κοινή δήλωση είναι οι εξής:

    Αριστερό Κίνημα, Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP), Δρόμος Ανεξαρτησίας (ΒΥ), Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP), Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση (DKB), Πολιτιστικό Κέντρο Μπαράκα, Συντεχνία Τουρκοκυπρίων Δασκάλων (KT?S), Συντεχνία Τουρκοκυπρίων Καθηγητών (KTOE?S), Πλατφόρμα Κοινοτικό Κίνημα, Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Περιοχής, πρωτοβουλία Ειρήνης και Δημοκρατίας και Πρωτοβουλία Αυτή η Πατρίδα Είναι Δική μας.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δημοσκόπηση: Στηρίζουν συμφωνημένη λύση οι διαμένοντες στα κατεχόμενα

    Την στήριξη του 60% των Τουρκοκυπρίων και του 44,7% των εποίκων από την Τουρκία σε μιαν συμφωνημένη διζωνική δικοινοτική λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας κατόπιν συμφωνίας των ηγετών των δύο κοινοτήτων και έγκρισης των τριών εγγυητριών δυνάμεων καταδεικνύει το τρίτο μέρος της έρευνας με τίτλο «Πολιτική και Κοινωνία στη βόρεια Κύπρο: Μια μελέτη δημοσκόπησης 2021», που δημοσιεύει το Σάββατο η Yeni D?zen (20.03.21).

    Στην ερώτηση «τι θα ψηφίζατε σε περίπτωση που οδηγηθεί σε δημοψήφισμα μια συμφωνία διζωνικής δικοινοτικής λύσης στη βάση της πολιτικής ισότητας την οποία συμφώνησαν ο Τουρκοκύπριος και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ενέκριναν οι τρεις εγγυήτριες χώρες;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής:

    «Ναι»: Τουρκοκύπριοι 60,6% και έποικοι 44,7%

    «Όχι»: Τουρκοκύπριοι 23,8% και έποικοι 36,4%

    «Αναποφάσιστοι»: Τουρκοκύπριοι 15,6% και έποικοι 18,9%

    Ερωτηθέντες σε ποιο βαθμό συμφωνούν με την συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ως εξής:

    «Οπωσδήποτε την υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 46,3% και έποικοι 35,2%

    «Μπορεί να συμφωνηθεί»: Τουρκοκύπριοι 24,1% και έποικοι 23,8%

    «Την υποστηρίζω πλήρως»: Τουρκοκύπριοι 20,4% και έποικοι 32,9%

    Στην ερώτηση σε ποιο βαθμό συμφωνούν με την έκφραση «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας», οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ως εξής:

    «Οπωσδήποτε την υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 22,8% και έποικοι 39,8%

    «Μπορεί να συμφωνηθεί»: Τουρκοκύπριοι 26% και έποικοι 17,9%

    «Την υποστηρίζω πλήρως»: Τουρκοκύπριοι 42,5% και έποικοι 32,6%

    Στην ερώτηση σε ποιο βαθμό συμφωνούν με την έκφραση «λύση δύο κρατών», οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ως εξής:

    «Οπωσδήποτε την υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 23,8% και έποικοι 38,5%

    «Μπορεί να συμφωνηθεί»: Τουρκοκύπριοι 27,4% και έποικοι 17,7%

    «Την υποστηρίζω πλήρως»: Τουρκοκύπριοι 40% και έποικοι 35,6%

    Ερωτηθέντες σε ποιο βαθμό συμφωνούν με την έκφραση «λύση ενός κράτους υπό την στέγη της Κυπριακής Δημοκρατίας», οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ως εξής:

    «Οπωσδήποτε την υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 38,9% και έποικοι 51,2%

    «Μπορεί να συμφωνηθεί»: Τουρκοκύπριοι 27,8% και έποικοι 18,9%

    «Την υποστηρίζω πλήρως»: Τουρκοκύπριοι 23,8% και έποικοι 21,6%

    Στην ερώτηση σε ποιο βαθμό συμφωνούν με την έκφραση «ένωση με την Τουρκία», οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ως εξής:

    «Οπωσδήποτε την υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 53,2% και έποικοι 32%

    «Μπορεί να συμφωνηθεί»: Τουρκοκύπριοι 17,9% και έποικοι 16,5%

    «Την υποστηρίζω πλήρως»: Τουρκοκύπριοι 19% και έποικοι 44,2%

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην περίοδο που οι έποικοι εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και στη δημιουργία δεσμού μεταξύ αυτών και του νησιού. Τα 352 από τα 1665 άτομα που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση είναι έποικοι που εγκαταστάθηκαν στο νησί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 40,5% αυτών των ατόμων χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους «Τουρκοκύπριο» ή «Κύπριο». Αυτό το ποσοστό είναι 31,5% στο σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα και μειώνεται στο 16% ανάμεσα στους εποίκους που εγκαταστάθηκαν στο νησί κατά τη δεκαετία του 2000.

    Η υποομάδα που υποστηρίζει πιο πολύ την ομοσπονδιακή λύση είναι οι έποικοι που εγκαταστάθηκαν στο νησί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Πέραν του 56% των μελών αυτής της ομάδας υποστηρίζουν πλήρως την ομοσπονδιακή λύση ή θεωρούν ότι είναι μια λύση η οποία μπορεί να συμφωνηθεί. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 36,5% ανάμεσα στους εποίκους που εγκαταστάθηκαν στο νησί κατά τη δεκαετία του 2000.

    Όμως, οι έποικοι που εγκαταστάθηκαν στο νησί κατά τη δεκαετία του 1970 εκφράζουν «σοβαρή στήριξη» και στην επιλογή της προσάρτησης με την Τουρκία, πράγμα που χαρακτηρίζεται αντιφατικό με τα ανωτέρω ευρήματα. Η σχέση ανάμεσα στην περίοδο εγκατάστασης των εποίκων στο νησί και στην στήριξη που παρέχουν στην επιλογή της προσάρτησης είναι λιγότερο εμφανής, κάτι που συμβαίνει και για τις απόψεις τους όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. Πιο πολύ ικανοποιημένοι (54,83%) για την σχέση «μητέρας πατρίδας-θυγατέρας πατρίδας» είναι οι έποικοι που εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα κατά τη δεκαετία του 1970, ενώ η υποομάδα που είναι λιγότερο ευχαριστημένη (35,79%) από αυτή την σχέση είναι όσοι εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα κατά την δεκαετία του 1980.

    Οι πιο θρήσκοι είναι οι έποικοι που εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα κατά τη δεκαετία του 1970, ενώ οι λιγότερο ή καθόλου θρήσκοι είναι οι έποικοι που ήρθαν στα κατεχόμενα κατά τη δεκαετία του 2000. Παρά ταύτα, οι έποικοι που εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα κατά τη δεκαετία του 2000 παρέχουν την ισχυρότερη στήριξη στην ανέγερση περισσότερων τζαμιών στην κατεχόμενη Κύπρο.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αντιδράσεις για την απόσυρση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

    Την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με την βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία επέκρινε ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης ? Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ-YG) Μεχμέτ Τσακιτζί, σύμφωνα με την Haberat?r (22.03.21).

    Ο Τσακιτζί δήλωσε ότι η απόφαση της Προεδρίας της Τουρκίας δεν είναι ορθή πρακτική την ώρα που έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την βία κατά των γυναικών και πρόσθεσε ότι είναι λάθος να οδηγούνται προς τα πίσω τα δικαιώματα των γυναικών όπου και αν συμβαίνει αυτό.

    Επισημαίνοντας ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι μια διεθνής σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ετοιμάστηκε εκ μέρους ρου Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο καθόρισε θα θεμελιώδη πρότυπα και τις υποχρεώσεις των κρατών σε σχέση με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ο Τσακιτζί ανέφερε ότι η σύμβαση υποστηρίχθηκε από 45 κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας και σημείωσε ότι η βία κατά των γυναικών είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάκριση.

    Η Vatan (22.03.21) γράφει ότι επικρίσεις για την εν λόγω απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης εξέφρασε και η γυναικεία οργάνωση του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), η οποία υποστήριξε ότι βασικός σκοπός της απόσυρσης είναι να εμποδιστεί ο αγώνας των γυναικών για ελευθερία, ισότητα και ασφαλή ζωή. Σε γραπτή δήλωση επισημαίνεται ότι η Σύμβαση προβλέπει κάποιες υποχρεώσεις για τα συμβαλλόμενα κράτη σε σχέση με την προστασία των γυναικών κατά της βίας, την παρεμπόδιση των διακρίσεων και την επίτευξη της ισότητας μέσω της ενίσχυσης των γυναικών. Οι γυναίκες του ΒΚΡ εκφράζουν την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης και να την εφαρμόζει αποτελεσματικά.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αρθογράφος για την απόσυρση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τις εγγυήσεις στην Κύπρο

    Δεν αναμένει οποιαδήποτε εγγύηση από ένα οικοδόμημα το οποίο απομακρύνεται από τη δημοκρατία, το δίκαιο, τις ελευθερίες και τον πολιτισμό, αναφέρει ο διευθυντής της Yeni D?zen (22.03.21) Τζενκ Μουτλούγιακαλί, σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με την βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία και συσχετίζοντας αυτή την απόφαση με τις εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί εγγυήσεις στην Κύπρο και ότι αυτή είναι «μια πολύ δημοκρατική, ειλικρινής και πατριωτική απαίτηση», ο αρθρογράφος αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί στα κατεχόμενα που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο αλλά περιμένουν ηγεσία για να μιλήσουν με θάρρος. Γράφει και το εξής:

    «[?] Παρ’ όλες τις ψυχολογικές επιβολές, το κλίμα φόβου που δημιουργήθηκε και την γραμμή που σχηματίστηκε σαν μια ιερή δύναμη προς λατρεία, πρέπει να μιλήσουμε μεγαλοφώνως πλέον. [?] Διότι αν υπάρχουν εγγυητές, σημαίνει πως δεν υπάρχει ανεξαρτησία. [?] Είναι ο διαμελισμός της Κύπρου οι εγγυήσεις. Είναι υποτέλεια, υποταγή, οδηγίες, ικεσίες, ζωή με παρακάλια. Ας μην ζητάμε ‘εγγυήτριες χώρες’ στη νέα Κύπρο. Όχι την μία από αυτές, καμία τους. Να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι δεν σχετίζονται με την ασφάλεια. Ναι δεν θέλω.

    Ειδικά αφότου είδα την ακύρωση πρόσφατα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είμαι πολύ πιο ξεκάθαρος. Αυτό που καταργήθηκε είναι ‘Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παρεμπόδιση και Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας’. Αυτό είναι το πλήρες όνομα. Δεν αναμένω οποιαδήποτε εγγύηση από ένα οικοδόμημα το οποίο απομακρύνεται από τη δημοκρατία, το δίκαιο, τις ελευθερίες και τον πολιτισμό. Μιλώντας για ‘λύση δύο κρατών’ μας επιβάλλεται να γίνουμε επαρχία της Τουρκίας ? έστω και αν αποκρύπτεται το όνομα. Στο διεθνές οικοδόμημα, το ένα από τα δύο κράτη θα είναι η Τουρκία και το άλλο η Κυπριακή Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε την αλήθεια που υπάρχει μέσα στο μυαλό μας για την ‘Ενωμένη Κύπρο’, με πολύ περισσότερο θάρρος, χωρίς δισταγμό, χωρίς φόβο. Δεν είναι δυνατή μια ανεξάρτητη Κύπρος με την συνέχιση του συστήματος των ‘εγγυήσεων’. [?] Ναι, η νέα Κύπρος πρέπει να είναι πολιτικά ίση, ενιαία, μαζί και μέσα στην Ευρώπη. Με μιαν διεθνή ταυτότητα. Και πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τους ‘εγγυητές’».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 42 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα ? 4,083 στο σύνολο

    H Yeni D?zen (22.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,000 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 42 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 34 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 8 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 22 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 18 κρούσματα, στην κατεχόμενη Κερύνεια 3, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 8, στο Τρίκωμο 4 και στη Μόρφου 1.

    Μέχρι τις 21 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 673,328 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 4,083 κρούσματα Covid-19, 3,612 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 447 ασθενών, 73 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 371 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 3 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο μέχρι σήμερα συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 24.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό εξήγγειλε το καθεστώς

    H K?br?s (20.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την Παρασκευή συνέχιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί, ενώ τις Κυριακές θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για επίσκεψη σε φαρμακεία, φούρνους, πρατήρια βενζίνης και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα κυριότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

    Από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου θα αρχίσει η εκπαίδευση με φυσική παρουσία μόνο για την 12η τάξη, με μειωμένο αριθμό μαθητών και αφού υποβληθούν όλοι οι συμμετέχοντες σε εξέταση για τον κορωνοϊό στις 26 Μαρτίου. Οι υπόλοιπες τάξεις θα συνεχίσουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι τις 2 Απριλίου.

    Άτομα που διεξάγουν εμπόριο χωρίς επαφή στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής θα μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να υποχρεούνται να τίθενται σε καραντίνα.

    Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και επιθυμούν να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές για σκοπούς υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν στα κατεχόμενα χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα σε περίπτωση που αποδείξουν τον σκοπό της διέλευσής τους. Τα άτομα αυτά και οι συνοδοί τους (αν χρειάζονται) θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε στις τελευταίες τρεις μέρες, ενώ θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε εξέταση κατά την έβδομη και δέκατη μέρα μετά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα και να αποστείλουν τα αποτελέσματα στο «υπουργείο υγείας».

    Άτομα που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα για σκοπούς υγείας θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα σε περίπτωση που αποδείξουν τον σκοπό της διέλευσής τους και αφού παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε στις τελευταίες 72 ώρες.

    Οι ψαράδες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα και πουλούν προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές θα μπορούν να πραγματοποιούν ωριαία διέλευση στις ελεύθερες περιοχές για να παραδώσουν τα εμπορεύματά τους. Τα άτομα αυτά σε κάθε διέλευσή τους θα πρέπει να παρουσιάζουν στο οδόφραγμα αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε στις τελευταίες επτά ημέρες και να ενημερώνουν για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

    Από το οδόφραγμα του Λιμνίτη θα συνεχίσουν να περνούν χωρίς καραντίνα μόνο τα ασθενοφόρα, ενώ οι υπόλοιπες διελεύσεις θα υπόκεινται σε καραντίνα.

    Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στην Πύλα θα μπορούν να περνούν για μία ημέρα στα κατεχόμενα αφού παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε στις τελευταίες εφτά μέρες. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα και επιθυμούν να μεταβούν στην Πύλα για κάλυψη αναγκών των κατοίκων της εν λόγω περιοχής, θα μπορούν να μεταβούν εφόσον παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε στις τελευταίες 24 ώρες.

    Άτομα που εργάζονται στα ΗΕ, στην ΕΕ, στις Βρετανικές Βάσεις, στη Νεκρή Ζώνη, στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και στην Ειρηνευτική Δύναμη θα μπορούν να περάσουν στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα αφού παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε στις τελευταίες εφτά μέρες.

    Οι οδηγοί των διπλωματικών αποστολών, εκτός από τους διπλωμάτες, θα μπορούν να περάσουν στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα αφού παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε στις τελευταίες εφτά μέρες και να παραμείνουν το πολύ δύο ώρες εκεί.

    Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ή διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και εργάζονται στα κατεχόμενα θα μπορούν να περάσουν από τα οδοφράγματα χωρίς καραντίνα για μία ημέρα υπό τον όρο ότι θα παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε στις τελευταίες εφτά μέρες.

    Συνεχίζονται οι δραστηριότητες των κέντρων ιδιωτικής εκπαίδευσης υπό τον όρο ότι οι εργαζόμενοι κάνουν εξέταση PCR κάθε εφτά ημέρες.

    Οι προερχόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Βραζιλία, τη Δανία και την Αφρική θα επιτρέπεται να εισέρχονται στα κατεχόμενα υπό τον όρο ότι θα παραμένουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες και κατέχουν μόνιμη ή μικρής διάρκειας «άδεια παραμονής» στα κατεχόμενα.

    Όσοι διαμένουν στα κατεχόμενα και επιθυμούν να μεταβούν στο εξωτερικό μέσω του Αεροδρομίου Λάρνακας ή όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα ερχόμενοι από το εξωτερικό μέσω του Αεροδρομίου Λάρνακας θα μεταφέρονται με αδειούχα ταξί ή μίνι λεωφορεία από τα κατεχόμενα. Οι οδηγοί των οχημάτων αυτών πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε στις τελευταίες τρεις μέρες. Αυτά τα οχήματα πρέπει να επιστρέφουν από τα οδοφράγματα το πολύ εντός τριών ωρών. Τα αδειούχα τουριστικά ταξί θα μπορούν να μεταφέρουν μόνο δύο επιβάτες ενώ τα μίνι λεωφορεία μέχρι τέσσερις επιβάτες. Οι επιβάτες από τις ελεύθερες περιοχές θα μεταφέρονται σε ξενοδοχεία για καραντίνα στα κατεχόμενα παρουσιάζοντας στο οδόφραγμα αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε στις τελευταίες τρεις μέρες. Οι οδηγοί θα υπογράφουν έγγραφο με το οποίο θα δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν τα πιο πάνω και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους, δεν θα ξαναπαίρνουν άδεια διέλευσης.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Αλληλέγγυο στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος

    Η Yeni Bak?? (20.03.21) γράφει ότι το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP) εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο αντιμετωπίζει διώξεις στην Τουρκία.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του, το ΒΚΡ καταδικάζει τόσο την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας από τον Βουλευτή του Κόμματος, Ομέρ Φαρούκ Γκεργερλίογλου, όσο και την υπόθεση που άνοιξε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για κλείσιμο του HDP.

    (ΚΣ)

    [11] Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το δημοτικό σχολείο «Σουάτ Γκιουνσέλ»

    Η Halk?n Sesi (20.03.21) γράφει ότι τέθηκε την Παρασκευή ο θεμέλιος λίθος για το πρώτο από τα έξι δημοτικά σχολεία χωρητικότητας 500 μαθητών, που θα κατασκευαστούν σε έξι χωριά στα κατεχόμενα από το ίδρυμα «Εγγύς Ανατολή».

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο θεμέλιος λίθος για το πρώτο δημοτικό σχολείο τέθηκε στο κατεχόμενο Κιόνελι. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα στο «υπουργείο παιδείας» και το ίδρυμα «Εγγύς Ανατολή», επικεφαλής του οποίου είναι η οικογένεια Γκιουνσέλ, θα κατασκευαστούν άλλα πέντε σχολεία σε χωριά σε όλες τις «επαρχίες» στα κατεχόμενα. Στην κατεχόμενη Λευκωσία, την Αμμόχωστο, την Κερύνεια, την Μόρφου, την Λεύκα και το Τρίκωμο.

    (ΚΣ)

    [12] Την 1η Απριλίου αρχίζει η προβολή της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο»

    Την 1η Απριλίου αρχίζει από την τουρκική κρατική τηλεόραση TRT1 η προβολή της νέας τηλεοπτικής σειράς «Κάποτε στην Κύπρο», σύμφωνα με την Vatan (22.03.21).

    Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι τα γυρίσματα της σειράς έγιναν εξ ολοκλήρου στα κατεχόμενα και ότι το σενάριο αφορά τα γεγονότα του 1963 στην Κύπρο και τις επιθέσεις που κατ’ ισχυρισμό έγιναν εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων κατά των Τουρκοκυπρίων.

    (Ι/Τσ.) [B] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δύο κρατών»

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.03.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε εκ νέου ότι «μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών στην Κύπρο, είναι μια συνεργασία βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα δύο κρατών».

    Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συζήτησε με την Λουτ τις προετοιμασίες για την άτυπη διάσκεψη 5+1, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου.

    (ΔΨ)

    [02] Έρντογαν: «Να συζητηθούν νέες, ρεαλιστικές επιλογές στο Κυπριακό»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (20.03.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν υποστήριξε ότι στο Κυπριακό πρέπει πλέον να συζητηθούν νέες ρεαλιστικές επιλογές αντί να επιβάλλονται στις πλευρές μοντέλα λύσης που αποδείχθηκε ότι οδηγούν σε αποτυχία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρόεδρος Έρντογαν με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, στη συνάντηση αξιολογήθηκαν διάφορα περιφερειακά ζητήματα και συζητήθηκαν τρόποι για βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Έρντογαν στη συνάντηση ανέφερε ότι προσδοκία της Τουρκίας είναι να προκύψει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα από τη σύνοδο που θα γίνει στις 25-26 Μαρτίου και υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ, καθώς επίσης και την ανάγκη για επαναλειτουργία όλων των μηχανισμών διαλόγου προκειμένου να επιτευχθεί συνεργασία και πρόοδος.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα της επικαιροποίησης της συμφωνίας για το προσφυγικό, στο θέμα της αναθεώρησης της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση, στην αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας και στο θέμα που αφορά άνοιγμα νέων κεφαλαίων, ο Έρντογαν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βαρύ φορτίο που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα του στο θέμα των προσφύγων.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή και λαμβάνει εποικοδομητικά βήματα για να προστατεύσει τη θέση της παρά τις «επιθετικές και προκλητικές ενέργειες» της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η λύση στα προβλήματα βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Έρντογαν υποστήριξε ότι θεωρούν ότι μόνο μέσω του διαλόγου θα επιλυθούν τα προβλήματα.

    Για το Κυπριακό, ο Έρντογαν τόνισε την ανάγκη να συζητηθούν πλέον νέες ρεαλιστικές ιδέες αντί να επιβάλλονται στις πλευρές μοντέλα λύσης που αποδείχθηκε ότι οδηγούν σε αποτυχία.

    Επαναλαμβάνοντας την πρόταση τους για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρντογαν υποστήριξε ότι πρέπει να μην επιτραπεί στο Ελληνικό-Ελληνοκυπριακό δίδυμο να ‘εκμεταλλευτούν’ την σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ, προβάλλοντας ως δικαιολογία την «ενότητα και αλληλεγγύη».

    (ΑΚ)

    [03] Στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ μεταβαίνει ο Τσαβούσογλου

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-22.03.21) σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα παραστεί στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 23-24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη σύνοδο αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων επί των προετοιμασιών που θα γίνουν για τη σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ καθώς επίσης και για την διαδικασία (NATO 2030 Reflection Process), η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση του πολιτικού ρόλου της Συμμαχίας. Στη σύνοδο αναμένεται επίσης να γίνει αξιολόγηση των εξελίξεων που σχετίζονται με την ασφάλεια της Ευρώ-Ατλαντικής περιοχής, ενώ θα συζητηθούν και άλλα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του ΝΑΤΟ.

    Στα πλαίσια της συνόδου, ο Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με διάφορους ομολόγους του.

    (ΑΚ)

    [04] Πτώση της ΤΛ μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας

    Αμέσως μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτζι Αγμπάλ (Naci A?bal) από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε στο 8,40, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 7,21, σημειώνει η Cumhuriyet (22.03.21).

    Ο Πρόεδρος και αρχηγός του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ταγίπ Ερντογάν καθαίρεσε το βράδυ της 20 Μαρτίου τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτζι Αγμπάλ, διορίζοντας στη θέση του τον Σεχάπ Καβζίογλου (?ehap Kavc?o?lu), πρώην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος AKP και αρθρογράφο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ.

    Η καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας είχε άμεσο αντίκτυπο στη συναλλαγματική αγορά, με αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας κατά 11,62% από την πρώτη ημέρα ανερχόμενο στις 8,0581 ΤΛ. Ακολούθως, σημειώθηκε αύξηση και του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας κατά 11,63%, με την τιμή του ευρωπαϊκού νομίσματος να ανέρχεται στις 9,5817 ΤΛ.

    Η καθαίρεση έγινε με προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας το βράδυ της 20 Μαρτίου. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι με τον διορισμό του Καβζίογλου, είναι ο τέταρτος διορισμός που προβαίνει ο Ερντογάν μέσα σε διάστημα 20 μηνών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού Odatv, ο Καβζίογλου, σε άρθρα του στις 9 Φεβρουαρίου 2021 και 9 Μαρτίου 2021, είχε επικρίνει την πολιτική που ακολουθούσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Αγμπάλ σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων.

    Στην πρώτη του δήλωση, ο Καβζίογλου, ως νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να ακολουθεί χρηματοπιστωτική πολιτική που θα οδηγήσει στην πτώση του πληθωρισμού, γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni ?afak (21.03.21).

    Στο μεταξύ, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (22.03.21) γράφει ότι ανακοινώθηκε ότι οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχουν ανασταλεί προσωρινά σήμερα το πρωί μετά την ισχυρή πτώση της τουρκικής λίρας εξαιτίας της αλλαγής της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

    Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με πτώση 6,65% του δείκτη BIST 100 στις 1.427 μονάδες.

    Εξάλλου, ο τηλεοπτικός σταθμός CNNT?rk (22.03.21, AA) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν, σε γραπτή του ανακοίνωση, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να τηρούν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, στο πλαίσιο της μακροοικονομικής τους πολιτικής μέχρι να διασφαλιστεί σταθερή πτώση στον πληθωρισμό. «Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε δημοσιονομικές πολιτικές, με σκοπό να στηρίξουμε τις νομισματικές πολιτικές για την επίτευξη σταθερότητας των τιμών», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ελβάν.

    (ΔΨ)

    [05] Αποχώρηση της Τουρκίας από τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

    Η Sabah (20.03.21) γράφει ότι σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας, η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στην οποία γίνονται προσπάθειες για πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στην εν λόγω Σύμβαση γίνεται συχνή αναφορά για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων (LGBT). Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κύριος λόγος της αποχώρησης της Τουρκίας είναι ότι εκφράσεις, όπως «σεξουαλικής ταυτότητας» και «σεξουαλικού προσανατολισμού» που εμπεριέχονται στη Σύμβαση, είναι ενάντια της δομής της τουρκικής κοινότητας. Ισχυρίζεται, στη συνέχεια, ότι το κίνημα ΛΟΑΤ και κάποιες περιθωριακές ομάδες εκμεταλλεύονται αυτή τη Σύμβαση θέτοντας σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές.

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις διεθνείς αντιδράσεις για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η αποχώρηση της Άγκυρας δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως συμβιβασμός με τη βία κατά των γυναικών, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.03.21).

    Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι τα δικαιώματα των γυναικών διασφαλίζονται με τους νόμους της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι κάποια στοιχεία και πρακτικές της Σύμβασης δημιουργούν ευαισθησία στο κοινό και προκαλούν επικρίσεις. Σημειώνει ότι αρκετές χώρες, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, δεν την εφαρμόζουν.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν, ο οποίος υποστήριξε ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, ώστε περισσότερες γυναίκες να συμμετάσχουν στην κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και πολιτική ζωή της Τουρκίας, γράφει η H?rriyet (20.03.21).

    (ΔΨ)

    [06] Αντιδράσεις για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

    Σωρεία αντιδράσεων από τα γυναικεία κινήματα προκάλεσε η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. H S?zc? (21.03.21) γράφει ότι χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση. Μερικά από τα συνθήματα ήταν: «Οι δολοφονίες γυναικών είναι πολιτική», «Πάρε πίσω την απόφασή σου», «Εφάρμοσε τη Σύμβαση», «Δεν θα σιωπήσουμε».

    Η Cumhuriyet (20.03.21) γράφει ότι το γυναίκες που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και βουλευτίνες του κόμματος ανακοίνωσαν ότι αυτή η απόφαση παραγνωρίζει ξεκάθαρα το Σύνταγμα, προσθέτοντας: «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε και δε θα αναγνωρίσουμε την απόφαση του Ερντογάν για αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αγνοώντας την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και το δίκαιο».

    Ο πρόεδρος της ένωσης Δικαστών (YARSAV) Ομέρ Φαρούκ Εμιναγάογλου καταχώρησε υπόθεση στο Συμβούλιου του Κράτους σχετικά με την εν λόγω αποχώρηση, σημειώνει η T24 (22.03.21).

    Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προέβη σε έκκληση για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία μετά την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, γράφει η Cumhuriyet (21.02.21).

    Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Μετά απ’ αυτό, ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά, που είναι θύματα βίας και δολοφονούνται. Αγνοούν την βούληση του έθνους και ενεργούν παραβιάζοντας το σύνταγμα και τους κανονισμούς. [?] Αν η προεδρία επιμείνει σε αυτή την αρμοδιότητα, τότε, για παράδειγμα, θα μπορεί να ακυρώσει ακόμη και τη Συνθήκη της Λοζάνης. Ως χώρα, πρέπει να δούμε τι έχουμε παραδώσει σε ένα μόνο άτομο. Είναι πασιφανές ότι ο Πρόεδρος μαζί με τους υπουργούς του δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Η Τουρκία πρέπει να πάει το συντομότερο δυνατόν σε πρόωρες εκλογές».

    H αρχηγός του Καλού Κόμματος (?P) Μεράλ Άκσενερ, επικρίνοντας την απόφαση του Ερντογάν για αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι οι λόγοι που αποχώρησαν από τη Σύμβαση είναι απλά δικαιολογίες αυτών που στοχεύουν τις γυναίκες και με αυτή την απόφαση παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών, αναφέρει η S?zc? (20.03.21).

    (ΔΨ)

    [07] Στις αρχές Απριλίου το Φατίχ ξεκινά νέα γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε ο Ντονμέζ

    Σύμφωνα με τη Sabah (22.03.21), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι αφότου έγιναν οι αναγκαίες προετοιμασίες για την επόμενη εργασία του γεωτρύπανου Φατίχ που βρίσκεται στο λιμάνι Filyos, το πλοίο αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Απριλίου την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο πηγάδι «Amasra-1» όπως ονομάστηκε, στην περιοχή της «βόρεια Σακάριας».

    Μιλώντας ζωντανά σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα Άδανα, ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που έχουν τόσο οι σεισμικές όσο και οι ερευνητικές τους δραστηριότητες στη δική τους υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφερόμενος στις διαφωνίες που υπάρχουν κατά διαστήματα με διάφορες χώρες όσον αφορά στις θαλάσσιες αρμοδιότητες τους, ο Ντονμέζ μίλησε για τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο και εξέφρασε την ευχαρίστηση του για το γεγονός ότι η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα σεβαστεί τις θαλάσσιες αρμοδιότητες της Τουρκίας στις έρευνες που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σε θαλάσσια οικόπεδα.

    «Ίσως δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στην Αίγυπτο, στην περιοχή υπάρχουν και άλλες χώρες που θα μπορούσαν να προκύψουν ευκαιρίες για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, όπως η Λιβύη και ίσως και ο Λίβανος. Εδώ σημασία έχουν φυσικά και τα κριτήρια, καθώς επίσης και τα κοινά συμφέροντα και ο αμοιβαίος σεβασμός που είναι πολύ σημαντικός. Με την Αίγυπτο, από παλιά είχαμε πολύ σοβαρή πολιτιστική συνεργασία αλλά και εμπορική συνεργασία. Ευελπιστούμε και επιθυμούμε να αυξήσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς στο μέλλον, αρχίζοντας από το εμπόριο», είπε.

    Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ υπενθύμισε ότι μέσα σε 3 χρόνια πραγματοποίησαν 8 ερευνητικές γεωτρήσεις και εξήγησε ότι παρά το ότι δεν βρήκαν κάποια ουσιαστική ανακάλυψη, θα συνεχίσουν τις εργασίες τους.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία δέχεται κατά διαστήματα επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για τις ενεργειακές της δραστηριότητες, ο Ντονμέζ επανέλαβε ότι η χώρα του θα κάνει χρήση μέχρι τέλους των δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων που της παρέχει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και θα συνεχίσει τις ερευνητικές τις δραστηριότητες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Μιλώντας για το γεωτρύπανο Barbaros Hayrettin Pa?a, ο Ντονμέζ είπε ότι αυτό βρίσκεται εδώ και 3-4 μήνες στην Τούζλα για εργασίες συντήρησης και εξήγησε ότι αφότου οι εργασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης του ολοκληρωθούν, θα συνεχίσει ξανά τις εργασίες του στην Μεσόγειο.

    «Στο μεταξύ, το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ βρίσκεται ακόμη στο λιμάνι Τάσουτζιου της Μερσίνας επίσης για εργασίες συντήρησης. Φυσικά τα γεωτρύπανα μας θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες τους και ακολούθως θα γίνει μια σοβαρή αξιολόγηση της κατάστασης και μετά θα αρχίσουν γεωτρήσεις σε περιοχές και τοποθεσίες που υπάρχει δυναμική. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Γιαβούζ θα αρχίσει γεωτρήσεις σε μια από αυτές τις περιοχές με υψηλή ενεργειακή δυναμική», είπε.

    (ΑΚ)

    [08] Ελεύθερος αφέθηκε ο Γκεργκερλίογλου μετά την κατάθεσή του

    Η Milliyet (22.03.21) γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι ο Βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Oμέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος συνελήφθηκε με την κατηγορία της εμπλοκής σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αφέθηκε ελεύθερος μετά την κατάθεσή του.

    Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αφαίρεσε την βουλευτική ιδιότητα του Βουλευτή του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου στις 17 Μαρτίου, μετά την επικύρωση της καταδίκης του για «διάδοση προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης». Η απόφαση για επικύρωση της καταδίκης διαβάστηκε στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και μετά από την ενέργεια αυτή αφαιρέθηκε η ιδιότητα του Βουλευτή από τον Γκεργκερλίογλου.

    Σε ανακοίνωση της, η κεντρική επιτροπή του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), χαρακτήρισε αυτά που διαδραματίστηκαν στους διαδρόμους της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ως πραξικόπημα παρόμοιο με αυτό που έγινε πριν από 27 χρόνια, αλλά με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά νομιμοποιείται με την υπογραφή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

    (ΑΚ)

    [09] Στις 20,428 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (21.03.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 20,428 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 189,906 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 102 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 17,615. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 965 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 3,013,122 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 30,061. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,825,187.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 36,355,374 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,568 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,8%.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 22 March 2021 - 14:56:28 UTC