Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 67/2021 10-12.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια θα λεχθεί κάτι νέο στην Γενεύη, δηλώνει ο Τατάρ
  • [02] Τατάρ: «Δεν είναι δυνατή η επιστροφή του Βαρωσιού»
  • [03] Διαβεβαίωση από τους ηγέτες για άνοιγμα των οδοφραγμάτων ζητά ο Όζερσαϊ
  • [04] Την άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ συζήτησε ο Γερμανός Πρέσβης με τον Έρχουρμαν
  • [05] Η Γαλλίδα Πρέσβειρα επισκέφθηκε το δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας
  • [06] Ο Αρικλί επανεξελέγη πρόεδρος του YDP
  • [07] Ο Χασίπογλου εξελέγη γενικός γραμματέας του UBP
  • [08] Στα 5,073 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [09] Ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 75 χρόνων
  • [10] Πρόβλημα στην προμήθεια 40,000 εμβολίων από την Τουρκία
  • [11] Τουρισμός με ηλεκτρονικά βραχιόλια στα κατεχόμενα
  • [12] Νέα αεροπορική οδηγία για το επιβατικό κοινό στα κατεχόμενα
  • [13] Έργα υποδομής με την οικονομική στήριξη της Τουρκίας στο κατεχόμενο Τρίκωμο
  • [14] Εμφανές πλέον το πρόβλημα της φτώχειας στην Τουρκία, αναφέρει δημοσίευμα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνάντηση με τους Ουκρανούς ομολόγους τους είχαν Έρντογαν και Ακάρ
  • [02] Ερντογάν και Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία με επίκεντρο τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του
  • [04] Με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στην Τουρκία ο Πρωθυπουργός της Λιβύης
  • [05] Στέλνουν δύο πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα οι ΗΠΑ
  • [06] Στις 50,678 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες
  • [07] Νέα μέτρα μελετά η Τουρκία λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων και ενόψει του Ραμαζανιού

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια θα λεχθεί κάτι νέο στην Γενεύη, δηλώνει ο Τατάρ

    Η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ανέφερε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό που θα διεξαχθεί στην Γενεύη θα είναι η πρώτη συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά την εκδήλωση της πανδημίας και αυτό δείχνει την σημασία που αποδίδει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, δήλωσε ο ίδιος ο Τατάρ, μιλώντας μετά από γεύμα εργασίας μιάμιση ώρας που είχε την Κυριακή με την αξιωματούχο του ΟΗΕ στα κατεχόμενα, όπως γράφει η Vatan (12.04.21).

    Ο Τατάρ είπε ότι πραγματοποίησαν την τελευταία συνάντηση με την Λουτ πριν την διάσκεψη της Γενεύης και ευχαρίστησε την αξιωματούχο του ΟΗΕ για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

    Ανέφερε ότι κατά την χθεσινή συνάντηση επανέλαβε στην Λουτ την στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία που θα είναι βιώσιμη, περιεκτική, δίκαιη και θα τυγχάνει σεβασμού από όλους με συνεργασία δύο ανεξάρτητων κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Υποστηρίζοντας ότι στη Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά θα κάνει τα απαραίτητα ανοίγματα στο τραπέζι και θα διαβιβάσει στα Ηνωμένα Έθνη και στις ενδιαφερόμενες πλευρές τις νέες της απόψεις, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Είναι γνωστά αυτά που λέγονται τα τελευταία 50 χρόνια. Πηγαίνουμε για να πούμε κάτι το νέο πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Διαβάζουμε συνεχώς τα έγγραφα και προσπαθούμε να ετοιμαστούμε. Και ο κ. Ντενκτάς κάποτε έκανε λόγο για συνεργασία των κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Όμως τα συζητούσαν αυτά στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, επειδή τότε συζητούνταν η ομοσπονδία. Αλλά τώρα προέκυψε ότι δεν είναι αποδεχτό κάτι τέτοιο σε μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας. Γι’ αυτό, μια μόνιμη, περιεκτική και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι είπε στην Λουτ πως ο τουρκοκυπριακός «λαός» επιθυμεί μιαν συμφωνία στη βάση της ισότητας στην Κύπρο, όμως μετά από τις συνομιλίες για την ομοσπονδία που διεξήχθησαν επί 50 χρόνια και την εκλογή του ιδίου στην «προεδρία» θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία που θα είναι βιώσιμη, περιεκτική, δίκαιη και θα τυγχάνει σεβασμού από όλους με συνεργασία δύο ανεξάρτητων κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο και για να δημιουργηθούν κάποιες περιφερειακές ισορροπίες και να ωφεληθούν όλοι.

    Ο Τατάρ είπε ότι η Λουτ του ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη διοργανώνουν την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό επειδή τα γνωρίζουν όλα αυτά και πρόσθεσε ότι τίποτα πλέον δεν θα είναι όπως παλιά στην Κύπρο. Σημείωσε ότι δόθηκε στους Τουρκοκύπριους και στην εγγυήτρια Τουρκία η ευκαιρία να μεταφέρουν αυτές τις νέες ιδέες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Επανέλαβε ότι εδώ και 50 χρόνια υπάρχει ένα πλαίσιο παραμέτρων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όμως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ισχυρίστηκε ότι από αυτή την άποψη πρέπει να επανεξεταστούν οι παράμετροι του ΟΗΕ για το Κυπριακό εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    «Αυτό άλλωστε της το είπαμε πολλές φορές και το επαναλάβαμε ξανά», είπε και υποστήριξε ότι στην συνάντηση είδε και η ίδια η Λουτ ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δίκαιο σε πολλά σημεία. «Διότι το ουσιαστικό εδώ για εμάς, αυτό που θέλουμε είναι η συνέχιση της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού στη βάση της ισότητας και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας κάτω από την στέγη αυτού του κράτους στην ΤΔΒΚ [?]», πρόσθεσε.

    Ισχυρίστηκε ότι για να γίνουν όλα αυτά είναι σημαντική η κυριαρχική ισότητα, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αυτοδιοικείται εδώ και 60 χρόνια κάτω από την στέγη του δικού της κράτους και ότι μια βιώσιμη συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνο «με σχέση από κράτος προς κράτος».

    Σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι να φτάσουν στη Γενεύη υγιής με την αντιπροσωπεία τους και να αρχίσουν οι συναντήσεις εκεί, ο Τατάρ είπε:

    «Θα υπάρξουν διάφορες συναντήσεις εκεί. Φυσικά και συνάντηση στην οποία θα είναι οι εγγυήτριες χώρες και ύστερα διμερείς συναντήσεις. Ίσως και διοργάνωση συναντήσεων με διάφορες εγγυήτριες χώρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων που θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μέρες θα γίνει μια εργασία για το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος. Και εκεί ίσως συμμετάσχουν σε αυτές τις συναντήσεις πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διοργανωθεί αυτή η συνάντηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον πανδημίας. Η Λουτ ξόδεψε πολύ κόπο. Θα εξηγήσουμε εκεί με όλες τις λεπτομέρειες τι είδους περιβάλλον και έδαφος χρειάζεται για να μπορέσουν όλοι να εκφράσουν τις απόψεις τους και για μιαν μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Δεν είναι δυνατή η επιστροφή του Βαρωσιού»

    Οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν με τον ερχομό της Τουρκίας στην Κύπρο, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας την Κυριακή στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, όπως γράφει η G?ne? (12.04.21).

    Αναφερόμενος στη σειρά της TRT με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο», ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έζησαν δύσκολες μέρες κατά τα χρόνια του «αγώνα» τους, προσθέτοντας αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν χιλιάδες Τουρκοκύπριοι και περίμεναν τον ερχομό της Τουρκίας.

    Σημειώνοντας ότι θα υπερασπιστούν την υπόθεσή τους κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη, ο Τατάρ είπε ότι έμαθαν το μάθημά τους από το παρελθόν και επεσήμανε την σημασία της ασφάλειας και της παρουσίας της Τουρκιάς για να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοιες μέρες. «Ως κάποιος που έζησε εκείνες τις μέρες, ο φόβος υπήρχε μέσα μας όταν ήμασταν παιδιά κατά τα χρόνια του αγώνα. Πρέπει να διηγηθούμε την ιστορία στις νέες γενιές που δεν ξέρουν εκείνες τις μέρες», πρόσθεσε.

    Ισχυρίστηκε ότι η ούτω καλούμενη απομόνωση που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους προκαλεί πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, όμως το βασικό είναι η ανεξαρτησία του «κράτους» που ίδρυσε ο «λαός», η επιβίωσή του και η αξιοπρεπής ζωή.

    Αναφερόμενος στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Μακάριος είχε δηλώσει πως υπέγραψε τις συμφωνίες για να απαλλαχτεί από τους Άγγλους και ισχυρίστηκε ότι ο βασικός στόχος των Ελληνοκυπρίων ήταν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους από το νησί και να πραγματοποιήσουν την ένωση με την Ελλάδα, στόχο τον οποίο σκοπεύουν να πετύχουν με το πέρασμα του χρόνου.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, με το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στις 15 Ιουλίου 1974, οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα τον στόχο της ένωσης αφανίζοντας τους Τουρκοκύπριους, όμως οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν με τον ερχομό της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου 1974. «Αν δεν ερχόταν η Τουρκία το 1974, δεν θα έμενε έστω και ένας Τουρκοκύπριος εδώ και θα γίνονταν και εδώ όσα έγιναν στην Κρήτη», ισχυρίστηκε.

    Είπε ότι ο ίδιος ήταν 14 χρόνων στις 20 Ιουλίου 1974 και θυμάται ότι όλοι έκλαιγαν καθώς παρακολουθούσε από την Αγγλία τον ερχομό της Τουρκίας στο νησί.

    Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αγγλία, στον Καναδά και στην Αυστραλία λόγω της τυραννίας στην οποία υπόκειντο και πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή ζουν περισσότεροι Τουρκοκύπριοι στο εξωτερικό παρά στην Κύπρο.

    Ισχυρίστηκε ότι τα γεγονότα που παρουσιάζονται στην σειρά «Κάποτε στην Κύπρο» είναι μόνο ένα κομμάτι τα δεινών που έζησαν και πρόσθεσε ότι «απλώς και μόνο για να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία, οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να υποπέσουν σε ένα τέτοιο λάθος μετά που έζησαν τόσα προβλήματα και ταλαιπωρίες μέχρι την περίοδο πριν το 1963».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Βαρώσι, ο Τατάρ σημείωσε την σημασία του Βαρωσιού στο πλαίσιο του Κυπριακού και υποστήριξε ότι η πόλη είναι η ωραιότερη παραλία της Μεσογείου. Ισχυρίστηκε ότι τα εδάφη αυτά είναι με ντοκουμέντα περιουσία του ΕΒΚΑΦ και «δόθηκαν πεσκέσι» σε Ελληνοκύπριους και ξένους κατά την περίοδο των Άγγλων.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, μετά το άνοιγμά του, το Βαρώσι δέχτηκε πολλούς επισκέπτες παρά την πανδημία. Είπε ότι στόχος τους είναι να διασφαλίσουν «την επανεγκατάσταση των ανθρώπων με αίτηση των παλιών ιδιοκτητών στη διοίκηση του ΕΒΚΑΦ μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» και ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δυνατή πλέον η επιστροφή του Βαρωσιού.

    Ο Τατάρ καταδίκασε τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον τζαμιών στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές και επέκρινε ξανά δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την ΕΟΚΑ και τον χαρακτηρισμό της ΤΜΤ ως τρομοκρατικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι η ΤΜΤ ήταν μια αμυντική οργάνωση που ιδρύθηκε με σκοπό την προστασία των Τουρκοκυπρίων από τις επιθέσεις της ΕΟΚΑ.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι εμποδίζονται οι απευθείας πτήσεις και το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι όμως με την στήριξη της Τουρκίας διεξάγουν κάθε είδους επαφές διεθνώς.

    Υποστήριξε ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι να παραδοθούν οι Τουρκοκύπριοι και να γίνουν «μπάλωμα» στην ελληνοκυπριακή πλευρά και κατέληξε ισχυριζόμενος το εξής: «Οι Τουρκοκύπριοι ουδέποτε θα παίξουν αυτό το παιχνίδι. Ο δρόμος μας είναι ο δρόμος της ανεξαρτησίας. Μαζί με την Τουρκία το κράτος μας θα ζήσει πολύ καλύτερες μέρες».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Διαβεβαίωση από τους ηγέτες για άνοιγμα των οδοφραγμάτων ζητά ο Όζερσαϊ

    Πριν από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό που θα διεξαχθεί στη Γενεύη, οι δύο ηγέτες πρέπει να παρέχουν διαβεβαιώσεις και να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν σε σχέση με την επανέναρξη της διακίνησης από τα σημεία διέλευσης, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) Κουτρέτ Όζερσαϊ, όπως γράφει η Halk?n Sesi (12.04.21).

    Σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το κόμμα του αναφέρεται ότι ο Όζερσαϊ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει νόημα να μεταβούν στη Γενεύη προτού λυθεί το θέμα των διελεύσεων «ανάμεσα στις δύο πλευρές». Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Το είπαμε πολλές φορές. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προέβαλε εμπόδια στις πύλες διέλευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ως δικαιολογία πρώτα προέβαλαν την παράνομη μετανάστευση και αργότερα την πανδημία. Έδωσαν ενδείξεις ότι θα παρεμβάλλουν εμπόδια στη διέλευση τουριστών στον βορρά και όταν εκλείψει αυτή η πανδημία. Αυτό δείχνουν οι πρακτικές που εφαρμόζονται για τους Ρώσους, τους Ισραηλινούς πολίτες, τους Άγγλους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πλήττει τον τουρισμό μας. Τόσο οι καταστηματάρχες στην περιοχή Αράστα όσο και οι καταστηματάρχες στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια και στη Μόρφου δέχονται σοβαρό πλήγμα λόγω της απουσίας διελεύσεων από τις πύλες. Προηγουμένως, ως αποτέλεσμα των διελεύσεων των Ελληνοκυπρίων στον βορρά, διασφάλιζαν κινητικότητα στα καύσιμα, στις υπεραγορές, εισροή συναλλάγματος στην αγορά. Η βόρεια Κύπρος ήταν φτηνή για τους Ελληνοκύπριους. Από την άποψη του τουρισμού, παράλληλα με τους τουρίστες που έρχονταν μέσω του αεροδρομίου στην Τύμπου, υπήρχαν και τουρίστες που έρχονταν από τα αεροδρόμια που βρίσκονται στον νότο. Αυτές οι διελεύσεις πρέπει να διασφαλιστούν ξανά όταν δώσει την ευκαιρία η πανδημία. Αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα των διελεύσεων, δεν χρειάζεται να πάμε μέχρι την Γενεύη».

    Απευθύνοντας έκκληση να παρέχουν διαβεβαιώσεις οι δύο ηγέτες προτού μεταβούν στη Γενεύη ότι θα ανοίξουν όπως παλιά τα οδοφράγματα, ο Όζερσαϊ υποστήριξε:

    «Προτού πάμε στην Γενεύη πρέπει να πάρουμε εγγύηση γι’ αυτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Προτού μεταβούν στη Γενεύη, οι δύο ηγέτες να εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν δίδοντας διαβεβαίωση ο ένας στον άλλο ότι, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, οι πύλες θα είναι όπως παλιά. Αν γίνει αυτό, η Γενεύη θα αρχίσει σε ένα πιο ήπιο κλίμα. [?]»

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να φυλακιστούν σε διαπραγματευτικές διαδικασίες χωρίς νόημα που θα εξυπηρετήσουν στην συνέχιση του στάτους κβο, κατά την έκφρασή του, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι αν θα καταβληθούν προσπάθειες για εξεύρεση εδάφους για διαπραγμάτευση πρέπει να εξασφαλιστούν στους Τουρκοκύπριους κάποια πλεονεκτήματα για να ανασάνουν και να συζητηθούν θέματα όπως το προαναφερθέν.

    Υποστήριξε ότι αν θα γίνει κάτι για «διαχείριση της κατάστασης» και όχι για λύση, η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να θέσει ως όρο θέματα όπως οι απευθείας πτήσεις, οι επαφές με την διεθνή κοινότητα, το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της, η διεξαγωγή εμπορίου, η περαιτέρω απελευθέρωση του τουρισμού ανάμεσα στις δύο πλευρές και ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου. «Πρέπει να συζητηθεί η συνεργασία πριν από τη λύση», πρόσθεσε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι το ΗΡ δεν υποστηρίζει τις ατέρμονες διαπραγματευτικές διαδικασίες που διεξάγονται εδώ και χρόνια, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται το στάτους κβο, οι Ελληνοκύπριοι επωφελούνται από το στάτους κβο και οι Τουρκοκύπριοι παραμένουν χωρίς καθεστώς. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Γι’ αυτό τον λόγο εμείς ως κόμμα υποστηρίξαμε από την αρχή να έρθουν νέες ιδέες στο τραπέζι. Η ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο στο οποίο είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι ή ένα κακό μοντέλο. Όμως, δεν πρέπει να ασκείται πίεση γι’ αυτό επειδή δεν υπάρχουν οι συνθήκες για ομοσπονδία στην Κύπρο και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τον πλούτο και την διοίκηση, κάτι που αποτελεί αναγκαίο για την ομοσπονδία. [?] Αρχή πρέπει να είναι το σημείο που θα ληφθούν ως βάση τα δύο κράτη. Το Κόμμα του Λαού περιγράφει ένα διαφορετικό μοντέλο δύο κρατών στη βάση της συνεργασίας. [?]»

    Ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να ξεκαθαρίσει τι εννοεί όταν μιλά για λύση δύο κρατών και ισχυρίστηκε ότι ίσως το βλέπει αυτό ως ένα κομμάτι της διαπραγμάτευσης και θέλει να διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις.

    Τέλος, ο Όζερσαϊ επανέλαβε την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα δεν καταβάλλει αξιοπρόσεχτη προσπάθεια σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού και επιθυμεί την συνέχιση του στάτους κβο.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Την άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ συζήτησε ο Γερμανός Πρέσβης με τον Έρχουρμαν

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν μαζί με τον γραμματέα εξωτερικών υποθέσεων του κόμματος Φικρί Τορό είχαν συνάντηση με το Γερμανό Πρέσβη στη Λευκωσία Φραντζ-Τζόσεφ Κρεμπ την Παρασκευή το πρωί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, γράφει η Yeni D?zen (10.04.21).

    Κατά τη συνάντηση, ανταλλάχθηκαν ιδέες για την άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ για το Κυπριακό που θα διεξαχθεί στη Γενεύη τέλη του Απριλίου.

    Ο Έρχουρμαν υπενθύμισε στο Γερμανό Πρέσβη ότι το CTP τάσσεται υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση αυτή μετά τη διάσκεψη στη Γενεύη.

    (ΔΨ)

    [05] Η Γαλλίδα Πρέσβειρα επισκέφθηκε το δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας

    H Vatan (10.04.21) γράφει ότι η Γαλλίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλάνο επισκέφθηκε το δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί.

    Κατά τη συνάντηση, ο Χαρμαντζί ενημέρωσε τη Γαλλίδα Πρέσβειρα για τις εργασίες του δημαρχείου καθώς και για τις σχέσεις τους με το Δημαρχείο της Λευκωσίας στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, αντάλλαξαν απόψεις για τα έργα της ΕΕ.

    (ΔΨ)

    [06] Ο Αρικλί επανεξελέγη πρόεδρος του YDP

    Η Halk?n Sesi (12.04.21) γράφει ότι ο Ερχάν Αρικλί επανεξελέγη πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων. Κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας που έγινε στο συνέδριο του YDP χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Αρικλί εξασφάλισε 2,129 από τις 4,115 ψήφους (ή ποσοστό 53,6%) έναντι 1,819 του Μπερτάν Ζάρογλου (ή ποσοστό 45,3%). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 45 ψήφοι ήταν άκυρες. Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν οι κάλπες για τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του κόμματος.

    Σε δηλώσεις μετά τη νίκη του, ο Αρικλί είπε ότι δεν υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι και ότι κέρδισε το κόμμα. Συνεχάρη τον Ζάρολγου τον οποίο χαρακτήρισε «αδελφό», επειδή διεξήγαγε έναν πολύ καλό αγώνα. Είπε ότι περίμενε μεγαλύτερη διαφορά, αλλά θα κοιτάξει προς το μέλλον και εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πλήξουν το κόμμα όσα λέχθηκαν κατά την εσωκομματική «προεκλογική» περίοδο.

    «Όπως είναι γνωστό, σύντομα υπάρχουν πρόωρες εκλογές. Πλέον στόχος μας είναι να μετατραπεί το κόμμα μας στο ισχυρότερο κόμμα σε αυτές τις εκλογές», είπε σημειώνοντας ότι πρέπει να καθαρίσουν από το κόμμα τους «προβοκάτορες και τους πράκτορες», όπως τους χαρακτήρισε, που παρεισέφρησαν σε αυτό από άλλα κόμματα.

    Στις δικές του δηλώσεις μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος, ο Ζάρογλου ανέφερε ότι αποτελεί «σοβαρή προειδοποίηση» το γεγονός ότι «παρά τρίχα» να κερδίσει τις εκλογές. Υποστήριξε ότι ο Αρικλί κέρδισε στα ψηφοδέλτια, όμως ο ίδιος κέρδισε στη συνείδηση του κόσμου. «Περιμένω μιαν απολογία από τον κ. Ερχάν για αυτά που είπε κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας», πρόσθεσε.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του YDP δεν τηρήθηκαν τα υγειονομικά «πρωτόκολλα», οι αποστάσεις και τα μέτρα κατά της πανδημίας. Μάλιστα ένα άτομο δραπέτευσε από τον χώρο που βρισκόταν σε απομόνωση, μετέβη στο συνέδριο και ψήφισε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η «αστυνομία» να εκκενώσει την αίθουσα του συνεδρίου.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ο Χασίπογλου εξελέγη γενικός γραμματέας του UBP

    Η Halk?n Sesi (12.04.21) γράφει ότι ο Ογουζχάν Χασίπογλου εξελέγη γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP). Κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας που διεξήχθη χθες ανάμεσα σε 114 μέλη του συμβουλίου του κόμματος, ο Χασίπογλου έλαβε 65 ψήφους έναντι 49 του Οζντεμίρ Μπέροβα.

    Σε δηλώσεις μετά την εκλογή του, ο Χασίπογλου ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος και είπε ότι θα συνεχίσουν όλοι μαζί ενωμένοι.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Μπέροβα είπε ότι η διαδικασία διεξήχθη με ωριμότητα και αλληλεγγύη και ευχαρίστησε όλους όσοι τον ψήφισαν. «Στο εξής θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τον νέο μας γενικό γραμματέα και τα μέλη του κόμματό μας», ανέφερε.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι με τις εκλογές αυτές κέρδισε το UBP και η «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 5,073 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    H Vatan (12.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,313 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 60 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 52 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα έφθασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 7 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 27 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 16 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 19, στην κατεχόμενη Κερύνεια 13 και στην κατεχόμενο Τρίκωμο 4.

    Μέχρι τις 11 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν 827,949 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 5,073 κρούσματα Covid-19, 4,360 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 686 ασθενών, 106 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 577 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τρεις ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Χθες δεν ανακοινώθηκαν θάνατοι και επομένως ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19 παρέμειναν στους 27.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 75 χρόνων

    Η G?ne? (12.04.21) γράφει το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 πρέπει να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά. Σε ανακοίνωση χθες σε σχέση με την πορεία του εμβολιασμού στα κατεχόμενα, το «υπουργείο» ανέφερε ότι στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 75 χρόνων και ότι συνεχίζονται οι αιτήσεις και ο εμβολιασμός ατόμων ηλικίας 65-75 χρόνων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της εν λόγω ηλικιακής ομάδας, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 55-65 χρόνων.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Πρόβλημα στην προμήθεια 40,000 εμβολίων από την Τουρκία

    Κάτω από τον τίτλο «Γιατί δεν έρχονται εμβόλια», η K?br?s Man?et (12.04.21) γράφει ότι δεν έφτασαν ακόμα στα κατεχόμενα τα 40 χιλιάδες εμβόλια κατά του Covid-19 που αναμένονταν να έρθουν από την Τουρκία πριν από δέκα μέρες περίπου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, όταν άρχισαν να χάνονται οι ελπίδες του «λαού» στο θέμα αυτό, ο λεγόμενος υπουργός υγείας Ουνάλ Ουστέλ μετέβη «αθόρυβα» στην Άγκυρα την περασμένη βδομάδα προσπαθώντας να επιλύσει το ζήτημα. Όμως, τα δελτία ειδήσεων δεν έκαναν καμία αναφορά στο ταξίδι Ουστέλ, διότι κατά τη διάρκειά του δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη στο θέμα των 40 χιλιάδων εμβολίων.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο λόγος που δεν αποστάλθηκαν εμβόλια στα κατεχόμενα είναι ότι δεν παρέλαβε εμβόλια και η ίδια η Τουρκία.

    «Οι προσδοκίες έμειναν γι’ αυτή την βδομάδα», αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι με αυτά τα εμβόλια υπολογίζεται να γίνουν ανοίγματα στον τομέα του τουρισμού.

    Τέλος, η εφημερίδα διερωτάται τι θα κάνει η «κυβέρνηση» σε περίπτωση που δεν έρθουν τα εμβόλια και κατά πόσον διαθέτει σχέδιο Β.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Τουρισμός με ηλεκτρονικά βραχιόλια στα κατεχόμενα

    Ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου είπε ότι στις 12 Απριλίου αρχίζει ο «τουρισμός κλειστού κυκλώματος» και οι τουρίστες θα τίθενται υπό έλεγχο με ηλεκτρονικά βραχιόλια κατά την άφιξη τους και κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στα ξενοδοχεία, γράφει η K?br?s (10.04.21).

    Σημειώνοντας ότι εάν χρειαστεί θα έχουν και την στήριξη της «αστυνομίας» εκτός από την υπηρεσία ασφαλείας των ξενοδοχείων, ο Ατάογλου ανέφερε ότι οι τουρίστες δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν εκτός της ξενοδοχειακής μονάδας και οι εργαζόμενοι δεν θα έρχονται σε επαφή εκτός του ξενοδοχειακού περιβάλλοντος.

    Ο Ατάογλου εξήγησε ότι τα ηλεκτρονικά βραχιόλια θα ελέγχονται μέσω του διαδικτύου και ότι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν για τον τουρισμό, θα είναι «κλειστού κυκλώματος» και δεν θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα ως ξενοδοχεία καραντίνας.

    Σύμφωνα με την Diyalog (10.04.21), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο επανεκκίνησης του «κλειστού κυκλώματος τουρισμού» στα κατεχόμενα, θα αρχίσουν οι ναυλωμένες πτήσεις για τουρίστες με διάρκεια διαμονής τα τρία βράδια και θα τους τοποθετούν «ηλεκτρονικά βραχιόλια» κατά την άφιξη τους. Σημείωσε ότι θα πραγματοποιούνται το μέγιστο τέσσερις πτήσεις την ημέρα με ανώτατο αριθμό επιβατών τους 200 σε κάθε πτήση καθώς και μέχρι δύο ατμοπλοϊκά ταξίδια την ημέρα με μέγιστο αριθμό επιβατών τους 75 κάθε φορά, πλην τους στρατιώτες.

    Ο Σανέρ διευκρίνισε ότι θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με τον αριθμό κρουσμάτων στα κατεχόμενα και ανάλογα θα λάβουν αποφάσεις για το άνοιγμα του εσωτερικού τουρισμού.

    Η Vatan (10.04.21) γράφει ότι ο Σανέρ, κατά την εξαγγελία των νέων μέτρων κατά της πανδημίας της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι τα άτομα που εισέρχονται στα κατεχόμενα για σκοπούς εξωσωματικής γονιμοποίησης θα τίθενται σε απομόνωση σε κέντρα καραντίνας για 10-14 ημέρες ανάλογα με τη χώρα προέλευσή τους. Στη συνέχεια, ο Σανέρ ενημέρωσε ότι αυτά τα άτομα θα μπορούν να μεταβούν από τα κέντρα καραντίνας σε κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα PCR των τελευταίων 48 ωρών και αμέσως μετά τη θεραπεία τους, διάρκειας 3-4 ωρών, θα πρέπει να επιστρέφουν στα κέντρα καραντίνας.

    (ΔΨ)

    [12] Νέα αεροπορική οδηγία για το επιβατικό κοινό στα κατεχόμενα

    Αρχίζει από σήμερα η κατ’ οίκον απομόνωση για όσους επιβάτες ταξιδεύουν από το εξωτερικό στα κατεχόμενα, γράφει η K?br?s Postas? (12.04.21).

    Σύμφωνα με αεροπορική οδηγία (NOTAM) που εξέδωσε το λεγόμενο υπουργείο μεταφορών και δημοσίων έργων, θα τεθεί σε εφαρμογή νέος κανονισμούς για όσους επιβάτες θα ταξιδεύσουν στα κατεχόμενα με ειδική άδεια.

    Οι επιβάτες, που θα φθάνουν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου από τις 12 Απριλίου 2021, θα πρέπει να εφαρμόζουν τους εξής κανόνες:

    - Οι επιβάτες που θα έρχονται με ειδική άδεια του «υπουργείου υγείας» θα μπορούν να μεταφέρονται σε τοποθεσίες που θα εγκριθούν από τους αρμόδιους ή θα τίθενται σε κατ’ οίκον απομόνωση με τον όρο ότι θα έχουν ηλεκτρονικό βραχιόλι στο πλαίσιο των κανονισμών που έθεσαν οι αρμόδιοι.

    - Οι επιβάτες πριν αποβιβαστούν από το αεροπλάνο θα πρέπει να δείξουν στον υπεύθυνο το τηλέφωνό τους με τον κώδικα της εφαρμογής, που θα κατεβάσουν από το Apple store Google playstore «G?vende kal» [Μείνε ασφαλής] και θα χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με το ηλεκτρονικό βραχιόλι που θα τους βάλουν.

    (ΔΨ)

    [13] Έργα υποδομής με την οικονομική στήριξη της Τουρκίας στο κατεχόμενο Τρίκωμο

    Υπό τον τίτλο «Σχεδιάζουμε σοβαρές επενδύσεις», η G?ne? ( 10.04.21) στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ είπε ότι σχεδιάζουν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις σε έργα υποδομής με τη βοήθεια της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας είναι το σημαντικότερο μέρος των επενδύσεων.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του σε ανοιχτή αγορά στο κατεχόμενο Τρίκωμο, ο Σανέρ ανέφερε ότι θα αναθεωρήσουν το πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής Αμμοχώστου ? Τρικώμου ? Αγίου Σεργίου και ότι θα γίνουν επενδύσεις με την στήριξη της Τουρκίας σε έργα υποδομής.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι υπογράφτηκε συμβόλαιο από το τουρκικό γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας στα κατεχόμενα για την ανέγερση κλειστής αγοράς και τερματικού σταθμού λεωφορείων στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

    Το έργο, που θα κοστίσει 2 εκατ. τουρκικές λίρες, θα καλυφθεί από κονδύλι της Τουρκίας και η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί σε 180 ημέρες. Επιπλέον, το έργο θα έχει 15.500 τετραγωνικά μέτρα εμβαδόν από τα οποία τα 3.958 τετραγωνικά μέτρα θα είναι η κλειστή αγορά.

    (ΔΨ)

    [14] Εμφανές πλέον το πρόβλημα της φτώχειας στην Τουρκία, αναφέρει δημοσίευμα

    Κάτω από τον τίτλο «Ντομάτες με τη μία» και τον επίτιτλο «Η τελευταία κατάσταση στην Τουρκία που ο Ταγίπ Έρντογαν λέει ‘μας ζηλεύουν’», η Avrupa (12.04.21) γράφει ότι δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον η φτώχεια στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκόφωνης «Independent», αλυσίδα υπεραγορών στην Τουρκία άρχισε να πουλά ντομάτες με τη μία.

    Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαναν το «χάλι» στο οποίο βρίσκεται η χώρα και υποστήριξαν ότι πρέπει να ντρέπονται εκείνοι που τους κατάντησαν σε αυτά τα χάλια.

    Εξάλλου, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αναφέρθηκε στην Τουρκία «ως γεωργική χώρα που πουλιούνται οι ντομάτες με τη μία, αλλά την ζηλεύει ο κόσμος».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνάντηση με τους Ουκρανούς ομολόγους τους είχαν Έρντογαν και Ακάρ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (10.04.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν αναφέρθηκε στην ένταση που υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι στόχος τους είναι η συνέχιση της ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας στη Μαύρη Θάλασσα, σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι,

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου στα πλαίσια της συνόδου του Ανώτερου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ουκρανίας-Τουρκίας, ο Έρντογαν εξέφρασε επίσης την δυνατή στήριξη της Τουρκίας στην επικράτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της ένταση στην κοινής τους γεωγραφίας, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ανάγκη το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας να επιλυθεί μέσω της ειρηνικής και διπλωματικής οδού και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. «Εκφράζουμε την πεποίθηση μας ότι θα τερματιστεί άμεσα η ανησυχητική ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο πεδίο της μάχης, θα συνεχίσει η εκεχειρία στην περιοχή και θα επιτευχθεί μια λύση μέσω του διαλόγου και στη βάση των συμφωνιών του Μίνσκ», δήλωσε ο Έρντογαν.

    Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών, ο Έρντογαν είπε ότι αυτή επεκτείνεται εκτός από τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και στον τομέα της πολιτικής και ασφάλειας και εξήγησε ότι η συνεργασίας τους δεν αποτελεί μια ενέργεια που στρέφεται έναντι άλλων τρίτων χωρών.

    Ο Έρντογαν εξήγησε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ τους και πρόσθεσε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, στόχος τους είναι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να φθάσει τα 10 δις δολάρια.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για τη φιλοξενία και τη στήριξη της χώρας του στο θέμα της κυριαρχίας τους και της εδαφικής τους ακεραιότητας.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη για φιλελευθεροποίηση του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε και στη σημασία της υπογραφής της Συμφωνίας για Ελεύθερο Εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας, λέγοντας ότι αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και ότι θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών.

    Ο Ζελένσκι εξήγησε επίσης ότι συζήτησαν μαζί με τον Έρντογαν τα επόμενα σχέδια τους για το 2023 τα οποία περιλαμβάνουν τη συνεργασίας τους στους τομείς της ενέργειας, αμυντικής βιομηχανίας κ.α.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Hurriyet (12.04.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Άντριι Ταράν ο οποίος συνοδεύει τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι στην επίσκεψη του στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, σε θέματα που αφορούν στην συνεργασίας τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ αξιολογήθηκαν και θέματα περιφερειακής ασφάλειας και άμυνας.

    (ΑΚ)

    [02] Ερντογάν και Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία με επίκεντρο τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

    Ο τηλεοπτικό σταθμός NTV (10.04.21) μετέδωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαδιμήρ Πούτιν.

    Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία της προστασίας της Συνθήκης του Μοντρέ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

    Η Yeni ?afak (11.04.21) γράφει ότι ο Ερντογάν μιλώντας σε συνάντηση με μέλη του Διεθνούς Δημοκρατικού Συνδέσμου Γυναικών, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Πούτιν και είπε ότι αξιολογήσαν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και την ένταση ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία λόγω της αυξανόμενης κρίσης στην περιοχή Ντόναμπς. «Θέλουμε και οι δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων [?] και να επικρατήσει ειρήνη το συντομότερο δυνατό για την ασφάλεια της περιοχής μας. Αγωνιζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα συζητήσαμε όλα αυτά ευρέως και ανταλλάξαμε απόψεις», πρόσθεσε.

    (ΚΣ)

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

    Σύμφωνα με την Ak?am (10.04.21) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογο του και αντάλλαξαν ευχές με την ευκαιρία της έναρξης του μήνα του Ραμαζανιού.

    Η εφημερίδα τονίζει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν περάσει σε νέο στάδιο και ότι πέραν των ευχών ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για επίδειξη καλής θέλησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Αναφερόμενο στο ίδιο θέμα, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (10.04.21) αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η τηλεφωνική επικοινωνία είναι η πρώτη προσωπική επαφή μετά την πρωτοβουλία της Άγκυρας να ενισχυθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

    (ΚΣ)

    [04] Με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στην Τουρκία ο Πρωθυπουργός της Λιβύης

    Η Sabah (12.04.21) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Κρίσιμη επίσκεψη από τη Λιβύη! Έρχεται με 14 Υπουργούς», γράφει ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίτ Ντιμπέιμπε, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία που αποτελείται από 5 συμβούλους, 14 Υπουργούς και τον Επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία σήμερα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ντιμπέιμπε αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με τον οποίο θα συζητήσουν την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

    Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης της Λιβύης, Μουχάμετ Χαμμουτέ, είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ενέργεια, την υγεία και τον τομέα υπηρεσιών. Πρόσθεσε επίσης ότι θα συζητηθούν οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και η βελτίωση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς. Το πιο σημαντικό θέμα των επαφών της επίσκεψης θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο Χαμμουτέ στην ανακοίνωση του.

    (ΑΚ)

    [05] Στέλνουν δύο πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα οι ΗΠΑ

    Το NTV (10.04.21) μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη εβδομάδα και ότι η παρουσία τους κοινοποιήθηκε στην Τουρκία. Πρόκειται για τα πλοία USS Roosevelt και USS Donald Cook. Όπως μετέδωσε το NTV, αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ λόγω της κρίσης στην περιοχή Ντονμπάς.

    Σε σχετική ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι η Τουρκία, όπως προβλέπεται από την Συνθήκη του Μοντρέ, έχει ειδοποιηθεί μέσω διπλωματικών καναλιών, 15 ημέρες νωρίτερα ότι 2 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία θα παραμείνουν στη Μαύρη Θάλασσα έως τις 4 Μαΐου.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 50,678 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (11.04.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 50,678 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 294,274 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 237 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 30,194. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,548 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 3,849,011 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 33,939. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 3,331,411.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 41,591,854 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,824 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,1 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 33%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Ηurriyet (11.04.21), του Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί στη χώρα πέραν των 18 εκ 800 χιλιάδων Τούρκων πολιτών.

    (ΑΚ)

    [07] Νέα μέτρα μελετά η Τουρκία λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων και ενόψει του Ραμαζανιού

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (12.04.21) μετέδωσε ότι προγραμματίζονται συσκέψεις στην Τουρκία με στόχο την εξέταση της κατάστασης και την λήψη μέτρων μετά την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό από τη νόσο Covid-19 στην Τουρκία.

    Σήμερα θα έχει συνάντηση η Επιστημονική Επιτροπή ενώ αύριο θα γίνει συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου και μέτρα αναμένεται να ληφθούν ενόψει και του μήνα του Ραμαζανιού που αρχίζει αύριο. Τα νέα μέτρα αναμένεται να είναι πολύ αυστηρά, όπως ήταν και πριν από έξι μήνες ενώ οι απαγορεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Στόχος των μέτρων είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 20,000 μέχρι το τέλος Μαΐου και ο περιορισμός σε 10,000 κρούσματα το πολύ, ημερησίως, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Εξάλλου, η Τ24 (12.04.21) μετέδωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων και Υγείας της Τουρκίας ΔΡ Ρεσάτ Μπαχάτ, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο όσον αφορά στην διαθεσιμότητα κλινών για εισαγωγές και κάλεσε όλους να κάνουν άμεσα όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο. Είπε επίσης ότι αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός αύξησης κρουσμάτων, αναμένεται σημαντική αύξηση εισδοχών στα νοσοκομεία μέσα στις επόμενες 10 μέρες και η Τουρκική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει ολικό περιορισμό.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 12 April 2021 - 13:51:35 UTC